Surfweer dinsdag 13 augustus 2019

Het blijft nog even herfstweer. Veel wind en regelmatig nieuwe swells tot in ieder geval medio volgende week. Niet dat het dan gaat zomeren, maar de wind wordt wel minder stevig en gaat waarschijnlijk naar een meer noordelijke richting draaien. Ook altijd goed voor een aantal dagen krachtige noordelijke swells. Zo ver is het nu nog niet. Eerst de wind uit west of zuidwest.

Dinsdag
Net als gisteren, komt er een noordelijke swell door die het beste loopt met hoogwater in de middag. De wind is begin van de middag minder aanwezig en draait langzaam naar zuidwest, waardoor de swell mooi uit kan cleanen in de zuidelijke regio’s. Wel is het daar wat kleiner, maar zeker niet te klein om te longboarden of met een dikke fish er in te gaan. Ook in Belgie zijn er golven, maar die doven wel erg snel uit wanneer de eb er snel in komt. In Zeeland blijft het iets langer doorrollen en zijn de golven nog even heuphoog.

Woensdag
De zee is een stuk rustiger. Er staat wel een beetje swell, maar in het zuiden is het eigenlijk al te klein (met uitzondering van een paar surfles mogelijkheden). De wind komt uit het zuiden en wat er nog van swell doorkomt in Noord- en Zuid-Holland is in ieder geval wel lekker clean. Vooral begin van de middag, want eind van de middag gaat het iets meer waaien. Pas echt veel meer waaien gaat het tegen zonsondergang. Veel te laat voor de aanmaak van nieuwe windswell, maar misschien wel leuk voor de wind en kitesurfers in het zuiden. Want daar komt de wind twee uur eerder dan in het noorden. Echter is deze wel op de meeste spots aflandig, want de richting blijft zuid.

Donderdag
Op donderdag komt de wind uit het west tot westnoordwesten. Dat geeft al meteen een stuk meer branding, maar echt mooi of krachtig is het nog niet te noemen. Wellicht bij het inkomende tij toch nog wat meer power en te surfen met een shortboard. Meeste hoogte in het noorden en een stuk kleiner in België en Zeeland. In de avond draait de wind naar het noorden op de Noordzee en komt er swell richting onze kust. Dit komt echter te laat binnen, in het donker.

Vrijdag
De swell uit het noorden komt samen met een rug van hogedruk uit het zuiden. Dit geeft even wat rustiger weer met wat meer zon en weinig wind. Vooral in de ochtend loopt de swell nog lekker door waarbij de wind snel van WZW naar ZW draait en afneemt naar 2-3bft. Ook prima om te suppen dus, hoewel de hoogte er nog behoorlijk in zit. Shortboarden is dus ook prima te doen, zeker in Zuid-Holland en verder naar het noorden. Begin middag en vooral avond meer wind uit zuidwest. De swell is dan ook al minder, maar de wind geeft natuurlijk wel weer wat golven.

Weekend
Zaterdag arriveert een front dat de hele dag langs onze kust gaat slepen. Dat levert vooral zoet water op en weinig stabiele wind of golven. In de ochtend is het nog wel even goed te doen met 1m aan zuidswell in Noord-Holland. In België is het dan al flat en in Zeeland is het alleen heel klein.
Zondag draait de wind van ZZW naar WZW en neemt in de loop van de dag flink toe. Het is dan wachten tot later op de dag de golven ook meekomen, wanneer de wind richting de 7 beaufort gaat. Op maandag waait het dan ook nog zo. De oorzaak is een serieuze depressie over de Britse Eilanden. Dinsdag en woensdag loopt dit systeem weg via de Noorse Zee naar de Barentszee en komt er een noorderswell achteraan die twee dagen lang golven geeft. In het kielzog komt ook een hogedrukgebied mee met mooier weer en minder regen. Echt warm wordt het daarbij niet, want de basis windrichting blijft zwak tot matig noord. Dankzij het warme Noordzeewater zal deze wind echter niet voor al te choppy golven zorgen. Zeker in de ochtend niet, met het effect van de landwind (omgekeerd aan het zeewind effect in het voorjaar en vroege zomer).
 1. Het is een behoorlijk slagveld aan fronten wat er vanaf donderdag vanaf de Oceaan onze kant op komt. Volop herfst- en surfweer!

