Surfweer Zaterdag 25 januari 2020

Afgelopen donderdag kwam er een verassingswell uit het verre noorden aan met spiegelcleane golven als gevolg. Zaterdag zou dit zomaar nogmaals het geval kunnen zijn, ware het dat de swell meer WNW georiënteerd is. Zondag geen swell, maar de laatste week van januari gaat het los! Ook kun je in deze laatste week vd maand nog een nieuwe Harley Ingelby 9’2 Longboard winnen als je 10 euro of meer doneert aan de local bush fire dept in Australië + Wildlife Rescue organisatie. Hoe meer je doneert, hoe groter de kans dat je met dit board de Noordzee induikt (de vermenigvuldigsleutel is 10€ per lot) en hoe beter het overzeese continent in de toekomst wordt beschermt tegen de branden en wildlife extinction! Lees meer…


21 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 18 januari 2020

Het einde van de maand is in zicht op de weerkaarten. Daarbij rijst de vraag of de hardnekkige zuid stroming deze maand nog gaat omslaan naar een winterse noord stroming of niet. Hoewel je het niet zou zeggen is er toch een kantelpunt bereikt dit weekend. En die begint met dit weekend een twee dagen lang en een diepe noord-fetch van Noorwegen naar de Benelux op de weerkaarten. Kijkend naar de swell van de 10 daagse periode na het weekend blijft de swell eigenlijk iedere uit het noorden komen. Hierbij wordt het langzaam toch wat kouder, maar van winterweer kun je nog niet spreken. Maar wie weet, het is immers nog geen lente..

Vrijdag 17 januari
Deze dag is qua surf eentje om over te slaan. Het waait windkracht 4 aan de kust en op zee windkracht 5. Een trog/occlusie met windkracht 6 tot 7 bereikt de Belgische kust omstreeks zonsondergang. Wellicht is de wind een uur eerder, dan zijn er al wel sneller windgolven.

Zaterdag 18 januari
Zaterdag komen de golven nog van relatief dichtbij met een wind die uit west tot wnw komt. Het getij is daarbij cruciaal en zal in de ochtend met hoogwater de golven over de zandbanken heen brengen in België, Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. Dan moet er echter al wel voldoende golfhoogte zijn en met zo’n lokale fetch is dat altijd lastig in te schatten. Na de trog van vrijdag op zaterdag valt de wind wat weg en neemt pas weer toe in de loop van de ochtend. Het tij gaat echter ook alweer terug in de loop van de ochtend. Dat geeft wat stroming (niet al te veel, want de wind staat niet parallel aan de kust) en het zorgt voor korte rommelige kleinere piekjes. Het lijkt er op dat het daarna een tijd gaat duren voor die hoogte van 250-400 kilometer hier vandaan gaat arriveren. Dat zal dan ergens in de middag zijn bij deadtide laagwater. Op zich geen probleem voor spots die met laagwater nog golven geven, vooral die in Noord-Holland en noordelijker Zuid-Holland. Niet allemaal op dezelfde spot gaan liggen, want het breekt overal even hoog. En hou rekening met elkaar door gebruik te maken met de internationaal geldende surf etiquettes. Zie plaatje als voorbeeld.

