Surfweer donderdag 28 Mei 2015

In de nacht van woensdag op donderdag stond er even veel wind uit west tot zuidwest. Daar moeten ze het in België en Zeeland vandaag van hebben. Meer naar het noorden toe komt later op de dag ook surf te staan zonder wind. Het kustgebied tot waar de westelijke swell vanmiddag en vanavond gaat binnen komen ligt ongeveer bij de provinciegrens van Zuid-Holland en Zeeland. Het noordelijke deel van Zuid-Holland pakt al veel meer dan het zuidelijke deel. Sowieso is het bij dit soort swell raadzaam om een stuk kust op te zoeken die anders nauwelijks beschermd is tegen wind. Hier een voorbeeld. Zo vaak komt het niet voor dat een zuidwester midden op de dag gaat liggen en wordt opgevolgd door een windarm gebied boven zee. Alleen in België en Zeeland gaat de wind wel weer toenemen, maar dat was ook de regio die niet in het bereik van de  WNW swell lag. Voor de oostelijke waddeneilanden draait de wind pas gunstig na 21:00 uur.

De west tot noordwestelijke wind aan de Engelse Oostkust geeft vrijdagochtend in het noorden en midden ook nog wat kans op swell. Het waait dan lichtjes uit zuid tot zuidwest dus is het op de meeste plaatsen clean. Wel heel klein, want de wind bij Engeland was maar van korte duur en ook meer westelijk dan puur noordwest. In de middag en avond komt via het kanaal een heel sterk windveld opzetten met heel veel regen. De regen verlaat pas tegen zonsondergang het land waarachter de stroming naar een meer westelijke richting draait. De wind wordt veroorzaakt door een minuscule depressie. Daardoor is de betrouwbaarheid laag en zijn de verschillen tussen noord en zuid groot. Waarschijnlijk zitten de hoogste golven in het zuiden en komt de wind voor het noorden te laat.

De verwachting voor het surfweer van zaterdag is een stuk makkelijker te maken. De wind neemt in de loop van de dag af waardoor het steeds iets cleaner wordt. De hoogste golven zijn er echter in de ochtend met gemiddeld 1 meter en uitschieters naar 1,5 meter. Zondag komt de wind te veel uit het zuiden en is het meest flat. Aan het einde van de dag kan er met laagwater in het noorden wel redelijk gesurft worden.

Het is een verwachting voor een kleine week vooruit, maar maandag en dinsdag neemt de wisselvalligheid weer toe met meer wind en hogere golven. Vooral dinsdag en woensdag zien er stormachtig uit met een golfhoogte van 2 meter. Daarna lijkt er een einde te komen aan het grillige voorjaarsweer met eerst nog 1 of 2 dagen ‘swell after the storm’. Begin juni volgt de start van een periode met een zomers weertype. De lagedrukactiviteit die nu nog hier heerst, verplaatst zich meer richting de noordpoolcirkel. Swells van ver kunnen dan mooie maar kleinere golven blijven geven. Dat is geen slecht vooruitzicht alvast!
 1. Eyeball wijk, komt net niet lekker om de pier heen, maar p1 ziet er prima uit. Ik ga erin.

 2. Een ‘windputje’ later vandaag voor de kust van Z-H en N-H. In zeeland neemt de wind wel weer toe terwijl op de wadden het pas heel laat naar offshore draait.

 3. Dat laagje voor vrijdag-avond is nou niet bepaald makkelijk te forecasten in richting, intensiteit, wind en golven…

 4. Schevenoord best te doen vandaag, flat is het zeker niet!
  Wind valt enorm mee..

 5. zo rijden naar Zeeland, dik uur.
  Op hoop van zegen

 6. Zo ben ik ooit ook begonnen. Veel kilometers voor niets gemaakt, maar wel een hoop geleerd.

 7. wijk van 12.00 tot14.30 was rommelig maar toch kwamen er zo af en toe dikke lijnen binnen heb me prima vermaakt , eerst met z,n 2 en later alleen! op een paar beginnende surfers na die lagen te ploeteren in de break (die vrij hopeloos was).
  het leek zo rond 13.00 wel hoger te worden maar dat lag denk aan het getij.
  toch nog ff lekker gesurft in mn nieuwe wetsuit van Alohasurfshop (thx boy’s) wat een feest want mn oude zat vol gaten en scheuren , wat kan dat toch een verschil maken in “surf beleving”

 8. @ mark, lekker bezig ouwe….

 9. Ik vond m echt fijn @ zvoort…!

 10. dat was het ook.
  Eindelijk weer een beetje hoogte en kracht in de golven!

 11. Goed om te horen. Heeft die winddip toch nog goed uitgepakt eind vd dag!

 12. Gevalletje gelukkie

 13. NHN was best leuk, redelijke hoogte, steeds cleaner, liep lekker..

 14. Helemaal héérlijk vanavond. Uur of 17:00 tot een uur of 21:00
  Wat lekker die wind-dip en wat een goede swell bleef er staan!
  Lekker wat hoogte, veel push en een behoorlijk bruute shorebreak.
  Veel happy faces on the water 🙂

  Nice lines

  Singelefin stoked!

