Surfweer woensdag 27 juli 2016

Na het weekend wordt het surfweer pas weer echt de moeite in de lage landen met lange deining uit het noorden. Tot die tijd komen er wel een paar goede momenten met wind uit het westen tot zuidwesten. En natuurlijk deze zaterdag het niet te missen feest van Reef bij Aloha – Wijk aan Zee. Via de facebook reefmidsummernight kun je nu een complete outfit incl Reef slippers winnen als je jouw ultieme zomermoment in één foto weet samen te vatten. Klik voor de uitleg op deze link naar facebook. Het weer gaat van zaterdag heel rustig zijn zonder wind of regen dankzij een rug van hogedruk vanaf de oceaan. Daarbij is wel kans op swell, omdat voor die rug eerst een kleine depressie langstrekt met veel regen en wind op vrijdag. Deze is nog redelijk lastig te forecasten omdat die op dit moment van schrijven nog niets eens ontwikkeld op de Oceaan tussen Groenland en Canada. Voor dit lagedrukgebied zit nog een ander laag waar het systeem nog onderdoor moet. Dat laag levert op woensdag al wat meer wind uit het zuidwesten omdat de kern daarvan zich tijdelijk verplaatst naar het midden van de Noordzee.

Woensdag tussen 14:00 en 17:00 uur is de wind het meest krachtig. Of eigenlijk komt het niet tot krachtig, maar vrij krachtig uit zuidwest. Dit is in de regel net iets te weinig wind om redelijke golven te geven. Flat gaat het in ieder geval niet meer zijn in Noord- en Zuid-Holland. Voor België is de wind waarschijnlijk wel te weinig en blijft het gewoon dead flat. Het beste moment om te gaan surfen is rond laagwater in het noorden en aan het einde van laagwater in Zuid-Holland. De wind is op die momenten ook al weer wat afgenomen, waardoor je nog een uurtje golven hebt en het na het stoppen van de wind snel zal uitdoven. Toch zal er begin van de avond nog gesurft kunnen worden met long en funboards. Na de opwarming van de afgelopen tijd, zal het wel glibberen en glijden worden op de cool tot cold surfwax die de meesten er nog op hebben zitten. Beter is om de oude glijlaag even te vervangen door een warm water wax. Of zelfs warm to mild tropic. Als je die als 2e basecoat hebt kun je daar bovenop altijd nog een heel klein laagje cool to warm wax overheen draaien. Best practice uit eigen ervaring zullen we maar zeggen.

Donderdag keert de rust weer terug. Er is op de Noordzee weinig wind, omdat het de hele kern van het lagedrukgebied bijna de hele Noordzee bestrijkt. Wel kunnen er wat kleine lijntjes doorkomen, gecreëerd aan de achterkant van de occlusie van woensdag. De richting van de wind achter de occlusie wordt namelijk heel even noordwest woensdagavond. Donderdag is dan het beste moment om te surfen met laag en opkomend later op de middag. Omdat het niet waait, is de surf in ieder geval heerlijk clean.

Lagedrukgebieden in of nabij de Noordzee zijn eigenlijk altijd goed nieuws. De rust van donderdag duurt maar voor een dag, want vrijdag komt de wind er al weer in door het eerdergenoemde lagedrukgbied vanaf Groenland/Canada. Nu trekt de zuidwester wel door naar krachtig of mogelijk zelfs even hard. Dat brengt later op de dag een fijne windswell voor de kust van Z-H & N-H. De flatness zal in Zeeland en België ook tijdelijk vervangen worden door iets wat op surfbare golven lijkt. Omdat de wind nu harder is, zak laagwater op de meeste plekken de beste condities opleveren.