Zondag 19 januari
De swell is nu wel helemaal volledig en in volle vloed in onze kustwateren gearriveerd. Hierbij speelt de wind ook een beslissende rol, want die is naar meer pal noord gedraaid en weet daarmee alle swell ook richting de zuidelijke kust te navigeren. Weer is het getij in de ochtend met hoogwater zodanig dat de stroming van het opkomende water tegen de stroming van de noordswell en noordenwind in staat. Dat moment duurt niet al te lang met als gevolg toch sneller stromingen die elkaar 3 x versterken (wind uit noord, getij uit noord en swell uit noord). Altijd handig om dan een begin en eindpunt van je surfsessie te kiezen. En dat is in dit geval niet ver op zee, zoals vorig weekend bij het havenhoofd van Scheveningen gebeurde. Zodra die noordelijke stroming niet vrijelijk parralel langs de kust kan vloeien door een obstakel als bijvoorbeeld een haven, zal deze dus stroming naar buiten de zee op veroorzaken. Blijft dus uit de buurt van dit soort obstakels, hoe verleidelijk ze ook kunnen zijn om niet naar buiten te hoeven peddelen. Of om wat protectie van de wind te vinden. Die vindt je zondag overigens ook in Noord-Holland richting het noorden van de provincie. De wind lijkt daar net side of side-off te kunnen draaien om daarbij sterk af te nemen. Ook al geeft dat wat stroming, die zal alleen parallel zijn langs de kust. En niet direct naar buiten (muv de grote havens opnieuw). Later op de middag spant de wind weer wat aan en geeft iets meer chop. De stroming zal wat minder worden richting zonsondergang. Alleen het volgende tij komt pas tegen achten en dan is het al lang weer een paar uur donker. Kortom, een mooie surfdag. Met de nodige uitdagingen!

Maandag 20 januari
Maandag schuift het zomers ogende hogedrukgebied door naar onze omgeving en valt de wind even echt helemaal weg. Dan zijn eigenlijk de mooiste golven te verwachten van deze drie daagse surf-episode. Uiteraard wel weer bij de wat hogere waterstanden, hoewel er in de middag ook in het noorden met afgaand tij nog iets van een halve meter binnen rolt. Het is maandag de jaarlijkse blauwe maandag, de vervelendste werkdag van het jaar. Maar niet als je ‘m surfend begint! Of eindigt.

Dinsdag 21 januari en verder
Hoewel het grafiekje met de swell-forecast nog halve meters deining aan 6 seconden laat zien, zal het qua surf aan de kust niet veel meer zijn. Het hogedrukgebied splits tijdelijk op en laat een diepe depressie toe boven de Noorse basin richting de Barentszee. In de regel duurt het wel een dag of 2 alvorens de swell daarvan bij ons arriveert.

Dat zal dan donderdag gebeuren met dan alweer 5 x 50 minuten opgeschoven getijden, naar de middag omstreeks 12 uur. Geen hoge swells, hoewel het op de wadden merendeels wel los kan gaan. Ook vrijdag is die kans aanwezig. Daarna komen van de Oceaan bij Groenland nieuwe zeer omvangrijke depressie naar het noordwesten van Europa. Bij ons resulteert dat in 1 a 2 dagen met harde wind uit het westen of westzuidwesten. Daarna slaat in ieder geval de swellrichting weer om naar het noorden als gevolg van het verder doortrekken van dit omvangrijke lagedrukgebied. Het hoog boven europa geeft dan een aantal windstille dagen met swell uit noorden (omstreeks de 26e januari). Een paar dagen later al volgt nog weer eens zo’n depressie met in het midden van de week weer een windstil rustmoment. Em zo gaat het maar door en door en surft de winter voorbij alsof zij zomer was!


78 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 8 januari 2020

Het nieuwe jaar is zeer zacht begonnen met het voor de lage landen welbekende zuidwestelijke windpatroon. De afgelopen jaren zijn dit soort langere periodes met zuidwest uitgebleven, mogelijk vanwege het veranderende klimaat maar het kan ook gewoon natuurlijke variatie zijn. De toegenomen gemiddelde temperaturen daarbij lijken wel rechtstreeks in verband te staan met de verandering van het klimaat. Dit jaar of in ieder geval deze maand, geen vrieskou zoals het er nu naar uit ziet. De stroming blijft zuid of zuidwest tot de laatste week van de maand.

