Surfweer Donderdag 17 augustus 2017

De runs van de ochtend analyses van de weermodellen druppelen binnen. Dat is altijd een mooi moment om een nieuwe update te schrijven voor het weekend, want er komt weer het een en ander aan wind en golven onze kant op. Vanaf nu is het ook nog maar een kleine maand tot de allerlaatste vaart van de Ocean Diva met Planetreef aan boord! Wat betreft het weer voor vandaag, er moeten eerst nog vier deelfronten overkomen alvorens de boel weer een beetje in beweging komt. Lees meer…


89 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 12 augustus 2017

De swell is bijna weg maar… Er komt weer nieuwe aan! We maken de balans op van een van de betere dagen van deze zomer, donderdag 10 augustus 2017. Klik op de link voor reports en foto’s. En in de nieuwe blogpost zal ook nog nieuw materiaal te vinden zijn!

Ieder jaar is er midden in de zomer wel zo’n moment van 1 tot 3 dagen dat er hele mooi golven staan, zonder dat het waait. En altijd heeft dat te maken met een koude put in de hogere lagen van de atmosfeer. Deze zorgt namelijk standaard voor lage druk ontwikkeling vanaf het vaste land, wat als voordeel heeft dat het depressie gebied met wind klein blijft. Precies klein genoeg voor onze kleine Noordzee.

Vrijdag 11 augustus 2017
De mooie meter swell van het eerste hoogwater in de ochtend ebt al heel snel weg. Voor beginners is er nog genoeg over en met een longboard kun je ook nog uit de voeten. De wind neemt langzaam iets toe en komt recht uit zee. Dat brengt choppy condities, niet echt de moeite voor wie alles heeft gemist de afgelopen 36 uur.

Zaterdag 12 augustus 2017
De golven komen van redelijk dichtbij, 200 of 300 km ongeveer. Dat wil zeggen dat het eerst vooral windswell is. Toch kan het later op de dag al wat mooier worden als de wind gaat liggen. Dit is nu nog onzeker. Wat wel zeker is, is het getij. Dat is gunstig ook later op de dag. Voor een beetje hoogte zijn wel de meer noordelijke hollandse spots aan te bevelen, hoewel Zuid-Holland ook al een veeg van zeegang mee krijgt. De swell laat nog even op zich wachten. Die komt een halve dag later.

Zondag 13 augustus 2017
Een bijzondere mix van 3 swells staat op de kaarten. De eerste swell komt nog alleen en komt van zo’n 500 km hier vandaan, dus nog uit de Noordzee. In de ochtend is het getij gunstig, maar de wind is nog niet helemaal perfect. Dat komt later pas goed, mogelijk zelfs pas heel laat. Een tweede swell zal zich dan ook bij de eerst voegen en die komt van ongeveer 1200 km hier vandaan. Deze zal worden gevormd door het windveld van vrijdagavond boven Schotland. Voor het uiterste zuiden is de 1e swell waarschijnlijk de beste, omdat die minder diepte nodig heeft. Voor het noorden is de swell van ver mooier, omdat de wind later steeds meer zal krimpen. Wil je hier meer uitleg over? In laatste week van oktober en eerste week van november geef ik Meteo Uitleg tijdens de Surf Coaching in het zuiden van Frankrijk. Bezoek de link voor boekingen en informatie. Deze meteotrainingen worden aangeboden zonder extra kosten en zullen i/d avond of ochtend worden gegeven afhankelijk van het lokale surfweer. Helaas staan er voor dit jaar nog geen trainingen in eigen land op de planning ivm een overvolle agenda.

Maandag 14 augustus 2017
Niet alleen van 200, 500, 1200 kilometer afstand is er swell naar de lage landen onderweg. Ook van meer dan 2000 kilometer hier vandaan gaat het lost met harde wind uit het noorden tot noordwesten. Deze swell gaat er wel wat langer over doen, maar houdt ook langer aan. Er liggen meerdere windvelden (goed te zien via windy.com) binnen een tijdsbestek van 48 uur precies gunstig voor het gat waar bovenin de Noordzee vers Atlantische zeewater wordt aangevoerd. Op het weerkaartje hieronder bijvoorbeeld een swell van zondagochtend die er zeker 2 tot 3 dagen over gaat doen om onze kust te bereiken.

