Surfweer Zaterdag 29 december 2018

Het jaar 2018 sluit in stijl af met nog een echt goede surfdag! En het nieuwe jaar begint ook niet slecht met op nieuwjaarsdag wind en toenemende golfhoogte, maar pas echt mooi in de dagen dagen van 2 en 3 januari 2019. Als dit zo doorzet mogen we niet klagen.

Zaterdag 29 december
In de ochtend waait het nog niet genoeg voor voldoende golfhoogte. Er staat wel een heel klein beetje WNW swell, maar eigenlijk is die te verwaarlozen. Dat wordt dus wachten tot de wind naar krachtig of hard gaat in de loop van de middag. Het kan een beetje gaan regen tijdens het overtrekken van het koufront (vooral in N-H). De wind neemt na het koufront heel even iets af, wat meteen de beste golven zou moeten opleveren overal. Ook in Zeeland. Laatste uur van de middag waarschijnlijk weer meer wind en sowieso hinderlijker recht aanlandig. In N-H wordt het zelfs WNW pal onshore met heel veel rommel, maar ook veel hoogte.

Zondag 30 december
Het koufront hoort bij een niet al te diepe depressie bij Schotland waar vrijdag om 16:00 uur een windkracht 9 zal hebben gestaan uit het noordwesten. Die swell komt zondag volle bak binnen de hele dag. Wel is het zo dat de getijden voornamelijk in de ochtend het beste zijn. En daarbij waait het nauwelijks. Begin van de middag wel even wat meer wind en ook gedraaid zuidwest. Dat geeft in het zuiden dan weer wat mooiere side of side-off condities. Of eigenlijk alleen in Z-H, want in Zeeland zijn de waterstanden alweer te weinig. Aan de swell zal het niet liggen, die blijft de hele dag wel doorkomen. Ook op de wadden, waar

Dinsdag 1 januari
Op oudjaarsdag is er niet veel meer over van de noord-swell. Golven worden pas weer verwacht op nieuwjaarsdag, omdat het dan harder gaat waaien uit noordwestelijke richting. Dat is niet echt ideaal met het laagwater in de middag. En de swell zal in de ochtend met hoogwater nog niet voldoende zijn. Rond 12:00 uur, tijdens de nieuwjaarsduik, is het in het zuidwesten al afgaand tij. De eerste hogere golven komen dan al binnen, maar met de stroming zal het dan nog wel meevallen omdat de swell nog moet beginnen. In N-H is het om 12:00 uur nog wel voldoende hoogwater. Daar mogelijk nog een leuke 1m hoge shorebreak met onshore rommelwind. Eind van de middag wordt het er niet beter op, wel hoger!

Woensdag 2 januari
De swell komt nu echt in volle glorie binnen en het tij zit perfect tijdens de peak van de swellenergie. Dat is dus in de loop van de ochtend. Wel zal het dan nog wat waaien uit het noordwesten. Een klein beetje beschutting zoeken kan geen kwaad. Maar niet al te veel, want de hoogte komt niet voorbij de 2 meter. Eind van de middag staat er nu wel veel stroming, de deining komt van ver. Het verantwoordelijke lagedrukgebied is drie keer groter dan die van zaterdag. Daardoor blijft de swell nu wel een dag langer. Mocht je vooral echt cleane golven zoeken en niet per se die enorme hoogte willen? Dan is donderdag waarschijnlijk de mooiste dag, omdat het dan nog minder of zelfs helemaal niet waait.
 1. Zaterdag laag Yvette. Een vrij klein lagedrukgebied dat perfect in de Noordzee past en daardoor maar voor 1 echte dag swell geeft.

  Verder op de Oceaan ligt ‘Zeetje’. Dat is wel een hele toepasselijke naam van deze naamgever uit Duitsland. Niet te veel waarde hechten aan die naamgeving. Het is wel hetzelfde laag dat via een bocht boven Schotland de Noordzee indraait op 1 januari. Gunstige weerkaarten deze week!

 2. Die depressie in het nieuwe jaar is vele malen groter en heeft een veel langere fetch. Daar blijft de swell wat langer van doorkomen de dagen daarna. Het is nog wel de vraag wat de hoogte precies gaat worden. Want als de kern te veel richting naar het oosten schuift is de wind uit het noorden te veel over land (Scandinavië).

