Surfweer Woensdag 31 oktober 2018

It’s on! De depressie die Italië, Frankrijk en Oostenrijk slecht weer heeft gebracht, is via de Alpen naar de Noordzee gekomen. Dit heeft al geresulteerd in 1 epic feestje op dinsdag 30 oktober, maar woensdag 31 gaat ook nog heel mooi worden. Daarna is het even over en uit en moeten we naar het zuiden gaan voor goede swells.

Woensdag 31 oktober
Vanuit het oosten van de Noordzee (Skaggerak) komt nog de 9s periode swell die dinsdag ook al liep samen met een noordelijke swell van 8s uit het noorden van de Noordzee en de Noorse zee. Omdat de swell van deze afstand komt, blijft het de hele dag goed! Ook al is het getij niet gunstig met bijna de hele dag laagwater. Hoogwater wordt het niet meer voor donker, maar uiteraard is het wel i/d vroege ochtend nog hoogwater. Dat tijdstip geeft de dikste swell met 1,5m cleane sets. Dankzij de wind die uit het zuiden begint de waaien, veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Spanje. De lucht wordt rondom het laag helemaal vanuit Noord-Afrika onze kant op. Dat voelt al meteen een stuk zachter met een graad of 12 in de middag! Een 4/3 wetsuit zal nog steeds nodig zijn, hoewel je het in 5mm wetsuits een stuk langer uithoudt. Een dikke cap is een beetje overdreven, maar een dunne 2mm cap en ook dunne 2mm of 3mm handschoenen zijn eigenlijk echt al nodig, of iig al heel fijn. Evenals schoentjes van 5mm+ of zelfs al 6 of 7mm is niet te warm voor een lange sessie. Het water zelf is absoluut niet meer nazomers zacht te noemen en voelt al bijna weer winters crispy!

De golven in het zuiden hebben wat last van het snellere eb getijde, maar in Belgie en Zeeland profiteert men wel van het eerste hogere water na 16:00 uur. Eigenlijk is dan het tij al beter dan om 8:30u. Dus zeker vroeg gaan voor de zuiderlingen! Hoewel er in Zeeland met laagwater ook nog wel surf blijft staan. Dit dankzij het dode tij en niet al te lage water met de halve maanfase waar we nu in zitten. Voordeel hiervan is ook dat het niet heel erg zal stromen, ook niet bij afgaand. Het water hoeft immers minder ver te zakken.

Donderdag 1 november
Omdat de swell niet van verder dan de grens Noordzee/Noorse zee komt is het donderdag waarschijnlijk over en uit met de 8 tot 9 seconde swells. Daarnaast staat de wind uit het zuiden een stuk harder dan op woensdag, hoewel dat voor bij dit soort periodes meestal geen probleem is. In de ochtend zijn er nog 1ft kansen voor longboarders met hoogwater. Verder is het eerder vrij vlak te noemen, de Noordzee. Wat een verschil met de afgelopen 4 (en een halve) klassieke Noordzee dagen!

Vrijdag 2 november
Een matige noordwesten wind in de ochtend geeft weer wat golfjes op open zee met mogelijk wat leuke golven voor beginners (max 1m hoog) in de ochtend tot 11 uur. Clean is het niet, maar genoeg piekerig voor een paar leuke ritjes hier en daar. Verwacht er niet te veel van, maar om het rubber flexibel te houden altijd goed om een nat pak te halen.

Weekend en lange termijn
Lange termijn ziet er niet goed uit. Zaterdag nog wel kans op wat meer wind uit het zuiden tot zuidwesten. Nog onzeker of de wind genoeg zal zijn voor golven in Zuid-Holland. In N-H waarschijnlijk wel een paar golven nadat het hard genoeg gewaaid heeft uit ZZW. Beste tij zit dan midden op de dag, dus geen ongunstige tijdstippen meer in het bijna donker!

Zondag bijna geen wind en geen swell. De Hurricane Oscar heeft zich tot een te sterke ‘gewone’ Oceaan depressie ontwikkeld. Dat geeft epic golven in het zuiden van Frankrijk en bijvoorbeeld ook op het pad dat Jord aflegt in Noord-Spanje richting de Portugese deel van het Iberisch schiereiland. Ook is er een kans dat er golven doorkomen in het kanaal, een stuk minder ver rijden voor de gewone Noordzee charger. Wanneer en waar precies is alleen niet te zeggen. Hou de forecast volgende week in de gaten!
 1. Ok, wat was dit voor een verrassing?!

