Surfweer vrijdag 1 december 2017

Big Friday is aan! De golven uit het noorden lopen met een hoogte van 2 meter het strand op & de wind is daarbij heel lichtjes offshore. December brengt ons al vroeg in de maand dit mooie, ijskoude kado. Zorg vandaag en de rest van de maand wel goed voor je handen, voeten en oren. Kijk eventueel in onze webshop voor warme gear. Vandaag besteld, is morgen in huis!

Vrijdag 1 december
De swell blijft de hele dag, maar niet overal is het de hele dag even goed. Omdat het pas volgende week dinsdag springtij is, komt het water wat langzamer op dan normaal en komt met 100 cm boven NAP ook minder hoog. Dat scheelt snel zo’n halve meter, dus is het raadzaam om vandaag even te wachten tot vol hoogwater. De wind blijft toch de grote afwezige, hoewel de wadden en ook België eerst nog wat last kunnen hebben van side-on wind uit het noordoosten. In België neemt de wind begin middag al af en blijft het nog even heel goed met afgaand tij. Eind van de middag is het daar laagwater met verslechterende condities. Op de wadden wordt het juist dan pas goed met afnemende wind en hoogwater. Er tussen, in heel holland, loopt het eigenlijk de hele middag nog wel goed. Alleen het laatste uurtje voor donker wordt wel minder tenzij je in het uiterste noorden gaat. Met deze condities is het overigens onzinnig om op drukke spots te gaan surfen. Mocht je dat wel doen, check dan iig de surfregels. Vooral regel 5 niet vergeten!

Zaterdag 2 december
Er is nog voldoende restswell over voor een leuke sessie. Gunstig daarbij is dat de wind even naar zuid draait op nadering van een warmtefront. Niet dat het dan ook meteen veel warmer wordt, het front moet daarvoor eerst nog passeren en dat gebeurd zondag pas. Wel is de surf dankzij de zuidewind eerst nog vrij clean. Het heeft waarschijnlijk wel de push van hoogwater nodig, dus in de ochtend kan het weer even duren voor het de moeite wordt. Breng wel je dikkere board mee naar het strand, de hoogte en de kracht van vrijdag zal er zaterdag niet meer inzitten.

Zondag 3 december
Zondag arriveert nieuwe swell gelijktijdig met het overtrekken van een frontensysteem, waarna de wind uit het noordwesten weer zal beginnen toenemen. Meestal niet de meest epic condities in de winter, maar toch prima surf, helemaal als je wat uit de wind kunt gaan liggen. Hoewel dat qua golfhoogte eigenlijk niet mogelijk is, want die moet nog komen. Maandag komt de swell met een hogere periode de Noordzee in.

Maandag 4 december
De wind blijft het noordwesten komen, de golfhoogte zit rond 1,5 meter. Niet echt heel hoog, maar ook niet te weinig om wat variatie in spotkeuze te brengen. Het is inmiddels bijna springtij met een waterstand van 150 cm boven NAP. Juist dat hele hoge water kan het lekker laten lopen voorin de shorebreak op spots in Belgie, Zeeland en Zuid-Holland. En eigenlijk ook in Noord-Holland, want daar zijn de 4 banken die voor de shore liggen altijd wel een te overwinnen hindernis voor de swell uit het noorden.

