Surf Historie & Surfen anno 2020 (-03-27)

Tot en met 1 juni 2020 worden er op de Surfweer.nl site geen weerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld, wat zijn de geschreven en ongeschreven regels van het surfen? Of welke weerkaarten kun je het beste checken voor een trip naar een land als Brazilië?. Hoewel zoiets mijlen ver weg lijkt nu het coronavirus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2021 gewoon weer op het strand, maar niet in Nederland. Tot het weer zover is, zullen we het moeten doen met de Noordzee, die eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter bij het strand.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis).

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B? Zie de video voor het antwoord.

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen. Dat ziet er in een filmpje als volgt uit:

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, houd afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Exact de vraag van onze overheid in deze immuniteitscrisis die op het spel staat.

Surfen op dit moment
Eigenlijk zou je helemaal niet moeten gaan surfen tot het water weer lekker zonder schoenen en handschoenen te doen is. Mocht je er toch voor kiezen om grote risico’s te nemen dan is vooral regel 3 de belangrijkste. Die geldt dan niet alleen voor in het water, maar begint al met het inladen van je auto op de parkeerplaats thuis. En onderweg bij het benzinestation, maar misschien wel het allerbelangrijkste de parkeerplaats op het strand. De stranden in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn voor een groot deel al gesloten, inclusief de parkeerplaatsen. Maar misschien is het wel beter om helemaal geen parkeerplaats te willen, maar gewoon ergens langs de weg te gaan staan en het laatste stukje door het bos of duinen te lopen (waar dat mag). Parkeervakken kunnen dodelijk zijn. Dan kun je nog beter dubbel parkeren, vol op de streep en zit er nog net 1,5m tussen jou en de volgende geparkeerde auto in. Misschien overbodig om te zeggen, maar spreek met niemand af en rij niet samen. Deze adviezen zijn absoluut niet bedoeld om mogelijkheden te faciliteren of het surfen aan te moedigen. Integendeel. Alleen geen adviezen zijn ook slechte adviezen. Koste wat het kost om die ene besmetting voorkomen. Dus #StaySolo, #ActSingle & #StaySafe !!!

Uiteraard is hier beneden in de surf-reports de mogelijkheid om het te hebben over het weer, informatie uit te wisselen over de situatie in Nederland mbt sporten (zo is hardlopen of wandelen nog te doen in de buurt waar je woont). Daarnaast is het natuurlijk altijd fun om webcams van de stranden te bekijken en mooie golven met elkaar te delen. Mocht er momenteel iemand die dit nu leest ziek zijn en de besmetting hebben, van harte beterschap en alle sterkte!


67 surf-reports vandaag

Surfweer update met leef- en surfregels 2020

Tot en met 1 juni 2020 worden er op de Surfweer.nl site geen weerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld, wat zijn de geschreven en ongeschreven regels van het surfen? Of welke weerkaarten kun je het beste checken voor een trip naar een land als Brazilië?. Hoewel zoiets mijlen ver weg lijkt nu het coronavirus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2021 gewoon weer op het strand, maar niet in Nederland. Tot het weer zover is, zullen we het moeten doen met de Noordzee, die eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter bij het strand.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis). Lees meer…


103 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 14 maart 2020

De komende 7 dagen worden en prima surfcondities verwacht met niet al te veel wind. Het begon eigenlijk al aan de vooravond van dit weekend met een behoorlijk hoge swell en maar weinig wind. Ook zaterdag waait het eerst nauwelijks en komt de swell uit het noorden nog de hele dag door. Zondag daarentegen zal het de wind zijn die voor golven zal zorgen. Maandag beloofd echter weer een dag met swell uit het noordwesten. Het kan alleen wel even duren voordat deze swell arriveert. Lees meer…


190 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 6 Maart 2020

De lente is meteorologisch bezien deze week van start gegaan met als eerste wapenfeit de al merkbaar langere (surf)dagen. Van lenteweer is overigens nog geen sprake. Pas halverwege deze maand slaat het depressie-bepalende herfstweer om naar een meer hogedruk weertype met veel meer zon en warmte. Mocht je zeker willen zijn van zon & surf, check dan de speciale surf-coachings weken, die zowel de 21e als de 28e starten in het altijd zon & golfrijke zuiden van Portugal!

