Surfweer van 18 t/m 21 september 2019

Wat een lekkere golven de afgelopen dagen. Gisteren was er nog vrij veel wind, maar desondanks goed te surfen. Deze woensdag 18 september is een dag zonder wind, hoewel die later op de dag toch een beetje toe zal nemen. In ieder geval is de swell nog in orde met een goede voorraad noord in het noorden van de Noordzee. Surfen zal dus overal gaan met de kleine boards die je ziet in de nieuwe win-actie van Natural High. Daarbij is 1 van de boards helemaal zwart gemaakt en als jij raad welk type model en size dit is, kun je hem winnen. Je mag daarbij het board niet naast andere boards in de shop zetten of opmeten, maar wel vasthouden. Breng dus een bezoekje aan de shop en doe mee met deze leuk verzonnen actie!

Woensdag 18 september
De wind gaat naar een ruime 4 bft vanavond waardoor het vandaag lastig is om een keuze te maken tussen het ‘juiste’ getij en de ‘juiste wind’. In het zuiden is deze keuze vrij eenvoudig, want daar is sowieso meer water nodig voor de swell om overheen te lopen. Maar dat is al vrij vroeg op de middag, wanneer het nog niet eens zo veel meer waait. In Zuid-Holland doen bijna alle spots het nog goed met laagwater. En met hoogwater uiteraard ook, maar wel met de nodige chop. Overigens wordt de wind wel steeds meer noordelijk ipv noordwest, dus op zich valt het mee met de echte onshore. Na 19:00 uur is het mooiste er wel van af. De hoogte blijft er overigens wel goed in tot donker. Op de A12 meetboei in het midden van de Noordzee staat een swellhoogte van 2m met een periode van 8 sec. Bij ons blijft daar dan zo’n 1 a 1,5m van over. Alleen in het zuiden zal het wel iets kleiner zijn dan deze ochtend.

Donderdag 19 september
De de koude nachten (minima van 5 gr celsius) zal er donderdagochtend een omgekeerd zeewind effect onstaan met offshore condities als gevolg. Ook als is de luchtstroom boven zee in de basis aanlandig, het verschil in temperatuur maakt het toch mooi aflandig. En de swell is nog aanwezig van het verre laag bij Noorwegen. Er staan uiteraard geen dikke bakken, maar met hoogwater kan het toch nog mooi krachtig zijn. Zeker in het midden en noorden. De meer lange periode swells doen het in het zuiden wel minder goed. Maar omdat het zo mooi clean blijft, is het misschien toch de moeite. Wel vroeg, want met eb breekt er niet veel meer in Zeeland en België. Terwijl het dan in Noord- en Zuid-Holland wel gewoon blijft staan met heuphoge lijntjes. En de wind blijft daarbij gewoon afwezig. Heel even licht aanlandig west 2 of 3 bft en dan met name in het uiterste noorden en het zuiden. Dus op de wadden zal de avond niet echt mooi meer zijn en in België geeft de onshore uit NNO ook wat chop. Richting Zeeland en helemaal richting Zuid-Holland blijft de wind nihil. Dat komt mooi uit voor de longboard wedstrijd op Scheveningen eind van de middag!

Vrijdag 20 september
Zelfs vrijdag staat er nog een kleine swell van ver in de forecast. Dat klopt ook wel, want het waait deze woensdag-ochtend nog vrij stevig langs de kust van Noorwegen (ter hoogte van IJsland). In de regel heeft swell vanuit dit deel van de Noorse zee ongeveer 2 dagen tijd nodig om naar ons toe reizen. Hoe snel het gaat ligt overigens ook aan de intensiteit van de wind of de storm. Die van afgelopen zondag op het snijvlak van de Noordzee en de Noorse Zee, had er maar 1 enkele dag voor nodig om te arriveren op maandag. Maar daar waren ook wel golven van 9m bij 12 sec periode bij, terwijl dat nu max 2m bij 7 sec is. Hier blijft niet veel van over an twee dagen reistijd, maar toch nog altijd erg leuk om te longboarden of het surfen te leren. Zeker in de ochtend met hoogwater. En in een groot deel van Holland ook met laagwater in de middag. De wind neemt toe uit een aflandige richting, dus het blijft clean. Tot eind van de middag blijven de golfjes wel doorkomen. In de avond wordt het flat. Dat is het in het zuiden van Zeeland en in België al de hele dag.

Weekend en vervolg
Zaterdag een compleet vlakke zee en een vrij krachtige pal aflandige wind (zuidoost). Helaas is er voor de surflessen ook helemaal niets bij. Beter die verplaatsen naar zondag, met kans op wat wind uit ZZW of WZW. Ook maar voor een kort moment, dus een beetje normaal surfen zit er die weekend gewoon niet in. Volgende week gaat dat wel lukken op dinsdag-avond met een harde ZZW of ZW. En op woensdag de hele dag zuidwest met in de avond een toename. Donderdag weer meer ZZW, wel nog hard. Het wordt een week van minder swell, maar meer wind. En toch ook wel hele mooi golven af en toe. Zeker op woensdag en donderdag.