Lange termijn
Ook dinsdag swell met wind uit zee. Die draait in de loop van de dag wel naar WZW, met de beste surf in Zeeland en Z-H. Minder hoogte dan maandag, maar dat is met deze windrichting niet zo’n probleem. De wind krimpt, omdat het hogedrukgebied dan bijna een week lang op de Oceaan lag, is verplaatst naar het Europese vasteland. Op de oceaan is daarvoor in de plaats gekomen een voor deze tijd van het jaar gebruikelijk depressie ten westen van de UK. Heel lang duurt deze situatie niet. Het laag is namelijk zeer zuidelijk onstaan ten zuidwesten van de Azoren en trekt namelijk mee met de straalstroom in een zeer rap tempo richting IJsland en Noorwegen. Alleen volgende week donderdag is er even iets wat lijkt op een klassieke zuidwester met wat hogere temperaturen. Daarna zal de depressie met zijn koers richting Noorwegen bij ons de wind alweer naar het noorden laten draaien. Grote kans dus dat we het tweede weekend van december opnieuw op noorder swells getrakteerd worden. Dan wel een stuk hoger dan dit weekend. Dat is niet altijd even gunstig, helemaal als er te veel wind bij blijft staan. Wat er precies met deze swell gaat gebeuren is trouwens nog onzeker. Het europese model geeft aan dat deze een paar dagen zonder wind zal blijven staan. Andere modellen geven op die termijn nauwelijks een pauze in het depressie geweld en laten er meteen een knalharde westenwind overheen schuiven. Wat eigenlijk wel bijna 100% zeker is, er staan iedere dag golven!

Anti-Freeze neopreen adviezen
Vandaag : wetsuit 5mm met schoen 6mm + handschoenen 5mm + cap 3mm.
Zaterdag : wetsuit 5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 3mm
Zondag : 5/4mm met cap 2mm schoen 5mm, hand 3mm
Maandag : 5/4 met Cap, schoentjes 5mm, hand 3 of 4 mm
 1. Gelukkig, de mist is aan het optrekken. Eindelijk is ook te zien hoe dikke cleane rollers er tussen zitten!

 2. https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/walvis-van-13-5-meter-aangespoeld-bij-domburg~a9fc75a2/

  Vlak voor de surfclub.. triest maar kan ook een naruurlijke oorzaak hebben. Gebeurde in de middeleeuwen ook wel af en toe.

 3. naar vanmiddag, ik kan rond 16 uur zandvoort

 4. Dat was epicjes in scheveningen helemaal empty!

 5. Wale-check vanochtend..

 6. Niet empty, maar zeker ook niet mis 😉

 7. Vandaag in t 3’2tje gesurft haha! Ging naar verwachtingen nog best oké! (voor een uurtje)

 8. @Tobias, Scheveningen empty ja? Ik was op zuid, daar was het redelijk druk… Wel goed!

 9. Ah! Mn schoonmoeder was zoek maar zie dat ze in Domburg naar het strand gegaan is. Thx Danny!

 10. Kapot lachen. Je schoonmoeder maakt hier zoeventjes men bureaudag goed.

 11. Vanochtend met 2 man op IJmuiderslag..super omstandigheden tussen 10.30-12.30 met zon, geen wind, zeehondje en 2 mtr rollers en lange periode. Ik waande me in France..;-)

 12. Domburg was ok. Voldoende hoogte, zonnetje, lekker temperatuurtje (not) maar miste volgens mij wel wat kracht (of miste ik nou kracht door al dat rubber….)

 13. Sexy België! Afgaand in Kennemerland was goed te doen! Mooi hol, wel veranderlijk door t tij. 1500 -1630

 14. @wfr: haha..die vraag stelde ik me ook al de laatste dagen.
  Toch 5kilo ofzo..al dat rubber.

 15. Vanmorgen in Noordwijk meter bakkies en niet echt clean maar wel weer een zeehondje gezien. (Hé dat rijmt😂)

 16. Ik vraag me af of de zand suppletie op een kleine kilometer voor de kust er toe bijgedragen heeft dat de potvis niet meer richting open zee kon zwemmen?

 17. Parnassia van 9.30 tot 12.00 was prima. Het eerste uurtje in de mist was het meest lekker. Fijn mijn nieuwe board gedoopt.

 18. Inmiddels is de kans groter dat je wel een zeehond tegen komt dan niet… dus moet er telkens vermeld worden dat iemand een “zeehondje” heeft gezien. Begin me eraan te irriteren namelijk.