Woensdag 8 januari
Afgelopen nacht waaide het voldoende hard om de golfperiode een waarde van 5 a 6 sec mee te geven. De richting van deze van dichtbij gevormde winddeining laat zich raden en is zuidwest. Dit soort swells heeft een gemiddeld geschatte loopsnelheid van 3,2 maal de secondes. In dit geval dus niet veel harder dan 20 km/u (3,2 x 6). Aangezien de fetch waar het vandaan komt nog geen 100 km bedraagt, zal de swell in de komende 5 uur nog voldoende. Zeker in die kustregio’s die enigszins gericht staan naar het zuidwesten. Dat is natuurlijk dan vooral Noord-Holland, maar ook in Zuid-Holland zijn er plaatsen waar het te surfen zal zijn tot ongeveer hoogwater. Het opkomende effect van hoogwater duwt de golven wat meer naar de kust, alleen wanneer het eenmaal hoogwater is wordt het weer slapper. Verwacht er niet heel veel van, maar surfable is het zeker. Later op de middag geen nieuwe swell en steeds kleiner, richting flatness aan toe. In het vorige bericht stonden nog een aantal interessante vragen en toevoegingen of het surfweer forecasten die gekopieerd zullen worden naar het nieuwe bericht. Altijd leuk om daarop door te gaan, want daar zijn de surf-reports voor bedoeld (en niet voor de vraag welk hostel je moet kiezen tijdens je buitenlandse reis bijvoorbeeld)…

Donderdag 9 januari
De ochtend begint helemaal flat. De wind zal in het noorden snel toenemen door een klein lagedrukgebied dat van de Ierse zee een snelle oversteek maakt naar de Noordzee. Het laag diept in eerste instantie niet verder uit, dus de wind blijft beperkt tot 6 bft in zuidelijk Zuid-Holland en windkracht 7 in Noord-Holland. België en Zeeland blijven dus de ganse dag flat terwijl in het noorden toch een aantal hogere golven zullen passeren. De wind neemt daarbij later eerder af dan toe en ondanks hoogwater is er dan toch nog een redelijke sessie uit te persen. Ook in Zuid-Holland nog kansen, maar dan vooral met laagwater. Met hoogwater te veel stroming op de niet-protected spots. Spots die wel beschutting hebben zijn dan weer (te) klein of helemaal flat.

Vrijdag 10 januari
Het laagje trekt verder door richting de duitse bocht (waddeneilanden DE) en weet toch weer behoorlijk te intensiveren met een windveld van 8bft uit NW in het centrale deel van de Noordzee. Uiteraard geeft dit hoge swells met meer secondes en dus ook een snellere reisbeweging in de richting van onze kust. Toch duurt het een halve dag voor de piek van de swell binnenkomt, waarbij het in Zeeland alweer hoogwater is geweest zodra deze piek binnenkomt. Vooruitlopend zal er natuurlijk al genoeg hoogte inzitten. En het voordeel is dat de wind in Zeeland en Belgie wat minder stevig onshore zal blazen als op bijvoorbeeld Texel en noordelijk Noord-Holland. Het zuiden van N-H en heel Z-H liggen wel vol in de vuurlinie van de hogere swells (2m) bij een afnemende wind in de middag. En daarbij stopt het met regenen en wordt het zonnig.

Zaterdag 11 januari
De swell komt van te dichtbij om tegen de toenemende zuidelijke wind in te komen. Heel misschien lukt dat op de wadden en het noordwesten nog heel even in de ochtend. Daarna is het wachten tot de wind weer echt hogere swells weet te generen. Met de zuidelijke windrichting van 190 / 200 graden zal dit in Zeeland en Z-H weinig golven als resultaat hebben. Uitzonderingen daargelaten em natuurlijk de kustregio van Noord-Holland waar het hoe later hoe hogere binnenknalt. Probleem is natuurlijk wel weer die stroming van het opkomende tij.

