Surfweer woensdag 9 oktober 2019

Een sturend lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen blijft nog tot zaterdag actief met soms vrij veel wind en zeker ook golven. Vandaag komt het 2e windveld wat te laat, maar morgen is het vol aan met hoge golven uit west. Vrijdag waait het nog harder, alleen de richting is dan meer gunstig met enige zuidcomponent.

Woensdag 9 oktober
Een toename van de wind wordt vandaag vanuit het zuiden net voor donker opnieuw verwacht met snelle opbouw van meer swell/windgolven. Het getij zit mooi laag, dus dat kan ondanks de wind toch nog aardige lijnen geven in Zeeland en in Z-H midden. Zuidelijk Z-H mist de boot en noordelijk Z-H is te veel onshore en daarbij komt de wind ook te laat voor donker. N-H teert nog op een restje van de ochtend-swell, dus daar kan wel gesurft worden. De hoogte komt er echter te laat in.

Donderdag 10 oktober
Donderdag ligt er rond 8:00 uur in de ochtend een trog boven de wadden met even een flinke wind uit W-WNW. Een paar uur later komt daar de swell van binnen, terwijl de wind langzaam draait naar WZW en in het uiterste zuiden zelfs ZW. Het blijft desondanks de hele dag sideshore, dus heel clean gaat het niet worden. Tocht lekkere 1,5m hoge surf tijdens opkomend tij en daarna. In de namiddag en avond is het lagere water ook een go voor de spots in het zuiden. In N-H komt laagwater te laag, maar met een beetje teruglopen gaat het daar ook nog wel lukken. De wind blijft iig goed te doen met een windkracht 6, steeds meer zuidwest. Pas rond zonsonder wordt de wind iets harder met iets meer side-off in Zeeland. Dat geeft daar dus wel mooiere lijnen.

Vrijdag 11 oktober
Het heeft de hele nacht gewaaid, dus we kunnen id vroege ochtend meteen al los. Met de uren van laagwater is het dan op de meeste spots het mooist of iig het meest te doen. De harde wind geeft nog meer stroming, helemaal wanneer het tij eind van de ochtend weer opkomt. Het is wel meteen een stuk minder mooi weer met die al die fronten die passeren. Eerst een warmtefront met wat miezer en later op de dag de vorming van een Occlusie boven de Noordzee. Hopelijk trekt die een beetje noordelijk langs, maar regen zal het. Hoewel die regen ook weer voor een groot deel horizontaal of snel het land op geblazen wordt. En de golven worden daarbij alleen nog maar hoger later op de middag. Wil je dus met hoogwater toch gaan en wat stroming meepakken, ga dan 1e helft van de middag. De avond wordt vooral een feestje voor windsurfers.

Zaterdag 12 oktober
Wie zaterdag vroeg opstaan kan nog een leuke golf vinden zonder wind. Het nadeel van golven uit zuidwest is dat ze ook binnen 2 a 3 uur weer weg zijn als de wind stopt. En stoppen doet de wind compleet op zaterdagochtend. De verwachting is nu dat de wind om 6 uur al stopt. Eigenlijk is dan alleen het uur van 8 tot 9u nog de moeite waard in Z-H. In N-H nog een paar bonusuurtjes en wie weet kan de push v/h tij later op de dag ook nog wat kleine left-overs geven. In Belgie is het overigens meteen al flat vanaf de vroege ochtend. Daar het hele weekend geen golven.

Zondag 13 oktober
De aangename temperturen (22-26gr) zijn weer terug met de opbouw van een zuidenwind. Swell staat er niet, dus alleen die zuidenwind zou nog een golfje kunnen geven aan het einde van de dag in het noorden. En mogelijk ook op die paar spots die meer onshore zijn bij pure zuidenwind. Overigens hangt de wind samen met een klein laag dat naar het noorden trekt. Achter dit laag staat er een noordenwind langs de Engelse oostkust. En met een beetje mazzel zien we daar volgende week toch weer 1 a 2 dagen cleane swell van met blijvend offshore (wind uit zuiden). De temperaturen gaan na het weekend wel meteen weer terug naar de herfstmodus, dat wil zeggen 15-16 graden.