 19. Als je je daar aan kan irriteren heb je best wel een probleem!

  Geniale sessie zonder zeehond helaas, had hem echt compleet gemaakt. Stoked!

 20. @Cubano : ja misschien wel . haha, een goed argument om de boel daar juist dieper te maken!

 21. Wat een feestje vandaag!

 22. Clean waves and very fun surf day, thanks Tobias

 23. Leuke sessie,heel veel zeehonden gezien

 24. Kutsesj (naast de pot gepiest) maar wel zeehond dichtbij, dat was top

 25. Lastige sesh op de sup in domburg. Helaas geen zeehond gezien. Wel een potvis.

 26. Er ligt geen hond in zee

 27. Potvissen die stranden zijn vaak jonge mannetjes die de Noordzee inzwemmen in plaats van de Atlantische oceaan. Eenmaal in de trechtert kunnen ze geen kant meer op. Raken gedesorienteerd en sterven een eenzame dood. Mogelijk dragen de recente stormen in het noorden hieraan bij. Er is wel aangetoond dat heien (correcte spelling?) van windmolenparken invloed hebben op jawel Zeehonden (toch genoemd) en bruinvissen. Gister geen zeehond gezien (XD) wel een leuke club drieteenstrandlopertjes..

 28. Overigens graag even vermelden welke soort zeehond het was, er zin twee soorten… Voor diegenen die zo dadeljjk baan surfen,.. doe je pak maar alvast binnen aan!

 29. Ik ben beginnende surfer en ik weet niet of iemand nog tips voor me heeft waar ik het beste zeehonden kan zien.

 30. Kegelrob…te herkennen aan de kegelvormige kop/spitse snuit en dat met name die mannetjes fockin’ groot zijn

  @magic Ed ..Artis 🤣

 31. Eyeball wijk: heuphoge rollers van wat ik er van kan zien vanaf de pier. Ik waag het erop

 32. Oostende nog iets te mistig en laagwater. Wel zit er lijn in. Klein metertje. Ik wacht ng even

 33. Scheveningen zuid. Dikke mist, zie echt alleen de eerste 10 meter branding vanaf de vloedlijn. Ging wel iemand in maar ik wacht nog ff.

 34. Mv2 net gesupt in de dichte mist. Heel koud en soms prachtige golven, echt genoten👍🏄🏽

 35. Localism onder de zeehonden:

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155519720568780&id=215856656489&refid=17&ref=m_notif&notif_t=mention&__tn__=C

  Pablo

 36. Vanacht een full moon surfje [email protected] cadzand..
  Er was verrassend veel zicht met de volle maan. En als er een brede zwarte schim aankwam panelen maar …vette ervaring

 37. Ik kom er net uit bij dorp Wijk aan Zee. Van 9:30-11:30. Erg mistig, maar mooie lijnen achterin. Af en toe heuphoog. Werd nu nog beter met opkomend. Zeker de moeite. Stroming bracht ons zo’n 200m richting het zuiden in die 2 uur, dus dat viel mee.

 38. En ja, onze lokale zeehond kwam gedag zeggen. Maar die zien we vaak, ieder seizoen.. Wanneer iemand bruinvissen ziet, laat het even weten. Laatste keer was alweer een 1,5 jaar geleden 😉

 39. Ongelofelijk zeg?

  Weer een Potvis aangespoeld!

 40. eRG leuke sessie, enkel tot kniehoog…. het leukste was toch wel het lieve zeehondenkoppie boven de waterspiegel….Stoked

 41. Katstiekum , vanochtend , gelijk first thing, nog staande op het strand, echt, hoe toevallig is dat? tiener zeehond voorbij zwemmend #socute

 42. Ik ben een seal en irriteer me aan surferds.

 43. Domburg loopt erg mooi , very clean nu

 44. Was met opkomend top: clean, heuphoog en zeehond

 45. Ik zie ik zie wat jij niet ziet en dat issss….

  (en als je goed kijkt zie je helemaal achterin de zeehond)

 46. In het begin geen zeehond te beleven en potvis dichte mist. Laatste uurtje iets hoger en krachtiger. @ eerste P Wijk aan Zee.

