Surfweer Dinsdag 12 februari 2019

Op dinsdag zijn er nog golven en staat er weinig wind. De zon schijnt nog niet echt uitbundig, maar dat wordt de komende twee weken wel gecompenseerd. Een periode met mooi ‘voorjaarsweer’ lijkt te zijn aangebroken. Veel te vroeg in het nieuwe jaar. Het geeft wel weer de kriebels om eens na te denken over een vakantie-job op het strand van de waddeneilanden. Of op een tripje richting de uitgestrekte zandstranden van bijvoorbeeld Les Landes!

Dinsdag 12 februari
De maanstand staat in het eerste kwartier waardoor er niet al te veel getijverschil is en de golven bij laagwater dus niet helemaal wegebben. De wind komt uit het zuidwesten, wat het golfoppervlak nog wel licht choppy kan maken, vooral in Noord-Holland en in noordelijke Zuid-Holland. In België en Zeeland wordt het wachten op vloed alvorens er weer een beetje lekker gesurft kan worden met cleane ritjes van 1 meter hoog. Die hoogte is een inschatting op basis van de ruim 2 meter noordswell die wordt gemeten op de Haewene Brim boei, die vlakbij de beruchte Devil’s Hole is gepositioneerd. De Noordzee is daar meer dan 200 meter diep, dus de swell kan daar zonder wrijving naar het zuiden afreizen. Overigens zit er een fout in de weergave van de swellrichting, al zo lang dat ie operationeel is. Deze zul je visueel een kwartslag naar link moeten draaien. Nu is de swellrichting oost met een hoogte van meer dan 2 meter. Maar dat is dus noord. En van deze hoogte gaat zeker nog de helft af op het moment dat de Noordzee weer ondieper wordt. Dus reken op ruim 1 meter voor de kusten van Holland (op de wadden iets meer). En verder op een kleine meter voor Zeeland (nog iets minder voor België vanwege de ondieptes voor de UK kust bij Norfolk). Wel is het getij en de windrichting vandaag voor Zeeland en Belgie, met het tweede hoogwater nog ruim voor het weer donker is.
Nog een manier om de swell in de Noordzee te checken zijn de metingen van het Engelse Cefas Wavenet. Daar is ook weer een gebruikshandleiding voor nodig, want de richting van de blauwe metingen is van de windrichting. En die is vandaag zuidwest over de gehele Noordzee. In het noordelijke deel is deze wind hard tot stormachtig, maar bij ons tot het invallen van de avond zwak tot matig. Hoewel de wind in Noord-Holland eind van de middag al vrij krachtig kan zijn. Dat brengt helaas dus wel weer wat chop met zich mee.

Woensdag 13 februari
De stormachtige zuidwester blokkeert de verdere doorgang van swells uit het noorden, maar woensdagnacht gaat de wind weer liggen. Er zal dus nog wel iets van de 10s periodeswell kunnen doorkomen bij het einde van laagwater in het noorden. De wind is daarbij opnieuw zuidwest, dus echt clean zal het niet zijn (muv een beetje beschutting). Hoewel die later in de middag iets naar ZZW krimpt en in Zuid-Holland tijdelijk afneemt. Van de wind zelf zijn overigens geen golven te verwachten. Het is puur de swell die nog met de laatste restjes doorkomt.

Donderdag 14 februari
Donderdag breekt ‘de lente’ aan! Veel zon, hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, maar weinig golven. Het Noordzeewater zal weer lekker opwarmen, zodat al snel die 5mm of 4mm voldoende zal zijn als de zon schijnt en het niet waait. Schoentjes, handschoentjes en cap blijven voorlopig nog wel nodig. De temperatuur van het water is volgens dit kaartje nu tussen de 6 en 7 graden in Noord-Holland en op de wadden en tussen de 8 en 9 graden voor de kust van Zuid-Holland zuid en west Vlaanderen.

