Surfweer Donderdag 19 november 2020

In de Noordelijke Noordzee staat een ongekend hoge swell met maximale pieken van meer dan tien meter hoogte! Deze komt de komende nacht aan in de zuidelijke Noordzee en geeft bij ons surfable waves tot 3 meter hoog! Wellicht iets te veel van het goede, hoewel de wind op vrijdag krimpt en zuidwest wordt. Zaterdag is hier nog een 1m swell van over, maar worden de meest hoge golven door een straffe zuidwest wind voor de kust zelf gecreëerd. Zondag is de wind dan weer minder, maar ontbreekt het in het zuiden aan hoogte. In het noorden komt alweer een nieuwe swell op gang die hogere golven geeft. En zo gaat het maar door met volgende week het arriveren van deze nieuwe swells uit het verre noorden!

Donderdag 19 november
De swell moet nog arriveren, maar de branding is overal al stevig met 2m onshore golven. Bijna niet doorheen te komen met uitzondering van de meer beschutte spots. Die zijn lastig te vinden, want de windrichting wordt niet helemaal noord. Toch gaat het hier en daar wel lukken, vooral in het zuiden met op tijd het juiste tij. In het uiterste noorden komt dat tij te laat voor zonsondergang. Op de wadden is er geen beginnen aan en ook in de noordelijke helft van Noord-Holland niet. Zuidelijke helft zou nog wel moeten lukken. Het is wel zo dat de wind vanuit het noorden weer toe gaat nemen en tweede helft van de middag gemiddeld 6 bft uit noordwest is. Zo veel is dat eigenlijk ook weer niet. Het zijn vooral de onshore golven, die voor een “te veel” zorgen. Maar wat er nog aankomt is pas echt bizar. De Haewene Brim meet uitschieters in de maximale golfhoogte tot ruim 12 meter hoog. En de golfrichting is onze kant op! Overigens zijn dit wel de uitschieters, want de swellhoogte zelf liep op tot 8 meter op 12 seconde periode. Het is diep graven in het archief om dit soort extreme metingen terug te kunnen vinden!

Vrijdag 20 november
De ochtend is nog te veel van het goede en de wind is nog onshore, maar het tij is nog wel even hoogwater tot midden van de ochtend. Dat betekent dat de beschutte spots nog even kunnen werken en niet eens zo rommelig zijn. Voor de rest is wel 95% een mega rommelige onshore klotsbak met golven zo ver je kunt zien. het wordt pas rustiger zodra de wind naar Zw krimpt en afneemt. Minste wind tussen 13 en 14u, maar dan wel het meest nadelige laagwater getijde. Hoewel juist het lage water een uitkomst kan zijn om wat van die hoogte af te krijgen. Zelfs in Zeeland en Belgie is er dan nog genoeg om van te surfen. Het breekt doorgaans wel holler en meer close-out, maar met de wind naar zuidwest gedraaid is het daar wel het meest clean van alle mogelijkheden. En het tij komt daar ook als eerste weer op, dus voor België zitten ze nu eens in de goede hoek. Uiteraard is dat later ook het geval in Zeeland en zuidelijke deel Zuid-Holland. Is wel wachten op voldoende opkomend. Midden Zuid-Holland is ook al eerder met laagwater goed op het moment met de minste wind. Echt harder waaien gaat het pas een uurtje voor donker. Dan is een beetje beschutting wel weer aangenaam. De naar zee open spots als Noordwijk, Zandvoort en Egmond blijven wel pittig de hele dag, vooral wanneer de wind weer toeneemt. De golven breken daar tot 1km uit de kust en de 2e dn 3e bank lijken tussen twee en drie uur de meest logische optie. Op Ameland/Terschelling draait de wind wel offshore zuidwest laatste 2 uur voor donker, maar op Texel is er dezelfde situatie als op Egmond…

Zaterdag 21 november
De rust met een rug van hogedruk was van korte duur, want op zaterdag trekt alweer nieuw depressiegeweld over. Een lagedrukgebied bij IJsland met een kern van 958hPa zweept even een zeer grote zone van warme vochtige oceaanlucht uit zuidwest over onze omgeving. We liggen min of meer de hele dag in de zogenaamde ‘warme sector’ tussen het overgetrokken warmtefront en het naderende koufront. In de vroege ochtend nabij het warmtefront is de wind mogelijk wat meer ZW dan WZW en zijn de golven wat cleaner. Midden op de dag is de wind het hardst en wel heel erg side-onshore in Holland. Gunstig is dan wel dat het laagwater is en dat er in Belgie en Zeeland ook golven binnenkomen bij deze richting. In N-H wordt het helaas te veel onshore met spots als Zandvoort en Nwijk wel heel erg veel chaos. Dan is het nog beter om helemaal i/h noorden te zitten of op de wadden. Later op de middag wordt de wind wel wat minder hard, maar blijft WZW side onshore. Het koufront volgt dan pas veel later, in de nacht naar zondag.

