Surfweer zondag 26 november 2017

Een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan ten westen van Ierland zorgt er voor dat alle aanwezige lagedruk voor ons is. Dit duurt nog minstens tot volgend weekend en is natuurlijk prachtig voor de opbouw van bovengemiddeld hoge golven voor de Noordzee. Probleem is wel de harde wind, maar die wordt later deze week minder.

zondag 26 november
Aan zee zonnig weer met af en toe een bui en een stevige wind recht uit zee. Nergens is er een spot te vinden, waar de wind offshore draait en er cleanere golven binnen lopen. Wel zijn er beschutte plekjes in België met iets minder wind die vol op kust waait. Het tij zit niet helemaal mee, maar eind van de middag kan het daar nog de moeite worden. In Z-H en N-H blijft het gewoon de hele middag nog laagwater met een paar spots als uitzondering waar nog wel door de hoge branding heen te komen valt. Eyeballs zijn altijd welkom in de surf-reports!

maandag 27 november
Een zeer actief koufront met veel regen en mogelijk onweer zal in de ochtend tussen 9 en 11 uur overwaaien met een ZW windkracht 7. Normaal gesproken moet je dan met laagwater surfen in Zeeland. Dit keer is echter hoogwater ook een optie omdat er net zoveel golven uit het noorden blijven binnenkomen door swell als dat er zuidelijke windgolven doorkomen vanwege de zuidwester. Een heel kort moment zitten we precies tussen het warmte en het koufront in. De zogenaamde warme sector. Dat geeft meteen weer temperaturen oplopend naar 12 graden en tijdelijk ook een meer zuidwestelijke richting met een paar graden side-offshore in België en zuidelijk Zeeland. Daar dus de meeste kans op golven die te doen zullen, hoewel je nog steeds eerst het water in moet zien te komen met zoveel wind op het strand zelf. Eenmaal in het water zijn de golven de moeite waard! Ondanks de opwarming is minstens 5mm schoen nodig en minimaal 3mm (liefst meer) handschoen alsmede een 2 of 3mm cap en 5mm wetsuit. Te bestellen in onze surfweer/shop.

De middag verloopt meer onshore hoewel het ook nog even een paar uur WZW zou kunnen zijn voordat de wind 2e helft van de middag WNW draait. Kansen dus volop om deze dikke windswell en noord-deining een jetser te geven! Alleen in N-H gaat het wel lastig worden om een surfbare spot te vinden. In Z-H kan het hier en daar nog wel iets opleveren met deze combi van wind en swell.

dinsdag 28 november
Eerst zal er in de ochtend met een stevige W tot WNW wind niet veel van te maken zijn. Wel hoge bakken en met vloed in België al meteen goed te doen. Vanuit het noorden arriveert een trog waardoor de wind iets meer west zal krimpen en afneemt van windkracht 7 naar 5 in Zuid-Holland. Dat geeft wellicht later in de ochtend het enige nog enigszins surfbare moment met zoveel swell. Na de trog ruimt de wind weer WNW waarbij de slag naar NW nog niet gemaakt wordt vanwege een 2e trog die er aan komt. Deze ligt woensdag om 12 uur boven de Belgische kust.

woensdag 29 november
De eerste dag van deze week met een wat meer liggende wind. Dat zal goed vallen op spots die veel swell kunnen hebben en die het liefst ook een beetje in de luwte van de noordelijke wind liggen. Het is wel zo dat de wind voor de trog nog meer NW zal zijn en na de trog pas helemaal noordelijk. Echter het gunstige tij zit juist voor het passeren van de trog met regen. En ook de minste hoeveelheid wind (grotere afstand isobaren op de weerkaart) zit voor de trog. Wel dan nog westelijk maar als dat maar 2-3 bft west is, heb je er eigenlijk geen last van.

donderdag 30 november
Ook donderdag dezelfde swell als woensdag, mogelijk wel iets minder periode waardoor het minder goed refractie geeft en dus minder om de beschutte plekjes heen komt. Ook kan het wat harder waaien, omdat er vanuit de trog van woensdag een nieuw lagedrukgebied bij Denemarken ontstaat die alle lucht naar zich toetrekt. Het zal dan ook meer bewolkt en meer regenachtig zijn. Natuurlijk allemaal nog ver weg, maar mocht dit laag zich goed ontwikkelen dat hebben we voor vrijdag genoeg swell over met een gunstige d.w.z. een afnemende noordelijke wind. In het weekend minder kans op (te) hoge swell en waarschijnlijk ook vrij weinig wind. Gunstig voor de minder hardcore wintersurfers die graag knie tot heuphoge golven surfen met een vriendelijke zonnetje! Het getij valt dan ook gunstig midden op de dag met op zondag volle maan, dus extra hoogwater.