Wetsuit-advies water is 19C
Woensdag: 4/3mm ochtend en 3/2mm middag
Donderdag: Een 3/2mm hele dag goed
Vrijdag: een gare 3/2mm is warm zat
Volgende week: 4/3mm fullsuit ivm wind!


20 surf-reports vandaag

Surfweer van 12 t/m 17 september 2019

Met veel water en wind gaven de restanten van Hurricane Dorian gisteren een hele leuke surfdag met hoge golven. Een tweede ex-orkaan (Gabrielle) trekt vannacht over, waardoor er vrijdag weer golven zullen staan. Vandaag (donderdag) is het wat erg rustig, maar gaat het wel vrij stevig waaien in de avond. In het weekend is het ook vrij rustig met uitzondering van een klein beetje wind in het uiterste noorden zondagochtend. Volgende week gaat het los met dikke swells uit het noorden die drie dagen lang feest beloven in de Noordzee.

Donderdag 12 september
Het is zo goed als flat. Er loopt nog wel een deining uit het zuiden, maar die geeft alleen in de kop van N-H wat beweging in de branding. Met opkomend kan er ook in het zuiden van N-H wel gesurft worden, vooral tweede helft van de middag of vanavond heel laat. De wind trekt dan in België en Zeeland aan tot ZW 6, terwijl het elders rond de windkracht 5 blijft. Voor Belgie nogo, maar in Zeeland kan er prima gelangplankt worden dankzij de eb-stroom. In Z-H lukt dat op sommige plaatsen ook, maar eigenlijk is het gewoon wind zonder golven vandaag.

Vrijdag 13 september
Na het koufront van ex-Gabrielle gaat de wind om naar Noordwest en is even windkracht 6 op zee vrijdagochtend. Het is even wachten tot die swell aankomt, maar in principe kan er met de wind in de ochtend ook al wel even gesurft worden. Er staat wel veel stroming naar het zuiden vanwege het naderende springtij van dit weekend. Dus het beste is om even te wachten tot de stroming weer om is naar noord en de wind er ook wat uitgaat. Die draait dan in de avond van NNW naar NNO, maar op de meeste spots is het dan alweer afgaand. Met uitzondering van de spots in de kop van N-H (incl Texel), waar het langer vloed blijft en die NNO windrichting ook mooi schuin aflandig kan zijn. Daar dus geen haast, elders is het wel slim om er eerder op de dag al bij te zijn.

Zaterdag 14 september
Het is vrij lastig om in te schatten wat er nog van swell wil doorkomen van die ex storm Dorian die nog ergens bij IJsland en Spitsbergen aan het rondtollen is. Dat komt omdat de windfetch eigenlijk net te veel westelijk ligt en op Schotland botst. En ook omdat het zaterdag en zondag op nadering van een nieuw laag veel te hard gaat waaien uit het zuidwesten. De swell gaat het daar heel lastig krijgen om doorheen te komen. Waarschijnlijk is de kleine van vrijdag alweer te veel uitgedoofd om op zaterdag nog iets van golven te geven. In het zuiden is het sowieso flat. In N-H en vooral op de wadden kan er nog wel wat kleins doorkomen.

Zondag 15 september
Voor de spots in het oosten van Engeland staan voor zondag golfhoogtes van 0,6m bij 17 sec. in de forecast tabellen. Als het nog niet te veel waait, komt deze swell zonder al te veel verlies ook rechtstreeks binnen op de wadden zondagmiddag. Verder zijn spots in N-H kansrijk, zeker die in het uiterste zuiden en die in het noorden. Het enige jammere is dat het daarbij ook vrij stevig kan gaan waaien uit het westen. Eigenlijk heb je dan niets meer aan die swell, hoewel opstaan en de golf afsurfen natuurlijk nog steeds mogelijk is. Hopelijk valt de wind in zuidelijk
N-H mee en is de swell net wat groter zodat Z-H ook iets oppikt. Daar blijft de wind namelijk wel gewoon vrijwel afwezig. Het is overigens wel echt wachten tot later op de middag het getij wat van die swell naar binnen duwt. Met laagwater zal het allemaal nog praktisch onsurfbaar blijven. Zeeland en België blijven helemaal onsurfable, daar komt niets van deze swell aan wa.

Volgende week
Het gaat dus los, op maandag al de eerst combinatie van verre N-swells en meer WNW swell met wat wind. Hoe later hoe beter. Dat zal ook in de dagen daarna gelden, want het tij is telkens pas later op de dag gunstig met stroming van zuid naar noord. De peak van de swell met gemiddeld 2 meter hoogte wordt verwacht op dinsdag. Dat is dan afkomstig van die nieuwe depressie die zondag zo veel zuidwesten wind op de Noordzee geeft. Verder naar het noorden is de wind rond deze depressie noordwestelijk in de Noorse Zee. De swell hiervan heeft twee dagen nodig om de reisafstand naar de zuidelijke Noordzee af te leggen.
Woensdag zal de swell iets minder zijn, maar nog steeds 1,5 meter hoog gemiddeld. Gunstig is dat daarbij de wind verder naar Noord of zelfs NNO draait en in de middag zal afnemen. De hoogte is echter in de ochtend beter en ook dan is het getij op sommige spots nog gunstig. Uiteraard is het nog allemaal veel te ver weg voor details, maar de swell blijft iig t/m donderdag. Daarna volgt een hogedrukgebied met mooier nazomerweer.

