Surfweer zondag 1 september 2019

De meteorologische herfst begint op 1 september en dit jaar lijkt de omslag naar herfstweer perfect op deze datum plaats te vinden. Deze zaterdag is het nog flat met uitzondering van een paar laatste zuidswell golfjes op Texel en de eerste 5 strandopgangen in de kop van Noord-Holland. Verder naar het zuiden toe is het flat, maar daar komt zondag dus verandering in. Niet dat het meteen heel wild wordt met golven en wind. Daar is een iets langere aanloop voor nodig met aan het eind van de week en in het weekend de hoogste golven. Ook qua weertype wordt het dan een compleet andere beleving dan de afgelopen tijd. Een 4/3mm wetsuit zou dan zelfs weer nodig zijn, zeker in de vroege ochtend!

Zaterdag 31 augustus
Vandaag dus flat met uitzondering van het meest zuidwestelijke puntje van de Benelux. Vanuit het kanaal zal er eind van de middag een stevig maar heel lokaal windveld uit het zuidwesten ontstaan. In België levert dat vanaf 19:00 surfbare windchopy op. Niet heel hoog, maar zeker surfbaar met een funboard. In Zeeland pas rond 20:00 en dan is de zon al bijna weg, maar is het toch nog een uurtje fun (zelfs met een fish). De wind komt niet verder, dus in Zuid-Holland blijft het flat. Mogelijk komt er
op de meest zuidelijke spots van Zuid-Holland nog wel wat beweging in de zee. Overigens gaat dit windveld boven zee gepaard met wat wolken. Heel misschien ook wat regen langs de Hollandse kust waar het niet gaat waaien, maar de meeste buien gaan richting het binnenland.

Zondag 1 september
Zondag twee swells, een van dichtbij die vooral in de ochtend piekt en een van verder weg die later op de dag arriveert. De wind is in de vroege ochtend nog NW 5 bft en maakt het erg choppy. Het is dan nog wel hoogwater in het uiterste noorden. Qua swell zou je in het zuiden voor de vroege ochtend moeten kiezen, alleen het tij ebt daar te snel weg. Dus is het eigenlijk voor alle spots en regio’s wachten tot hoger water in de middag. Hoewel er in Zuid- en Noord-Holland ook met laagwater al prima gesurft kan worden op heuphoge, wat rommelige golfslag. Tegen de avond arriveren de echt hogere swells. Het getij zit dat in het noorden dan nog helemaal gunstig. In Zeeland en België is het dan alweer afgaand tij, dus die missen daar net de boot. Beter wachten tot maandag als je in die hoek wilt surfen.

Maandag 2 september
Swell van 1-1,5m in de vroege ochtend en komt krachtig binnen overal. Wel heel vroeg gaan ivm het snel weer eb worden vanuit het zuiden. De stroming staat dan ook richting het zuiden. In Holland zien de laagwater opties er heel mooi uit, omdat de wind dan van NW naar ZW krimpt en behoorlijk afneemt. Windstil zal het niet worden, maar dit is toch mooi sideshore met maar 3bft. In Zeeland is de waterstand alleen het eerst uur van de dag nog voldoende, daarna beter wachten tot de middag. Ook al is de swellhoogte dan al 1/3e afgenomen t.o.v. de ochtend. Verder blijft de avond eigenlijk gewoon een prima het moment voor een hoogwatersessie in Zuid en Noord-Holland. Zeker omdat dan de wind nog verder afneemt en mogelijk zelfs helemaal wegvalt.

Dinsdag 3 september
Dinsdag moeten we het doen met de swellrestjes van maandag. Dat zal dus niet veel zijn. Zonder dat het op de kaarten staat, is er mogelijk wel swell te verwachten vanaf het verre laag bij Spitsbergen. Dat is voor de wadden dan mooi nieuws, want de periode is 11 sec en de hoogte bij de ingang van de Noordzee nog 1 meter. Daar blijft op de wadden meestal wel 30cm van over. Langs de Hollandse westkust zal het mogelijk ook wel wat helpen om golven te geven, zeker in combinatie met de aantrekkende wind uit het zuidwesten.

