Surfweer Zaterdag 26 januari 2019

De vrieskou is weg dankzij een depressie bij Schotland die golven en zachte lucht onze kant op stuurt. Dit weekend begint een periode met een minder koud weertype en met bijna elke dag golven! Ook zal dit weekend de Surfana Early Bird Tickets verkoop starten! Deze worden in 3 fases verkocht en de eerste fase start zaterdag 12:00 uur. Surfana is een puur surf festival aan zee en middenin de natuur van Bloemendaal met muziek, surf, clinics en nog veel meer voor jong- en oud.

Zaterdag 26 januari
De golfhoogtemeting valt niet tegen en is zeker in het noorden behoorlijk goed dankzij de west-noordwestelijke swellrichting. Ook de wind is niet al te hard en komt steeds mooier side-shore uit het zuidwesten. Dan rest nog een variabele die nog roet in het eten kan gooien en dan is het getij. Deze blijft eigenlijk de hele dag te laag voor die echt goede push voorin. En het tij blijft in zuidelijk Z-H nog onder het N.A.P. zodat daar de swell al helemaal niet meer doorkomt. Tegenstrijdig genoeg gaat dat een stukje zuidelijker, in Zeeland, nog wel lukken omdat het tij eerder weer omhoog gaat. Wel kan daar te veel stroming komen te staan met de wind uit het zuidwesten. Daar zou je dus eerder op de middag al moeten gaan, terwijl voor alle andere regio’s geldt het beste ergens in de ochtend (meest verse WNW swell) of zo laat mogelijk in de middag (klein beetje opkomend en kans op nieuwe NW swell). De toename van de ZW wind lijkt in de laatste kaarten pas om 18:00 te komen. Het blijft dus vooral gaan om swell vandaag, en niet al te veel windgolven. Dat is in de regel al niet verkeerd natuurlijk!

Zondag 27 januari
Een zware storm aan de Engelse oostkust zorgt voor een behoorlijke opzet uit het noordwesten. De eerste golven hiervan komen zondag na 15:00 binnen in Zeeland en België. Eerder op de dag is de wind nog zuid, maar is er nog niet veel swell. Met uitzondering van spots meer naar het noorden, want daar heeft zuidwester een langere fetch gehad in de nacht van zaterdag naar zondag. Wil je deze swell meepakken, dan is het in ieder geval zaak om vroeg op te staan. Na 11u draait de wind onshore, maar nog niet echt hard. Wel kan zo de eerste rommelige NW swell onstaan op zo’n 120 km bij ons vandaan. Die komt dan na 15:00 binnen met een naar WZW krimpende wind. Op zich niet eens zo onsurfbaar voor de kust van België, Zeeland en Zuid-Holland. En ook in N-H zal het nog gaan. Wel zal de wind steeds meer toenemen op nadering van de regen eind van de middag. Het tij is dan nog laag naar mid, dus op bijna alle spots kan er wel gesurft worden. En echt totaal onstuimig is het nog niet. Dat komt pas maandag.

Maandag 28 januari
De golfhoogte die aan de Engelse oostkust wordt opgestuwd is 6 meter hoog en heeft een periode van 12 seconde. Natuurlijk komt deze swell niet vol binnen op deze kust en wordt afgeremd door de afstand en de vele zandbanken die de swell tegenkomt onderweg. De helft blijft hier van over en dat maakt het nog altijd veel te veel van het goede voor alle spots die recht naar Engeland onbeschermd liggen. Ook zal er een giga stroming staan, dus is het zoeken naar de meest protected stukjes strand die er te vinden zijn. Lastig, want het tij doet niet goed mee. Ten eerste is het nog steeds doodtij en ten tweede valt hoogwater te vroeg in de ochtend en komt in de middag niet meer voor donker op.

