Nuttige surfweer info:

September Sessions 2024

De titel van een film uit 2002 van de singer/songwriter Jack Johnson is de titel van dit nieuwe weerbericht. Magisch hoe die film voor veel surfers van invloed was begin dit millennium. Mogelijk dat dit gevoel deze week in de Noordzee ook een beetje uit de verf weet te komen. Aan hoogte in ieder geval geen gebrek, golven all over the place!

Donderdag 12 september
Mogelijk dat de wind net rond zonsopkomst nog lichtjes aanwezig is en de golven al groot voor- en achterin de break door hoogwater. De kans is echter groter dat de onshore in de ochtend weer opkomt en het beter wachten is tot de buien later op de middag. Die werken als een gordijn waarbij de onshore wind vlak voor de kust een block krijgt en het op het strand zelf windstil wordt. Vooral in N-H en ook wel Z-H maakt kans op dit fenomeen, hoewel er daarbij niet meteen cleane condities ontstaan op de open faced beaches als kijkduin, zandvoort of egmond aan zee. Iets van een hoek, muur of haven is nodig om het wat cleaner te krijgen en met laagwater lukt dit meestal erg goed. Goed om wel te beseffen dat het op die spots altijd drukker gaat zijn, maar op zich is dat met deze frequentie en hoeveelheid aan golven geen probleem zolang er maar gesurft word volgens de algemeen geldende surf etiquette.

De buien in Belgie en Zeeland vallen erg tegen en daar zal de wind dan ook gewoon doorstaan 2e helft middag en avond. Wel is daar het hogere water eerder op de dag een optie, want de swell is ook weer niet zo huge en de wind lijkt met onshore 4bft al wat minder krachtig te worden laat in de ochtend. Het tij is dan al niet meer echt goed, dus niet ideaal en wellicht dan toch gewoon hoogwater te pakken met de wind heel vroeg in rommelige condities. In ieder geval geen alert en ook niet voor einde middag, ook al is het hoge water dan wel het perfecte tij. Een positief punt van de windtoename begin avond is wel de draaiing naar NNW. Hierdoor zou er iets mogelijk kunnen zijn op de kleine golven spots die bij deze richting side-off zijn. Ook in Z-H is die optie er en het tij begint al goed in beweging te komen iets na zessen. Al met al wordt het dus een interessante dag, waarbij het toeval en het geluk moet vallen tezamen met de regen. Let’s shall see!

Vrijdag 13 september
Deze vrijdag de 13e doet haar naam eer aan, want precies op het moment dat de swell met energie, richting en periode op z’n best is gaat het weer waaien. De hele middag, waarbij de richting weer onshore NW recht op het land staat en de stroming hels uit dezelfde richting komt en dus een parallelle chaos langs de kust doet ontstaan. Toch gaat niet alles fout deze dag, want dankzij het temperatuurverschil tussen het warme zeewater en de koude lucht boven het vaste land ontstaat de tegenhanger van zeewind: landwind! Uiteraard is deze weer lastig te forecasten en te vinden in de diverse modellen, maar in een aantal hoge resolutie weerkaarten wel zichtbaar. Het KNMI verwacht dat de temperatuur op 2m hoogte zakt naar 5gr C, terwijl de zee nog bijna 20gr is. Dit zorgt er voor dat de lucht zich boven zee omhoog verplaatst, de koude lucht boven land naar beneden en in een dynamisch proces het ontstane gat met gebrek aan lucht boven zee van het land wordt gehaald waarbij de wind richting zee beweegt. Hoe het precies gaat uitpakken is weer sterk afhankelijk van de temperatuurdalingen boven land, die weer afhankelijk is van de bewolking boven land. Buiigheid zit ook in de forecast en deze wordt gedurende de ochtend steeds feller over de kustprovincies, maar trekt wel het land op. Anders dan op donderdag, houdt dit geen ‘windscherm’ in en wordt de wind juist aangezwengeld gedurende de dag. Jammer, maar omdat het tij weer goed genoeg wordt eind van de dag zitten er wel weer een paar opties tussen die redelijk te surfen zullen zijn. De swell is immers toegenomen, en draait er nu nog beter omheen dan een dag eerder. Vooral in Zeeland. Verder is het wachten tot de wind echt wat minder wordt.