Zo snel als het laag vanaf Groenland onze kant op kwam, zo snel zal het ook weer verder doortrekken. Vrijdagmiddag of avond is de wind alweer minder. Belangrijker is echter de verandering in windrichting op de Noordzee bij Engeland. Die gaat van zuidwest naar noordwesten brengt en vrij goede aanwas van noordwestswells op gang. Zaterdag waait het aan de kust nauwelijks dus alles wat er aan swell binnenkomt is gelijk heel goed te surfen. Wel met een dik longboard of megalomane fish van 22 breed en minimaal 6ft lang. Ook voor sup is het natuurlijk ideaal. Aangezien het feest bij Aloha van Reef al om 16:00 start is surfen op zaterdagmiddag of begin avond (mid/ afgaand tij) helemaal geen slecht idee. Na een surfsessie kan iedereen met een koud biertje aanschuiven bij de heerlijke, biologische barbecue van Aloha. Ondertussen kan er genoten worden van muziek van nieuw talent op gebied van Singer Songwriter Billy Hempen. Tijdens de zonsondergang zal de headliner: Kenta I Tambu optreden. Deze percussiegroep maakt muziek geïnspireerd op traditionele Afro-Caribische muziek en Europese dance. Playground Zerro zal de avond voortzetten met een mix van underground Pop – breakbeat, dance en reggae.

Zondag begint de wind weer lichtjes wat aan te trekken. De swell is dan alweer weg dus voor golven zullen we het echt moeten hebben van de wind. Mogelijk dat een surfsessie eind van de middag de moeite waard kan zijn. Echt de moeite waard wordt het natuurlijk pas na het weekend wanneer het lagedrukgebied dat nu al 10 dagen bij Ierland/IJsland ligt eindelijk de Noordzee in weet te tollen. Op maandag levert dit voornamelijk een combinatie op van wind en golven. Op dinsdag is het laag in onze omgeving al weer uitgeltolt en wordt tijdelijk vervangen door hogedruk uit de rug over de oceaan. Dit wil overigens niet zeggen dat de surf dan over is. Die blijft juist nog één dag hartstikke aan. Geen wind, langere periode en meer hoogte. De juiste ingrediënten voor de ultieme surfdag in de zomer.
 1. Woensdag de storing (occlusie) boven de Noordzee met zuidwest wind. Op deze weerkaart goed te zien het sturende lagedrukgebied bij IJsland. Het laag ten westen van Ierland komt bij Groenland vandaan en trekt vrijdag in rap tempo onderdoor met veel wind in de zuidelijke Noordzee. Daarna komt het laag bij IJsland pas door en geeft na het weekend ws een classic summer swell van 1 tot 1,5m hoogte.

 2. Tobias zit nog in een andere tijdzone heerlijk.

 3. Yeah..laat maar komen#zin in:-)

 4. Heeft iemand nog een tip wat betreft campeer plek voor camperbusje dicht bij het strand Zuid west frankrijk? Kan wild kamperen daar trouwens goed?

 5. Lacanau/Carcans omgeving wordt echt wild kamperen lastig aangezien er veel controle is. Wel zijn er veel camper sta plekken waar je mag staan… Rij je sochtends gewoon met je camper richting een parkeerplek iets dichter bij het strand. Die plekken kosten ook een paar euro’s (ze komen savonds geld halen), maar veel goedkoper dan de campings in de omgeving. Een camperkampeer boekje is super handig voor die omgeving.

 6. Je kunt be le gurp (iets ten noorden van lacanau) volgens mij gratis staan langs de weg naar het strand. Voelt bijna als wild kamperen, althans buiten het strand. Zeker de moeite waard om daar even langs te rijden. Als het niks is kan je bij montalivet een zeer gezellige camper parkeerplek vinden die maar 5e kost.

 7. buiten het strand = buiten het seizoen 🙂

 8. Mag graag als eerste weer een on-topic NL surf rapportje schrijven: Ijmuiden , looks reasonable, windgolven, Alpha , Delta im going in.

