Surfweer 15-01-2018 : storm op komst

Vandaag begint de blauwe maandag als stilte voor de storm week. Een zeer diepe depressie van 940 hPa ligt boven IJsland en doet de wind bij ons aanwakkeren van zuid 6 naar zzw 8 eind van de middag. Beschouw het maar als stilte voor de storm. De rest van de week komt de wind uit een veel meer vervelende aanlandige richting, ook al is die de komende dagen nog niet meer dan ‘gewoon’ hard. Lees meer…


35 surf-reports vandaag

Surfweer Dinsdag 2 januari 2018

Nieuwjaarsdag bracht meteen al lekkere golven van wind uit het zuidwesten. De tweede dag van het jaar brengt golven uit een meer westelijke richting. Hierdoor krijgt het zuiden ook meer size, met zelfs in België wat leuke lijntjes. Woensdag is het die regio overigens waar er surfbare golven te verwachten zijn tijdens de storm.

Dinsdag 2 januari
Het is even wachten tot het hoogwater begint te worden, maar dan worden de golven ook meteen een stuk beter. Ook de wind maakt dat de golven mooier worden, hoewel die wind rond 14:00 wel weer even te veel kan zijn met het overtrekken van een eerste beetje neerslag. Daarna volgt een lichte windafname en een windrichting die op nadering van een tweede neerslagzone nog verder naar ZZW draait. Het is niet helemaal zeker wanneer de beste momenten zijn, maar het lijkt er op dat dit of vroeg of juist later in de middag zal zijn. Wel is het zo dat de swell behoorlijk gaat afnemen hoe later het wordt. Dat heeft te maken met het feit dat deze pal van de overkant (Engeland) komt. Deze westelijke fetch is vrij kort en meestal is het dan na 4 uur uitdeinen wel gedaan met de hoogte. In het zuiden is het dus sowieso verstandig om er vroeg bij te zijn, dus eerder op de middag.

Woensdag 3 januari
Vanuit een golf in het front midden op de Atlantische Oceaan ontwikkeld zich in 24 uur tijd een storm met de naam ‘Burglind’ – naamgeving volgens de Duitse Meteo. Het is de vraag of en welke naam de storm van de Deense Meteo meekrijgt. In ieder geval valt er met windkracht 10 niet veel te surfen voor ons de hele dag. Pas aan het einde van de middag neemt de wind af naar 7 bft in Belgie en het meest zuidelijke puntje van Zeeland. Dat is dan ook de enige regio waar er dan met (nog half hoogwater) iets van surf staat. En het kan nog best goed zijn ook. De richting van de wind zal weer iets terug krimpen van WNW naar WZW na dat de storm is overgetrokken.

Donderdag 4 januari
We krijgen maar een klein staartje van de storm mee. De swell van vandaag, dinsdag 2 jan., was beter qua fetch. Toch kan het donderdag nog de moeite worden, omdat dan de wind er echt helemaal uitgaat eind van de middag. Met een longboard is het heel leuk golfjes rijden naar de kans op alle spots, maar vooral de Noord-Hollandse pakken nog wat hoogte (max heup).

Vrijdag 5 januari
Een nieuwe depressie koerst op Europa af, met dit keer een heel ander uiteinde. Op vrijdag is de wind nog ouderwets zuidwest met in de namiddag hoge lijnen door de krachtige side-shore bries. In het zuiden moet je eerder al gaan, met laagwater. De stroming zal namelijk behoorlijk zijn met drie dagen na volle maan. Hoewel deze 2 dagen na volle maan in het zuiden het sterkst is. In N-H en op de wadden geldt de regel van 3 dagen na volle maan.

Weekendverwachting
Na de zuidwester van vrijdag draait de wind via de noordhoek naar het noordoosten en komt er dikke swell uit het noorden binnen. Ook een portie koude lucht, maar niet met al te lage vriestemperaturen. De vraag is of het überhaupt gaat vriezen, ook al gaat de wind volgende week een aantal dagen uit het oosten blazen. De lucht die naar ons toekomt is namelijk van oorsprong zachte lucht uit het noorden van Afrika. Natuurlijk koelt het wel af en wordt het fris. Met een 4/3mm wetsuit surfen is er dan echt niet meer bij! (nu al eigenlijk niet..)