  Dinsdag 30 oktober:

 2. Die mooie swell vandaag valt in het spectrum in het niets met die storm die er nu staat dichterbij onze kust:

 3. Wordt het morgenochtend op wijk aan zee een beetje vergelijkbaar met vandaag (zoals op de foto hierboven) met strakke lijnen en een bijna glassy face. Op surf-forecast lijkt er toch vrij veel onshore/sideshore wind te staan voorspelt. Sorry voor de wellicht stomme vraag. Uit de sms wordt het me ook niet helemaal duidelijk of het wellicht te heftig is voor me.

 4. Ws te holle golven voor de beginners. Maar ja, het blijft wel Nederland. Dan zou je zeggen dat het altijd wel kan. Probeer maar eens in zuid frankrijk met 1,5m en 9s periode te surfen in Les Landes!

 5. Wijk aan Zee 11:30 – 15:30 bij de windmolens. Het leek het eerste deel van de sessie beter was bij de pier, ook al zag ik aan de opwaaiende schuimkammen dat er daar nog iets meer offshore stond, waar ik niet zo van houd op m’n sup.
  Bij de windmolens een paar echt goede momenten gehad met mooie sets van idd borsthoge golven, maar ook soms erg lang wachten op die sets. Was lekker en relaxed rustig met maar een paar anderen.

  Ook nog wat kunnen filmen uiteraard!!

 6. Scheveningen voor het kurhaus vanaf 15:00 was echt eruggg goed! Stoked voor morgen!

 7. Tsja…

 8. Onwijs mooie beelden weer Dirk! Vet ook die Scholekster op het laatst.

  Keep up the good work!

 9. Moet wel goedkomen vandaag!
  Dankzij de nieuwe deining (voorin de grafiek) in combinatie met de oude swell (achterin en meer links) lopen er vandaag de hele dag mooie rollers met offshore draaiende wind in de loop van de ochtend!

 10. gisteren wijk 15.00 tot donker wasecht super clean en dikke lijnen bij de pier

 11. Zou er nog wat overblijven voor belgië bij opkomend tij in de late namiddag?

 12. Zit nog zat swell in hoor!
  Hopelijk ook wolkenloos zodat we een half uurtje langer door kunnen surfen.

 13. Vanochtend tussen 7:00 en 8:00 een grote klotsbak, wel lekker verfrissend 🙂

 14. @dirbee mooie beelden hoor!!

 15. @ anoniem, echt gaaf shots van wijk met de sup! dank je

 16. Inderdaad heerlijk wakker geschud door die frisse klotsbak vanmorgen vroeg. Zat volgens mij zelfs deining uit het oosten tussen. Volgende keer mijn stokeness maar even terugschroeven na het lezen van voorspellingen. Wel lekker wakker worden met een mooie rode zonsopkomst!

 17. Domburg 7u30

 18. Heerlijk ochtend surfje gescoord in Cadzand.
  Swell kwam goed binnen met offshore briesje.
  Stoked van de cleane wandjes.

 19. Top filmpje! Nu al stoked voor de avond supsessie in Domburg straks…

 20. Iemand een eyeball voor BE? op de cam ziet het er klein maar clean uit.

 21. Shit, toch gisteren om 4 uur nog ff moeten gaan. Viel een beetje tegen net op Scheveningen…

 22. Iemand ervaring met die srface wetsuits?
  Ben op zoek naar een nieuw winterpak voor rond de 200

 23. Was zeker wel lekkere sessie eerste licht vanochtend..lekker stoked in de werkbus nu..misschien vanavond nog eens

 24. Hele lekkere ochtendsessie gescoord op de noord van 07-08.30. Eerst wat rommelig, na een uurtje werd het wat cleaner. Iemand idee wie de fotografen waren op de kant?

 25. Domburg was weer schitterend glassy&classy!!! Scherpe lijntjes, ijskoud aan je hoofd en zeewier in je haar. Gaan als je vanmiddag nog kunt.
  #thankful&#stoked

 26. Wijk P1 was crap vanaf 9u. Anmoegen helaas

 27. Pad Peter Volwater was helemaal Aloha vanochtend van 10-12u op Wijk. Stoked en voldaan, natuurlijk samen met de sessie van gistermiddag en met die nog moet gaan komen vanmiddag.

  Ik zie dat ik mijn bericht voor a.s. vrijdag iets gunstiger moet bij gaan stellen met deze wind forecast:

 28. Tobias ben jij ook voor de zomer tijd? Of kijk ik nu in de toekomst…

 29. Ouddorp was aaaaan !!! Super glassy sessie met steile wandjes . De z-wind deed z’n werk daar !! Heeeeerlijke sessie en genoten !!!

 30. @ Alloo: Nice!

  Zelfs met lager water nog steeds fun @ Domburg!

 31. Gister en vandaag mega-gescoord op ons mooie eiland Ameland.
  De offshore wind blies volle bak en de zee was al helemaal glad getrokken.

  The dutchsea can provide with no one out….

