De hoogste golf ooit was 4 feb 2013

Nu bij ons in de Noordzee op dit moment records worden gebroken met de kleinste golven ooit, werd afgelopen maandag bekend dat de grootste significante golfhoogte op een meetboei net geen 19 meter bedraagt (62,3 ft). Deze ruim ‘zes verdiepingen’ hoge golf werd op 4 februari 2013 gespot door een boei op de Atlantische Oceaan tussen IJsland en Groenland tijdens de storm “Pille“. Het is voor Noordzee begrippen bijna niet voor te stellen, aangezien het stuk Noordzee voor de Nederlandse kust niet eens 19 meter diep is. Toch komen er in de Noordzee ook zeer hoge golven voor.

Op maandag 1 januari 1995 ontstaan er tijdens een noordelijke storm boven de Noordzee significante golven van bijna 12 meter hoog. Tussen de sets door wordt eenmalig een zogenaamde ‘freak wave’ van 25,6 meter hoog gemeten! Deze golf is de boeken in gegaan als het eerste officiële bewijs voor het bestaan van dit soort golven. De meting werd gedaan door het Draupner Gas boorplatform op nog geen 500 km afstand van Nederland. De swell van deze storm was op 1 januari natuurlijk nog niet aangekomen op onze stranden. Getuige de rustige dag op de foto van de nieuwjaarsduik in Scheveningen op 1 januari 1995. Wat moet het surfen een feest zijn geweest twee dagen later, op woensdag 3 januari 1995. Op die dag viel de wind compleet weg en draaide naar oost, terwijl de golven uit het noorden nog huizenhoog bleven binnen komen.

Geen foto-archief van het surfen op die dag voor zover ons bekend. Van de bewuste storm bij IJsland op 4 februari 2013 is er wel een archief. Tot 8 jaar terug zijn hier alle oude surfweer berichten en surf-reports nog beschikbaar. De storm van de hoogste golf ooit had begin februari nog twee dagen nodig om via Schotland de Noordzee in te trekken. Op woensdag 6 februari 2013 begon een reeks van drie dagen met sneeuw en goede surf.

Hoewel er op de Atlantisch Oceaan op dit moment ook weer grote stormdepressies zijn te vinden, is daar nu weinig van bij ons te merken. Een groot hogedrukgebied boven Europa dat alsmaar sterker, houdt alle stormen op afstand. Daardoor gaat deze periode waarschijnlijk de boeken in als de langste flat-wave golfperiode van 2016. Tijd om je eigen surfboard te bouwen. De plank, resin en het glasvezel liggen alvast voor je klaar via surfweer.nl/artofshaping.

Het surfweer voor de laatste week van december ziet er wel hoopvol uit. Op de eerste dag van de winter (21 december) gaat er iets veranderen met toenemende wind uit het zuiden, snel gevolgd door een kleine swell uit het westen. Het is extra merkwaardig dat daarna juist een periode met typisch herfstweer gaat aanbreken in de verwachting.

Logisch. Want we hadden natuurlijk ook nog geen herfstseizoen gehad dit jaar. Laat die kerst- en nieuwjaars depressies maar komen met een eventueel een nieuw golfhoogte record op de Atlantische Oceaan en in de Noordzee!

12145559

Verwachting voor  volgende week vrijdag – ECMWF model
 1. De storm “Pille” die in 2013 verantwoordelijk was voor de hoogst gemeten golfhoogte op aarde.

  Volgens het artikel op The Guardian was het sterke koufront de oorzaak van de extreme golven. In feite was dit echter na het koufront, in de polaire lucht met diverse troggen. Die zijn op de Noordzee ook altijd goed voor hogere swells.

 2. deze flatness brengt me bij volgende vraag:

  iemand een tip voor vakantie portugal eind juni ?

  ik zoek een huis voor mijn familie, dichtbij het strand, rustig gelegen

 3. @Jorge, wellicht is ons huis iets voor je familie. Vlak aan zee, en tussen de surfstranden van Monte Clerigo en Amoreira.

