Surfweer maandag 18 januari 2021

Een nieuwe week, nieuwe ronde en veel nieuwe kansen. Wel met veel wind, vooral op dinsdag, woensdag en donderdag. Daarna wordt de wind iets minder hard, maar de golven juist groter en hoger doordat er ook swell uit het noordwesten ontstaat. Tegen het weekend of in het weekend doen zich kansen voor op een dag of een dagdeel zonder wind, maar met lekker hoge surf en een iets kouder weertype. Daarna volgt wederom een verzachting met wind uit het zuidwesten een aantal dagen lang. De kansen op winterweer met sneeuw zijn bijna volledig uit de lange termijn verdwenen. In ieder geval tot begin februari nauwelijks kans op sneeuw of vriesweer in de kustgebieden. Dat maakt dat veel zomersurfers voor het eerst de winter door surfen. Check ten alle tijden of het Safe is voor jou en je surf-buddie(s) voor je het water in gaat. Dat kan handig en snel met een checklist van vijf vragen. Zie Surfweer.nl/local/. De eerste letter L, staat daarbij voor Leash en is in de winter een extra aandachtspunt. Dit vanwege de dikte van je wetsuit in combinatie met je schoen op de plek waar je de leash vastmaakt. Check de line op scheurtjes en het velcro-gedeelte regelmatig en vervang bij slijtage door een nieuwe uit de shop.

Maandag 18 januari
Met een puur westelijke golfrichting pakken de golven in het midden en noorden van Nederland behoorlijk hoog uit. In Zeeland en vooral Belgie is het door de geringe breedte van de Noordzee bij deze richting een heel stuk kleiner. Maar het opkomende tij zal daar het alsnog binnenbrengen en met iets minder wind dan in Zuid- en Noord-Holland. Echt hard waaien gaat het niet, dus is deze maandag eigenlijk prima geschikt voor een surfend begin van de week!

Dinsdag 19 januari
Ook dinsdag is een geschikte surfdag, ook al waait het een heel stuk harder met ZW 6 tot 7. Op de wadden eerst nog veel minder wind met windkracht 4. Er is iets meer rekening met het getijde te houden met zo veel wind, vooral in Zeeland. Daar is het echt alleen met laagwater tot een uur of twee goed te surfen. De richting is niet al te onshore en schuift zuidwest vrij parallel langs de kust. Het dikke pakket bewolking met vooral id ochtend nog regen zorgt voor meer krimping in de windrichting dan je op basis van de windpijlen zou verwachten. Vooral in Z-H is dit effect groter en meer gunstig en veel spots met laagwater kunnen het dan toch vrij mooi doen dankzij de stevige windswell. Laagwater duurt daar ook wat langer dan in Zeeland en blijft tot een uur voor donker nog laag genoeg. In N-H is de wind wel gewoon pal onshore ZW, maar met de minder harde wind in het uiterste noorden is het in de vroege ochtend nog de moeite. Wel hoogwater, dus stukje stroming is niet te voorkomen.

Woensdag 20 januari
Met de kern (981 hPa) van het uit de klauwen gewassen depressiesysteem gaat de wind op woensdag nog meer krimpen en wordt nog beter parallel aan de kust, ook in N-H. In Zuid-Holland zuid en zuidelijker wordt het naarmate de dag vordert zelfs pal offshore en is het slim om nog voor de windkrimp te gaan aan het begin of tegen het einde van de ochtend. Verder noordelijk is het dan weer mooier te wachten tot de wind nog meer krimpt en vanwege het aflandige effect ook minder hard over het strand heen blaast. Het is wat miezerig, maar ook vaak droog weertype en vrij zacht voor de tijd van het jaar.

Donderdag 21 januari
Bijzonder om te zien hoe dat laag met een luchtdruk van 981hPa in de nacht naar donderdag nog verder omlaag gaat naar 955hPa en daarbij midden in de Noordzee rond gaat tollen. Stormcondities voor de oostkust van Engeland en mogelijk ook de wadden (Texel / Vlieland). Verder naar het zuiden valt het alles mee, voor Zeeland en Belgie een storm in een glas water. Maar wel een lekker dikke swell die wordt gegenereerd en de dagen daarna profijtelijke golven kan leveren. Alles met een korreltje zeezout, want het zo spectaculair uitdiepen van een depressie is altijd onderhevig aan onzekerheden.

Vrijdag 22 januari
De eerste swell uit het noordwesten arriveren met daarbij nog een vrij stevige zuidwestenwind. Niet heel ideaal om te golfsurfen met uitzondering van de meer zuidwest gelegen regio’s zoals bijvoorbeeld België / Zeeland en mogelijk ook Zuid-Holland. In Noord-Holland is het nog te veel van het goede, maar de wind neemt wel af eind van de middag.