 47. In het begin door de mist leek alsof er heel veel zeehonden in het water lagen bij wijk, achteraf bleken het allemaal surfers te zijn! Lekker dagje!

 48. “Leftovers Saturday”: it waz swell 😉
  Lekker hoor Wijkie 12:15 – 15:15 eerste uur dikke mist en drukte bij de pier, tweede uur trok de mist weg en was het clean en af en toe lekker hol en snel bij de molens/windsurfpad. Topsessie, verder geen locale fauna…

 49. Is er iemand die toevalling morgen middag Ouddorp of Domburg gaat? Ik wil namelijk graag schoentjes / handschoentjes lenen want die ik besteld hebben komen pas morgen aan en ik wil natuurlijk niet de zeehond missen!

 50. Iemand z’n fin kwijt geraakt op wijk? Noem de kleur en merk en welke Fin, en ik neem contact met je op!

 51. Ouddorp was fantastisch. 2 grijze zeehonden gespot

 52. was er aan het fotograferen op hvh?

 53. Dat weet ik hij zet de foto’s op fb, dan post ik hier de link wel

 54. Noordwijk rond half 1, was heerlijk, waar ik op hoopte, cleane leftovertjes van gister…en een zee…nee geintje😂

 55. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.859646924205049.1073741926.138371762999239&type=1&l=fbf021b4ee

  Paar foto’s van HvH vandaag

 56. https://www.flickr.com/photos/[email protected]/?

  en dit zijn ze allemaal van vandaag

 57. Helaas niet gesurft vandaag dus ook geen zeehond gezien

 58. Ik wilde wel gaan surfen vandaag maar ik durfde niet met al die zeehonden overal

 59. Ik heb die zeehond goed aangepakt vanmorgen denk dat die wel wegblijft

 60. Golven waren lekker, jammer van die zeehonden

 61. Wordt het zondag doenbaar qua hoogte? Want op voorspellingen lijkt de swell wat afgenomen…

 62. Tobias, zaterdag 9 december wordt de KNRM sponsorwedstrijd weer gehouden. Een downwind koppelwedstrijd langs de 132km Nederlandse kust. De afstand wordt lopend en fietsend volbracht. De opbrengst van de wedstrijd gaat naar de helden van de KNRM.
  Is er al iets te zeggen over de
  windrichting?

 63. Goede aktie van de knrm! Ben zelf ook al jaren donateur.

  Aanlandig noordwest zaterdag maar gelukkig niet al te hard. Wel hoge swell en veel water / klein strand met vloed.

 64. De pluim;

 65. Dank, in dat geval wordt er gestart om 04;00 in Den Helder. En dan hopelijk ongeveer 12 uur later finishen in Hoek van Holland.
  Donderdag wordt the call gemaakt door de organisatie.
  Thnx voor de info alvast

 66. Wijk 1 december instagram @bennyjansen72

 67. Straks even een duik nemen in Petten hoor ik

 68. het is nog niet veel in petten Tim

 69. Toch ff erin zo op scheef,kleine zeehondjes maar net te doen.

 70. Texel ziet er wel aantrekkelijk uit.
  Beter iig dan binnen surfen!

 71. Kunnen we de foto’s ergens bekijken die afgelopen vrijdag in het water zijn gemaakt?

 72. Paar foto’s van gisteren.
  Was klein maar fun!
  Hopelijk deze week meer hoogte en kracht.

  Stoked.

