Surfweer Zaterdag 18 januari 2020

Het einde van de maand is in zicht op de weerkaarten. Daarbij rijst de vraag of de hardnekkige zuid stroming deze maand nog gaat omslaan naar een winterse noord stroming of niet. Hoewel je het niet zou zeggen is er toch een kantelpunt bereikt dit weekend. En die begint met dit weekend een twee dagen lang en een diepe noord-fetch van Noorwegen naar de Benelux op de weerkaarten. Kijkend naar de swell van de 10 daagse periode na het weekend blijft de swell eigenlijk iedere uit het noorden komen. Hierbij wordt het langzaam toch wat kouder, maar van winterweer kun je nog niet spreken. Maar wie weet, het is immers nog geen lente..

Vrijdag 17 januari
Deze dag is qua surf eentje om over te slaan. Het waait windkracht 4 aan de kust en op zee windkracht 5. Een trog/occlusie met windkracht 6 tot 7 bereikt de Belgische kust omstreeks zonsondergang. Wellicht is de wind een uur eerder, dan zijn er al wel sneller windgolven.

Zaterdag 18 januari
Zaterdag komen de golven nog van relatief dichtbij met een wind die uit west tot wnw komt. Het getij is daarbij cruciaal en zal in de ochtend met hoogwater de golven over de zandbanken heen brengen in België, Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. Dan moet er echter al wel voldoende golfhoogte zijn en met zo’n lokale fetch is dat altijd lastig in te schatten. Na de trog van vrijdag op zaterdag valt de wind wat weg en neemt pas weer toe in de loop van de ochtend. Het tij gaat echter ook alweer terug in de loop van de ochtend. Dat geeft wat stroming (niet al te veel, want de wind staat niet parallel aan de kust) en het zorgt voor korte rommelige kleinere piekjes. Het lijkt er op dat het daarna een tijd gaat duren voor die hoogte van 250-400 kilometer hier vandaan gaat arriveren. Dat zal dan ergens in de middag zijn bij deadtide laagwater. Op zich geen probleem voor spots die met laagwater nog golven geven, vooral die in Noord-Holland en noordelijker Zuid-Holland. Niet allemaal op dezelfde spot gaan liggen, want het breekt overal even hoog. En hou rekening met elkaar door gebruik te maken met de internationaal geldende surf etiquettes. Zie plaatje als voorbeeld.

Zondag 19 januari
De swell is nu wel helemaal volledig en in volle vloed in onze kustwateren gearriveerd. Hierbij speelt de wind ook een beslissende rol, want die is naar meer pal noord gedraaid en weet daarmee alle swell ook richting de zuidelijke kust te navigeren. Weer is het getij in de ochtend met hoogwater zodanig dat de stroming van het opkomende water tegen de stroming van de noordswell en noordenwind in staat. Dat moment duurt niet al te lang met als gevolg toch sneller stromingen die elkaar 3 x versterken (wind uit noord, getij uit noord en swell uit noord). Altijd handig om dan een begin en eindpunt van je surfsessie te kiezen. En dat is in dit geval niet ver op zee, zoals vorig weekend bij het havenhoofd van Scheveningen gebeurde. Zodra die noordelijke stroming niet vrijelijk parralel langs de kust kan vloeien door een obstakel als bijvoorbeeld een haven, zal deze dus stroming naar buiten de zee op veroorzaken. Blijft dus uit de buurt van dit soort obstakels, hoe verleidelijk ze ook kunnen zijn om niet naar buiten te hoeven peddelen. Of om wat protectie van de wind te vinden. Die vindt je zondag overigens ook in Noord-Holland richting het noorden van de provincie. De wind lijkt daar net side of side-off te kunnen draaien om daarbij sterk af te nemen. Ook al geeft dat wat stroming, die zal alleen parallel zijn langs de kust. En niet direct naar buiten (muv de grote havens opnieuw). Later op de middag spant de wind weer wat aan en geeft iets meer chop. De stroming zal wat minder worden richting zonsondergang. Alleen het volgende tij komt pas tegen achten en dan is het al lang weer een paar uur donker. Kortom, een mooie surfdag. Met de nodige uitdagingen!