 9. Weet iemand de hoogte die op de parkeer& camperplaatsen toegelaten wordt?

 10. Eyemuidel was primza LB

 11. Misschien deze avond naar zandvoort? als de wind minder woord.

 12. of-topic….
  In september gaan we met z’n viere richting algarve ! Al even ant rondkijken voor een huisje. Iemand hier toevallig een leuk adresje ? Sagres lijkt me het best ? Iemand tips ? Alvast bedankt voor jullie reactie 😉

 13. @Jaap S …generiek is mijn ervaring: als men geen campers op de p willen meestal 2 meter (of 2.1 meter), mogen er wel campers geen hoogte…

  Maar ik heb eigenlijk geen idee waar, welk land of in welke context je dit vraagt 😉

 14. Capbreton plage de la piste was vandaag rond hoog water weer heerlijk, leuke golfjes van 1 a anderhalve meter… Daar naast de gewone parkeerplaats kun je trouwens ook met je camper staan, ik heb zelf geen camper dus wat het koste ed weet ik niet. Wel lekker duin over en dan zit je op t strand:)

 15. Knmi voorspelt nu dat het laag de noordzee in komt! Vrijdag dan.

 16. Zandvoort was gisteravond een cadeautje. Regen weg, wind weg en opkomend. Mooi einde van de flatspell

 17. Wat Dankbaar inderdaad zegt. Zo’n ontzettend fijn en lekker surfje gehad inclusief prachtige luchten en zonsondergang.

 18. Gister avond was heerlijk! Scheveningen N lekker vol met Duitsers, top golfjes.

 19. Kijk eens naar hangloose campers. Die zitten in de regio sagres, het zijn 2 toffe Nederlanders en met hun bussen in die gebied rond trekken is best awesome.
  Mijn ervaring is dat met een camper beter is dan in een huisje want je slaapt op de breaks en ben sochtends first in!

 20. Zou er morgenavond (vrijdag) iets te surfen zijn in Domburg? Of zijn er leer geschikte spots?

 21. ‘S avonds is het opkomend tij dus kan het wel flink stromen in combinatie met een stevige (zuid)westenwind. Op spots naast een havenhoofd zou er wel wat beschuttig tegen de stroming moeten zijn denk ik, maar zeker weten doe ik dit niet.

 22. Wijko P1 gister;21.00 -22.00 hoogte klein klein metertje , krachtig genoeg voor shortboard/ fish. wel stroming, binnen 10 minuten in wijk dorp en dan terug lopen jonguhhh!

 23. Thanks, staat inderdaad wel wat wind. Zal zien 🙂 merci!

 24. Wie kan mij vertellen hoe de vooruitzichten zijn voor Rabat (Marokko) komende week?
  Ik hoor graag van jullie:)

 25. Zou er morgen (vrijdag) toch nog voldoende wind zijn voor wat deftige golfjes in domburg?
  Alvast bedankt!

 26. Lekker warm, zonnetje.

 27. Hangloose campers inderdaad, betaalbaarste en geen gezeur bijna alles zit erbij.

 28. Er zijn veel betere spots met deze windrichting. Mega stroming op domburg.

 29. Welke spots zou je aanraden voor dezenavond/morgenvroeg? (kom uit België, maar wil gerust een eindje rijden) Ga me vanaf augustus ook inschrijven voor je sms-dienst.

 30. @jeroen; van waar ben je ergens in Belgie?

 31. Volgens mij is dat mijn goede vriend uit Schelle met wie ik binnen een week of 2 weer de zee induik. Geniet ervan iedereen, ik kan niet wachten weer in zee te liggen!

 32. Ik ben van Bilzen en jij?

 33. De maasvlakte schijnt goed te zijn.

 34. enig idee hoe ik erachter kom hoe laat die noordswell(etje) morgen binnen komt in N-H?

 35. Thanks! Kga de webcams van morgen en zondag in de gaten houden. Merci voor de tips!

 36. MV was prima eind vd middag.

 37. Kak ziet er nog niet echt goed uit!!! Komt er nog wel wat of komt het veel later binnen dan 10 uur ofzo??

 38. Ja dat vroeg ik me ook af

 39. Dtown is flat also

 40. Zit nu bij Aloha Wijk aan Zee waar het ongeveer knie hoog is. Iemand enig idee of er meer komt?

 41. Zou er wat te surfen zijn vanmiddag op de maasvlakte voor een beginner???

 42. Off topic nu het nog flat is.

  Is er iemand die rond 11/12/13 augustus terug rijd vanaf zuid Frankrijk waar ik bij in kan stappen naar NL?

