Surfweer Dinsdag 26 februari 2019

Je zou het niet verwachten, maar vandaag komt er met dit zomerse februariweer gewoon een golf uit het verre noorden binnenrollen. De Haewene Brim boei piekte vannacht al even met 1m pure noordswell en de A12 kwam vanochtend rond 7:00 uur het eerste signaal (80 cm). De komende 24 uur kunnen we dus het een en ander verwachten in het noorden van Nederland. In het zuiden blijft het flat. Alleen daar komt vanaf dit weekend brute verandering in!

Dinsdag 26 februari
De swell die onderweg is ontstond afgelopen zondagochtend uit het lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen. De reisduur is dus exact tweeΓ«neenhalve dag, wat precies overeen komt met de geldende regels. Die zijn namelijk eigenlijk altijd + 2 dagen voor swell vanaf de lijn Zuid-Noorwegen – IJsland en + 3 dagen voor swell vanaf een depressie bij Spitsbergen. Soms kan het wel +5 dagen duren, maar dan ligt de storm meer op de Barentszee, boven Rusland. En als het zo doorgaat met de opwarming van de aarde, krijgen we straks het gehele zeegebied rond de Noordpool er bij als bron van swell. De vraag is dan echter of Scheveningen nog wel Scheveningen zal zijn. Maar goed, dat is iets voor de dag van morgen. Vandaag komt het in ieder geval nog niet echt goed door toch de regio’s Scheveningen en zuidelijker. Wel richting Noord-Holland, daar met einde laag al de eerste leuke lijnen voor longboarden en misschien zelfs dikke fish. Op de wadden zeker wel dat laatste. Vooral die wat meer naar het oosten zijn gelegen, hoewel Texel er ook niet verkeerd uit ziet. Het blijft in ieder geval lekker lang licht dankzij de vlekkenloze hemel.

Woensdag 27 februari
Ook woensdag loopt deze swell nog door, hoewel het mooiste getij dan al is geweest. Ook de peak van de swell is dan al gepasseerd, want die wordt door de computermodellen berekend voor de nacht van dinsdag op woensdag. Daarbij kan het in de vroege ochtend ook wat mistig zijn, dus de webcams zijn mogelijk niet te checken. Die mis wordt nu overigens eerder boven Z-H berekend dan over N-H. En in het zuiden is de kans op surf sowieso veel kleiner. In de middag is het te laagwater om lekker door te surfen. Of dat in de namiddag wel lukt zal moeten blijven uit de metingen. In ieder geval is dit soort swells niet meteen weer weg. Dus die kans is er zeker. Helemaal op de wadden.

Donderdag 28 februari
Ondertussen is er alweer een tweede swell bijna tot onze noordkust geraakt. Het lagedrukgebied dat tussen dinsdagavond en woensdagochtend over IJsland trok is hier verantwoordelijk voor. De swell zal echter minder mooi worden gemaakt door de verwachte onshore wind op donderdag. Een eerste storing vanaf de Atlantische Oceaan komt alweer dichterbij met meer drukverschillen en dus meer verplaatsing van luchtmassa’s. Dat brengt ook weer de eerste wolken en kans op neerslag met zich mee. Overigens is de wind in de ochtend nog gewoon offshore zuidelijk. Alleen dan zal de swell nog niet gearriveerd zijn. Vrijdag is die kans groter.

Vrijdag 29 februari
Ineens is het weertype omgeslagen van +17 graden naar max +7 graden overdag. Afkoeling in de nacht is ook verdwenen met +5 graden als minimumtemperatuur. De wind komt uit het noorden. Niet meer zo (vrij) krachtig als donderdag, maar wel genoeg om de chop er weer in te krijgen. Ondanks dit is het misschien toch lekker om nogmaals een nat pak te halen. Helemaal omdat de verre noordswell nog wat gecombineerd wordt met een swell van dichterbij (door de onshore wind van donderdag). De wind is meer gunstig later op de dag dan eerder. Alleen of de swell dat ook is, is nu nog de vraag.

