Surfweer Woensdag 17 februari 2021

Het wordt deze week 15 tot 22 graden en het ijs smelt als sneeuw voor de zon. De winter is abrupt ten einde gekomen met de eerste golven gisteren al langs de hele Noord-Hollandse kust. Dinsdag is het even wat minder en meest flat met uitzondering van het uiterste noorden van Noord-Holland. De golven komen uit het zuiden en de noordelijke eilanden zijn dus ook flat. Woensdag staat er iets meer wind en met de richting ZZW iets minder zuid. Ook dan alleen in het noorden een paar golven. Hieronder even per dag de mogelijkheden om van een vroege voorjaars-surf te genieten:

Woensdag 17 februari
De ZZW-er neemt rond een uur of 13:00 toe tot windkracht 6 boven open zee. In Zeeland en Zuid-Holland is de windrichting te aflandig en blijft het zo goed als flat. Op een uitzondering na, met name de meer zuid naar noord gelegen gedeeltes richting Katwijk/Noordwijk. Daar kan de toename van de wind later op de middag voor hogere golven zorgen. Leuk met een wat dikker board of fish. Nog iets noordelijk, richting Zandvoort en Bloemendaal is de ochtend niet eens echt helemaal flat, omdat de wind in de nacht wat meer westelijk is geweest. Het is afgaand tij en de stroming valt mee. Ook verder noordelijke naar de kop van N-H is het in de ochtend niet compleet flat. Hoger wordt het uiteraard weer later op de middag, maar de wind blijft wel wat meer choppy in het hoge noorden. Tussenin, dus ongeveer vanaf Katwijk/Noordwijk/Zvoort neemt de wind 1,5 uur voor donker af en komt het met stroming wat beter door. Het zou dan een wandeling waard kunnen zijn. Richting Scheveningen blijft het nagenoeg flat, hoewel het voldoende heeft gewaaid voor zuid-swells. Wie weet toch met het inkomende tij toch iets om te longboarden. Het wordt iig erg clean met de afname en meer zuid krimpen van de wind. Zeeland en België maken nauwelijks kans op golven uit deze richting.

Donderdag 18 februari
De wind staat de hele dag van de kust af en daardoor blijft de zee zo plat als een pannenkoek. Alleen in Belgie begint er wat te bewegen aan het begin van de avond op het moment dat de wind om is naar west. Surfbaar is het niet, maar flat kun je het dan ook niet noemen. In Zeeland komt het iets later en ook is daar het tij niet genoeg afgaand om het surfable te kunnen maken. Helaas dus een verloren surfdag.

Vrijdag 19 februari
Een zelfde soort situatie als woensdag in de morgen. De restjes van de wind achter het front zijn te surfen in de zuidelijke hoek van Noord-Holland bij mid- of nog hoogwater. De stroming gaat er snel uit, want de wind is aflandig aan het draaien en valt weg. Leuk met long- of funboard! Later op de dag weer helemaal flat. In Zuid-Holland is dat sowieso al het geval vanaf de ochtend en België en Zeeland idem dito. Ook op de wadden flat met uitzondering van het eiland Texel.

Zaterdag 20 februari
Eerst nog een wind uit het zuidzuidoosten met een spiegelzee. Later op de middag iets minder wind, maar wel een draaiing naar ZZW. Heel misschien levert dit een rimpel op in de meeste noordelijke kustgebieden. De noordelijke wadden uitgezonderd, want er zit geen enkele swell uit het noorden in de forecast. Belgie, Zeeland en Zuid-Holland de hele dag flat.

Forecast laatste week februari:
Zondag is het flat, maar wel 22 graden in Brabant en Limburg! De temperatuur van het zeewater zal wellicht al een graden Celsius omhoog gaan. Die is nu 1 a 2 graden aan de Noordzeekant van de wadden door de uitstroom van de bevroren Waddenzee en rond de 4 graden langs de Hollandse en Vlaamse kust. Dit is goed te zien op de temperatuurkaarten op 10cm hoogte van de fijnmazige modellen. Een 6/5mm wetsuit zal nog even nodig blijven, inclusief 7mm schoen, 5mm hand en cap!!