Weekendvooruitzichten
Voorlopig blijft het flat muv van de noordelijke kusten (wadden en deels Noord-Holland). Donderdag ligt er grote depressie ver boven de Noordzee tussen Groenland, Spitsbergen en Noorwegen. Hier kan mogelijk een halve meter swell van afreizen en in het weekend de wadden raken. Deze swell wordt echter behoorlijk tegengewerkt door een tweede lagedrukgebied die vrijdagavond op precies dezelfde plek ligt. Daar wordt de swell meer van verwacht. Alleen niet meer voor het einde van het weekend. Met uitzondering van de wadden, daar zondagmiddag al een halve meter cleane noordswell (op de sets 1 meter). In de regel weten dit soort swell de kust van Zuid-Holland of Zeeland niet te bereiken. Soms lukt dit in Noord-Holland nog wel, maar dat is afwachten en de metingen van een boei als de Haewene Brim boei in de gaten houden.

Wetsuit-advies:
Dinsdag: 6/5mm met cap 3mm, schoen 7mm hand 4mm
Woensdag: 5mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Zondag: 5mm wetsuit 2mm cap, schoen 6mm en hand 3mm.
 1. De Haewene Brim boei geeft nog ruim voldoende swell uit de aanvoerrichting voor een tweede sessie vandaag!

 2. Ik kom zelden op Wijk maar heb eigenlijk een redelijke foto nodig van de pier (voor een schilderij), vanaf het strand (liefst net iets ten noorden van de strandtent) met een beetje detail. Heeft iemand die toevallig liggen of, zou je ‘m willen maken? Scheelt mij weer een ritje WaZ.

  Cheers,
  Mike

 3. PS Hoek was wel OK vanochtend. Niet bizar maar wel lekker

 4. Mike is richtig, es wahr toll

 5. Voor diegene die willen weten waar die spectra metingen precies voor staan.

  Hs : gemiddelde hoogte van het hoogste 1/3e deel van golfhoogtes
  Hmax : Maximale golfhoogte
  Hs7 : De golfhoogte van golven met een hogere periode dan 7sec
  TM02 : Periodeparameter van golven meer dan 10 sec periode
  Hm0 : Sign. golfhoogte van alleen golven met een grotere periode van 10s.
  E10 : Energie van alleen de golven tussen 10s en de hoogst mogelijke periodes.

  Kortom, aan deze waardes heb je voor golfsurfen niet direct heel veel. Ze zouden een Hs5 en een Hs6 moeten tonen. Dat zou een perfectie indicatie voor de swell om te surfen zijn!

  bron: https://waterberichtgeving.rws.nl/water-en-weer/metingen/noordzee/golfspectra

 6. Hoi Mensen. Heeft iemand ervaring metsurfen in Sicilie? Ik ga eind Februari daar naartoe. heeft het zin om mijn surfboard mee te nemen?

 7. @Pablo

  Geen idee Sardinië wel!

 8. Verassend lekker vandaag.. 4 uur in gelegen genoeg push voor een shortboard en clean. Thanks voor de call Tobias

 9. 👍 Ik heb zelf ook heerlijk gesurft met mijn zoon. En idd gewoon op shortboard. Tot bijna donker. Volgens de local(s) beter dan vannochtend.

  Nog even de meetboei gegevens voor het archief:

 10. vanmiddag op scheef was zalig, vanaf 16-18u waren de golven heerlijk clean, goede push ook. Absoluut alert waardig, bedankt tobias!

  ps; volgens mij heb ik de befaamde waveskirider getroffen op scheef, man in een rood pak en een gele waveski? Net toen ik het water uitging, dook hij erin rond 17u

 11. @Pablo
  Ben zelf vorig jaar iets later in het jaar geweest (april) het was toen meer dan de moeite waard! Ciammarita (in de buurt van Trappeto) is een mooie spot.

 12. Morgenochtend vroeg nog de moeite waard tobias?

 13. Volgens de voorspellingen schat ik eerder namiddag rond het laagtij (14-15u)
  Maar denk eraan om toch gewoon ‘smorgens te rijden, is het niks dan lekker ontbijten/chillen en pas na de middag erin …

 14. @Rookie: was jij toevallig vandaag @scheef?

 15. Er is nauwelijks nog iets over van de N-swells op de Haewene Brim boei.
  Trouwens, nu lijken de richtingen wel goed te kloppen met ZW windswell en een klein restje uit N-NNO.

  Maar mocht je het morgen proberen, dan denk ik eerder ochtend met de push nog een heel klein beetje. Die wind van de middag gaat niets geven.