 3. Ik mis 31 december forecast Toob?

 4. Dagen met data kloppen niet 😉

 5. Hopelijk ruimen ze dit jaar de spijkers die overblijven na de brandstapels van Duindorp en Scheveningen wél op in plaats van in de zee te shovelen ?! 👿

  Ik zag 2 maanden geleden op het strand van de Zuid nog steeds clustertjes met spijkers liggen…….🤢

  Verder wens ik iedereen veel en sportieve surf met elkaar in 2019!

 6. Zondag surf it’ll be!

 7. Gaan er zo nog mensen het water in bij Scheef? Ik kan het niet goed zien door al die pallets of het wat is.

 8. @ Poseidon n Paul… klopt als een zwerende vinger hoor, gewoon goed lezen;-))

  Dinsdag 1 januari
  Op oudjaarsdag is er niet veel meer over van de noord-swell. Golven worden pas weer verwacht op nieuwjaarsdag

  31e ste is het dus niet veel 01-01 wel🤙

 9. Ik heb inderdaad 31e overgeslagen ivm de flatness die dag. Het nieuwe jaar ziet er daarintegen imposant uit!

 10. zondag heel de dag winderig

 11. @tobias
  dan moet ik weer werken =0(
  Vanmiddag tegen het donker op Scheef was erg lekker. Goede hoogte, kracht en lijn. Kwam met een een dikke grijns op mijn kop het water uit.
  Gezellig ook met het bouwen van de toren op Noord en Zuid (zuid gaat winnen) en het geknal en geflits vanaf het strand.
  Morgen ben ik weer van de partij!

 12. Ik zou morgen graag bij zonsopkomst surfen op domburg, is er dan nog voldoende hoogte of rijd ik beter verder richting zuid holland ?

 13. Maandag: SUP misschien heel vroeg op Domburg

 14. Volle bak hoogte van die ‘Storm’. Dus ook in het zuiden meer dan genoeg!.

 15. @andere Antwerp.. ik ga morgevroeg naar Domburg

 16. @andere Antwerp.. versteende dijk?

 17. Morgen rond 10-11 scheveningen? Wie ?

 18. Is er in Zandvoort nog een surfshop open waar ik morgen een pak en schoentjes en dergelijke kan huren? Ben benieuwd!

 19. Als ik windy mag geloven zijn de goede voorspellingen opgeschoven naar maandag..?

 20. Ik vertrek naar domburg

 21. Ik ga wat eerder al, over uurtje

 22. Eyeball noord: slappe hap

 23. @Tobias, niet echt clean, maar in Noordwijk komt wel redelijk binnen…

 24. @Johan: Ik duik er ook zo in, groene plank+grijs/oranje wetsuit.

 25. Ouddorp nu…..kan beter. Twijfel of ik mijn pak nat maak.

 26. Ouddorp nu…. ik heb het beter gezien.

 27. Ouddorp was zeker leuk! Afgezien van mijn conditie dan.
  Er kwam zeker wel wat binnen 😀

 28. Heeeelemaal alleen met lekker cleane golfjes in Knokke, heerlijk om de dag te starten!

 29. Zandvoort eyeball: mooie rollers! Klein metertje

 30. In domburg was goed

 31. Domburg was top! Zo lekker dat ik mijn handschoenen op het dak van de auto heb laten liggen 😒😒 als iemand ze heeft gevonden, graag even een berichtje. [email protected]

  Thanks

 32. Lekker clean meter

 33. Vanochtend het licht aan gedaan bij Wijk en drie uur later het strand op gedropen. Heerlijk!

 34. Maandag weinig wind rond 11u op domburg. Maar staan er wat golven?

 35. Oostende was super! Eerste licht golven iets hoger dan rond 11u maar zeer clean en mooi rollende sets

 36. Wel grappig dat de pallet hoogte van 35 meter zeer vergelijkbaar is met de 33 meter Nazare golf van Butler… Kan je er eens naast staan ter vergelijking.

 37. Ja, bizar hé. Ik surfte daar vanochtend ook. Het was even zoeken naar een mooie peak, maar die bleek precies tussen de twee brandstapels in te zitten. Genoten van de laatste swell van dit jaar.

  Voor morgen 31 december zie ik niet veel soeps. Hoogte in het midden van de Noordzee is al weg. De swells op de spectra gaan de nacht niet overleven. Maar ms kun je met longboard nog een heel klein leuk lijntje vinden.