Weekendverwachting
Herfst. De Noordzee gaat compleet los met stormachtige condities uit west. Op zaterdagochtend nog niet al te veel wind met wat kleine golfjes. Zaterdagavond waait het hard uit zuidwest en geeft de eerst lokale windswell al betere hoogte. Zondag vliegt een kleine depressiekern boven de wadden langs en kan ook al wat NW swell onze kant op duwen. En zo niet, dan staan er al zat golven dankzij de harde zuidwestenwind. Ergens tussen zondag en maandag zit er een moment met wind-krimping en windafname in (wind uit het zuiden). Veroorzaakt door een zeer zuidelijke golfvorming (op 11 km hoogte) in het polaire front dat zondag pal over de Azoren eilanden ligt. Exacte positionering hiervan is altijd even afwachten, maar als deze golf in het front (ik heb het hier dus niet over oceaangolven) nog wat vertraagd, dan is geef zondagavond en maandagochtend hele mooie condities voor bijna alle kustregio’s. Het resultaat van deze uitdiepende randstoring zelf komt op maandag overdag door de Noordzee heen geblazen met mogelijk een storm. Dinsdag neemt de wind wat af naar meer behapbare proporties en ook weer lekkere golven. In de dagen daarna mogelijk noordswells met nog minder wind, maar niet voor lange duur. De depressie blijven maar komen en gaan tot diep in de maand. Kortom, een onafgebroken periode met wind en golven beloofd een mooie afsluiting van deze winter te gaan geven!

Wetsuit adviezen (water 7 C)
Dinsdag: 4/3 wetsuit met vest, schoen6mm, hand3mm
Woensdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm hand 3mm
Donderdag: 5mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Weekend: 6 of 5mm wetsuit 3mm cap, schoen6mm en hand4mm.
 1. Mooi gevormd laagje afgelopen zondag 12utc voor de kust van midden Noorwegen. Daar plukken wij nu de vruchten van. Het noorden althans.

 2. Boeien gaan mooi omhoog met een periode van 9 tot 12 seconde. Die Haewene Brim geeft opnieuw de verkeerde richting weer (altijd met dit soort condities) en moet je een kwartslag naar links draaien. Het is immers geen oost swell, maar noordswell dat er staat.

 3. Vanaf hoe laat zal er iets te surfen zijn?

 4. Ok!

 5. Net op de zuid. Een paar eenzame genieters hoefden de kleine cleane lijnen alleen met de ondergaande zon te delen.

 6. Man, man, wat een schitterende plaatjes!

 7. Was wel lekker weer… zonnetje er bij en ondertussen een reddingsdemo met boot en heli…

  Bedankt voor de call Tobias!

 8. mooie platen !

 9. dank voor de call Tobias. was heerlijk met longboard, mooie cleane lijnen. zonsondergang was ook niet verkeerd .

 10. wow wat een pics, nice

 11. πŸ‘πŸ‘πŸ‘

 12. Inderdaad Thanks voor de call!
  Was absoluut super.
  Geen wind, maar wel de golven.
  Leuke swell hoor πŸ‘ŒπŸ»
  Heerlijk met de sup een paar mooie golven kunnen pakken.

  Groet uit Katwijk aan zee

 13. Good call Tobias!!! Dank u. Wat een lekkere sessie op Wijk 17:00 – 19:00
  Eerste golf meteen raak. BAM botsing met aardige gast op longboard. Helaas is mijn sup net een haai, dus zijn Isle longboard behoorlijk toegetakeld.

  Jij weet wie ik ben, dus bij deze: 0645158238

  Daarna was het alleen maar hemels. Mooie lange megacleane lijntjes vergezeld door prachtig ondergaand licht. Soms heerlijk lange ritten. Super

 14. Klasse man, zo hoort het! Was inderdaad een zalige pot!

 15. Texel was mooi clean zoals waarschijnlijk de rest van het land! En wat een zonsondergang

 16. Was een TOP dag en de wijze waarop je met onze crash omging was inderdaad klasse, ik heb met een zooi ducttape (dank timboektoeboyz) de sessie gelukkig goed af kunnen sluiten.

  Kortom; De hele quiver nu daadwerkelijk aan diggelen geshred op de goud opgelichte glazen rimpels van het paradijselijke wijk.

