Surfweer dinsdag 10 april 2018

Yes, er zijn weer golven! Het bouwt langzaam op dus het zal vandaag niet meteen overal genoeg zijn. Golven en wind komen de hele week uit het oosten. Gunstiger kan eigenlijk niet, want meestal zit de onshore wind die bij ons de golven creëert ook meteen de surfbaarheid in de weg. Dit kun je natuurlijk wel training, de Surfblend coachingsweken in het voor- en najaar bieden daarvoor een uitgelezen kans. Lees meer…


158 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 4 April 2018

Woensdag liggen er drie grote lagedrukgebieden in de buurt die van invloed zullen zijn op het surfweer de komende dagen. Op woensdag zelf is het waarschijnlijk nog flat. Tenzij de wind in de avond een paar uur eerder komt en er net voor donker even gesurft kan worden. Het getij is dan niet ideaal. Alleen in Zeeland keert het de stroming een half uur voor donker de juiste richting op.

Het Duitse weermodel noemt de lagedrukgebieden bij naam. Een ligt heel ver weg in de Barentszzee en heeft de naam ‘Franziska’. Samen de de andere kernen van lagedruk daar in de buurt genereert deze een swell die tot vijf dagen later bij ons te merken is. Dit zijn wel kleine swells en meestal halen die net Noord-Holland en een klein stukje Zuid-Holland. En natuurlijk de wadden, waar het dan niet klein te noemen is met 1m+ krachtige setjes. Vooral de oostelijke wadden. Texel en Vlieland horen wat dat betreft bij Noord-Holland, want liggen minder recht naar het noorden toe. Zie weerkaart.

Donderdag 5 april 2018
Dichterbij huis ligt het lagedrukgebied met de naam ‘Hypatia’ en zal donderdag met een behoorlijk windveld over de Noordzee trekken. In de ochtend staat er op zee een NW 8-9 bft met windstoten over de 100 km/u. In de middag neemt de wind wat af en worden de condities best aardig op plekken waar het meestal wat minder hoog breekt. In N-H wordt het lastig zoeken, maar ook daar kansen. De beste opties zijn eigenlijk zo ver mogelijk naar het zuiden te vinden. Vooral in België, omdat daar de wind het meest gaat liggen en mogelijk ook weer terug naar WZW draait. Dat is met een beetje protectie daar sideshore. Sowieso is donderdagmiddag het moment om te gaan in België, omdat het getij dan gunstiger is dan op vrijdag. Ook de hoogte is dan beter (in ieder geval voor de shortboarders onder ons).

Vrijdag 6 april 2018
De mooiste dag van de week, omdat de wind naar zuidoost (aflandig) draait en de swell van ‘Hypatia’ nog blijft binnen deinen. Dit in combinatie met de swell vanuit de Noorse/ Barentszzee en hoogwater maakt het een dag voor alle soorten boards en niveau’s. De swell is in het noorden het meest krachtig en blijft het langste aan. Mogelijk zelfs nog in de namiddag en avond. Elders zal het tot de middag goed genoeg zijn. Het heeft dus niet zoveel zin om eerder te stoppen met werken. Beter heb je gewoon eerst die tandartsafspraak. De wind uit het zuidoosten neemt in de middag toe tot krachtig, windkracht 6 bft.

Zaterdag 7 april 2018
De offshore wind is inmiddels weer wat afgenomen en daardoor maakt de swell van ver weer een kans op mooie surfbare golfjes. Vooral in het noorden is de hoogte nog prima om te longboorden en misschien zelfs met een Fish. In Zuid-Holland zal alleen het noordelijke deel een kans maken op een surfbare golf. Het zal met 20gr meteen heel lekker aanvoelen. Ook op de stranden, want de wind komt vanaf het land. Handschoentjes en zeker schoentjes zijn nog wel nodig, want het water is nog maar zo’n 5 graden. De capjes kunnen gelukkig wel af met dit zomerse weertype!

Donderdag : 6mm met schoen 8mm + hand 5mm, cap 3mm
Vrijdag : 5mm wetsuit, 7mm schoen, hand 4mm en cap 3mm
Zaterdag: 5mm met schoen 5mm + hand 3mm (oorbescherming!)