104 surf-reports vandaag

Surfweer Donderdag 4 februari 2021

Heel kort nog even woensdag (de dag waarop dit bericht is geschreven). Het is meest flat, met uitzondering van de noordwestelijke regio. Daar komt net als gisteren een kleine noordswell door. De getijden zijn wat aan de late kant, maar op zich kan er juist met laagwater toch ook gesurft worden. Voor donderdag staat er een kleine swell van dichterbij op het programma. Deze is ontstaan door de harde wind uit het oosten tussen Denemarken en Engeland en moet een U-Turn zien te maken om bij ons aan de kust te komen. Vrijdag is de te nemen ‘bocht’ nog groter, omdat het windveld dan even OZO is. Later in het weekend wordt de situatie winters met een storm uit het oostnoordoosten. Dat geeft bizar hoge golven aan onze zuidwestkust en in België, maar is eigenlijk alleen iets voor de experts onder ons. Al was het maar vanwege de temperaturen en de mega onderstroming die dit soort offshore swell creëert.

Donderdag 4 februari
De ONO swell is deze dag nog wel voor een ieder te doen en klein genoeg. Misschien wel iets te klein, zeker in Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland. Het is ook daarbij de vraag of het swellfront op tijd weet te arriveren voor zonsopkomst. Dan is het namelijk nog tij dat richting hoogwater gaat, iets wat nodig zal zijn in Zeeland en Belgie. Daarbij is ook de vraag wat de wind uit het zuidwesten gaat doen. Niet te onshore en op tijd gaan liggen? Overigens zorgt dit lokale windveld voor de kust er in N-H voor wel wat vroege ochtend golfjes heel lokaal. Dus een check op de webcams is zeker eentje om er in te houden mocht je plannen hebben. In de middag draait de ZW naar zuidoost en wordt het clean. Voor België en Zeeland is het tij dan net wel op tijd met nog net een uur lang goede surf voor het pikkedonker is. In zuid-holland zuid gaat dat niet meer lukken ivm de latere waardes van waterstanden. Iets naar het noorden van Zuid-Holland mogelijk wel! Een prima middag om ruim voor het donker met de lange plank schone ritjes te scoren.

Vrijdag 5 februari
Omdat de (lucht)stroming op donderdag al verder naar zuid was gedraaid komt er vrijdag helemaal niets meer van de noordooster uit het Deense Noordzeewateren binnen bij ons. Ook is er nergens een bron van verre Noordswell meer te bespeuren en dus kan niets anders dan flatness de conclusie zijn. De eerste dag sinds tijden dat het echt even overal helemaal flat is. Stilte voor de storm.

Zaterdag 6 februari
Zaterdag valt het nog wel mee met de harde offshore wind. Helaas, want dat betekent dat er ook nog geen golven zijn te verwachten. Heel ms aan het einde van de dag, maar de getijden zijn nu nergens meer gunstig. Ook niet in België of Zeeland.

Zondag 7 februari
Vanaf nu moet het gaan gebeuren. Grote tegenstellingen in de Benelux met temperaturen van -7 in het noorden en +4 in België. Daar lijkt het dan nog best aangenaam surfen te kunnen worden, ware het niet dat het tij ook weer net te laat na zonsondergang valt. Wellicht komt die swell al 12 uur eerder en is de ochtend al de bom in het zuidwestelijke kustgebied. In Zuid-Holland is er iets meer tijd, omdat het tijdstip van hoogwater iets later valt. Of de wind meevalt of gewoon echt te hard en te freezing offshore wordt, is nu nog niet te zeggen. Wel is het freezing in Noord-Holland met een stuk mindere of zelfs geen golven dankzij de pal aflandige wind en golfrichting. Maar ook al moet de swell een U-Tun van 180 graden maken, het is zeker niet onmogelijk zolang de golfhoogte en de periode maar flink hoog zijn. En die lijken met 4,5m en 9 seconden uit oost boven de wadden gigantisch te zijn. By the way, op de wadden moet je dan niet zijn. Een te grote chaos en een te harde wind met gevoelstemperatuur van -20 gr C of meer! Qua wetsuit advies staat vanaf dan ook alles op minimaal 6/5/4mm neopreen dikte!

