Surfweer voor vrijdag 19 mei 2017

Wind brengt golven. Na de eerste tropische dag van dit jaar komt de wind wel uit de goede richting om golven te brengen. De windkracht is echter niet voldoende. Perfect voor de surflessen in vooral Noord-Holland omdat het daar net iets meer gewaaid heeft. Verder is er geen swell op de Noordzee. Die wordt wel verwacht voor vrijdag en mogelijk ook zaterdag. Daarna is het weer een tijdje flat. Tot medio volgende week de noordwestelijke stroming er weer in komt! Lees meer…


116 surf-reports vandaag

Surfweer voor Donderdag 18 mei 2017

Tot donderdag is het nog flat. Vanaf dan slaat het weer om in een koeler weertype met af en toe ook meer wind. Wat dat betreft waren de afgelopen 7 dagen wel heel saai. Alleen zaterdag was natuurlijk genieten van de alle boards van de O ‘Neill Shape Off en de uitreiking van de eerste prijs. Ad Haasnoot gaat met zijn vriendin op reis naar Frankrijk waar twee O’Neill teamriders zijn board gaan testen. Omdat het board is uitgerust met FCS finboxes, hier een kleine tip om de juiste fin bij de rider uit te zoeken via een handig selectie-systeem.

En over Frankrijk gesproken, daar gaat het momenteel wel behoorlijk los. Er staan daar de hele week golven van 1,5m hoog met een periode van 10-12 seconden. Enige probleem is dat de onshore wind er vanaf donderdag inkickt. Voor het weekend is de lange rit er naar toe dan al niet meer de moeite waard. Na het weekend waarschijnlijk weer wel. Het invallen van de onshore wind heeft alles te maken met de verandering van het weer bij ons op donderdag. Een koufront dat loopt vanaf Noord-Afrika tot aan het bijbehorende lagedrukgebied boven IJsland komt heel langzaam dichterbij. Op woensdag komt er een knik in boven het kanaal, ook wel een ‘golf in het front’ genoemd. Van hieruit ontstaan een vlak lagedrukgebiedje dat donderdag de Noordzee optrekt. Dit soort weersystemen zijn altijd erg lastig exact te forecasten. Maar we doen hier een poging.

Donderdag 18 mei 2017
In de vroege ochtend draait de wind van zuidwest naar noordwest en neemt toe tot maximaal windkracht 5 op zee. Er kan dan meteen gesurft worden met long- & funboards vanwege het samenvallen van de wind het getij. Wel zijn de golven vrij slap door het ontbreken van echte wind. Iets meer periode komt na een tijdje pas, alleen is het getij dan alweer afnemend. Het blijft wel de hele dag te surfen. In de avond wordt er opnieuw een push verwacht met minder wind. Of dit moment beter is dan de ochtend is te betwijfelen.

Vrijdag 19 mei 2017
Geen swell. Of het lagedrukgebied moet zich meer uitgesproken ontwikkelen op donderdag. Er trekt wel weer nog zo’n klein lagedrukgebiedje over. Dit keer meer over het centrum van Nederland. Gevolg is wel dat de wind aan de kust uit het westen komt. Nu is het wel sowieso de avond dat de betere golven zouden kunnen arriveren. Weer geen shortboardgolven, maar prima met longboard, fun of sup-board.

Zaterdag 20 mei 2017
Het langzame koufront is eindelijk verder doorgetrokken over Duitsland richting Oost Europa. De kern van laag bij IJsland/Ierland komt nu een stuk dichterbij, wat met name voor wind zorgt uit het zuidwesten. Heel veel harder dan windkracht 6 gaat het niet waaien en dus blijven de golven nog vrij klein. In het noorden iets hoger, omdat daar de fetch langer is. Eindelijk zijn de temperaturen wel weer terug op een handschoen/cap/schoenloos niveau. Hoewel schoentjes nog wel lekker zijn.

Aanbevolen wetsuitdikte per surfdag:

Woensdag: boardshort-dag!
Donderdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm,
Vrijdag:  4/3 wetsuit, schoen 3mm
Zaterdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren!