 32. Mijn ervaring met wetsuits kopen is dat pasvormen merkbaar verschillen.
  Tussen merken, maar soms ook tussen modellen van 1 merk. Dat er net een dikker of soepeler materiaal wordt gebruikt op een specifieke plek waardoor het pak bij mij beter zit (en bij een ander juist niet).

  Of srface waar voor de prijs biedt kan ik je niet vertellen, want geen ervaring mee.

 33. First light:
  http://www.surfed.nl/sessions/2018/181031/index.htm

 34. Zieke foto’s Ed.

 35. Zeker zieke plaatjes….en wat was het daar einde middag “anders” 😭😭

 36. Allemachtig ED, wat een golven!!!

 37. Mooie platen Ed!

 38. @Hermanito

  Lucky b*sterd!

 39. Vette foto’s Ed!

 40. Zit je dan 2 dagen op je werk af te zien! Wat een heerlijke foto’s!

 41. Sicke platen gasten!

  Hier een korte docu filmpje van vandaag (schee zuid, tussen 14:00 en 15:30 ongeveer). Hoogte was er al flink uit helaas…maar wel een leuke afsluiter  Wat een herfst tot nu toe!!!

 42. @dirbee1971, ridge, scheef en verdwaalde talenten, Frank, Maarten en Random dude Thanks! 🙂

 43. De pakken van SRFACE zijn vooral goedkoper omdat ze niet werken met distributeurs en winkels. Een groot gedeelte van het geld dat je betaald voor een suit gaat normaal naar een winkel/distributie.

  Als je je lokale surfshop/scene niet wilt supporten en voor iets minder geld een pak scoren, dan is het wel een interessante optie. Ik geef liever paar donnies meer uit voor de mogelijkheid meerdere pakken op 1 dag te passen, een praatje maken met de shop en met een lekker gevoel naar huis gaan.

  OT. Wat een fijne avondsessie in Wijk, wat een fijne 4 dagen.

 44. Inderdaad mooie sessies gehad,
  Nu duimen voor vrijdagmiddag een beetje swell.
  Tot dan Jan
  Kattuk Zuid

 45. @ed man wa een fotos!

 46. Goedemorgen, vanaf volgende week ben ik 2,5 week op Tenerife. Welke sites zijn aanraders voor de surf voorspellingen? Alvast bedankt!

 47. zaterdag, dinsdag, woensdag ochtend. niet normaal!

  wie stond er woensdag first light met de telelens op scheveningen havenhoofd?

 48. Wow wat een foto’s en filmpjes… Merci! Nu de zee weer wat kalmer is, heb ik effe een vraagje: heb met mezelf afgesproken dat ik voor m’n 40ste een barrel wil kunnen surfen. Ik heb nog 4 jaar 😀 Behalve veel in zee liggen, hoe zou ik dat geflikt kunnen krijgen? Thnxxxx!

 49. Korte video van Hoek van Holland gisteren!

  https://www.facebook.com/edwinhaightonfilms/videos/1928497783893407/

 50. Wereld van verschil met first light omstandigheden regio ZV. Dat was een klotsbak zonder lijn.

 51. Ik hoop echt zo erg dat dit zo blijft doorgaan deze winter. Nederland is zowat surfbaar geworden!!

 52. Gaat die noordwestenwind die vanaf vanavond over de noordzee blaast morgen voor nog wat rimpels zorgen of is dat wishfull thinking

 53. Veel barrelende golven surfen en niet bang zijn maar hem er telkens vol in trekken.
  Wellicht verstandig om te beginnen met golven die over een zandbank barrelen en daarna een rif. rif is vaak wel makkelijker omdat de golf mechanischer breekt maar tegelijkertijd is de schade ook hoger als je wel op de bodem wordt geplakt door de golf.

 54. De gemakkelijkste plek om een barrel te pakken is waarschijnlijk Teahupoo. Gezien het feit dat de golf altijd barrelt. Ik wens je veel succes tijdens je zoektocht naar de tunnel!

 55. @ het was epic

  Vette drone footage dude!!

 56. Morgenochtend lijkt Domburg toch nog wat te worden voor een beginner. Of beter wat later (mid-tij of hoogwater)? Alvast bedankt voor jullie advies

 57. Teahupoo sws…. das de barrelschool van de wereld… in principe barrelt iedereen m daar t eerst

 58. Misschien is de surfranch van KS dan de meest kansrijke spot…
  iedere golf een barrel als je flexibel genoeg bent.

 59. Probeer is langere tijd in het buitenland te gaan surfen. Betere kwaliteit en kwantiteit.

  Verder lekker laten lopen, plezier is belangrijker dan zo’n doelstelling.

