Nuttige surfweer info:
Rif010 Tijdschema's

Surfweer 28 & 29 september 2024

Het laatste weekend van september 2024 is er eentje voor in de boeken. De herfst is dit jaar vroeg van start met een reeks aan lagedrukgebieden die komen en gaan. Eerst brengt een depressie veel wind en creëert een groot gebied met golven die deze kant op worden gestuurd. Vervolgens ontwikkeld een depressie de juist windrichting de andere kant op, zodat de golven netjes uitcleanen en prachtig in lijn kunnen breken. Een beetje zoals ze breken in het buitenwater van Rif010 midden in het centrum van Rotterdam. Voor de experts zijn vooral de tubes interessant, hoewel de meer staande golfsectie die even hoog is, weer beter werkt voor top turns en off the lip moves. Boards van rond de 5’11 zijn, net als in de Noordzee, het meest geschikt voor deze golf. Breedte en volume afhankelijk van je gewicht en schoenmaat. Hoe groter die laatste hoe breder je kan gaan zonder aan wendbaarheid te hoeven leveren. Kom langs in de shop voor een advies op maat.

Zaterdag 28 september
De eerste dag van het weekend is nog een swell in de maak dagje met een lange fetch van wind en golven uit het noorden, vanaf de Noordpool. Pas na 14u gaat de wind iets afnemen, maar blijft onshore en daardoor blijvend rommelig. Nieuwe maan is een dag geleden begonnen, dus precies dit weekend valt het springtij met extreem veel stroming richting het noorden midden op de dag. En daar komt de swell vandaan, dus zal het tegenelkaar op klotsen en voor nog meer piramide golven zorgen. Wel gaaf natuurlijk, die dikke drops op hoge bakken als je eenmaal buiten bent. Ofschoon er ook plekken zijn waar het lager breekt, het makkelijker buiten komen is en de wind ook minder vrij spel heeft. Vooral de middag is daar prima te doen, maar let op de stroming van afgaand tij. Die is ook veel sterker met dit springtij van nieuwe maan. Einde middag beweegt deze van noord naar zuid, dezelfde richting waar de stroming en golven dan vandaan komen. Als er dan een pier of havenhoofd in de weg ligt, draait de stroming naar zee en kom je peddelend niet meer zo makkelijk terug naar de kust. Enige voordeel van die samengestelde stroming is wel dat het de golven een stuk cleaner maakt. Ook gaat de wind er einde middag uit, dus met de juist tactiek en voorzichtigheid is er deze middag en avond nog wat moois van te maken. En in België lukt dat sowieso, ook met laagwater blijft het breken vanwege de enorme swellhoogtes op zee, 2-3m met hoge periode. Wel is het zo dat springtij laagwater veel lager komt dan gemiddeld en dus veel meer swell blijft hangen op de ondiepe banken verder op zee. Toch zal er genoeg blijven doorkomen.

Zondag 29 september
Een dag met een stuk of 3 a 4 echt goede momenten met bovengemiddelde cleane surf. Allereerst de vroege ochtend met het eerste licht om half acht waarbij de wind overal offshore is en blijft tot halverwege de ochtend. Mega laagwater, dus voor spots zuidelijk dan de Moerdijk is het nog niet echt dik en hoog maar misschien is dat juist ook wel goed mocht je vooral fun willen hebben op een iets langer of groter board. Vanaf einde ochtend komt het tij er al in en wordt het ook een feestje in België en Zeeland waarbij de wind mooi aflandig blijft. In N-H en dan vooral het gebied tussen zandvoort / ijmuiden en camperduin tot aan texel zit er tegen 12u een klein windveld die van ZZO naar ZZW sideshore chop gaat geven. Die periode duurt ongeveer van 12-16u, precies al het getij op z’n mooist is. Spots in Z-H tot en met Katwijk/Noordwijk hebben geen of minder last van deze wind, want die is en blijft er voldoende aflandig. Dus van 12-16u is voor Zuid-Holland nogmaals het moment om een tweede sessie te pakken, terwijl in N-H de tijd van 15-18u weer helemaal op en top draait doordat de wind wegvalt en de richting weer zuidoost aflandig wordt. Ook het tij is nog vol hoogwater in het noorden einde middag. Kortom, geen haast voor de tweede sessie, maar de derde sessie is er wel eentje om op tijd mee te beginnen. Het wordt namelijk al vroeg donker, half acht. Daarbij zal er stroming lopen naar het zuiden, maar omdat de wind afwezig is en de swell al iets afgenomen van 1,5 tot 2m naar gemiddeld slechts 1m zal het nog goed te doen blijven overal. Een typisch springtij dagje waarbij het soms slimmer is om de drukste spots van NL en BE te mijden omdat de stroming rond hoogwater ook veel werveling en uiteindelijk chop kan geven, precies daar waar de golven breken. Niet de hele tijd en vooral als het water na mid-tij even vol doorkomt tot en met helemaal hoogwater. Uurtje na hoog kalmeert de zee weer wat en is dat effect al weer minder. Wat blijft is de drukte van iedereen die dit weekend graag wil surfen. Mocht je niet kunnen uitwijken naar een van de vele andere spots dan Aloha Schevingen of Aloha Wijk aan Zee, hou dan in ieder geval vast aan de surf-etiquette. De belangrijkste daarvan is misschien wel dat je je board ten alle tijden vast houdt, dus niet laat rondslingeren aan je leash. De leash is er alleen voor nood, als safety backup en zou eigenlijk niet standaard gebruikt moeten worden. Wat dat betreft is af en toe surfen zonder leash of een rustige dag in een rustige line-up een must voor iedere surfer. Lang voor de uitvinding van de leash werd er ook al gesurft en waren de skills om je eigen board bij je te houden veel beter ontwikkeld.

