Surfweer woensdag 29 maart 2017

De lange termijn forecasts zien er goed uit. Het hogedrukgebied dat nu boven Europa ligt wordt weggeveegd en op de oceaan waar nu lagedrukgebieden heersen, komt een hoog te liggen. Dat is allemaal pas volgende week. Tot dan moeten we het doen met een combinatie van kleine swell uit het verre noorden en een beetje wind. Lees meer…


5 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 22 maart 2017

Het is prachtig (surf)weer. De zon schijnt en er loopt een halve meter swell uit het noorden. Na een periode met zuidwesters voor de kiezen te hebben gekregen is het de komende week alleen maar noord dat de klok slaat. Waarschijnlijk perfect voor de shapes waar de deelnemers van de O’Neill Shape Off momenteel mee bezig zijn. Hun vordering volgt je hier ‘live’ op surfweer.nl/artofshaping

Woensdag 22 maart 2017
Er loopt meer swell dan eerder verwacht. En de zuidoostelijke wind maakt het daarbij superclean. Het beste was wel toch de ochtend vanwege het hoge water en vanwege de minder harde wind. Toch neemt die wind aan het eind van de middag weer af en komt het tij ook al weer een beetje omhoog. In  Z-H zou het zelfs beter moeten zijn vanavond dan vanochtend, omdat het tij van laag naar hoog loopt. Hoe later hoe beter, maar in zuidelijk Z-H komen de waterstanden niet hoog genoeg. Ook in Zeeland en België blijft het eerder flat dan surfbaar met deze swell van lange periode. Het blijft te veel hangen op de ondiepe banken verder op zee tijdens de laagwaterperiode die de hele middag duurt.

Donderdag 23 maart 2017
En nieuwe swell is onderweg, dat is goed te zien op de toegenomen hoogtes op de boeien. De swell komt in de nacht al aan dus lijkt de ochtend het beste moment om te gaan surfen. Helemaal vanwege de dan gunstige waterstanden. De golven zijn in Noord-Holland niet veel hoger dan woensdag het geval was, maar dat was ook meer dan genoeg op het juiste moment. In Zuid-Holland gaat het wel beter doorkomen, dankzij de toenemende noordoosten wind. Dit zorgt later op de dag wel voor meer ‘rommel’ in de line-up. Belgie en Zeeland hebben daar het meest last van, maar goed daar hoefde je het in de middag sowieso niet te proberen.

Vrijdag 24 maart 2017
De swell uit het verre noorden blijft er onderdoor komen. Samen met de wind uit het noordoosten levert dit aardige condities op met hoogwater in Zuid-Holland. De wind is met iets meer oost in de noordoost aflandig genoeg en dus erg clean. Daardoor neemt de hoogte wel sneller af en komt er geen nieuwe aanvoer van swell bij. Vrijdagmiddag is het dus niet de moeite. Overigens is de wind heel gunstig geweest voor België en Zeeland. Daar kan vrijdag met vloed een mooie lijn gesurft worden door de swell van de noordoostenwind terwijl het door de meer oostelijke windrichting ook gewoon clean is. Uiteraard ook alleen met hoogwater in de loop van de ochtend.

Zaterdag 25 maart 2017
De minste dag in deze reeks van vijf surfdagen. Swell uit het verre noorden zit er niet meer in met uitzondering van misschien de oostelijke waddeneilanden. Dus moeten we het hebben van wat de noordoostelijke wind kan geven aan golfslag. Die lijkt alleen hard genoeg te zijn in het uiterste zuiden van de Benelux. In België kan er dus gesurft worden met hoogwater. Nadeel is wel dat de wind meer naar noordoost draait. Zaterdagavond waait het hard uit NNO voor de kust van België, maar totaal met het verkeerde getij.