 60. Woensdagmiddag 1u30 SUP alleen op de zandbank van MV: heel raar want golven waren voldoende hoog – nadien kwam er gezelschap

 61. @Domburg: domburg bij laagtij dikwijls close out

 62. Ik denk dat het morgenochtend nog best leuk kan worden. Niet heel groot of clean, maar gewoon wat toffe rippable windchop.

 63. Valt er zaterdag nog wat te surfen? Al deze top sessies moeten missen..

 64. Wordt vrijdag wat ? geen wind in zicht voor donderdagnacht/ vrijdagochtend

 65. @Het was epic dikke shots wat een dagen he lekkaaah!

 66. Aan de boeimeting te zien is Domburg wel de moeite.

 67. Ik hoop in de namiddag toch ook domburg te checken dus laat weten hoe het daar is aub!

 68. hopelijk gaat vanmiddag de wind er wat uit en blijven de golven staan om te kunnen SUPpen op MV zandbank

 69. haha Kees, laat dat nét het punt zijn! Net iets teveel tijd van mijn leven doorgebracht in de kroeg! In ieder geval, thnx voor de tips jongens. Voor mij is surfen echt het zaligste wat het is.. Laten we zeggen dat die barrel niet dé doelstelling is als wel mijn lijf op punt krijgen zodat ik nog tot m’n 80ste in zee kan liggen. En dan is zo’n doelstelling wel handig. Een surfende oma, dat wil ik het allerliefste worden 🙂 Nog véééél oefenen dus! Tot in zee!

 70. Hi iedereen, Ik en een maatje gaan zaterdag richting Frankrijk rijden, eerst was het idee Lacanau maar omdat het daar aardig hoog gaat worden zitten we aan Bretagne te denken heeft iemand ervaring met goede surf spots beschutten baaien / leuke plaatsen om heen te gaan?
  Alvast bedankt!

 71. Goede beschutte spot in Bretagne o.a. is Baie des Trépassés. Daar in de buurt ook voldoende spots.

 72. Iemand die al weet wie de fotograaf was vorige week in Ouddorp? Met een oranje jas! Ben benieuwd naar die foto’s!

 73. Iemand oog hoe het momenteel in Ouddorp is?

 74. Dag allemaal

  Ik smijt me hier even binnen in dit forum dat eigenlijk over het surfweer gaat…

  Na een korte introductie in het surfen in Costa Rica en Bali enkele jaren geleden, heb ik na heel wat youtube-videolessen en nog enkele keren op een foamlongboard in Surfers Paradise (met dank aan de golfvoorspellingen op deze topsite!), deze zomer toch maar een NSP funboard 7’6 en een 2/3 wetsuit met korte mouwen gekocht en 10 sessies (incl. 2 surflessen) in Portugal gesurft. Ik ben gemotiveerd en zou heel graag vaak gaan surfen in België, maar hierbij blijven er nog immens veel vragen, ik ben zo vrij ze hier te stellen. Misschien kunnen jullie ervaringen me links of rechts wel voorthelpen…of niet, in elk geval mijn lijstje 😉

  -ik leerde de pop-up in 2 stappen (eerst opduwen, achterste voet plaatsen, dan voorste voet tussen de handen en recht), maar is het de moeite om de pop-up in 1 sprong te leren (bijvoorbeeld hier thuis op de grond of zo) en wat is jullie ervaring in dit leerproces, goeie youtube filmpjes?

  -rechtstaan in de foam en al eens een klein bochtje nemen lukt zonder problemen, op een kleine langzame groene golf durf ik ook wel eens recht geraken en een lange golf te surfen, maar in Portugal nam ik naar het einde toe een les om de groene golf echt te leren surfen, het waren toen voor mij grote (1 m – 1,5 m) krachtige en snelle golven en ik was nog nooit in dergelijke omstandigheden achter de branding gaan liggen (in Odeceixe trouwens), daarom ook de les, om me door deze drempel te helpen. Ik weet niet hoe, maar ik ben dan toch 1X op de plank geraakt tijdens die sessie waarin ik een 15-tal keer geprobeerd heb, die andere 14 keren was het echt totale whipe-out, dikke pakken slaag krijgen (waarop de leraar: “you have to learn to enjoy the whipe outs”) en mezelf leegpaddelen. Ik vroeg mij af wat ik hier verder van moet denken, gewoon volhouden en blijven proberen, omdat dit een normale evolutie is? Wachten op een kleinere dag? Hoe lang duurt het vooraleer je door deze fase bent? Allemaal moeilijk in te schatten voor mij, want op een gegeven moment moet je je wel begeven naar de line-up, ook al ben je daar de slechtste … je wil ook geen gevaar zijn voor anderen, hoe liep deze evolutie voor jullie? Kan ik beter de pop-up in één sprong leren?