Wetsuit-advies water is 18,7gr Celsius
Vrijdag: 3/2mm of 4/3mm id ochtend
Zaterdag: 3/2mm tje is warm zat.
Zondag: Kan weer met een shorty!
Volgende week: een 4/3mm fullsuit met de NW-er

Op 19 en 20 september weer Foil Clinics achter de boot!
Naast kite-foil clinics voor instappers geven wij nu ook foil-clinics op de Westeinderplassen met golfsurfen achter een boot. Dit is de ideale manier op het foil surfen zonder of met wind onder de knie te krijgen. Geef je op via het formulier op de site of stuur een e-mail met je aanmelding naar [email protected] of even bellen +3164397490.


79 surf-reports vandaag

Surfweer donderdag 5 sept 2019

De golven zijn aan! De wind ook, en die blijft in het noorden midden toch behoorlijk parten spelen. Gewoon rustig aan surfen op Egmond of Zandvoort is er niet bij of je moet zin hebben in een half uur peddelen om naar buiten te komen. Richting het zuiden komt er wat meer rust in. En natuurlijk kan het vrijdag even mooi zijn als de wind zuid en offshore is. Veel haast hoef je niet te hebben, er komen nog heel veel kansen op goede golven dit weekend en volgende week. De straalstroom draait op volle toeren, gaat dit weekend even meanderen maar volgende week is deze weer van west naar oost over de Oceaan.

Donderdag 5 september
De noordwesten wind heeft de golven op de Noordzee opgestuwd naar een hoogte van 4-6 meter. Eigenlijk net iets te veel van het goede met uitzondering van die paar spots waar normaal niet veel golven te verwachten zijn. Daar is het nu 1 tot 1,5m bij het juiste getij later op de dag. Vanavond gaat de wind in België iets liggen, maar voor Zeeland en een spot als Ouddorp is het nog steeds heel wild en woest. Natuurlijk helpt het wel dat je niet tegen die harde onshore hoeft in te peddelen. Maar als je in België woont, kun je beter daar blijven. Daar is het tij ook eerder goed, terwijl het tij in N-H helemaal niet goed meer komt voor donker (pas half tien hoogwater in de kop van N-H). Het blijft in het noorden ook nog te veel waaien.

Vrijdag 6 september
Dat is vrijdag ook het geval. Een stevige zuidwest tot westzuidwest maakt surfen in het noorden knap lastig. De golven zijn groot, want naast de 2m windgolven loopt er ook nog 2m noordswell restant van donderdag doorheen. Dit zijn de ideale condities voor de zuidelijk gelegen spots. Helemaal omdat daar de wind meer zuid dan zuidwest is, en dus aflandig zal zijn voor een bepaald moment. Heel lang duurt dit niet en de wind zal het zeker lastig maken 1e helft van de middag. Tegen de avond zijn er buien, waarna de wind weer wat afneemt maar ook meer onshore west draait. Het is dan in Zuid-Holland wel weer prima surfbaar, maar mooiere lijnen zijn er eigenlijk eerder gewoon in de harde wind (ZW 6-7bft)

Zaterdag 7 september
Yes, het weer knapt op en dat is goed nieuws voor het SURFANA Festival, dat vrijdag al begonnen is op Bloemendaal. Er zijn nog enkele dagkaarten beschikbaar, dus wees er snel bij! De vroege ochtend heeft minder wind en met hoogwater best al redelijk goede golven. Veel meer swell komt er echter na het frontje (occlusie) van begin middag. Het zal dan nog wel stromen, maar die stroming neemt in de avond snel af dankzij het opkomende tij. Desnoods loop je een stukje richting de pier naar IJmuiderslag waar de golven cleaner en kleiner zullen zijn. Een prima plek om je dit weekend te settelen voor surf en meer!

Zondag 8 september
De wind gaat er zondag helemaal uit. Eigenlijk is de ochtend al genoeg wind-luw om een goede sessie te scoren met hoogwater. In de middag staat er meer stroming, maar de golven blijven hoog. Het tij wordt in de avond opnieuw goed, vooral voor België en Zeeland lijkt dit het moment om nog een keer te gaan. In de kop van N-H gaat niet meer op tijd de stroming er uit en zal dus echt eerder op de dag gepakt moeten worden.

Maandag 9 september
Er loopt begin volgende week nog voldoende restswell uit het noorden. Zowel van verder weg als de resten van zaterdag en zondag. Dat geeft in de ochtend even cleane surf met zuidenwind. In de middag wordt de wind meer zuidwest en dooft de golfhoogte wat uit. Maar helemaal flat wordt het zeker niet.