 
Wetsuit-advies water is 16-17 graden C
Vandaag: Een 4mm met 3mm schoenen
Donderdag : Een nieuwe 4mm de zon schijnt
Vrijdag : I/d regen toch ook 4/3mm met schoenen.
Weekend: Kan nog net met een 3mm suit op zondag.
 1. Morgen ochtend 6 utc ( = 8 uur onze tijd) de trog met even meer WNW wind boven de wadden. Enkele uren daarna wordt het hoger, maar eerder kan in principe ook al goed genoeg zijn.

 2. dank je wel Tobias, voor je immer heldere surf analyse voor komende dagen!

 3. Woensdag ochtend was lekker op Scheveningen noord. Lag er tussen 10:30 en 12:30 in, mooie wandjes in het begin maar verwaaiden wel het laatste uur en liep alleen nog aan de kant. Zo meteen ook maar eens lekker vroeg er in gewoon omdat het kan, niet omdat het moet 🙂

  Misschien nog fotos pakken maar eerst golven!

 4. Wijkiki vandaag rond 13:00

 5. 2

 6. 3

 7. 4

 8. 5

 9. Hi allemaal,

  Even een vraagje: Ik ben vrijdag vroeg in de ochtend van plan een kijkje te gaan nemen in Scheveningen. Waar laten jullie je autosleutels en dergelijke (ik kleed me gewoon om bij de auto)? Ik weet dat hartbeach kluisjes heeft, maar ik lees dat die pas om 9:00 open gaan.

  Thanks alvast!

 10. Gewoon op je rechter voorwiel, welke auto heb je?

 11. Alvast bedankt, zie je morgen. Ik zwaai wel ff

 12. @Rad-Dad: Heb je nog meer foto’s? Ik lag er nl ook in.

  @Sleutels: De meeste elektronische autosleutels hebben ook een mechanisch deel (bv BMW, Mini, Volvo, Renault). Deze kan je eruit halen. Het elektronische deel laat je in de auto, je zet hem dan op slot met de mechanisme sleutel en die neem je mee het water in. De meeste wetsuits hebben hier een zakje met een lusje voor. Per auto is het verschillend hoe je dit handig kunt doen. Als je sleutel niet deelbaar is, kun je een niet-elektronische kopie laten maken bij een sleutelboer.

 13. Anders even een waterdichtzakje bij de surf- of outdoorshop scoren, werkt altijd top met huur auto’s op vakantie.

 14. Ik doe het elektrische deel in een thermosfles. En neem de sleutel me.

 15. @Frederik, niet veel meer, sorry. Ik had na het surfen niet zo veel tijd meer.

 16. Buiten elektrisch op slot zetten dan dit deel in de thermosfles (faraday box) open met de sleutel fles in de auto. Op slot met de sleutel viola

 17. Keypod, prachtig ding, geen sleutels in je pak.

 18. Ik neem al jaren (elektronische) autosleutels mee in een key-pocket het water op, in een extra boterham zakje. Werkt prima so far

 19. 10-10 In de ochtend was het een zooitje, lekkere workout, weinig surf. eind van de middag leuke training sessie gezien van STC met uitleg van Robert. Al dat talent in Scheveningen! Hier zijn de fotos van die sessie: http://scheveningen.surf/fotos/10-10-2019/

 20. Lekkere platen hoor!
  Zal later vandaag eens verder kijken of ik bruikbaar materiaal heb van ‘Wijk’.
  ga maar tot 70mm dus op wat afstand zijn de surfers best wazig helaas.

  Gr. Niels 🤙

 21. @Niels, ben benieuwd! Zie je wel weer eens daar in Wijk.:-)

 22. Snake gespot op wijk meeeeeeh 🖕🏻

 23. Was al niet veel soeps vandaag 12:00 – 14:00. Nu ziet het er helemaal shitty uit

 24. Van 10-13u was echt waardeloos, weinig hoogte, weinig kracht, en door die offshore bijna onmogelijk om in de golven te komen helaas

 25. Vette platen en mooie site!

  Ik zie je website nu net pas voor het eerst, waarschijnlijk nooit eerder langsgekomen omdat ik geen instagram of facebook heb. Ga hem zeker vaker checken!

