#artofshaping # de deelnemers!

O’Neill en surfweer gaan met deze Shape Off terug naar die roots.  We organiseren the #artofshaping waarbij de huis-tuin-en-keukenshapers in Nederland en België het tegen elkaar mogen opnemen. Tijdens de voorbije winter hebben de deelnemers de tijd gehad om na te denken over waar ze deze zomer op zouden willen surfen. Een egg, fish, hp shortboard of een mini-simmons? Samen met O’Neill organiseren we de Shape Off waarbij 16 surfers de kans krijgen om een eigen board te maken.

Op zaterdag 13 mei , wanneer het strandseizoen weer begint, organiseert O’Neill een groot feest waar alle 16 boards worden gepresenteerd. Het publiek mag on- en offline stemmen op het leukste en/of beste board. De winnaar krijgt een trip voor 2 personen aangeboden naar Zuid Frankrijk. Hij of zij gaat met een van de internationale O’Neill teamriders een edit schieten van het surfen op het winnende board!
Hieronder de verhalen van de shapers die ons gaan verassen met hun creaties. De toolset is voor ieder hetzelfde: een complete shape kit met een 6’6 ft blank, 10 meter doek, finboxes en epoxyhars.

[wdi_feed id=”5″] Anna Oosterling & Anne Dijkstra
We kregen beide een berichtje: Zou jij het niet tof vinden om een board te shapen? Er hebben zich niet echt veel vrouwen aangemeld. ‘Wat?! Dachten wij’. We belde elkaar op, een idee was geboren en voordat we het wisten zaten we tijdens de kick-off aan tafel met 15 mannen. Anna en Anne. De shaper en de visual artist. En we maakte het onszelf direct al niet makkelijk. In de eerste brainstormsessies stelde we onszelf vragen als: ‘maar wat heb je als vrouw dan echt nodig’, ‘wat zijn eigenlijk de verschillen tussen vrouw en man in de surfsport?’ en ‘hoe vertaalt die behoefte zich in een specifieke shape’? Om ons vervolgens te verliezen in: maar het moet ook een statement zijn, dat we beter met onze planeet om moeten gaan en hoe kunnen we die vertalen naar eye-opening artwork? Kortom. Work to be done. En wat het precies gaat worden, dat gaan jullie zien tijdens het shape-off event op 13 mei!
 

Steve Grossen

Deze Antwerpenaar werd in 1998 besmet door de surfmicrobe. Vaak alleen, de surfhype was toen nog niet begonnen, trok hij in het diepst van de winter naar Blankenbergen om er de windchop te gaan trotseren.
Veel keuzes die hij nam in zijn leven stonden steeds in teken van het surfen. Zijn job, met nachtwerk, laten hem toe tijdens de week op het strand te staan. Het shapen kwam er 8 jaar geleden bij vanuit een drang om boards to surfen die wat minder conventioneel zijn. Hij merkte dat hij een aantal jaar had verloren door halsstarrig op een shortboard, een ‘tandenstoker’, te willen surfen op de Noordzee. Een take-off, een drop en een bocht, dat was het dan.Dat de veelal platte, krachtloze golven van onze contreien wat meer volume en peddelsnelheid behoeven, was een motivatie om op zoek te gaan naar wat anders, wat niet altijd voor handen was en duur. Hij contacteerde de lokale shaper Arrowhead , die doorheen de jaren 90 de belgische surfgemeenschap had voorzien van surfboards. Alleen deze stopte er mee, want er was geen markt meer voor de té kostelijke producten van zijn ambacht. Of Steve zijn laatste blanks kon overkopen? Polyurethaan blanks zijn schaars in de lage landen en transportkosten lopen snel op.
De template van de eerste plank was een Al Merrick Fishcuit replica. Geen concaves, een vlakke bottom, te scherpe rails, de afwerking kon als ‘punk’ worden omschreven… Maar een surftrip naar Marokko bewees dat deze plank heerlijk surfte: de vlakke bottom en het volume maakte er een ‘wavecatchingmachine’ van.
Dit was de start van een passie: planken maken die hij wil en kan surfen in de condities die ter zijn beschikking staan: singlefins, fishes, mini simmons, hybride shortboards,
De plank die Steve gaat maken voor het O’Neill Shape Off is een 6’6” geïnspireerd op de Scorpion van de legendarische shaper Donald Takayama. Omdat vrienden centraal staan voor Steve, gaat hij een collaboratie aan met de antwerpse streetartist FRED. Het artwork op het surfboard werd met een aantal vrienden, tijdens een lange feestelijke nacht, afgewerkt.