 16. Dus wachten tot dit lagedrukgebied bovenlangs trekt zaterdag-ochtend. En dan 2 of 3 dagen er bij optellen voor de swell bij ons is. Komt pas ergens volgende week weer een surfbare dag aan (en alleen in het noorden). Deze flatspell zou wel eens heel lang kunnen duren….

 17. nee vandaag was ik er – jammer genoeg – niet .. 🙂

  bedankt voor de extra info Tobias !

 18. Dinsdag erin geweest, het werd eigenlijk snel redelijk rommelig. Het beste was van 8.00 tot 10.00 (tij was aardig afgaand). Daarna te laag water om nog lijntjes te zien/pakken (als beginner), veel pieken die snel dicht sloegen. Stroming wel aanwezig, maar goed inschatbaar, zuid trekkend en niet keihard sleurend. Volgens mij had ik beter vanmiddag kunnen gaan…

 19. Redelijk flat in Scheveningen nu

 20. Tobias, hoe lang is heel lang? Mbt flatness…

 21. Een week of twee kan het wel duren. Afgezien een verdwaalde rimpel uit het noorden en soms een vrij krachtige zuidwest. Maar die gaat in BE ook geen golven geven. Enkel in Noord-Holland een paar surfbare golfjes tussendoor. De jetstream (straalstroom) op 12km hoogte ligt structureel verkeerd de komende tijd. Heeft een veel te zuidelijke west-oost baan met vlak voor de continenten (Afrika / Zuid-Europa) een afbuiging zuid naar noord. Voor golven moet je in de Benelux helemaal naar de wadden en op sommige momenten misschien een golf uit NNW in N-H en deels Z-H.

  Dus dat wordt even genieten wat de winter tot nu toe gebracht heeft. Gisteren hele mooie condities in de ochtend als we de platen van 65 things (https://www.facebook.com/65things.nl/posts/2022802607801470 ) mogen geloven!

 22. Hopelijk in maart weer een periode van consistent surf. Portugal ziet er goed uit voor volgende week 2.5M @ 13 sec maar offshore. De moeite waard?

 23. Altijd! Zeker met offshore

  Er glipt nu trouwens toch weer een verre noordelijke swell door de zuidwester heen. Goed te zien op de boeien en surfbaar in N-H en op de wadden met zeer groot board.Staat wel wat wind uit zuidwest, dus dat is iets minder gunstig. De webcam van timboektoe doet een beetje raar, maar het plaatje tim.jpg op de server van http://www.scheveningenlive.nl/ is wel te raadplegen met F5-en. Daar moet je dan tim.jpg achterplakken om het beeld te krijgen. Ik kan het niet als url posten hier, omdat die dan niet refreshed.

 24. @panne(n)koek serieus een panne(n)koek

  Periode 13 en 2,mm is top op de points

 25. wijk vanmorge 8.30 tot 11.30 was grappig en idd kwam er af en toe een mooie setje binnen rollen leuke ritjes gemaakt en 4man erin na 11.00 was het wel echt voorbij

 26. scheef 10 tot 12u, eerst alleen erin, dan 2 man bijgekomen.

  middelmatige golven met af en toe een mooie lijn
  best wel fun inderdaad en als het de komende weken écht flat wordt dan zal ik blij zijn dat ik vandaag geweest ben 🙂

  beetje koud vr een 4/3, mr niet onmogelijk (met gloves etc )

 27. Zijn de zomermaanden mei juni juli echt compleet flat in nl?
  Neem aan dat de meesten dan hun toevlucht zoeken naar het zuiden?

 28. Nee, natuurlijk niet. Open maar eens een willekeurige dag in een van deze maanden:

  http://surfweer.nl/surf/surfweer-dinsdag-5-juni-2018/

 29. Tijd dus voor een snowboard tripke

 30. Sofftop aardig onder de knie, was 8’0 en 80 liter dus ben aan het rondkijken voor een eerste plank.

  7’4″ 22″ 3 3/4” 72 ltr

  Er is ook een 8’4 variant met 90 liter maar die lijkt me wat te log, zou graag ruimte willen om te groeien/draaien. Maken de dimensies van die 7’4 dit tot een geschikte plank voor de noordzee condities voor iemand die zijn eerste plank aanschaft?