Zondag 26 maart 2017
De harde wind van zaterdag geeft op zondag meer swell. Ook naar het noorden toe lijkt er meer binnen te komen. Sowieso in Zuid-Holland en waarschijnlijk ook surfbaar in Noord-Holland vanwege de meer noordelijke wind in het noorden van de Noordzee. Daarbij lijkt de wind aan onze kust helemaal weg te vallen op doorkomst van een klein frontje (weinig regen) uit oost. Dat geeft dus cleane golven, vooral net na de bewolking/regen met een meer geruimde wind. Meestal betekent geruimde wind na een front juist onshore, omdat 9 van de 10 keer de fronten uit het westen komen. Maar nu dus 10 dagen alleen maar wind uit oost tot noordoosten. Zondagavond weer behoorlijk toenemend met de hoofdprijs weer voor België. In de dagen daarna gaat het ook verderop in de Noordzee beter waaien. Vanaf midden volgende week ook weer hele mooie golven voor Zuid- en deels Noord-Holland verwacht!

Wetsuit-advies:

Vandaag 5 mm wetsuit, schoen 4mm, Cap en hand 3mm
Donderdag  5mm wetsuit, schoen 4mm, hand 4mm en Cap 3mm
Vrijdag 4/3 zou al kunnen (nieuw), schoen 4mm, hand 3mm
Zaterdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 3mm, cap 3mm
Zondag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, cap 2mm en hand 3mm.


87 surf-reports vandaag

Surfweer Maandag 20 maart 2017

De lente is begonnen! De meteorologische was dat al op 1 maart. Pas nu is het astronomisch ook zo ver en staat de zon loodrecht boven de evenaar vandaag. Van lenteweer is geen sprake en dat is maar goed ook. Want depressies geven golven en zijn nog een week lang in onze buurt aanwezig.

Maandag 20 maart 2017
De wind is zuidwest, maar heeft in tegenstelling tot zondag veel minder west component en is daarnaast ook veel harder. Dit levert in de regel mooiere golven op, hoewel het hoogtepunt van de wind wel precies in het juiste moment van het getij zit. Het wordt zoeken naar opties waar de wind niet te hard is. Bijvoorbeeld in Zeeland en België, hoewel je daar tweede helft van de middag al in de problemen kan komen met de stroming. De regen van het koufront komt niet voor het donker met uitzondering van de kop van N-H. In de regen is de wind al minder, na de regen valt de wind even helemaal weg maar helaas is het dan al laat op de avond.

Dinsdag 21 maart 2017
De wind komt opnieuw weer op gang in de ochtend en is op de wadden zelfs even hard. De richting is iets meer west of wzw. Gunstig dus voor de hoogte. In de middag neemt de wind af en klaart het op tot strakblauw. Nu zou het wel eens lenteachtig aan kunnen doen. Frisjes nog wel, dankzij het koele Noordzee water. Een cap is nog steeds nodig, al was het alleen maar voor het duckdiven. Hoe later op de middag (of avond) hoe minder hoog de golven zullen worden. Wel helpt het tij iets om dat te compenseren. Over het algemeen dus overal surfbaar, ook in het zuiden. Het beste moment ergens in de middag, hoewel de ochtend het meest hoog zal zijn.

Woensdag 22 maart 2017
Flat. De zuidoostelijke wind creëert bijna nergens golven. Heel misschien in het noorden van Noord-Holland of op Texel nog een verdwaald golfje. Ondertussen ligt er wel een flink lagedrukgebied tussen vaste land van Noorwegen en de eilanden bij Spitsbergen. Dit laag heeft op de duitse weerkaarten de naam Dieter. Swell hiervan komt pas in de dagen hierna op ons af.

Donderdag 23 maart 2017
De eerste swell komt binnen. Hoog water valt in de ochtend en het is een beetje de vraag of de swell er dan al gaat zijn. En of de zuidoostelijke wind van woensdag niet te hard is geweest. De beste kansen zijn er op de wadden. Ook omdat de zuidoost het hardst zal waaien in het deel van de Noordzee richting Engeland. Het zuiden maakt weinig kans op een golfje de hele dag. In N00rd-Holland en Zuid-Holland is het waarschijnlijk wel genoeg. De wind is in ieder geval offshore, eerst zuidoost, dan oost en later noordoost. Eventueel kan die laatste nog voor extra hoogte zorgen, maar waarschijnlijk is dat pas in de dagen daarna het geval.

