Drie nieuwe Benelux kampioenen golfsurfen 2013

Vorige maand vond in Scheveningen het Benelux kampioenschap golfsurfen plaats tijdens de O’Neill JACKPOT. Met mooi weer en goede deining beloofde het evenement een groot succes te worden. Tijdens de wedstrijd namen de beste 48 surfers uit de Benelux het tegen elkaar op voor een totale prijzenpot van €5000,-. Om te zorgen dat de wedstrijd in optimale condities gehouden kon worden, werkte de organisatie met een wachtperiode van in totaal vijf weekenden in september en oktober. Afgelopen woensdag kregen de deelnemers en partners groen licht voor het laatste wachtweekend. Met de beste Nederlandse voorspellingen in het vooruitzicht, was het wachten zeker de moeite waard om een mooie finale neer te kunnen zetten.

Het deelnemersveld uit Nederland en België was vanaf de start heel erg aan elkaar gewaagd. Er werd een grote strijd verwacht tussen nationaal kampioenen Pascal van der Mast (NL) en Mathias Vanoverbeke (BE), maar helaas werd Mathias echter al in de kwartfinale uitgeschakeld. Dit gaf de Zeeuwse van der Mast de ultieme kans om er met de titel vandoor te gaan. Pascal liet in de finale met subliem surfen de Hagenezen Marijn Bouwmeester (2de plaats) en Daniel Spaans (4de plaats) en de Westlander Kaspar Hamminga (3de plaats) al snel achter zich, en nam uiteindelijk de Benelux-titel mee naar huis.

Bij de vrouwen vond de strijd in de finale plaats tussen Julie Lauwers (BE) en Mirna Boelsma (NL). Julie heeft het afgelopen jaar aan diverse internationale wedstrijden deelgenomen en deze ervaring heeft haar waarschijnlijk een extra duwtje in de juiste richting gegeven, want zij wist hier in Scheveningen de Benelux-titel op haar naam te zetten. Julie werd op de voet gevolgd door Mirna Boelsma (2de plaats), Dominga Valdes (3de plaats) en Julia van Rooij (4de plaats).

Bij de junioren waren de deelnemers ook goed aan elkaar gewaagd. De uitschakeling van Nederlands kampioen Jelle de Roode in de halve finale kwam als een grote verassing. Jack Verbraeken (BE) maakte hier dankbaar gebruik van en liet zien dat hij als 14-jarige niet van plan was iemand anders er met de prijzenpot vandoor te laten gaan. Hierbij liet hij de andere concurrenten Fabian Salawanej (2de plaats), Tom Boelsma (3de plaats) en Keith Marcantuoni (4de plaats) achter zich.

Al met al was het een zeer geslaagd evenement en kan de organisatie terugkijken op een succesvol resultaat. De spaarpot gaat weer open en in 2014 is het opnieuw een verrassing wie er met de nieuwe titel vandoor zal gaan. Organisator Michael Schmitz geeft als commentaar, “Het is tof om te zien hoe het niveau de laatste jaren is gestegen. Door middel van een Benelux kampioenschap willen wij het beste uit de talenten halen en ze een opstap naar het internationale niveau bieden. Het is dan ook super belangrijk om surfers hun grenzen continu te laten verleggen. Ze zijn er nog lang niet! Hopelijk mogen wij in de toekomst een surfer uit de Benelux in de wereldtop mee zien draaien. Wij willen de sport de komende jaren flink stimuleren en hebben hierin nog een hoop werk te verrichten. Dit is een leuke missie, die zeker zal slagen. Dat is puur een kwestie van tijd”.
  1. Zijn er ook filmpjes van gemaakt, die golfjes zien er indrukwekkend uit, ben eigenlijk wel benieuwt naar filmmateriaal.

    (en anders even mailen, dan zal ik er een volgende keer iets moois van maken ;).

  2. Zie rechts bovenaan, op de homepage.

    Of: http://player