 2. En zondag een groot lagedrukgebied met daarachter hogedruk:

 3. Nog een beetje rommelig nu (zeker in vergelijking met gisteren) maar zie zeker kansen met de push zo. Wind is stevig helaas.

 4. Zal Wijk of IJmuiderslag beter zijn einde middag? wind uit WNW toch? dan zou IJmuiderslag beter moeten zijn, maar op de webcam ziet Wijk er best te doen uit….

 5. Heerlijke bakken van 14-16:30. Nu er wat uitgezakt en meer wind, leuk voor de kiters. Natuurlijk wel chaos maar toch prima lange ritten gepakt op longboard. Ontbrak wel wat punch voor het echte werk maar de hoogte op sommige sets maakte veel goed. Hollands middagje!

 6. Was top hè!!!!!!! Wat een freak golven soms als ze samen kwamen. Durf het bijna niet te zeggen maar er zat echt soms een dikke schouder/head high tussen op de pieken! Nu er wel echt uit gekakt. Lekkerrrrrre

 7. Was heerlijk van 18:00-20:00, 5 man en af en toe echt prima golven met mooie lijn

 8. Deze foto is gemaakt 12 augustus, waren mooie golfjes in het Westland.

 9. Domburg was vanmiddag best lekker, af en toe kwam die swell er lekker doorheen.

 10. net ff de morning glass gepakt, was klein maar uberclean

 11. @Job:Gave foto! Wij lagen ook in de buurt toen je foto’s aan het maken was op Ter Heijde (die lange blonde gozer op die softtop met vriend met donker haar op longboard met rode rand). Staan wij toevallig ook op je foto’s?

 12. @Merlijn check deze post op insta: https://www.instagram.com/p/B1JO3H3oUN2/?igshid=1me4y5ugel0v3

 13. @etretat,Persoonlijk zou ik doorrijden naar Siouville. kun je ook naar le Rozel,
  Bemn er wel eens op vrijdagmiddag zonder tolweg heen gereden.
  Golven zijn stukken beter en dan ben je lekker weg. weet ook nog wel een goedkope camping die tot eind oktober open is. maar die zal momenteel wel vol zitten.

 14. Het is niet altijd luiheid wanneer de vraag komt of het te doen zal zijn, ik zelf ben beginnend surfen e. Ben alle dagen op verschillende websites aan het lezen en de voorspellingen van 4 verschillende apps/websites aan het opzoeken en beetje bij beetje kan ik het beter inschatten, maar soms eens raad vragen aan de echte surfers kan handig zijn bij twijfel. Ik spreek uiteraard voor mezelf.. er zullen Hier ongetwijfeld wel profiteurs tussen zitten die liever niets opzoeken.

 15. @Job: Thanks! Mooie foto’s hoor.

 16. +1. en selectief wordt men ervan.

  Shaka Zulu geeft opbouwende kritiek door de suggestie te geven je te verdiepen in de materie. Daar vult dan @Shake wat scherp geformuleerd iets aan toe en dan volgt:

  ‘Gast, als je er niet tegen kan dat mensen vragen stellen op een surf forum moet je misschien niet meer zoveel op surfforums rondhangen??’

  Ik ben het met @ALL eens dat de aanhef ‘gast’ al niet zp prettig is.
  Maar wat mij vooral stoort zijn de ‘open algemene vragen’ die gesteld worden en die van weinig passie en onderzoek getuigen.