 26. Keypod

 27. Surfers!
  Mijn foto’s van donderdag 10 oktober in “Wijk”(vanaf +-13:00uur was ik aanwezig), worden nu ge-upload.
  Check de link (in mijn naam).
  Sta jij ertussen en wil jij je foto(‘s) in ware resolutie?
  Stuur dan een mail met de link(en) naar mijn mail adres (contact details op mijn Pinkbike profiel pagina)

  Het zijn niet de beste platen ivm lens berijk (24-70mm) maar hoop dat ik er iemand een plezier mee kan doen.

  SurfOn!
  🤙

 28. @Niels – Cam: ik vond dit de mooiste uit je reeks…

 29. wat een kicke filmpje over foilen in Baskenland in de bovenhoek!

 30. Wijk windmolens was met de push rond 13u verrassend tof

 31. Maasvlakte vanmorgen ook…

 32. Waar is dat filmpje ? Ik zie hem niet.

 33. Er was gisterochtend een fotograaf in het water bij Wijk. Ik ben wel benieuwd of er wat leuks gemaakt is

 34. Is het de moeite om morgenmiddag het water in te gaan bij wijk?

 35. Er staat al één album online (^Pinkbike profiel^)
  Album: “Surf-Session-Plien-Oct-12-2019”
  De surfers wie dichtbij mij lagen heb ik tussendoor ook geschoten.
  De selectie hiervan zal later vandaag online staan.
  Album: “Surf-Session-Oct-12-2019”

  🤙

 36. Iemand een idee wat de gevolgen zullen zijn voor de kunstwerkzaamheden die binnenkort bij scheef gaan beginnen? Ik verwacht dat het gebied bij de Noord verboden gebied zal worden als ze daar gaan opspuiten?

  Mogelijk wordt er een surf break opgespoten, maar zo niet, zal het hierna beter of slechter zijn?

  Zie info:

  http://www.hsa.nl/wp-content/uploads/2019/10/Factsheet-suppletie-Scheveningen.pdf

 37. Kust*

 38. Tof! Ik ben benieuwd

 39. Morgenochtend? Wat zie jij voor surf aankomen dan? Ik zie vrij weinig..

 40. @matthijs vorige keren was het inderdaad afgesloten. Na de opspuiting kan het best goed zijn, vooral waar het zand beland. Dus of zuidelijk of noordelijk van de opspuiting.

 41. hallo mede surfers ,
  ik ben stoked van jullie.
  wanneer denken jullie dat het het waard is om naar wijk aan zee te gaan? ik woon in amsterdam.
  jean

 42. Meestal is er wel een mogelijkheid het water in te gaan ergens, maar kijk goed uit voor de bulldozers. Aantal jaar geleden gaf het bij wijk heliomare een hele mooie break, echter die bulldozers gaan met een noodgang over het strand en zien niet alles.

 43. Ouddorp inderdaad niet zo veel..

 44. Genoeg swell, weinig lijn op moment, zodirect nog maar even kieken achterin

 45. Ok beetje lijn, ong 1m

 46. Swellrichting draait al wat naar WNW en de hoogte is nog voldoende. Leuke windvrije golf dus.

 47. Ter Heijde was fun.
  Cleane lijntjes van 80 cm, hard peddelen, maar als je hem had was het fun.
  🙂

 48. Was klein maar fijn vanochtend :). Toch nog voldoende voor de fish

 49. Klopt het dat Domburger Rassen boeimeting er momenteel uit ligt?
  Of hebben ze hem weggehaald om er een windmolenpark te bouwen? Een drijvende wavepool aan te leggen? Of zandplaten op te spuiten als buffer voor de zeespiegelstijging?

 50. was zo goed als plat van 12-15u

 51. Toch was scheef van 11 tot 14 goed te doen met fish!

 52. Was lekker vanochtend op Scheef, clean en af en toe leuke setjes tussen 8:30 en 12:15. Daarna zakten het wat in maar als ik de webcam moet geloven mocht dat de pret niet drukken. ben heel benieuwd wat het opspuiten van het strand gaat opleveren! Kunnen we verzoekjes indienen bij waterstaat? 🙂

 53. Heerlijk gesurfd vandaag, secret spot helemaal alleen

 54. Topper!

 55. Filmpje niet te zien op de mobile versie van deze site:
  https://www.facebook.com/fonefoil/videos/2295847060525960/

 56. Nauwelijks golven vandaag hoe meer naar het noorden hoe meer kans op een softtopsessie

 57. Cool story bro

 58. even off topic: iemand ervaring met Luex surf trips?