Dinsdag 15 augustus 2017
De swell van zondag in dit kaartje hierboven zal na een reis van ongeveer 2200 kilometer bij ons aankomen. Op z’n vroegst dinsdagavond in het noorden met het binnenkomende getij. Het hangt natuurlijk nog wel af van de wind die swell nog kan afremmen, maar zeker niet helemaal zal wegblazen. Daarvoor is de periode van meer dan 15 seconden te groot. De windswell zal slechts een periode van 6 of 7 seconden hebben en weet daardoor geen echte blokkade op te werpen voor deze noordswell. Overigens lijkt de peak pas binnen te komen woensdag. Het moet dan aan onze kust wel windstil of aflandig zijn, want met onshore wind is de vorm vanwege de gerichte hoogte er veel sneller uit dan net gevormde windswell.


128 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 7 augustus 2017

Er is op maandag nog een klein restant van de swell van dit weekend overgebleven. Heel bijzonder is het niet. Helemaal in vergelijking met de dikke swell die later deze week gaat komen. Dan is het eigenlijk gewoon helemaal niets. Vooral donderdag kan het goed los gaan, met hoge bakken. Een waarschuwing is alvast van kracht, aangezien niet iedereen zich uit de verwachte muienstroom weet te redden.

Maandag 7 augustus 2017
De Spectra plaatjes met de golfhoogtes van Rijkswaterstaat lager er dit weekend even uit, maar inmiddels zijn ze weer actueel. Voorin de grafiek de laatste meting, waar nu duidelijk te zien is dat de noordswell boven de wadden (linker ‘rug’) het even moeilijk had met de zuidenwind in de Noordzee (rechter rug). De noord-swell lijkt nu weer behoorlijk stand te houden. Op Ameland en de andere oostelijke wadden blijft het nog een mooi dagje. In N-H kan er ook nog wel een clean fun-board golfje lopen van kniehoog. Perfect voor cleane ritjes, loggers en beginners. Het opkomend tijd midden op de middag geeft hopelijk nog een zetje, maar daarna is het over met de fun. Dat is sowieso al het geval in zeeland en zuidelijk Zuid-Holland.

Dinsdag 8 augustus 2017
De minst goede surfdag van de week. Eigenlijk gewoon flat, maar voor de optimist zullen er toch nog genoeg golven te vinden zijn. Met name in het noorden. De wind komt er echter ook snel bij met een windkracht 3 of 4 bft uit zee. En het gaat regenen. Niet zo’n beetje ook. In de namiddag en avond de meeste regen. Aan het eind van de avond vanuit het zuidwesten opklaringen en mogelijk nog een surfbare mini-golf met aanlandige wind. Slechter kunnen we het niet maken.

Woensdag 9 augustus 2017
Woensdag zou er al wat te merken moeten zijn van het lagedrukgebied dat via Parijs, Luxemburg en Groningen de Noordzee in is komen rollen. Het is waarschijnlijk nog erg laag en door de zuidwesten wind ook nog erg rommelig. De metingen op de boeien in de Noordzee zullen al wel reden geven tot een gezonde dosis voorvreugde. Heel misschien zijn de condities in de avond al aan het verbeteren. Maar waarschijnlijk komt het pas donderdag. Het is woensdag springtij na volle maan. Met springtij vallen de getijden altijd precies rond hetzelfde uur. Te weten eind van de middag en in de zeer vroege ochtend. Dat maakt het ook altijd zo gevaarlijk in de zomer met zwemmers /beginnende surfers. Eind van de middag nemen de meeste zwemmers een duik in de zee, terwijl dan juist de sterkste springtij stroming te verwachten is.