Woensdag 4 september
Die wind hangt samen met lagedrukgebied dat dinsdag bij IJsland zal ontstaan. De wind is eerst nog west of zuidwest, maar al snel ruimend noordwest met hoge windbakken eind van de dag. En vanaf dan ook een stuk koudere lucht met daardoor het ontstaan van stevige buien boven het warme Noordzee water. Van herfstweer is dan echt sprake, hoewel het hogedrukgebied ten westen van ons nog wel wat invloed kan uitoefenen. Echter is deze vooral te merken in België en Zeeland. Dat is dan the place to be vanaf het midden van de week, omdat je daar wat meer uit de wind zit.

Wetsuit advies Water is 20 gr C
Zondag: Een 3/2mm fullsuit is nog lekker
Maandag: 3/2 mm of lekker met shorty midden op de middag
Dinsdag: 3/2 mm of lekker met shorty als het nog niet waait
Woensdag: Weer een 3/2 fullsuit met de wind
 1. Tegen woensdag het ene naar het andere koufront vanaf de Noordzee onze kant op met hoge golven en een zeer herfstachtig weertype.

  Het hogedrukgebied (H) ligt mooi rond op de Oceaan en kan af en toe in België en Zeeland wat rust in de golven geven.

 2. Deze zondag en maandag het rondtollende laag tussen IJsland en Noorwegen. Alleen al dat geeft meer dan genoeg swell voor de Hollandse kust en de wadden op 2 tot 3 dagen reisafstand.

 3. Prayers have been heard! 🙏🏻🤙🏼

 4. Een rol koek in Wijk

 5. Toch nog aardig kunnen shortboarden met opkomend tij in zuid-holland.
  Swell uit noorden is nu onderweg en brengt wat voor morgen.

 6. Zou morgenochtend Ouddorp wat zijn of daar echt hoog nodig?

 7. Ook benieuwd naar! Ik ga het gokje wagen denk ik!

 8. Dinsdag zou wijk aan zee aan te raden zijn voor wat beginner golfjes?

 9. Hoe laat ga je morgen denk je?

 10. Was weer spot on. Noord pier nh

 11. Was wel lekker vandaag 🙂

  Maar ik zie dat je weer een good old 3D spectrum plaatje hebt… Waar staan die nu?

 12. Nog gewoon hier! http://surfweer.nl/spectra

 13. Helaas geen zeehond, wel zeewier. Evengoed lekker weer.

 14. Vandaag was top in Zandvoort(ochtend + avond), thanks Tobias!

 15. Gaat toch over helaas.. Morgen eind vd middag dan maar hopelijk!

 16. Knoepert van een zeehond nam op een meter afstand een hap lucht. Zeehond schrok net zo hard als ik.

  Ondanks de frequentie was vanochtend surf best prima, vanavond meer chop. Ergens ZHZ.

 17. Trok gisteravond nog aardig onweersbuitje langs op Zandvoort. Leek op zee langs te trekken.
  Uiteindelijk toch maar het water uitgegaan.

 18. Komt nog wat swell deze kant op. In principe is deze in minder dan 10 uur hier, want golfperiode zit heel hoog, rond de 11 seconde. Mooi foto met die ondergaande zon!

 19. Haha nice een Classic 😉

 20. Gaat nog sneller dan dat. De F16 boei schiet nu ook de lucht in:

 21. Oostende is redelijk flat momenteel, komt deze swell nog door vanavond?

 22. Hoi allen!
  Volgende week een weekje vrij en liever laat dan niet, lijkt het mij wel lekker om ergens heen te rijden met een beetje lekker weer en natuurlijk met de aanwezigheid van golfjes.

  Iemand een tip voor frankrijk/spanje? Qua weer en swell voorspellingen vanaf 8 september?

 23. Noordwijk was wel leuk vanmorgen, beetje rommelig en lastig te zien waar je nou moest liggen, aardige golven af en toe, heuphoog, helaas ging t harder waaien, toen zijn we er uit gegaan. T water is heerlijk! Lekker zoute bek gehaald iig

 24. Hey! Wat ik me afvraag, hoe kun je zien aan voorspellingen of het een klotsbak wordt of dat het hoog wordt met wat leuke lijntjes. Ik zie op MSW swells binnenkomen vanaf donderdag tot ong zondag van ongeveer 1-2m. Met wind wel onshore wind maar dat is bijna altijd heb ik vernomen als er een swell van boven de 1M staat. Als iemand hier ietsje meer inzicht in heeft zou fijn zijn. Ik heb het over Scheveningen Noord dus daar zou die pier winden van ong W moeten opvangen en dus protecten zodat de golven wat cleaner eruit komen?