Maandag 30 september
De offshore op maandag neemt zeer sterk toe en het is de vraag of de golven uit het noorden goed tegen de wind in kunnen blijven komen. Mogelijk gaat de kern van het lagedrukgebied later op de middag precies bovenlans het kustgebied van Z-H en ook N-H met dan even geen wind. De noord-swell kan zich dan herstellen en het hoge water laat de energie uit de diepere wateren toch weer goed doorreizen naar de voorste rij zandbanken aan de kust. Helaas gaat dat in het zuiden niet lukken, alleen daar zou een zuidwester in de avond al kunnen opsteken en voor een ander soort golf kunnen zorgen.

Dinsdag 1 oktober en verder
De kern van de depressie trekt naar het noorden en de wind draait naar noord met nieuwe swell en in eerste instantie een niet te vervelende wind uit Noord tot Noordoost. Het is in de ochtend nog wel laagwater, toch kan het dan voor clean surfen het mooist zijn in Z-H en N-H. Later met de wind er bij wordt het iets zoeken naar beschutting, maar is de golfhoogte ook meteen verdubbeld. Plus dat het tij dan het beste is en de hele middag goed blijft (ook de avond nog). De maand oktober is goed begonnen, want de dagen na dinsdag worden ook swellrijk met wind uit noordoostelijke richting. Heel af en toe zal die te veel noord onshore zijn. Met name spots in België en Zeeland zijn daar gevoelig voor. Wel geeft deze richting daar in de regel de hoogste golven. Omdat er nu geen depressie meer zijn boven de Noorse Zee, is de surf meteen weg zodra het stopt met waaien. Toch kan ook donderdag nog een goede dag worden, in ieder geval met het mooiste weer en de minste wind.

95 reacties

      1. Bepaalde sets toch een meter of keek ik zo verkeerd 😂 nuja voor een keer het goed loopt… verwachtingen lagen laag dus kan je niet teleurgesteld zijn

    1. Nee, met 4/3 aan en sessie van dik 2 uur nog niet eens in de buurt van schoenen nodig vandaag, gelukkig. Zelfs nieuwe 3/2 kan nog wel maar wind komt er wel meer op.

  1. Vraagje, in HvH had je vandaag het fenomeen dat de golven wel omhoog komen en groot zat zijn, maar net niet stijl genoeg worden om om te slaan. Hoe noemen we dit fenomeen en waarom gebeurt het? En welke factoren hebben er invloed op? Dat helpt mij misschien om mijn sessies wat beter te plannen volgende keer.

    1. Als de golven niet omslaan heeft dat te maken met een te hoge waterstand. Hoe meer water op een zandbank hoe minder snel een golf breekt (afhankelijk van de energie van een golf). Dit heb je in principe op heel veel beachbreaks.

      1. Helder, dank je. Zou je daarom zeggen dat bij gelijke omstandigheden laagtij de voorkeur heeft in Nederland / HvH? Of is dat te kort door de bocht?

        1. Dat verschilt echt per spot in Nederland. Maar over algemeen werkt hvh wat beter met laag – mid dan hoog in mijn ervaring. Maar dat hangt ook af van de richting waar de golven toe staan: noord of bijvoorbeeld zuidwest. Je kunt het boek goede golven lezen voor meer info hierover 🙂

        2. De ene spot werkt ‘beter’ met hoogwater, andere spot ‘beter’ met laagwater. Banken veranderen constant en ook getijden zijn geen dag hetzelfde, springtij geeft echt andere surf dan andere dagen.
          Hoek heeft wel echt vaak het probleem van meerdere zandbanken waardoor de golven zo inkakken, maar stukje lopen helpt soms (voor even). Komt denk ik omdat de stroming toch wat anders is door de pier die er loopt waardoor de zandbanken “platter” blijven.