 38. Vanaf nieuwe jaar gaat het wel weer los.
  Goed begin zo!

 39. Vanochtend voor het eerst ook op Ouddorp gesurft. Persoonlijk vond ik er niet veel aan. Misschien lag ik op de verkeerde plek? Ik zag een stukje zuidelijker wel een clubje suppers in het water

 40. Dijk Het Flaauwe Werk
  Dijk Het Flaauwe Werk, Ouddorp
  https://maps.app.goo.gl/WXoKe

  Surfspot vanaf de Landal tot Ouddorp beach/park (zie Google maps)
  Tegen de duinrand aan kan je parkeren. Tot daar!

 41. Heeft er iemand ervaring met surfboards meepakken als ruimbagage bij ryan air? Het betreft een 6.0 shortboard, kan die gewoon mee als ruimbagage (20 kg) mee zonder extra toeslagen? Nergens op de site vind ik het duidelijk wat te boeken! Bedankt alvast!

 42. @Ryanair.

  Een surfplank moet je bijboeken als sportuitrusting en kost dus extra. Wel goed inpakken !!!

 43. Deze Cam kende ik nog niet dus deel ik het maar ff

  https://hoekvanholland.strand.camera/

  Goed Uiteinde!!!

 44. Ik zondagochtend 9u netjes in Domburg, SUPERSTOKED toen ik de golven zag!!
  Veel minder stoked toen ik zag dat mijn wetsuit nog in Antwerpen lag…
  FML

 45. Ryanair vraagt volgens mij iets van 50,-

 46. Als je van ver komt is ouddorp zeker niet de beste spot, probeer de maasvlakte of Domburg, hoger en beter en minder tijgevoelig. Waarschijnlijk ook minder druk. Dus voor het nieuwe jaar kan iedereen ouddorp overslaan. En vanaf de maasvlakte naar het noorden is het altijd beter en groter!

 47. De laatste kruimelrestjes van 2018:

 48. Als je met vrienden gaat kan je alle boardbags samenbinden in een zeil ofzo, dan betaal je maar 1x de extra toeslag zolang je onder het gewichtslimiet blijft.

 49. Ik dacht ook iets van € 50,- te hebben betaald begin dit jaar naar Marokko. Maar let wel het is € 50,- heen en weer € 50,- terug.

 50. Bedankt voor jullie antwoorden! Enig idee of het als een gewoon sportartikel beschouwd wordt (35 euro) of een groot sportartikel (50)? Toch een verschil in prijs als het als gewoon sportartikel ook kan

 51. Surfplank kan je altijd inchecken al gewoon sportartikel. Ik heb altijd al een 7’2″ dubbele boardbag mee ingecheckt als gewoon sportartikel. Wel onder de 20 kg blijven. Zo spaar je toch 30 euro uit!

 52. Bedankt voor de link. Ik ben er bij voorbij Landal ingegaan bij de Surfkaravaan of hoe die tent ook heet.

  Ik vond het ook al raar dat ik met een alert de enige in het water was. Misschien deze week nog een sessietje proberen.

 53. Probeer volgende keer (als je aan komt rijden) rechts van de karavaan. Parkeerplaats vlak langs de duinrand en kortere loopafstand naar het strand.
  Plus hou er rekening mee dat Ouddorp het best werkt met mid tot hoog tij. Succes!

 54. (tussen Landal en de karavaan)

 55. Als het over die spot gaat, gaat het altijd hierover….

 56. Het is dan ook een flink strand zonder handige piertjes oid

 57. Zo dat was een lekker begin van het jaar! Tussen half 11 en half 2 heerlijk gesurft op de noord. Eerst flinke steile drops in de shore brak en later lekkere ritjes van verder achterin. Het was praktisch windstil tussen 1 en half 2. Toen ik er uit ging kwam de wind opzetten.

  Komende dagen moet ik weer werken dus ik wens een ieder veel surf plezier de komende dagen en een goed 2019. Moge de surfgoden ons goed gezind zijn!

 58. Klein vraagje: Is Oostende bij fort Napoleon een goede spot om te surfen bij laagwater. Of zijn er andere goede spots in België/zuid Nederland waar de golven goed binnenrollen bij laag? Alvast bedankt!