Zondag 22 november
De swell in het zuiden komt niet echt meer door en daarbij staat er ook eigenlijk geen wind meer voor hoge golven. Surfbaar is het wellicht wel, maar minder dan zaterdag. Voor Holland geldt het omgekeerde, vooral in het noordelijke deel zijn de golven goed hoog. De richting van de golven is west tot wnw en komt daardoor vol binnen met langere fetch. Het is daarbij wel wat onshore en vooral in de ochtend waait het met 5-6bft op de wadden nog stevig. De wind neemt in de middag echter af en het blijft laagwater. Niet de meeste ideale combinatie, maar toch prima surf. Voor wat cleanere golven van max 1m is Zuid-Holland de beste optie. Daar waait het minder en breekt meestal met laagwater iets beter de spots in Noord-Holland. Verder zuidelijk wordt het niet veel meer in de middag, aangezien opkomend tij pas begint rond een uur of 17:00 na zonsondergang. Wil je in België dus surfen, dan zul je heel vroeg moeten gaan.

Maandag 23 november
De meeste swell van dat laag met kern 958hPa diep arriveert pas op maandag. Dat kan dan wel mooi worden, want de wind gaat er uit en draait krimpt naar zuid later op de dag. Misschien nog wel beter dan vrijdag, omdat de swell wat minder kolossaal is. Tenminste, wat Noord-Holland betreft. In België/Zeeland komt het minder goed en is alleen de vroege ochtend nog lekker. In Zuid-Holland vooral ook de middag, met meer offshore en meer binnenkomende deining. In Noord-Holland zelfde en is het vooral wachten tot de wind er een beetje uit gaat. Op de wadden pas laat op de middag offshore, maar ook wel meteen echt hoog en clean!

Wetsuit mm advies, water 12,5gr C
Donderdag: Een 5mm met schoen 5mm
Vrijdag: 5/4/3mm suit, handschoen 2mm optie
Zaterdag: Een 5/4mm en schoen 3mm, hand 2mm
Zondag: 5/3mm en 5mm schoen en Ear plugs


148 surf-reports vandaag

Surfweer donderdag 12 november

De flatness is voorbij, er zijn weer golven! Die worden op donderdag veroorzaakt door een toenemende wind uit het zuidwesten met een flink westelijke component. Met deze richting is het wel snel onshore in het noordwesten, maar het voordeel is dat de golven meteen goed hoog worden en dat er ook in Belgie en Zeeland gesurft kan worden. Het is maar 1 dag, want vrijdag en zaterdag is de zuidwest weer met een te zuidelijke component. De golven zitten dan vooral in Noord-Holland. Zondag gaat het echter weer zo hard waaien, dat ook het zuiden hogere golven krijgt te zien.

Donderdag 12 november
Op zee staat er met 8 bft zuidwest meer wind dan aan de kust (6/7 bft). Dat is gunstig, want de grotere rollers worden minder sterk verwaaid. Een koufront ligt precies met zonsopkomst over Zuid-Holland (zie Met-Office weerkaart) met achter het front direct al golven voor de zuidwestelijke provincies. Het is dan laagwater tot 10:00 uur in Zuid-Holland met goede hoogte, maar wel een toenemende stroming. In Zeeland komt die stroming te snel en is het nogo, terwijl België juist met de volle laag wind en stroming ook meeprofiteert van de windswell. Later op de dag is het daar alweer te klein, terwijl dan pas de betere condities voor het midden en noorden worden verwacht. Helaas valt het tij wel heel ongunstig met in de kop van N-H geen afgaand tij meer. Daar zou alleen vol in de wind kunnen 2e helft van de ochtend. Zuidelijkere delen van Noord-Holland lijken wel meer gunstig later op de middag met de afnemende wind uit zuidwest en het sneller zakken van het hoogwater. In Zuid-Holland gaat dat nog sneller, maar is het momentum met hogere golven al geweest. Wel prima nog om te funsurfen, fish en longboard. En aan het einde van de middag is het daar al weer helemaal laagwater. Dat geeft ook een kans voor Zeeland, met om 16u al helemaal eb. De hoogte zou dan nog voldoende moeten zijn met de naweeën van de krachtige zuidwest begin van de middag.

Vrijdag 13 november
Veel minder wind en dus meest flat. Alleen in de kop van N-H zijn in de vroege ochtend een paar kleine golven. Het is dan nog laagwater. Tegen 14:00 uur gaat de wind wat meer ruimen van zuid naar ZZW-ZW met zelfs wat side-shore kansen in Zuid-Holland. Een front nadert waardoor het even gaat regenen en de wind naar west ruimt, maar eigenlijk ook volledig kan wegvallen. Uiteindelijk is het dan net voor zonsondergang genoeg om te kunnen gaan in Zuid-Holland. In Noord-Holland is het wat meer om te sufen, maar nog wel met wat stroming. Zal niet al te veel zijn en op zich is dat geen probleem als je maar geen dammen of obstakels tegen komt. Zie ook Surfweer.nl/safety voor een check of je goed bezig bent wat betreft getijde, stroming en andere risico’s die het surfen in de Noordzee met zich meebrengt.

Zaterdag 14 november
Het weekend start flat met een aflandige ZZO wind. Die neemt pas laat op de dag toe en blijft eigenlijk de hele dag vrij zuidelijke, heel licht ZZW. De enige optie waar wat golven te vinden zullen zijn is waarschijnlijk in Noord-Holland. Het tij is alleen niet gunstig, dus al met al een verloren surfdag. Maar voor de allereerste beginners is het misschien nog wel ok. En wie weet dat de wind toch wat harder wordt en er in Zuid-Holland eind van de dag ook een golfje breekt.