  Als je echt iets wil leren wees dan specifieker en laat zien wat je zelf al gedaan hebt om een antwoord te vinden.

  Bijvoorbeeld de vraag ‘Morgen moeite om te shoardboarden? Wanneer het beste?’ heeft een beetje het karakter van u vraagt wij draaien. Maar als de vraag zou zijn: ‘Ik heb daarnet de meetgegevens van de A12 boei en K13 boei bekeken en zie dat er een noorderswell onderweg is. Nu zit ik vanwege hoogwater midden op de dag te twijfelen of ik al in de middag er moet zijn of beter kan wachten tot de avond. Wat denken jullie: is in de middag de swell al binnen?

  Een ander voorbeeld:
  ‘Mensen, iemand ervaring met de voorspelling voor normandie aankomend weekend?? Maandag vrij maar is het de moeite??? Dank alvast!!🙏🏼’

  Dat zou beter zo kunnen zijn. Ik heb maandag vrij en zie dat er swell binnenkomt in Normandie. Ik ben nog nooit daar geweest. Ik heb al wel alle spots bekeken op MSW. Nu kom ik op Etretat of Le Rozel uit. Zijn jullie daar wel eens geweest? Is het de moeite en waar moet ook rekening mee houden?’

  Dan hadden we gerichter kunnen antwoorden met: bij een pal westelijke swell zijn dit prima opties. Houd wel rekening met het getij. Het kanaal is zeer getijgevoelig. Het verschil in golfhoogte tussen opkomend naar hoog is immens in vergelijking tot laagwater. Indien je HW mee kunt pikken dan is het de moeite waard om naar Etretat te rijden.

  Indien je Le Rozel overweegt kun je ook overwegen om richting de Vendee te rijden. Dat is dan niet eens heel veel verder.

  Kortom: wees specifieker in je vraag. Geef duidelijk aan wat je wel en niet weet. Weet je nog niets, lees dan eens wat boeken van Tony Butt (https://www.amazon.co.uk/Books-Tony-Butt/s?rh=n%3A266239%2Cp_27%3ATony+Butt), koop de Stormrider guide Europe and I love the seaside en ga lezen, lezen en lezen.

  Wederom een goed bedoeld advies 😉

 17. hey wat is jullie ervaring met de website windy.com?
  Buiten dat het er erg gelikt uit ziet lijkt het ook nog wel aardig accuraat in verhouding met de bekende kanalen

 18. @Windy, windy is net als MSW een goede bron om een beeld te krijgen of er swell zit aan te komen en wat de wind doet.

  Windy draait meerdere weermodellen (ECMWF, GFS, ICON, Arome etc) naast elkaar en toont zowel de golfmodellen van WW3 (met als basis het GFS systeem) als ECMWF WAM.

  Windy maakt zelf geen interpretaties of verricht berekeningen. Het is vooral een mooie manier (het vreet wel stroom) om weerdata te laten zien. Windy loopt met het tonen van zijn model meestal 1 tot 2 runs achter. Wat je ziet is daardoor vaak al weer ingehaald door de nieuwe berekeningen. Met name op de ultra korte termijn is dat een probleempje.

  Windy doet het dus niet perse beter dan andere kanalen want het rekent niet zelf. Het toont slechts de uitkomsten van de grote weermodellen. Het enige voordeel dat Windy heeft is dat ze ECMWF data toont waar veel andere weersites (weeronline, windfinder) enkel op het soms minder presterende GFS draaien.

  Want omdat het ECMWF model in de regel beter presteert dan GFS lijkt het alsof Windy beter is. Maar feitelijk is het ECMWF beter. Overigens geldt dat vooral voor de weerdata. Inzake de voorspellingen van de golven presteert WW3 (nog) beter.