  – Ik liet me een 2/3 wetsuit met korte mouwen adviseren, tot 18° was dit prima… maar voor België? Als ik nog één wetsuit zou kopen (en ik heb het snel koud), welke dikte zouden jullie me adviseren? Zijn er online mogelijkheden, dingen die je kan passen en terugsturen als ze niet passen? Waar kan ik een redelijk goedkoop pak vinden? Een 4/3?

  – Ik ben uit Antwerpen maar kan verblijven op een appartementje in Knokke, iets ten zuiden van het Casino… kan je daar gewoon voor de deur tussen de golfbrekers gaan surfen, of ga je beter naar Surfers Paradise of andere spots? Kan je daar dan douchen of hoe doen jullie dit? Hou je rekening met ‘rode vlag’ of zijn dat net de goede surfomstandigheden?

  – Deze website levert natuurlijk prachtige voorspellingen, maar ik vroeg mij af of het ook betrouwbaar is om naar de Windy-parameters te kijken? Wanneer is het dan de moeite voor een beginner als mij om te komen naar Knokke: 0,5m swell met >5 sec interval? Of ligt het complexer 😉

  – Zijn er ripcurrents in Knokke? Ik heb dit nog nooit meegemaakt, maar na erover te lezen maakt het me wel wat bang, zeker wanneer ik alleen zou gaan surfen. Is alleen gaan surfen trouwens verantwoord?

  Sorry voor dit hele epistel maar er is enorme goesting!
  Bedankt alvast.

 75. @Philip, ik ben helemaal geen goeie ervaren surfer, maar ja, wipe outs horen erbij, en als je hem dan een x goed hebt voelt het zo verdomd goed… Ik pak gewoon wat er is, soms is me dat iets te hoog, en vaker nog een beetje te laag:)

  En koop een 5.4 ofzo, dan kun je de winter door. 4.3 is echt te dun voor de koude maanden, zeker als je het snel koud hebt:)

 76. @Philip:

  Pop-up: thuis tape op de grond plakken in de lengte van je surfboard, en op de plekken waar je ong je voeten zou neerzetten, en dan oefenen oefenen oefenen zoveel je kunt. Je hersens wennen dan aan de beweging en zal je geweldig helpen in ’t water. In 1x opstaan = ’t beste.

  Wipeouts: wen maar aan de wipeouts want dat hoort er nou eenmaal bij x’D that’s life
  Van elke golf leer je dus zoveel mogelijk in het water liggen. Tja hoe lang het duurt hangt vooral van je eigen motivaite + doorzettingsvermogen af, maar ik zou zeggen met een jaar zou je al unbroken green waves kunnen surfen.

  Als je schuim kunt surfen richting de line-up gaan, altijd etiquette respecteren maar je moet het een x leren dus gewoon gaan. Kijken hoe andere surfers het doen en die precies nadoen.

  Wetsuit: in zomer 3/2 en winter 5/3 of 5/4 met schoentjes, handschoenen en kapje
  Werkt bij mij uitstekend. Maar je kunt het allicht is uitproberen met je 3/2 korte mouwen in de West-Europese winters…

  Op Youtube tientallen filmpjes dus vooral kijken die handel!

 77. @philip ik kom ook uit antwerpen en ga meestal in domburg surfen dus moest je eens mee willen…

 78. Ben net uit het water in Domburg. Klotstbak maar toch paar mooie ritjes mogelijk. Super aangenaam zonnetje

 79. 13:00 wind is toegenomen in plaats van afgenomen en RWS geeft geen metingen (website is leeg)

 80. @Philip 5/4minstens en soms duikhemdje 2.5mm onderaan (20€) voorspellingen https://waterberichtgeving.rws.nl/water-en-weer/verwachtingen-water/water-en-weerverwachtingen-waternoordzee/kust-1mijl-uit-de-kust

 81. Morgen een klein noorder swelletje dat ‘s ochtends nog weet door te komen in regio Zuid Holland?

 82. Gewoon zo vaak mogelijk surfen! Zeker als je een appartementje hebt gewoon gaan zodra er wat rimpeltjes zijn. Zelf ga ik ook vaak met een 8ft softop ff gaan spelen als het eigenlijk bijna flat is en heb soms meer plezier dan met een shortboard op iets betere golven. Uiteindelijk gaat die pop-up in 2 stappen steeds sneller zodat het 1 beweging wordt en wat ook belangrijk is, is dat je zo “surf fit” blijft. Je ligt veel relaxter in het water als de golven wat groter zijn als je schouders niet meteen helemaal verzuren.

  Wat de spots betreft zullen de golfbrekers thv het casino wel even goed zijn als aan surfers paradise met als voordeel dat je niet moet letten op andere surfers tot je comfortabel genoeg bent om op wat drukkere spots te surfen.