Vrijdag 24 maart 2017
De swell uit het verre noorden blijft er onderdoor komen. Samen met de wind uit het noordoosten levert dit aardige condities op met hoogwater in Zuid-Holland. Voor België en Zeeland is het waarschijnlijk nog te klein. Ook al is noordoost daar meestal als eerste goed voor golven, het tij valt te vroeg op de dag. In Noord-Holland moet je er ook vroeg bij zijn. Met hoogwater in de ochtend komt de swell uit het verre noorden het beste binnen. Van de windgolven uit het noordoosten moeten ze het in Noord-Holland in ieder geval niet hebben. Die lopen te veel van de kust af. Wel lekker clean natuurlijk.

Wetsuit-advies:

Vandaag 5 mm wetsuit, schoen 5mm, Cap en hand 4mm
Dinsdag  5/4 mm wetsuit, schoen 4mm,  hand 4mm, cap 3mm
Woensdag 4 mm wetsuit schoenen 4mm, hand 3mm
Donderdag  5mm wetsuit, schoen 4mm, hand 4mm en Cap 3mm
Vrijdag 4/3 zou al kunnen (nieuw), schoen 4mm, hand 3mm


19 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 15 maart 2017

Zo rustig als het weer deze week is begonnen, zo heftig zal het weer dit weekend afsluiten. Woensdag verloopt als een overgangsdag en ook donderdag zijn er enkel golven en nog geen wind. Pas vrijdag gaat de wind aan, in de middag krachtig en in de avond toenemend tot hard. Daarna blijft er in het weekend veel wind staan.

Woensdag 15 maart 2017
Stormachtig weer boven de shetland eilanden zorgt voor een kleine swell uit het noordwesten. De richting van de wind is net iets te veel westelijk om de swell echt goed door te duwen, maar omdat de wind zodanig hard is zal er genoeg swell vanaf komen. Het duurt waarschijnlijk nog wel de hele dag voordat de langere periodes hier zijn gearriveerd. Eerst maar eens stemmen dus voor de Nederlanders. Voor Belgie is er overigens te weinig swell om te surfen, omdat de richting te westelijk is. Waar het in het noorden nog best hoog kan worden, is het langs de Vlaamse kust eigenlijk zo goed als flat. De wind is de hele dag licht aanlandig aanwezig. Helemaal clean is het dus niet, maar de lijn zit er wel in dankzij de lange periode. Eind van de middag gaat de wind wel helemaal liggen.

Donderdag 16 maart 2017
De wind is meer gunstig dan woensdag en ook het zicht is beter. Tenminste in de ochtend, want in de middag trekt de zuidwester aan. Dat wordt dus surfen in de ochtend, echter wel met afgaand getij. Gelukkig is het al vroeg licht, dus kan er nog een graantje worden meegepikt van hoogwater rond zonsopkomst. Wederom gaat er in België en Zeeland weinig gebeuren, omdat het daar dan al te veel laag water is. En uiteraard vanwege de nog steeds vrij westelijke richting van de swell.

Vrijdag 17 maart 2017
Een nieuwe swell komt eerst nog door de zuidwestelijke wind heen hoewel die wind zelf meteen ook al genoeg is voor het genereren van golven. Het zal dus een combinatie worden van deze twee, wat op zich nog hele aardige condities kan opleveren. Zuidwest is inmiddels niet al te aanlandig. Overigens is het in de ochtend eerst nog meest westelijk of noordwestelijk en ook dat is alleen maar goed voor de hoogte.

Zaterdag 18 maart 2017
Op de noordelijke Noordzee en Noorse Zee is het rustig geworden. Alle activiteit speelt zich nu af in de zuidelijke Noordzee. De wind is zaterdagochtend hard zuidwest waarbij de golven door het afgaande getij eigenlijk prima te surfen zijn. Vooral in het zuidwesten, omdat daar de wind minder pal op de kust blaast. In het noorden is het meer onshore, veelal west. Echter is daar aan het einde van de dag wel kans op een kleine windafname. In het midden van de Noordzee is het immers windstil.