92 surf-reports vandaag

Surfweer Dinsdag 27 maart 2018

Een nieuw weerbericht voor vandaag, al was het alleen maar voor die kleine leuke golfjes die in het uiterste noorden binnen komen rollen. Vanwege een veel te groot lagedrukgebied op de oceaan met een compleet verkeerde ligging, zitten we nu al dagen zonder echte golven of wind. Gelukkig gaat het er een en ander veranderen de komende dagen en de week na het weekend! Lees meer…


78 surf-reports vandaag

Surfweer zondag 18 maart 2018

Het staartje Siberische koude geeft op zondag nogmaals een goede swell in het zuidwesten van de Benelux. Er zijn slechts kleine verschillen ten opzichte van zaterdag. Maar meer daarover in het kopje ‘zondag’. Na dit weekend lijkt het eindelijk wat op te gaan warmen en dat in combinatie met goede golven op dinsdag en woensdag!

Zondag 18 maart 2018
De wind komt nog altijd uit het oosten en is tot een uur of 13:00 nog hard (zeven) in het noorden en krachtig (zes) in de overige kustgebieden. Vanuit het zuiden wordt de wind vanmiddag iets minder hard. Dat zal met name in België een welkome verandering zijn aangezien de ONO-er daar min of meer voor onshore condities zorgt als deze te hard is. Vanmiddag zal dus niet echt meer gezocht hoeven te worden naar maximale protectie daar. Voor alle overige regio’s was dat al niet het geval. In N-H kun je dus uiteindelijk ook een golfje scoren, maar zal wel heel veel minder zijn dan Z-H.

Maandag 19 maart 2018
De nieuwe swell staat al op de kaarten, maar komt pas dinsdag binnen in het noorden. Toch is het niet flat. In het zuidwesten is het zeker niet flat, want de wind uit het noordoosten neemt zelfs weer toe in de loop van de dag. En is meer noordoost dan ono op zee. Klein nadeel is dan wel meteen weer die choppy condities die je in Zeeland en België kunt verwachten. Maar het tij zit wel gunstig, aan het einde van de dag. Nadat de wind haar werk gedaan heeft.

Dinsdag 20 maart 2018
Dinsdag komt de swell uit het noorden vol binnen. In de ochtend al, hoewel dan niet overal het juist getij is te vinden. Dat is wel weer nodig, want de stroming in combinatie met de noordelijke wind zorgt voor stroming uit het noorden. Vooral in de ochtend is de wind nog vrij krachtig. Tegen het middaguur zal het net na het koufront ineens minder hard waaien en ook iets meer noordoostelijk. Goed dus voor de spots die dan al side-offshore zijn en werken met laagwater. Tijdens het hoogwater eind van de middag, draait de wind toch weer naar noord en neemt weer iets toe dankzij het zonnige weer. Misschien wel de eerste dag dat de thermische wind weer een rol gaat spelen. Het water is zo’n 3 graden terwijl de zon de temperatuur aan de grond al snel doet oplopen naar +10.

Woensdag 21 maart 2018
Woensdag draait de wind naar het noordwesten, maar zal niet verder toenemen. De swell vanuit de Noordzee ontstaan neemt af, terwijl de swell uit de Noorse Zee bij Spitsbergen juist op woensdag de Nederlandse kust pas bereikt. Voor België zijn de periodes te hoog en is het niet echt fijn surfen. In N-H en Z-H is het prima te doen als de getijden maar juist vallen. Dat kan mogelijk in de vroege ochtend en anders late middag / vroege avond.

Lange Termijn:
Zelfs donderdag is er nog kans op iets van een verre golf met lage periode. De wind is mogelijk nog gunstiger dan woensdag en offshore zuidelijk. Eigenlijk is het nog wel behoorlijk onzeker, want sommige modellen berekenen voor donderdag en vrijdag een vrij krachtige west of zuidwest. Die brengen in de regel niet al te beste of hoge golven, maar wel meteen een flink zachter weertype. Daar is ook iets voor te zeggen. Na vrijdag waarschijnlijk weer rustiger weer, hoewel er in de pluim 25% kans is op het aanhouden van deze westelijke stroming die donderdag of vrijdag tijdelijk het weerbeeld bepaald.