Donderdag 10 augustus 2017
De beste dag van de week met golven van 2 meter hoog op de meeste stranden. In de ochtend is het meteen al raak, maar staat er ook nog wat wind. Niet heel hard, rond windkracht 5 waarschijnlijk. En het tij is nog heel even gunstig. Daarna komt de stroming er in parralel aan de kust met de richting van de golven en de richting van de wind in. Een soort van stroming in het kwadraat, zou je kunnen zegen. Wanneer het helemaal laagwater is, zal de stroming al minder worden. Vanaf dan is het al goed om te gaan surfen. Vooral als je niet de hoogste golven en shorebreak wilt en al genoeg hebt met 1 tot 1,5 meter golfhoogte. De wind uit het noordwesten neemt in de middag steeds verder af, daarna worden de golven steeds beter te surfen.

Vrijdag 11 augustus 2017
Omdat de swell niet van heel ver komt, zal de golfhoogte snel instorten. Het kan met het eerste hoog in de ochtend nog wel heel mooi worden, omdat ook de wind even luwt en naar zuidwest krimpt. Daarna trekt deze zuidwester waarschijnlijk gewoon weer aan tot een volle windkracht 6 in Noord-Holland in de avond. Dat geeft uiteraard ook weer golven, met de ondertoon “you should have been here yesterday”.

Zaterdag 12 augustus en verder
Mooie verwachtingen allemaal, maar hoe zit het met de onzekerheid er van? Een blik op de pluim van het ECMWF weermodel laat zien dat vooral de nabije toekomst (woensdag) erg onzeker is qua wind. Het weekend verloopt in ‘pluim’ bewoordingen heel gemiddeld met iets van een windkrach 6 uit zuid of zuidwestelijke richtingen, draaiend west. Hierdoor zal de wind op zondag minder zijn dan op zaterdag. Voor een beetje hoogte moet je dus eerder in het weekend zoeken. Hoewel als de wind zondag meer geruimd is maar zwakker (WNW), de golven toch hoger kunnen worden dan met een straffe zuidwest. Heel veel meer valt er dus niet over te zeggen, maar voor swell zonder al te veel wind is zondag alvast veel kansrijker dan zaterdag.


147 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 2 augustus 2017

In augustus is er ieder jaar wel minstens één echt epic zomerse surfdag in Nederland of België. Misschien al het komende weekend als tweevoudig wereldkampioen Harley Ingleby en shaper/longboarder CJ Nelson bij ons op bezoek komen in Scheveningen! Ook Fritz komt op bezoek, alleen is dat slechts de naam van het aanstormende lagedrukgebied die de Duitse Meteo er aan heeft gegeven. Lees meer…


73 surf-reports vandaag

Surfweer Maandag 24 juli 2017

De surfweer updates op deze site worden deze maand iets minder vaak geupdate, omdat de schrijver er van drie weken in Spanje zit. Uiteraard om te surfen. De maand juli is dit jaar voor Spaanse begrippen een veel betere surfmaand qua golven dan normaal (zomer-seizoen). Kom zelf hier maar kijken mocht je in de gelegenheid zijn. Hoewel, in Nederland en België zijn erook weer goede golven aanstaande 🙂

Zondag 23 juli 2017
De titel van dit weerbericht is Maandag 24 juli, maar toch begint het einde van de flatness al op zondag met een stevige zuidwester in het kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Het is heel lokaal dus veel gaat het niet worden en hoe dichter bij het kanaal hoe meer kans op iets hogere golven. Hoewel de golvan in Zeeland beter zullen zijn dan in België, omdat de hoek van de kust daar beter naar ‘the channel’ is gericht. De getijden zijn gunstig zo laat als mogelijk. Uiteraard komt er dan in Z-H ook een golfje door en in N-H zal het uiteindelijk ook te surfen zijn met een lang/dik board.