Zondag 19 maart 2017
In tegenstelling tot zaterdag gaat het zondag minder regenen en is er veel meer ruimte voor de zon. Wel is er ook veel meer wind, wat natuurlijk wel hoge golven brengt. Gunstig is dat de wind uit het zuidwesten blaast en dus sideshore komt in Zuid-Holland en Zeeland. Gemiddeld wordt er een windkracht 7 verwacht langs de stranden. Perfect voor een sessie met laagwater vroeg op de dag in de zuidelijke regio’s en wat later op de dag ook nog goed in het noorden. Hou je plank wel goed vast tijdens het loopje naar het water! De weerkaart voor zondag:

03151723

Wetsuit-advies:
Woensdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap optioneel , hand 3mm
Donderdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 3mm en Cap 3mm.
Vrijdag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, hand 5mm en Cap 3mm.
Zaterdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 3mm, cap 3mm
Zondag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, cap 2mm en hand 3mm.


82 surf-reports vandaag

Surfweer Donderdag 9 Maart 2017

De dagen worden langer en de temperaturen gaan gestaag omhoog. Het zeewater is met 5 a 6 graden nog erg fris terwijl de luchttemperatuur toch iedere dag wel boven de 10 graden komt. Het nieuwe seizoen lonkt. Met nieuwe plannen en een heel aantal events. Als eerste de art of shaping, waarvan het hele proces van alle 14 shapers is terug te vinden op de pagina surfweer.nl/shapeoff

Donderdag 9 maart 2017
In de ochtend zijn er weinig golven. De wind doet het rustig aan en komt uit zuidwest. Pas laat op de dag komen er een paar golven opzetten door de naar WNW gedraaide wind. De kern van het laag “Adriano” komt boven de noordelijke ingang van de Noordzee te liggen. Dan duurt het meestal nog wel een dag alvorens deze swell bij ons is. Toch kan er donderdagmiddag al gesurft worden, omdat de wind krachtig onshore blaast. Dit is met name het geval in het noorden. Zie windkaart hieronder.

Vrijdag 10 maart 2017
Een mooie dag. De swell komt overal lekker binnen, hoewel het in het zuiden wel kleiner zal zijn dan in het noorden. Wind staat er nauwelijks en is van een aflandige richting. Dat geeft dus hele cleane golven, iets dat we graag zien. Mogelijk draait de wind in Zeeland naar zuidwest in de middag. Toenemen doet deze echter niet. De getijden zitten het meest gunstig middag op de dag. Dus niet al te vroeg en niet te laat komen is het advies.

Zaterdag 11 maart 2017
Ook zaterdag staat er nauwelijks wind. Of er golven staan valt nog te bezien. De meeste swell is uitgedoofd. Op een longboard kom je waarschijnlijk nog wel weg. In Zeeland en België breekt er waarschijnlijk niets. In Z-H is het beste om al bij laagwater te gaan. Met hoogwater klapt het meestal te snel op de kant als de swell te klein is.

Zondag 12 maart 2017
Zondag komt de wind weer opzetten. Deze is heel lokaal, maar wel pal aanlandig van richting. Of het golven brengt is nog maar de vraag. Waarschijnlijk niet. De wind komt pas laat op de dag en het waait maar over een gebied van maximaal 100 km voor de kust.

Verdere vooruitzichten
Begin volgende week verloopt rustig onder de uitlopers van het Azoren hogedrukgebied. Deze heeft een verbinding met een zak hoog boven Scandinavië. Standvastig is het rustige weer dus niet. Midden volgende week worden de hogen plat geblazen door dominante lagedruk bij IJsland. De wind zit dan een paar dagen in de west of zuidwesthoek. Later kan er ook swell uit het noorden bij komen. In ieder geval lijkt de maand Maart een golfrijke maand te gaan worden. De echt epic dagen zijn alleen nog niet in het vizier.