100 surf-reports vandaag

Surfweer Woensdag 27 december 2017

De swells blijven maar komen dit jaar. Vandaag is de dag wat te kort voor de fetch. De nieuwe swell wordt berekend net na zonsondergang en gaat dan samen met de golven die er nu al staan. Deze loopt door naar donderdag met een verdriedubbeling van de hoogte en wind. Goed te surfen wordt het dan pas op vrijdag. Lees meer…


90 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 18 december 2017

De noordelijke wind gaat er vanmiddag langzaam uit. Langzaam komt er een einde aan de noordelijk gelegen hogedrukgebieden op de Atlantische oceaan met als gevolg een heel ander weertype de rest van het jaar. Warmer en met meer golven, want een kortere golfperiode. Of dat goed of slecht is, hangt af van de surfspot. In ieder geval tot het einde van het jaar gegarandeerd nog golven!

Maandag 18 december
In Noord-Holland gaat de wind er als eerste uit maar is het nog wachten tot het juiste getij, dat daar later komt dan in de zuidelijke regio’s. Z-H is nu al aan op sommige spots waar de wind niet de overhand heeft. Elders (regio Noordwijk/Wassenaar) is het ook beter wachter tot de wind gaat liggen met helemaal hoog water. Gunstig in ieder geval de getijden die samenvallen met het droppen van de wind. De swell is met 1,5m in ieder geval hoog genoeg met een goede periode van 6-7 seconden. Zonnetje erbij en dan kan het eigenlijk niet meer stuk. Alleen in Zeeland en België zijn de golven niet echt top met die pal onshore noordenwind en alweer afgaand tij na drie uur.

Dinsdag 19 december
De noordelijke wind kwam niet van ver, vandaar ook de lagere periode van ruim 6 seconden op maandag. Dinsdag is de golfhoogte echter meteen behoorlijk minder. De periode blijft hetzelfde en dus is het met een beetje mazzel nog best mooi te surfen op de beste plekken. Of in ieder geval op de plekken waar de wind uit WZW niet te veel chop brengt. Veel wind is er overigens niet. In de vroege ochtend zelfs niet meer dan 1 of 2 bft uit WZW. In de middag mogelijk 3-4bft WZW, maar dan wel net weer de push van het tij. Toch lijkt de vroege ochtend de beste optie wil je er nog wat van maken.

Woensdag 20 december
Woensdag is het zo goed als flat. In de zomer zou dit nog wel iets zijn voor de allereerste surflessen, maar voor de beginnende wintersurfer is dit zelfs te weinig. Lange tijd geleden dat er weer een paar dagen niet gesurft kan worden. Bijna een unicum dit najaar en de herfst.

Weekend & verre forecast
Op vrijdagmiddag komt er alweer swell binnen uit west tot noordwest. Het is de vraag of het op tijd gaat zijn, maar de periode en de wind zijn in ieder geval gunstig. Het getij is dat niet, want het is pas 18:00 uur hoogwater in Zuid & Noord-Holland. In het zuiden komt het tij wel op tijd. De swell is daar echter te veel protected door de UK met deze WNW richting. Wellicht dat het tussen het zuiden en noorden van Holland al wel de moeite kan worden.

Zaterdag min of meer dezelfde forecast. Iets meer swell uit het noorden, maar ook meer wind. Die zal naar ZZW draaien waardoor de swell nog wel vrij clean blijft. Heel vroeg of einde van de dag de beste condities afhankelijk van regio noord of zuid.