Zondag 15 november
Zondag gaat het stevig waaien uit zuidzuidwestelijke richting. In het zuiden eerst nog flat, maar in Noord-Holland en midden Zuid-Holland is de ochtend het moment om te gaan dankzij de lage waterstanden. Het is dan nog droog met een beetje zon, maar al snel betrekt de lucht met meer bewolking en later regen van het koufront. Dat zou echter ook een gunstig effect kunnen hebben op het windverloop. Net als vrijdag gaat de wind na het front ruimen naar west en neemt wat af. De zuid-swell wordt dan ook wat beter richting de kust in het zuiden geduwd, enigszins geholpen door het daar alweer afgaande tij eind van de middag. Even afwachten of dit nog voor donker komt, maar uiteindelijk zullen er in België en op het meest zuidelijke puntje van Zeeland ook echt hogere golven aan land kunnen komen.

Lange termijn forecast
Volgende week maandag zit al wat langer in het vat als een dag met de eerste WNW swells en wat minder wind. Uiteindelijk is de vraag in hoeverre de wind echt afneemt en naar zuidwest draait. Helemaal clean gaat het niet worden, maar de hoogte is in Noord-Holland echter prima en ook in Zuid-Holland met 1 meter de hele dag acceptabel. Het hoge water geeft niet per se heel veel stroming, omdat de golven ook een noordelijke component hebben.
De swell is binnen 12-24 uur weer weg en dinsdag zal het dan voornamelijk zuidenwindgolven zijn voor het noorden van Nederland. Eerst dus nog een groot deel van de dag flat. Woensdag en de dagen daarna meer kansen op NW turbulentie met swells uit die richting als gevolg. Ook vrij veel wind, maar genoeg fronten die even pauzeren en mooie momenten kunnen opleveren. Vooral donderdag ziet er swellvol uit.

Wetsuit Advies:
Donderdag: Een 5mm met schoen 5mm
Vrijdag: 5/4/3mm suit, handschoen niet nodig
Zaterdag: Een 5/3mm en schoen 3mm
Zondag: 5/3mm en 5mm schoen en Ear plugs


100 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 4 november 2020

Op de dag dat de extra maatregelen zullen ingaan aanvullend op een gedeeltelijke lockdown, zien we op de kaarten een volledige flatness ontstaan voor de komende 2 weken. Voor het zo ver is zijn er nog wel een paar surfbare dagen, woensdag en donderdag en mogelijk vrijdag ook nog. Hoewel surfen niet verboden is, wordt toch gevraagd om zo veel mogelijk thuis te blijven. Voor wie het toch niet laten kan een nat pak te halen, maak er vooral een surf-activiteit van en hou je aan de surf-regels en etiquette. Zie ook de uitgebreide post die tijdens de eerste golf in dit voorjaar hier op surfweer verscheen. Aanvullend hierop alvast de waarschuwing als je met 3 vrienden gaat surfen, grote kans dat je onderweg een boete oploopt (de groepsgrootte is max 2 personen van verschillende huishoudens). Lees meer…


122 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 28 oktober 2020

Er leek geen einde te komen aan de westcirculatie met elke dag veel wind, maar nu tonen de kaarten toch dat het weertype medio volgende week gaat omslaan. Tot die tijd nog lekker knallen, zeker als je niet vies bent van een beetje wind en de stroming voor lief neemt. En de regen en onweer met hagel die woensdagmiddag voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Donderdag en Vrijdag is het al een stuk droger en ondanks de wind is het surfweer veel aangenamer met goed hoge golven! In het weekend is het op zaterdag nog lekker weer en staan er mini-golfjes. Op zondag is het een compleet ander verhaal met wind en veel regen, maar veel hogere golven door wind uit zuid.

Woensdag 28 oktober
Mocht je vandaag het water in gaan, let dan op buienlucht met onweer. Vooral tussen 13-15u meer buien in Z-H en N-H en in België en Zeeland eigenlijk nog de hele middag. De wind trekt naar die buien toe en daardoor is het wel mooi clean aflandig in BE op bepaalde momenten met hoogwater. Voor Zeeland geldt dit ook, maar dan later met afgaand tij. Leuke sessie tot donker als het allemaal meevalt met het onweer. De golven zijn in ieder geval hoog genoeg met 1m clean op de momenten dat de wind naar ZZW draait. In Z-H is de wind met ZZW zeker ook niet ongunstig te noemen tweede helft vd middag. Er zitten wat meer droge periodes tussen en op de laagwaterspots (eigenlijk zijn alle spots in Z-H laagwater optioneel muv de meest zuidelijke). Punt van aandacht is dat het pas begin avond echt laagwater is, maar op zich is er voldoende tegenstroom een paar uur eerder al (van mid-tij naar laag). Met hoogwater eerder op de middag is het met die buien niet echt aan te raden. Dan staat er ook veel meer wind (ZW-ZZW 6-7bft even rond 14:00 uur).