Maandag 20 januari
Maandag schuift het zomers ogende hogedrukgebied door naar onze omgeving en valt de wind even echt helemaal weg. Dan zijn eigenlijk de mooiste golven te verwachten van deze drie daagse surf-episode. Uiteraard wel weer bij de wat hogere waterstanden, hoewel er in de middag ook in het noorden met afgaand tij nog iets van een halve meter binnen rolt. Het is maandag de jaarlijkse blauwe maandag, de vervelendste werkdag van het jaar. Maar niet als je ‘m surfend begint! Of eindigt.

Dinsdag 21 januari en verder
Hoewel het grafiekje met de swell-forecast nog halve meters deining aan 6 seconden laat zien, zal het qua surf aan de kust niet veel meer zijn. Het hogedrukgebied splits tijdelijk op en laat een diepe depressie toe boven de Noorse basin richting de Barentszee. In de regel duurt het wel een dag of 2 alvorens de swell daarvan bij ons arriveert.

Dat zal dan donderdag gebeuren met dan alweer 5 x 50 minuten opgeschoven getijden, naar de middag omstreeks 12 uur. Geen hoge swells, hoewel het op de wadden merendeels wel los kan gaan. Ook vrijdag is die kans aanwezig. Daarna komen van de Oceaan bij Groenland nieuwe zeer omvangrijke depressie naar het noordwesten van Europa. Bij ons resulteert dat in 1 a 2 dagen met harde wind uit het westen of westzuidwesten. Daarna slaat in ieder geval de swellrichting weer om naar het noorden als gevolg van het verder doortrekken van dit omvangrijke lagedrukgebied. Het hoog boven europa geeft dan een aantal windstille dagen met swell uit noorden (omstreeks de 26e januari). Een paar dagen later al volgt nog weer eens zo’n depressie met in het midden van de week weer een windstil rustmoment. Em zo gaat het maar door en door en surft de winter voorbij alsof zij zomer was!
 1. De N zit weer in de maand. Vanaf zaterdag is het noord dat de klok slaat!
  Deze golfrichting (van de swell) zal tot begin van februari dominant zijn. En dan komt de b in de maand. Van de russian bear? Misschien!

 2. Yes Maandag perfecte timing!

  Iedereen werken alles voor moi!

  Stoked!

 3. @Bertski
  bijna alles dan.

 4. Russian bear yes please, zin om te schaatsen en te surfen natuurlijk

 5. dikke golven vandaag!!

 6. Morgenochtend lig ik in het water bij Bloemendaal. Rond half negen. Met m’n kanariegele 8’ Vision foamie. (Beginner, jaja) Come say hi. 🙂 Volgens mij was het vandaag ook een mooie dag!

 7. Poooow dikke sessie op scheef, was lekker

 8. Maandagmorgen ziet er nice uit:)
  ik rij vanuit Kortrijk naar Oostende/Bredene, ik vertrek tegen 08:00. Nog 2 plaatsen over in mn wagen, moest er iemand willen meerijden, give me a shout!;) (Tel nr:0476564878)

 9. Check deze interactive kaart met de actuele en verwachte stroming rond Scheveningen voor als je meer inzicht wilt in welke richting en hoe hard het zeewater zal stromen tijdens je sessie.
  https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/map.php?set=scheveningen

 10. Jammer dat het op domburg vanmiddag zulke korte/holle golven waren, niet echt te doen.
  Vraag me af hoe ouddorp was

 11. Voor zij die het interesseert, over het ontstaan van Oostende / een deel van de Belgische kustlijn:

  https://www.canvas.be/canvas-curiosa/het-verdronken-eiland-testerep?fbclid=IwAR1Rmkz6nwgtSoIsVsnB0rN4-371FHRnQj8JplVrX8XFOJY9HUT78rAkUyc/

 12. Waar zit je morgen vroeg ( zondag ) het beste voor de golfjes ? ( Belgie )

 13. Het ia aan! Niet normaal 🔥

  Ya’all have fun, but be save – leer de regels en respecteer ze!