Zaterdag 23 januari
Compleet windstille verwachting in de laatste paar modelruns met daarbij een swell van 1,5m hoog op de wadden en 0,5m in België/Zeeland. Longboards mee naar het strand bij onze zuiderburen of voor de shortboarders kiezen voor de vrijdag met een betere swellhoogte en wat wind. In Z-H en N-H overal zowel met laagwater als hoogwater voldoende golfhoogte en waarschijnlijk de hele dag clean. Het bezoeken van een van de drie drukst bezochte surfspots van Nederland is je eigen keuze, maar zeker niet verboden als je maar rekening houdt met je mede-surfer volgens de daarvoor internationaal opgestelde surf-etiquette. Tip voor de communicatie in het water met meerdere surfers in het take-off moment: Roep wat je plan is bijvoorbeeld: ‘Ik ga rechts’ or ‘I go left’! Dat werkt altijd beter dan dat je iets schreeuwt zoals ‘mijn golf’ of Jooooow, want daarmee ontneemt je de ander een stukje eigen beoordelingsvermogen van de situatie. Terwijl het juist de bedoeling is dat een ieder zich zelfstandig de surf-etiquette eigen kan maken, zodat dit in het buitenland ook geen problemen oplevert. Als het straks weer mag en we massaal surf-tripjes gaan maken 🙂

Wetsuit advies deze week
Maandag: 6/5/4mm wetsuit, want 3mm, schoen 6mm, cap 2mm
Dinsdag: Nieuwe 5/4mm wetsuit, schoen 6mm en want 3mm, cap 2mm
Woensdag: wetsuit 6mm of 5/4mm cap +1mm, hand 5mm, schoen 5mm
Donderdag: Min. 5/4mm dikte schoen 6mm, hand 4mm, cap 3mm
 1. Een stormlaag midden in de Noordzee met nu 955 hPa dieptewaardes in de berekeningen. Dat gaat weer wat worden deze week!

 2. Laat maar komen yihaa 👍

 3. Ik ben er helemaal, ben er helemaal klaar voor!!!!

 4. was dik van 15 tot ….

 5. Dat wordt spinazie eten de hele week! Oud Hollands beuken tot het weekend. Zin in!!!!

 6. Thnx voor diegene die hier ooit de tip van de Ikea tafelpoten heeft gepost.

  Ik heb nu een mooi rekje gemaakt in de garage om mijn planken kwijt te kunnen voor een prikkie 🙂

 7. Die tip ken ik niet?? Vertel op? Heb je een foto, ben zeer benieuwd!

 8. Me myself and i…. wijk 10.30 tot 12.30 diep bij de achterstebank soms dikke lijnen superlange ritten en dikke peddel weer terug naar buiten ,wmet de stromming viel t ook welmee. En de wind viel erg mee was mischien maar 4 bf en leek soms ff weg tevallen maar vanaf 12.30 begon t te blazen en leek t voorbij super stoked en lag er zins lang weer eens alleen in …. vandaar dat ik t ffmeld hier twas echt dik aan

 9. Ai dan had ik toch even in de auto moeten springen, het was hier bijna niet te doen en niet echt fijne ritten gepakt.

 10. IKEA Adils tafelpoot 2,50 per stuk

  Wel even betere schroeven gebruiken dan de bijgeleverde

 11. Foto flipt helaas automatisch

 12. Ja dat zeg ik ook altijd als er niemand anders bij lag…

 13. Haa weet iemand een goeie tip voor surfboard reparaties in omgeving Rotterdam? Dank!

 14. Nice, alle garages zien er ook allemaal hetzelfde uit 😉
  Tip nqua ruimte efficientie zou ik de SUP’s bovenin hangen, ook om schades te beperken…

 15. Er komen nog meer boards bij 🤭

 16. Kon straks nog wel eens prima worden met de eb stroom. Zit zeker hoogte in en het is niet heel chaotisch. #goedehoop

 17. Hey Tobias,
  Hey allen,

  Ik surf in België. Ik las begin deze week dat vrijdag een goeie dag zou kunnen worden, we zijn al wat dichter bij en probeerde zelf de forecast wat verder te interpreteren maar windswell vind ik toch wat moeilijker en ben wat onzeker. Wie kan me helpen? Wordt het idd goed vrijdag voormiddag? Hele voormiddag of enkel echt vroeg in de ochtend?

  Thanks!
  Gr, Niels.