Maandag 24 juli 2017
Deze dag gaat het allemaal gebeuren. De motor van de swell wordt aangedreven door de wind tussen Schotland en Noorwegen. Belangrijker is echter het windveld langs de Engelse Oostkust tussen twee naar elkaar toe bewegende fronten (zie weerkaart). Door deze knijpende beweging zal de wind daar veel sterker zijn dan je normaal gesproken zou verwachten bij dit soort drukverschillen. De afstand tussen de isobaren is eigenlijk helemaal niet kort. De fronten zorgen er echter voor een extra aanzuigende werking, vooral tussen 6 en 18u. Helaas duurt het meestal wel een halve tot hele dag voordat deze swell er is. Op z’n vroegst kan er maandagavond met laagwater gesurft worden. Of de swell nu wel of niet op tijd komt. Er staat namelijk 5bft recht uit zee en dat is al genoeg voor een half meter branding. Beter natuurlijk nog eem nachtje wachten..

Dinsdag 25 juli 2017
De hele dag goede golven, maar ook wind. Belangrijk is om het getij in de gaten te houden, die is op 80% van alle spots het best wanneer de stroming tegen de oorsprong van de swell in staat. Dus moet opkomend of hoogwater, hoewel het soms ook met eb juist even wat minder kan stromen (vooral in de kop van N-H). Meeste swell komt in de vroege ochtend binnen, alleen dan wel heel snel weer afgaand tij. In N-H zakt het getij minder snel, maar daar lijkt juist een mooi moment te gaan komen eind van de middag omdat de wind er dan volledig uit gaat (NNO draait). Vooral in de kop van N-H tussen Castricum tot en met Texel. Elders blijft het wel gewoon waaien, maar ook weer niet zo hard dat het een probleem gaat zijn. De hele avond blijft het lekker surfen. Alleen in België, Zeeland (cadzand) is het beste er na 20u al wel van af. Ook blijft de wind daar veel langer/harder doorstaan dan de rest van de ZW regio. Dat geeft overigens wel de dikste bakken. Niet alleen vanwege die wind, maar ook vanwege de Oost Engelse oorsprong van de swell die maandag ontstond. Door deze oost oorsprong blijven de oostelijk wadden zelfs helemaal buiten schot. Uiteraard is daar wel branding. De hoofdprijs ligt gewoon zuidelijk.

Woensdag 26 juli 2017
De wind dooft helemaal uit en het wordt superclean surfweer. Natuurlijk gaat de hoogte tegenvallen in vergelijking met dinsdag. Het ontbreken van wind maakt echter alles goed, vooral voor longboard, sup en dikkere fish. Door het afgaande getij zijn de golven in België en Zeeland wel heel snel weg na de eerste vroege ochtenduren. Overigens waait het dan nog wel een beetje (vooral Z-H / N-H). De wind gaat er in de loop van de ochtend uit. Met laagwater zijn het nu vooral de midden en noordelijke spots (nu wel ook de oost wadden), waar het heerlijk lijnen pakken is. Ook eind van de middag kan er nog iets rollen. ’s Avonds niet meer, dan gaat de wind aantrekken op nadering van de volgende storing.

Donderdag en verder
De volgende storing brengt naast regen en wind heel snel ook weer leuke golven uit west tot noordwest. Niet meteen in de ochtend. Vooral donderdag-avond kan er weer prima gesurft worden. Het tij is gunstig en de wind zal minderen als de storing voorbij is. Op vrijdag blijft het prima te surfen,vooral in de ochtend komt er nog goede swell door. Daarna trekt het lagedrukgebied weg naar noorden en is het onder invloed van een rug van hogedruk wat mooier weer met wat minder golven. De volgende storing ligt al wel weer klaar ten westen van Ierland (wederom dikke surf in Spanje van 24-30 juli). Het lagedrukgebied zal naar verwachting pas in de eerste dagen van augustus over Engeland heen trekken en weer nieuwe Noordzee-Swell geven. Het zou wel echt super zijn mocht deze swell tot en met het weekend aanhouden zodat de Amerikaanse longboarder CJ Nelson en de Australier Harley Ingleby (shaper) ons een mooie show kan geven op het strand bij Scheveningen!


92 surf-reports vandaag

Surfweer Woensdag 12 juli 2017

De mooiste golven van de maand juli zullen waarschijnlijk in het midden van de maand vallen. Het is de welbekende stilte voor de storm op dinsdag met hier en daar al wel wat schuim. Helemaal flat is het dus nog niet. Hoe anders zal het echter zijn als de turbomachine met wind aan gaat op woensdag!