Donderdag 29 oktober
Het leek er even op dat een rug van hogedruk wat rust zou brengen in de loop van donderdag. De rug is nog wel terug te vinden in de kaarten, maar de lijnen van gelijke druk worden behoorlijk recht getrokken en dus blijft het gewoon waaien uit zee. Door deze windrichting wel ook golven in België en Zeeland. Ergens begin van de middag ook nog eens heel mooi clean om te longboarden met hoogwater. Ondanks zuidwest is dat dan ook mogelijk in Zeeland. In Z-H is de ochtend nog behoorlijk heftig met hoogte, maar de zee komt daar einde ochtend al snel tot bedaren met meer lijn in de golf. Een gebied met regen nadert waardoor de wind naar ZZW krimpt en toeneemt. Op zich nog niet eens zo ongunstig, want in Z-H nog offshore en de west-swell geeft nog genoeg hoogte (1m). Veel hoger is het met 1,5-2m in N-H in de ochtend. Niet echt ideaal, ook om buiten te raken erg lastig. Later op de middag neemt de wind een uurtje af, maar met even ZW is het dan weer minder. Eind van de middag echter ook daar ZZW of Zuid dankzij het warmtefront dat alle lucht naar zich toetrekt. Ook al waait het dan, de golven zijn nog prima te surfen met hoogwater en een wat stroming wind mee. Zelfs op Texel een uurtje voor donker even Z-ZZW offshore op het noordelijke deel v/h eiland. En de overige wadden al helemaal top condities van 16:00 uur tot donker met pal aflandig en WNW swell. Met dit soort ZW periodes zitten er dus altijd wel momenten tussen die heel kort duren, maar toch de moeite waard zijn.

Vrijdag 30 oktober
Vrijdag onder invloed van het hogedrukgebied dat onderlangs trekt wel droger weer met later wat zon. Alleen die wind is knetterhard ZW side-onshore in N-H en deel Z-H. In het zuiden van Z-H wel opties als het tij even van mid naar 1/3e laag gaat, want dan de meeste tegenstroom. Voor echt wat betere condities zijn de spots in Zeeland de place to go, alhoewel laagwater niet helemaal gunstig valt op de dag. Voor België lijkt het wel allemaal mooier samen te komen eind van de dag met iets afnemende wind en ook niet echt side-shore, maar beetje side-off. Zeker in de beschutting van obstakels valt het te doen met de hoogwaterstroom. Laagwater is het pas om 19:00 uur, maar mid-tij valt al snel na 16:30u. Het lijkt er dus op hoe later hoe beter.

Zaterdag 31 oktober
De zuidelijke regio’s zijn zaterdag flat, ook al gaat het in de middag weer hard waaien. De wind is echter zuidelijk. Op nadering van een nieuwe depressie met fronten wordt de wind eind van de middag zelfs ZZO en behoorlijk hard. Ook al zit het tij dan niet goed, van Katwijk tot de kop van N-H is het niet eens zo slecht. De strakke offshore blaast de windswell nog wel in een bepaalde vorm die goed te surfen is met een wat dikker (zwaarder) board. Wie in de ochtend gaat surfen heeft ook een langer board nodig, want de golven zijn klein maar mooi clean met een zonnetje er bij. Rond Zandvoort pikt het al beter op dan bij Katwijk en hoe noordelijker je vanaf daar gaat hoe hoger het kan worden (tot heuphoog op Texel). In Zeeland en België is het wachten tot de wind weer ZW gaat en blijft het de hele dag flat.

Zondag 1 november
Als het in de nacht van zaterdag hard waait en de wind zondag weer op gang moet gaan komen, dan is de ochtend een uitgelezen kans om een sessie mee te bakken in het midden tussen zuid- en Noord-Holland. Naar het noorden toe overigens ook, maar richting het zuiden is die harde wind toch echt nodig om weer golven te krijgen. Voor Zeeland pakt het in dit scenario niet gunstig uit, want het laatst mogelijke moment met eb is om 10:00 uur en daarna pas weer een half uur voor donker. In België gaat het met een beetje protectie wel lukken, zeker omdat de wind offshore ZZW gaat zijn. Of de hoogte dan wel goed zit is twijfelachtig. Lijkt pas op maandag goed te komen met meer WZW en afnemende wind.

Verdere vooruitzichten
En dan waar we deze blog mee begonnen, de verandering van circulatie en weertype. Dinsdag dooft de zuidwester uit en vult de Oceaan zich met een zeer groot hogedrukgebied van de Azoren tot aan IJsland. Lagedrukgebieden zijn er nog wel, maar die trekken dan ver voorbij via Spitsbergen naar de Barentszzee. Dit zijn eigenlijk voorjaarscondities, waarbij swell van ver over een rustige Noordzee onze kant op komt. Ineens kunnen de (hand)schoenen en caps weer uit en is het midden op de dag in de zon heerlijk surfweer met golven die dichtbij het strand breken. Tenzij de wind iets meer naar noord of noordoost verschuift, wat in de pluim nu een kans heeft van 30-40%. Het wordt dan iets frisser, maar nog steeds met vrij weinig wind op de kust dankzij het nog warmere Noordzee water. In de pluim is het minderen van de wind goed te zien. Uiteraard is het nog ver weg, maar dat het weertype gaat veranderen is een feit.

