Surfweer Vrijdag 17 februari 2017

Het wordt de vrijdag waar we zo naar uit hebben gekeken. Niet dat de golven epic worden of dat er alerts zijn, maar van de volgende twee zaken worden we erg blij. Ten eerste is de temperatuur na de lentedag van gisteren weer eens normaal voor de tijd van het jaar. Ook de watertemps zijn weer aan het stijgen. Ten tweede is het een NW swell die vrijdag golven komt brengen. Dit is de eerste swell aan het einde van de winter welke overal golven gaat geven! Lees meer…


29 surf-reports vandaag

Surfweer van donderdag 9 februari 2017

Er kon weer even gesurft worden deze woensdag. Alleen in het zuidwesten, in het noorden bleef het helemaal flat. We hebben te maken met het meest slechte begin van een surfjaar in het nieuwe millenium. Wat dat betreft zijn we vorig jaar behoorlijk in de prijzen gevallen. Dat was wel te zien aan de enorme hoeveelheid inzendingen op de #Northseafun actie van Surfweer, 6 surf en Quiksilver. De foto’s zijn nog allemaal terug te vinden onder deze link op instagram.

De vraag is natuurlijk wat het de komende dagen en weken gaat doen. We zullen het in ieder geval moeten zoeken in de zuidwesthoek. Dus Zeeland, Zuid-Holland en België. Uiteraard doen de wadden ook gedeeltelijk mee, want de golven ontstaan steeds door het krachtige windveld net boven de waddeneilanden.

Donderdag 9 februari 2017
Het waait dichterbij (boven de wadden) even wat minder, maar swell komt nu van ver vanaf Noorwegen en Denemarken vandaan. Het is nog steeds een swell met een vrij oostnoordoostelijke richting. Het meer naar het zuiden hoe beter, hoewel het op de rand van Zeeland en deels Zuid-Holland vaak nog het beste breekt. Ook op de wadden kan er goed gesurft worden en de wind is even ook wat gunstiger oostzuidoost. Later op de middag toch weer meer oostnoordoost op Ameland en Terschelling.

Vrijdag 10 februari 2017
Een mindere dag dan donderdag, omdat de swell van ver weer wat is afgenomen. Wel is de noordoostelijke wind weer wat toegenomen en komt dus ook uit een iets betere hoek. Wellicht gaat dit toch nog kansen bieden op een einde middag sessie bij hoogwater.

Zaterdag 11 februari 2017
Boven de wadden gaat het weer flink los. Alleen het komt pas laat op de middag op gang. De vraag is of de swell dat dezelfde dag nog gaat halen tot bij onze kusten. Waarschijnlijk niet. Dit is dan de minste dag in het rijtje. Overigens is het in Noord-Holland nog altijd gewoon helemaal flat. Daar komt de swell te veel uit het noordoosten voor.

Zondag 12 februari 2017
Een dag om in de gaten te houden. De swell van zaterdag komt nu wel overal goed door. En de getijden zijn gunstig, laat op de dag. Dat betekent zelfs dat het met een schaatssesie te combineren is. Tenminste, als er voldoende ijs komt te liggen. Het lijkt er op dat dit in het oosten en noorden wel gaat lukken op zeer ondiep water. We hebben een schaatsapp waar we elkaar op de hoogte houden van de mogelijkheden.

Maandag 13 februari 2017
De wind draait te veel naar zuidoost wat tot hogere temperaturen en lagere golfhoogtes leidt. Uiteraard is die opwarming wel welkom, maar het liefst uit zuidwest, want dan komt er ook warmer water uit het kanaal mee. Nu blijven de condities gewoon heel erg fris voor wat we gewend zijn. Dikke pakken en handschoenen aan. Die haal je natuurlijk hier bij ons in de online surfshop 😉

Wetsuit-advies:

Donderdag: 6mm wetsuit, schoen 7mm, hand 5mm en Cap 3mm.
Vrijdag: 6mm wetsuit, schoen 7mm, hand 5mm en Cap 3mm.
Zaterdag: 6mm wetsuit, schoen 5-6mm, Cap 3mm en hand 5mm
Zondag: 6-5mm wetsuit, schoen 6mm, cap 2mm en hand 5mm
Zondag: 6 of 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 2mm en hand 5mm


70 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 28 januari 2017

Surfweer, zaterdag 28 januari 2017. Of zou het eigenlijk het schaatsweer moeten zijn? De afgelopen week was het schaats weercijfer een 10 en het surfweer een 1 of een 2 wanneer er een paar miniatuurgolfjes stonden. De komende tijd zet een zuidstroming in. Dat is voor niets goed, behalve voor de opwarming van het zeewater. Dat is inmiddels behoorlijk afgekoeld. Bij de mondingen van rivieren en bij de wadden wil het water bij eb niet warmer worden dan 2,5 graden celcius. Nog even en de Noordzee ligt dicht!