Woensdag 12 juli 2017
Het lagedrukgebied dat voor het nodige slechte weer en wind gaat zorgen heeft bij de Duitse meteo bureaus de naam Xavier meegekregen. Zie weerkaartje. In het vorige surfweer werd al gesproken over de hogedruk bij Ierland welke in de regel altijd zo gunstig is voor de vorming van golven in de Noordzee. Dit hoog heeft de naam Hanna en zal donderdag voor zon en cleane condities gaan zorgen. Woensdag wordt natuurlijk beter voor de pro’s. Meer hoogte, knalharde wind en lange golven door de sideshore wind uit het NNO-en. In de ochtend is het overigens nog flat met eerst een klein beetje wind uit het zuiden. Twee windrichtingen die haaks op elkaar staan, zorgen voor een afvoerputje in de atmosfeer. Je kunt je voorstellen deze setting met heel veel neerslag afloopt.
Gelukkig wordt het aan de kust na de lunch al droger en kan er gesurft worden in heel veel wind en stroming. Niet ideaal, hoewel de richting nog wel NNO is. Later op de middag wordt de richting meer N of NNW en dat is meer side onshore. Toch worden de golven dan beter en dat heeft te maken met de dan toegenomen swellhoogte, de iets afnemende wind en het veranderende getij. Wanneer deze drie op GO staan is het moment om te gaan. Uiteraard zal het een enorme klotsbak zijn op de de spots waar het met cleane golven zonder wind meestal het beste loopt. Die spots kun je dus het beste maar een dagje overslaan.

Donderdag 13 juli 2017
Het hogedrukgebied brengt mooi weer, cleane golven en geen wind. Het is wel al meteen een stuk kleiner geworden in het zuiden van de Benelux. In het noorden is dit echter het moment, vooral wat de wadden betreft. Daar is de swell dik 1,5m hoog terwijl er in het zuiden nog maar een derde van deze swellhoogte over is. Toch is het overal de moeite, vooral met hoogwater. Dat komt twee keer op een dag met precies 12 uur en 26 minuten verschil. Hoewel er ook spots zullen zijn die juist met helemaal laagwater zullen breken, vooral de kustlijn Katwijk naar IJmuiden en Castricum naar Den Helder is geschikt om te surfen met helemaal laag. Misschien nog wel cleaner ook, want de wind is in het noorden nog lichtjes onshore. Wat men soms wel eens aanduidt met een licht morning sickness. Waar die term vandaan komt? Zoek maar eens op google op ‘surf morning sickness’. Op de wadden zal dit zeker het geval zijn. Misschien op Texel al eerder echt goed, maar de rest v/d wadden is donderdagavond place to be met ‘hoe later hoe beter’.

Vrijdag 14 juli 2017
Er is weinig of geen swell meer van laag Xavier over. De ochtend begint dus behoorlijk flat. Heel lang duurt het niet tot wind en golven weer op gang komen. De hoogwatermomenten zijn ook weer 2 x 52 minuten vooruitgeschoven dus valt het beste tijdstip om te gaan surfen aan het eind van de middag of avond. De noordwesten wind heeft in vergelijking met woensdag een westelijkere component. Het voordeel daarvan is minder stroming. Het nadeel is minder lijn en minder lange fetch richting Noorwegen.

Zaterdag 15 juli 2017
De fetch is nog wel lang genoeg voor een mooie rest-deining op zaterdagochtend. Of de wind helemaal stil gaat liggen is natuurlijk niet te zeggen. Wel zeker zijn de vastgezette getijden met hoogwater als beste moment in de loop van de ochtend. Het hoogwater van de avond zal niet veel meer zijn. Ook omdat het zaterdagmiddag wat meer zal gaan waaien uit zuidwestelijke richting. Die wind is echter niet hard genoeg voor goede ‘windlijnen’. Zondag is dat in de ochtend mogelijk wel het geval. En dan vooral in de noordelijke regio’s.