Dinsdag 10 september
De straalstroom op 7-10km hoogte met een windsnelheid tot 300 km/u trekt weer recht van west naar oost over de Oceaan. Interessant is dat dan de restanten van Hurricane Dorian worden opgenomen in deze stroming op hoogte en ergens boven de Noordzee uitkomen woensdag. Dinsdag zelf is nog vrij rustig met kans op mooie swell uit het noorden.
Het is allemaal nog wel de vraag hoe het precies gaat vallen en hoeveel vocht en warmte er met dit ex tropische systeem meekomt. Voor woensdag lijken de kansen op een harde wind uit zuidwest het grootst met ex-Dorian als lagedrukgebied boven Schotland. Zo’n systeem geeft heel veel onzekerheid en kan pas echt goed worden ingeschat als de restanten van de Hurricane door de straalstroom zijn opgezogen. Dat is dus pas op maandag-ochtend. Tegen die tijd staat er vast wel weer een nieuw bericht op deze site!

Wetsuit advies Water is 19 gr C
Vandaag: Een 3/2mm fullsuit is best lekker
Vrijdag: 3/2 mm of 4/3 in de wind
Zaterdag: 3/2 mm of 4/3 langere sessie
Zondag: Kan weer met een 3/2 fullsuit


127 surf-reports vandaag

Surfweer zondag 1 september 2019

De meteorologische herfst begint op 1 september en dit jaar lijkt de omslag naar herfstweer perfect op deze datum plaats te vinden. Deze zaterdag is het nog flat met uitzondering van een paar laatste zuidswell golfjes op Texel en de eerste 5 strandopgangen in de kop van Noord-Holland. Verder naar het zuiden toe is het flat, maar daar komt zondag dus verandering in. Niet dat het meteen heel wild wordt met golven en wind. Daar is een iets langere aanloop voor nodig met aan het eind van de week en in het weekend de hoogste golven. Ook qua weertype wordt het dan een compleet andere beleving dan de afgelopen tijd. Een 4/3mm wetsuit zou dan zelfs weer nodig zijn, zeker in de vroege ochtend!

Zaterdag 31 augustus
Vandaag dus flat met uitzondering van het meest zuidwestelijke puntje van de Benelux. Vanuit het kanaal zal er eind van de middag een stevig maar heel lokaal windveld uit het zuidwesten ontstaan. In België levert dat vanaf 19:00 surfbare windchopy op. Niet heel hoog, maar zeker surfbaar met een funboard. In Zeeland pas rond 20:00 en dan is de zon al bijna weg, maar is het toch nog een uurtje fun (zelfs met een fish). De wind komt niet verder, dus in Zuid-Holland blijft het flat. Mogelijk komt er
op de meest zuidelijke spots van Zuid-Holland nog wel wat beweging in de zee. Overigens gaat dit windveld boven zee gepaard met wat wolken. Heel misschien ook wat regen langs de Hollandse kust waar het niet gaat waaien, maar de meeste buien gaan richting het binnenland.

Zondag 1 september
Zondag twee swells, een van dichtbij die vooral in de ochtend piekt en een van verder weg die later op de dag arriveert. De wind is in de vroege ochtend nog NW 5 bft en maakt het erg choppy. Het is dan nog wel hoogwater in het uiterste noorden. Qua swell zou je in het zuiden voor de vroege ochtend moeten kiezen, alleen het tij ebt daar te snel weg. Dus is het eigenlijk voor alle spots en regio’s wachten tot hoger water in de middag. Hoewel er in Zuid- en Noord-Holland ook met laagwater al prima gesurft kan worden op heuphoge, wat rommelige golfslag. Tegen de avond arriveren de echt hogere swells. Het getij zit dat in het noorden dan nog helemaal gunstig. In Zeeland en België is het dan alweer afgaand tij, dus die missen daar net de boot. Beter wachten tot maandag als je in die hoek wilt surfen.

Maandag 2 september
Swell van 1-1,5m in de vroege ochtend en komt krachtig binnen overal. Wel heel vroeg gaan ivm het snel weer eb worden vanuit het zuiden. De stroming staat dan ook richting het zuiden. In Holland zien de laagwater opties er heel mooi uit, omdat de wind dan van NW naar ZW krimpt en behoorlijk afneemt. Windstil zal het niet worden, maar dit is toch mooi sideshore met maar 3bft. In Zeeland is de waterstand alleen het eerst uur van de dag nog voldoende, daarna beter wachten tot de middag. Ook al is de swellhoogte dan al 1/3e afgenomen t.o.v. de ochtend. Verder blijft de avond eigenlijk gewoon een prima het moment voor een hoogwatersessie in Zuid en Noord-Holland. Zeker omdat dan de wind nog verder afneemt en mogelijk zelfs helemaal wegvalt.

Dinsdag 3 september
Dinsdag moeten we het doen met de swellrestjes van maandag. Dat zal dus niet veel zijn. Zonder dat het op de kaarten staat, is er mogelijk wel swell te verwachten vanaf het verre laag bij Spitsbergen. Dat is voor de wadden dan mooi nieuws, want de periode is 11 sec en de hoogte bij de ingang van de Noordzee nog 1 meter. Daar blijft op de wadden meestal wel 30cm van over. Langs de Hollandse westkust zal het mogelijk ook wel wat helpen om golven te geven, zeker in combinatie met de aantrekkende wind uit het zuidwesten.