  Waarom niet iedereen het ECMWF model gebruikt? Goede vraag. Het ECMWF wordt door ons Europese belastingbetalers betaald. Maar als we die data willen inkopen dan zijn we als snel 100.000+ euro kwijt voor een licentie per jaar. Maar in een aantal Europese landen wijken ze daar van af. Windy is gezeteld in Tsjechie en daar krijgen Tsjechie bedrijven die data gratis. Windy heeft daardoor een concurrentievoordeel ten opzichte van anderen.

  Er wordt al jaren gepoogd ECMWF data vrij te krijgen (wat ook zeker ervoor zal zorgen dat MSW nog beter gaat presteren omdat zij wel tweaks aanbrengen), maar voorlopig is dat nog niet zo.

  Maar windy is net als wetterzentrale, meteociel, wxcharts etc. een prima basis om met weer- en golfvoorspellingen aan de gang te gaan. Je kunt dan dagelijks je eigen voorspelling toetsen aan die van Tobias en ‘m zelf gaan checken in de zee 😉

 19. ik heb een jaar in Zuid Afrika gewoond en mijn ervaring daar was dat Windy vrijwel altijd accurater was dan MSW! Al hoewel de swell hoogte vaak wel iets overdreven is!

 20. Mijn ervaring met de surf alert van Tobias per App is fantastisch.
  Accuratere app ga je niet vinden en volledig gericht op de Nederlandse en Belgische Surfer.
  Om situatie op buitenlandse trips beter in te kunnen schatten check ik Tobias bericht altijd met aantal andere Apps zoals Windy, MSW, Windfinder en surf-forecast. Soms zitten deze apps best aardig maar het nadeel is dat deze apps geen rekening houden met lokale omstandigheden, waterstand, invloed ebb en vloed die per spot verschillen. Ook zitten ze er alle 4 regelmatig naast.
  Dus al met al ontkom je toch niet aan het beruchte schriftje of excelbestandje, of de geluksvogels onder ons: een grote surfende vriendenclub die het allemaal wel weten.

  Maar als je in Be en NL surft, betaal Tobias gewoon voor App, dan kunnen hier in ieder geval de vragen of er in de Noordzee wat te surfen valt achterwege blijven….

 21. Ik ben van plan morgen te gaan surfen. Voor mij is het het makkelijkst om bij katwijk te gaan surfen en op MSW ziet het er naar mijn weten redelijk goed uit. Dit dacht ik echter de vorige keer toen ik naar katwijk ging ook, maar toen ik daar was bleek te stroming veel te sterk. Op MSW was de wind toen wel ong 10 kmh harden dan MSW nu voorspelt en kwam die veel meer van het zuiden. Nu komt de wind meer westen. Toch twijfel ik nu of er niet weer te veel stroming is. Graag zou ik wat ervaring en kennis hier van te weten komen. Hartelijk dank alvast.

 22. Prachtig geformuleerd, zo zullen de surfers hierboven beamen. De stroming is met op en afgaand tij het grootst. Daarbij komt dan ook nog de “windstroming”. Opkomend drijf je naar Noord en vice versa. Tel daarbij op of trek daarbij af de wind richting en je weet of je rustig of als een malle naar noord/zuiden stroomt. Doodtij lijkt qua stroming dan het minst een uitdaging. Of de golven dan ook goed zijn is natuurlijk dé vraag…
  Hehehe 😉

 23. Voor de luie surfer, gratis tip.
  Ik probeer dit seizoen op vaste momenten naar zee te gaan en dan gewoon erin te duiken. Grap is dat ik me meestal aardig vermaak en golfjes kan pakken.
  Scheelt een hoop forecasts checken, werkagenda gedoe en frustratie als het dan toch niet zo goed is. Wellicht mis ik de goede/betere momenten. Maar dan ben ik er toch niet 🙂
  Ik heb wel meerdere boards.

 24. @Morris. Interessant! Maar waarom gebruikt een Tsjechische site als Windguru dan geen ecmwf-data? Daarmee concurreren ze windfunder moeiteloos uit de markt.