 73. Alle foto’s van gisteren staan op fb : https://www.facebook.com/erwindevisservisualart/

 74. Petten was inderdaad teleurstellend. Wel zeehondjes gezien, maar helaas Engelstalig?

 75. Even offtopic, ik wil van de zomer samen met mijn vrouw 2 kids (3 en 6) naar spanje asturias, iemand nog tips voor accommodatie? max 10 km van het strand en niet op een drukke camping? en liever geen zeehonden in het water …

 76. Lekker geplonst na drie maanden niet gesurft te hebben op de Maasvlakte! En jawel een zeehond gespot😂Fijn dat ze er zijn👍🏻

 77. Ik heb tussen 15 en 17u op de Noord eigenlijk heerlijk gesurft. Althans, 15-16u was heel lekker en best wat hoogte. En erna klotserig en inzakkende pieken. Maar iets met staan en gaan, ik was blij te zijn gegaan

 78. Lekaahhh gezeehond vandaag er waren kleine golfies

 79. Naa Wijk aan zee geweest vanaf 1 uur ongeveer, onverwachts toch wel een paar leuke golfjes gepakt met m’n longboard. Blij dat ik toch gegaan ben na wat twijfel

 80. Bij twijfel altijd gaan! Heb ik geleerd van mij surfleraar:)

 81. Ga ik meer zeehonden spotten op dinsdag of op woensdag?

 82. When in doubt,paddle out

 83. Werd die Joshua gister toch mooi tot surfkoning gekroond nadat hij een keertje 14 seconden een golf op de whitewash pakte…

 84. Gaan er vandaag nog surfen in ouddorp rond hoogwater?

 85. Ja zeker!
  Swell zou voldoende moeten zijn:

 86. regel nummer 5 surf omvat niet altijd speciaal met de renners van grote boards in de Noordzee

 87. Niet iedereen die hier iets post heeft iets zinnigs te melden…

 88. Voor alle thuisblijvers proficiat. Wijk was gewoon waardeloos

 89. Scheveningen was prima. Best clean sommige golven en goede power voorin. Wel korte ritjes meestal.

 90. Voor degene die niet de gok gewaagd hebben jammer die T heeft het toch vaak goed

 91. Thanks Tobias, ouddorp was redelijk clean en heuphoog

 92. Iemand misschien een tip voor een, redelijk, zekere spot in Nederland of België?! Moet vanaf omgeving ehv komen.
  Alvast bedankt.

 93. morgen in ochtend nog wat? anders begin ik wat eerder met mn pakjesronde…

 94. Swell is al te veel afgenomen om met afgaand tij iets moois te geven:

 95. Is het rond de kerstperiode surfbaar in een 4/3 met 5mm boots, 3mm handschoenen en 2mm cap?

 96. MIke, zei op 3 december 2017 om 17:15

  Even offtopic, ik wil van de zomer samen met mijn vrouw 2 kids (3 en 6) naar spanje asturias, iemand nog tips voor accommodatie? max 10 km van het strand en niet op een drukke camping? en liever geen zeehonden in het water …

  Hi Mike, weet niet wat jou budget is maar ik ben in Barro (3-4 mogelijkheden om een apartament bij het strand te krijgen) en in apartamentos Monterodiles (Villaviciosa) geweest. Monterodiles is net bji Playa Rodiles, een van de beste left hands in Spanje, maar door de Ria, moet je 30min omrijden om bij het strand te komen. Genoeg prachtige stranden rondom deze gebied en goedkoop lekker eten

 97. @Sjoerd: Zelf surf ik tot nu toe nog in een 4-3 met 5 mm boots, 3 mm gloves en een dun capje. Na 1.5 a 2 uur wordt het me een beetje te koud (met veel wind zal het korter zijn). Ik vermoed dat met kerst het korter zal zijn ivm lagere (water)temperatuur.

 98. Gister waz top af en toe biggish net als vandaag

 99. Instagram https://www.instagram.com/chinesewaxshots/
  Staat er eentje op. De rest misschien ff vragen.

 100. @Sjoerd ik vond het zaterdag al frisjes in een dergelijke setup.

  Iemand al ervaring met flashbomb plus? Klinkt goed, is prijzig, de moeite waard?