Anti-Freeze Adviezz
Vandaag : 6/4mm met schoen 5mm + handschoenen 4mm + cap 3mm.
Maandag : 5/4mm met cap 2mm schoen 5mm, hand 2 of 3 mm
Dinsdag : 6/4mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 5 mm
Woensdag : 5/4 met Cap, schoentjes 5mm, hand 3 of 4 mm
 1. De fronten die maandag-ochtend overtrekken zorgen voor veel wind, regen maar ook omlopende temperaturen : – )

 2. Woensdag de minste wind deze week. Donderdag mogelijk ook, maar dan wel weer meer stijgende lijntjes. Wind is in meter per sec (m/s).

 3. Was er al iemand met een eyeball van IJmuiden?

 4. Domburg was lekker met 2 meter golven niet clean maar wel 2 uur in mijn eentje gelegen. I love the winter!!

 5. zondag begin van de middag op Scheveningen.

  https://www.facebook.com/skillshotsbydavevandersar/

 6. Nice!

 7. Mooie fotos dave!
  Gaaf wat een airs die bodysurfers tegenwoordig kunnen maken ook!

 8. Dave wat een toffe foto’s! Was een dikke sessie!
  Welk tijdstip stond je er ongeveer, ben benieuwd of je nog meer foto’s op je site gaat zetten 🙂

 9. Vrijdag misschien een dag vrij nemen als ik windguru zo zie! Nog genoeg swell en gunstige wind? Of is dat nog te ver vooruit om dat met zekerheid te zeggen, dat dat een mooie dag gaat worden?
  Kan me de laatste sessie niet meer herinneren..

 10. Wo & Vr gewoon beiden een halve snipperdag!

 11. Vette foto’s Dave! @ Lars: ik heb een verkeerd mailadres gegeven!! Het is gykema at gmail.com. Zou je de foto’s alsnog kunnen sturen? Thanks man!

 12. Thanks!

 13. word iedere dag een feestje!

 14. Wie o wie gaat er morgenochtend ook inpeddelen in Zandvoort? Zeker met dat kouder wordende water altijd wel prettig om te weten dat je niet helemaal alleen bent als er iets gebeurd..

  Cheers en veel plezier iedereen morgen🤙🏻

 15. Morgenochtend is ie offshore volgens sommige wind site’s (wijk aan zee, Castricum, egmond). Daar lig ik erin

 16. @Zandvoort half 9 te water…. zie je in de barrel 🙂

 17. Haha nice! Tot dan!

 18. Heuphoge lijntjes af en toe, ik wacht nog even tot ie voorin breekt en dan denk wat noordelijker

 19. Thanks, hier in het zuiden is het tij al voorin. Ik kan geen keuze maken, Noord- of Zuid Holland surfen vandaag. Waar is de meeste zon?

 20. Punt is namelijk dat de swell weer aan het oplopen is en die als eerste in N-H zal arriveren.
  Nu ja, eigenlijk is die toename niet nodig. Staat nu al voldoende swell, dus gaan!

 21. Heerlijke ochtend op scheef,zonnetje drbij..
  Kon zo’n ochtend wel weer eens gebruiken..stokiedoki!!

 22. Was toch vooral veel hotseklotsen op Zandvoort helaas van 9:45-10:45. Hopelijk elders meer succes ..

 23. Echt waanzinnig mooie golven bij Wijk dorp vanmorgen. Hoog, clean en rustig. Te gek!

 24. Bloemendaal was ook echt lekker, alleen wel mijn longboard in tweeen….. nog tips voor evt repatie adressen omgeving Haarlem?