Zondag : 6mm, cap 3mm schoentjes 8mm en hand 5mm.
Maandag : 6mm met schoen 8mm + hand 5mm, cap 3mm
Dinsdag : 6mm wetsuit, 7mm schoen, hand 4mm en cap 3mm
Woensdag: 5mm met schoen 6mm + hand 4mm en cap 2mm


88 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 14 maart 2018

De swellmachine gaat weer aan als een langzame diesel en blijft de komende tijd de ene na de andere goede surfdag brengen. Wel erg koud, maar dat staat meestal garant voor goede golven. Immers komt de kou bij ons bijna altijd uit dezelfde richting als onze swell, namelijk vanuit het noorden. Woensdag beloofd al een eerste prik met noordelijke swell te brengen. Lees meer…


117 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag 16 februari 2018

Spannende tijden op weerkundig gebied. Gaat de winter alsnog keihard toeslaan na het weekend? Of krijgen we vroeg voorjaar. Volgens de pluim kan het nog alle kanten op binnen een termijn van 5 dagen. In ieder geval zien we vandaag nog wat golven dankzij de matige onshore wind. De wind neemt hoe later hoe meer af. Swell blijft nog voldoende. Lees meer…


175 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag 9 februari 2018

Het koude weer neemt vandaag afscheid en meteen zijn er ook weer golven. Eerst nog alleen met of beter gezegd dankzij wind die uit het zuiden komt. Zaterdag zijn er ook golven door swell uit het noorden bij een steeds verder afnemende wind die naar zuidwest draait. Zondag ook swell uit het noorden en nog een stuk hoger. Maar daarbij is de wind dan weer ongunstig WNW onshore.

Vrijdag 9 februari
Ondanks de twee meter golfhoogte op zee lijkt er niet veel in te zitten vandaag. De richting van de golven is namelijk te aflandig en komt uit het zuiden. Op een enkele spot wordt die richting beter opgepikt, met name in het hoge noorden en op Texel. En ook op een spot als IJmuiden en Zandvoort wil dit soort zuidelijke swells het wel nog net doen. De wind neemt vanmiddag af, dus de hoogte ook. Maar op zich is die windafname niet eens zo ongunstig, want dan worden de golven niet verder de kust ‘afgeblazen’. Gunstig zou het zijn geweest wanneer er nog een kleine push van opkomend tij in had gezeten. Die is echter al geweest voor het licht werd en komt pas weer na zonsondergang. In de kop van N-H is afgaand tij dan wel weer gunstig vanmiddag. En de wind draait tijdens de afname nog verder aflandig dus is het daar ook zeker clean!

Zaterdag 10 februari
In de nacht van vrijdag naar zaterdag trekt een lagedrukgebied van 1008 hPa diep over de Noordzee. Dit geeft even behoorlijk wat wind uit het noordwesten, maar de fetch is vrij kort. Het is dus raadzaam om zaterdag een beetje op tijd te gaan, hoewel de wind dan nog wel pal onshore en vrij krachtig is. Pas na hoogwater neemt de wind verder af en draait naar een mooiere zuidwestelijke richting. Of de swell dan nog een beetje pit heeft is lastig te zeggen. In ieder geval is het in alle regio’s goed, omdat de swell van zo dichtbij komt. Na 14:00 uur is overal het beste er wel van af. In Zeeland en Belgie moet je sowieso wel eerder al gaan ivm het eerder terugvallende getij.

