Nuttige surfweer info:
Rif010 Tijdschema's

Surfweer 14 oktober 2024

De Surf is AAN! Mogelijk de beste dag van het najaar gezien de spaarzame momenten zonder wind, maar met swell. En die staat momenteel op ruim 1m pure groundswell vanuit de Noorse Zee, die twee dagen geleden door de stormen rondom IJsland en Spitsbergen is ontstaan. Uiteraard loopt daar ook nog het restant van de noordwestenwind op de Noordzee doorheen, maar die dooft sneller uit dan de verre swell. Dat maakt het wel dat de swell steeds minder goed doorkomt in Zeeland en België de 2e helft van de dag en het kleine uurtje dat er nog gesurft kan worden in de avond. Hieronder nog wat tips en tricks:

Maandag 14 oktober
Zuid-Holland doet het met laagwater altijd goed en is direct in de ochtend al supercleane lange lijnen op de 2e en 3e bank. Ook langs de meest zuidelijke stranden van Zuid-Holland en die van Zeeland pikt het al goed op, maar dat komt ook omdat het tij vanuit het zuiden al langzaam komt opzetten. Blijft dan in België ook goed tot net na drie uur, terwijl Zeeland en op de betere plaatsen in België het nog tot einde middag half vijf goed heuphoog te surfen blijft. Vanavond is het daar niet flat, dus met een langer board nog de moeite. Heel anders is het in Noord-Holland en ook een groot deel van Zuid-Holland. Daar kan eerst nog wat morning sickness voorkomen, vooral in N-H. Maar eenmaal dat de morgen overgaat in de vroege middag cleant het steeds mooier uit met langere lijnen terwijl de hoogte er in blijft of zelfs nog hoger wordt. Perfect surfweer dankzij het ontbreken van wind en stroming. Het tij komt niet al te snel op wat als voordeel heeft dat het ook niet snel te hoog water is en de push al weer over de bank heen loopt. Ook kan het zijn dat door de vrij lage hoogwaterstand de spots in het zuiden van Z-H juist beter breken als het echt helemaal hoog is, terwijl ze meestal juist beter zijn met iets van mid-tij. Dat geeft dan wel mooi de gelegenheid om er extra lang van te profiteren. Want het getij blijft tot einde middag nog boven de mid NAP waterstand. En vanavond dan het toetje, waarbij het met laagwater weer goed in lijn op de achterbanken gaat breken in Zuid-Holland. In het noorden wordt het niet eens meer echt laagwater in de avond, dus daar sowieso nog de hele dag goed en tot de avond een absolute go. Mooiste dag van het najaar dat er nog zonder schoentjes (voor sommigen) en sowieso zonder handschoenen en cap gesurft kan worden. Een goed 4/3mm zou voldoende moeten zijn, zeker gezien het feit hoeveel er rondgepeddeld zou moeten worden om de banken waar het op breekt te bereiken. Have fun en gun elkaar en golfje, maar alleen volgens de algemeen geaccepteerde surf regels, zie hier!

 

35 reacties

    1. ZV idem. Na 9:30 leken de golven meer in 1x dicht te klappen en zaktte veelbelovende deining bij de bank in of uit elkaar. Nog steeds goed, maar minder dan ervoor.

  1. Amai en zondagavond in BE 16-18, heerlijk!

    Vraagje, iemand ervaring met de Firewire Sweet Potato of Machadocado. Ik zou van de 7’6 54 liter naar een meer wendbaar board willen, dat in de Belgische mushy golfjes ook nog leuk is en dat ik ook mee kan nemen voor de occasionele grotere golven in BE of in het buitenland. Ik ben meestal niet zo heel paddlefit maar met de 7’6 heb ik geen enkel probleem om in te peddelen, trim en carvebochten te nemen (niet dat het altijd lukt), een cutback te doen.

    Ik denk/hoop dat een dergelijk board mijn surf misschien wat gaat kunnen doen evolueren, snelheid maken, meer turns, actievere controle, pompen, … Ik dacht dan aan de 6’2 die al 52 liter heeft, maar wel forse verkorting in lengte… en valt zoiets te duckdiven, want in grotere golven (1,5 meter) lukt me dat niet goed met de 7’6… ga ik dan beter nog wat kleiner naar de 6 met 49l , of groter de 6’4 maar dat is 57 liter. Beetje bang om kleiner te gaan want met een 40 liter board, kan ik echt niet goed peddelen.

    1. Aantal liters maakt het ducken ook lastiger… Ik vind voor zeeland een fish/hybrid fish shape heel vaak heel goed werken, go to boardje is bij mij ongeveer 35 l en een 5’8.
      De cado zou ik niet zo groot/volumineus kopen.
      Bij materiaalveranderingen /nieuwe stappen zou ik meestal niet te dicht bij het oude blijven. Dus eens kijken om 10-12 liter eraf te gaan en een ft van de lengte.. Op de juiste plek liggen maakt ook het verschil in golven pakken dan

    2. Ik heb net een Machadocado gekocht (5’8” 34 liter), maar had al een fish van 37, dus dat is niet zo’n groot verschil. Voor mij goed te doen in NL. Misschien ook afhankelijk van hoeveel je zelf weegt?

    3. Wat weeg je? Ik surf de FW Sweet Potato in 5’4. Board heeft iets meer dan 34 liter. Ben zelf 77 kilo. Board peddelt als een malle.

      De lengte die jij noemt zou ik nooit kopen. Veel te lang. Dit board wil je kort surfen.

    4. Dat soort boards zijn vooral geshaped om zo kort mogelijk te gaan. Aangezien je twee boards van Firewire noemt zou je misschien ook kunnen kijken naar de Firewire Greedy Beaver. Met een 6’4 of 6’6 heb je behoorlijk wat minder lengte en zal het een stuk wendbaarder zijn dan je 7’6. En met 43-46 liter voldoende volume. Duckdiven zal niet makkelijk zijn met zo’n board maar daar zou ik het niet van af laten hangen.

  2. Was eerder 70cm in BE… het was wel clean idd maar ook wat closeoutish doordat de banken gewoon zodanig kut liggen. Na 2u bodyboarden hield ik het voor bekeken want toen werd het 40cm…

  3. Eerste banken in het Westland ook erg lastig met laag naar opkomend, veel dikke krachtige close-outs. Op de achterste banken liepen het inderdaad veel beter met laag.

    Zijn die banken door de storm zo veranderd of lag het aan de zeer lage waterstand? Er lagen ook metersdiepe muien langs. Zeg maar 2 meter verschil over 5 meter de zee in 🙂

    1. Was vrijdag op monster en werd pas echt goed met mid-tij. Leek wel 2x zo hoog als een uur ervoor met eb. Toen het echt doorkwam werd het helaas al donker.

  4. Iemand een linkervin fcs jw M wit met groen gevonden in Scheveningen Zuid? Vanochtend kwijtgeraakt tijdens een heerlijke sessie.

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here