Wetsuit Adviezen:
Woensdag: 5/3mm en 3mm schoen en Ear plugs
Donderdag: Een 5/3mm met schoen 3mm
Vrijdag: 4mm met schoentjes
Zaterdag: 4/3mm met schoentjes 3mmm
Zondag: Tijd voor een 5/3mm en schoen 5mm


93 surf-reports vandaag

Surfweer Maandag 19 oktober 2020

De boei-metingen zijn top, alleen het getij is minder gunstig. Vanochtend vroeg was het nog even hoogwater, maar al snel zakte het tij veel sneller dan gemiddeld. Dat kwam uiteraard door de stand van de maan (springtij, nieuwe maan). Wil je hier meer van weten? Check dan de gloednieuwe cursus die Meteo Morris (van Wepowder), Valentijn (Oceaan meteoroloog) en ik hebben samengesteld en nu online te volgen is via http://cursus.goedegolven.nl/. Hieronder volgt de forecast voor de volgende dagen inclusief vandaag: Lees meer…


120 surf-reports vandaag

Surfweer Maandag 12 oktober 2020

Het is vandaag even wat rustiger in de atmosfeer dankzij een hogedrukgebied over Frankrijk met een kleine uitloper onze kant op. Dit hogedrukgebied maakt de komende dagen via de Atlantische Oceaan een aansluiting met een hoog boven de Noorse Zee. De kern van het lagedrukgebied kan geen kant op en wordt de Noordzee in gestuurd op dinsdag. Opmerkelijk genoeg trekt de kern van dit laag het Europese vaste land op en sluit dan aan bij het lagedrukbied dat nu nog op de Middellandse Zee ligt. Een vrij unieke situatie, want het systeem trekt via Griekenland naar Polen en zet in onze omgeving een stevige noordoosten wind in de onderste luchtlagen. Dat is natuurlijk mooi, want die wind blaast over zee en genereerd later deze week dikke swell uit noord tot noordoost.

Maandag 12 oktober
Eerst maandag. De rug met hogedruk trekt door van west naar oost en daarbij zal de wind van WNW naar WZW krimpen. Precies tijdens deze draai is de wind het minst sterk en worden de golven beter uitgelijnd. Dat is omstreeks mid-afgaand tij met in Zeeland en België alweer te klein wordende golven. In Zuid-Holland blijft de hoogte wel goed doorstaan met nog ruim 1,5m swell op de A12 en de K13 boei-meting. De periode is lekker hoog, rond de 8 seconde (1000 delen door 125 mhz frequentie). Het blijft dus bij laagwater ook nog voldoende breken in Zuid-Holland en Noord-Holland. In België niet, op een enkele spot uitgezonderd na. De wind gaat pas laat in de middag weer iets toenemen en wordt dan zuidwest. Zeker in Zuid-Holland is dat geen verkeerde richting, want het geeft mogelijk wat side/ side-offshore cleanere condities. Op de wadden is de surf echt goed aan later op de dag als de wind zuidwest wordt. Met hoogwater flinke bakken, steeds cleaner richting eind van de middag met hoogwater. Wat een feest!

Dinsdag 13 oktober
Het is afwachten hoe de swell zich staande houdt in de offshore condities. Het waait niet hard, maar op zee ligt toch een smalle windbarrière met ZZW 6bft die in de ochtend wegtrekt. De combinatie van de energie die hierbij aan de zee wordt meegegeven en de laatste restjes noord-swell is toch interessant in de provincie Noord-Holland. Zeker in de ochtend met een duwtje van het opkomende tij en de weer afnemende wind. In het zuiden is en blijft het flat. De wind in de middag neemt daar toe en draait nog verder oost.

Woensdag 14 oktober
Woensdag de overgang naar de klassieke noordoost situatie. Niet dat deze zo veelvuldig voorkomt, maar als het gebeurd is het meestal goed raak ook. In de ochtend is het nog flat. Met het tij komt ook de wind, maar dit net te laat voor de spelopbouw in het zuidwesten. Later op de dag is het daar laagwater en is er ondanks de windhoogte eigenlijk niet veel te surfen. In Zuid-Holland en Noord-Holland mogelijk wel de eerste golven, maar eigenlijk is de timing van het getij gewoon verkeerd. Met uitzondering van de wadden, daar valt het wel precies op het juist moment in de avond.

Donderdag 15 oktober
Donderdag komt er swell binnen en gaat mogelijk de wind alweer snel liggen. Dan valt het allemaal wel precies samen met het tij, de swellpiek en de windafname. Als de wind echt behoorlijk afneemt kan er ook nog in de middag en avond gesurft worden in Zuid-Holland. Mocht de wind toch wat steviger uitpakken, dan is het beste moment eigenlijk net voor hoogwater eerder op de dag. Bij zo’n noordoost is het wel zo dat de spots in Zeeland en België altijd wat meer onshore zijn dan elders. Heel clean oogt het dan niet vanaf de kant, maar eenmaal in het water zijn de golven qua surfbaarheid zeker wel de moeite.

Weekend vooruitzichten
Mogelijk vrijdag nog zo’n dag, mocht de wind op donderdag toch wat langer aanblijven. Het wordt in ieder geval mooi longboarden en funsurfen op alle spots in zowel het zuiden als noorden. Weinig wind en hoogwater midden op de dag zijn gunstig voor een funfactor met het hele gezin/huishouden. Zo langzamerhand lijkt het weer tijd te worden voor de Covid19 surfregels die we eerder dit jaar op deze site overnamen van de overheid. Neem ze nog even door op surfweer.nl/regels/ voor je een plons gaat wagen!