          Het beste getij is eigenlijk vooral afhankelijk van de wind+swellrichting. Noord/Noordoost is bijvoorbeeld echt opkomend/hoogwater.

  2. Hoe de golf omslaat heeft in 1e instantie te maken met hoe stijl de bodem is waarover de golf breekt. Als het sterkt oploopt breken ze hol . De golven in teahupoo zijn daar een mooi voorbeeld van. Loopt de bodem heel geleidelijk op dan breken en ze langzaam /slap en worden ze niet stijl.
    De wind heeft er ook invloed op , off -shore wind maakt de golven stijler, on shore wind drukt de top van de golven vroegtijdig naar beneden.

    Door de getijden veranderd ook de vorm van de bodem waarover ze breken inderdaad.

  3. Dat fenomeen van niet omslaande golven op hvh heeft te maken met het feit. Dat het spiegel op dat moment te hoog is voor de hoogte van de golf die aan komt. Begint op te lopen bij de achterste bank.
    Alleen bij de hoogste golf van het set breekt die pp de achterste bank. En als ze niet hoog genoeg zijn rollen ze over de bank heen en na de bank verdwijnt de kracht van het golf omdat er weer diepte na de bank volgt. En pas weer opbreekt wanneer die de 2e bank bereikt.

  4. 29 sep wijk aan zee Noordpier, prachtige hoge golven , weinig wind, eerste keer ooit dat ik daar opzijkijkend echt een tube zag waar je doorheen zou kunnen. Golven ook die omslaan waarbij een fijne nevel achteruitsproeit. Door de kracht en de hoogte was het dus toch heel moeilijk , je zag wel enkelingen hele mooie lange golven rijden met bochtenwerk in de eerste branding tamelijk dicht bij het strand maar voor de meesten was dat te hoog gegrepen. Ook zag ik er twee die een tijdje verder op zee een volgende lokatie opzochten waar soms ook enorme golven omsloegen, in de verte was nog een derde branding in het verlengde van Havenhoofd waar af en toe echt enorm hoog geweest moet zijn

  5. Morgen ochtend vroeg is de wind nog weinig maar ik ben benieuwd of de swell van vandaag dan nog doorkomt voor shortboarden bij WaZ. Beter ’s ochtends of ’s avonds gaan voor beste golven?

  6. In het kader van alle kleine beetjes helpen: koop je wax eco friendly. Iets waar je niet bij stilstaat, maar merken als SexWax en Sticky Bumps worden gemaakt op basis van parafine. En omdat je vaker moet waxen dan je lief is, snap je dus dat er flink wat van dat spul in zee achterblijft, elke keer wanneer je surft… Dus bij dezen een stukje awareness, aangezien de schadelijke merken nog volop gebruikt en verkocht (hallo Aloha!) worden.

    https://medium.com/@tburola/the-hidden-danger-of-surfboard-wax-4a55aafc745c

    https://www.theinertia.com/surf/surfboard-wax-toxic-parrafin-petroleum/

    1. Tof dat je hiermee bezig bent! En het klopt inderdaad dat dit eigenlijk een probleem is. Maar je kan je post ook positief maken en in plaats van te finger pointing, wat de dag van vandaag normaal is, zou je de merken vernoemen die wel ok zijn, zo help je de mensen/ de natuur echt. gezien niemand hoeft te zoeken en het gewoon onmiddelijk kan lezen :).
      PS: I know dit is ook een finger pointing text voor de cirkel rond te krijgen 😉

  7. Wat er op welke dag zou gebeuren deze week. Het ziet er bijna elke uur iets anders uit qua swell en wind… ik word er gek van haha 😅

  8. Was echt wel heerlijk net met offshore windje en ruime meter op de face.
    Enigzins slap door de korte periode, maar steil genoeg om te pakken.

    • o_1i9ombudo10an1f7l1s9p1nqd1d1kb.jpg

      Image

  9. Nog mensen bij Wijk gaan surfen vandaag :)? Zo ja, hoe laat en hoe was het?

    Bloemendaal was sick vanochtend! Er waren dikke barrels pfeew

  10. Wijk was beetje zoeken vanochtend maar wel mooie swell en aardig wat golven gepakt. Maar niet zo clean als sommige foto’s van andere plekken.

          1. Ah vandaar het verschil. Een paar honderd meter naar links was het veel mooier. Het kan soms doe moeite waard zijn om, als het niet lekker loopt, een stuk verderop de zee in te gaan🤷

  11. Vanochtend vroeg had alle ingrediënten voor een prachtige sessie.
    Windstil, schitterende lucht met zonsopkomst, ubercleane zee, mooie lijntjes met hoogte erin.
    Maar: de golven braken niet.

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here