31 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 8 mei 2017

De swell is aan en niet zo’n beetje ook! Klein probleempje is de toenemende wind, maar dat zal alleen op maandag voor ongemak zorgen. Dinsdag waait het alweer veel minder en ook woensdag staan er golven zonder wind. Telkens het best rond hoogwater, maar op dinsdag en woensdag ook met afgaand tij of eb. Lees meer…


107 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 3 mei 2017

Eindelijk, alle 16 boards van de O’Neill Shape Off zijn klaar en kunnen te water. Maar niet voor jullie je drie favorieten hebben uitgekozen op surfweer.nl/stem. Je kan ook je stem bewaren tot je de boards in het echt hebt gezien tijdens het grote feest op 13 Mei op de Spot in Zandvoort. Het is nog ver weg, maar de maand mei gaat bovengemiddeld goed scoren wat golven betreft. Dat komt door het ontbreken van de heersende westcirculatie op de Atlantische Oceaan.

Woensdag 3 mei 2017
Yes, de eerste swells uit het noordoosten komen binnen en het waait aan de kust nog nauwelijks. De richting van de swell heeft een enigszins noordoostelijk karakter. Daardoor komen de golven in Noord-Holland niet zo mooi binnen als elders met uitzondering van Texel. Het beste is dus om het zuidelijk te zoeken in België, Zeeland of Zuid-Holland of op de wadden. De noordelijke wadden zijn echter blown-out. Daar komen de golven vandaan en waait er soms een stormachtige noordoost. Er zijn twee momenten op de dag die in het uiterste zuiden goed kunnen zijn. Het eerste is in de ochtend met hoogwater. Dan ook de minste / geen wind. Het tweede moment is helemaal aan het eind van de dag. Alleen dan staat er wel iets meer noordenwind, wat vooral in België en Zeeland te merken zal zijn. Wel pakken die regio’s het opkomende water een paar uur eerder op dan Z-H & N-H. Mocht je toch gaan surfen in N-H, dan lijkt eind v/d dag iets meer kans te maken op meer hoogte omdat de richting van de wind meer noordelijk is. Alleen hoogwater komt niet meer voor donker. Op Texel is het beste om midden op de dag te gaan, hoewel er daar ook laagwater spots zijn die werken. Andere laagwater spots die nog surfbaar zijn met noordoost, bevinden zich eigenlijk alleen in de regio Z-H.

Donderdag 4 mei 2017
De wind is op deze dag een stuk harder, maar nog altijd gunstig schuin aflandig. Alleen in België is er ’s avonds geen schone golf te vinden vanwege de dan sterk toegenomen wind. De meest cleane sessie vindt je dus in de ochtend met hoogwater. Met laagwater surfen in de middag is wat minder goed, omdat de wind ook meer storming brengt. Tegen zonsondergang zal het wel weer los gaan op de spots in het zuidwesten en in Zeeland. Ook op Texel hoge golven, maar ook een harde wind, noordoost 7. Dat belooft wat voor de swell aanmaak in de nacht die volgen gaat.

Vrijdag 5 mei 2017
Misschien wel de mooiste dag van de week. We worden verlost van de harde wind en de swell loopt nog wel even door. Ook blijven de hogere waterstanden wat langer aanhouden, zodat het begin van de middag ook nog surfbaar is. Noord-Holland doet nu ook redelijk mee, hoewel nog steeds in het zuidwesten en rond Texel de beste golven te vinden zijn. Het tij is nu zo ver opgeschoven dat er rond zonsondergang nergens meer een verhoging te verwachten valt. In Zeeland raakt het water net het punt boven N.A.P. dus net iets te weinig. Het enige alternatief om na vijf uur surfend het weekend in te gaan, zijn dan de laagwater spots in Zuid-Holland.

Zaterdag 6 mei 2017
De wind blijft maar uit het oosten of noordoosten komen. De sterkte zal wel wat zijn afgenomen dus heel hoog is het niet meer. Zoals het er nu naar uitziet kan er in het weekend prima gesurft worden in vooral Belgie en Zeeland. Wellicht dat zuidelijk Zuid-Holland ook nog wat oppakt, maar het noorden blijft vrij weinig. Flat is het niet, dus voor de beginnende surfer wordt het een perfect weekend.

Aanbevolen wetsuit diktes:

Woensdag: 5/4 mm wetsuit, schoen 3mm, hand 2mm, cap 2mm,
Donderdag:  5/4 mm wetsuit, schoen 3mm, hand 2mm, cap 2mm
Vrijdag:  5/4 of 4/3 wetsuit, schoen 3mm, cap 2mm
Zaterdag: 4/3mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren!