Zaterdag 28 januari 2017
Een zuidelijke aanvoerrichting met te weinig wind om echt lekkere golven te krijgen. De wind lijkt ook al rond zonsopkomst af te zwakken en met het verder opwarmen van het land helemaal weg te vallen. Nog geen regen, maar wel bewolking. Mogelijk dat er in het oosten van het land nog geschaatst kan worden. Het ijs is niet meteen weg en de dauwpunten zijn onder nul, dus heel veel water zal er niet op komen te liggen. Voor surfen zou je een kijkje in de kop van Noord-Holland kunnen nemen. Maar alleen als je echt desperate bent…

Zondag 29 januari 2017
Heel veel meer zit er niet in. Eerst leek het er nog op dat een randstoring voor veel wind in de vroege ochtend zou kunnen zorgen. Het slechte weer blijft nu echter heel beperkt met een matig ZZW briesje, mogelijk ZW. In het noorden is de wind wel harder dan in het zuiden. Dus wellicht is surfen met laagwater in de middag in de kop van N-H een optie. Het ziet er daar al iets minder desperate uit dan zaterdag.

Maandag 30 januari 2017
Een volgende randstoring met veel zachte regen trekt over. Vanaf nu kan er ook weer gesurft worden op binnenwater met kite en zeil . De wind en regen piekt in de ochtend, dus wie wil golfsurfen zal vroeg moeten zijn. Als het stopt met waaien, zijn de golven ook meteen weg. Eigenlijk ziet het er nog steeds vrij desperate uit. De stroming moet gewoon naar west, noordwest, noord of noordoost gaan alvorens wij hier weer kunnen genieten van goede golven. Dat lijkt er met die zuidelijke stroming nu niet in te zitten. Het wordt er op de lange termijn alleen maar warmer en warmer van. In het eerste weekend van februari zelfs +13 graden mogelijk. Dat is natuurlijk wel aangenaam en goed voor de opwarming van het zeewater.

Wetsuit-advies:

Zaterdag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, Cap 4mm en hand 5mm
Zondag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, cap 3mm en hand 5mm
Maandag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 5mm en Cap 3mm


88 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 14 januari 2017

Voordat we kunnen surfen op ijs, krijgen we nog een paar mooie dagen voor de kiezen. Vandaag loopt een lange fetch van swell van de Noordpoolcirkel tot ons koude kikkerlandje. In de regel geeft die afstaand swell voor drie dagen lang. Het maakt niet uit wat er onderweg gebeurd, zolang er maar geen zuiderstorm op zet. Dat zal niet gebeuren, want de wind blijft noordelijk en later noordoostelijk.

Zaterdag 14 januari 2017
De golven breken op zee zo ver als het oog kan reiken. Na de storm van vrijdag de 13e met 10 meter hoge golven in het midden van de Noordzee is nu het zoeken naar beschutting wel aan te raden. Hoewel de hoogte in het zuiden al behoorlijk is gedropt. Gisteren gaf de spectra daar nog uitschieters van 5m. Nu is de maximale hoogte slechts 200 cm. Zie het laatste plaatje op surfweer.nl/spectra. Nieuwe hoogte is wel onderweg dankzij de opnieuw aantrekkende wind op de Noordzee. De waterstanden zijn weer normaal en liggen zelfs iets onder de verwachte niveau’s. Uiteraard heeft dat alles te maken met het springtij dat ook de andere kant op werkt. Gelukkig gaat de waterhoogte vanmiddag weer stijgen door vloed en dan komt het nog voor donker tot heerlijke oudhollandse noordzee golven. Zelfs in N-H wordt het nog net voor donker helemaal hoog water.