 18. Leon
  Wat is er kapot aan je board?
  Ik maak ze altijd zelf, is op zich niet heel lastig en leuk om te doen.

 19. Goedemorgen,
  Zouden jullie onderstaande petitie willen tekenen voor een schonere surf sessie (bij aflandige wind) bij de pier in WaZ? Bij voorbaat dank!

  http://Www.Frissewind.nu

 20. @Jos

  graag gedaan!
  Maar vergeet niet om nog even buisisolatie over de poten te schuiven! Misschien even wachten tot de bouwmarkten weer open gaan!

 21. @Niels, heb je de cursus goede golven al gedaan? Valentijn, Tobias en ik hebben daar een bak aan kennis beschikbaar gesteld zodat je juist jouw type vragen goed leert te beantwoorden waardoor je uiteindelijk meer en vaker goede surf zult vinden.

  https://cursus.goedegolven.nl/cursus-info/

 22. Domburg liep lekker vanochtend 9:00 tot 11:00 daarna toch een stuk kleiner. Sowieso niet super hoog maar wel mooi clean!

 23. Het was weer genieten vanochtend met het eerste licht. Morgen weer!!! Superstoked.

 24. Hoi Allen,

  Het kriebelt toch te veel bij me en ga denk ik denk ik de kou trotseren. Kom ik weg met mijn 4/3 wetsuit? En heeft iemand een linkje of shop in / rond amsterdam voor handschoenen en muts? Welke moet ik halen? Ga ik de mist in met 30 euro handschoenen….? Must dikte?

  Thanks!

 25. Dik neopreen is bijna niet te krijgen de laatste weken/maanden. 5/7mm handschoenen en schoentjes zijn schaarser dan de mondkapjes afgelopen maart….

 26. Jeroen kom op vriend de zee is een graad of 6. Je kan nu ook in je korte broek en op slippers buiten een stukje fietsen maar het is gewoon niet prettig en verre van verstandig. Het antwoord op je vraag moet dan ook nee zijn. Mocht je het wel willen proberen; koop dan de dikste schoenen en handschoenen, minimaal 5 mm dik. warmste vind ik rip curl wanten en dry lock booties 7 mm van xcel. Dat zijn geen spullen van 30 euro dus niet naar de decathlon gaan nu. Je hebt geen muts of hippe pro limit neopreen haarband nodig maar een goede cap die ook je nek bedekt. Online zijn er wel wat winkels te vinden. Wellicht dat er shops online vanuit scheveningen eea versturen zoals hart en aloha. Surfweer zelf heeft ook een webshop trouwens zie rechtsboven. succes

 27. Ik ben een bekende zanger, en momenteel verdien ik niks, dus ben op zoek naar een nieuw verdienmodel. Je kan mijn dikke Xcel pak, schoenen, cap en handschoenen huren voor 50 euro per dagdeel. 😉 Je maat maakt niet uit, hoe strakker hoe warmer. 🙂

 28. Gewoon lekker gaan joh, maatje van mij surf in een 3/4 met een neopreen shirt eronder. Doet het prima en heeft het niet koud. Handschoenen van 5mm of dikker zijn ook nog wel te krijgen. Bijvoorbeeld duik handschoenen. Mijn pa heeft gedoken en zegt dat er na genoeg geen verschil in zit. Alleen bijvoorbeeld niet voorgevormd. Neem wel een cap die je in je pak on stoppen. (Geen muts). Verder natuurlijk gewoon af gaan van je eigen niveau. Als je weet dat je het koud gaat krijgen peddel dan niet helemaal uit maar de 3de bank maar surf de wat kleinere golven bij de kust. Dan moet het echt wel lukken

 29. Nee,

  En nee, ik werk er niet.
  Ik lees gewoon meerder bronnen. En vind de roadmap 2030 van het bedrijf zelf genoeg vernieuwing en aanpak van overlast.

  Lekkere golven vanmiddag. Geen last van overlast. En ook geen zeehond.

 30. Kan prima hoor. Weekje geleden nog gesurft met 4/3, uiteraard met handschoenen, schoentjes en losse cap. Na een uurtje wordt het wel fris, maar lang genoeg om lekker te spelen 🙂

 31. @NJ: De wind kwam echt vanuit het zuiden dan heb je diecondities. morgen is het zuidwest )215 graden , dan heb je meer hoogte en iets minder clean.

 32. Dank mannen, heb toch nog e.e.a. kunnen vinden in mijn maat. Kap en handschoenen zijn besteld. Hopelijk zijn ze snel binnen voor een frisse sessie zaterdag.