107 surf-reports vandaag

Surfweer Dinsdag 25 april 2017

De beuk zit er goed in! Waar je in het noordelijke deel van de Atlantische oceaan in de regel lagedrukgebieden zou vinden, zijn het nu twee krachtige hogedrukgebieden die de zee bestrijken. Daardoor komen de lagedrukgebieden bij ons uit. Op dinsdag eigenlijk met iets te veel van het goede hoewel de wind in het zuiden wel gaat afnemen. Woensdag, donderdag en vrijdag beloven mooiere condities met wel een paar haken en ogen (wind & getij).

Dinsdag 25 april 2017
De wind uit het noordwesten heeft de golfhoogtes doen oplopen naar waardes boven de 2 meter. Omdat de meeste wind pal vanaf de Engelse Oostkust richting onze kant op stond, zijn de waardes in het zuiden nog beter dan het noorden. Ook zit de wind in het zuiden een stuk gunstiger met een flinke afname in de middag een begin avond. Het tij is dan inmiddels wel veranderd van vloed naar eb, maar met dusdanige swellhoogtes kan er ook met laagwater prima gesurft worden in België en zuidelijk Zeeland. In Zuid-Holland neemt de wind maar beperkt af begin van de middag. Tussen 15 en 19u komt een trog met regen dichterbij waarop de wind aantrekt en meer naar het westen krimpt. Dat is dus nog meer onshore op de meest gunstige surfspots bij noordenswell. Enige voordeel van de winddraaiing is wel dat de stroming niet al te sterk wordt. In Zuid-Holland kan er best een poging gewaagd worden met hoogwater en afgaand tij in de middag. Of later op de avond, omdat na de regen de wind weer afneemt en naar NW draait. Aan de golfhoogte zal het in ieder geval niet liggen!

Woensdag 26 april 2017
De swell komt woensdag niet meer rechtstreeks vanaf Engeland, maar meer vanaf het midden van de Noordzee onze kant op. Dat geeft in de regel meer stroming van noord naar zuid en dus een grotere noodzaak voor het kiezen van het juiste getij. In de ochtend is de wind echter het meest afwezig. Niet continue, de buien zullen telkens voor een moment met harde onshore zorgen om daarna weer compleet weg te vallen. Dit gaat zo door tot begin van de middag. Eigenlijk zal de wind pas na 15:00 uur echt volledig noord door gaan staan. Vanaf dan is het zoeken naar een beetje protectie. Voor België pakt de situatie nu iets minder goed uit, omdat daar de wind harder en meer onshore zal zijn dan dinsdag. Wel is de stroming daar om 12:30 uur al gunstig. Noord- en Zuid-Holland zal nog een paar uur moeten wachten op het juiste tij.

Donderdag 27 (koningsdag)
Koningsdag lijkt de beste dag van de week te worden. Of in ieder geval de dag met nog een flinke swell en minder wind dan de voorbijgaande dagen. Een klein lagedrukgebiedje met een klassiek warm-koufront structuur zakt van noord naar zuid over de Noordzee, waardoor de wind zal krimpen naar zuidwest. Mogelijk is de wind zelfs enige tijd zuid, dus aflandig. Het maakt dan niet zoveel uit of het laag of hoogwater is in Holland. Voor Zeeland en Belgie maakt dit wel het verschil. Daar is het wachten tot na 13:30 uur.

Vrijdag 28 april 2017
In eerste instantie brengt het lagerdukgebiedje dus een gunstige wind met zich mee. Er achter aan komt gewoon weer een nieuwe swell tot ontwikkeling! Het feest gaat gewoon door op vrijdag (vooral middag) met een licht aanlandig briesje. Het zal niet meer zo heftig zijn als in het begin van deze week. Ook de temperatuur is een stuk beter te verdragen. Vrijdagmiddag neemt de wind af en komt het tij op. Het blijft daarna goed te surfen tot en met de avond.