 25. @kledder
  Ik heb een abo bij tobias lopen en is erg goed voor de stoke 🙂
  Maar wat je al aangeeft is precies de reden dat ik zelf ook kijk. Van de week een busje gekocht voor de nodige trips en dan moet ik toch echt zelf een beetje uitvogelen of en waar het dan de moeite is om heen te rijden (zeker meet een oude benz die 1 op 6 doet).
  Verder heb ik de luxe dat ik praktisch aan de noordpier woon dus dat ik bij twijfel gewoon ga.
  In ieder geval thanks voor de bak kennis die weer gedropt is! 💪💪

 26. Rommelige sessie achter de rug in Ouddorp : stevige stroming en daarom wss weinig volk in ‘t water? Behalve dan die 100 kite surfers… hopelijk morgen net wat minder wind en toch wat golven?

 27. was lekker op Katwijk opkomend tot afgaand, flinke stroming maar mocht de pret niet drukken.

 28. Domburg rond hoog: veel stroming, veel klots, veel push, veel rollers, veel lol…

 29. Goeie bakken. Wel vliegertje erbij genomen.

 30. Scheveningen 20:30-donker. Rommelig. Heup-borsthoog. Getijde zat niet mee. Toch leuke kleine ritten gescoord .

 31. 1,5 uurtje in het zonnetje gezeten 7.30-9.00 met heerlijke golven. Thanks Tobias!

 32. Scheef was erg lekker vanochtend! Fotograaf met gele behuizing nog platen vastgelegd?

 33. was lekker vanmorgen HvH van 9:30 tot 11 uur

 34. Hoorde dat er fotos van zaterdag in scheveningen zijn gemaakt en dat er hier een linkje is of nog wordt gepost. Heb ik die gemist? Of nog even geduld hebben? Ben benieuwd!

 35. Wordt het vanavond misschien nog wat in de buurt van Scheveningen? Moeilijk te voorspellen

 36. Zag ook gister een fotograaf op het havenhoofd noord scheveningen; waar zijn die pica’s? 😀

 37. Loopt lekker wijk

 38. @Surf Alleeh zeg, ziet r schoon uit! ik ga dr gewoonne kes in met mijne shortboard teke

 39. Wijk aan zee was onverwacht lekker bij de pier rond 16:00 tot 18:00uur. lekker uit de wind en leuke longboard golven

 40. Aanvulling gratis leesvoer van Tony Butt.
  Interessant en leerzaam voor mij in ieder geval 😃

 41. Sorry link vergeten……
  https://magicseaweed.com/author/Tony-Butt/81/

 42. Morgen flink wat wind maar ook beetje swell. Opkomend tijd, is dat te doen of niet?

 43. 7 beaufort wind en daarna noorderswell zijn nergens meer te bekennen. Vriendelijke zw / wzw wel..

 44. Dus mijn hoop op de verwachte noorderswell plus een zwak windje met een beetje zon kan ik naar fluiten a.s woensdag/donderdag ? Had er wel zin in

 45. Gisteren was NHN erg leuk, met het juiste getij (in de avond) prima vermaakt met heup tot schoudertjes. Wel korte golven. Twee naakte nieuwsgierige (nee geen zeehonden) dames maakte het plaatje compleet. Voor mensen die twijfelen, vanavond lekker gAan! Vanavond langere lijnen en weer meer wind op de zuider Noordzee (check F8 of Europlatform boei) dan aan de kust! Heerlijk die ZWers! Tip voor onze zuidsurfers; pak vanavond de auto!
  En dan Off-topic: volgende week gaan wij, twee surfers, voor het eerst in 10 jaar onverwacht in het hoogseizoen richting Landes. Iemand een tip voor een rustige (geen kermis) camping? Wij dachten aan Cap de l’Homy, een gemeente camping. Iemand een aanrader? Mag anders ook een stukje van zee zijn. Moliets is vaak onze herfstbestemming geweest, Saint Martin, echter (10jaar geleden) slechte ervaring mee gehad in het hoogseizoen. Hoor het graag! En enjoy de surf vanavond!