Woensdag 4 september
Die wind hangt samen met lagedrukgebied dat dinsdag bij IJsland zal ontstaan. De wind is eerst nog west of zuidwest, maar al snel ruimend noordwest met hoge windbakken eind van de dag. En vanaf dan ook een stuk koudere lucht met daardoor het ontstaan van stevige buien boven het warme Noordzee water. Van herfstweer is dan echt sprake, hoewel het hogedrukgebied ten westen van ons nog wel wat invloed kan uitoefenen. Echter is deze vooral te merken in België en Zeeland. Dat is dan the place to be vanaf het midden van de week, omdat je daar wat meer uit de wind zit.

Wetsuit advies Water is 20 gr C
Zondag: Een 3/2mm fullsuit is nog lekker
Maandag: 3/2 mm of lekker met shorty midden op de middag
Dinsdag: 3/2 mm of lekker met shorty als het nog niet waait
Woensdag: Weer een 3/2 fullsuit met de wind


57 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 20 augustus 2019

Na een aantal dagen met stevige wind en golven staan er de komende dagen prima beginnersgolven in Holland. In België en Zeeland is dat in mindere mate het geval, want de wind en de golven komen te veel uit een westelijke richting. Wel beloofd een kleine noordelijke swell voor nog wat surfbaars te gaan zorgen. Na donderdag is de wind en de swell ver te zoeken en is het een mooi moment om te (foil)surfen achter een boot.

Dinsdag 20 augustus
De windgolven in Noord-Holland en het noordelijke stuk van Zuid-Holland zijn toch af en toe 1m hoog vandaag. Uiteraard is het wel slappe hap en breekt het niet in lijnen, maar er kan toch prima gesurft worden. Hoe noordelijker hoe meer de richting west is en hoe beter de golfhoogte tot het strand komt. De wind gaat vanavond na 19:00 verder afnemen en vanaf dan zijn de meest cleane condities te verwachten. Wel is het zo dat op de spots in Zuid-Holland de golven te veel op de kant zullen klappen. Daar is het beter om met laag tot mid-tij te gaan. In Noord-Holland zal het ondanks de stroming het mooist zijn vanaf dat de wind gaat liggen tot na zonsondergang. Het is onbewolkt en dus blijft het nog lang licht.

Woensdag 22 augustus
Woensdag arriveert iets van swell met langere periode uit het noorden. Deze zal alleen de stranden in het Noorden voor wat surfbaars zorgen en ook alleen met een longboard. Clean is het wel, want de wind is zuid of zuidzuidwest en echt heel zwak. Op de wadden levert dan nog de beste condities op. Het is nog even afwachten wat de boeien in het centrale deel van de Noordzee meten aan swell om de verwachte hoogte echt goed te kunnen inschatten. Een indicatie daarover volgt later. Het beste moment is waarschijnlijk in de ochtend, maar ook in namiddag of avond kan er nog een kniehoge golf doorkomen.

Donderdag 23 augustus
Toch weer een dag met even wat wind voordat het hoogzomerse weer aanbreekt. In de pluim staat een windkracht 4-5 voor de grens tussen Noord- en Zuid-Holland. Verder noordelijk wordt een dikke 5bf verwacht eind van de ochtend. Dat levert vooral daar (en op Texel) iets hogere windgolven op in de middag, waarbij de wind aan het eind van de middag weer zal afnemen. Prima condities voor beginners om te oefenen. Heel veel meer zit er niet in, want de wind wordt toch al snel te zuid. In BE, Zeeland en Zuid-Holland zal het zo goed als flat blijven donderdag.

Lange termijn
Dat is niet best. Op de surflocaties van de lokale frankrijk specialisten gaat het los. Bij ons zorgt een hogedrukgebied voor rustig weer zonder wind of golven tot het einde van de maand. Natuurlijk kun je dit niet met zoveel stelligheid beweren. Het oude GFS model (legacy modus) geeft toch weer een lagedrukgebied in de Noordzee voor volgende week maandag. Daarin staat het model wel alleen ten opzichte van alle andere modellen. En het is niet voor niets dat de running van dit model in het einde van zijn levensfase zit. Dus wil je zekerheid qua golven zit er niets anders op om een stukje te reizen. Wat betreft het zuidwesten van Europa blijft het daar tot zeker eind van de maand er goed uitzien!

Wetsuit advies Water is 20 gr C
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is nog lekker
Woensdag: 3/2 mm of lekker met shorty
Donderdag: Weer een 3/2 fullsuit in de wind

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilsurfen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert (o.a. op de Westeinder plassen). Achter de boot is het erg snel te leren om er daarna meteen in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en opgeven kan met het formulier op de website of mail naar [email protected]. De volgende dagen staat er in ieder geval een clinic ingepland:
Dinsdag 27 aug – alleen ochtend
Woensdag 28 aug
Vrijdag 30 aug


86 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 13 augustus 2019

Het blijft nog even herfstweer. Veel wind en regelmatig nieuwe swells tot in ieder geval medio volgende week. Niet dat het dan gaat zomeren, maar de wind wordt wel minder stevig en gaat waarschijnlijk naar een meer noordelijke richting draaien. Ook altijd goed voor een aantal dagen krachtige noordelijke swells. Zo ver is het nu nog niet. Eerst de wind uit west of zuidwest.