 4. Hoe tof in het te lezen dat je herinnering bevestigd wordt.
  Die winterdagen in 1995 kan ik me nog herinneren als golven zoals in Frankrijk op de Blokkendam. Bedankt voor de bevestiging van mijn herinnering.

 5. @gerrit, alvast bedankt !

 6. Zou pipeline af gaan vnvond? voorspellingen zien er toch super uit!!

 7. Ja met deze flatness een goed moment om de surftrips te plannen. Daarom de volgende vraag. Ik heb eind februari een week vrij, weet iemand of dit een goede periode is voor het surfen in de noordelijke delen van Frankrijk. En nog tips voor mooie spots?

 8. @philip

  audierne, baie de trespasses in bretagne echt top en prachtige omgeving

 9. Wind lijkt voor donderdag 22 en vrijdag 23 December: dat is nog veel tijd om te veranderen van voorspellingen.

 10. http://www.anp-archief.nl/page/2247644/nl
  ook mooie gofjes 1991

 11. Dat was inderdaad ook een leuk laagje dat oudejaarsnacht overtrok. Wel een beetje te snel voor het echt goede.

 12. Ik was er niet eens bij maar plaatjes blijven leuk.

  Supervet dit archief van ed!
  http://www.maasvlakte2surf.nl/site/maasvlakte-i/

 13. Kan me herinneren
  Twee jaar terug volgens mij februari
  Zware storm 74 knopen
  En dag erna springtij
  Ook die dag op een kilometer uit de kust
  Ook een Monsterlijke golf voor zandvoort

 14. is er iemand surf in Marokko 17-23 dec ?

 15. Welke helden gaan er naar Frankrijk dit weekend?!

 16. leuk verhaal Tobias, in 1995 waren er veel nep gabbers, zwabbers genaamd.
  op de blokkendam was het goed toeven idd, lekker met dat warme afval water van de kolen centrale. dan hoefde je niet naar tropicana te gaan!

 17. Voor mij gaat 31 jan in 2002 of 2001 in de boeken als cleanste allerhoogste dag ooit in NL. Toen hadden we echt dik 3 meter cleane faces hier in Noord Holland.. Ben eigenlijk wel benieuwd wat daar toen aan vooraf ging qua storm. Weet nog wel dat de dag daarvoor de wind al offshore in de middag draaide en het compleet out of control was

 18. Als je eens een keertje ander surftripje wilt, Middellandse zee gaat los vanaf zaterdag. Check magicseaweed bijv. la Mata 3m plus. Moet je wel een beetje beschut baaitje zoeken

 19. @napoleon. Ja dat ben ik roerend met je eens.

  Die twee dagen waren unreal. Niet vaak angstig geweest in NL maar die dagen liep het af en toe dun door mn wetsuit 😉

  Vooral de 30e jan laat op de middag in Petten. Kan me nog herinneren dat ik uit de auto stapte en de dijk gewoon voelde trillen door de ontladende golven. Zou mooi zijn als er weer eens zo’n dag volgt.

  Cheers. [email protected]

 20. Mooi die memoires uit de oude doos. Toch was vroeger alles beter. Rustiger in elk geval ;).

  Terug naar het hier en nu.. wat gaat het weekend doen? Heb nog nooit zo’n lange periode gezien?! Ben het weekend in Domburg, moeite om een boardje mee te nemen of daar maar een suppie huren? Thanks for the advice!

 21. Hoogste golf ooit aan de NL kust was November 2006 :

  http://visserijnieuws.punt.nl/content/2006/11/onderzoek-hoge-golven-in-noordzee

  Sweet dreams !

 22. 8 februari 2015 op de Maasvlakte was ook dik….hier foto van mij op de sup

 23. @ surf jedi , komend weekend valt er niets te surfen helaas

 24. Swellhoogte 0,0 meter bij 17 seconde is natuurlijk nog steeds nul.
  Er lijkt wel iets om Engeland heen te willen krullen van swell. Heel soms zie je dan op de wadden een surfbaar golfje langs komen. En mogelijk ook in Noord-Holland. De richting is te veel west voor Zuid-Holland en zuidelijker.

  bron: http://www.opc.ncep.noaa.gov/Atl_tab.shtml

 25. Dit jaar was er ook nog wel iets leuks te vinden:
  foto by Jeroen Goudzwaard

 26. Helaas, thanks voor de info mannen! Dan maar uitkijken naar het beeldmateriaal van Danny en consorten uit Frankrijk :).