 43. Word niet hoger dan de knie vandaag volgens mij…. voorspellingen voor vd week helaas ook gekelderd. Maandag ziet er nog wel goed uit!

 44. Petten was ff leuk met opkomend vanmiddag, hol heupie, daarvoor lagen er wat lang plankers op de 2e bank maar daar brak het zonder kracht

 45. Ik ben van plan dinsdag te rijden naar Vendee (les sables d’olonne) voor 3 dagen. Het lijkt aardig goed te worden @ Tobias, wat is jouw verdict?
  @ de rest, hebben jullie tips voor accommodatie?

  Thanks!

 46. Morgenmiddag wellicht wat deining? Maandag redelijk goede papieren….

 47. Bretignolles sur mer. O.a. spots Les Dunes en La Sauzaie op loop afstand. Adresje: La Ferme du Marais Girard. Mooie plek. Barman surft veel dus ook veel kennis van goede spots in de regio.

 48. Vanavond was prima bij wijk pier tussen 18-20u..veel golfsurfers en wat suppers. .

 49. Vanavond was prima bij wijk pier tussen 18-20u..veel golfsurfers en wat suppers..De zeehond was er ook eventjes.

 50. Camping les dunes op loopafstand van de golven….heerlijk!!

 51. Dit zou toch later deze week wat moois moeten opleveren. Hopen dat de wind uit zuidwest di/wo niet al te veel roet in het eten gooit. De noordelijke wadden zitten sowieso gunstig. Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog.

 52. Word et nog wat

 53. nope, lekker thuis blijven.

 54. vandaag terug gekomen uit Le Porge! Heerlijke camping daar, maar vooral heerlijk gesurft! laatste paar dagen liep het prima met vrijdag ochtend mega cleane golven.

  morgen naar fuerteventura, iemand nog tips voor spots daar?

 55. Fuerteventura: la Pared, Los Lobos en boven Cotillo wel een goede loper. Sowieso relaxed om naar Cotillo te gaan voor overnachtingen etc.

 56. Dr komt wat op nu.. vanavond word em!

 57. @ Maarten, ik zat in februari op Fuerte in Corralejo, beviel me erg goed. Oa gesurft bij reefbreak Punta blanca en sand break Playa blanca. Bij Punta blanca moesten we aan de linkerkant ‘the channel’ in en naar rechts de golf pakken, dus een soort driehoek route. Veel plezier iig!

 58. Wat zijn de voorspellingen voor morgen in NL?

 59. Zit nu nog te genieten in guincho portugal we worden helemaal weggeblazen morgen weer naar huis lekker peddelen in de noordzee zin in punt komma zee u!

 60. Helaas is het niet veel,en krijg ik niet de indruk dat het echt goed wordt de komende dagen. Woensdag wat hoogte met veel wind. Morgen en dinsdag meer als afgelopen dagen.

 61. Valt er nog wat van te maken van de week.

 62. Serieuze shit as zondag als dit aanhoud.

 63. Gisteravond WAZ Noordpier toch echt lol gehad in de windswell. Niet eens zo erg blownout. Her en der een kort-bordable wandje. En fijne crew in ’t water.
  Kan niet wachten op meer! Laat maar komen, Tobias.

 64. Nog even doorbordurend op Frankrijk, weet iemand op je op Ile de Ré, Ile de Yeux en Ile d’Oleron een beetje kan surfen?

 65. Ile d’Oleron moet je zijn in dit jaargetijde. De andere eilanden zijn te crowded en pakken weinig van de kleine swells.