 14. Iemand Eyebal IJmuiden?

  Waar blijft die hd cam nou eens van die spot?

 15. Iemand die morgen (maandag ochtend) vanuit Amsterdam ergens gaat surfen en nog een plekje in de auto vrij heeft?

  Of iemand die een care share platform kan aanbevelen waar ze auto’s verhuren waarin een plank past? (Inklappen bijrijderstoel)

 16. Zo ja, stuur me ff een mailtje op [email protected]. Zou top zijn

 17. Dikke bakken op IJmuiden. Braken buiten niet echt hol, maar vaak hol genoeg voor langplankers en SUPs.
  Drukte was goed te doen, door wind wel aardige choppie.

  Hoop dat niemand zich verwond aan een halve peddel (stukje shaft en handle). Mijne brak tijdens take off en kon alleen het onderste deel (blad en stukje shaft) veilig stellen. Even gezoch, maar zonder succes.

 18. Ijmuiden deed zijn ding, stroming viel mee smiddags ,mega lange ritten gemaakt thnxs voor de forecast tobias

 19. Plaatjes van het eerste licht:
  https://www.surfed.nl/sessions/2020/200119/index.htm

 20. Het was epic 🤙🏻

 21. Board gebroken en schoen kwijt ,epic surf

 22. Dag allen, ik zou graag willen weten welke jullie de beste koudwater surfwax vinden. Ik glijd steeds van mijn board af.

  🙏

 23. Mééér foto’s en video’s!! Whoohoo, wát een dag zeg!! Me helemaal de blubbers gepeddeld, knap lastig als semi-prutser vandaag, maar wat een vette klappers zeg! (Positief en negatief, er komt nog zout water uit m’n neus hehe)

  Hele video en foto opstellingen gezien vandaag, ben erg benieuwd naar al het materiaal. Als er iemand nog meer linkjes heeft hou ik me aanbevolen.

  Fijne avond!

 24. Welke locatie is momenteel het best in Ouddorp? Omdat de zandbank steeds verder schuift.. is “bankjes” nog goed te doen of is de opgang bij Ouddorp duin/seaside beter?

 25. @rob
  ik heb nu sexwax extra cold. die is top voor deze temperaturen

  vanmorgen rond hoog op de noord gesurft. hoge bakken, met aardig wat klots. armen waren spaghetti na twee uur.

 26. IJmuiden was top van 12-14.30. Mooie rollers in de zon met aflandige wind. Wel veel stroming langs de kant bij ijmuiderslag.

 27. Te koop;

  Mooi shortboardje voor de Hollandse klotsbak met kleine beschadiging..

 28. Die schoen was ik al kwijt voordat ik t water in ging. Die lag nog thuis :). Board zag er wel iets beter uit voordat ik t water in ging.

 29. Tobias, je had gelijk wbt de heftige stroming vandaag!
  Er werden vanmiddag twee surfers uit de haven gevist die door de stroming op Noord langs de blokken naar buiten werden gezogen.

 30. En dan was het niet eens springtij, maar halve maan doodtij!

 31. Blue monday ziet er niet slecht uit.

 32. opvallend dat er ineens zoveel stroming is terwijl het eerst altijd wel mee viel, zelfs met noorderwind.

  Kan het zijn dat het door het opspuiten van het strand komt?

  Het heeft de golven op de noord bij hoogwater in elk geval geen goed gedaan (meer backwash). Er zijn een paar flinke stormen nodig om al dat zand weer even goed te distribueren langs het strand.

 33. Zou goed kunnen. Bij de zuid was de stroming ook erg sterk maar dan in verschillende richtingen afhankelijk van de zandbank. Deze loopt tegenwoordig tientallen meters verder de zee in dan jaartje geleden.

 34. Hallo jongens en meisjes,
  Ik wil voor mijn kamer een surfplank.
  Heeft een van jullie een oude surfplank die ik kan ophalen?
  Philippe

 35. niet doen. Zelf eerst lang op iets surfen en dan ophangen

 36. Nog een kansje morgen voor ouddorp of domburg ?

 37. Olla, ik heb een handschoen van xcel gevonden in haven scheef
  Gr jon

 38. @dirby

  Ben benieuwd naar je footage! 👌🏻🥳

 39. “I was sittin’ waiting wishing….”