 31. ik weeg overigens 86 kilo

 32. Trippel finn is the best!!
  Heb ik zelf ook ^^

 33. Dat heeft toch vooral te maken met je persoonlijke voorkeur, je peddelkunsten en de condities. Probeer (huur/leen) eens een vergrl

 34. Vergelijkbare plank, succes en plezier

 35. Staat zeker op de planning!
  Wat is jullie surfplank van voorkeur waarmee jullie surfen?

 36. Ik zou zeggen; ga eens naar een surfshop (zoals hierboven) en praat daar met de verkoper. Normaal gesproken hebben die er veel verstand van en kunnen ze je goed adviseren. En als er een verhuur bij zit is het helemaal mooi meegenomen.
  Dat is mijn ervaring althans 🙂

 37. Als beginner lijkt het logisch om eerst met softtop/longboard te beginnen, en als dat een beetje lukt, ga je “verder” naar kleinere boards. Want die zijn immers voor de pros en je wilt een pro worden!

  Maar eigenlijk werkt een softtop of longboard in Nederland vaak het best. Of een 7.6 funboard als je iets meer wendbaarheid wilt en de golven hebben wat meer kracht. Die 7.4 hierboven lijkt me ook een redelijk allround board waar je op de iets hogere dagen wel mee uit de voeten zou moeten kunnen.

 38. Op de 20e vliegen een paar vrienden en ik op Lissabon. We hebben een taxibusje geregeld die ons naar Peniche/Baleal brengt. Mocht je ook op de 20e op Lissabon vliegen en je wilt mee rijden, just let me know. Dan kunnen we de kosten splitsen!

 39. Wat vind je hiervan? Veel volume, veel dikte, lekker stabiel en iets wendbaarder dan de voorgenoemde. Ik hoop dat ik deze kan testen bij Aloha

  7’6′ x 23,5 x 3 3/4 79 liter

 40. @frederik Trippel finn is beter hoor.

 41. Mijn board is wit en blauw en pak zwart en ik surf bijna nooit in scheveningen maar toch leuk er zijn namelijk niet veel die Waveski surfen !! zee u in the water !?

 42. @1ste plank
  Ik ben een beginner (met een 20-25 sessies achter de rug) en huurde eerst softboards van 9 en 8. In Sagres Portugal (ik geloof in Surfers Lab) liet ik me een niet te korte plank adviseren omwille van de stabiliteit als beginner en de mogelijkheid om ook op kleinere Noordzeegolfjes te surfen, ik eindigde (zijnde 1m83 en 77kg) met een NSP funboard van 7’6. De ervaring was voor mij heel positief, de softtops waren in vergelijking als het ware logge boten geworden. En evenwicht en popup waren zeker geen moeilijke overgang op mijn funboard, integendeel en het gevoel al surfend is veel leuker, lichter, sneller, soepeler … Ik denk dat ik ongeveer 350 euro betaalde en 30 euro om ze naar België te laten sturen (per vliegtuig was dat 100).

 43. Ik zou als beginner kijken naar een mini Malibu achtige plank. Vanaf 6’8 kom je er prima mee uit de voeten en ze zijn zeer hufterproof. Zeker als je dat vergelijkt met planken van foam. Een keer een botsing of laten stuiteren bij vervoer betekent meestal niet meteen een gat in je plank. Ook zijn ze tweedehands goed te verkrijgen voor niet teveel. Meestal zijn dit toch een soort overgangsboards en leuk voor de heb als je een keer met vrienden gaan surfen maar zelf zal je waarschijnlijk vrij snel wat anders willen. (Danwel kleiner danwel groter) En kan je zo’n plank ook weer makkelijk verkopen.

 44. Er wordt op dit moment gesupt!
  Voor wat het waard is…

 45. Tobias als ik t mij goed herinner gaf je zo nu en dan in t jaar een, laat ik het “een cursus weermodellen leren lezen en begrijpen” noemen als leek. Staat dit ergens dit jaar weer op de agenda?