  Cheers

 33. @Atmospehere: Yes, Had hem gister toch iets hoger verwacht en minder clean maar was hier aangenaam verrast mee. We hadden sowieso wat meer beschutting opgezocht bij Oase. Uiteindelijk perfecte timing gekozen, er waren wat gasten die erin wouden bij laag maar toen was het echt klein. M.b.v. Tobias en spot-kennis kan ik de goeie sessies er wel uitpikken. Ook jou advies hier op de site heb ik veel aan gehad!

 34. @Morris : ik heb de cursus nog niet gedaan. Ik was aan het twijfelen voor 2 redenen. Ik heb al een basis aan kennis denk ik, ik vroeg me af of je ook bepaalde modules kan volgen of je steeds het volledige pakket volgt? Gaat er genoeg aandacht naar Belgische surf spots ook 😉 ? Cheers!

 35. Ja, je kan de modules ook los volgen maar niet los aanschaffen. Het is 1 pakket.
  Wat België betreft is de inhoud minder uitgebreid, maar dat komt ook omdat Belgie maar een korte kustlijn heeft en geen eilanden of grote oriëntatie verschillen. Wel heb je de havens en die kunnen op een dag als vandaag wel handig zijn!

 36. Hi, de condities lijken te veranderen.
  En ik heb de goede golven cursus nog niet gedaan 😉

  Is er nog wat degelijke surf dit weekend?

 37. Ik had ook aardig wat voorkennis en het meeste van de cursus wist ik wel, maar het is toch fijn om alles op een mooie manier gepresenteerd te krijgen. Een paar dingen wist ik niet, dus het is zeker leerzaam, ook voor de gevorderde surfer. Daarnaast krijg je er een app groep bij waar je vragen kan stellen en interessante discussies kan lezen.

 38. Hoe kom je tot die conclusie? Ben wel benieuwd

 39. Ben ook wel benieuwd, volgens mij is het zaterdag nog dik aan overal

 40. Morgenochtend? Of teveel west..?

 41. Zaterdag wordt leuk no worries

 42. Ik zit zaterdag per toeval op Texel. Ik lees over paal 9 en paal 17 als beste spots. Heeft iemand andere ervaringen? En welke van de twee gaat het meest af met de condities van zaterdag? Mijn dank is groot!!

 43. Ik ben het weekend in Ouddorp is er toevallig een local of plaatselijk bekende die bereidt is de beste strandopgang te delen!?

 44. Lekkere stormsurf lijnen vanmiddag op de noord, niet meer dan een handvol surfers uit. Dat dat nog kan:)

 45. De strandopgang op de hoek van de Noordweg. Veel plezier!

 46. wow

 47. Is ook heftig al nu!

 48. Bizarre verschillen, want Belgie is nu zowat flat..

 49. Hi Tobias,

  Ik zie vaak in je updates (bijvoorbeeld voor morgen) dan je Zandvoort/Bloemendaal met opkomend naar hoog moet gaan.
  Echter is mijn ervaring dat Mid naar HW in Zandvoort gewoon niet loopt. Of is de swell hoogte dusdanig dat het dan wel breekt?

  Groet,

  Wijklocal

 50. Zal er wel nog surf zijn dit weekend in belgie ? Als ik de mumm bekijk zal het zondag waarschijnlijk beter zijn dan zaterdag. Maar weet niet of het de moeite wordt.

 51. Die Belgische kust toch….. morgen🤞. Bij deze merci Tobias voor de vele sessies in t’water met U support op deze voorspellings surfweer

 52. Wat een heerlijke witte schuimbakken vandaag!!!!! Het was echt top net. Niet zeuren over de wind natuurlijk.

 53. Weet iemand een webcam van het Camperduin of iets stuk strand met webcam wat een beetje vergelijkbaar is?
  B.V.D

 54. Vanochtend was het een dikke peddel op Wijk naar de achterste bank met het longboard. Maar man man, wat een lekkere bakkies. Morgen twee sessies.

 55. Kijk even naar het stuk Egmond a/z die hebben webcam

 56. Vanmorgen op de Noord was het ook genieten. Mooie hoge rollers, lekkere lange ritten en heerlijk rustig! Wind viel heel erg mee want kwam nog uit zuid west, later trok hij iets meer naar west.

 57. Thanks!

 58. Webcam petten

 59. Klopt, zv is zo fickle als wat, ligt echt heel erg aan de precieze hoogte maar vaak loopt mid-hoog niet heel lekker, tenzij het hoog genoeg is om op de buitenbanken te klappen.

  Hele week ging ie lekker af met mid-hoog maar op de lagere (cleanere) dagen is het weinig soeps richting hoog, dan slaat er nog net een close outje op de eerste bank.