163 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag (en weekend) 7 juli 2017

Dit weekend komen er weer wat kleine golven. En O’Neill organiseert een bijzonder afscheid. Aanstaande zondag 9 juli maken we met een grote groep vanaf 19:00 uur een ‘circle of love’ ter ere van Jack O’Neill. In Nederland zal dit zijn bij The Hague Beach Stadium (Scheveningen). In België bij Surfers Paradise. De Paddle Out is op eigen risico, maar dat moet voor een beetje surfer geen probleem zijn! Voor deze speciale gelegenheid liggen er zonder kosten bij alle drie de grote Scheveningse surfscholen huurboards en wetsuits klaar.

Vrijdag 7 juli 2017
De wind is gedraaid en komt de hele dag uit het noordwesten. Het is niet veel, maar mogelijk net genoeg voor een paar slappe beginnersgolven aan het eind van de middag. Dan neemt de bewolking (vooral hoge) ook toe op nadering van het front bij Ierland. Of eigenlijk van het laag bij Ierland dat een front heeft tot aan onze omgeving.

Zaterdag 8 juli 2017
Aan het front zit wat regen geplakt en ook wat meer wind. Vooral in de ochtend leeft de activiteit hier van op, maar de beste golven zullen pas in de middag komen met hoogwater. De “beste” is eigenlijk niet de juiste term. De minst slechte golven is beter op zijn plaatst. Je mag van geluk spreken als je met een longboard nog een beetje een fijne lijn kunt vinden in de onshore mini-rommel. Maar goed, altijd beter iets dan niets zullen we maar zeggen.

Zondag 9 juli 2017
Wat de lijn betreft ziet het surfweer er voor zondag beter uit. De swell komt van iets verder, is nog steeds inimini klein, maar omdat het niet waait is het beter te surfen. Op de wadden zou de golfhoogte net een centimeter of 20 hoger kunnen zijn. Maar daarvoor zou je niet echt je board voor mee hoeven te nemen. En zoals gezegd, zondagavond de mooie Paddle Out ter ere van Jack O’Neill vanaf 19:00 uur in Scheveningen (op de Noord) bij het The Hague Beach Stadium of in België Knokke-Heist. Wil je weten wie Jack O’Neill was? Lees dan hier zijn levensverhaal.

Maandag 10 juli 2017
Maandag weer zo’n dag als vrijdag met een niet veel zeggende onshore wind en ini-mini golfjes recht uit zee. De lagedrukgebieden liggen helemaal verkeerd op de oceaan of eigenlijk ligt het hogedrukgebied te standvastig boven het Azoren gebied op de Oceaan. Waar dan wel surfen? Ja, in Frankrijk natuurlijk (last minutes zat) of even wachten tot het later in de week bij ons ook gaat gebeuren.

Woensdag 12 juli 2017
Pas woensdag wordt het weer interessant. Een lagedrukgebied dat via Frankrijk onze kant op komt en activeert boven het warme Noordzeewater geeft een noordwestelijke aanvoer. Erg lokaal, maar voor Noordzeegolven een prima ontwikkeling. Een uitloper van het Azorenhoog zal dit lagedrukgebied waarschijnlijk binnen 1 dag weer wegduwen richting het noordoosten van Europa. Soms kan juist die dag daarna de beste surfdag zijn. Wat opvalt op de weerkaarten is dat dit Azorenhoog nog sterker onze kant op komt met een grote luchtbel ten (zuid)westen van Ierland. Wat volgt is meestal ene klassieker met minder goed zomerweer voor de lage landen, maar des te beter surfweer. De lucht moet met een boog om deze verhoging heen en komt via het noorden van Ierland de Noordzee in met swells en Noordwesten wind als gevolg. Uiteraard duurt dit nog even en is de verwachtingshorizon nog veel te ver. Kijkend naar de pluim lijkt er echter geen ontkomen aan. Vanaf midden volgende week zakken de maximum temperaturen onder de 20 graden. En dan weet je meestal wel ‘hoe laat het is’ midden in de zomer!