 46. Hee nee, helaas. Mogelijk wel nog eentje op Surfana Festival, als onderdeel van een van de clinics.

  groet,
  Tobias

 47. Wie het kleine niet eert…die …

  We zullen het moeten doen met de kleinst denkbare golven de rest van de maand..
  Zelfs op +10 dagen geen depressies bij ons in de buurt. Wel vlak voor het Europese continent en hele brute rond de 22-24 feb.
  Dat biedt dan weer hoop voor een surfsessie in het buitenland op niet al te ver rijden!

 48. Bedoel je daarmee surfen in het kanaal…of nog verder weg?

 49. Dat is nu nog ver weg.

 50. @ Joc, @ Tobias, Mocht die weercursus er toch nog een keer komen: ik hou me aanbevolen!

 51. Hoi, heb nog 2 plaatsen in de wagen richting Hossegor voor volgende week. Laat maar weten indien interesse. Split kosten.
  Vertrek uit Brugge.be
  Whatsapp: +32 497 268 97O
  PS: no flat spell + off shore 24/7

 52. Dat zand dat de komende tijd wordt opgespoten op het strand langs de North Shore van Walcheren, zou dat nog enige invloed hebben op de huidige zandbanken of verandert daar in principe niet zo veel aan?

 53. Er kan dus alleen maar gesurfd worden op Texel dit weekend?

 54. Jawel! @lucas @ Tobias misschien als we wat kunnen opzetten zoals bv bij dat wanneer er bv meer dan 15 mensen zich aanmelden met interesse dat t voor jou (Tobias) toch interessant kan zijn eentje te doen?!

 55. Hallo,
  Ik vertrek zondagavond of maandagochtend richting Hossegor en heb nog 2 plaatsen vrij in de wagen. Ter plaatse rij ik ook wat spots rond, Seignosse, Capbreton, Baskenland,…, dus kan je ook daar eventueel mee ipv wagen te huren.
  Terugreis het weekend erop kan ook. Kosten splitten.
  Ik vertrek vanuit Brugge .be maar wil wel een klein ommetje maken.
  Dus heb je zin in een week 24/7 STEVIGE Atlantische surf en lichte offshore dan krijg je de zon er bovenop.
  Laat me iets weten via Whapp +32 497 268 97O

 56. Opspuiten bij Domburg/WKP heeft tot nu toe altijd wel tot verandering van de golven geleid. Dit keer wordt het strand zelf opgespoten, dus vermoedelijk is de grootste impact bij hoog water.

 57. Ja ik ben al heel lang geinteresseerd, dus doe graag mee als er een kans komt!
  O-Face

 58. @O-face Nice man! @Tobias zou je er over nadenken bij genoeg aanmeldingen ? Anders dan kan ik even een oproepje doen hier en kunnen geïnteresseerden jou of misschien mij even een berichtje sturen ervoor en bij genoeg animo duiken we de lesbankjes in

 59. Ik hou een lijstje bij van geïnteresseerden, dus dat moet wel lukken! Stuur anders even je mail-adres door naar [email protected]

 60. Ik kan het iedereen aanraden (zelf ook gedaan). Super interessant, leerzaam en nog steeds niet altijd eenvoudig (maar je begrijpt het af en toe wel beter).

  Vanaf toen weet ik weliswaar ongeveer hoe het moet maar kijk ik nog meer uit naar die SMS-jes van Tobias. Ik ben te lui, sorry.

 61. Waarom trouwens met de auto en niet gewoon vliegen op Bordeaux en dan auto huren?
  Roadtrip sentiment of scheelt het echt zoveel in de kosten?

 62. Ofwel, wat vervuilt het minst: met auto naar Bordeaux of met vliegtuig?

 63. @ Waveski rider, ben jij die man die nog high van de verflucht altijd een biertje en pretshaggy doet van tevoren? Want dan ben je niet de enige Paulus!! Hahah Zie je snel in die water! 🙏🏻😭

 64. Komt al bij al op hetzelfde neer qua kosten + geen gezever met huurmaatschappij.

 65. Weet iemand waar je dit soort boardjes kan kopen in BE/NL?
  https://www.youtube.com/watch?v=zLu1tJ5jcuQ

  Al dan niet van een ander merk?