Dinsdag
Net als gisteren, komt er een noordelijke swell door die het beste loopt met hoogwater in de middag. De wind is begin van de middag minder aanwezig en draait langzaam naar zuidwest, waardoor de swell mooi uit kan cleanen in de zuidelijke regio’s. Wel is het daar wat kleiner, maar zeker niet te klein om te longboarden of met een dikke fish er in te gaan. Ook in Belgie zijn er golven, maar die doven wel erg snel uit wanneer de eb er snel in komt. In Zeeland blijft het iets langer doorrollen en zijn de golven nog even heuphoog.

Woensdag
De zee is een stuk rustiger. Er staat wel een beetje swell, maar in het zuiden is het eigenlijk al te klein (met uitzondering van een paar surfles mogelijkheden). De wind komt uit het zuiden en wat er nog van swell doorkomt in Noord- en Zuid-Holland is in ieder geval wel lekker clean. Vooral begin van de middag, want eind van de middag gaat het iets meer waaien. Pas echt veel meer waaien gaat het tegen zonsondergang. Veel te laat voor de aanmaak van nieuwe windswell, maar misschien wel leuk voor de wind en kitesurfers in het zuiden. Want daar komt de wind twee uur eerder dan in het noorden. Echter is deze wel op de meeste spots aflandig, want de richting blijft zuid.

Donderdag
Op donderdag komt de wind uit het west tot westnoordwesten. Dat geeft al meteen een stuk meer branding, maar echt mooi of krachtig is het nog niet te noemen. Wellicht bij het inkomende tij toch nog wat meer power en te surfen met een shortboard. Meeste hoogte in het noorden en een stuk kleiner in België en Zeeland. In de avond draait de wind naar het noorden op de Noordzee en komt er swell richting onze kust. Dit komt echter te laat binnen, in het donker.

Vrijdag
De swell uit het noorden komt samen met een rug van hogedruk uit het zuiden. Dit geeft even wat rustiger weer met wat meer zon en weinig wind. Vooral in de ochtend loopt de swell nog lekker door waarbij de wind snel van WZW naar ZW draait en afneemt naar 2-3bft. Ook prima om te suppen dus, hoewel de hoogte er nog behoorlijk in zit. Shortboarden is dus ook prima te doen, zeker in Zuid-Holland en verder naar het noorden. Begin middag en vooral avond meer wind uit zuidwest. De swell is dan ook al minder, maar de wind geeft natuurlijk wel weer wat golven.

Weekend
Zaterdag arriveert een front dat de hele dag langs onze kust gaat slepen. Dat levert vooral zoet water op en weinig stabiele wind of golven. In de ochtend is het nog wel even goed te doen met 1m aan zuidswell in Noord-Holland. In België is het dan al flat en in Zeeland is het alleen heel klein.
Zondag draait de wind van ZZW naar WZW en neemt in de loop van de dag flink toe. Het is dan wachten tot later op de dag de golven ook meekomen, wanneer de wind richting de 7 beaufort gaat. Op maandag waait het dan ook nog zo. De oorzaak is een serieuze depressie over de Britse Eilanden. Dinsdag en woensdag loopt dit systeem weg via de Noorse Zee naar de Barentszee en komt er een noorderswell achteraan die twee dagen lang golven geeft. In het kielzog komt ook een hogedrukgebied mee met mooier weer en minder regen. Echt warm wordt het daarbij niet, want de basis windrichting blijft zwak tot matig noord. Dankzij het warme Noordzeewater zal deze wind echter niet voor al te choppy golven zorgen. Zeker in de ochtend niet, met het effect van de landwind (omgekeerd aan het zeewind effect in het voorjaar en vroege zomer).


99 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 5 augustus 2019

De week begint rustig met een matige, later vrij krachtige zuidwester. Echte golven levert dit in eerste instantie niet op, maar helemaal flat kun je het ook niet noemen. Een echte zuidwester is natuurlijk pas een wind vanaf windkracht 7. Iets wat dit weekend staat te gebeuren als we de weerkaarten aandachtig inspecteren. De herfst lijkt wel heel vroeg te beginnen dit jaar?! Lees meer…


112 surf-reports vandaag

Surfweer zondag 14 juli 2019

Yes, de swell is binnen! Nu is het een kwestie van wachten op hoogwater zodat de stroming stil komt te staan en de volledig swell over de banken rolt. En eigenlijk ook tot de wind er volledig uit gaat, maar dat is pas meer maandag en dinsdag het geval. Maandag krijgt de swellhoogte nog een boost met 4 meter hoge golven bij Denemarken. De richting wordt dan wel iets meer NW dan pal noord, waardoor vooral de wadden en het noordwesten van Nederland op dinsdag die hoogte gaan meepakken. Het zuiden (lees België en Zeeland) krijgen dan wat minder hoogte te zien dan op maandag. Op woensdag blijft er nog wel iets van swell doorkomen, maar is het overal wel echt heel klein. Wel heel clean met de afwezigheid van wind. Vanaf donderdag zijn de golven even wat minder. In het weekend zou de lokale wind uit het zuidwesten wel weer voor iets surfbaars gaan zorgen, maar dat is nog onzeker.