41 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 1 juli 2017

Het weekend staat in het teken van een Noordzee depressie met flink wat wind en golven. De aanloop daar naar toe gaat vrij rustig met op vrijdag nog wel een kleine swell vanuit het verre noorden. Na het weekend ook weer golven en wind. Hoewel de golven de boventoon voeren en wind slechts af en toe aanwezig is.

Vrijdag 30 juni 2017
Vanavond niet heel veel meer. Er loopt een heuphoge swell uit het noorden die niet helemaal clean is door de zwakke wind uit zee. Zwakke wind is natuurlijk altijd beter dan harde wind dus prima om een nat pak te halen of aan je fish en longboard skills te werken. Hoe later hoe beter, want dan werkt het getij optimaal mee. Echter zal het tegen de avond vanuit het noorden ook weer iets meer gaan waaien. Laatste uur voor donker verslechteren de condities daardoor weer. Voor de rest wordt een prima avond verwacht.

Zaterdag 1 juli 2017
De eerste dag van een nieuwe maand waait het de hele ochtend en middag met windkracht 6 uit het noordwesten. Gunstig aan eerdere verwachtingen is dat de wind in de loop van de ochtend een duidelijke NNW component krijgt. Dit geeft iets meer mogelijkheden om wind te vinden die niet al te recht op de kust blaast. Eigenlijk in alle provincies moet dit wel lukken. Probleem is echter wel het getij. Die is gunstig in de vroege ochtend, maar dan moet de echte swell nog komen. De golfhoogte loopt pas in de tweede helft van de ochtend op naar waardes rond 1,5 meter. In het noorden zijn er dan al wel een paar spots die nog net de waterstand van hoogwater meepikken. In de middag is het stromen en wind happen. Eind van de middag neemt de wind langzaam af en zijn er al een paar opties. Het beste van de dag komt echt pas ’s avonds laat. De wind neemt af, als eerste in België en Zeeland waar het dan ook heel leuk surfen gaat worden.

Zondag 2 juli 2017
Omdat de golven van zaterdag vooral vlak voor onze kust echt hoogte hebben gekregen, zal de swell op zondag sneller afnemen dan gewoonlijk met noordwest. Toch is het surfen zeker de moeite dankzij het afwezig zijn van harde wind. Later in de ochtend pas echt windstil en ook niet overal. De beste condities in Zuid-Holland, omdat het daar met laagwater ook altijd nog prima kan breken. In Noord-Holland is dat ook wel zo, maar daar valt de wind pas later weg. De swell en dus ook afname, komt uit het noorden. Zuidelijk lijkt dus zondag beter. Alleen gaat dat niet op voor Zeeland en zuidelijker, omdat het tij daar vrij snel weer weg-ebt. De ochtend is dan natuurlijk wel prima, maar in de middag en ook avond niet veel hoogte meer.

Maandag 3 juli 2017
Nieuwe swell arriveert met een beetje NW-en wind. Deze swell komt van een depressie dit op zondag-ochtend al zal overtrekken bij de Shetland en Faeröer eilanden. In de regel duurt het 24 uur alvorens de peak bij ons is. Dus mogelijk is die maandag met hoogwater in de ochtend op tijd. Anders zal het wachten zijn tot de avond met als nadeel dat het niet op tijd hoogwater gaat worden in het midden en noorden. In het zuiden wel, alleen weet de swell niet zo ver zuidelijk door te rollen vanwege de vrij westelijke component in de swellrichting. Ook een goede optie: wachten tot dinsdag. Dan nog minder wind en betere kans dat het echt doorkomt in alle regio’s.

Zondag 9 juli 2017
Save the date, voor de grote Paddle Out ter ere van Jack O’Neill om 19:00 uur in Scheveningen (op de Noord bij het Beach Stadium of in België Knokke-Heist). Wil je weten wie Jack O’Neill was? Lees dan hier zijn levensverhaal.


