Het Surfweer van Maandag 15 April 2013

23 reacties

  1. Voor donderdag ziet het er vrij heftig uit (Gale). Maar hoe actiever het laag, hoe beter het gaat zijn in het weekend.

    [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08mm38020707.jpg[/img]

  2. Mogelijk staat er donderdag windkracht 8 in Noord-Holland met windstoten tot 90 km/u.

    [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/09mm25020708.jpg[/img]

  3. Tobias, hoe zit dat nou met stroming?
    Is de richting afhankelijk van het getij (opkomend = stroming naar het noorden) of van de windrichting (zuidwesten wind = stroming naar het noorden)… of een combinatie daarvan, of is het niet zo eenvoudig om de richting van de stroming te bepalen?

  4. Hee Tobias, ik zou graag de surf sms willen ontvangen voor een langere periode.. Hoe of wat moet ik doen? Bedankt

  5. Stroming hangt af van een combinatie van getij, wind en golven. De uiteindelijk richting en hoe sterk die is hangt af van de sterkte en richting van die factoren. Verder kan de de stroming nabij muien, pieren riviermondingen ook weer anders zijn

  6. Het is inderdaad een combinatie van meerdere factoren. Langs de kust van Katwijk tot aan Zandvoort geldt dit onderstaande schema. Met hoogwater stroomt het richting noorden, met laagwater richting zuiden. Krijg je daarbij ook nog eens te maken met wind of golven (= wateropzet), dan stroomt het extra hard.

    De vloedstroom heb ik ingetekend met een dikkere pijl (paars), omdat deze gemiddeld meer stroming geeft. De ebstroom (laagwater) met een dunnere pijl in de kleur oranje. Dit wordt veroorzaakt doordat de stroming bij eb meer wrijving heeft met de ondiepe bodem van de Noordzee. Het duurt dan ook langer voordat het helemaal laagwater is dan hoogwater. Vergelijk maar eens de tijd van de opgaande lijn met de neergaande lijn van vandaag voor Noordwijk: http://live.getij.nl/getij_resultaat.cfm?location=NOORDWMPT

    In Zeeland en Belgie is het verschil in tijd en stroming tussen eb en vloed niet zo groot, omdat daar het getij voor een groot gedeelte wordt gestuurd vanuit het kanaal. Het is dus typisch iets van de ondiepe Noordzee. Ook in landen aan de oceaan zul je dit soort asymmetrische getijcurves niet snel terugvinden.

    [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/strominggetijebenvloed.jpg[/img]

    Ondanks dat de stroming bij hoogwater sterker is dan laagwater zal de combinatie van laag tij met noordoosten wind de meest gevaarlijke zijn. Dit heeft te maken met het feit dat er bij deze windrichting meer golven zijn en er meer water moet worden afgevoerd van de vloedlijn.

  7. Bedankt voor de uitleg Tobias!

    Maar ik begrijp dat het dus voor bijvoorbeeld Wijk aan Zee weer anders werkt?

  8. Niet echt, zeker richting de windmolens en de bunker is het exact zoals hierboven beschreven.

  9. Ik rij samen met twee anderen richting les landes (biscarosse-plage) vanavond. Aangezien we een afzegging hebben hebben we nog twee plekken over in de auto. Als er mensen zijn die mee willen rijden en kosten willen delen zou dat top zijn! De voorspellingen zijn iig erg goed! Vertrekken vanavond rond een uurtje of tien vanuit utrecht en rijden volgende week zondag terug. Interesse? Bel even dit nummer: 0614107958.

  10. “Ondanks dat de stroming bij hoogwater sterker is dan laagwater zal de combinatie van laag tij met noordoosten wind de meest gevaarlijke zijn. Dit heeft te maken met het feit dat er bij deze windrichting meer golven zijn en er meer water moet worden afgevoerd van de vloedlijn.”

    Het is toch logisch dat laagwater met noordoostelijke winden het meeste gevaar oplevert gelet op het feit dat dan de windirichting en de stroomrichting van het tij gelijk is en elkaar versterkt. Dus niet “ondanks’.

    Of ben ik nou gek?

  11. Als ik het goed heb (correct me if i’m wrong) speelt er in Zeeland nog een ander effect op het gebied van getijdenstroom. De Oosterschelde en Westerschelde zijn ook onderhevig aan de getijden. Het water dat daar voor het stijgen van het tij moet zorgen, moet allemaal langs Zeeuws Vlaanderen en (de Noordkant van) Walcheren naar binnen komen en zal daar dus voor extra stroming zorgen. Dit is ook de reden voor de paalhoofden in de regio.

  12. @ silversurfer:
    De laagwaterstroom is dus niet de sterkste van de twee, maar ondanks dat toch de gevaarlijkste, als hij in combinatie met Noordoostelijke wind optreedt 😉
    Hij is dus in de regel gevaarlijker dan een Zuidwest met (de sterkere) hoogwaterstroom, waarbij de stromings- en windrichtingen ook samenvallen (als ik het goed begrijp).

  13. instromende hooglaag stromingen door middel van getijstromingen zijn gemiddeld gevaarlijker dan asymmetrische getijcurves die niet snel terugvinden zijn, zeker niet met deze inkomende onderstroom in combinatie met Noordoostelijke wind en natuurlijk de pieren en paalhoofden….. met andere woorden gewoon harder peddelen .

    zucht……. golven graag!