Zondag 15 januari 2017
In de ochtend nog een heel klein beetje wind en een restje hoogwater. Voor wie in N-H woont en alleen in de ochtend kan, is het dus zeker nog de moeite om nog even te gaan. Het beste moment van de dag komt later, met het totaal afnemend van de wind. Die draait in de middag zelfs naar noordoost in Noord-Holland, wat daar aflandig is. In het zuiden draait de wind naar ZW of Z en dat is daar dan ook aflandig. Wel wat harder met 3bft dan die NO-er in N-H want die is maar 1 of 2 bft. Overigens zitten er nog wel verschillen in de exacte windverwachting, maar dat het weinig zal waaien staat wel vast. De minste wind in N-H en kans op iets meer WZW in Zuid-Holland en Zeeland. Die regio’s pakken wel het beste getij met eerder op de middag al een begin aan opkomend. In N-H komt hoogwater eigenlijk pas net rond donker, maar dat zal nergens echt spelbreker zijn. Als de wind gaat liggen is het ook met laagwater al goed. De meeste eb-stroom is ook na 12u al geweest en neemt daarna langzaam af.

Maandag 16 januari 2017
Het blijft maar doorgaan dankzij de lange aanlooproute van de swell. Die is op maandag in het meest gunstige geval nog steeds 1 meter hoog en heeft een periode van gemiddeld 7 seconden. Alleen in Zeeland breekt het minder goed, omdat het daar te veel laagwater blijft. Mogelijk eind van de dag nog net op tijd hoogwater. Het is om 16:00 al hoog op Cadzand. Voor N-H en Z-H zijn ook de getijden in de ochtend gunstig en is wind iets meer offshore. Die heeft namelijk een noordoostelijke richting, want in het zuidwesten soms onshore chop geeft. De temperaturen zijn nog ruim boven nul, zo’n 4 graden + aan de kust.

Dinsdag 17 januari 2017
Zelfs dinsdag loopt er nog een mini-swell voor iets van een longboardsessie. De wind is verder afgezwakt naar windkracht 0 tot 1 en komt uit het zuidoosten. Erg cleane lijntjes met een beetje mazzel. Ws. alleen in het midden en noorden. Voor het zuiden is het nu echt veel te klein. De rest van de week verloopt flat en windstil. Dat is mooi voor het ijs, want dat kan dan zonder een golvend patroon verder aangroeien. Op z’n vroegst staan de eerste waaghalzen woensdagochtend op het ijs. Op donderdag en vrijdag kan er op verschillende plaatsten geschaatst worden. Daarna volgt een kans op een zogenaamde ‘dooi om de noord’. Dat is dus wind vanuit het noorden over de Noordzee. Heel fijn dat het verlies van het schaatsijs dan direct overgaat in nieuwe swell uit het noorden. Allemaal nog ver weg natuurlijk, maar wel zo’n beetje de meest voor de hand liggende uitkomst van de berekeningen.

 
Wetsuit-advies:

Vandaag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap 4mm en hand 4mm
Zondag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 3mm en hand 3mm
Maandag: 5mm wetsuit, schoenen 5mm, hand 4mm, Cap 3mm
Dinsdag: 6mm wetsuit, schoen 5mm, hand 5mm en Cap 3mm


116 surf-reports vandaag

Surfweer Dinsdag 10 januari 2017

De komende 7 dagen is het surfweer alles behalve saai. Er gebeurt weer wat. Iets met wind en golven, met de nodige afwisseling veroorzaakt door weerfronten. Vandaag, maandag 9 januari, komt de verandering er maar langzaam in. Het koufront van de sturende depressie bij IJsland is net iets te laat en trekt pas later op de avond over. Daardoor blijft het wel meest droog langs de kust. Alleen de wind zit iets te veel in de zuidhoek voor het ontstaan van mooie zuidwest lijntjes.

Dinsdag 10 januari 2017
Achter het koufront is de wind naar NW gedraaid. Weliswaar flink afgenomen, maar met deze richting krijg je met minder wind al meer golven dan bij de zuidelijke richtingen. Het lijkt wel alsof de wind vlak voor de kust krimpt en nog verder afneemt. Dit heeft uiteraard een positief effect op de ongeveer heuphoge golfjes met een lage periode. De richting is iets meer WNW dan NW waardoor de golven in het zuiden een kortere periode hebben (minder lange afstand tot Engeland met die richting). Het tij zit goed begin van de middag, maar mogelijk is het eind van de ochtend met de push het beste moment. Geen alerts, daarvoor moet het wat hoger en vooral een stuk cleaner zijn.