 66. He talent zekers maar dan na het varen natuurlijk nooit bier voor het sporten hoor!!zee u

 67. Sickboards heeft er een flink aantal, wel ff kijken welke echt surfskates zijn, maar moet lukken https://www.sickboards.nl/nl/926-surf-skate-completes

 68. Bij surfsports.nl op Scheveningen hebben ze Carver skateboards. Heb er zelf al een paar jaar zo eentje en dat helpt echt om dit soort flatspells door te komen.

 69. Ik heb het JOB pro model en ik heb hem van de swelltech website besteld. Je zou ook nog kunnen kijken voor smoothstar. Die worden bij wijk aan zee in de shop verkocht en hoor daar ook wel goede berichten over!

 70. Ik heb gesurft op het kofschip

 71. ik heb deze gekocht een tijdje terug. leuk instap modelletje al moet je wel een verhoger onder je voorste truck zetten om wheelbites te voorkomen.

  Het is allemaal niet zo robuust al een carver, maar om te proberen of je het leuk vindt om te doen is het een prima board. Gebruik het nu een half jaar en ben er meer dan tevreden over.

  https://www.twobarefeet.co.uk/two-bare-feet-carver-829-complete-carving-29-skateboard.html

 72. morgen ineens waves?

 73. @ surfskate: Waar ik nu stoked over ben is surfadapter van Waterborne.

 74. Surf vandaag of morgen?

 75. Aankomend weekend lijkt het kanaal wel af te gaan. Zou er al voldoende swell binnenkomen of kan je dan beter doorrijden naar het uiterste westen / richt Bretagne.

 76. gister

 77. Ik ben ook wel erg benieuwd naar de forecast voor noordwest Frankrijk. Volgens MSW komt er vrijdag en zaterdag toch wat moois binnen met offshore wind.
  Is de invloed van het getij overigens net zo cruciaal als dieper in het kanaal? Een stuk minder toch.

 78. Blijf toch conservatief denk ik maar waarom altijd maar dat gepraat over spots en bijbehorende condities. Ga ergens heen en surf en laat het daarbij, geldt niet alleen voor de ‘secrets’ maar ook voor de bekende en makkelijk vindbare spots.

  Delen heb je je surfbuddies voor, niet deze omgeving.

 79. Exact.. svp zonder de naam.

 80. Edit. Alle spotnamen moderated.

  Overigens komt er nu ook wat binnen in eigen land. Noord Holland midden op dit moment:

 81. Dan daarvoor een boks Tobias

  Meerdere redenen te bedenken om na te denken voordat men deelt, respect naar de locals is dan een van. Sommige spots zijn echt heel getijde gevoelig, zeker als het gaat om een (soort van) point betekent dit dus al snel drukte. Ontspannen locals betekent goede vibe in het water, voor iedereen. Daarnaast is iets zelf ontdekken, inclusief spreekwoordelijk vallen en opstaan, ook nog steeds de beste manier om te leren en te begrijpen.

 82. Helemaal mee eens, we zijn van de zomer de hele kust van Spanje en Portugal langs gegaan. En inderdaad de spots zoeken is dan het leukste als je er 1 hebt gevonden. 3 man in het water met mooie swell.

 83. Wijk van 1400-1600 was lekker !

 84. Zo af gaat het niet komt net niet lekker binnen zou eerder Bretagne of Engeland kiezen!

 85. Onze eigen Noordzee dan?
  Swell komt er nu vanaf bovenaf in. Even kijken hoe goed het gaat doorkomen morgen en overmorgen. De tegenwind die er staat, lijkt mee te vallen.

 86. Komt er ook een alert/bericht toevallig via app nog voor morgen en overmorgen? Heb 2 vrije dagen en een auto tot mijn beschikking dus ben nieuwsgierig wat dan echt de allerbeste plek is om erin te duiken

 87. Zojuist verstuurd.

 88. Vroeg me af moet je echt 24 uur wachten na het aanbrengen van een tailpad?!

 89. Dat ligt aan de lijm 🙂
  Zal na 24u waarschijnlijk pas volledige hechtingskracht hebben.

 90. Nee. Mijn laatste heb ik max 3uur laten drogen. Zit er al meer dan 40 sessies op zonder problemen.