 25. Domburg was top!
  Geen wind, hoogte en zon! L

 26. Wie was de fotograaf met rode jas op Hoekipa?

 27. Hey Joris,
  Voor boardreparaties :
  Red Rose in Haarlem
  Ronald 06 51291111

 28. Een gesnapt boardje is een echte eyecatcher voor in je woonkamer. Je krijgt nooit meer die feeling van je oude board terug. Beste op; de kerstman lief aankijken en wie weet wordt je nog getrakteerd.

  Cheer-io

 29. Red Rose Ronald repareert doorlopend gesnapte boards en andere zware schades. Als hij zegt dat het niet kan of je board het niet meer waard is kun je overwegen hem in je kamer te hangen……

 30. Blijkbaar toch heel braaf geweest dit jaar! Domburg met 2 in het water, krachtige golven, regenbogen en zon. Prachtsessie!

 31. Mijn gesnapte longboard is nog fijner gaan surfen na reparatie bij Ronald. Nauwelijks zwaarder geworden en jaren later nog steeds plezier van.

 32. Was HEERLIJK van 14.30 tot 16u. Clean en ietwat aflandig. Achterste bank mooie pieken met face, kracht en lijn. Genoten op longboard!!

 33. In Frankrijk de nose van m’n board volledig gesnapt. Ronald heeft hem gemaakt en m’n ow-tje surft nog heerlijk en zeker op dagen als vandaag

 34. Thx voor de tips, ga kijken of het lukt om te repareren, kwam de magic walden 9,2 epoxy ook niet meer tegen op de webshops dussss…

 35. Topgolven alweer vandaag werd alsmaar beter zonnetje erbij noordpier velsen

 36. @Joris: die worden ook niet meer gemaakt, nu alleen nog 9 foot. Volgens mij heeft Hartbeach er 1 staan in epoxy (X2).

  Was heerlijk vanmorgen tussen 9 en 11 bij de 1e windmolen van Wijk. Wel wat piekerig, maar clean, leuke hoogte en lekker zonnetje!

 37. Tjonge jonge, dat was even mooi zeg. Het was toch Z-H geworden.
  Foto’s Jan Bijl.

 38. Welke dag op scheveningen wordt beter: donderdag of vrijdag

 39. Fijn die foto’s!!

 40. Sow dat zag er zalig uit…mooie foto’s!!!

 41. ziet er ongelofelijk uit heey … de kolere

 42. Props naar Erikje en Jan Bijl

 43. iemand eybal ijmuiden …..wijk geen lijn te bekennen

 44. Even wachten tot hoogwater. Ziet er goed uit voor vanmiddag met die windvrij zone voor de kust!

 45. Super nu wijk bunker met offshore:

 46. IJmuiden viel tegen helaas, er lagen trouwens allerlei vis netten in de branding, mag dit zomaar?

 47. Alertwaardig 1.5m+ op sets

 48. Met dit weer maar luisteren naar Typhoon’s lied Surfen en erwtensoep eten….

 49. @Tobias, las hier ik ergens om vrijdag een snipperdag in te plannen? voor of namiddag naar ZH? Alvast bedankt

 50. Gister duinpad en vandaag ijmuiderslag was heerlijk en lekker rustig. Complimenten voor sms voorspellingen Tobias!

 51. @Tobias Was jij in katwijk ? … met die mooie foto’s van Jan Bijl

 52. Haha, ja, was in katwijk vandaag, maar zonder -kat!

 53. Mv2 net voor donker was erg mooi! Bij p4 zelfs en mooi clean

 54. Ik zie niks

 55. Nee ik ook niet

 56. Kom net uit het water….echt epic! Stand up barrels….echt helemaal stoked!

 57. Wijk aan zee nu

 58. Hmmmm choppy

 59. Iemand naar Maasvlakte vandaag? Twijfel een beetje over swell richting. Wat denk jij Tobias, west genoeg?

 60. Jep, Wijk gecheckt half 10. Choppy en nog niet zo veel hoogte. Hopelijk vanmiddag tijdens alert beter

 61. Noord was aan vanochtend! Wel een beetje mistig.

 62. Iemand een idee waar en hoe laat er morgen het best gesurft kan worden?

 63. Wijk werd niet veel beter vandaag