Woensdag 11 januari 2017
De Noordzee gaat los. Een koufront trekt over in de ochtend en doet de wind van ZW naar WNW draaien. Boven de wadden komt er enige tijd een storm met windkracht 10 te staan. Of de golven hiervan woensdagmiddag al de kust bereiken is afwachten. In ieder geval zal de golfhoogte in de middag stijgen van de lokale wind op de kust. Echt lekker surfen is het niet met die wind zo pal onshore. Misschien is het beste nog wel het kleine uurtje in het front zelf, omdat het dan het minste waait. De golven komen dan uit WZW dus veel hoogte is er alleen in het zuidwesten nog niet. In Noord-Holland uiteraard wel. In duitsland zal het lagedrukgebied omgedoopt worden tot storm “Dieter”. Mogelijk met overlast in Noord-Duitsland en Denemarken.

Donderdag 12 januari 2017
Onstuimig surfweer met zeer hoge golven door wind en swell. De wind zit iets meer in de westhoek en in het uiterste zuiden zelfs helemaal WZW. Dat geeft in Belgie enorme kansen met de swell uit het noorden die er doorheen komt. De grote havens zullen groot zijn. Verder zijn er in Zuid-Holland ook een paar opties. Surfen in Noord-Holland wordt lastig, maar is niet helemaal kansloos. Het hoogtepunt van de storm bevindt zich nu in de Noorse Zee met golven van 10 meter hoog op de Benelux gericht. Dit gaat voor dagenlange aanvoer van noord-swells zorgen. Tot ver in het nieuwe weekend.

Vrijdag 13 januari 2017
Nog zo’n dagje met harde westenwind. Wel minder hard dan donderdag maar minder gunstig west en meer WNW gedraaid. In het noorden te veel wind om te kunnen surfen. Waarschijnlijk moeten we het weer zoeken in Belgie en mogelijk nu ook in Zeeland. Het is om 14:00 hoogwater in Cadzand. Het getij valt dus in ieder geval gunstig midden op de dag. Vanaf dit moment begint de verwachting wel meer onzeker te worden wat betreft windrichting en verder ontwikkelingen van de lagedruk in onze omgeving.

Zaterdag 14 januari 2017
Er komt nog een windveld over met de meeste wind in de ochtend. Dan ook niet het juiste getij en dus sowieso maar beter uitslapen. In de middag lijkt de wind al iets af te nemen op nadering van een rug van hogedruk door het kanaal/ de oceaan. Daarachter volgt een nieuwe kleine randstoring waarop de wind even naar oost gaat ten noorden van de frontale zone. Dat zou op zondag hele mooie condities moeten opleveren in het midden en het noorden terwijl het zuiden gewoon dik onshore krijgt te zien. Nog een reden dus om naar de Nieuwjaars surfwedstrijd in Zandvoort te komen zondag. Nu wel vroeg opstaan. Na zondag kan er nog een dag met noordelijke swell onze kant op komen, maar dit is sterk afhankelijk hoe de randstoring verder over de Noordzee trekt. De lange termijn verwachtingen daarna zijn in ieder geval steady met een zwakke zuidwestelijk stroming boven de Noordzee en dus geen swell. Mogelijk valt de wind met het hogedrukgebied in de buurt bij ons wel helemaal stil en krijgen we weer een paar dagen droog maar koud winterweer.

Wetsuit-advies:

Vandaag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap 2mm en hand 5mm
Dinsdag : 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 3mm en hand 3mm
Woensdag: 5mm wetsuit, schoenen 4mm, hand 3mm, Cap 2mm
Donderdag: 6mm wetsuit, schoen 5mm, hand 5mm en Cap 4mm
Vrijdag: 5mm wetsuit schoenen 5mm, hand 5mm, Cap 3 mm
Zaterdag: 6mm wetsuit schoenen 5mm, hand 5mm, Cap 4mm
Zondag: 5mm wetsuit schoenen 5mm, hand 4mm, Cap 2mm


82 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 2 januari 2017

In de Noordzee is het vuurwerk nu begonnen. Nooit eerder in dit millennium zagen we zoveel noordswell in de eerste week van het nieuwe jaar. In het oosten van het land ligt er sneeuw, meestal is alleen dat al een voorteken van goede swell. Want koude lucht komt in de regen uit het noorden, en swell doet dat ook. Gisteren waaide het weliswaar zuidwest, maar dat was op kleine schaal rond een kern van lagedruk. Op Vlieland was de wind eind van de middag al gedraaid naar NNW. Dat is ook de richting waar we vandaag de dag mee beginnen.