  Maar zv is lastig timen wat dat betreft hoor, ik kijk zo vanuit mijn werkkamertje de zee op en is echt per dag zo verschillend. 20 cm hoger of lager en je hebt een wereld van verschil welk getij het beste loopt. Daarom heb je hier ook zo vaak iemand die een topsessie heeft gehad en iemand die een uurtje later was loopt te schelden….gaan ze hier op het forum ruzie lopen maken daarover hahahahaha

 60. Vanmiddag heb ik mijn GoPro 7 black tussen de golven verloren. Gebruik hem voor werk en wou vanmiddag eens de zee opnemen voor mijn leerlingen, enorm balen. Je weet nooit.
  Laatste locatie: Scheveningen Noord.
  #nietgeschotenisaltijdmis

 61. Zandvoort is waarschijnlijk een van de slechtste spots uit heel Nederland.

  Vandaag breekt de 733ste bank. Leuk op je sup..

 62. Ja met dit soort condities wel. Maar al die banken kunnen ook een voordeel zijn! Vaak Scheveningen te klein, terwijl Zandvoort heuphoog is. Nu is Scheveningen idd wel aan de betere hand:

 63. Bij zandvoort kom je erachter of je kan peddelen, een tube oid hoef je niet te verwachten maar ohhh het kan losgaan op de buitenbanken, zijn er gelukkig maar een paar die daar doorheen komen, de rest lekker naar Wijk en Scheef!

  Foilen is wel een heel ander verhaal op die slechtste spot van Nederland………

 64. Die swell komt er aan. Maar wat een verschillen in wind verwachting voor morgen. Van zwak en aflandig, tot matig en onshore.

  We gaan het zien morgen… Daarnet was al prima, maar meer power is wel prettig.

 65. Middag 14 uur (eerste plaatje) vs ochtend 11uur, tweede plaatje. Neemt dus na de lunch pas af de wind in het hollandse. Zuiden heeft geen last van deze minimale wind. Noorden des te meer, ook ivm de hoogte.

 66. Met laag water vind je je go pro misschien.

 67. Morgen met het opkomende water er in?

 68. Zo erg is zv nou ook weer niet, t wordt alleen wel tijd dat die boost fin op de markt komt. En in september kan je op de achtergrond leuk de autootjes horen met gierende banden

 69. En tijd voor de sleeplift/sleepdienst. Even aanhaken en je ligt zo bij de 3e bank.

  Zandvoort kan wel volkomen ruk zijn op een moment dat het bij de pieren prima is. Maar dat geldt ook voor Katwijk, Noordwijk, Bloemendaal of wijk aan zee (dorp) en Castricum. Iets met kustlijn, getij, wind en stroming waardoor het niet lekker breekt en je ook altijd net op de verkeerde plek ligt :-).

 70. Heeft top momenten met je eigen bankje! Beetje raak schieten, maar t is of dat of met 200 naast de pier.. zeg t maar 😉

 71. Stevige ZZW maar heerlijke bakken. Ik ga niet wachten tot de wind (en hoogte) eruit zakt. Lekerrrrrrr

 72. Wijk was geweldig vanochtend ondanks de wind. Vanmiddag en morgen [email protected], als je bochten kan maken valt het met de drukte echt wel mee. Ik ga liever op de beste spot surfen.

 73. Stond iemand foto’s te schieten, weet iemand wie dat was? 🙂

 74. Kan iemand mij vertellen of morgen ook een goeie dag is? Ik ben beginnend en kan nog niet goed aflezen 🙂 liefs

 75. Lag vannochtend iemand met een gele behuizing in het water. Iemand een idee?

 76. Toevallig in Zeeland dit weekend en toevallig gescoord. Was lang geleden dat ik 3 u in t water heb gelegen in NL. Zelfs een mini-barreltje. En zon! Stoked voor de de rest van de dag…en de restjes van morgen

 77. Egmond was pittig vanmorgen

 78. Ja, zeker voor beginners, wacht even tot eind vd middag dan waait het nauwelijks.

 79. Mooi deze ochtend in België vr de vroege vogels en zeehond
  Bijna geen wind, tot +1meter
  Wekker om 6u op zaterdag was het waard

 80. Zullen we even collectief stilstaan bij de opmerking van Eduard, “als je bochten kan maken valt het met de drukte echt wel mee” 😂😂

 81. Een jetski aanschaffen en een tow in service beginnen zou een goede business zijn! 😃👍🏻

 82. Wijk bij de molens viel me tegen vanmiddag. Erg rommelig ondanks dat het niet eens heel hard waaide.

 83. Foto’s van vanochtend:
  https://www.surfed.nl/sessions/2021/210123/index.htm

 84. Ik heb hem even laten bezinken. Lol!!!!!

 85. Long Shot: ik heb een Fin verloren bij IJmuiden vandaag. Wit, catch surf. Mocht je hem toevallig hebben gevonden. Te gek! Je kan me ook bereiken op Twitter. sjoerddruiven. Enjoy folks!