 40. 2 topdagen op een rijtje. Niet veel lange rides, wel genoeg en mooie golfjes gisteren Ijmuiden en vandaag weer Wijk. Oh yeah!!

 41. Yeeeew!

 42. Ja wijk was top! Meterje+ semiclean!

  Tussen 10/12:00 opkomend midtij!

  Wij lagen rechts bij de molens en dat was geen verkeerde keuze!
  De crowd bij de pier erg druk daar!

  Wij= Moi en een echte surfgabber Polle de dolle!

  Erg gelachen met hem

  Stoked

 43. @Jon ik ben mijn rechter Xcel Infinity handschoen (5mm mitton) verloren!! Eeuwig dankbaar als je hem hebt voor me! Hoe kom ik met je in contact? Mijn mail is [email protected]

 44. Liefst iets voor hoogwater of met hoog zul je met een longboard oid nog wel wat lol kunnen hebben hoor

 45. Zondag Zandvoort geweest elke golf voor je alleen. Keuze uit 3 zandbanken en alleen af en toe terug lopen 10 minuutjes. Ga ik vaker heen ipv Scheveningen tussen alle drukte! Tot nu prima bij elk getij. Aanrader!

 46. @jophermans & iedereen

  https://www.knrm.nl/doneren

 47. Vandaag Texel bij Ecomare gesurft👌🏻 Mooie piekjes in de ochtend helemaal alleen voor mezelf😎 Gelukkig in de ochtend op tijd gegaan want in de middag viel het tegen. Wel 2 leashes gebroken! Maar dat kwam meer door ondeugdelijk materiaal dan door brute golven😂 Waren beiden kennelijk aan vervanging toe🤔🤙🏻

 48. Stoking voor een softtop sessie morgenvroeg – yyeeww
  thanks
  normaal een vaste scheef-gaander, maar laatste keer licht gedegouteerd door de vele surfers/clubs/afstand – ik zoek het dichter bij België vanaf nu.

 49. Het was een mooi dagje in heel Holland 🙂
   

 50. Weet iemand hoe ik Jon kan vinden? Ivm mijn verloren handschoen van de post hierboven? Graag even mailen naar [email protected] Thanks!!

 51. Nog een foto’tje van de surf toen ik aankwam gisteren om 11:00u (maandag 20 jan).
  En het bleef nog tot 14:30u lopen! Nu flat. Het nagenieten kan beginnen.

 52. Is er voor morgen nog een restje te vinden bij opkomend tij of is de jus er volledig uit? Op MSW staat er nog wel iets bij Zandvoort maar die app heeft me vaker teleur gesteld haha

 53. denk eerder Zandvoort :-p

 54. Zou er morgen en overmorgen nog een klein noordswelletje doorkomen met opkomend?

 55. Zou zo maar eens kunnen!

 56. Filmpje van de STC boys van de zondag ochtend training

 57. leuk fimpje!

 58. Ziet er goed en megaclean uit nu voor de” Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd surfer!”

 59. Mijn voorgenomen onspannende ochtend strandwandeling,werd zojuist ernstig verstoord door naar huis moeten rennen.nat pak aantrekken en terugfietsen,ketting eraf!
  Gelukkig konden een headdip of 20 en de langste gehurkte babybarrel van mn leven de hierdoor ontstane stress weer beperken tot ver onder het minimumniveau.
  *bakt eitje**koffie pruttelt*

 60. 🤙🏻 Dat was wel weer een hele mooie vandaag!