Zondag neet de ZZW-er verder toe tot krachtig. Dit zal slechts een voorproefje zijn van wat daarna staat te gebeuren. Zet de kerstboom maar goed vast als deze buiten staat. Vanaf 2e kerstdag gaat de wind in het noordwesten bijna iedere dag wel een moment naar stormachtig. De richting is daarbij vrij zuidelijk, daarom vooral het noordwesten. Uiteraard kan de wind ook best even naar west gaan voor een kort moment als een front passeert. In ieder geval is het raadzaam om dan de momenten van laagwater uit te zoeken. Zeker in het uiterste zuiden, want daar is het rond 11:00 laagwater na de kerst. Hoe meer de jaarwisseling dichterbij komt, gaan juist de gunstige getijden naar het einde van de middag. Eigenlijk kan nu al geforecast worden voor de eerste dag van het nieuwe jaar. Een nieuwjaarsduik met plank is het beste zo laat mogelijk met afgaand tij in de middag. Met de wind uit het zuiden zal het dan voor niemand een verassing zijn dat we gewoon meer richting herfstweer dan winterweer gaan de rest van december 2017. Dat geeft ook iets minder dikke wettie adviezen:

Vandaag : wetsuit 5mm met schoen 5mm + handschoenen 3mm, cap 3mm.
Dinsdag : wetsuit 5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 5mm
Vrijdag : 5mm, cap 3mm, schoen 5mm, hand 3mm
Zaterdag : 5mm, cap 3mm, schoentjes 5mm, hand 5 mm


46 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 13 december 2017

De sneeuw heeft plaatsgemaakt voor wind en regen, maar ook weer elke dag golven! En komend weekend is er zelfs weer kans op sneeuw met golven. Die sneeuwbuien zouden zaterdag moeten vallen, precies op het moment dat er honderd kerstmannen/vrouwen in zee liggen bij Scheveningen! Mocht je het daarvoor te koud vinden, dan is I AM SURF in Amsterdam misschien een beter idee.

Woensdag 13 december
In de middag draait de wind naar side-onshore WZW, maar blijft de lijn er nog wel even in omdat de golfrichting zuidelijk is. De golfhoogte is behoorlijk opgelopen en ondanks dat er dus geen swell uit het noorden bij zit, kan er al prima gesurft worden. Helemaal omdat de periode goed is met ruim 6 seconden (frequentie van 140mhz) en het de hele middag afgaand tij is met stroming van het water tegen de wind in. Eind van de middag wordt het snel kleiner, maar gaat ook de wind weer naar zuid of ZZW met meer cleane condities. De hele dag golven dus, maar vooral de beelden even in de gaten houden. En natuurlijk de reports hieronder, die zijn meer dan welkom vandaag.

Donderdag 14 december
Donderdag heeft de zee wat meer voor ons in petto. Helaas ook meer wind, die is in de ochtend nog veel te hard. En te aanlandig, uit West-Noordwest. Daardoor loopt de golfhoogte wel echt goed op. Tot 2,5m met 8 seconden in het noorden, waar het wachten wordt tot laat op de dag voor een beetje lijn en te handelen condities. In Z-H is het moment al eerder op de dag goed, omdat de wind begin middag naar WZW krimpt. Later neemt de wind nog veel meer af, alleen blijft wel side -onshore. Overigens wordt het in België en Zeeland zuid wel snel kleiner in de middag. Daar kun je voor de hoogte het best wel een beetje vroeg er bij zijn.

Vrijdag 15 december
Vrijdag wordt een windstille dag. Zou heel mooi kunnen zijn als er ook wat swell uit het noorden had gestaan. Die staat echter niet op de kaarten, maar wie weet dat de boeien op donderdagavond toch genoeg hoogte laten zien. Check de surf-reports hieronder om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. En natuurlijk is er altijd de surf sms, met extra updates en tijden per locatie! Overigens bestaat deze service er ook voor de wind, met spots voor het wind- en kitesurfen.

Zaterdag 16 december
Zaterdag draait de hele westcirculatie weer een slag naar het noorden met aanvoer van polaire lucht over de nog steeds ‘lauw’ warme zee. Dus kans op sneeuwbuien, hoewel die alleen in het binnenland blijvend voor witte vlaktes zorgen, want de wind aan de kust is gewoon recht aanlandig. Wel tof natuurlijk die Santa’s die bij Scheveningen in zee liggen midden op de dag. En in de avond is er de I AM SURF in Amsterdam. Kortom, er is genoeg te doen deze dag! Natuurlijk ook qua surf, met de beste opties voor het uiterste zuiden vanwege de minder harde wind. De richting van de wind is pal WNW, dus geen enkele beschutting te vinden. De swell gaat niet gigantische hoog zijn, dus is er nog wel genoeg doorkomen aan. Vooral in Zuid-Holland en alles zuidelijker.