 86. Ja Sjoerd gevonden! Nee hoor geintje

 87. Komt hier af en toe wel eens voorbij, maar nog even als herinnering, als het druk is en je hebt geen leash of je leash is kapot of je doet niet aan een leash zou je dan op zn minst voor je ‘mede-surfer’ niet midden in de drukte willen gaan liggen.
  Ik laat meestal veel mensen een golf pakken waar ik eigenlijk voor aan het gaan ben omdat ik niet zo’n zin heb in de situaties die dan ontstaan, wat vaak resulteert in dat mensen dat zien en er eigenlijk vanuit gaan dat je dus altijd alle golven laat gaan voor een ander, maar dit terzijde.
  Het is dan wel erg jammer dat als je dan terug paddelt je bijna onthoofd word door een longboard dat door de lucht vliegt, en dan dus direct wegduikt en er een uur later pas achter komt dat er een vin even lekker in je bodem heeft zitten graven.
  Ik weet dat veel mensen denken dat ze altijd de baas over hun spullen zijn, maar dat kan in de natuur niet, dan is het wel zo verstandig om een plekje op te zoeken waar het niet erg is dat je plank boven de golven uit vliegt.

 88. No leash, no surf

 89. surfen doe je met een leash. PUNT, surfers die dit niet doen zijn fout bezig.

  als je iemand een golf laat pakken waar jij voor ant gaan bent en je ligt an de piek moet je gaan! goed kijken links en rechts en surfen!!!!
  doe je dit niet is je positie niet ideaal en krijg je de rest op je hoofd..golven, planken, zand, schelpen…
  heeft niks met baas/natuur te maken…
  ervaring en ervoor gaan

 90. Surfen op de noordzee zonder leash?
  Lekker met zn allen zo’n figuur de close outs in juichen… ben je er voorlopig weer vanaf

 91. Heb je een zeehond gezien vandaag in de line-up in België?
  Ben namelijk een grote zeehondenliefhebber en zou graag eens met zeehond surfen!

 92. Ik ga als ik er als beste voor lig ook gewoon hoor, maar dan droppen er meestal alsnog in of niet kijken voordat ze opstappen.
  Vooral als ik echt al 4/5x aan het paddelen ben en er komt er een van 10 meter afstand nog eens ff lekker ongeveer op je lip inpaddelen ga ik ook gewoon, dan krijg ik altijd de raarste blikken alsof ik niet spoor, maar volgens mij ben ik dan a-local, b-voorrang want lag al goed en ben al aan het paddelen.
  Mgoed andere discussie idd😇
  Frustrerend dagje vandaag, dan moet je soms even ook wat melden🤓

 93. Hi, weet iemand hoe het momenteel zit met de verhuur van een winterwetsuit in wijk? Ik ga morgen namelijk daar surfen met een vriend, en hij heeft geen winteroutfit.

  Ik zag dat ozlines nog wel verhuurde maar kan dat nogsteeds aan de balie ivm corona?

 94. Reeds halverwege de middag ging de wind er nagenoeg uit…. het bleef tot donker echter maar rommelig, weinig lijn en enorme klots. Wat zal daar de oorzaak van geweest zijn?

 95. Wordt het morgen zondag nog goed in Zeeland?
  Volgens sommige voorspellingen wel, andere niet.. Benieuwd! 🙂

 96. Zandvoort vergelijkbaar verhaal. Wind viel mee, maar water bleef heel onrustig. Liep nog windswell doorheen, maar het water bleef maar dansen.

  Vanochtend maar eens kijken wat er over is.

 97. In Knokke al twee keer met een zeehond in het water gelegen laatste maand. Ongelofelijk, ik ben dan toch altijd effe ongerust als die onder water verdwijnt (bijvoorbeeld om aan mijn tenen te knabbelen of zo). Online lees ik echter alleen geruststellend nieuws op dat vlak, hopelijk klopt het nieuws over deze scherp getande jachthondjes.