 61. WAZ Blue Monday!!

 62. Super filmpje!

 63. Thanks Dirbee!! Heerlijk dagje en fijne beelden

 64. Mooi beeld dirk! Stoked

 65. Wie heeft er wel eens in California gesurft en wil zijn ervaring en/of tips hier delen?

 66. Ja maand lang in november in Californië geweest. Jalama beach is een echte aanrader, Moss landing state beach zieke barrels en 100x minder druk dan Santa Cruz. Verder is er overal surf dus zoek vooral uncrowded spots uit. MSW en Windy zijn goede voorspellers voor de beste surf. Water is best koud vooral ook als je bij San Francisco in de buurt komt. Esalen night bathing is ook leuk om te doen, surfpak en boards kun je overal wel goedkoop kopen.

 67. Klinkt vet, dankje Michiel. We willen omgeving LA beginnen en dan richting het noorden of zuiden. En nog wat national parks bezoeken. Had jij je eigen board mee, en zo ja, was het extra veel bijbetalen? Bij KLM kan je bij het boeken online alleen extra ruimbagage toevoegen…

 68. Haha ik ben blind, zag dat je een board had gekocht. Ik longboard, is het dan ook nog betaalbaar?

 69. California is te gek. Via Craigslist kun je genoeg Longboards tweedehands scoren, lekker al shoppen voordat je er bent. Ennnn omdat California sinds vorig jaar, of dat jaar daarvoor ergens benoemd is tot ‘state of surf’ kun je je board gratis meenemen met directe vluchten naar, en vanaf california met United. Auto is trouwens een must, anders kom je nergens. Topanga heeft (net als heel veel plekken) een fantastische point voor je lange plank. Locals rondom LA, met name rondom malibu vond ik wel echt zuur. Rondom San Fran/Santa cruz is de sfeer in het water veel beter, ondanks de drukte.. en de kou..
  Mocht je in de buurt van San Fran komen. Linda Mar is een te gekke spot.

 70. KLM neemt boards gratis mee. Even goed opletten bij je boeking.

  Surfing equipment
  Surf equipment may contain a (wind, kite, wave, boogie or body) surfboard and must be packed in a surfboard bag.
  Windsurf equipment may consist of a board, mast, sail and boom and must be packed in 1 package, preferably in a ‘quiver bag’.
  Kitesurf equipment may consist of a board and a kite bag and must be packed in 1 package, preferably in a kite bag.
  You can bring one of the above sets of surf equipment instead of a suitcase for flights operated by KLM, Air France or Hop! and ticketed with a KL, AF or A5 flight number. When travelling to or from Canada, Mexico and the United States, or flights operated by other airlines, a fee may apply. You need to reserve for transportation of surf equipment if it is larger than 107 cm (42 inch). Your surf equipment (including bag) of max. 300 cm (118 inch) may weigh max. 23 kg (50,5 lbs) in Economy Class, and max. 32 kg (70,5 lbs) in Business Class.

 71. Alleen even kijken of er een extra fee is omdat je naar US vliegt, maar voor de rest van de wereld…

 72. Al nieuws over volgende week?

 73. Weet er iemand een dingrepair die ook tuflite boards kan repareren? Liefst in de omgeving van Castricum. Heb namelijk een paar rare scheuren in de rail van mijn board. Surfsup, Job

 74. Thanks @surfje…
  Wij willen in juni/juli gaan. Is San Fran dan ook koud?

 75. Srf surfboards in Alkmaar.

 76. I took my board to California and Costa Rica with KLM a few times. If you don’t take a suitcase you can check it in for free. Otherwise it’s €70 one way or 40.000 miles one way. The only other thing to do is to get a confirmation that there is space for your board (depending on the size), it’s a simple request for sports equipment on the KLM website where you can manage your trip. Cheers, Marc

 77. Super, thanx for the info Marc.

  Zou trouwens echt ideaal zijn als United hem gratis zou vervoeren!

 78. Heb wat gemist geloof ik! Tobias bedankt voor het posten, KNRM heeft het druk gehad deze week. Ze waren bijna dagelijks bezig!
  Zelf effe druk met knippen, plakken en kajakkes surfen 🙂

  (ondanks de suggestie kajaks te gebruiken om het vreugdevuur op gang te krijgen… zo lang m’n schouder niet werkt hou ik het op kajakken. sorry)

  Hier nog even de road movie met Erik Ringelberg, Jam & Jali en een hoop andere surf helden.