  Muien zal je ook niet snel tegenkomen, als je weet dat de vloedstroom richting nederland gaat en het bij afgaand water richting het kanaal stroomt weet je genoeg tenzij het hard waait uit windrichtingen die min of meer parallel lopen met de kustlijn. Zo ga je bijvoorbeeld bij een harde zuidwestenwind het best bij afgaand/laag water surfen.

  Om de voorspellingen te leren lezen gewoon deze site volgen en vergelijken met wat je ziet op windguru en windy. Zo leer je vanzelf wat je nodig hebt om surfbare golven te hebben.

 83. Nog best een leuk golfje net op scheef bij de secret spot naast het havenhoofd..

 84. Scheef was top deze morgend. Rolden soms leuke sets door. Wind was niet echt aanwezig. Zon wel. Top top.

 85. Aloha amigo’s!

  Vanmiddag (11-14u) buitenste bank en shorebreak in Eggo AZ gecharged.
  Choppy en windy, dus niet echt sick. Wel mn quiver nat geript en het rubber geflext. Stoked.

  Shakkagroet!

 86. Wanneer is er de beste kans dit weekend te scoren? Morgen first light of later ivm getij. Thanks in advance!

 87. morgen ochtend wat moois in Hoek van holland? of in de buurt?

 88. Ik ga proberen opkomend tij mee te pakken morgenochtend. Hoop dat het wat wordt

 89. Egmond vanmiddag was aan! Op een stijle 40 cm shorebreak een Fin box uit mijn performanceshortboardplank weten te shredden. Ik ben mij er eentje.

  P.s kent iemand personal surftrainers in Nederland?

 90. Toch nog een klein golfje gister..

 91. Scheveningen vandaag was pure bagger, geen hoogte en geen push, zelfs whitewash was zowat onsurfbaar

 92. Scheef eerste licht was klein, erg clean met af en toe een lekker surfbaar lijntje (dikke fish). Kakte na 8:00 wel in. Mooie zonsopkomst ook. Genieten:) En alleen in het water, bijzonder dat dat nog kan op die spot!

 93. @Tom, ik stond in de startblokken vanmorgen, maar afgaand op de webcams, vond ik het niet de moeite waard. Ik heb dan ook geen dikke fish of ander board dat met dit soort golven boven water blijft.
  Hopelijk komt er deze week nog een golfje langs.hobbelen.

 94. Was idd best leuk vanochtend met first light.. niks vergeleken afgelopen week dat ik dat heb moeten missen. Gotta stay stoked!

 95. Toch even wezen peddelen 60 cm pure fun headhigh rollers on the ski

 96. Hallo iedereen,

  Ik vroeg mij af of er mensen van de regio Kortrijk zijn die soms gaan surfen? Ik heb zelf een camionette dus zeker plaats voor extra mensen en planken:) en gewoon deze passie delen zou ook de max zijn:)

  Grtz,

  Niko

 97. Hey mates 🙂

  any chances for waves this weekend? What do you think?

 98. @Niko – ik woon in Kruishoutem (dus niet zo heel ver van Kortrijk) en ga op regelmatige basis surfen aan de Noordzee kust (ik ben weliswaar een oude zak van 44 jaar, maar probeer mijn mannetje te staan in het water)…de uren/momenten dat ik ga, zijn betrekkelijk onregelmatig – maar ik zie het wel zitten om s te polsen met jou & samen te bollen.

  Ik weet niet hoe ik je “separate”/”offline from this forum” kan contacteren om elkaars coordinaten s uit te wisselen, als jij dit weet – pls shoot!

 99. @Redondo
  nou zo oud ben je nou ook weer niet (zegt een jonge man van 43)
  Al word ik er wel regelmatig uitgesurft door ventjes die nog niet eens tot mijn navel komen =0)
  Ik troost me dan altijd maar met de gedachte dat die gastjes niets wegen en daarom zo makkelijk golven pakken en zo hard kunnen rippen

 100. De voorspellingen weekend en daarna zien er wel heavy uit. Al wat meer tijden bekend die er vrij genomen kunnen worden?

 101. Die gedachte klopt als een bus

 102. Zaterdag na het koufront draait de zuid meer zuidwest en zullen er weer redelijke golven binnenkomen met wind:

 103. morgen een rimpletje hier en daar aangezien de swellrichting licht draait ?

 104. Rimpeltjes lopen er nu ook. Zaterdag hopelijk iets meer hoogte…

 105. Hallo! Ik ben een jaar geleden met surfen begonnen. Omdat ik mijn leven veel op een skateboard heb gestaan en ook veel snowboard dacht ik het surfen ook wel snel op te pikken… dat viel in het begin vies tegen! Nu een jaar verder begin ik het onder de knie te krijgen. Ik heb helaas niet de mogelijkheid om vaak in het water te liggen en is mijn leercurve redelijk vlak. Om een nieuwe stap in mijn ontwikkeling te maken moet ik eigenlijk een weekje veel in het water liggen op een leuke beginnersspot. Iemand een advies? Ik kan intussen redelijk down the line, zowel front als backside (Goofy footer). Hoor het graag!