 98. Hi, komen er vandaag goede longboardgolven voor beginners? Ik weet nog niet goed hoe je dat moet aflezen.. alvast bedankt! 🙂

 99. Het is niet veel, hoogte is weg (eigenlijk al sinds gister tweede helft middag) en zo’n 15 knoopjes onshore. Had op redelijk goede vroege sessie gehoopt maar heb het na een klein uurtje al afgeblazen. Hoog water wordt helemaal niks vrees ik.

 100. de periode 5s was gisteren ook erg kort, veel te klotserig. Toch nog een paar mooie bakken gereden, was hard werken

 101. @@wijkie. Volgens de meetboeien was de golf periode gister 8-10 sec.

 102. @Zondag surfen, heb je de cursus goede golven al gedaan? Valentijn, Tobias en ik hebben daar een bak aan kennis beschikbaar gesteld zodat je juist jouw type vragen goed leert te beantwoorden waardoor je uiteindelijk meer en vaker goede surf zult vinden.
  https://cursus.goedegolven.nl/cursus-info/

 103. Loopt vandaag voor geen meter, net als gisteren eigenlijk. Rommelig en slap, weinig periode en golfjes die half wat omvallen. Wel lekker weer.

 104. Zeehonden doen niks, en zijn alleen nieuwsgierig. Met jonge willen ze nog wel eens aan je tenen knabbelen als ze zich bedreigd voelen (niet door jou op je surfboard). 6 mm schoen aan en je voelt niks 😉

 105. Geen hartbeach cam meer?

 106. @robert. Hij deed al een tijdje niet meer op Chrome maar nu ook op Edge niet meer. Hopelijk komt hij terug want het was de enige cam die ook al voordat het licht was een indicatie van de golfhoogte gaf.

 107. Ja is ook niet meer via YouTube te zien. Ben benieuwd.

 108. Was gister na Tobias tijd-tip perfect om te longboarden en nog beter om te foilen zo te zien !
  @tobias , bij de hoeveelste bank lagen jullie ?! Mag dat nog wel met Brexit 😂

 109. Hi allen, enig idee wie er gisterochtend fotos aan het maken was in HVH?

 110. Was fijn vandaag!!

 111. Waz prima en gezellig

 112. Vandaag was bijzonder niks, vond het niet eens de moeite om er in te gaan…slappe hap. Hopelijk snel weer echte swell

 113. In knokke valt het inderdaad wel ns voor .. mede door het verderop liggende zwin misschien..? maar of je er gegarandeerd een zeehond gaat zien, net op het moment dat je gaat surfen, daar zou ik echt niet op hopen …

  Komen zelden heel dichtbij, heb er 1 keer één gehad die op kleine 10meter van mij bovenplopte en paar seconden later weer weg was .. Altijd leuk als je er net helemaal alleen in ligt :))
  mijn idee is altijd geweest dat in de natuur zelden een dier een groter dier gaat aanvallen (tenzij echte roofdieren of uitz)
  In rare gevallen zouden zeehonden wel soms bruinvissen (=max 150cm) aanvallen, maar van dat artikel zou ik dan de bron even moeten terugzoeken. (had ik hier zien voorbijkomen denk ik … ?)

 114. Slappe hap 2 tot 4

 115. Bijna elke sessie zie ik wel zeehond, meter of 3 is meest dichtbij denk ik en ze blijven soms ook even kijken wat je doet. Zijn erg nieuwsgierig.

  Aanvallen zullen ze niet (snel/zomaar) doen, tenzij ze zich in het nauw gedreven voelen, maar ze snappen erg goed wat ze wel en niet kunnen.
  In buitenland in helder water gezien dat ze vlak onder je door zwemmen. Dat zullen ze hier ook doen. Ze weten dus erg goed wat wel en niet kan voor hun eigen veiligheid.

  De Kegelrob en dan het mannetje is wel erg indrukwekkend overigens!

 116. 11:00 – 13:30 genoeg aan in ZH. Beetje choppie, maar voldoende hoogte en kracht. Top weekend!

 117. Scheveningen lekker spelen in de kou goede sfeer en golven topdag

 118. Lekker bezig Tom!

 119. Vandaag voor 3e keer dit jaar een zeehond gezien tijdens het surfen (op 5 sessies). Zandvoort en Bloemendaal. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de zeehond echt dichtbij kwam of “toenadering” zocht. Ook wel eens heel rhstig zijn/haar kant opgepeddeld maar op een metertje of 10 dook hij/zij weer weg.
  Mijn tip, zoek een rustiger stuk op. En ga op een moment met weinig wind anders zie je dat koppie snel over het hoofd.