136 surf-reports vandaag

Surfweer Woensdag 28 juni 2017

Het lagedrukgebied bij Noorwegen, dat dagenlang voorraad aan swell bracht, is niet meer. Maar wat maakt het uit. Een nieuwe, kleinere depressie, ligt deze week midden in de Noordzee. Eentje van het soort dat zich kan schikken onder de bekende weerspreuk: ‘voor de langste dag, dan neemt de zee. Na de langste dag, dan geeft de zee’. Dit heeft alles te maken met het inmiddels opgewarmde Noordzee water, waar dit soort kleine depressies zich prettig bij voelen.

Woensdag 28 juni 2017
De wind blijft de hele dag niet veel voorstellen, maar gaat wel van richting veranderen. Daardoor wordt het vooral op de stranden van Noord-Holland wat minder mooi. De zwakke zuidwestelijke wind staat daar rechter op de kust en is compleet tegenovergesteld aan de golfrichting. Niet heel gunstig voor cleane golven, maar de golfhoogte neemt wel toe. In het zuidwesten filtert de blokkade van het land de ergste chop er wel uit. Hoogwater zal dus opnieuw een goede kans op een leuke surfsessie bieden in België, Zeeland en deels ook Zuid-Holland. Vanavond neemt de wind iets af. Uiteindelijk lijkt het dus vooral met eb niet al te best te zijn vandaag, maar voor de rest een prima surfdag weer!

Donderdag 29 juni 2017
De swell moet van iets verder weg komen. Dat betekent niet dat het meteen ook minder goed gaat worden. Het windveld op de Noordzee wordt sterker en compenseert de langere te overbruggen afstand. Het duurt daardoor waarschijnlijk tot de avond voor de nieuwe swell binnen komt. In de ochtend loopt er nog wel een restant van woensdag waarbij de wind gunstiger is dan in de middag. In de avond neemt de wind wel weer af en worden de condities het mooist. Vanwege de oostelijke component in de swellrichting is de ZW regio beter dan de NW regio van de lage landen.

Vrijdag 30 juni 2017
Het blijft maar binnenkomen, de swell uit het noordoosten. De meeste hoogte in Zuid-Holland en op de wadden. De wind is eerst ook nog afwezig. In de middag draait deze echter onshore en kondigt een ander weertype aan. De overgang kan echter vrij lang duren, waardoor de wind nog niet echt zal blazen en het eigenlijk nog best clean te noemen is. Helemaal daar waar de zuidwest niet al te recht op de kust staat.

Zaterdag 1 juli 2017
Een krachtige noordwester brengt de hoogste golven van de hele week. Maar zoals overal ter wereld is hoogte niet allesbepalend voor een goede surfsessie. Gelukkig is de Noordzee ondiep en zal de swell hoe vaker die over een zandbank heen moet, hoe beter uitgelijnd de kust bereiken. Dit geeft vooral mogelijkheden in de zuidelijke provincies en België. In de middag neemt de wind af, alleen het getij zal bij wassende maan niet erg snel de juiste duw geven. De wachtende surfer wordt beloond.

Zondag 2 juli 2017
Een compleet nieuwe depressie komt vrij snel vanaf de Oceaan binnendringen. Beter was geweest als deze nog even bij Ierland had gepauzeerd, want nu blaast de wind de net gevormde NW swell omver. Misschien dat het in de ochtend nog even mooi kan zijn, omdat het warmtefront eerder komt dan het koufront. De wind draait dan altijd tegen de wijzers van de klok in een tijdje. In dit geval dus van W naar meer ZW of gunstig ZZW. Uiteindelijk haalt het koufront het warmtefront in en valt er op de daardoor ontstane occlusie veel neerslag. Na de regen draait de wind naar pal aanlandig. De rest van de dag blijft het goed en hoog genoeg. Ook (en vooral) in de avond.

Wetsuit-advies, zeewater 18,9gr
Vandaag:   3/2 mm wetsuit
Donderdag: 3/2 mm wetsuit, shorty i/d middag
Vrijdag: 3/2 mm, schoene niet meer nodig
Zaterdag: 3/2mm maar 4/3 ook nog wel lekker
Zondag: 3/2 mm is na het front prima


52 surf-reports vandaag