Wetsuit-adviezen, water 5 gr C
Woensdag: Nieuw 5/4mm wetsuit, schoen 6mm en hand 4mm, cap 2mm
Donderdag: (6)5/4mm wetsuit, hand 4mm, schoen 6mm, cap 2mm
Vrijdag: Solide 5/4mm schoen 6mm, hand 3mm, cap 2.
Weekend: Hooded 6/5/4mm wetsuit, hand 5mm, schoen 8mm


146 surf-reports vandaag

Surfweer Woensdag 27 januari 2021

De week begon goed met op zondag en dinsdag noordwest swell en niet al te veel wind uit zee. De komende dagen zijn er meer periodes met wind dan met golven, maar toch zit er nog van alles bij wat potentieel goede surf omstandigheden zou kunnen opleveren. Soms heel regionaal met grote verschillen in hoogte en windrichting doordat het midden van een lagedrukbied precies over onze omgeving ligt. In dit soort situaties is de onzekerheid wel altijd vrij groot, dus hou de komende dagen de surf-reports en updates in de gaten en check voor je gaat zoals altijd de webcams! Lees meer…


98 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 18 januari 2021

Een nieuwe week, nieuwe ronde en veel nieuwe kansen. Wel met veel wind, vooral op dinsdag, woensdag en donderdag. Daarna wordt de wind iets minder hard, maar de golven juist groter en hoger doordat er ook swell uit het noordwesten ontstaat. Tegen het weekend of in het weekend doen zich kansen voor op een dag of een dagdeel zonder wind, maar met lekker hoge surf en een iets kouder weertype. Daarna volgt wederom een verzachting met wind uit het zuidwesten een aantal dagen lang. De kansen op winterweer met sneeuw zijn bijna volledig uit de lange termijn verdwenen. In ieder geval tot begin februari nauwelijks kans op sneeuw of vriesweer in de kustgebieden. Dat maakt dat veel zomersurfers voor het eerst de winter door surfen. Check ten alle tijden of het Safe is voor jou en je surf-buddie(s) voor je het water in gaat. Dat kan handig en snel met een checklist van vijf vragen. Zie Surfweer.nl/local/. De eerste letter L, staat daarbij voor Leash en is in de winter een extra aandachtspunt. Dit vanwege de dikte van je wetsuit in combinatie met je schoen op de plek waar je de leash vastmaakt. Check de line op scheurtjes en het velcro-gedeelte regelmatig en vervang bij slijtage door een nieuwe uit de shop.

Maandag 18 januari
Met een puur westelijke golfrichting pakken de golven in het midden en noorden van Nederland behoorlijk hoog uit. In Zeeland en vooral Belgie is het door de geringe breedte van de Noordzee bij deze richting een heel stuk kleiner. Maar het opkomende tij zal daar het alsnog binnenbrengen en met iets minder wind dan in Zuid- en Noord-Holland. Echt hard waaien gaat het niet, dus is deze maandag eigenlijk prima geschikt voor een surfend begin van de week!

Dinsdag 19 januari
Ook dinsdag is een geschikte surfdag, ook al waait het een heel stuk harder met ZW 6 tot 7. Op de wadden eerst nog veel minder wind met windkracht 4. Er is iets meer rekening met het getijde te houden met zo veel wind, vooral in Zeeland. Daar is het echt alleen met laagwater tot een uur of twee goed te surfen. De richting is niet al te onshore en schuift zuidwest vrij parallel langs de kust. Het dikke pakket bewolking met vooral id ochtend nog regen zorgt voor meer krimping in de windrichting dan je op basis van de windpijlen zou verwachten. Vooral in Z-H is dit effect groter en meer gunstig en veel spots met laagwater kunnen het dan toch vrij mooi doen dankzij de stevige windswell. Laagwater duurt daar ook wat langer dan in Zeeland en blijft tot een uur voor donker nog laag genoeg. In N-H is de wind wel gewoon pal onshore ZW, maar met de minder harde wind in het uiterste noorden is het in de vroege ochtend nog de moeite. Wel hoogwater, dus stukje stroming is niet te voorkomen.