Maandag 2 januari 2017
Dikke swell uit het noorden. Op de boeien zien we een  bovengemiddelde swell uit de 30-100 mHz range. Meestal geeft een halve meter meting binnen dit bereik al krachtige golven. Nu is het drie keer zo veel met een maximale golfhoogte boven de 3 meter. Dit doet denken aan die ene dag in februari 2015 (video zondag 8-02-15). De hoge- en lagedrukgebieden lagen toen op exact dezelfde plaats. Het enige verschil is het streke laag voor Portugal, waardoor het hogedrukgebied bij ons iets wordt ingedeukt. Daardoor blijft de wind vandaag bij ons licht matig doorstaan uit eerst NNW, vanmiddag meer NW. Gelukkig zijn er ook momenten zonder wind, te vinden vlak na de buien die heel af en toe kunnen passeren. Verder is de swell zodanig dat die zich gemakkelijk om alle hindernissen kan heen bewegen. Het enige jammere is dat het getij vandaag niet helemaal hoog wordt in Noord-Holland. Z-H lukt nog net wel en in Zeeland is het zelfs bij zonsondergang in feite alweer afgaand tij. Check hier de verschillen.

Dinsdag 3 januari 2017
De swell blijft gewoon vol doorkomen. Iets minder krachtig, maar bijna even hoog. Het laag dat maandag-ochtend met een druk van 1007 hPa nog niet eens volwassen was, is inmiddels uitgediept tot een lage waarde van 979 hPa en ligt boven de Noordzee. Alleen het warmtefront trekt geruisloos over. Wel neemt de wind hierna in de middag fel toe tot een WZW-W 6 beaufort. Dit geen aan de andere kant weer wat beschutting, voor in België. Maar het beste is om de vroege ochtend op te zoeken als de wind nog te hard is en het getij nog een klein beetje hoog. Opnieuw speelt het ongunstig vallende tij een belangrijke rol.

Woensdag 4 januari 2017
Het diepe laag bij Noorwegen zakt af naar het zuiden. De Noordzee is boos en de golven op open zee reiken gemakkelijk tot 6 meter hoog. Waar nu te surfen? Want het is eigenlijk gewoon bijna niet te doen. De wind beukt ook nog eens pal onshore op de kust. In België zijn er wellicht een paar opties en ook in Zeeland, omdat daar de tegenstroming van het getij nog op tijd lijkt te komen. Elders is de vloed gewoon te laat voor donker. De occlusiefronten en troggen trekken in de middag over met een paar pittige buien, mogelijk met onweer. Oppassen dus!
Donderdag 5 januari 2017

Verdere vooruitzichten
Donderdag keert de rust weer terug. Het hogedrukgebied dat de hele week op de Oceaan lag, bedekt een etmaal lang de gehele Noordzee waardoor het niet waait. Dat er wel golven staan mag duidelijk zijn. Zoveel swell is niet ineens verdwenen. En hij kwam van ver, dus blijft langer aan dan normaal. Zelfs vrijdag kan er nog wat van blijven doorkomen, alleen begint het dan met een nieuw laag bij Noorwegen weer wat harder te waaien in de middag. Het hele weekend blijft het licht aanlandig waaien. De kleine noordswell restanten maken dus niet zoveel kans op een leuke longboard-sessie. Na het weekend gaat de wind op standje stormachtig. Vooral op dinsdag en woensdag is het onstuimig met vergelijkbare condities als deze woensdag maar dan wel met een gunstig vallend getijde-moment. Als de storm gaat liggen in de dagen daarna zijn de surf-condities natuurlijk weer een stuk beter te doen. Over het verdere verloop van januari durven we geen uitspraak te doen. Het enige dat we nog kunnen melden is dat de Nieuwjaars surfwedstrijd bij Zandvoort op 15 januari sowieso doorgaat, bij geen golven is er een alternatief programma.

Wetsuit-advies:

Vandaag: 6mm wetsuit, schoen 5mm, Cap en hand 5mm
Dinsdag : 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap en hand 4mm
Woensdag: 6mm wetsuit schoenen 5mm, hand 5mm, Cap
Donderdag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, hand 4mm en Cap


161 surf-reports vandaag