 46. Carcans plage. Camping de l ocean. Was altijd een redelijk rustige camping. Wel wat Camps nu, maar was vooral voor jongeren (onder 18) geloof ik. Dorpje was ook nog rustig.

 47. Ik vrees het. Misschien dat er nog een verdwaald golfje van die noordswell door komt, maar ik heb weinig hoop iets van hoogte. Alleen dat beetje zon, dat zit er nog wel in. Tm maandag golven zw met idem wind. Daarna misschien woensdag nog wat met een grote plank of sup op een verwaald setje, hoe noordelijker hoe meer ‘hoogte’. Donderdag misschien nog wat helemaal in het noorden, zuiden is al plat (surflesweer)..

 48. Al met al kan ik dus rekening houden met kniehoge golfen , en met geluk een heuphoge setje(s) Nou ja beter dan helemaal flat nietwaar .. ik wacht het zozo af.

 49. Welke spot zou het beste zijn voor hoogwater rond 5u in nh of zh?

 50. Met hoogwater veel stroming dus beschutting zoeken, havenhoofd Scheveningen zal wel druk zijn..

 51. was prima te doen vanochtend! 🙂

 52. Ja hoopte ook nog een andere beschutte plek dan scheef, want ziet er inderdaad goed druk uit

 53. Voor Frankrijk gebruikt ik de app HappySession, elke keer veel accurater dan MSW, die zat er soms een meter naast.

 54. Zie bijvoorbeeld dit verschil.

 55. Of de happysession

 56. Vandaag op Domburg een kiteboard kwijt geraakt. Als je het board vind graag even berichtje. (0620674490)

 57. Nog pics van vorige week zaterdagavond vanaf het havenhoofd op Scheef???

 58. Gisteravond bij Rapa er in en veel wind en dito stroming. Toch nog paar korte ritten gemaakt. Teruglopen was geen straf met aangenaam weer en nieuwe speelgoed dat getest moest worden 😉 (7’8×30 hypernut)

 59. Oh sorry man net verkocht op marktplaats😅

 60. @zonnescherm:
  Het kan zijn dat ik de fotograaf was die je gezien hebt. Check 65things op FB.
  Prettige dag!

 61. Top ritten in Velsen-Noord pier van morgen was beter dan verwacht!!!

 62. Spot xxx with good waves. .better Dan verwacht. . Definitiv not flat. Maybe because the high water stand real swell. . And this with low tide..unbelievebal

 63. Benieuwd naar de volgende update/app. Kansen voor morgen?

 64. Zandvoort gisteravond was hotseklots, maar tegen zonsondergang nog opvallend lekkere ritjes kunnen maken, moederziel alleen op dat moment, fijn.

 65. Een beetje een late reactie Tobias, maar je call op vrijdag 16-08 was top. Heerlijk bakken gesurft in Noord Holland. Hol en krachtig. TOP

 66. Zondagavond ( na 20:15 uur) op Wijk kunnen windsurfen, wat opviel was het formaat golven met relatief weinig wind. Af en toe een set die je alleen met 30 knopen wind of meer ziet langskomen. Als ik terugkijk op site van RWS @ IJgeul Significante golfhoogte was het slechts 154 cm hoog en ook nog afgaand tij! Weet iemand hoe dit onverwacht goede golveb gaf?

 67. Golven werden gisteren eind vd middag al goed opgebouwd vanaf de ingang van het kanaal. Wat ook mee hielp was de meer WZW richting (of igg ZW) en de windsterkte daar (7 beaufort). Is dus eigenlijk gewoon 30 knopen. Met hoogwater heb je altijd wel meer golf en nu was het nog eens extra hoog dankzij springtij. De mooi maansopkomst nog gezien op de terugweg naar huis?