 59. ik ben de komende dagen op Texel maar heb Mn surfgear niet bij me. Weten jullie of er nog shops open zijn voor verhuur mochten de golven goed doorkomen de komende dagen?
  En daarnaar een gelukkig nieuwjaar gewenst!

 60. A.s. donderdag voorspellingen op Ijmuiden swell uit noord en wind uit noord. De vraag: Is slag dan the place 2b of heb je swell uit zuid nodig? En wanneer na hoog? Of tijdens? Ben daar nl al eens in een wildwaterbaan terecht gekomen. Goed voor de 3ceps maar 0 bochten…

  En is WAZ dan beter ondanks wind uit noord?. thanx 4 advice. Wishing u all great swells this year!

 61. Morgen amazing surfdag! Zal vast wel erg druk zijn in Scheveningen dus vroeg me af of het beste was op s’middags te gaan of s’ochtends. Neemt het naarmate de dag juist toe of af qua surfcondities? Alvast bedankt!

 62. Dinsdag 22:45 mega golfhoogte op noordzee 4m en 5m. Een beetje reveal van het horse.

 63. Auto correct shit: een beetje teveel van het goede

 64. F3 platform rond 20u meer dan 8 meter significante golfhoogte…😨

 65. Donderdag lijkt me leuker

 66. iemand al een kijkje genomen op de maasvlakte of scheveningen zuid ?
  Ben er nog niet uit waar ik beste naartoe ga

 67. Iemand idee hoe scheef zuid is?

 68. zuid=klotszak

 69. Is het de moeite waard om naar wijk aan zee te gaan?

 70. Kom er net vandaan maar schuimige klotsbak achterin wel dikke bakken

 71. Scheveningen zuid ziet er wel goed uit maar ik denk dat het morgen wel iets cleaner wordt en het blijft vandaag wel goed door waaien dus morgen wat betere golven

 72. Yo

 73. @matthijs: de zuid behoorlijk scheef

 74. Morgen 3 jan. iemand in Julianadorp of Callantsoog?

 75. Ik kn vandaag helaas niet maar ben wel benieuwd hoe IJmuiden was (ofwel, wat heb ik gemist haha), iemand een report?

 76. Ijmuiden was best wel heel erg lekker! Vooral na de wind afname, serieuze golven! Sorry 🙂

 77. IJmuiden was top!!! tussen 12:30 en 13:30 viel de wind helemaal weg en waren en zeker dikke bakken van 2 meter plus!!!! stoked

 78. Hoe ziet het er uit voor het weekend? Voor de werkende mensen die morge niet van de partij kunnen zijn…

 79. Morgen eter domurg of scheev???

 80. Woensdag gehaktdag!

  http://www.surfed.nl/sessions/2019/190102/index.htm

 81. Mooie reportage!! Wat moet het lekker zijn om rondom het werk het water in te kunnen gaan. Elke rit vanuit Friesland kost mij al gauw 1,5 uur.

 82. Maar als er ijs ligt dan zit jij spot on!

  Nog veel swell, onderweg. Zuiden morgen ietwat minder wind dan in het noorden. En ook beter qua tij. Deinst het langste na hoe verder weg van de bron.

 83. Kleine vraag tussendoor. Weet iemand toevallig hoeveel meter het is naar de boei op Scheveningen Noord?

 84. Moet vanuit Groningen komen morgen. Heeft iemand een idee hoe laat een goede tijd is morgen om in scheef te zijn?

 85. Hebben vandaag ijmuiden kapot gemaakt.
  Spray’s om de oren, quivers op de walls en een charger in de closeouts.
  Einde bericht.

 86. Haha, van nu af aan na elke sessie graag een surfreport!

 87. @Ed

  Magistrale platen!

  @Landrover

  Je schrijfstijl doet me denken aan volk uit Minizan 😉

 88. Hoe is het dit weekend qua surf? Beter zondagochtend vanwege minder wind of toch eerder zaterdagochtend?

 89. 😀 happy for you!

 90. @verdwaalde talenten
  Wat toevallig. Ik zat inderdaad op dichtkamp in mimizan, stoked op de vulpen.

  In 2019 meer surfreports met shakaterminologie bro’s

 91. ‘ij-tje’ was aan gistermiddag. Buckets of spray!

 92. Is het pak al droog? Kun je een unboxing/review report reporten over je dryer. No pressure, maar issie pumpkin?