 66. Jammer dat die site van rijkswaterstaat met significante golfhoogte het niet meer doet. De site blijft al weken hangen. Heeft iemand een andere link?

 67. http://cefasmapping.defra.gov.uk/Map of http://www.surfweer.nl/spectra

  Als je de Oracle Java pluging download voor firefox desktop zijn deze links erg handig:

  http://waterberichtgeving.rws.nl/applets/snelpeil_kust/
  En
  http://waterberichtgeving.rws.nl/applets/snelpeil_nz/

  en
  http://waterberichtgeving.rws.nl/applets/golfspectra/golfspectra.html

 68. Gisteravond Velsen-Noord was weer fijn. Eerst een onwijze klotsbak, maar later iets cleaner. Fijne sfeer in het water, mooie luchten en lekkere ritjes. Watertemperatuur was erg fijn en warm zat voor een kort zomersuitje. Ik heb me wel onwijs zitten verbazen over al die pokémon jagers op de pier…

 69. Gisteravond idd NH was best fijn !!

  grtz

 70. gracias!

 71. iemand in wijk a zee nu?

 72. het lijkt wel gewoon flat tot kniehoog. waar ziet iedereen die goeie voorspellingen dan?

 73. wijk ziet er prima uit met dit weertje

 74. Is het vanavond moeite waard in wijk aan zee? Iemand een idee van?

 75. Is mooi nu…

 76. 0.86m met kracht tussen 14 en 16 was heerlijk

 77. … op een terras.

 78. Ik laat het je na afloop weten, zo rond 2230

 79. Heeft genoten @wijk…

 80. Iemand enig idee of het morgenochtend of begin van de middag ergens de moeite waard is? Ik dacht eraan naar Wijk aan Zee te gaan, maar hoe zit het met de golven op die plek en op andere plekken?

 81. Of ik bedoelde kijkduin. Iemand ervaring met hoe de golven in Kijkduin zijn?

 82. Katwijk was tussen 20-00 en 22.00 he-le-maal top!!!

 83. Waar lag je in Katwijk Leon?

 84. Surfen op Vlieland is eigenlijk best grappig!!

 85. Goede call tobi!

 86. Wijk/Venopier was weer fijn. Zulke mooie luchten dankzij de zonsondergang. Was er stil van. Ben uiteindelijk maar naar achteren gepaddeld waar alleen 2 SUPpers lagen. Heerlijk rustig een paar hele fijne golfjes kunnen afglijden en uiteindelijk nog vergezeld door een paar andere surfers.

 87. Wat een chille sfeer op Scheef N gisteravond nadat de grootste drukte weg was. >21u

 88. yes!

 89. Ik wil vanuit Amsterdam wat Noorderlijker gaan rijden vandaag, iemand tips (Texel qua tijd niet haalbaar helaas)? En wat is de situatie in Petten tegenwoordig, liggen daar nog goede banken? Mijn dank voor advies!

 90. Wordt vanavond nog de moeite? Ik zie op de scheef cam al aardig wat deining binnenkomen, maar op de Wijk cam lijkt het veel minder.

 91. Ha Tobias e. a.

  Twee vraagjes, hoe lang duurt het ook al weer van J6 naar Zandvoort? Uur of zes toch? En een algemene meer als check. Hogere Hz = kortere periode toch?

 92. Waar blijven die golven in godsnaam? Vorige week 3x voor niets vanuit Antwerpen naar Domburg gereden.
  Iemand een idee welke dag het beste wordt deze week? Vanuit Antwerpen rijd ik vooral richting Domburg, tenzij jullie nog andere leuke spots weten die max 1,5u rijden zijn

 93. Oei, drie keer? Dat is dan bijna 90 euro aan benzine. Voor 25 euro heb je al de hele zomer up to date info over spots en wanneer ze wel goed zijn. Tel uit je winst ;-). Zie http://www.surfweer.nl/sms

  Swell komt nu overigens binnen in N en Z holland. Zeeland helaas al weer te snel verkeerde getij met deze maanstand.