 106. Hai!
  Ik heb precies het zelfde als jij, ik woon in de buurt van Amsterdam en ga eigenlijk altijd naar waz best wel rommelig maar af en toe echt mooie oefengolven

 107. Thanks! Ik bedoelde eigenlijk een spot in het buitenland!

 108. Coata rica, Peru, Guatemala is heus wel wat te vinden. Dichterbij huis heb je genoeg rond biarritZ. Gewoon ff Googlen of wannasurf checken

 109. @advies …penice portugal ook leuke optie

 110. Ik heb leren surfen op een surfkamp bij l’amelie plage, ietswat beschutte spot waardoor gunstig Voor beginners

 111. Ben ik de enige die zich zo opgesloten voelt in zijn winterpak? Zo’n dik pak.. Ik moet er altijd +/- een uur aan wennen zodra ik er het water mee in ga. Daarna kan ik pas eindelijk een beetje fatsoenlijk surfen..

  Iemand tips voor een eventueel winterpak wat niet te duur is maar toch flexibel? In mijn 3/2 nergens last van, maar zodra dat winterpak weer aan moet…

 112. Gewoon weer ff wennen joh!

  Trouwens toch nog wel wat golfjes nu op Scheveningen. Lijkt wel het laatste te zijn, dus je er nu heen haasten heeft niet zo veel zin.
  Tenzij de Bultrug er nog is! Foto’s en filmpjes van gisteren zijn insane!

  foto /
  bron: (John van der Graaf) Meer foto’s op: https://waarneming.nl/waarneming/view/164367144?_popup=1
   

 113. Crazy die bultrug ! Liever dat dan een RedBrol-sponsored moto-actie!

  Mn rimpelvoorspelling viel beter uit dan verwacht 😀 😀 😀
  Happy camper hiero, zalig om in scheef met maar een 6tal ih water te liggen, héél goede beginners/longboard-golven (wat mij betreft … )

  Tegen de middag was het er idd beetje uit (hoogtij was rond 8u30 ergens)

 114. Ik ben net terug van een week surfen Marokko (Taghazout). Echt op alle fronten uitstekend om het surfen te bevorderen! Heel veel spots en ontzetten mooi. Heb instructie gekregen van een pro-surfer en een ervaren instructeur. Ze nemen het serieus! Spreken uitmuntend Engels over het algemeen.

 115. Sowieso kun je nog gewoon een tijdje met een 3/2 met handschoenen enz…
  In het voorjaar idem dito,
  Wanneer iedereen in een 5/4 met koude klauwen in zee ligt,doe ik liever 3/2 met warme handjes.
  Maar ieder zn ding uiteraard

 116. Lijkt allemaal weer te zuid voor aanstaande zaterdag. Kleine golven en ws alleen noordelijk wat hoogte.

 117. Het zal sowieso alleen de ocht zijn.

  Zondag de middag (einde) en iets meer ZZW van richting, wat dus al gunstiger is. Of het op tijd voor donker valt is nog onzeker. Volgens de laatste pluimverwachting is dinsdag de enige dag met wat meer golven met wind uit WZW, 260graden.

  Lange termijn niet best. Ik durf er bijna geen nieuw bericht voor uit te gooien…

 118. @Tobias Are there any chances for Saturday? 🙂

 119. Dus jij surft in de winter met je 3/2 ?

 120. ik heb niet zo heel veel last van de dikte van het pak maar meer van mijn schoentjes die je voeten net even anderhalve centimeter langer maken waardoor ik nog wel eens bij de pop up over mijn board schuif met mijn voet en dan net een hapering heb waardoor ik de pop up (en dus vaak de golf) verknal. Ik ga dus maar eens op zoek naar kleinere en misschien dunnere schoentjes waar mijn arme teentjes wel de hele winter warm in kunnen blijven.
  Ik kan natuurlijk ook gewoon verhuizen naar Bali…

 121. Gister ff in Noordwijk geweest, rond 2 erin, was idd best leuk, cleane golfjes van een halve meter hoog met redelijke push, rond half 4 was het wel echt afgelopen. Ik had het prima naar mn zin, hoop echt op meer van dit soort dagen (zon en golven) van de winter, dat trekt me door de winter heen, een beetje minder last van de winterblues:)

 122. Ja ik vind schoentjes ook vervelend.. Heb zelf 6 mm, lekker warm, maar surft niet zo lekker

 123. @Hazzie,

  Herken het man! Je bent al wat stijver en dan tik je je board aan.
  Tof om te merken hoe precies je lijf en hoofd weet waar je lichaam moet zijn.
  Pro tip,. Je kan ook je teennagels 2 centimer langer laten in de zomer, ben je altijd gewend net een stukje verder je voeten op te tillen.
  En je hebt altijd een beetje wax mee want dat zit dan sowiso onder je nagel.