  Windkaartje van 18:00 gisterenavond. Gele kleur is windkracht 7.

 68. Vanavond de moeite waard?

 69. vanmorgen was echt top

 70. Vanavond zeker de moeite voor longboard met opkomende tij erbij. Kom er net uit bij Wijk en was al heel leuk

 71. Dank voor de uitleg Tobias!

 72. Wordt de swell vanavond niet te ZW?

 73. Denk ook teveel ZW, niet de moeite

 74. Ha, ik ben op dit moment in Bretange en heb de mogelijkheid om nog wat af te zakken naar het zuiden (ri les sables d’olonnes) maar als ik de voorspellingen zo zie lijkt de meest linker hoek van bretange rond Audierne nog de meeste swell te gaan pakken de komende dagen. Of zie ik dit verkeerd en gaat het überhaupt flat worden hier?

 75. @senne beide komende week niet flat, maar beste voorspelling is voor audierne.

 76. Steeds vaker zien we in Scheveningen kiters (en windsurfers) in het gebied komen tussen het havenhoofd en golfbreker 42. Dit deel is voor hen verboden gebied. Daar is al een paar keer iets van gezegd maar dan krijg je de nodige verwensingen naar je hoofd.

  Gister is er een kite op een surfboard terecht gekomen. De surfer zag het aankomen en kon op tijd wegduiken van zijn board. Om je een idee te geven wat de gevolgen zijn: de lijnen van de kite gingen dwars door de top van het board heen. Stel je voor dat.

  Er komt een moment dat het echt goed mis gaat en dan zijn de rapen gaar. Veel kiters doen het allemaal maar af als gelul en vorig jaar ontstond er een opstootje toen een kiter tot 4 keer toe net langs een surfer ging.

 77. Thx Flip!

 78. Op wijk zijn er ook een aantal die dwars door de golfsurfers varen. Het is klein groepje idioten die het voor de kiters verpesten

 79. Die vliegeraars moet je echt opvoeden. Ik spreek ze echt wel aan als er een lastige klant tussenzit. Meestal niet op het water maar later zoek ik die kite even op.

  On topic: wat een heerlijke dikke vette hoge bakken einde middag op zandvoort achterin. Uurtje surfen, uurtje teruglopen, dat dan weer wel!

 80. Correctie:
  Golfsurfgebied tussen havenhoofd en het bord “landplaats Windsurfers” dat de gemeente geplaatst heeft.

  Wat ter hoogte van het pad van betonnen platen staat. Dus windsurfers mogen wel degelijk zuidelijk van de eerste golfbreker, maar niet verder dan dat bord.

 81. @normen
  Blij dat dit even gezegd wordt!

 82. kan me ergens wel voorstellen dat dat bord niet bepaald duidelijkheid schept. Het zegt namelijk niets over waar je wel of niet mag kiten, alleen maar waar je het water in moet gaan en er uit moet komen. Een bord waarop duidelijk staat met een pijl wat kitesurf gebied en wat golfsurf gebied is, lijkt mij duidelijker dan het huidige bord. Misschien een beetje tekst er bij in een paar talen kan ook helpen.

  Zou eigenlijk niet nodig moeten zijn want je zou van mensen zelf moeten kunnen verwachten dat ze doorhebben dat wat ze doen gevaarlijk is.

 83. Vandaag veel kiters die aardig dichtbij kwamen, ook een gast op een foilkite die echt heel dicht bij kwam.

 84. Mooi man, die kiters en windsurfers om naar te kijken terwijl je op een goede set wacht. Scheveningen is echt top!

 85. Lekker sessie daarnet, maar bijna iemand onthoofd naast me door een kiter.

  Daarom @Niormen, nee wat je zegt klopt niet.