Zondag 17 december
Zondag draait de wind van Noordwest naar Zuidwest, terwijl de golven uit het noorden blijven binnen dwarrelen. Zoals altijd geeft dit weer langere wachttijden tussen de sets, maar de hoogte is meer dan voldoende met 1 tot 1,5m. Het getij is voor de verandering ook weer eens gunstig en niet precies met donker water hoog. Nee, precies om klokslag 14:00 uur zou het overal hoog of bijna hoogwater moeten zijn. Daarvoor en daarna de beste golven, hoewel de wind in de namiddag steeds meer zuid zal gaan en het dus steeds cleaner zou moeten worden.

Anti-Freeze neopreen adviezen
Vandaag : wetsuit 6mm met schoen 5mm + handschoenen 5mm, cap 3mm.
Donderdag : wetsuit 5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 5mm
Vrijdag : 5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 5mm
Zaterdag : 5nn met Cap 3mm, schoentjes 5mm, hand 4 mm


61 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 6 december 2017

Vandaag en morgen nog vrij zacht weer met golven die goed te surfen zullen zijn. Daarna mega-swells op vrijdag en zaterdag, waarbij er vanwege de hoogte en de wind bar weinig te surfen valt. Hoewel er zijn kansjes, vooral later in het weekend kan het erg goed worden. De verwachting is wat onzeker, maar stay tuned!

Woensdag 6 december 2017
De golven komen uit een meest westelijke richting met en heel klein tikkie WNW. Hierdoor is de hoogte nog best aardig te noemen, alleen moet het dan wel hoogwater zijn. Dat is het in de vroege ochtend en in Zuid-Holland ook nog in de namiddag. Voor N-H komt het vrij laat, misschien wel te laat. Gunstig vandaag is wel dat de wind van WZW naar ZW draait en het dus iets cleaner zal worden. Deze draaiing komt als eerste in Zeeland, dus daar echt clean met hoogwater vanmiddag. In België waarschijnlijk te klein, hoewel bij opkomend altijd wel een golf te verwachten is met 80 cm west op de boeien.

Donderdag 7 december
De storm bij Schotland heeft een naam. Tenminste, bij de duitse meteodienst, want daar heet hij ‘Walter’. Aan de westzijde waait het windkracht 12 uit het noorden, aan de oostzijde (bij ons dus) windkracht 7 uit zuid tot zuidwest. De swell begint dus pas met opbouwen in België, waardoor het daar donderdag zo goed als flat is. De eerste golven zijn de vinden in Zeeland, maar ook daar niet erg hoog vanwege de korte fetch. Wel heerlijk clean en gunstig met dat springtij van gisteren extra laagwater. Meest gunstig is Zuid-Holland en misschien zelfs wel Noord-Holland op een paar spot omdat de wind zo zuidelijk zit. Probeer wel zoveel mogelijk met laagwater te gaan, want opkomend gaat stromen. Tegen een uur of 16:00 intens veel regen maar ook wegvallen van de wind. Een moment met even kans op een paar lekkere golven (flink hoog) als je wat kunt zien door het regengordijn. Nat worden is sowieso de optie.

Vrijdag 8 december
Toenemende wind uit WNW of NW en te veel swell 3,5m bij 12 seconden. In de ochtend valt de wind in N-H misschien nog even mee, maar in de ZW regio is het meteen al te stevig onshore. De enige kans is dus in de vroege ochtend heel even met hoogwater in N-H. Wellicht zijn er in Belgie eind van de middag ook nog een paar spots die uit te peddelen zijn met opkomend tij. Elders zal het tij niet meer opkomen voor donker, want die tijden verschuiven heel langzaam van zuid naar noord.