Lees meer…


59 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 26 februari 2020

Woensdag een oerhollandse onshore klotsbak waarbij er later op de middag wel wat kansen op een wat betere surfsessie zitten. De wind is noord west of eigenlijk eerder westnoordwest. Donderdag trekt een kleine depressiekern over België en dat maakt dat de wind een U-turn doet met als gevolg mooie offshore surf-golven langs de Hollandse kusten. Vrijdag een soortgelijk situatie, alleen een stuk minder nat en ook een stuk zachter. Lees meer…


75 surf-reports vandaag

Surfweer Woensdag 19 februari 2020

De straalstroom draait door, en wel op volle toeren tot zo ver de forecast reikt. Af en toe zit er wel een rustmomentje tussen met minder wind en mooiere golven. Dat is vandaag het geval dankzij een klein ruggetje van hogedruk, aangestuurd door het grote hogedrukgebied boven Spanje. Donderdag is het alweer voorbij en ligt de Benelux afgesnoerd tussen de warme en koude fronten van een nieuwe depressie bij IJsland. Daarachter volgt nog een hele depressie-trein met op zondag een mogelijk keerpunt op het front (met veel regen).

Woensdag 19 februari
De golfhoogte is met 2m uit WNW tot NW ruim voldoende voor bijna echt alle spots in de Benelux. De wind draait als eerst van WNW naar WZW in België begin van de middag. Eigenlijk moet je er dan ook al meteen zijn, want dan nog voldoende hoogwater. Hoewel er met lager tij, later op de middag, ook nog best te scoren valt met een iets groter board dan conventioneel shortboard. Dat is in Zeeland ook het geval, sowieso wordt het tussen de palen steeds cleaner hoe later het wordt. Maar uiteraard wel holler en kleiner. Inmiddels blijft het tot half zeven licht genoeg buiten. Zonsonders is om 18:15u. De latere tijdens zijn ook het best in Holland, zeker wat betreft het meer noordelijke deel. Daar is het nu nog zo’n grote soep, dat je beter even kunt wachten. Het tij hoeft in dit geval door de combinatie van zuidwestenwind en WNW swellrichting niet per se hoogwater te zijn. Laagwater is ook gewoon prima, muv van de twee meest zuidelijke spots van Zuid-Holland. Die pissen vandaag net buiten de boot, hoewel het net over de duin met en net na lunch nog wel optioneel en goed te doen kan zijn.

Donderdag 20 februari
Donderdag is de harde wind weer terug, maar eigenlijk valt het mee. Alleen in Noord-Holland staat er een windkracht 7 met daardoor echt hogere golven. In Zeeland waait het overal land met maar 5 beaufort. Dat zal in eerste instantie niet genoeg zijn voor golven in zowel Zeeland als Belgie. Totdat het koufront dichterbij komt, want daar staat in een strook van 40km op zee (door / vanuit het kanaal) een ZZW 8bft met windstoten tot 100 km/u. Het ding komt aan land omstreeks 18:00 uur. Dus als je het kan timen en de golven er vlak voor pakt, is de kans op een goede golfscore het grootst. Eenmaal op de lijn met meest intensieve regen zal de wind van ZZW naar NNW draaien en veranderd de zee in een Wildwater Bassin. Maar goed, dan is het toch al min of meer donker. Getijden zijn gunstig met laagwater in Zuid-Holland met een redelijke uitloop. Alleen verder richting Egmond, Bergen en richting Texel is het qua tij een klein beetje ongunstig met pas om 17:00 het begin van de Eb-fase. Daar dus gewoon eerder op de dag gaan, met die ZZW6-7bft en laagwater in de ochtend. In Zuid-Holland kan dat ook, want er zal vast nog wel een leftover swell uit NW staan die net dat zetje geeft voor heuphoge golven. Verder zuidelijk is het toch echt wachten tot het front de windlijnen komt brengen.

Vrijdag 21 februari
Na het koufront van donderdag blijft de wind op de Noordzee nog wel even stevig doorstaan uit west-noordwestelijke richting. Dat creëert weer een behoorlijk swellveld voor vrijdag met hoogstwaarschijnlijk een windafname en krimping naar zuidwest later op de ochtend. Het patroon is vergelijkbaar met die van deze woensdag, alleen het tij is natuurlijk helemaal anders en eigenlijk meer gunstig van laag naar hoog in plaats van hoog naar laag water. Een momentje dus om te parkeren, hoewel nog niet zeker is wanneer het de wind uit het zuidwesten weer (te) hard wordt. In ieder geval lijkt dat vrijdag tweede helft middag het geval te zijn met zuidwest 6 tot 7. Dat valt dan eigenlijk nog ook alles mee.

Zaterdag 22 februari
De storm op zaterdag duurt gelukkig niet lang en zal ook alleen het noorden (vooral de wadden) aandoen tijdens het over verschuiven van de warme sector van Engeland naar Denemarken. De kern van de storm zelf ligt erg ver weg, tussen IJsland en Noorwegen en schuift zaterdagmiddag al richting Spitsbergen. Er kan dus gesurft worden zaterdag, maar pas op met de getijden. In Zeeland kan het alleen met laagwater in de ochtend of met afgaand tij aan het einde van de middag. België pakt iets meer speling, alsook het meest zuidwestelijk stukje vlaanderen in Nederland. In Zuid-Holland zijn de getijden minder gunstig en is het dus vooral surfen tijdens het hoogtepunt van de storm ergens in de ochtend. Hoewel het natuurlijk geen storm is in die provincie. Op de protected spots is het een optie om te wachten tot de wind afneemt, laat op de middag.