 [wdi_feed id=”6″]
 [wdi_feed id=”7″]  

Bart de Rooij

Ongeveer 20 jaar geleden begon Bart samen met Rick (RiBa Surfboards) met het shapen van een skimboard. Bart heeft sindsdien  veel kennis opgedaan op het gebied van surfboards maken. In een volledig ingerichte shape-ruimte in Velsen-Noord hebben zij inmiddels (nog steeds als hobby) zo’n 20 boards gemaakt. Door een ernstige schouderblessure kan Bart niet meer surfen zoals hij dat vroeger deed. Het aanpeddelen van een golf lukt hem niet om toch op een alternatieve wijze te kunnen surfen is hij nu bezig om een elektrisch ondersteund surfboard te ontwikkelen. De eerste tests zijn afgerond in het zwembad en die waren positief. Tijdens de O’Neill Shape Off wil Bart een goed werkend surfboard maken dat het aan peddelen van de golf motorisch ondersteund.


Dave Hoogeveen
Ik  surf al zo’n twintig jaar, maar heb pas recentelijk het shapevirus te pakken gekregen. Mijn eerste blank kocht ik bij Atua Cores (Bordeaux) voor € 15,- tussen de afgekeurde blanks. Met het shapen van dit board heb ik veel geleerd over hoe het niet moet 🙂 Te weinig licht, luchtbellen noem maar op.. Mijn laatste boardje, een 5.0 x 22 Mini Simmons, was al veel strakker.Toen ik hoorde dat Surfweer en O’Neill dit event gingen organiseren heb ik geen minuut getwijfeld om me op te geven! Het board dat ik shape moet zeker speciaal worden, ik ga voor de winst natuurlijk! Zonder te veel te verklappen, kan ik zeggen dat het een 5.8 shortboard met bonzer setup wordt. De vinnen heb ik uit restanten teakhout gezaagd. Verder komt de verrassing uit de verschillende details. Hou mijn instagram account hiernaast maar goed in de gaten!
 [wdi_feed id=”8″]
 [wdi_feed id=”9″]
Olaf de Vries

Super leuk dat O’Neill de shape-off organiseert. Je krijgt een stuk piepschuim (6’6), 10 meter glasweefsel, litertje epoxy, vinpluggen en een leashplug. Wat ga je maken? Alles kan alles mag, als t maar uit dat stuk schuim te halen valt. Sorry, bijna alles mag.Er wordt verwacht dat je t zelf gaat doen. Niet door iemand of door een computergestuurde machine. Eigen rockerline er in shapen.
Jij moet je skills laten zien. Te gek toch!? Gratis blenkie en shapen maar.
Je kunt dus een stringer er in verlijmen of meerdere, parabolisch of langs je rails. Tevens kun je je eigen vinnen maken.
O’Neill logo moet zichtbaar zijn op t dech bij de neus. Je eigen logo mag op de bodem en niet groter zijn dan 10 cm.
Zelf heb ik gekozen voor een 6’3 rounded pin. Waarschijnlijk een single fin. Waarschijnlijk, omdat ik tijdens dit stukje nog opties heb voor de Fin set-up.
Groetjes Olaf de Vries, OllywoodSurfboards check mijn instagram hiernaast!
 

 Alexander Schuijt

Ik ben Alexander Schuit, 37 jaar oud, uit Rotterdam. In het mooie Hilligersberg maak ik in de onderhoudswerkplaats van Eric de Vogel sinds 2 jaar surfboards. Afgelopen zomer hebben we besloten onder de noemer Hillbilly Surfboards een beter ingerichte shaperuimte en glassruimte te bouwen. Ik mag me daar bezig houden met het custom bouwen van boards, tegenwoordig ook voor anderen. Ook Eric shaped er inmiddels aardig op los en maakt daarvoor zelf blanks uit EPS en cederhouten stringers.
Ik ben begonnen met shapen omdat ik graag een Mini Simmons wilde hebben maar die nergens kon vinden in de lokale shops. Toen de keuze: laten maken, of de stoute schoenen aantrekken en het zelf doen! Zo gezegd, zo gedaan en drie maanden later  ging ik met mijn eerste backyardbuild het water in: een 5’6x23x3 Mini Simmons met idioot veel volume.

Dit proces vond ik zo geweldig dat ik een maand of 3 later al aan de tweede begon. Op deze manier is het balletje gaan rollen, en nu ben ik vaker wel dan niet aan 3 projecten tegelijk bezig!  Over het board dat ik maak voor de O’Neill Shape Off kan ik kort zijn: een classic singlefin shape met classy glassing, dubbele stringer, en een Bonzer engine in the back!
Bij deze nog een woord van dank aan O’Neill Europe voor het mogelijk maken van deze Shape Off!