Zondag 12 januari
Zondag meer zuidwest/west in de richting van de wind, waardoor de golven beter naar de kust bewegen. Nu ook voor het zuiden, ook al neemt de wind sterk af gedurende de dag. De golfhoogte is in het zuiden alleen in de ochtend nog rond 1 meter hoog, daarna snel kleiner. In het noorden blijft het de hele dag golven. Ook na zondag blijft het doorgolven op alle dagen van de week. Maandag staat daarbij nog niet heel veel wind. Op dinsdag en woensdag waait het wel stevig tot stormachtig uit zuidwest. Goed voor zuidelijk Zeeland en tevens in België ondanks de korte fetch uit die richting een goede hoogte. Eind volgende week keert de rust wat terug, maar de overheersende weerpatronen blijven in de zuid/west modus staan. Hoewel het weer natuurlijk nooit 100% met zekerheid te forecasten is op zo’n termijn, staan de atmosferische parameters in een zodanige stand dat er weinig veranderingen mogelijk zijn.

———————————————-
Wetsuit-advies water is 6,6 gr Celcius
Vandaag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 7mm
Donderdag: 6 of 5mm met losse cap, hand 4mm, schoen 6mm
Vrijdag: Een 6/5/4mm vaste cap, schoen 7mm hand 5mm
Zaterdag: 5/4mm losse cap, hand 4mm, schoen 7mm
———————————————-


65 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 3 januari 2020

De beste wensen voor het nieuwe jaar! Met een oneindige hoeveelheid cleane en hoge golven die op kust van de lage landen kapot zullen slaan! Voor surfers is het het hele jaar vuurwerk en kunnen de condities zo nu en dan ‘on fire’ zijn met een stoked gevoel voor dagen als resultaat. Dit zou na deze eerste week al eens het geval kunnen zijn, want de condities beloven veel goeds voor de dagen rond het weekend! Lees meer…


59 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 25 december 2019

Dit is het laatste surf-bericht van het jaar met nog een paar aardige surfweer momentjes voor de boeg. Op eerste kerstdag zorgt een stevige noordwester in de ochtend voor kortdurend een goede hoogte richting onze kust, ook voor België en Zeeland. De wind neemt snel af, zodat het in de namiddag ook de moeite wordt voor alle Hollandse spots. Donderdag is er een restje over in de ochtend. Eind van de middag is het flat en dat is het vrijdag ook.

Woensdag 25 december
De fetch komt van halverwege de oost Engelse kust met genoeg aanloop om een hoogte van 1 tot 1,4m op te bouwen met een periode van 6 sec. Mocht de wind naar oost zijn gedraaid in de middag, dan was het helemaal feest. Nu blijft de wind lichtjes uit het noordwesten komen, pal op de kust. De vroege ochtend is nog niet zo goed, te veel wind en nog geen langere periode swell. De wind neemt snel af en voor het zuiden is het wel zaak om dan meteen te gaan. Ook zuidelijk Holland is het beste af net na het produceren van deze wind-hoogte. Verder richting midden en noorden van Zuid-Holland is het best even te wachten tot het tij er helemaal in is gekomen. Hoewel sommige spots het voor mid-tij juist vaak wat beter doen. Maar dat moment komt nog een tweede keer, eind van de middag. En de wind is dan sowieso al heel stuk afgenomen. Gelijk die extra kerstkilo’s er af surfen dus maar! Ook in Noord-Holland, want de wind stelt echt niet veel voor en de hoogte redelijkerwijs wel. Natuurlijk trekt het niet heel clean, maar dat is misschien om hetzelfde vragen als een witte kerst.