 94. Wederom dank voor de update Tobias. Gewoon gaan dus joew

 95. Langevelderslag 800-930 clean, heuphoog en een zeehond!

 96. Dat duurt ca. 4 uur al naar periode , kortere periode duurt iets langer.
  Wat periode betreft, ziet er goed uit. Ik zal er over een uur in springen. Maar verwacht niet meer dan heup hoog.

  Misschien zit er na 4/hoog nog een 2de sessie in, als de wind meespeelt.

 97. Ziet er goed uit!

 98. Hoelang blijft de swell vandaag doorzetten Tobias?

 99. Hopelijk geeft dit straks nog iets in belgie! Laagwater sessietj met genoeg wind uit wzw 🙂

 100. Domburg begint lijnen te krijgen met bijna hoog water. Empty line-up..

 101. @Tobias hehe Dat was een binnenkoppertje om eventjes reclame te maken natuurlijk 😀
  Jouw foto’s zijn van scheveningen vermoed ik? Ben al een hele middag op de webcam aan het kijken.
  Zou het zo blijven heel de avond? Dan kan het nog wel de moeite zijn om eens tot scheveningen te rijden natuurlijk 😀

 102. Duuuuudes,

  Gisteravond scheef noord was super fun. Perfecte beginnergolfjes én om mijn nieuwe aanwinst te testen: softech 54 rocketlaunch (twin vin). Soort beater board van catchsurf. Echte aanrader voor de adhd’ers die willen klooien in kniehoge surf 😀

 103. Noordwijk was net in de push naar hoog water helemaal top!

 104. Terug van weggeweest, update van gister en vandaag, scheveningen: http://www.facebook.com/65things.nl

 105. Op Parnassia liep af en toe ook weer een hele mooie golf op de buitenste bank. De local zeehond (nr57) was wel weer erg opdringerig!

 106. Hoop dat wijk vanavond nog wat wordt, zag dat het vanmiddag al druk was, maar er liggen nu heel wat minder mensen in het water

 107. Katwijk was vanaf 1130 lekka… klein tunnels en lange lijntjes van Max 80 cm hoog.

 108. Wat foto’s van vanmiddag Scheveningen Noord

  https://www.flickr.com/gp/wendybos/W9157H

 109. Morgen rijd ik voor het eerst naar Scheveningen.. Waar kan ik er het best in? Qua parkeren en shizzle?
  Op voorhand bedankt!

 110. Navigeren naar de Vissershavenweg in Scheveningen en dan daar een plekje zoeken (uit mijn hoofd is het daar gratis parkeren). Daar in de buurt zitten ook de surfscholen en shops.
  Qua shizzle heb ik geen idee.

 111. Iemand een idee of er dit weekend gesurft kan worden in ? Ik ben een beginner

 112. iemand een kleine update van scheveningen vandaag toevallig ?

 113. http://www.zeewebcamscheveningen.nl/

 114. Wat een heerlijke dag was dat gisteren! Van 14:00 tot 16:00 heerlijke heuphoge golven op Wijk kunnen pakken met een longboard. Weinig berichten daarvan hier te lezen maar het was echt supergoed!

 115. Mosterd na de maaltijd: WaZ gisterenmiddag fijn vertoeven. Vanwege wind (ZW) en beetje swell fijne muurtjes. Beste rond 14:00. Daarna wel erg snel hoog water (maanstand?)
  Wel erg druk dichtbij de pier (waar het ook het beste liep). Als fruitvliegjes rond de GFT bak.

  SurfZ!

 116. Tobias, wordt het niet tijd voor een update? Er is van alles te surfen

 117. wordt het niet tijd voor een abbo op de sms alert?

 118. Te druk met zelf surfen! haha

  Maar update komt er zo aan. Geen grappen 😐

 119. Zandvoort/Bloemendaal was een klotsbak, toch nog wat mooie golfjes gepakt. Geen zeehonden of bruinvissen gezien 😉

 120. Zondag ochtend flink dikke regen