 59. via luex enkele toffe hotels gevonden maar dan wel zelf alles geboekt.

 60. idd goed verhaal……lekker kort

 61. Even een vraagje: ik heb de laatste maanden een excel tabel bijgehouden van al mijn surfsessies waarin ik van Windy alle gegevens zoals hoogte, kracht, richting etc heb overgenomen.

  Voor vandaag komen de gegevens vrij goed overeen met een paar aardige dagen in augustus hoewel de wind nu wel wat zuidelijker is. Maar de zee zelf komt voor geen meter overeen.

  Heeft iemand een verklaring hiervoor?

 62. Windy, de naam zegt het al….beter in wind dan in golf.. idem voor windguru, windfinder e.d.

  Beter check je een aantal links die Tobias hier op de site heeft geplaatst. Als je ergens de meerdere bronnen bijhoud incl je eigen ervaring kun je bepalen welke je het meest betrouwbaar vind…

  Daarnaast op de dag zelf de actuele boeimetingen er naast leggen, daar leer je ook weer van.. dus fc, actuele boei, eigen ervaring per spot.

  P.s neem om het plaatje compleet te maken ook tij mee…waar zat je in het tij en was het opkomend of afgaand

 63. Klasse dat je dit hebt bijgehouden! Verschil is te verklaren door net dat beetje meer zuid in de wind. Of er had toen iets van noordswell bij hebben gezeten. En verder moet je idd realiseren dat windy een verwachting is. Die moet dan nog wel uitkomen. Beter is een archief van metingen bijhouden, hoewel dat vrij intensief is en de sites van rijkswaterstaat ook vrij regelmatig van interface veranderen 😕

 64. Heb je ook gekeken naar dagen voorafgaand? Bij swell uit noorden kunnen er ook golven zijn als de wind uit zuidelijke richting komt.
  Wind uit zuidelijke richting moet hard genoeg zijn om (wind)golven te maken. En hoe langer/breder het windveld en hoe langer de duur, hoe groter de golven.

 65. Ooit Rijkswaterstaat gevraagd of ze de database zelf beschikbaar willen stellen? Of datadumps?

 66. Bedankt allemaal voor de reacties! Ik dacht dat voorspellingen van sites als Windy betrouwbaarder werden naarmate ze dichterbij liggen in tijd, maar dat klopt dus niet altijd.

  Ik ga een paar tabelletjes toevoegen voor de gegevens uit de verschillende spectra, die zijn helaas wat minder gebruiksvriendelijk, maar dat leer ik hopelijk wel lezen. Leerzaam is het sowieso.

 67. Zou t vanmiddag met hoog de moeite zijn, shortboard?

 68. Wat denk je, wat gebeurt er vrijdag in Scheveningen?

 69. @Jeroen, tij is ook altijd enorm belangrijk voor de kracht en hoogte van de golven in mijn optiek. Daarnaast, bij bijv zw swell gaan de golven redelijk parrelel aan de kust (voooral in Zuid-Holland) en zal de hoogte dan ook vaak minder zijn aan de kust op het moment dat er een nw swell is die vol op de kust klapt.

 70. Hoe ziet er Frankrijk eruit voor volgende week? Europees bericht voor de herfstvakantie zou echt top zijn 🙂

 71. Heb best grappig tot in donker gesurft op Zandvoort. Altijd gaan, dus

 72. Weet iemand of ze rekening houden met surfers bij ophogen van het strand? Dat is aantal jaar geleden wel gebeurd, maar als het niet gebeurd krijg je daardoor kuttere surf?

  ‘Bovendien maken zandsuppleties het strand tijdelijk steiler. Surfers zijn daar niet blij mee, omdat er dan minder goede golven ontstaan.’

 73. Nee er word geen rekening gehouden met surfers of de kwaliteit van de golven tlbij een zandsuppletie.

  Jij gaat er van uit dat de surf ” kutter ” gaat zijn als voorheen maar dit hoeft niet zo te zijn. In de afgelopen jaren is op meerdere plekken in Nl zand opgespoten met soms hele aangename veranderingen voor de surf.

  Dus wacht het af en wie weet wat je er voor terug krijgt.

 74. Stond in een artikel dat er over algemeen wordt aangenomen dat er de surf er slechter door wordt. Ben verder leek dus ik heb geen verstand van het precieze effect.