Verdere vooruitzichten
Zaterdag wordt de laatste dag van de noordswell periode. En ook de dag met de minste wind in de verwachting. Dat zal dus zeker cleanere golven opleveren, maar wel veel kleinere. Pas in de avond draait de wind echt naar aflandig op nadering van een een laag boven de Atlantische Oceaan. De hogedrukgebieden zijn daar dan verdreven. Eindelijk ook weer goede swells voor de vakantiegangers in Frankrijk, Spanje en Portugal. Zondag bij ons dus flat bij een straffe aflandige wind uit het zuidoosten. Het is maar een korte onderbreking van het surfplezier, want delen van het lagedrukgebied op de Oceaan kunnen gemakkelijk uitlopen naar de Noordzee. Daarna bouwt waarschijnlijk weer hogedruk op boven de Oceaan. Dat geeft voor ons waarschijnlijk noord of noordoost windrichtingen met in de regel goede golven. Kortom in de maand mei is het nog niet voorbij!

Wetsuit-advies:

Vandaag 5/4 mm wetsuit, schoen 4mm,  hand/cap 3mm
Woensdag: 5/4 mm wetsuit, schoen 4mm, hand 2mm, cap 3mm
Donderdag:  4 mm wetsuit, schoen 3mm, hand 2mm, cap 2mm
Vrijdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren!
Zaterdag: 4/3mm wetsuit, schoen 2mm
Zondag: 4/3mm wetsuit, schoen 2mm, hand 3mm, cap 2mm


135 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 18 april 2017

Het hogedrukgebied dat boven Ierland/Engeland ligt, komt de komende dagen boven het europese vasteland te liggen. Hierdoor stopt de aanvoer van nieuwe swell. Op vrijdag verplaatst het hoog zich weer terug boven Ierland en komt de noord stroming weer op gang. Wie nog wil surfen kan het best vandaag of morgen vroeg meepakken.

Dinsdag 18 april 2017
Vanochtend vroeg ging al even goed los op de hoogwaterspots in Zuid-Holland. Dat beloofd wat voor de avond, want de swellhoogte is nog stijgende op de meetboeien voor de kust. Wel wordt er een toenemende wind uit het noordoosten verwacht. Puur noordoost, dus op zich nog helemaal clean. Alleen op spots in België en Zeeland en bijv Ouddorp is de wind te veel onshore. Voordeel van het zuiden is echter wel het vroege tijdstip van hoogwater. In Noord-Holland noord komt de waterstand voor 20:00 uur niets eens boven N.a.p. Daar kun je het best dus zo laat mogelijk gaan. In het zuiden al eerder op de avond goed. Check de foto’s van vanochtend om alvast zin te krijgen.

Woensdag 19 april 2017
De golven kwamen niet van ver en zijn daardoor eerder weer verdwenen dan je normaal gesproken zou verwachten met swell uit noord. Omdat het in de vroege nacht nog waait boven de wadden zal er in de ochtend nog wel iets van swell inzitten. Vooral in Belgie, Zeeland en Zuid-Holland en alleen in de vroege ochtend met hoogwater. In de middag zijn er met laagwater alleen inimini surflesgolven. In de avond met opkomend komt de hoogte niet echt terug. Daarnaast staat er een matig zeewindje waardoor het niet meer clean is. In de ochtend is het met offshore wind nog wel helemaal clean.

Donderdag 20 april 2017
Bij hoge uitzondering is het deze maand een keer een dag echt helemaal flat. Er staat eerst helemaal geen wind, later heel zachtjes uit het zuiden en in de avond zwak tot matig uit het zuidwesten.

Vrijdag 21 april 2017
Met iets meer wind zou het op vrijdag wel al weer te surfen moeten zijn. Alleen heel rommelig en heel erg klein. Waarschijnlijk kan het eind van de dag wel iets meer hoogte bijkomen.Vooral op de wadden is dat het geval, omdat de wind WNW is op de Noordzee.

Weekend vooruitzichten
Zaterdag een mooie surfdag met een matige onshore wind. In de ochtend een korte golfperiode, maar al wel hoogte. In de middag de beste condities met hoogwater, hoewel de swellhoogte later op de dag pas echt verder toeneemt. Zondag wordt daardoor dan ook de mooiste dag van het weekend. De wind blijft wel onshore, maar neemt in de middag in kracht af. In de avond met eb de cleanste, maar al wel kleinere golven. Volgende week begint het dan ook erg rustig, maar op maandag wel met de meest cleane golven. Vanaf dinsdag gaat het goed spoken op de Noordzee. Swell uit het noorden, een stuk hoger dan deze week en wat we het weekend voor de kiezen krijgen. Dat is niet altijd gunstig, want daardoor is de wind aan onze kust ook veel harder. Eind volgende week keert de rust terug met cleanere golven en minder wind.