 17. Eyeball zandvoort- helaas te weinig en dus niet surfbaar [flat]
  Gisteren mooie lange cleane lijntjes

 18. Ik moet zondag/maandag iets ophalen in Kortrijk. Het ziet er naar uit dat de Belgische kust ook behoorlijke golven krijgt. Iemand tips waar na toe te rijden? Of moet ik nog verder naar Frankrijk? (Ik heb al eens heerlijk gesurft in Yport, maar die getijde…!) Alle tips zijn welkom voor deze mini-tour. Bij voorbaat dank.

 19. De foto’s die hier zijn gepost zijn misschien wel de mooiste foto’s die ik ooit heb gezien van een Nederlandse surfsessie.

 20. J06 lijkt redelijk stabiel, net als de A12 en geeft zelfs nog een extra swell met langere period aan. Nog de moeite om te gaan dus? of gaat afgaand water alles blokkeren

 21. Ik zie vooral een afname ipv stabiel swelletje. Helemaal in vergelijking met gisteren. Maar long of sup kan altijd wel fun zijn natuurlijk.

 22. Zeehondje: check

 23. Voor die ene geluksvogel die gisteravond alles voor haarzelf had…

 24. Valt mij op dat er tegenwoordig minder zeehonden zich laten zien voor de kust……

 25. Dan surf je te weinig waarschijnlijk.

 26. .. Ik wou dat ik meer kon…:(

 27. @foto’s
  thanks. ik was eigenlijk op zoek naar de zeehonden in scheveningen maar kwam een mooie zonsondergang met mooie lijntjes tegen.
  ik ben een Noob als het gaat om fotografie dus het waren lucky shots

 28. he jongens, zou er van het weekend nog wat surf zijn??

 29. groeten uit Heist aan Zee vanmorgen:

  bron: https://www.weerwoord.be/m/2477189

 30. Als het uit de zw-hoek komt is het hier bijna nooit iets (wzw is beter). Niet zover over de grens heb je Wissant, vooral bij zzw heel go
  ed. Wel het best juist na hoogtij.
  http://www.yadusurf.com is redelijk betrouwbaar voor die regio.

 31. Haha puur goud die zeehond!

 32. Donderdag morgend: waar zijn die golven die voor vanmiddag voorspeld waren ?

 33. moet komende week naar Noordwijk. Condities worden wellicht surfable. Wie helpt mij met tips over, Waar t water in?parkeren?wanneer qua tij? En wanneer gooit de wind roet in t water? Thanks for the heads-up.

 34. Ik kreeg van een voorbijganger op Wijk de tip om mijn board te laten fixen bij ene Hein, naast Timboektoe ergens. Heeft iemand wellicht een contactje of meer info?
  Dank!

 35. Nou Hein heet hij niet maar ik kan wel ene Ronald Slotboom die regelmatig bij Aloha( naast Timboektoe) te vinden is voor het onderhoud!

  Zijn Boardrepair heet Redrose en zit in Haarlem!

  Goede Ambachtsman voor leuke prijs!
  Tel 0651291111

 36. Ja man Ronald is de koning der reparaties.

 37. De swell is nog niet erg dichtbij. Zeg maar heel ver helemaal weg.

 38. Maar waaien doet het wel!

 39. Fishball; zuid boulevard parkeren in de berm villawijk, let op de borden waar wel waar niet.

  Wind is er genoeg dus zou alleen rekening houden met anderhalf uur voor hoog erin duiken!

  Later

 40. Thanx @Tim

 41. Vrijdagochtend sessie in de pocket. Niet clean, wel leuk op Domburg

 42. Tussen 830 en 1100 was choppy, maar wel leuke hoogte (hoofdhoog) en een relaxte periode van 5s.
  Jammer dat lijn van swell en windrichting haaks op elkaar stonden, waardoor honden lastig te lezen waren.