Wetsuit Advies. Water 16 a 17 graden
Maandag: Een nieuwe 4/3mm is top
Dinsdag: Lange wachttijden, minimaal 4/3mm
Woensdag: 4/3mm moet nog steeds kunnen
Donderdag: Wind, dus Ear plugs & een 4/3 of 5/3mm!


92 surf-reports vandaag

Surfweer Donderdag 8 oktober 2020

Deze herfst lijkt precies zo te moeten gaan als we ooit gewend waren in de herfst. Depressies met regen en wind teisteren de lage landen en er is geen enkele reden om naar buiten te gaan behalve om te surfen. Ideaal dus! De variatie in windrichting en sterkte laat het telkens toe om een goed moment uit te zoeken. Zowel vandaag als morgen als in het weekend zijn er fronten waarbij de wind na de regen ineens uit een andere richting komt. Dat hoeft niet per se te betekenen dat de golven dan pas goed zijn. Die kunnen ook in de wind gewoon al lekker te surfen zijn. Zeker in het zuiden en zuidwesten van Nederland.

Donderdag 8 oktober
Tijdens de passage van het koufront is de wind wel heel stevig zuidwest, maar dat geeft met laagwater in Zeeland wel een leuk speelveld tussen de paalhoofden. Na het koufront is het even een tijdje droog. Tegen het eind van de middag weer wat felle regen op een zogenaamde back-bend occlusie waarbij de wind al wat meer WZW zou kunnen worden (mogelijkheden in België). Daarna klaart het wat op en ruimt de wind een klokslag door naar NW en is er ineens een mogelijkheid om spots te surfen die eerder op de middag full-blown out zijn. Ook neemt de wind af gedurende de avond, dus zou het best wel eens leuk kunnen zijn om wat van die dikkere bakken op zee mee te pakken. Vandaag is alleen niet iets voor beginners..

Vrijdag 9 oktober
Nu zijn de golven wel prima voor beginners en de wind in de ochtend lekker rustig met nog voldoende swell uit het noorden. Echt hoog gaat het niet worden, want de meeste swell zit achter het frontensysteem (occlusie en trog) die pas aan het eind van de dag passeren. Tegen die tijd waait het ook al veel te vrij krachtig (windkracht 5) voor zo’n kleine swell om zich staande te houden. Uiteraard is het niet flat, want de wind zelf genereerd ook wat golven. Helaas voor België en mindere mate Zeeland zit er niet veel hoogte bij. Ook niet in de ochtend. De betere surf is te vinden in het noorden van Nederland en op de oostelijke wadden met een ZW 4.

Zaterdag 10 oktober
Zaterdag start al met wat meer swell (1 meter of iets hoger) waarbij de wind nog niet al te hard is en uit het westzuidwesten komt. Ook is de waterstand gunstig, dat wil zeggen hoogwater. In het tweede deel van de ochtend ruimt de wind al meer WNW onshore, nog steeds is het dan goed te surfen maar wel meer chop en iets meer wind. Daarna draait het nog verder door naar noordwest en kan er eind van de dag in het zuiden met hoog water flink hogere surf worden verwacht. Het tij wordt echter voor donker niet helemaal hoog meer. In Noord-Holland haalt het niet eens mid-tij. Dat maakt het lastig voor de protected spots, want die hebben bij deze hoogte wel wat push nodig. Voor beginners is het daar uiteraard wel de moeite en longboarden kan er ook prima. Voor het suppen staat er net iets te veel wind uit noordwest (windkracht 5 a6)

Zondag 11 oktober
Zondag is de swell nog twee keer hoger en heeft meer krachtig. Nu komen ook de meer protected spots in aanmerking hoewel dat in N-H niet eens nodig zou kunnen zijn. De winstille kern van het lagedrukbied ligt daar niet heel ver vandaan en de warme zee zorgt voor een bepaalde mate van variatie in de wind. Tussen de buien door zou het telkens steeds even windstil kunnen zijn in Noord-Holland. In Zuid-Holland en Zeeland is dat minder het geval, maar daar is het tij dan weer beter. Nog voor donker komt die over mid-tij heen op de meeste zuidelijke spots. En uiteraard kan er ook in de ochtend al gesurft worden met laagwater. Midden op de dag is echt even wat minder spectaculair met ws ook te veel stroming. In Zuid-Holland zijn er met laagwater nog wel wat mogelijkheden, maar heel mooi gaat het niet zijn. Wel hoog.

Vooruitzichten volgende week
Het blijft maar doorgaan met de depressies in de Noordzee. Maandag vlakt het wat af en staat er een westelijke wind, maar loopt er zeker ook nog een goede noordswell als resultaat van zondag. Op dinsdag maakt een nieuwe weer de oversteek vanaf IJsland de Noordzee in. Het is dan even een dag wachten, maar dan heb je ook wat (woensdag). Nog wel onzeker over het exacte verloop. De weerkaarten maken in ieder geval wel duidelijk dat er tot het eind van de maand geen standvastig hoog te verwachten is. De lagedrukgebieden blijven aan zet met als gevolg golven, wind en weer golven!


57 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 2 oktober 2020

Vrijdag staat de wind nog te aflandig oost te blazen om voor enige golfvorming te zorgen langs de Nederlandse kust. Heel misschien dat er in Belgie rond hoogwater al wele en golfje te zien is, maar eigenlijk komt het tij iets te vroeg op de middag. Aankomende nacht draait de richting een tijd lang meer oost tot noordoost. Dat geeft net de juiste hoek om wat swell onze kant op te sturen. De wind op de stranden zwakt dan af en draait naar zuid, iets dat eigenlijk best gunstig is. Zondag is de wind ook zuid maar dan behoorlijk hard in de middag!