Dinsdag 29 januari
Dinsdag is de swellhoogte wat beter behapbaar met 1 tot 1,5m en 7 seconde periode. Het is nu nog onzeker wat de wind gaat doen. Het DWD model geeft een zuidelijk briesje met cleane offshore golven in de ochtend. Het amerikaanse model laat echter een nieuw front met WNW wind opkomen, wat niet slecht voor de golfhoogte zou zijn maar wel voor de golflijn. Dus nog maar even afwachten met die vrije uurtjes op dinsdag-ochtend alvast in te boeken.

Lange termijn
Afhankelijk van het nieuwe front met WNW swell zou woensdag ook die dag met offshore en klein maar fijn kunnen worden. De wind krimpt sowieso naar de zuidhoek om richting donderdag nog verder door te krimpen naar zuidoost. Die neemt dan wel toe met eerst een dagje vrij vlak op de meeste plaatsen. Hoewel er altijd nog swell uit het noorden doorheen kan komen en het dan vooral in N-H en midden Z-H toch een leuke surfdag kan zijn. Eigenlijk blijven we deze tijd elke dag wel ergens goed te kunnen surfen. Soms rommelig, maar altijd beweging in de zee. Zo ver al de weerkaarten reiken blijft de atmosfeer turbulent met veel lagedruk in onze buurt. Dat betekent overigens ook dat het koude winterweer geen kans maakt om terug te komen op korte termijn. Wellicht later in de februarimaand.

Zaterdag: 5mm wetsuit met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Zondag: 6mm wetsuit, 4mm cap & 7mm schoen + 4mm hand
Maandag: 6mm , 3mm cap, schoen 7mm en hand 4mm
Dinsdag: 6/5 of 5/4 wetsuit, 3mm cap & 7mm boots en 4mm hand
 1. WaZ goed te doen met goede hoogte en kracht. Mooie sets af en toe.
  Lag erin van 10:30 – 12:30.Wind werd echt minder, maar jammer genoeg werd het later pas wat cleaner, lastig met sup in klots van een meter.
  Toen ik eraf ging was de wind weer wat toegenomen en draaiende.
  Niet vrkeerd, kom maar op met maandag!!

 2. Maandag niet grote kans op Blown Out in WaZ? Ik dacht es ’n keer Zuid- Walcheren proberen?

 3. Maandag overal blown-out met windkracht 7 NW

  Swell van zondag (golfhoogte dan nog 8 tot 10 meter) komt maandag onze kant op!

 4. loopt er morgenochtend in Z-H / Zeeland een longboardgolfje denken jullie?

 5. Bespaar jezelf de moeite maandag aangezien het tij totaal niet gunstig is. Nl nog donker met hoog.

 6. Als je er heel vroeg bij bent maandag, kan het nog net!

  http://surfweer.nl/spots

 7. Leuke ritten dikke bakken waz zeer genieten deze middag twee tot vijf helemaal top niet druk de wind was ok en ja gewoon genieten

 8. Scheef North liep lekker glassy en goede hoogte met opkomend tij voor donker

 9. Vanmiddag helaas een stuk minder surfweer.

  Bagger voor de storm…

 10. Aankomende week een paar dagen richting Portugal (Lissabon).
  Helaas staat daar immens veel wind bij aankomst die week, iemand die weet wat goede beschutte plekken zijn van de wind voor een beginner??

  Er is beschikking over een auto dus rondrijden geen probleem.

 11. Lokaal ff rondvragen + bijv. Wannasurf gebruiken icm Windy.com om de wind beschutte plekken te zien.

 12. De beschutte plekken waren vandaag ook zeer welkom hier in ZV… Beschutting voor de hagel was ook welkom geweest…

 13. Zou er morgen rond 3 uur(laagtij) gesurft kunnen worden in Scheveningen? Of is het te onstuimig?

 14. het was te onstuimig en ook te link vanwege stroming in de buurt van de haven. je werd hard naar buiten gezogen, al duwden de klotsbakken je ook snel weer terug richting strand.
  Met andere woorden: er was geen ruk aan.