Donderdag 26 december
Omdat de swell maar van zo’n beetje halverwege Engeland af is gekomen, zal de hoogte sneller afnemen dan wanneer de swellrichting niet NW maar echt Noord was geweest. Toch beloofd het een hele mooie vroege ochtend te worden op spots die werken met een beetje laagwater. De wind is offshore zuid en dan komt het clean opzetten. Perfect voor longboarden, sup en ms zelfs voor dikke fish. Wachten tot opkomend tij heeft niet zo veel zin. De swell is dan al verder ingekakt en de offshore wind wordt wat harder op zee, waardoor het laatste van de swellrestjes wordt afgesnoept. Overigens is het in Zeeland wel even wachten tot opkomend tij. De vroege ochtend begint daar gewoon flat. De middag zou je ook flat kunnen noemen, hoewel dat laatste beetje swell toch eigenlijk wel longboardable is. In Belgie is de kans daar een stuk minder op.

Vrijdag en de dagen daarna.
Voor vrijdag zit er nog wat onzekerheid in de modellen, maar waarschijnlijk gewoon flat. De wind is oost en maar heel zwak of matig. Het weekend verloopt ook helemaal flat bij een lichte wind uit het zuiden. Op zondag misschien matig, windkracht 4, maar dat brengt ook zeker geen golven. Maandag is er wel kans op een rimpel vanwege de lichte WNW. Alleen in N-H en de wadden, want de swell ontwikkeld zich te ver op het oostelijke deel van de Noordzee. Oudjaarsdag iets meer wind, maar waarschijnlijk te zuidwest. Die draait dan later wel naar noordwest, waardoor nieuwjaarsdag wel eentje zou kunnen zijn met hoge swell (en wind) uit het noorden. Dat is altijd fijn voor een nieuwjaarsduik!


26 surf-reports vandaag

Big Tuesday Surfweer 10 december 2019

Het vorige bericht was al een tijdje geleden, terwijl er toch bijna elke dag goede golven te vinden waren afgelopen week. En deze week is het wederom dikke pret. In een appje van één van eigenaren van de DutchSurfAcademy kregen wij het bericht dat deze maandag wel de hoogste Noordzee golven ever waren gesignaleerd vanaf de Boulevard van Scheveningen. Iets verder noordelijker zat ik zelf in mijn hoogste golf ooit op een surfplank. Weliswaar geholpen door een kite, maar “the trill of the ride” was er niet minder om. Gelukkig volgt dinsdag een dag met minder wind en blijven de golven gewoon dik en hoog. Lees meer…


90 surf-reports vandaag

Surfweer Black Friday 29 nov 2019

Het surfweer wordt in de dagen richting het weekend iedere dag een beetje mooier met eerst wind en daarna deining uit het noorden. Vandaag (donderdag) heeft de wind de overhand, hoewel die geleidelijk wel wat minder wordt en van WZW naar NW draait. Swell uit die richting komt pas vrijdag, net als het moment waarop die belachelijk hoge kortingen actief gaan op surfweer.nl/shop ivm Blackfriday (t/m maandag). Lees meer…


155 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 19 november 2019

Vandaag zwakt de wind af met het opvullen van het laagje bovenin de noordelijke Noordzee. De zee zal pas echt uitcleanen later in de middag, maar voor de echt cleane swell kan dit nog eens een dag langer duren en is het dus pas op woensdag helemaal offshore. Enige uitzondering zijn vandaag België/Zeeland, want daar neemt de swell voor woensdag te snel af. En het tij is vandaag nog gewoon goed genoeg met bijna hoogwater eind van de middag. Natuurlijk is woensdag wel cleaner, dus als dat de absolute voorkeur heeft en de hoogte niet zo veel uitmaakt is woensdag de betere dag. Lees meer…


70 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag 15 november 2019

Vandaag nog flat, maar vanaf morgen volgen een aantal dagen met goede surf en soms wat wind. Deze komt hoofdzakelijk uit het noordoosten waardoor het wintersurfgevoel al even zal opleven. Niet voor lang, want na volgende week woensdag aan de temperaturen omhoog bij een onafwendbare zuidstroming. Voor die tijd gaat de wind aan het begin van de week nog een keer uit het noordwesten toenemen en is er nog een mooie dag te verwachten. Lees meer…


69 surf-reports vandaag