Zondag 23 februari
De kern van het lagedrukgebied trekt zo ver noordelijk dat de invloed er van afneemt en de overheersende westelijke stroming in tweeën lijkt te delen boven onze omgeving. Belgie en Zeeland blijven in het windveld zitten met de zuidwester en prima golven rond laagwater. Midden en vooral noordelijk Nederland krijgen te maken met een windstil weertype dankzij het slepende front dat ook voor behoorlijk wat regen zal zorgen. Geen ruggen van hogedruk dus dit keer, maar wel kans op cleane golven met goede hoogte! Waarschijnlijk eerder in de ochtend dan de middag, maar het feest zou op de wadden ook gewoon de hele dag kunnen duren.

Wetsuit-advies water is 5,5 gr Celcius :
Woensdag: nieuwe 5/4mm met cap, hand 3mm, schoen 5 of 6mm
Donderdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Vrijdag: 6/5mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Zaterdag: Een 5mm/4 vaste of los cap, schoen:6mm hand:3mm
———————————————-


54 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 12 februari 2020

Beste lezer, vandaag (woensdag 12-02-2020) zal surfweer.nl midden op de dag even een paar uur niet bereikbaar zijn in verband met de overgang van alle bits & bytes naar een splinternieuwe Virtual Private Server (VPS) bij onze hosting partij Sudus. Wij verwachten eind van de middag weer terug online te zijn met als voordeel een nog snellere website en toekomst proof. Uiteraard kun je ook gewoon gaan surfen ipv online te zijn, want woensdag lijkt best een aardige golven-dag te worden. Lees meer…


71 surf-reports vandaag

Surfweer update Zaterdag 1 feb 2020

Een nieuwe maand met nieuwe kansen en weer heel veel wind en golven in de verwachting! Dat klinkt natuurlijk goed, maar of dat ook zo is moeten we eerst nog maar eens zien. Dit weekend lijken er op zondag in ieder geval zowel windstille als hele windrijke golfcondities te gaan komen. Daarna waait het 3 x 24u vrij stevig, maar op de woensdag zou het rustiger kunnen worden met een hele hoge swell. Maar eerst nog de forecast van vandaag en morgen tot aan volgende week:

Zaterdag 1 februari
De wind komt maar langzaam op gang, dus de golven ook een keer (is niet altijd zo). Swell uit het noorden wordt niet gemeten op de boeien. En dus is het wachten tot de wind genoeg in beweging heeft gezet vanmiddag. Met het opkomende tij komt er dan wat meer binnen. Alleen wacht niet te lang, want het kan ook weer flink gaan stroming. Uiteraard hoeft dat niet altijd en niet overal een probleem te zijn. Als je van Zandvoort naar Bloemendaal stroomt kom je eigenlijk niets gevaarlijks tegen en pak je de bus terug naar het beginpunt in Zandvoort. Hoe verder naar het noorden, hoe later het opkomende tij pas problemen geeft. In Zeeland doet dat het echter al om 15:00 uur.

Zondag 2 februari
Een occlusie schuift van ZW naar NO over de Benelux en geeft een continue stroom aan regen in de ochtend. Ook werkt het als een windscherm, waarbij alle luchtverplaatsing wordt tegengehouden en het mooi windstil en clean surfweer is tot het moment dat de regen begint te minderen. Dat is in België al veel te snel, om een uur of 9:30u. Maar goed, tij is dan toch al afgaand. Gelukkig is het wel al om 8:00 licht, dus heb je nog 1,5 uur om te surfen. Zeeland hetzelfde verhaal, met nog een uurtje meer tijd. Overigens is de zuidwester die achter de occlusie aanzwengelt ook niet verkeerd voor een dikke windsessie met laagwater. Zeker in het zuiden, omdat daar de wind snel opkomt en met windkracht 7 veel harder is. Overigens is nog wel de vraag hoe laat die wind er precies in beukt. De verwachting blijft onzeker tot het moment van de verwachting. Dus mogelijk blijft noordelijke Zeeland iets langer uit de luwte, hoewel het tij na 11u al minder goed is. In Zuid-Holland zuid is dat euvel ook aan de hand, maar in Zuid-Holland midden blijven de golven ook met laagwater nog mooi. Zeker omdat de swell met een langere periode (8 sec ipv de 6s bij 1,35m in de ochtend) eigenlijk nog moet arriveren. In Noord-Holland kun je gewoon nog uitslapen, want de wind blijft daar nog zo lang afwezig. Of komt zelfs helemaal niet (kop N-H en Texel). Kanttekening daarbij is nog wel steeds de onzekerheid van occluderen. Het is alsof je een ritssluiting dichttrekt (koufront stuit en sluit op warmtefront) en je moet maar afwachten hoe soepel die rits loopt. In ieder geval staat er een mooie weekenddag op de kaarten, dus enjoy!