Zondag 11 februari
Zondag brengt een lagedrukgebied van een hele andere dimensie. Eentje met een diepte van minder dan 979 hPa komt recht de Noordzee in. De opbouw van swell is het dubbele van die van zaterdag en is misschien wel te veel van het goede. Sowieso is de wind eerst ook te veel van het goede. Midden op de Noordzee staat er windkracht 9-10 bft (zware) storm, uit het noordwesten. Bij ons aan de kust eerst nog hard, maar in de middag als heel snel afnemend tot vrij krachtig of zelfs maar matig. Probleem is alleen de recht aanlandige windrichting W of WNW waarbij de golfhoogte te veel is om te kunnen surfen op de meeste spots. Wellicht lukt het hier en daar in Zeeland, maar zeker is het dat het in België heel dik kan zijn met een beetje protectie. Vooral tijdens hoogwater midden op de dag.

Maandag 12 februari
Maandag brengt een tweede push van deze swell van hetzelfde lagedrukgebied, dat dan meer noordelijke vanuit de Noordzee moet komen. Dat wordt dan vooral goed in Zuid-Holland en deels Noord-Holland, want de wind zal ook aanwezig zijn. Gunstig is dat die wind naar het zuidwesten krimpt en het dus kan gaan uitcleanen. De wind zal gedreven door een nieuwe stormdepressie bij Schotland wel vrij krachtig zijn, windkracht 5. Misschien windkracht 6 in Noord-Holland. Veel meer zal het niet zijn. De spreiding in de pluimen zijn dan ook klein.

Lange Termijn
Dinsdag geen swell meer uit noordwest, maar wel een harde wind uit het zuiden. Zoals altijd geeft dat weer een probleem met de windrichting, maar omdat de wind zo hard is zal het wel komen tot mooi surfbare golven bij het juiste tij. De verdere vooruitzichten brengen de ene na de andere storm op de oceaan, waarbij de depressiekernen telkens op de Oceaan blijven rond tollen. Dat geeft dus in de regel een aanvoer van zachte lucht uit zuidwesten en weinig kans op NW swell, tenzij er zo’n randstoring weet af te glijden en kortstondig de Noordzee raakt. Het wordt in ieder geval niet meer schaatsen de komende twee weken. Wel is er elke dag surfen door de harde wind uit Z tot WZW. Later in de maand wordt de wind meer W of NW en kan er ook vaker goede swell binnen komen.


52 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag 2 februari 2018

We staat aan de vooravond van het begin van een kouder weertype met wind uit het noorden. Dat levert eerst nog bijzonder hoge golven op met springtij na volle maan. Wel staat er daarbij nog behoorlijk wat wind die ontweken moet worden om lekker te kunnen surfen. Op zaterdag staat er geen wind, maar wel swell! Lees meer…


84 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 27 januari 2018

Het weekend staat voor de deur met opnieuw zeer zachte lucht uit het zuidwesten. In de regel moet het dan echt hard doorblazen voor er golven van voldoende hoogte ontstaan. En wanneer de wind wegvalt, zijn de golven meteen ook weer weg. Vanaf maandag komt er meer noordwest in de richting van de wind of zelfs noord. De hele week ziet er goed uit qua surf en hoogte!

Zaterdag 27 januari
Een actieve depressie bij IJsland stuurt iets van vijf fronten onze kant op. Zaterdag begint rustig met eerst nog helemaal flat. De meeste golfopbouw zit op precies in het meest heftige front qua neerslag. Dat ligt om 12 UTC (onze tijd 13u in de winter) nog pal boven het vaste land van Engeland. Het zal duidelijk zijn dat daar geen golven gemaakt worden. Eind v/d middag schuift er toch al iets daarvandaan de Noordzee op. Probleem is echter dat de wind dan nog verder zuid krimpt bij ons. In principe is de wind om 13:00 al voldoende hard met windkracht 5 voor iets van een golfje in het noorden. Na 15u windkracht 6 en goed te doen op een groter board op alle spots in Noord-Holland. Eind v/d middag is het windkracht 7 in de kop van N-H. Net voor donker mogelijk even wat hogere golven, ook omdat dan de ebstroom echt begin door te lopen. Het begint dan al een klein beetje te regenen. De echte regen van 20:00 of later brengt pas de golfhoogte die we normaal gesproken nodig hebben met deze windrichting.