Zondag 14 juli
De significante golfhoogte op de boei-metingen bedraagt nu ongeveer 1.60m met een gemiddelde golfperiode van 4 seconden. De swell is dus nog vers uit de oven en mag nog wat uitdeinen voor er lekker gesurft kan worden. Dankzij het tij gebeurt dit al snel in het zuiden met hoogwater om 12:00 uur. Enige nadeel is dat daar het laagwater ook weer snel komt, dus zul je er op tijd bij moeten zijn. Daarnaast pakt het zuiden vandaag meer onshore wind op dan het noorden en midden. Het waait in België windkracht 5 uit het noorden en mogelijk zit er nog een toename naar 6 bft vanavond. Op de modeluitvoer is dat kleine gebiedje met 6bft nu berekend boven Engeland. Maar gezien de isobaren afstand zou je dat voor hetzelfde geld voor de vlaamse kust verwachten. In Holland valt er van de wind een stuk minder hinder te verwachten. Ook omdat die meer sideshore noord staat. En het getij een heel stuk later komt. Op Texel zelfs nog voldoende hoogwater tot een uur of 20:00 uur!

Maandag 15 juli
De wind dooft vannacht al uit waardoor maandag-ochtend al een aantal opties open liggen voor een lekkere start van de (werk)week. Het is immers als licht om een of 05:00 met dan nog hoogwater in de tweede, bovenste helft van Noord-Holland. Elders stroomt het al met het afgaande getij en in België en Zeeland hoef je daarom zeker niet vroeg er bij te zijn. Daar is het sowieso weer wachten tot de lunch. Van de wind valt niet veel hinder te verwachten. Die blijft rond de 3, een kleine windkracht 4. Op de wadden, vooral richting de oost wadden, waait het wel harder met een windkracht 5 in de middag.
In de avond lijkt de wind overal een heel klein beetje toe te nemen, misschien een steady windkracht 4. Met het afgaande getij niet de beste combinatie, maar heel erg stromen zal het bij deze windkracht niet. Kortom een prima avond om de werkdag mee af te sluiten. Wie drie x wil surfen heeft maandag de mogelijkheden. De swelltoename vanuit het zeegebied bij Denemarken wordt ook pas in de avond verwacht en in de daaropvolgende nacht.

Dinsdag 16 juli
Dinsdag dus nieuwe swells met een langere periode (tot 8 seconde). Dat geeft lekker veel kracht in de golven en de afname van de wind mag er ook zijn. Uiteraard in de ochtend de hoogste swell-meting op de boeien. De wind is dan nog wel een klein beetje onshore en het tij nog niet overal helemaal gunstig. Gedurende de dag komt dit helemaal goed, ondanks dat de swell iets afneemt. Met een verwachte golfhoogte van 0,7m en 7 sec periode voor Zeeland is het daar ook nog heel erg fun. In de regel levert deze hoogte met deze periode bij het hoogwater getij toch ruim 1m hoge setjes. Het wachten wordt dan beloond. In belgië zijn de setjes eerder 0,5m dan ruim 1m hoog, dus verwacht er daar net als vorige week niet te veel van.

Verder vooruitzichten en Atlantische swells
Woensdag wordt nog klein en fijn in Zuid- en Noord-Holland op twee momenten (vroege ochtend en ergens id middag). In België zal het wel al zo goed als flat zijn met af en toe toch een verdwaald longboard lijntje. Daarna is het een aantal dagen flat. Alleen het UKMO en GEM model berekenen op zaterdag nog een lagedrukgebied dat doorkomt met een flinke westenwind en golven. Daarna bouwt er zich een hogedrukgebied op boven onze omgeving en zullen de lagedrukgebieden op het midden van de Atlantische Oceaan steeds groter en sterker worden. Dat is absoluut geen goed nieuws voor wie een surfvakantie in eigenlijk land had gepland de laatste week van deze maand. Zit je echter in Frankrijk of Spanje, dan kun je rekenen op 2-3 meter swell en super lekker zomerweer zonder wind in de ochtend. Op de beachbreaks van Bordeaux en die van les Landes is dit soort swell wel iets te veel van het goede. Daar zou je alweer op zoek moeten gaan naar baaitjes met protectie of surf-riffen. Of even een paar dagen wachten tot de swells iets afnemen. Uiteraard zijn deze verwachtingen nog behoorlijk ver in de nabije toekomst, maar toch lijken de kaarten vrij standvastig. Tip voor de flexibele reiziger: huur eens een camper met alles aan boord (incl boards en wetsuits)!

Wetsuit advies Water is 18 gr C
Vandaag: 4/3mm -tje is fijn voor 2 uur sessie
Maandag: Een 3/2 fullsuit overdag, heel vroeg beter 4/3mm
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is warm
Woensdag: 3/2 mm of short-arm / legs!