Woensdag 20 januari
Met de kern (981 hPa) van het uit de klauwen gewassen depressiesysteem gaat de wind op woensdag nog meer krimpen en wordt nog beter parallel aan de kust, ook in N-H. In Zuid-Holland zuid en zuidelijker wordt het naarmate de dag vordert zelfs pal offshore en is het slim om nog voor de windkrimp te gaan aan het begin of tegen het einde van de ochtend. Verder noordelijk is het dan weer mooier te wachten tot de wind nog meer krimpt en vanwege het aflandige effect ook minder hard over het strand heen blaast. Het is wat miezerig, maar ook vaak droog weertype en vrij zacht voor de tijd van het jaar.

Donderdag 21 januari
Bijzonder om te zien hoe dat laag met een luchtdruk van 981hPa in de nacht naar donderdag nog verder omlaag gaat naar 955hPa en daarbij midden in de Noordzee rond gaat tollen. Stormcondities voor de oostkust van Engeland en mogelijk ook de wadden (Texel / Vlieland). Verder naar het zuiden valt het alles mee, voor Zeeland en Belgie een storm in een glas water. Maar wel een lekker dikke swell die wordt gegenereerd en de dagen daarna profijtelijke golven kan leveren. Alles met een korreltje zeezout, want het zo spectaculair uitdiepen van een depressie is altijd onderhevig aan onzekerheden.

Vrijdag 22 januari
De eerste swell uit het noordwesten arriveren met daarbij nog een vrij stevige zuidwestenwind. Niet heel ideaal om te golfsurfen met uitzondering van de meer zuidwest gelegen regio’s zoals bijvoorbeeld België / Zeeland en mogelijk ook Zuid-Holland. In Noord-Holland is het nog te veel van het goede, maar de wind neemt wel af eind van de middag.

Zaterdag 23 januari
Compleet windstille verwachting in de laatste paar modelruns met daarbij een swell van 1,5m hoog op de wadden en 0,5m in België/Zeeland. Longboards mee naar het strand bij onze zuiderburen of voor de shortboarders kiezen voor de vrijdag met een betere swellhoogte en wat wind. In Z-H en N-H overal zowel met laagwater als hoogwater voldoende golfhoogte en waarschijnlijk de hele dag clean. Het bezoeken van een van de drie drukst bezochte surfspots van Nederland is je eigen keuze, maar zeker niet verboden als je maar rekening houdt met je mede-surfer volgens de daarvoor internationaal opgestelde surf-etiquette. Tip voor de communicatie in het water met meerdere surfers in het take-off moment: Roep wat je plan is bijvoorbeeld: ‘Ik ga rechts’ or ‘I go left’! Dat werkt altijd beter dan dat je iets schreeuwt zoals ‘mijn golf’ of Jooooow, want daarmee ontneemt je de ander een stukje eigen beoordelingsvermogen van de situatie. Terwijl het juist de bedoeling is dat een ieder zich zelfstandig de surf-etiquette eigen kan maken, zodat dit in het buitenland ook geen problemen oplevert. Als het straks weer mag en we massaal surf-tripjes gaan maken 🙂

Wetsuit advies deze week
Maandag: 6/5/4mm wetsuit, want 3mm, schoen 6mm, cap 2mm
Dinsdag: Nieuwe 5/4mm wetsuit, schoen 6mm en want 3mm, cap 2mm
Woensdag: wetsuit 6mm of 5/4mm cap +1mm, hand 5mm, schoen 5mm
Donderdag: Min. 5/4mm dikte schoen 6mm, hand 4mm, cap 3mm


148 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 12 januari 2021

Dankzij een stormdepressie in de buurt van Noorwegen zijn er nog een drie dagen met goede swell te verwachten. De wind gaat daarbij steeds verder afnemen en maakt uiteindelijk zelfs een 180 graden U-turn. De windrichting draait dan van noordwest naar zuidoost met cleanere golven als resultaat! Op vrijdag zijn alle surfers vrij van hun surfplicht want er valt die dag niets te surfen, het is helemaal flat. Ook zaterdag eerst nog flat, maar gedurende het weekend kickt de wind in. Eerst ZZW, later W of zelfs WNW/NW. Wellicht dat dit in het weekend zelf al wat moois kan geven. In ieder geval is dat na het weekend wel vrij zeker het geval!