43 reacties

  1. De troggen (kleine lijntjes op zee) zorgen donderdag voor buiigheid, maar ook windafscherming in met name N-H. Na de meeste neerslag draait de wind weer naar NW en neemt toe. Verder naar het noorden windkracht 10 tussen IJsland en Noorwegen. De depressie daar is 981 hPa diep. Dat gaat nog dagenlang swell geven bij ons. Op de wadden en in N-H zelfs nog tot en met het hele weekend! Hou de updates hieronder in de gaten. En check Texel voor het NK shortboarden event dat daar zaterdag plaats zal vinden.

        1. Nee, gisterenmiddag kwam de wind er ineens bij. Later werd het wel weer beter. Maar deze ochtend was het mooiste. Geen wind, hoogwater en goede hoogte. Vanmiddag helaas weer kite en wing wind…

    1. Klein addertje onder het gras is alleen de volgende depressie op zaterdag in de reeks van depressies. Die duwt met een zuidwest fetch kortdurend de andere kant op. Toch zou het er wel gemakkelijk doorheen moeten blijven komen. Of is dat eigenlijk al, want depressie ligt ver noordelijk en de swell is er dan al onderdoor gestoken met de rest van de af te leggen afstand in 18 a 24u tot aan Nederland. Kortom, zondag mogelijk nog een mooiere dag dan zaterdag. Zeker voor de fish, foil en longboarders.

    1. Meting a12 platform was even toenemende vannacht, dus gaat zo weer toenemen. Zonder wind eerst nog, maar die wordt niet zo sterk als afgelopen dagen. Dus blijft eigenlijk gewoon de moeite groot deel avond de middag en waarschijnlijk ook vanavond nog kansen.

      • o_1i7nh1ln61isg2lpk8199s1ss79.jpg

        Image

  2. Vandaag met de sup naar IJmuiden Zuidpier gegaan. Gezellige sfeer in de lineup 🙂
    Dat maakte er een leuke dag van met fijne party waves. Iedereen bedankt!

  3. Om 17 h bij de Noordpier wijk aan zee, zeker krachtige golven maar erg rommelig en te dicht bij het strand of te ver weg, zag voornamelijk boards door de lucht vliegen om me heen ook

  4. Toch wel echt meer verwacht van de swell dit weekend. Werd in Scheveningen niet hoger dan een halve meter helaas… In mijn ervaring vallen die hoge periode swells bijna altijd tegen hier.

  5. Just some brainstorming: Opvallend dat het bij Domburg tegen de verwachting in tijdelijk wel goed liep, terwijl de voorspelling slechts 70 cm en 6 seconden gaf. Ik ben even gaan kijken, achteraf of ik een verklaring kon vinden in de metingen van Rijkswaterstaat. Precies voor hoog water zag ik dat de Gem. golfperiode langste 1/3 deel v.d. golven (tijdsdomein) Oppervlaktewater naar 8,4 econden was opgelopen (boei dichtbij) om daarna weer naar ongeveer 6 seconden terug te zakken. Dit lijkt het deels te verklaren.

    Bij laag water was de langere periode waarschijnlijk niet goed doorgekomen tot aan het strand

  6. Ik heb zaterdag genoten bij Hoek van Holland, met afgaand tij kwamen er mooie golven door. Zomerse taferelen hoor. Een zonnetje, nauwelijks afdrijven, prima golven met voldoende kracht. Wat wil je nog meer?

  7. Wanneer stopt de wind waar er iets van N in zit? ZW’er is beter voor waar ik surf… als ik op windy kijk stopt het even aankomend weekend maar paar dagen erna pikt het gewoon terug op 🙁

  8. 2 mooie zonsondergangen gehad op wijk maandag en zondag. Had wel een beetje swell bij gemogen maar scheelt een hoop in de drukte. Fijne sfeer in het water en mooie lijntjes die elkaar gegund werden. Mag ook wel is gezegt worden.

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here