 120. We hebben weer genoten van het weekend…

 121. Wat een heerlijk weekend. Zaterdag was echt heel lekker. Goede kracht achter de golven. Hier nog wat platen van zaterdag:
  https://www.boardshortz.nl/mooie-golven-op-23-januari-2021/

 122. Afgelopen zaterdag lag er rond 9 uur een waterfotograaf te dobberen in de branding van Hoek. Mocht jij dat zijn en dit bericht zien… zijn je foto’s ergens te zien? Grtz, Robin

 123. Beginners, softtoppers, foilers en suppers hebben nu een prachtige cleane zee met surfbare rimpel. Koud maar zo mooi!!!

 124. Check ff de insta van rogier_muller, die heeft zaterdag wat foto’s gemaakt

 125. Thanks @Zv! ik ga maar eens heen dan! 👍

 126. Beetje te laat meastro, de wind is al weer terug en het is HW. Denk al weer 20 knopen vol West hoor.

 127. Thanks! Mooie platen, maar ik bedoel een andere fotograaf (donker baardje)

 128. Het is nog beetje vingerdik kijken met de verschillende weermodellen, maar dunkt mij dat er (na woensdag pal onshore uit Noordzee) donderdag een mooie surfdag afkomt met offshore condities! Jullie gedacht? Uw expertise Tobias?

 129. Heeft iemand ervaring met surfen bij de veersegatdam (banjaardstrand) of dan naar Domburg/ ouddorp?

 130. @denny, veersegat dam komt geen swell door, wel heel veel stroming. Domburg/ ouddorp betere optie.

 131. Ik zie ook af en toe zeehonden. 1x schrok ik me lam toen ik rustig wachtend op een set vlak achter mij een soort lang bloep geluid hoorde. Kwam een zeehond met een kop 3x zo groot als die van mij boven water. Wat een beest. Ik was toen alleen en ben er wel ff uit gegaan.

 132. Dacht ik al, thnx!

 133. Topdag in Scheveningen

 134. waarom is iedereen zo bang voor zeehonden? Vind het zojuist superleuke beesten?

 135. Was was Domburg heerlijk vanmiddag, best nog flinke hoogte wel wat stroming maar zulke mooie heuvels 🙂

 136. Even een vraagje, mogelijk hebben meerdere mensen hier mee te maken. Heb onlangs een nieuwe auto gekocht en er zit een elektrische sleutel bij waarbij de deur open gaat als de sleutel in de buurt is. Nu hing ik altijd met een keylock de sleutel aan de auto maar nu kan iedereen er dan zo in. Is hier een oplossing voor?

 137. Dat luxeprobleem heb ik niet 🙂

  Je keylock ergens anders ophangen?

 138. Ik gebruik met buitenlandse huurauto’s vaak zo’n waterdicht telefoonhoesje aan een koordje onder mijn pak.

 139. Sommige auto’s kan je keyless entry uitzetten als dat niet kan is mijn ervaring dat als de sleutel eenmaal in de keylock zit de deur niet meer opengaat en ik de keypod onder de auto of in een wielkast hang. Even proberen dus.

 140. Bedankt voor de tips, ik ga even kijken of het uitzetten lukt. In heb geprobeerd in de keylock maar dan blijft de auto open gaan. Maar ook de keylock ergens anders leggen is wel een idee, daar had ik nog niet aan gedacht :p

 141. Had dit ook – faraday hoesje helpt, check amazon. Moet dan nog wel passen in je keypod

 142. Binnenkant van je keypod met een paar laagjes aluminiumfolie bedekken. Ik heb de folie zelf vastgelijmd. Kun jende keypod gerust aan de deur hangen.

 143. bij mijn keylock zat een hoesje waar zo’n sleutel in kon, die heb ik weg gegooid maar zag er simpel uit

 144. Wel grappig om te zien hoe de surf gerelateerde vragen zich elk jaar herhalen! Wetsuit diktes, zeehonden, sleutels, etc. Ik mis alleen de vragen rond surfen in Frankrijk dit jaar 😉

 145. Haha. Ja, dacht precies hetzelfde.
  Misschien iets van een FAQ beginnen.

  Hoe ziet de surf er vandaag uit?
  Gistermiddag leek het nergens naar, maar het was een beste beulsessie. Dikke meter en wat lastige paddle out, maar wel pret.

 146. nou vraagje voor frankrijk: wat is de beste golf richting voor Yport? hoog of laag water?

 147. Ik word er nog niet heel warm van vandaag, erg piekerige golven en de wind draait steeds verder naar W. Op zich is er nu richting laag wel iets te vinden op de tweede bank, zit wel wat hoogte in. Laat hem zelf even schieten.

 148. Van creatures of leisure, smashlock moet je hebben.