124 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 11 april 2017

De ene na de andere depressie vliegt over het noordelijke Noordzeegebied. Het is een situatie die garant staat voor verschillende pulsen swells uit het noorden. Het overvliegen dan die depressies gaat nu echter wel heel snel. Liever zien we een depressie wat langer op een vaste plek liggen. Het voordeel is nu wel de pauze tussen het opvolgen van twee depressies en even wat minder wind.

Dinsdag 11 april 2017
Vandaag is zo’n dag zonder wind. Duidelijk te zien op de boei van J06 platform zit er wel een gat in de ‘swell-aanvoer’ rond zonsopkomst. Inmiddels is de rug weer hersteld en kan er prima worden gesurft met laagwater in Z-H en N-H en met hoogwater in België en Zeeland. Daar is het overigens wel kleiner met golven onder 1 meter hoogte. In het noorden zijn er ook golven met een hoogte groter dan een meter. Uiteraard is dat later op de dag, als daar het tij ook weer opkomt.

Woensdag 12 april 2017
De volgende depressie dient zich aan en beweegt met een koufront boven Ierland richting de Noordzee kust. Onder het koufront is de wind ZW en nog niet heel hard maar wel voldoende voor het genereren van redelijke windgolven. Dat komt eigenlijk ook omdat de wind niet echt ZW is, maar ook al WZW neigt. Begin van de avond volgt de regen op het koufront en valt de wind weg. Dat is in Z-H en N-H het geval. In Zeeland arriveert het front pas later waardoor het blijft waaien. In het uiterste noorden blijft het ook waaien, maar dat is dan achter het koufront en de richting van de wind wordt dan WNW. Aan die golven hebben we één dag later meestal meer plezier, maar toch kan met de ZW wind prima gesurft worden. Er loopt ws zelfs nog een restje N-swell van dinsdag doorheen die het net de moeite maakt.

Donderdag 13 april 2017
De swell uit het noorden bouwt gedurende de dag verder op waarbij het eerst nog vervelend waait recht uit zee (onshore). Op nadering van een hogedrukgebied vanaf de oceaan neemt de wind vanuit het zuidwesten. Place to Be is dus waarschijnlijk Be, hoewel Zeeland ook al snel minder winderig zou moeten zijn. In het noorden natuurlijk weer hogere golven, maar ook meer aanhoudende wind. Z-H is the best of both met ws de meest uitnodigende condities in de middag bij hoogwater.

Vrijdag 14 april 2017
De swell en de wind op deze dag is vergelijkbare met die van dinsdag 11 april. De windrichting is zuidwest dus de meest cleane condities zijn in Zuid-Holland en Zeeland. Voor België worden de golven al vervelend kleiner terwijl elders de hoogte er nog wel in blijft zitten. Omdat er zaterdag een nieuwe depressie verwacht wordt, gaat het vrijdag middag of avond alweer waaien. Het beste is er dan wel van af.

Weekend-vooruitzicht
Slecht weer betekent meestal goede golven. Wel op beide dagen ook veel wind. Op zaterdag nog meest west of westnoordwest. Op zondag steeds meer echt noordwestelijk. De temperatuur duikt daarbij ook weer onder de 10 graden waardoor je handschoenen zeker op zondag weer aan mogen. Dit heeft ook te maken met de dauwpunten die in het weekend van 8 graden + naar rond de 0 graden zakken. Voordeel daarvan wel is de drogere lucht met op zondag dus een stuk minder neerslag dan op zaterdag. Ook zijn de golven op zondag een stuk hoger dan op zaterdag. Een beetje beschutting is daarbij wel handig. Of anders wachten tot maandag, want dan halveert de wind, wordt de richting meer sideshore en blijven er massa’s swell binnen komen. Het beste paasweekend in jaren.

Vandaag 4/3 mm wetsuit, schoen 4mm,  hand 2mm
Woensdag: 5/4 mm wetsuit,  schoen 3mm, hand 2mm, cap 2mm
Donderdag:  5/4 mm wetsuit, schoen 5mm, hand 3mm & cap 2mm
Vrijdag: 4/3 mm wetsuit,  schoen 3mm
Zaterdag: 4/3mm wetsuit,  schoen 4mm, hand 2mm
Zondag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm, hand 3mm, cap 2mm


169 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 5 april 2017

Vandaag komen voorzichtig weer de eerste golfjes terug na een periode van absolute flatness. Die duurde ongeveer een week met een aantal dagen van zeer zonnig weer. Toch is de watertemperatuur niet al te ver opgelopen. In de havens staan de meetpunten nu wel boven de 10 graden. Iets verder op zee is het nog maar zo’n 9 graden. 