Zaterdag 9 december
Zaterdag hetzelfde laken en pak, te veel swell te rechte onshore wind. Wel is de wind wat minder krachtig en mogelijk iets meer echt NW. Dan zijn er opties in Zeeland te vinden met het juist tij. Het getij is echter het probleem dit weekend, want het is precies om 6AM en 6PM hoogwater. En juist dan is het donker buiten. Overigens is de opzet zodanig dat de waterstanden met midtij nog hoger komen dan met een normaal hoogwater. Dus zo’n groot probleem is het getij misschien ook weer niet.

Zondag 10 december
De beste dag van de week. Walter ligt nog boven Noorwegen en heeft nog steeds een gigantische swellmotorblok ten zuiden hangen. Op zaterdag zien we hoogtes van 10-12 meter de Noordzee inkomen tussen Schotland en Noorwegen. Een dag later komt deze swell met een periode van 12 seconden bij ons aan terwijl de wind naar zuid draait op nadering van een volgende storm. Dit is er eentje die nog moet ontstaan voor de kust van Groenland en dan in 24 uur over Engeland heen trekt. In principe geeft dat de nodige onzekerheid, maar de runs zijn de afgelopen dagen zeer consistent. Mogelijk dat het nog een half etmaal opschuift en dat maandag pas echt Big Monday mag heten. Maar in principe alle kaarten op zondag nu!

Anti-Freeze neopreen adviezen
Vandaag : wetsuit 5mm met schoen 5mm + handschoenen 3mm, cap 2mm.
Donderdag : wetsuit 5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 2mm
Vrijdag : 6/5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 4mm
Zaterdag : 6/5 met Cap 3mm, schoentjes 5mm, hand 4 mm


106 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag 1 december 2017

Big Friday is aan! De golven uit het noorden lopen met een hoogte van 2 meter het strand op & de wind is daarbij heel lichtjes offshore. December brengt ons al vroeg in de maand dit mooie, ijskoude kado. Zorg vandaag en de rest van de maand wel goed voor je handen, voeten en oren. Kijk eventueel in onze webshop voor warme gear. Vandaag besteld, is morgen in huis!

Vrijdag 1 december
De swell blijft de hele dag, maar niet overal is het de hele dag even goed. Omdat het pas volgende week dinsdag springtij is, komt het water wat langzamer op dan normaal en komt met 100 cm boven NAP ook minder hoog. Dat scheelt snel zo’n halve meter, dus is het raadzaam om vandaag even te wachten tot vol hoogwater. De wind blijft toch de grote afwezige, hoewel de wadden en ook België eerst nog wat last kunnen hebben van side-on wind uit het noordoosten. In België neemt de wind begin middag al af en blijft het nog even heel goed met afgaand tij. Eind van de middag is het daar laagwater met verslechterende condities. Op de wadden wordt het juist dan pas goed met afnemende wind en hoogwater. Er tussen, in heel holland, loopt het eigenlijk de hele middag nog wel goed. Alleen het laatste uurtje voor donker wordt wel minder tenzij je in het uiterste noorden gaat. Met deze condities is het overigens onzinnig om op drukke spots te gaan surfen. Mocht je dat wel doen, check dan iig de surfregels. Vooral regel 5 niet vergeten!

Zaterdag 2 december
Er is nog voldoende restswell over voor een leuke sessie. Gunstig daarbij is dat de wind even naar zuid draait op nadering van een warmtefront. Niet dat het dan ook meteen veel warmer wordt, het front moet daarvoor eerst nog passeren en dat gebeurd zondag pas. Wel is de surf dankzij de zuidewind eerst nog vrij clean. Het heeft waarschijnlijk wel de push van hoogwater nodig, dus in de ochtend kan het weer even duren voor het de moeite wordt. Breng wel je dikkere board mee naar het strand, de hoogte en de kracht van vrijdag zal er zaterdag niet meer inzitten.

Zondag 3 december
Zondag arriveert nieuwe swell gelijktijdig met het overtrekken van een frontensysteem, waarna de wind uit het noordwesten weer zal beginnen toenemen. Meestal niet de meest epic condities in de winter, maar toch prima surf, helemaal als je wat uit de wind kunt gaan liggen. Hoewel dat qua golfhoogte eigenlijk niet mogelijk is, want die moet nog komen. Maandag komt de swell met een hogere periode de Noordzee in.