Zaterdag 3 oktober
Het is een lastig in te schatten setting met golven en wind uit deze richting. In eerste instantie is de wind dus ONO of zelfs NO over de zuidelijke Noordzee in de nacht. Dat geeft zeker de juiste fetch richting, echter gaat de wind eind van de nacht afnemen en in de loop van de ochtend boven de wadden weer flink toenemen. In die toename zit dan nog een paar uur de juist richting, maar dan blijkt het later in de ochtend toch weer naar OZO te ruimen en wordt de swell de pas afgesneden. Uiteraard is de deining dan nog wel een uur of 4 aan het nadeinen, dus wellicht is het dan toch prima op tijd voor het juiste getijde. Want een beetje hoogwater is wel handig om de refractie is beter tot stand te laten komen. In België en Zeeland is dat al aan het begin van de middag. In Zuid-Holland wat later, hoewel het tij daar niet per se echt helemaal hoogwater hoeft te zijn. In N-H gaat er met deze richting niet veel gebeuren. Echter zit het tij daar wel van 7-9u nog gunstig met gedeeltelijk hoogwater (mid-tij) en eigenlijk nog de beste richting (noordoost). Mocht je dus in N-H een nat pak willen halen, dan beter vroeg dan laat!

Zondag 4 oktober
Zondag is de wind in de ochtend eigenlijk al te hard zuid op zee om die swell uit noordoost nog een goede kans te geven. De windrichting is en blijft mogelijk wel mooi offshore de eerste 1,5 uur na het eerste licht. Dus helemaal uit te sluiten dat het niet nog even leuk clean kan zijn is het niet. Mogelijk valt de windsterkte mee en wordt het pas na 10 uur echt harder. Dat geeft uiteindelijk ook wel goede (wind)surf later op de dag, hoewel de getijden dan natuurlijk niet echt goed zijn met hoogwater. Uitzonderingen daargelaten. Tijdens eerste helft van de middag wordt de wind tijdelijk iets meer ZZW en neemt toe op passage van een langstrekkend occlusiefront. Dat geeft de aanwezige golven op zee de juiste swing om wat beter aan land te komen. Als het allemaal op tijd komt kan er in Zeeland van laag naar 1/3e hoog ook nog gesurft worden. Echter het afgaande tij is pas na 19:30u voldoende afgaand en geeft dus voor donker geen echte surfmogelijkheden meer. Wel is het zo dat de wind weer naar zuid draait en de stroming daarmee enigszins kan meevallen. Dus wie weet dat laatste uurtje voor donker nog mogelijkheden. In België kan er ook gesuft worden met hoogwater en zuidswell. Echter deze is nu wel te zuid en dus blijft het daar zo goed als flat in de middag en avond. De beste kansen zitten in Noord-Holland met een stevige stroming. Afhankelijk van de windrichting kan het wat meevallen en toch de moeite kunnen zijn. Op zich is het gunstig dat de wind eerst ZZW is in de middag en later weer terug naar zuid of ZZO gaat. Door de offshore blijven de golven clean en is de stroming minder hard.

Maandag 5 oktober
Maandag blijft de wind de hele dag offshore uit het zuiden tot zuidoosten komen. Dit geeft op de meeste spots totale flatness, ook al waait het. In het noorden kan er wel een redelijke goede windlijn binnen deinen. Zeker wanneer later op de dag het tij wat inkomt en de wind wat afneemt. De stroming valt wel mee, zeker als de wind voldoende afneemt. In het zuiden op een enkele spot na geen mogelijkheden. Die zijn er woensdag of donderdag waarschijnlijk pas. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe dat gaat uitpakken. Hoogstwaarschijnlijk zijn het golven van een lokale westzuidwesten wind. Niet hoog, maar wel iets van golven (en wind). In het noorden geeft de wind uit WZW wel flink wat hoogte. Het is dan niet meer clean, maar met onshore vette bakken surfen bij deze temperatuur in het najaar is ook geen straf!

Wetsuit Advies. Water is 17,5 graden C
Zaterdag: Alleen 4/3mm wetsuit
Zondag: Wind, dus check oorbescherming!
Maandag : Nieuwe 3/2mm kan nog steeds
Daarna : Frisser, dus 4/3mm is wel aanraden