Woensdag 5 april 2017
De eerste swells komen pas vanavond binnen. Helaas is het tij dan niet gunstig op de meeste spots. Dus zijn de golven nog behoorlijk slap en in het zuiden zelfs onsurfbaar. Hoe later op de avond hoe beter surfbaar het wel wordt in Noord-Holland en Zuid-Holland. Er staat wel een sterke stroming naar het zuiden toe. En het waait voor het gevoel best wel stevig recht uit zee. Dit zijn meer de condities om het met een zeil of vlieger te proberen.

Donderdag 6 april 2017
Het waait minder hard dan woensdag, de richting is meer noord dan pal onshore en de golfperiode gaat naar 8 seconden. Allemaal factoren die elkaar versterken en dit een compleet andere surfdag maken dan woensdag. Er kan nu al bij het eerste volle getij gesurft worden en niet zo’n beetje ook. Met alle boards moet dat lukken, ook in Zeeland en België rond hoogwater. De wind komt natuurlijk nog wel steeds uit zee, dus 100% clean gaat het niet zijn. In Zeeland is het om 10:00 al hoogwater, dus daar is het vooral in de ochtend goed. Richting het noorden is juist ook de middag dat de surfcondities ok zijn, omdat dan de wind nog verder afneemt. Toch is het nog beter om de eindjes van hoogwater meet te pakken met nog een beetje wind dan te wachten tot de complete windstilte in de avond. Niet dat de avond niets meer gaat zijn, de golven blijven tot vrijdag. Alleen er zit gewoon wat minder power en hoogte in.

Vrijdag 7 april 2017
Vrijdag is de wind in de ochtend lichtjes zuidwest en draait al snel pal onshore west. Dat geeft niet de meest cleane golven, maar ze staan er nog wel. Veel groter dan op donderdag is nu het verschil in hoogte tussen noord en zuid Nederland. Dat komt omdat de wind- en swell richting veel meer WNW is in plaats van NNW. De wind stelt niet heel veel voor, maar is eigenlijk toch een spelbreker. Eind van de dag neemt de wind af, alleen zit het getij weer niet mee.

Zaterdag 8 april 2017
Zaterdag komt er een cleane deining binnen van een halve meter. Dat is net niet genoeg om lekker te kunnen shortboarden, maar voor longboarden is het perfect. Helemaal omdat de wind nihil is en variabel van richting. Het beste surfweer is waarschijnlijk in de loop van de ochtend, omdat de swell later op de dag wel weer gaat afnemen. Zondag geven de meeste spots geen golven. In het noorden staat er nog wel een restje swell van de eerdere dagen. Bij weinig tot geen wind uit het zuiden kan er daar perfect gesurft worden met mogelijk 20 graden op de weg naar het strand. Op het strand zelf zal het nog wel wat frisser blijven aanvoelen met het koude zeewater in de buurt.

Verdere vooruitzichten
Maandag gaat het weer waaien. De wind draait steeds meer noordwest en zo zal het waarschijnlijk weer 1 dag duren voordat de surfcondities echt verbeteren. Het is alleen de vraag of de volgende depressie op dinsdag/woensdag niet te snel dichtbij komt, want dan zullen alle golven snel verwaaid zijn. Vooralsnog lijkt dat niet het geval en is dinsdag dus de beste vrije dag van volgende week die alvast valt in te plannen. Hou rekening met het getij. Het is dinsdag rond 16:00 hoogwater, maar het zou kunnen dat het beste moment met het vallen van het eerste hoogwater in de vroege ochtend plaats vindt.

Wetsuit-adviezen:

Vandaag 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap & hand 3mm
Donderdag:  5 mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm cap 3mm
Vrijdag: 5 mm wetsuit,  schoen 3mm, hand 3mm, cap niet nodig
Zaterdag: 4/3m wetsuit,  schoen 4mm, hand 2mm
Zondag: 3/2mm wetsuit, schoen 3mm, hand 2mm.