Maandag 4 december
De wind blijft het noordwesten komen, de golfhoogte zit rond 1,5 meter. Niet echt heel hoog, maar ook niet te weinig om wat variatie in spotkeuze te brengen. Het is inmiddels bijna springtij met een waterstand van 150 cm boven NAP. Juist dat hele hoge water kan het lekker laten lopen voorin de shorebreak op spots in Belgie, Zeeland en Zuid-Holland. En eigenlijk ook in Noord-Holland, want daar zijn de 4 banken die voor de shore liggen altijd wel een te overwinnen hindernis voor de swell uit het noorden.

Lange termijn
Ook dinsdag swell met wind uit zee. Die draait in de loop van de dag wel naar WZW, met de beste surf in Zeeland en Z-H. Minder hoogte dan maandag, maar dat is met deze windrichting niet zo’n probleem. De wind krimpt, omdat het hogedrukgebied dan bijna een week lang op de Oceaan lag, is verplaatst naar het Europese vasteland. Op de oceaan is daarvoor in de plaats gekomen een voor deze tijd van het jaar gebruikelijk depressie ten westen van de UK. Heel lang duurt deze situatie niet. Het laag is namelijk zeer zuidelijk onstaan ten zuidwesten van de Azoren en trekt namelijk mee met de straalstroom in een zeer rap tempo richting IJsland en Noorwegen. Alleen volgende week donderdag is er even iets wat lijkt op een klassieke zuidwester met wat hogere temperaturen. Daarna zal de depressie met zijn koers richting Noorwegen bij ons de wind alweer naar het noorden laten draaien. Grote kans dus dat we het tweede weekend van december opnieuw op noorder swells getrakteerd worden. Dan wel een stuk hoger dan dit weekend. Dat is niet altijd even gunstig, helemaal als er te veel wind bij blijft staan. Wat er precies met deze swell gaat gebeuren is trouwens nog onzeker. Het europese model geeft aan dat deze een paar dagen zonder wind zal blijven staan. Andere modellen geven op die termijn nauwelijks een pauze in het depressie geweld en laten er meteen een knalharde westenwind overheen schuiven. Wat eigenlijk wel bijna 100% zeker is, er staan iedere dag golven!

Anti-Freeze neopreen adviezen
Vandaag : wetsuit 5mm met schoen 6mm + handschoenen 5mm + cap 3mm.
Zaterdag : wetsuit 5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 3mm
Zondag : 5/4mm met cap 2mm schoen 5mm, hand 3mm
Maandag : 5/4 met Cap, schoentjes 5mm, hand 3 of 4 mm


100 surf-reports vandaag

Surfweer zondag 26 november 2017

Een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan ten westen van Ierland zorgt er voor dat alle aanwezige lagedruk voor ons is. Dit duurt nog minstens tot volgend weekend en is natuurlijk prachtig voor de opbouw van bovengemiddeld hoge golven voor de Noordzee. Probleem is wel de harde wind, maar die wordt later deze week minder.

zondag 26 november
Aan zee zonnig weer met af en toe een bui en een stevige wind recht uit zee. Nergens is er een spot te vinden, waar de wind offshore draait en er cleanere golven binnen lopen. Wel zijn er beschutte plekjes in België met iets minder wind die vol op kust waait. Het tij zit niet helemaal mee, maar eind van de middag kan het daar nog de moeite worden. In Z-H en N-H blijft het gewoon de hele middag nog laagwater met een paar spots als uitzondering waar nog wel door de hoge branding heen te komen valt. Eyeballs zijn altijd welkom in de surf-reports!

maandag 27 november
Een zeer actief koufront met veel regen en mogelijk onweer zal in de ochtend tussen 9 en 11 uur overwaaien met een ZW windkracht 7. Normaal gesproken moet je dan met laagwater surfen in Zeeland. Dit keer is echter hoogwater ook een optie omdat er net zoveel golven uit het noorden blijven binnenkomen door swell als dat er zuidelijke windgolven doorkomen vanwege de zuidwester. Een heel kort moment zitten we precies tussen het warmte en het koufront in. De zogenaamde warme sector. Dat geeft meteen weer temperaturen oplopend naar 12 graden en tijdelijk ook een meer zuidwestelijke richting met een paar graden side-offshore in België en zuidelijk Zeeland. Daar dus de meeste kans op golven die te doen zullen, hoewel je nog steeds eerst het water in moet zien te komen met zoveel wind op het strand zelf. Eenmaal in het water zijn de golven de moeite waard! Ondanks de opwarming is minstens 5mm schoen nodig en minimaal 3mm (liefst meer) handschoen alsmede een 2 of 3mm cap en 5mm wetsuit. Te bestellen in onze surfweer/shop.