Zondag 28 januari
In de nacht stop de harde wind er om 03:00 al mee. Het blijft nog wel vrij krachtig uit WZW en dus zal zondagochtend al een stuk beter surfbaar zijn dan zaterdagochtend. Het is dan nog hoogwater, waardoor de golven beter binnenkomen. Dat zal nodig zijn, want heel veel swell loopt er niet. Eigenlijk loopt er niets uit noordwest en is het nog steeds het zuidwesten waar de golven vandaan moeten komen. Na 10:00 uur is de hoogte alweer afgenomen tot een halve meter of helemaal flat voor het zuiden (België en Zeeland). Het gaat op nadering van een ‘golf’, een zogenaamde knik, in het volgende front wel weer waaien. De richting krimpt dat naar zuidwest en is minder zuidelijk dan zaterdag. De hoogte bouwt dan in de middag dus wat makkelijker op. Eind van de middag worden de golven weer genoeg hoog, hoewel het in Belgie waarschijnlijk nog flat blijft. Voor Zeeland zal het wel net genoeg zijn met een halve meter en voldoende laagwater. De hoogste golven wederom in Noord-Holland. Met minder wind dan zaterdagmiddag, want het front sleept boven de noordelijke Noordzee en komt niet rechtstreeks onze kant op. Het blijft dus ook gewoon droog met af en toe wat zon.

Maandag 29 januari
De knik (of golf) in het front van zondag diept niet uit tot een lagedrukgebied. Iets dat wel gebeurd op de volgende ‘golf’ in hetzelfde deel van het front stroomtopwaarts. Hierdoor draait de stroming meer om de ontstane kern heen en wordt maandagmiddag noordwest. Op zich is die noordwester nog niet eens nodig voor golven, want de wind uit zuidwest is maandag voordat het koufront doorkomt ook al hard genoeg voor hoge golven. Daarnaast wordt maandag-ochtend de swell verwacht van het lagedrukgebied dat zaterdag bij IJsland lag en op zondagochtend richting de Noorse zee bewoog (zie weerkaart). Kortom, genoeg redenen om voor maandag ‘alle zeilen’ bij te zetten en in de loop van de ochtend met hoogwater een sessie te doen ‘in’ de wind. Eind van de middag is de swell misschien nog wel beter, maar het tij niet meer zo.

Dinsdag 30 januari
De swell van de uitgediepte golf/knik in het polaire front komt op dinsdag vol binnen. De wind is in een gigantische rug van hogedruk even sterk onderdrukt en zal op nadering van de stormdepressie van woensdag heel langzaam zuid draaien. Eigenlijk is er geen betere dag om te surfen deze week aan te wijzen dan deze. Natuurlijk kan het na die stormdepressie van woensdag/donderdag ook weer heel mooi gaan worden.

Woensdag 31 januari
Dat de volgende goede swell aan land komt is waarschijnlijk eerder donderdag dan woensdag. Woensdag waait het namelijk gewoon echt te hard en te veel aanlandig. Hoewel er met WZW 7 natuurlijk genoeg protected spots te vinden zijn, vooral in België. En de swell komt in de loop van de dag al meer uit west of WNW. Later op de middag dus kansen daar. Elders beter in de ochtend, omdat dan de wind nog iets van zuid in de richting heeft.

Donderdag 1 februari
Donderdag hoge swells die over de hele Noordzee onze kant op komen bij een noordwestelijke wind. Mogelijk ruimt de wind voldoende noord voor een mooie cleane sessie op spots in het noorden (en ook zuiden). Dat zal dan wel bij hoogwater moeten gebeuren, want met eb stroomt het met deze richting gewoonweg te hard met de wind mee. De wind neemt heel even af, omdat we weer onder de rug van hogedruk van lucht bij de Azoren zitten. Dan ook even wat beter weer na twee dagen slecht. De zon schijnt echter niet lang, want de volgende depressie staat al te spartelen op de Oceaan en komt vrijdag onze kant op met veel wind etc. Dat biedt wel weer unieke kansen voor het weekend met waarschijnlijk een surfwedstrijd (new years surf) in Zandvoort. Stay tuned!


61 surf-reports vandaag