 15. Iemand eyeball op ijmuiden? De pier lijkt weg gewaaid (…)??

 16. En morgenvroeg in België? Gaat de wind wat minder zijn?

 17. Nog eentje van gisteren tussen 15.30-16.

 18. Ijmuiden net was de flinke peddel waard! Lekkere lijntjes in het zonnetje op de achterste banken langs ‘t havenhoofd.
  Had team Landrover ook verwacht, maar hoorde dat ze niet zo stoked waren zonder warme douche :I

 19. IJmuiden nu…

 20. Zullen de vrije uurtjes deze ochtend wat opleveren? Of maar aan het werk gaan

 21. Ik ga t in ieder geval proberen

 22. Was heel leuk deze ochtend

 23. Vanmiddag rond 16u nog wat denk op achterste bank? Of zakt het behoorlijk in?

 24. Tijdelijk werkloos zijn is vervelend,maar vandaag viel het reuze mee.

 25. Hoi, Is er goede hoop voor surfen op Texel dit weekend? Groetjes, Laura

 26. Zeker goede hoop op noordenwind en golven dit weekend. Eigenlijk voor alle regio’s.

 27. Namiddag sessie moet nog mooi clean zijn geweest, maar vanochtend vond ik toch meer de moeite qua hoogte. Lekker afgekoeld die Noordzee met alle sneeuw 😉

 28. ja wijk was in de ochtend lekker fris ja in van f..king kouuuud maar ging wel los met soms dikke lijnen was wel wat stroming richting pier waardoor iedereen bij de pier lag? want iets meer richting molens heb ik toch meer gepakt en net iets cleaner. toch wel stoked :-))

 29. Morgen vroeg nog wat te surfen op een wit strandje?

 30. wordt het vandaag nog Wat?

 31. Goedemorgen mede surfers,

  Hebben jullie enig idee hoeveel calorieën je ongeveer verbrand tijdens een 2 uur surfsessie?

  Alvast bedankt!

  groetjes Jaimy

 32. Waz weer errug mooi bij de velsen noord pier zon zeehond en dikke golven

 33. Een aanrader is een board onder de 20L aan te schaffen, lekker peddelen!!! Calorieën > Golven pakken

 34. Van 930-12 lekker in de golven gespeeld… heel glassy met af en toe heuphoge mooie lijntjes
  De kou viel me erg mee!

 35. Snowy, glassy, net surfbaar. Surfen in de sneeuw kan in stilte zo mooi zijn. Helemaal irie.

 36. Persoon van 60 kg = 130 calorieën (ongeveer)
  Persoon van 80 kg = 240 calorieën (ongeveer)

  Maar ja als je als een dolle tekeer gaat natuurlijk veel meer 🙂

 37. Bovenstaande is trouwens per uur!

 38. Nog bedankt Tobias, Ik heb nog weinig verstand van de voorspellingen en surfspots in Nederland. Wij zijn dit weekend in Den Helder, is het daar surfbaar? En we willen dagje naar Texel om te kijken of we kunnen surfen maar op Vlieland lijken de voorspellingen veel beter, hoe kan dat zo dicht naast elkaar? Groetjes, Laura

 39. Vraag: gisteren was de voorspelling op zowel magic seaweed als windguru een kleine meter en windstil rond vijf uur in de middag. Het was clean maar héél klein. Nu weet ik dat mn magic seaweed heel onbetrouwbaar kan zijn, maar het verschil in voorspelling en daadwerkelijke golfhoogte was wel heel groot. Heb ik nog een factor gemist waar ik rekening mee moet houden? Of is dit gewoon een kwestie dat een voorspelling altijd een voorspelling blijft en het op het moment zelf anders uit kan pakken?