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert op de Westeinder plassen. Achter een bootje is de ideale manier om het te leren en er daarna in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en jezelf opgeven kan met het formulier op de site of mail naar [email protected]. Op de volgende dagen staat er nu een clinic ingepland:
Maandag 15 juli van 14.00 – 16.00
Woensdag 17 juli hele dag (vanaf 9.00 uur) mogelijkheden


275 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 8 juli 2019

Een mooi begin van de week met op zondag dikke swell uit het noorden en een super mooie contest op Texel. Bij de Open men shortboarden ging Kaspar Hamminga er vandoor met de 1e prijs. Hoe die dat toch elke keer flikt is geen groot geheim. Hij vertelt het je graag tijdens de surf coaching weken in Peniche begin oktober. Overigens is de schrijver van dit stuk daar ook bij aanwezig om daarbij de tips en tricks van het surf-forecasten in een aantal lessen uit te leggen. Allemaal niet zo moeilijk als je er even wat tijd voor uittrekt. Hoewel je natuurlijk liever zo veel mogelijk tijd in het water doorbrengt dan achter een beeldscherm met allerlei kaartjes en tabellen moet zitten.

Deze week is het in ieder geval nog twee dagen goed, op maandag en dinsdag. En mogelijk dat woensdag ook nog wat moois doorkomt. Daarna is het een aantal dagen wat minder. In het weekend leeft de noordelijke stroming met wind en golven weer wat op, maar zal het zeker tot zondag duren alvorens er echt wat binnenkomt. En het beste komt eigenlijk daarna pas. In ieder geval hieronder per dag het surfweer van de komende dagen:

Maandag 8 juli
In de middag stroomt het nog pittig met de wind mee richting het zuiden. Na 17u neemt de wind iets af en draait meer side-on noord ipv recht aanlandig noordwest. In België en Zeeland begint het alweer wat beter te lopen en dat blijft het dankzij de swell toename de hele avond doen. Ook met afgaand tij nog de moeite. Er is een verschil in hoogte met 160cm op dit moment en 120cm zondagavond. Dus dat het minstens zo goed gaat worden, staat wel vast. Alleen die wind maakt het wel wat meer choppy. Vooral in het noorden en midden merk je dat. Daar blijft de wind ook eigenlijk tot laat in de avond doorstaan met een goede windkracht 3. Voor sommigen net te weinig om te kitesurfen en net te veel om te suppen. De short- en longboarders maakt het allemaal niets uit en halen het beste uit deze condities.

Dinsdag 9 juli
Dinsdag is het wel beter weer voor wie geen wind wil. Al vanaf het eerste uur is het in het zuiden en in Zuid-Holland windstil of zelfs lichtjes offshore. Dat maakt het lekker clean en hoogte is er nog zat. In het uiterste noorden is de wind nog licht aanlandig. Dat maakt niet zo veel uit, want het tij blijft ook iets langer goed tot aan het begin van de middag. Alleen op de wadden is die onshore vervelend. Vooral op de oostelijke wadden blijft het met 3-4bft gewoon te veel waaien voor een mooie cleane sessie. Later op de middag gaat het overal ook weer een heel klein beetje waaien uit zee (zeer zwakke zeewind circulatie). Eigenlijk niet eens zo storend, maar met de laagstaande zon eind van de dag kun je dan niet meer echt een call maken op basis van de webcams. Beter is dan de gemeten golfhoogte nog eens te checken hier of hier. De wind dooft later op de avond weer helemaal uit en het tij komt er later weer in. Let op elkaar in de line-up en hou je alsjeblieft aan de surf-regels. Dankzij de wind en de weinige stroming is het eigenlijk zonde om op een drukke spot te gaan surfen. Het is gewoon overal goed. Ook op spots als Wassenaar of Langevelderslag, waar bijna nooit iemand te vinden is. En op de drukke spots loop je 200 meter naar links of naar rechts en je hebt ws ook weer de ruimte alleen!

Woensdag 10 juli
Omdat het dus dinsdag nog de hele dag onshore blijft waaien op de wadden is de swell uit het noorden nog niet helemaal uitgedoofd op woensdag. Zeker in de ochtend met niet al te hoogwater moet er nog wat doorkomen. Eigenlijk geldt bijna op alle spots dat kleine swell met hoogwater te weinig zandbanken tegenkomen om op te breken. De uitzonderingen op deze regel zijn de stranden in België en Zeeland, maar daar is het woensdag al flat. En spots die meer geleidelijke zand-oploop hebben, blijven beter breken met helemaal hoogwater. Dat zijn meestal de spots in de buurt van de grote havens van Nederland. Het heeft ook wel weer en nadeel, al dat zand. Vooral als je een beetje een krachtig brekende barrelgolf zoekt is een steiler oplopende zandbank meer gewenst. Tot zover het stukje surf forecasting. De rest volgt tijdens de surf-coachings-weken begin oktober 2019 in Portugal! Overigens is er ook eentje in Frankrijk op hetzelfde moment, maar die is er alleen voor de vrouwen!

Wetsuit advies Water is 18 gr C
Maandag: Een 3/2 fullsuit overdag, avond kan ook met 4/3mm
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is perfect
Woensdag: 3/2 mm, shorty of in boardshorts!

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert op de Westeinder plassen. Achter een bootje is de ideale manier om het te leren en er daarna in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en jezelf opgeven kan met het formulier op de site of mail naar [email protected]. Op de volgende dagen staat er nu een clinic ingepland:
Woensdag 21 aug
Donderdag 22 aug
Vrijdag 23 aug


93 surf-reports vandaag