128 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 29 maart 2017

De lange termijn forecasts zien er goed uit. Het hogedrukgebied dat nu boven Europa ligt wordt weggeveegd en op de oceaan waar nu lagedrukgebieden heersen, komt een hoog te liggen. Dat is allemaal pas volgende week. Tot dan moeten we het doen met een combinatie van kleine swell uit het verre noorden en een beetje wind.

Woensdag 29 maart 2017
De combinatie van swell uit noorden en windgolven uit het zuiden maakt het in Noord-Holland vandaag nog wel de moeite om een surfpoging te wagen. Neem wel je grootste board mee naar het strand, want de golven zijn niet erg krachtig. En ook niet hoog. In het zuiden blijft het flat, daar komt de swell uit het noorden niet goed genoeg door. Zuid-Holland pakt nog wel een golfje aan het einde van de laagwater periode. In het noorden is het best om te wachten tot de wind er uit gaat. Dan komt de noordswell het meest binnen. Die is van een andere frequentie en richting dan de windswell en ondervindt daardoor geen hinder van de wind. Zie de boeimeting.

Donderdag 30 maart 2017
Geen golven door wind, maar wel een kleine deining uit het noorden. In Noord-Holland kun je heel vroeg nog een restje hoogwater meepikken. In Zuid-Holland is het sneller laagwater. Dat komt omdat de getijdenbeweging begint in het zuiden en het noorden altijd achter loopt. Zowel met eb als met vloed. De swell komt in Belgie en Zeeland niet door vanwege de eb en de geringe hoogte. In Zuid-Holland lukt het nog wel met laagwater. In de middag staat er verder op de Noordzee meer wind die de swell nu wel weet te blocken. Aan het eind van de dag dus weinig surf-mogelijkheden meer tenzij je het net voor hoogwater probeert.

Vrijdag 31 maart 2017
Het is zo goed als flat. Tussen een warmfront boven Denemarken en een koufront boven Engeland wordt warme lucht uit het zuiden aangevoerd. Het kan wel 20 graden worden, ook aan de kust dankzij de aflandige wind. Later op de middag draait de wind naar het zuidwesten en koelt het af. Dit zijn wel de dagen dat de temperatuur van het zeewater een sprongetje kan maken. Op veel boeien staat de thermometer nu nog op 7,4 tot 7,9 graden. Grote kans dat die na aanstaand weekend tegen de 10 graden aan staan. Dan kan er voorzichtig alweer zonder handschoentjes gesurft worden op een warme dag!

Weekendverwachting
Zaterdag volgt nog zo’n vlakke-zee-dag. Aan de andere kant van de oceaan ontwikkeld zich in rap tempo het lagedrukgebied waar wij volgende week wat aan gaan hebben. In de kern van het laag bedraagt de luchtdruk 970 hPa diep. Ondertussen schuift er boven de Noordzee een laag over van 1000 hPa diep. Daar zit dus niet heel veel fut meer in. Toch kan er zondag nog redelijk wat golfslag staan, omdat de wind uit het noordwesten komt. Maandag en dinsdag is het weer flat onder vleugels van een nieuw eurohoog (hogedrukgebied boven Europa).

Woensdag 5 april 2017
Het eerder genoemde laag vanaf de andere kant van de oceaan heeft er drie dagen over nodig gehad om boven de Noordzee terecht te komen. Dankzij de kracht van een nieuw azorenhoog wordt de koers van het laag weer richting het zuiden afgebogen. Boven de shetlandeilanden zal het stormachtig gaan waaien, windkracht 8 of meer. Het is nog even afwachten of de swell bij ons woensdag al gaat pieken of dat dit donderdag het geval gaat zijn. In ieder geval is surfen het meest handig als het hoogwater wordt en dat is telkens in de ochtend. Afgaande op die tijdstippen zou je dus het beste donderdag alvast kunnen reserveren, omdat de swell van woensdag waarschijnlijk laat op de dag arriveert en het dan geen hoogwater meer wordt.

Wetsuit-adviezen:

Vandaag 5mm wetsuit, schoen 4mm, Cap en hand 3mm
Donderdag  4/3mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm cap niet nodig
Vrijdag 4/3 schoen 3mm, hand 3mm
Zaterdag: 4/3mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm 
Zondag: 5/4/3mm wetsuit, schoen 4mm, cap 2mm en hand 3mm.


65 surf-reports vandaag