De middag verloopt meer onshore hoewel het ook nog even een paar uur WZW zou kunnen zijn voordat de wind 2e helft van de middag WNW draait. Kansen dus volop om deze dikke windswell en noord-deining een jetser te geven! Alleen in N-H gaat het wel lastig worden om een surfbare spot te vinden. In Z-H kan het hier en daar nog wel iets opleveren met deze combi van wind en swell.

dinsdag 28 november
Eerst zal er in de ochtend met een stevige W tot WNW wind niet veel van te maken zijn. Wel hoge bakken en met vloed in België al meteen goed te doen. Vanuit het noorden arriveert een trog waardoor de wind iets meer west zal krimpen en afneemt van windkracht 7 naar 5 in Zuid-Holland. Dat geeft wellicht later in de ochtend het enige nog enigszins surfbare moment met zoveel swell. Na de trog ruimt de wind weer WNW waarbij de slag naar NW nog niet gemaakt wordt vanwege een 2e trog die er aan komt. Deze ligt woensdag om 12 uur boven de Belgische kust.

woensdag 29 november
De eerste dag van deze week met een wat meer liggende wind. Dat zal goed vallen op spots die veel swell kunnen hebben en die het liefst ook een beetje in de luwte van de noordelijke wind liggen. Het is wel zo dat de wind voor de trog nog meer NW zal zijn en na de trog pas helemaal noordelijk. Echter het gunstige tij zit juist voor het passeren van de trog met regen. En ook de minste hoeveelheid wind (grotere afstand isobaren op de weerkaart) zit voor de trog. Wel dan nog westelijk maar als dat maar 2-3 bft west is, heb je er eigenlijk geen last van.

donderdag 30 november
Ook donderdag dezelfde swell als woensdag, mogelijk wel iets minder periode waardoor het minder goed refractie geeft en dus minder om de beschutte plekjes heen komt. Ook kan het wat harder waaien, omdat er vanuit de trog van woensdag een nieuw lagedrukgebied bij Denemarken ontstaat die alle lucht naar zich toetrekt. Het zal dan ook meer bewolkt en meer regenachtig zijn. Natuurlijk allemaal nog ver weg, maar mocht dit laag zich goed ontwikkelen dat hebben we voor vrijdag genoeg swell over met een gunstige d.w.z. een afnemende noordelijke wind. In het weekend minder kans op (te) hoge swell en waarschijnlijk ook vrij weinig wind. Gunstig voor de minder hardcore wintersurfers die graag knie tot heuphoge golven surfen met een vriendelijke zonnetje! Het getij valt dan ook gunstig midden op de dag met op zondag volle maan, dus extra hoogwater.

Anti-Freeze Adviezz
Vandaag : 6/4mm met schoen 5mm + handschoenen 4mm + cap 3mm.
Maandag : 5/4mm met cap 2mm schoen 5mm, hand 2 of 3 mm
Dinsdag : 6/4mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 5 mm
Woensdag : 5/4 met Cap, schoentjes 5mm, hand 3 of 4 mm


63 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 21 november 2017

De week begon erg mooi, maar eindigt misschien nog wel mooier. En ook niet onbelangrijk, de temperatuur stijgt naar 15 graden op donderdag! Niet dat dan alles weer uit kan, want het zeewater is inmiddels al naar 10 gr Celcius gezakt. Kijk dus zeker even in onze surfweer-shop, want schoentjes en handschoentjes (de dunnere varianten) zullen zeker nodig zijn, wil je het langer dan 30 min uithouden! Lees meer…


51 surf-reports vandaag