  [wdi_feed id=”10″]
 

matthijs-mostert-oneill-shape-of-surfen

 

 Matthijs Mostert

Begin februari was ik een van de 16 geselecteerde deelnemers van de O’neill x Surfweer Shape-Off. Je kon je de maand daarvoor opgeven door een foto van jou en je eigen gemaakte board te posten op social-media. Afgelopen zomer had ik samen met mijn opa een alaia gemaakt. Omdat ik er al een tijd over na aan het denken was om een board van epoxy te maken stuurde ik een foto van het board dat ik met mijn opa gemaakt heb. Nu ik geselecteerd ben wil ik weer samen met mijn opa, en dit keer ook met hulp van mijn oom, een board maken.

Ik woon in Zeeland en surf meestal op Cadzand-Bad, een plek die steeds bekender wordt onder de Nederlandse surfer. Voor de Shape-off wilde ik een board maken waarbij ik het maximale uit de Nederlandse sessie’s kan halen. Kortom, veel volume en veel glide. Ik ben een fan van ronde en vloeiende lijnen surfen op een longboard maar wilde dit ook kunnen op een korter board. Na lang zoeken kwam ik uit op een soort gelijke shape als de ‘Doinker Egg’ van Pandasurfboards. Ronde outline, rounded-pintail en genoeg opties voor je vinnen. Ik ga voor een redelijk vlakke rocker over het hele board, voor het behouden van snelheid, en een lichte rocker in de neus, zodat hij niet te snel hapt bij het peddelen. Het wordt mijn eerste board dat ik zelf ga shapen dus ik hou er zeker rekening mee dat het eindresultaat misschien nog niet zo zal zijn als ik hoop, maar het is voor mij vooral de ervaring die telt!

 

Milan Bijl

Ik ben ruim 15 jaar geleden begonnen met surfen in Camperduin. Vanaf het begin wilde ik al alles weten over wat verschillende shapes doen in het water en zo veel mogelijk boards proberen. Omdat ik steeds meer een eigen idee kreeg over wat een board moet zijn en doen ben ik zelf gaan shapen. Ik maak custom boards waarbij de manier waarop jij wilt surfen centraal staat. Dit zijn vaak asymmetrische boards omdat je frontside veel preciezer druk uit kan oefenen dan je backside. Door aanpassingen in de fin placement, rails en rocker kan je zo alles uit een golf halen.

Het board dat ik voor O’Neill maak is geïnspireerd op de boards uit de tijd waarin Jack O’Neill het wetsuit uitvond. In die tijd zijn er veel nieuwe visies op board design ontwikkeld. George Greenough heeft de Edgeboard ontworpen afgeleid van hull boot design en studies in hydrodynamica. Bob Simmons zet in plaats van een grote single fin twee vinnen onder z’n board en vindt zo de iconische Simmons boards uit. En Carl Ekstrom zet de eerste asymmetrische boards in de markt. Ongelofelijk eigenlijk hoeveel er toen al bedacht is. Wat ik maak is een tribute aan die elementen met invloeden van nu. Ik surf graag stringerloze boards en ik gebruik carbon voor de stevigheid. Daarnaast ben ik ook nog bezig met iets speciaals voor de vinnen, maar wat precies is nog niet zeker.

 [wdi_feed id=”12″]
 [wdi_feed id=”13″]  

 Ad Haasnoot

Een paar jaar geleden maakte ik mijn eerste board als project voor mijn studie. Toen het board eenmaal de vuurdoop kreeg, ook al surfte het niet optimaal, had ik het shape-virus te pakken.
Toen ik mijn derde board ging surfen kon ik in het water alleen nog maar lachen. Het board zag er niet uit, dik en breed, maar surfen deed hij!
Nu doe ik mee aan de O’Neill Shape Off. Het board dat ik ga maken wordt een small wave surfboard voor Nederlandse omstandigheden en voor de lagere dagen in het buitenland.
Het wordt relatief breed en dik met een ronde neus en een geringe rocker waardoor je er snel golven mee in kunt paddelen. Door de tail wat dunner te maken, wordt het board wendbaarder op de golf.

Ps: foto’s zijn van het laatste board dat ik heb geshaped. Surffotos zijn gemaakt in El Palmar, Spanje afgelopen week.

 

Koen Knevel

Naast het shapen van mijn eerste board is de O’Neill Shape Off voor mij en mijn collega’s aanleiding geweest om onder ons kantoor in Amsterdam-West de kelder om te bouwen tot een shape-room. Op de Witte de Withstraat in Amsterdam-West delen Koen, Stefan en William een gezamenlijke studio ruimte. Vanuit deze prachtige studio werken we als Grafisch ontwerpers en Filmproducent. Omdat we naast dit werk alle drie surfers zijn en graag met onze handen werken bestond het idee voor een shape room al ruim een jaar geleden. De Shape Off was het zetje in de rug dat we nodig hadden om ons idee te realiseren!

 [wdi_feed id=”4″]