  Malcolm on his way!

 15. Wijk 18:00-20:30 – Het water in net nadat je uit de file komt (stond vast bij de Velsertunnel) was een goed begin van de avond. ’t Werd nog beter toen bleek dat het eigenlijk best leuk liep (heuphoge lijnen, zonder wind met zon). Tussen 18:00 en 19:00 was ’t zelfs heerlijk rustig met z’n vieren…

  @Dirbee1971: vandaag was ’t ff 2+1 (in plaats van single), desalniettemin bedankt voor ’t kiekje!

 16. Wijk 20:30-22:00

  Hele chille sessie, heuphoog clean en behoorlijk stijl.. Rit na rit..

 17. Wijk 2100-2230 was super! Clean, prima hoogte/kracht en rustig in het water.

 18. En hier in België is het flatjes! Hopelijk deze namiddg meer als de wind opkomt!

 19. Scheef-N gister 16:00-18:00 , niet heel bijzonder maar gewaun wel lekker after work-surf. Nu zie ik 2 man in het water met heel veel geduld.

 20. … ik weet niet waarom, maar m’n ogen vielen meteen op je stickers in Wijk 😉

 21. Bovenstaand bericht was @Circus HB

 22. @hb
  Ik was een van de geduldigen, om 8.30 was het even best aardig met baby barreltjes spelen…superclean,maar toen kwam er om 10.00 een ijskoude wind opzetten, brrr..

 23. Gaat het morgen gebeuren??

 24. MV2 was gistermiddag/avond ook best ok. Wind nam op een gegeven moment inderdaad af en draaide wat naar zuid. Dat deed de meter swell meteen goed. Zo nu en dan prima golven. Eerst het hele rijk voor mezelf en later kwam er één surfer bij. Chill.

 25. He,

  Ik wil komende zondag voor het eerst gaan surfen. Maakt het uit wat voor weer het is voor een beginnend surfer?

 26. Zandvoort van 19.00 tot 22.30 was top. Eerst achterin flauwe meuk gesurft, later voorin lekkere krachtigere wandjes.

 27. Hoe zit het met die wind vanavond in noord-holland wordt dat te doen om wat golfjes te pakken of wordt het kansloos?

 28. Jos, ik zou gewoon ff langs gaan bij de surfschool bij jou in de buurt. Ligt er namelijk helemaal aan waar je gaat en de stroming verschilt van dag tot dag. Vanavond is in ieder geval geen goed moment om te beginnen met surfen..

 29. Zondag is er een surffestivalletje in zandvoort bij first wave surfschool. Genaamd Surffest. Daar kan je een gratis surfclinic volgen.

 30. Scheef-N 16-18:30 en het werd hoger, en hoger en hoger om de havenpier , dacht gister in zonnetje, een herfststorm zou ook wel weer eens lekker zijn, et voila, lekkerrrr hoor.

  Kapotstoked 4/4

  @ Singlefin , gerichte reclame heet dat, geloof ik, maar weet er niets van 🙂

 31. Ja, was lekker… Nul wind, swell en zonnetje… Bedankt voor de foto Dirbee1971… ^^

 32. Ja wijk gisteravond 2130-2300 heeeerlijk. Wel lekker naar een schooldag van 8:30 tot 19:30..

 33. Wordt Domburg wat morgenochtend?
  Windguru geeft 1m maar op de cam is voorlopig nog niet veel te zien!

 34. Was lekker net op Noord, prima lijntjes en werd steed beter!

 35. Kijkduin was gisteravond van 20:15 tot 21:45 daarentegen niet veel soeps.
  Wel af en toe korte pittige shorebreak ritjes maar that’s all.

 36. Hoi tobias ik kan via de normale link van timboektoe de webcam van wijk niet bekijken op mijn Samsung. Is er nog een andere manier omcde webcam te kunnen bekijken op mijn mobiel?

 37. Al een tijd het water niet in geweest. Is het water warm genoeg om zonder cap te surfen?

 38. erica, je kan scheveningenlive.nl/tim.jpg proberen in te typen in je browser (eventueel met www. er voor). Dat is het stilstaande beeld van die webcam.

  En anders zou ik je die van Aloha aanraden http://surfweer.nl/surf/webcam/
  Die draait op een product van dezelfde eigenaar als Android.

 39. Ja Tobias, ik heb beeld! Dank je wel! Hij staat alleen op t kanaal gericht. Is dat altijd zo of nu door de storm? 🙂

 40. Mooie ritten dikke bakken helemaal voorbij de kraan tegen de harde westenwind in tussen de kiters genieten yihaaaa

 41. Zo