104 surf-reports vandaag

Surfweer Maandag 28 september 2020

De Noordzee was aan zet op een bijna niet ieder vertoonde reeks van goede surfdagen. En het is nog niet gedaan, want vandaag staat er nog altijd swell. Hoewel de wind het nu lijkt te verpesten, omdat het front net 10km westelijker ligt dan gisteren werd berekend door de weermodellen. Al dagen lukt het niet om een precieze wind forecast te maken op basis van de beschikbare weermodellen. Dit heeft alles te maken met het enorme gebied aan warme en doorweekte lucht in combinatie met het boterzachte Noordzeewater. Daarnaast was er ook de invloed van ex hurricane restanten in onze omgeving, die we waarschijnlijk vaker gaan zien ivm de veranderingen in het klimaat. Dus wie weet wordt het surfen in Nederland alleen maar beter, maar moeten we wel oppassen dat het land niet overstroomt. Dit weekend mocht men in België het water niet in, omdat de branding vol lag met de tijdelijke zomer bebouwing op het strand die met de storm van vrijdag en zaterdag de zee in was getrokken. We zullen rekening moeten houden met andere eisen, ook in het zomerseizoen. En zeker ook met betere veiligheidsvoorschriften. Dit is geen beginner-surf en geen zee om mee te experimenteren. Zo was er gisteren op de Maasvlakte een eenzame surfer met lange plank die ver op zee in de offshore steeds verder de zee op werd geblazen. Na 30 minuten constant peddelen en maar 2 keer een paar seconde te hebben gestaan, hebben de locals van de maasvlakte besloten te KRNM te bellen voor overleg. Die hebben zonder twijfel direct alle hulpdiensten ingeschakeld inclusief jetski’s. Uiteindelijk is de surfer zelf aan de kant gekomen, maar gaarne niet meer dit soort acties in je eentje op zo’n spot op volle zee bij harde offshore. Stel dat je leash breekt, dan kom je niet meer terug. Of je raakt na 30 minuten peddelen aan de limieten van je energie. Van de kant is moeilijk in te schatten hoe iemand zich op zo’n moment voelt. Is hij/zij in paniek of helemaal relaxed paddle modus? Mocht de persoon in kwestie nog willen reageren, ik ken de details van het verhaal dus stuur me een mailtje of post desnoods anoniem in de comments. Verder aan iedereen het advies om je te verdiepen in de veiligheid van het surfen (zie surfweer.nl/local ) en misschien nog wel belangrijker voor de veiligheid: je de surf-regels eigen te maken. Zie surfweer.nl/regels. Oefen ze in het water en ga gewoon eens in gesprek, ook als is het een onbekende anonieme mede-surfer.

Maandag 28 september
Weer een lastige forecast met de kern van een lagedrukgebied van 1006 HPa diep boven de provincie Noord-Holland. Ten westen van de kern is de wind onshore en in zuid Nederland en België zal dat ook de hele dag nog zo blijven. In Zuid- en Noord-Holland spant het er om, blijft het onshore of wordt het na het doortrekken van het eerste front gewoon weer windstil en later offshore. Het is een kwestie van nowcasten en een 10 kilometer naar het noorden kan al een compleet verschil maken in Zuid-Holland. In Noord-Holland lijkt het wel goed te gaan komen met nu al een meer noordoostelijk wind component, maar ik steek me handen er niet voor in het vuur. Soms zijn de verwachtingen voor 10 dagen vooruit beter betrouwbaar dan die voor 10 uur vooruit. Vandaag is zo’n dag (en vorige week waren een paar van die dagen). Het tij is in ieder geval het meest gunstig aan het einde van de ochtend, maar dat wil zeker niet zeggen dat het later op de dan niet meer oke kan zijn. Zeker in Noord-Holland, waar het langer hoogwater/ mid-tij blijft en zelfs vanavond nog genoeg door kan komen. Wel moet de wind dan gunstig zijn of worden, in de surf-reports het verlossende nowcasten.

Dinsdag 29 september
Er is nog wel wat swell, maar de golven zijn in eerste instantie klein en rommelig door de onshore wind. In de middag klaart het op en draait de wind zuidwest en wordt zwak (bijna windstil). Met het juiste tij kan er dan best nog wat binnen gepusht worden. Niet te surfen met een shortboard, maar voor surfoilen, suppen of loggen kan dit wel eens heel aangenaam zijn. Zeker in het noorden, waar die noordswell nog wat langer stand houdt. En op zich in het zuiden ook, want de kortere periode swell bereikt het zuiden natuurlijk als laatste en is dus langer surfbaar. Wel alleen met hoogwater einde ochtend tot halverwege de middag. Maar dan is het in het zuiden al (als eerste) weer windvrij.

De dagen na dinsdag
Woensdag een unicum met in een keer een flatte dag in deze september sessions. De wind wordt zuid, later zzw en is niet veel meer dan zwak tot matig. Donderdag lijkt de wind wat harder, maar levert eigenlijk nog geen enkele golf op. Het weekend kan wel weer van alles teweegbrengen, maar daar zit nog zo veel onzekerheid in de verwachting. Een groot lagedrukgebied ligt met kern boven het kanaal en zou in vroegere tijden als een kanaalrat kunnen worden bestempeld. Nu lijkt het ding maar heel traag onze kant op te bewegen, met mogelijk wel heel veel wind uit het zuiden of zuidoosten. Met toch enige zekerheid trekt de kern begin volgende week (maandag/dinsdag) de Noordzee op en zien de kaarten er kansrijk uit. Op zich valt er dan wel al iets te plannen. Vroeg je werkdag beginnen en vroeg afronden, want opkomend tij valt tijdens het tweede helft van de middag. Of beter gezegd, rijst. En het eb-getij valt tegen het donker worden aan.

Wetsuitadvies.. water rond 19 C.
Maandag: Een 4/3mm
Dinsdag : Op zich zou een goede 3/2 volstaan.
Woensdag: meest flat, maar surfles kan met 3/2mm
Donderdag: Wind, dus check jeoorbescherming!


90 surf-reports vandaag