  Wel een goed begin van de dag:-)

 43. Hoofdhoogte vandaag ja??? XD

 44. Hoge golven, dikke chaos op scheef vanochtend

 45. Wat verwachten we morgen?

 46. Hoge golven? De hele dag op het strand gewerkt @skiffa niks gezien..?

 47. Vriend Hazzie: heb je die piccie’s ook in groter formaat die je mij misschien toe kan sturen?

 48. Zelfde vraag als meneer Dirbee1971! Het was een erg mooie sunsetsessie op de Zuid πŸ™‚

 49. Cleane swell.
  Alleen weer weg voor je het weet. Spectra gaat weer naar afname toe.

 50. Was heerlijk!

 51. Was weer heerlijk, met 4 man in een water en een zeehond.
  Zoals belooft een foto.

 52. wat is die pier op scheef lang geworden zeg, plezierjachten zijn in Mn beleving ook gegroeid πŸ€’

 53. Beste tijd om vandaag wat te surfen op scheef?

  net langs gereden maar ziet er niet heel vet uit, maar bang dat als dit het beste is wat er gaat komen dat ik het dan mis haha dan kan ik beter nu me wetsuit inschieten en nog wat dobberen in de regen

 54. Domburg is goed vandaag side offshore

 55. ….

 56. Scheef was leuk vandaag!

 57. Skiffa N had nog wat snelle lijnen vlak voor donker. For the lonely surfers 😜

 58. @Dirbee en anderen
  Uiteraard, laat maar even weten waar ik ze naar toe kan sturen.

 59. Hoe word Scheveningen vandaag? Ziet er nu niet heel goed uit..

 60. [email protected]

  Alvast bedankt kerel

 61. [email protected]. Dank je wel!

 62. heb ze verstuurd via WeTransfer

 63. Iemand die dit kan oplossen?

  Bold as kelly
  Same generation as machado
  After hunting I’m smelly
  I live of meat nuts and avocado

  Welke surfer is dit?

  Kelly Slater / Rob Machado
  Smelly ?
  Ik dacht misschien Taylor Knox? Geen idee verder..

 64. Shane Dorian

 65. Heeft iemand nog een tip voor een goeie surf spot voor aankomende donderdag. zandvoort had een mega stroming vandaag

 66. @jit… vind spots met een pier en drop in ten noorden daarvan. Met wat geluk komen ze aanrollen… In sets van 6 seconden…

 67. Vrijdag / zaterdag heeft precies wel potentieel , als ik windy mag geloven πŸ˜€

  Zie ik dit correct ?

 68. IJmuiden top, 13;30 – 15:30 met 10’ fter , in mijn quiver is dat ht shortboard. πŸ˜πŸŒŠπŸ„πŸ»β€β™‚οΈπŸŒŠ

 69. @cirkoezhb. Zelfde verwachting dinsdagmiddag? Of beter @WaZ? Whatdoyouthink

 70. Huu @HB ijmuiden bij zw 6 is dat top????

 71. @fishball bedankt voor de tip ik zal eens zoeken. Weet je toevallig nog een goede spot die met de trein te bereiken is? Ik heb zelf namelijk geen auto tot me beschikking.. Is ergens richting het zuiden anders een betere optie als je bereikbaarheid meerekent?

  Windguru zegt dat de golven in zandvoort begin ochtend nog wel 1.8 meter zijn maar dat ze steeds meer afzwakken. Donderdag na 1 zijn ze weer op 2 meter ongeveer windsnelheid is wel minder op dinsdag. Dat zijn de voorspellingen die ik kan zien in ieder geval

 72. Thanks Haztiaan πŸ˜‰

 73. @jit ik heb geen treinervaring. Wijk aan zee is ieg geen optie voor je. Scheef misschien? Zou ik niet weten echter…good luck

 74. Zandvoort te doen met trein.. Station achter boulevard

 75. @mark , als je weet waar,wel, overigens was t meer neigend nr west dan zuid , tov van gister, waar precies, zoek je zelf maar uit, omdat te delen ben ik teveel pro πŸ€­πŸ†kuch #doetarrogantsurfershoestje 😬

  @fishball in ieder geval stuk lager dan vandaag , 1,6m plusminus in de middag , kan allebei noord en zuidkant

 76. Zal binnenkort de boetes A. Fietsen op de pier bij rode vlag, en B. Het meerdere malen vd pier afspringen mt surfboard hier wel uploaden πŸ˜πŸš²πŸ„πŸ»β€β™‚οΈ, #avpvelsen

  #hint #wieisdemol