  Alvast bedankt!

 25. Ha Tobias,

  Hoe komt het dat bij MSW de swell van 11 sec. maar als 0.1m doorkomt ipv de hoogte die te zien is op A12 en F16?

 26. Vond Wijk gisteravond te gek. Lekkere golven en ondanks de drukte en allemaal indropperts bleef de stoke en de goede sfeer. Wel voor het onweer met die prachtige lucht eruit gevlucht.

 27. Noordzee is eigenlijk te klein voor dat soort modellen wat MSW gebruikt.

 28. Vond het helaas tegenvallen vandaag…

 29. Nou ik hoop het voor je!
  wat wel zeker was dat het afging rond 1700 achterin op Wijkpier vanavond net voor opkomend Tij! Flink uurtje bakken rijden daar!

  Rond 18:30 bevond ik mij opeens bij de 2e windmolen door de sterke tij stroming! Was ook meteen een Wastrommel op wijk!

  Blijf het een goede laagwater spot vinden!
  Maar goed. Dat ligt dan ook weer aan de zwell richting en wind!

  St🔥ked!

 30. Niet jij japie

 31. Hoek was ook leuk en nog leuke sessie om de week te beginnen met af en toe een steil wandje

 32. Domburg was echt niet de moeite vanavond

 33. Er lagen wat Konijntjes tussen de lemmingen. Goofies hadden het voor het zeggen 🙏🏻

 34. Was ff zoeken op Scheef, maar gelukkig rolde er wat heerlijke bakken binnen voordat de surfklasjes het overnamen vandaag

 35. Toch wel flinke golven recht uit zee (west) vandaag.

 36. Let vooral op de periode. Meestal geeft een hogere periode meer lijn en minder klots. Onshore wind helpt idd ook niet mee, het ideale is aflandig (zuid-Oost) maar dat zien we hier idd niet vaak in combinatie met hogere swells. Over het algemeen is het met laagwater ook altijd wat rommeliger dan met hoogwater.

 37. Leuke lefthanders langs een lege line up @zeeland

 38. Was echt zalig vandaag van 16-18u

 39. Straks naast de jeti in hoek??!??

 40. Vanavond nog een beetje te doen in zandvoort?

 41. Vanmorgen er in voor zevenen op waz. Lekker, maar niet de moeite voor de betere surfer, alhoewel de longboarders zich hadden kunnen vermaken…

 42. Twee mooie surf-avond sessie op een rij in Wijk, helemaal top !!

 43. Hoe is de voorspelling voor morgen qua temperatuur? Genoeg aan een 3:2 long suit?

 44. Van 12 tot 14u bij hoek gezete en jajajajajaja was helemaaaaaal goed. Grote sets bijna head high en rolde super goed af.

 45. Hello – beetje twijfels, iemand wijze raad?

  Zou er vrijdagochtend in België of Domburg nog iets degelijk (surfbaar met shortboard) overblijven van de swell van donderdag?

  Alternatief, zou een licht beschutte spot in België donderdagnamiddag/avond nog iets of wat lijn hebben?

  Beiden lijken mij kantje boordje..

 46. Al meer zicht op de voorspelling voor het weekend in Zeeland?

 47. Onder het mom van beter laat dan nooit, hier dan eindelijk de foto’s van de zuidwesterstorm op zaterdag de 10e.
  Excuses voor de vertraging. Hoop dat er wat tussen zit!

  https://flic.kr/s/aHsmGHd7yd

  Mocht je een foto willen in volle resolutie stuur maar een berichtje!

 48. Iemand nog een tip voor morgen? Met die nw wind lijkt scheef zuid me beter, maar kan alleen in de middag, dus geen hoogwater. Is noord enigzins beter of of slechter met laagwater? Thanks!

 49. Lekker gesurfd op Hvh

 50. Na zonsondergang in de schemer van een wassende maan en de Hoogovens, kwamen de lekkerste bakken met lijn, ruim 1,5 m en kracht binnenrollen

 51. Kon Tiki nu:

 52. Als de wind wat wegvalt kan het vnvd wel goed worden met hoogtij in Belgie denk ik..:)

 53. Sssssttt, de belgen niet wakkermaken he

 54. Allen naar Knokke!

 55. 😆

 56. Suus, bedankt voor de foto’s ook namens de rest van het forum…

 57. Thanks Flip!