Wetsuit-advies next days:
Donderdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 4mm en Cap 3mm.
Vrijdag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, hand 5mm en Cap 3mm.
Zaterdag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm, Cap 2mm
Zondag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, cap 2mm en hand 3mm


64 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 8 maart 2017

De dagen worden langer en de temperaturen gaan gestaag omhoog. Het zeewater is met 5 a 6 graden nog erg fris terwijl de luchttemperatuur toch iedere dag wel boven de 10 graden komt. Het nieuwe seizoen lonkt. Met nieuwe plannen en een heel aantal events. Als eerste de art of shaping, waarvan het hele proces van alle 14 shapers is terug te vinden op de pagina surfweer.nl/shapeoff

Woensdag 8 maart 2017
Een occlusiefront met veel regen trekt gedurende de dag van west naar oost. Voor het front is de wind aflandig zuid en staan er nauwelijks golven. Na het front neemt de wind heel even af, maar op nadering van een nieuw regengebied ook weer toe tot windkracht 6-7. Vooral belangrijk is de geruimde wind uit zuidwest waardoor de golven goed binnen kunnen komen. Eind van de middag neemt de wind in het midden en noorden sterk af en is het zeker de moeite van het checken waard. In zeeland blijft het waaien, maar omdat het zuidwest is en het nog tot zonsondergang laagwater is, maakt dat niet zo veel uit. Gewoon lekker surfen dus.

Donderdag 9 maart 2017
Het is niet heel veel. De wind doet het rustig aan en komt uit zuidwest. Pas laat op de dag komen er een paar golven opzetten door de naar WNW gedraaide wind. De kern van het laag “Adriano” komt boven de noordelijke ingang van de Noordzee te liggen. Dan duurt het meestal nog wel een dag alvorens deze swell bij ons is.

Vrijdag 10 maart 2017
Een mooie dag. De swell komt overal lekker binnen, hoewel het in het zuiden wel kleiner zal zijn dan in het noorden. Wind staat er nauwelijks en is van een aflandige richting. Dat geeft dus hele cleane golven, iets dat we graag zien. Mogelijk draait de wind in Zeeland naar zuidwest in de middag. Toenemen doet deze echter niet. De getijden zitten het meest gunstig middag op de dag. Dus niet al te vroeg en niet te laat komen is het advies.

Zaterdag 11 maart 2017
Ook zaterdag staat er nauwelijks wind. Of er golven staan valt nog te bezien. De meeste swell is uitgedoofd. Op een longboard kom je waarschijnlijk nog wel weg. In Zeeland en België breekt er waarschijnlijk niets. In Z-H is het beste om al bij laagwater te gaan. Met hoogwater klapt het meestal te snel op de kant als de swell te klein is.

Zondag 12 maart 2017
Zondag komt de wind weer opzetten. Deze is heel lokaal, maar wel pal aanlandig van richting. Of het golven brengt is nog maar de vraag. Waarschijnlijk niet. De wind komt pas laat op de dag opzetten en waait maar over een gebied van maximaal 100 km voor de kust.

Verdere vooruitzichten
Begin volgende week verloopt rustig onder de uitlopers van het Azoren hogedrukgebied. Deze heeft een verbinding met een zak hoog boven Scandinavië. Standvastig is het rustige weer dus niet. Midden volgende week worden de hogen plat geblazen door dominante lagedruk bij IJsland. De wind zit dan een paar dagen in de west of zuidwesthoek. Later kan er ook swell uit het noorden bij komen. In ieder geval lijkt de maand Maart een golfrijke maand te gaan worden. De echt epic dagen zijn alleen nog niet in het vizier.

Wetsuit-advies next days:
Woensdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 3mm en hand 4mm
Donderdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 4mm en Cap 3mm.
Vrijdag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, hand 5mm en Cap 3mm.
Zaterdag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm, Cap 2mm
Zondag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, cap 2mm en hand 3mm


15 surf-reports vandaag