  Er is in 2010 iig wel rekening gehouden met surfers waardoor je fantastische golven kreeg volgens dit artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2010/03/11/zandbank-maakt-ideale-surfgolf-in-scheveningen-11861866-a847584

 75. Een paar jaar geleden hebben ze met de opspuiting van zand een soort pointbreak gemaakt tegenover de seinpostduin..
  Hierbij bied ik een kratje bier aan zandsuppletie mannen,om het nog eens te doen…destijds de hele zomer een soort pointbreakje a la frame dinges.en na een paar maanden was het weer weg.maar het werkte echt heel goed.

 76. Hé, samen. Ik kom uit Duitsland en denk erover om morgen naar Scheveningen te rijden. Hoe beoordeelt u de voorspelling?

 77. @frans
  Was echt een lekker piekje toen! Liep super hol en snel.
  De afgelopen jaren is er al meerdere keer een zandopspuiting in scheveningen geweest. Het resultaat kan van te voren niet voorspeld worden, maar in de loop van de maanden zullen er zich weer nieuwe banken vormen en die zullen ook weer prima te surfen zijn.

 78. Ik leg er nog een kratje bij dan, dat was magistraal, destijds

  Jasper

 79. Toen kon je inderdaad “de point chargen…”

 80. Ik ben opzoek naar een, lees goedkoop, waterdicht horloge waarop ik het getij kan aflezen.

  Iemand enige input?

  Thanks

 81. @ gast die zei dat ze geen rekening houden met surfers bij zandsuppletie, denk dat jij een beetje voorbarig dingen aan het roepen bent waar je zelf ook niet direct weet van hebt. Dit komt namelijk van de site van Holland surf association af:

  ‘De aannemer van de suppletie is nog een haalbaarheids studie aan het doen of er binnen de bestaande suppletie volumes een surfbank opgespoten kan worden’

 82. De zandbank voor de tijdelijke pointbreak hoeft niet zoveel extra te kosten. Afhankelijk van het beschikbare budget kan je met 5.000 tot 10.000 kuub zand al een mooie bank maken, een kuub opspuiten kost circa 2,50 euro en kan eenvoudig tijdens de werkzaamheden worden uitgevoerd. Kwestie van de pijp richting de zee richten ipv parallel aan het strand. Dus voor voor circa 12k tot 25 k ligt er weer een mooie point. Zal vast wel een postje meerwerk in het contract tussen de aannemer en RWS staan . Schijnt dat de HSA in gesprek is met RWS en de aannemer. Totale zandsuppletie Scheveningen is circa 400.000 m3, dus dat extra zand stelt niet zo veel voor. Hopen dat het doorgaat !

 83. Zag er goddelijk uit toen iig
  https://m.youtube.com/watch?v=EH_OncNY53E

 84. @offtopic
  Heb al jaren een Casio G-Shock G-Lide om mn polske, prima klokje. Getijden moet je wel voorprogrammeren eerst, daarna berekent ie alles zelf.

 85. Ik heb er eentje uit de goedkope serie van nixon. google even naar aanbiedingen. Die kun je voor onder de 50eu soms vinden

 86. deze over zandsuppleties in AUS leuk om te kijken:
  https://www.facebook.com/WSL/videos/314417132589703/

 87. Hoe is de verwachting vandaag bij wijk aan zee? In de middag nog te surfen met de stormvoorspelling?

 88. https://magicseaweed.com/Scheveningen-Nord-Surf-Report/145/

 89. Iemand ervaring met de Brunotti Bravo 6/4 Hooded ? Ligt nu sterk afgeprijsd in de rekken, maar is online weinig over te vinden, en wordt dit jaar ook niet meer gemaakt. Is dit echt een door Brunotti ontwikkeld pak? Of eerder iets dat uit China komt met de naam Brunotti erop geplakt?

 90. Same here. Is het een beetje te doen op Hoek van holland/Monster deze middag? Kan me voorstellen dat de stroming heftig is, maar valt er wel te surfen?

 91. Toch maar gewoon gegaan. Hoogte was mooi op Ter heijde, leuke lijntjes en geweldige stroming…. Ter heijde er in, hallo zeggen tegen de zeehond, 1 tof golfje, in monster er weer uit en 10 min teruglopen. Doe dat 4 keer en je hebt weer wat gedaan aan je conditie.