 124. De tweed Optie is altijd een goed idee!!

 125. mooie beelden op scheef 🙂

 126. Niemand in het water op de Noord nu. Weet iemand of dat wel mogelijk is met die race? Lijkt me wel toch?!

 127. De Noord lijkt mij een gevalletje off limits…

 128. turn off, komt veel moois door

 129. Morgen nog wat surf??

 130. @hazzie: ja zo heb ik mn teen ooit gebroken en sindsdien loop ik in de winter altijd mank.
  Omdat ie niet meer buigt kneus ik m steeds opnieuw in de winter.
  Maar sinds ik een oprolde sok achter mn hiel doen in mn schoentje,zitten mn tenen heel strak tegen de voorkant,en is het veel beter.
  Maar mn volgende schoentjes koop ik 3maten te klein..ik denk dat ik er dan vanaf ben.
  Mischien moet je dat eens proberen.

 131. 10 uur pier Velsen-Noord koffie mee

 132. @Frans
  mijn volgende set schoentjes koop ik ook te klein. Mijn handschoentjes koop ik echter wat groter want die zitten zo strak dat ik er kramp in mijn hand van krijg. En dat terwijl ik zowel schoenen als handschoenen voor de verandering eens niet in een webshop heb gekocht.
  Hopelijk vanmiddag nog ergens een golfje scoren

 133. @philip laat maar weten e…

 134. @mc @Antwerp @Eddyc @surfer

  Erg bedankt voor de tips aan deze 38-jarige beginner!

  Het zal toch even wennen zijn om in de winter alleen in het water te gaan, al kan ik tegelijk niet wachten, wel wat drempelvrees. In elk geval online (met terugstuuroptie) 5/4 Rip Curl Dawn pak besteld met Gul neopreen 5mm handschoenen en laarsjes en een 3mm hoodie (O’Neil). In combinatie met het 3/2 wetsuit hoop ik het jaar min of meer door te kunnen surfen nu.

  Nu nog wachten op beginnersgolven en tijd om naar zee te rijden.

  @Antwerp: bedankt voor je aanbod, ik hou het forum in het oog en later graag eens, maar ik ga eerst mijn spullen eens voelen in het water.

  Wat betreft dat youtuben en voor wie het interesseert in deze beginnerfase zit: ik heb veel gehad aan deze video, voorlopig maar pop-ups oefenen thuis nu…
  https://www.youtube.com/watch?v=c6yOxWf3A6g

 135. Mooie longboard golfies vandaag!

 136. Mooie Windmolens NH

 137. Benieuwd hoe mv2 zal zijn bij de condities van morgen einde vd middag. Iemand een idee van?

 138. Wissant ging los!

 139. @philip
  Niks leuker dan met iemand samen te gaan zoals je zegt alleen is maar alleen.. vandaar mijn aanbod. Ben zelf ook 38 en beginner dus we kunne mekaar helpe haha.
  Zoek me op fb anders maar en voeg me toe als je wil.. Koen Symons
  Grts

 140. Voordat het weer 10 dagen ‘mooi weer’ is, zonder golven, hebben we vandaag morgen of woensdag nog kans op wat swell?

 141. Was ik nou de enige die het echt heel leuk vond op de Noord zondag?

 142. Mooie sessie afgelopen zaterdag op monster.

 143. Is dit iets voor het kanaal of is die 17 sec veel en veel te hoog

 144. Da’s volgens mij niet hoog genoeg voor Fecamp. Moet toch minstens een metertje staan heb ik vorige keer gemerkt.

  Iets anders: weet iemand waar je online een nose guard kan bestellen? Vind die in geen enkele webshop meer terug.

 145. Was heerlijk, inderdaad. Onverwacht genieten

 146. Cleane golven, mooie wandjes, zelfs ieniemienie cover-up, mensen zien gaan om je heen, shorebreak gekkenhuis in middag, prachtige zonsondergang en vele mensen in het water zien genieten. Vond het wat raar, maar gelukkig nog 1tje die het leuk vond, haha

 147. Valt er morgen ergens nog wat te surfen? Mensen hier die al plannen hebben ergens in het water te liggen?

 148. Wat een eind scrollen inmiddels zeg!

  Maar het is even geleden, wat wordt er deze tijd gedragen en wat doet de watertemp?

 149. Zijn er vandaag of morgen ergens mooie golfjes te pakken? En waar zou je dan heen gaan?