  De APV Den Haag zegt het volgende:

  III. te bepalen dat, in de periode van 15 mei t/m 15 september en op 1 januari, de onder punt I. bedoelde bevoegdheid slechts geldt: – tussen de golfbrekers 24 en 25 en; – tussen golfbreker 42 en een punt gelegen op 250 meter ten noordoosten daarvan (t/o de vuurtoren en monument ‘de Naald’);

  Bron: https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/overige_bestuurlijke_stukken/67211

  Dat bord is niet meer dan een waarschuwing voor strandgangers dat er wel eens surfboard met zeil op het strand wordt gelegd. Dat kan wellicht tot verwarring leiden, maar de APV gaat nog altijd boven een bord. Zelfs op basis van redelijkheid en billijkheid ga je dat niet winnen bij de rechter. Omdat veel vliegersars lid zijn van jumpteam nog maar datgene wat er bij hen op de site staat:

  ‘Wind- en kitesurfen is toegestaan tussen golfbreker 42 en monument ‘de Naald’.’ bron: http://jumpteam.nl/windsurfen-en-kitesurfen

 86. Ik denk dat de meeste kiters niet begrijpen hoe onrustig het voor ons golfsurfers voelt om door snelle watersporters omringd te worden. Ik wordt er zelf iig vrij zenuwachtig van om die vliegers te zien gaan. Omdat wij vrij dicht op het water zitten kunnen we de kiters zelf tussen de golven door vaak niet zien.
  Van andere surfers weet je ongeveer wat je kan verwachten qua beweging en snelheid en aanvaringen zie je vaak aankomen. Bij kiters heb je dat verwachtingspatroon veel minder.

  Kiters hebben vanuit hun staande positie een veel beter overzicht en zullen daardoor waarschijnlijk minder goed begrijpen wat ons probleem precies is.

  Vanmiddag op de Noord vond ik het eigenlijk niet onredelijk wat ze deden. De kiters maakten geen gebruik van dezelfde pieken

 87. Domburg was weer stevig met lange ritjes. Hoera voor de zuidwester

 88. Wijk aan zee 19-21.30 was super, mooi dikk bakken.

 89. Wijkie idd heerlijk @rinus. Dikke bakken, take off beetje blown out dus wat volume kon geen kwaad om de paddle in te halen. Totaal geen last van kiters gehad. Was zeer gemoedelijk in het water.

 90. @dame die vanavond op de Noord probeerde mijn arm te amputeren met haar longboard; alles ok, beetje blauwe plekken. En thanks voor de nazorg! 😉 Was dikke pret trouwens!!

 91. @Guillotine: …nazorg en dikke pret. Ja ja, dat verlicht zeker wat blauwe plekken! 😉

 92. @Just curious, precies!

 93. De foto’s van 18-8 avond en 19-8 ochtend in “Wijk” staan online.
  Album: ‘Surf-1819-August-2019′
  Foto’s zijn gratis te downloaden van PinkBike. (Geen watermerk-Credits zijn altijd nice)
  Sta jij er tussen en wil jij je foto(‘s) in origineel formaat?
  Stuur dan een PB met de link(en) naar de foto(‘s) welk je wilt hebben.

  Contact gegevens staan op mijn PinkBike profiel.

  Tot de volgende sessie!
  Shaka Brah 🤙

 94. Tijd voor schijnwerpers op dat haven hoofd!

 95. Het was weer genieten op de secret spot. Mooi uit de wind, maar wel golven. Alleen wel stukje lopen vanaf de parkeerplaats langs Aloha.

 96. Vanavond nog een beetje te doen rond hoogwater?

 97. Lijkt een soort van IJsselmeergolven te zijn vandaag, maar hoogwater in de avond maakt het idd wel dat het wat minder uitwaaiert.

 98. Leuk dat ze niet dezelfde pieken pakken maar hun surfen over de face richting de piek waardoor de face voor ons verwoest is en we niks meer met de golf kunnen dus daarom dus ieder zijn zone.

 99. Al iets bekend qua vooruitzichten deze week / aankomend weekend?