 27. Jij voelde dijk trillen ???? Waren het niet je knieen ?

 28. If only Britain would get out of the way.

 29. than you could live in utrecht aan zee

 30. Epic flet @MV

 31. offtopic voor de plaatjes schieters onder ons: is een 200mm (F2.8) objectief voldoende i.c.m. een full-frame camera om redelijke kiekjes te maken vanaf het strand in Nederland? Of moet daar echt een 1.4 of 2.0 extender bij?

 32. @ tobias
  Top zo lang terug in de tijd gaan, net uit top dagen uit najaar 2008 zitten kijken. Ook met mijn uploads 🙂 beste dag ooit Yannick op de Maasvlakte in 2008 en meerdere dagen dat najaar.

  Wel lastig zoeken…pdf’en per report en een database in?

 33. Op een fullframe heb je met die lens wel een extender nodig vind ik .

 34. Hier is het wat minder flat : http://beachcam.meo.pt/livecams/praia-do-norte/

 35. @orange
  200mm F2.8 is een hele mooie lens voor allerlei zaken. Ik weet alleen niet of het de beste lens is voor surffotografie.
  Ik heb altijd een 70-300 en sinds een jaar een 100-400 gebruikt en dat met cropfactor (1,6), dus geen fullframe.
  Ik zou zeggen hoe meer mm, hoe beter. Ik heb geen ervaring met extenders.

 36. Zoeken:

  De dag die je zoekt komt altijd bovenaan bij Google. Bijvoorbeeld. surfweer 23 november 2008

 37. Zoeken:

  De dag die je zoekt komt altijd bovenaan bij Google. Bijvoorbeeld. ” surfweer 23 november 2008 ” Ik weet niet of pdf-jes daarbij handiger zijn, maar misschien wel leuk als opslagmedium mocht mijn database op een gegeven moment te vol zijn.

 38. @atmosphere & Ed
  Ik had al zo’n vermoeden, bedankt voor jullie bevestiging!

 39. Net weer NL binnen dagje le rozel gepakt. Met 2 meter bakkies #stoked!

 40. @ tobias

  Pdf kan als -blob- een database in zou leuk zijn als dit archief lang bleef bestaan zonder problemen met externe linkjes die niet meer werken enzo

 41. Ga zo toch effe peddel naast de pier in velsen noord ik zie golvjes !

 42. @surftrip Le Rozel : heerlijk uitzonderlijke hoogte wegens tempête !
  Ben je er ook al geweest met standaard swell ? Iemand anders ?

  Zouden in April eens deftig willen leren droppen in ( kleine) green waves in de buurt…

  Kent iemand goede leraar/school in Le Rozel?

  Thx

  Pablo

 43. Waz leuk

 44. Ik zag op Texel ook een leuk golfje binnenkomen, maar helaas op de atb op het strand. Zijn dat die golven die om Engeland heen zouden?
  Zou het morgenochtend ook nog leuk kunnen zijn? Fingers crossed

 45. Nee, waren eerder golven van het beetje westenwind wat in N-H en voor de kust te vinden was. Is nu weer weg, dus denk niet dat het morgen weer zo is.

  Nog twee dagen flat. Vanaf woensdag verandering in de lucht. Donderdag een straffe WNW in de namiddag en avond. Kortom, tijd voor een update!

 46. En met kerst krijgen we er ook behoorlijk van langs. Wind, eten en golven in overvloed!

 47. Thank you God

 48. Tijd voor een helmpje? http://www.theinertia.com/surf/5-reasons-why-surfers-should-wear-a-helmet/

 49. Sabre norris had er trouwens eentje op zij zat bij talkshow ellen.

 50. Van al dit gepraat in de verleden tijd, krijg ik heel erg veel zin in een leuk golfje in het heden