Maandag 3 februari
Maandag is het hoofdzakelijk wind. Die komt uit zuidwesten en is al snel krachtig, windkracht 6. In de middag neemt de wind iets af en kan de overgebleven noordswell van maandag er weer wat makkelijker doorheen komen. Wel is het tij dan laag, dus alleen in Z-H en vooral N-H. In het zuiden (BE en Zeeland) is de golfslag alleen door wind. Dat zal daar niet heel veel zijn. Met laagwater de windswell pakken is ws nog de beste optie. Muv van BE, want daar pikt het nog wat op in de vroegste ochtend met hoogwater.

Dinsdag 4 februari
Na de relatieve rust van maandag gaat het op dinsdag compleet los met een keiharde onshore wind uit west-noordwesten. Dat wordt een lastig verhaal, hoewel er altijd wel een paar opties te verzinnen zijn waar je het surfen wel de moeite waard is van het proberen. Eind van de middag draait de wind iets meer WNW-NW georienteerd, maar eigenlijk zet dat nog niet veel zoden aan de dijk. Ook omdat het dan gewoon helemaal nog laagwater is (en niet meer opkomt voor donker). Welke mogelijkheden er dan nog overblijven is te vinden in het betaalde bericht van deze site en wordt persoonlijk aan je bericht. Zie meer info op de surfweer.nl/sms pagina.

Woensdag 5 februari
De rust keert terug, de wind draait door naar NNW en neemt heel sterk af. Dit zijn de dagen dat je een goede peddelconditie moet hebben, want de zee kan woensdag nog echt vol binnen blijven komen na al het geweld van dinsdag. Verspreid over de dag is het overal wel lekker surfen, waarbij minste wind in de namiddag is maar dan ook veel minder water (eb-getij). Eerder op de dag zitten dus de momenten. Zeker in België en Zeeland, want daar wordt het al snel clean met wind minder dan een lage vijf (bft). En het is daar vroeg hoogwater. In Holland zijn de getijden iets anders en gelden dus weer andere tijden.

Donderdag 6 februari
Donderdag nog een dag met swell, op sommige spots toch nog 1 goede meter hoogte. Vooral id ochtend en daarbij waait het niet of zwak uit ZW. In de middag staat er iets meer wind, maar eigenlijk ook maar weinig. Dus blijft een leuke dag om te surf foilen of longboarden / suppen met laagwater (alleen in Zuid en N-Holland). De dagen daarna worden afzien met even geen swell voor en alleen maar lichte zuidwesters. Dat geeft wel even mooi weertype met 10 graden en zon, maar vorst aan de grond in de nachten. Heel lang gaat dit regime niet duren, want tegen het weekend komt de depressietrein weer op gang. Met 99% zekerheid is de periode 10-15 februari er weer gewoon eentje met veel wind, regen en surf uit west- tot zuidwestelijke richtingen. Die verwachting is vreemd genoeg veel betrouwbaarder dan die van dit weekend op zondag (02-02-2020).

Wetsuit-advies water is 6,6 gr Celcius :

Zaterdag: 5/4mm losse cap, hand 3mm, schoen 6mm
Zondag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 7mm
Maandag: 5mm met losse cap, hand 4mm, schoen 6mm
Dinsdag: Een 6/5mm vaste cap, schoen 7mm hand 4mm
———————————————-


108 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 25 januari 2020

Afgelopen donderdag kwam er een verassingswell uit het verre noorden aan met spiegelcleane golven als gevolg. Zaterdag zou dit zomaar nogmaals het geval kunnen zijn, ware het dat de swell meer WNW georiënteerd is. Zondag geen swell, maar de laatste week van januari gaat het los! Ook kun je in deze laatste week vd maand nog een nieuwe Harley Ingleby 9’2 Longboard winnen als je 10 euro of meer doneert aan de local bush fire dept in Australië + Wildlife Rescue organisatie. Hoe meer je doneert, hoe groter de kans dat je met dit board de Noordzee induikt (de vermenigvuldigingssleutel is 10€ per lot) en hoe beter het overzeese continent in de toekomst wordt beschermt tegen de branden en wildlife extinction! Lees meer…


38 surf-reports vandaag