 40. Ik heb de forecast niet in de gaten gehouden, maar rond die tijd was het laagtij. Algemeen gezien (zeker op kleinere dagen) wil je je surfsessie rond hoogtij mikken

 41. Hey iemand ervaring met surfen in barcelona?ik ben er ff vanaf vanavond en toevallig lijkt het of er daar morgen hele zeldzame goede swell binnenkomt. Tja ben er eigenlijk niet om te surfen en ik kan de condities niet lezen.snap het niet.
  Maar magic sea weed zegt 1.4meter cleane swell ofzoiets..kan dat echt aan de middellandse zee?

 42. @frans,
  toen ik daar was was het de dag ervoor 5 metergolven met veel onshore, de dag erna cleane barrels van ong 1.5m. Je kan daar dus echt wel scoren en er is ook een shop waar je kan huren. Goed in de gaten houden dus en eens op een lokaal forum of facebookpagina scrollen

 43. Look what can happen in Barcelona : https://www.instagram.com/p/BRTebWShXZ1/
  <3

  The forecasts look good !
  Just be careful, going into the water could be prohibited by the Police there in case of 'red flag' on the beach…

 44. Zaterdag of zondag?

 45. Oww men bedankt hey!!
  Superkikke dit!thanx i’ll look out for the’red flag’muchos graçias

 46. @@Jaimy, Alvast excuses voor mijn gezeur, maar ik hoop dat je daar kcal mee bedoelt, anders zou ik met m’n bijna 80 kg bijna 100 uur moeten surfen om één mars te verbranden 😉

 47. sorry 1000 uur, nulletje te weinig

 48. Je was er op het juiste moment hoor, met de restjes van de dinsdag is er niet veel over en is het vaak te diep op de zuid waardoor er dan ook niks breekt met te hoog water, je moet echt wachten op laag tij, ik was even wezen kijken en zag het wel zitten op mn log helaas had ik geen tijd meer.

 49. Wijkie heeft vanmorgen weer geleverd hoor. Althans voor de lange plank. Magische januari!

 50. @Laura: De voorspellingen geven ons de verwachte golfhoogte en periode op zee in de buurt van de plaats waar je op zoekt . Wat deze golven gaan doen als ze het strand op gaan rollen is sterk afhankelijk van een hele reeks factoren. Het kan dus zeker zo zijn dat 2 plaatsen dicht bij elkaar toch verschillende golven geven vanwege verschillen n de hoe ten opzichte van de wind bijvoorbeeld , maar nog veel meer

 51. Barcelona surfing: https://www.youtube.com/watch?v=wFd-dDraP6Y

 52. Wat veranderen de voorspellingen dramatisch!! Zondag word hem hopelijk nog maar zaterdag kan je afschrijven??

 53. Ziet er voor zondag toch wel goed uit???

 54. Als dat windveld zaterdagavond boven Engeland nog wel een beetje doorschuift de Noordzee op. Creëert anders weinig swell, zo boven land 🙁

  Sowieso wel golven hoor, maar we willen natuurlijk wel wat hoogte!

 55. Strand kleurt mooi wit nu. Alleen geen golven muv paar inimini snappers!

 56. Is marokko een beetje constrand qua swell in mei?

 57. wij zijn er in april eens geweest een week en was heel erg klein (+-0.5 m max). Ik denk dat je geluk moet hebben in die maanden. Hoe meer naar de zomer toe hoe minder consistent dacht ik.

 58. Noord west maroc heeft veel opties als de echte winter swells een beetje voorbij zijn

 59. Beste medesurfers. Heeft er iemand enige aanbevelingen voor een hostel in Agadir. Avast bedankt:)

 60. at marokko: veel wind in mei

  at Ys: Amulgar leuk hostel met veel voor weinig

 61. Hi im from Cape Town South Africa… and im desperate for a surf… could there be wave tomorrow at wijk aan zee? Feel free to reply in Dutch i do understand it

 62. Hi jaco there should be some waves in the afternoon if you can handle the cold

 63. Thanks wave king. And ill try handle the cold!!