Dinsdag 12 januari
Het blijft de hele dag waaien uit noordwest, windkracht 5 tot dik 6bft. De wind neemt eerder toe dan af door het overtrekken van een trog met een beetje bewolking. De neerslag stelt daarbij niet veel voor, de zon wel! Dat is dan ook het enige echt mooie aan de surf deze dag. Hoewel, de ochtend natuurlijk wel mooier met minder wind was. De getijden zijn deze middag dan weer beter en in de zuidwest regio’s is de wind iets minder krachtig pal op de kust. De golfhoogte neemt toe naar 1 tot 1,5m met een vrij korte swellperiode.

Woensdag 13 januari
Ineens zijn de golven twee keer zo krachtig en lokaal ook twee keer zo hoog door een hogere swellperiode. In tegenstelling tot dinsdag is de ochtend minder geschikt, ook vanwege de vrij pittige stroming van het afgaande getij. Een uitzondering is Zeeland en voor België, waar de wind veel zwakker is en niet WNW pal op de kust staat, maar WZW. Het is dan nog wel laagwater, maar met deze swellhoogtes (2-3m) blijft er toch een kleine meter van over met de lagere waterstanden. Later op de middag trekt de wind weer iets aan en wordt meer onshore WNW. Het beste in de zuidregio’s is dus ergens tussen die twee momenten, ook al is het dan niet volledig vloed. Wat het midden en noorden van Nederland betreft, het wordt doorbijten met de blijvende onshore en dikke bakken golven. Dan is het wel handig om te wachten tot het helemaal vloed wordt later op de middag. Alleen in het uiterste noorden en op de wadden blijft het ook dan nog echt te stevig doorwaaien met onmogelijke wildwatercondities. Op Texel windkracht 6, de overige wadden nog heel even windkracht 7. Wat een verschil met het zuiden van Nederland, waar de wind merendeels maar 3bft is!

Donderdag 14 januari
De wind is weg, maar de golven zijn dat niet. Die komen van ver en zijn nog de hele dag aanwezig in de underground layers van de Noordzee wateren. Er kan dus zowel in de ochtend gesurft worden op alle spots in N-H en Zuid-Holland (met uitzondering van de meest zuidelijke Z-H spot). Daar en ook op de Zeeuwse en Belgische stranden, is het wachten tot de vloed opkomt. Met eb heeft de swell nog niet echt hoogte, maar uiteindelijk komt het ook daar over de banken rollen en blijft de wind aflandig met mooie cleane lijntjes. Echter wie lekker hoog wil shortboarden in België en de wind voor lief neem, pakt beter woensdag hoogwater mee.

Vrijdag en het weekend
Waar de swell donderdagmiddag nog door bleef gaan, is vrijdag echt helemaal niets meer van over. Alleen in België is er kans op een onshore briesje uit noordoost, waardoor er toch wat kleine schuimkopjes in de branding te zien zijn. Met een beetje geluk is de wind iets harder dan verwacht en is het iets hoger met een kansje voor beginners. Uiteraard pas later op de dag, wanneer het tij iets van een extra aanlandig zetje geeft. Dit weekend wordt dus nog even afwachten. Hoogstwaarschijnlijk staat er op zaterdag een toenemende wind uit het zuiden. In de middag in N-H kans op windgolven van bijna een meter hoog, maar niet echt krachtig. Op Zondag gaat de wind er uit en is het klein of flat. De wind draait echter wel naar west gedurende de dag. Een nieuwe depressie komt onze kant op en brengt van zondag op maandag een WNW-er. Komt de wind iets eerder, dan is het getij natuurlijk we heel gunstig aan het einde van zondagmiddag. En anders gewoon de dagen daarna met af en toe wind, maar ook periodes van windstiltes die er tussendoor te vinden zullen zijn. De meteorologische parameters blijven tot het einde van de maand gunstig voor swells uit het noorden en/of windgolven uit het west tot zuidwesten! De kans op een iets kouder weertype is ook aanwezig, maar dat zou alleen maar ten goede komen aan meer swells uit het noorden.

Wetsuit-adviezen, De zee is +6 C
Dinsdag: 6/5/4mm wetsuit, hand 4mm, schoen 7mm, cap 3mm
Woensdag: Nieuwe 5/4mm wetsuit, schoen 6mm en hand 4mm, cap 2mm
Donderdag: wetsuit 6mm of 5/4mm cap +1mm, hand 5mm, schoen 7mm
Weekend: Optimale fit 5/4mm dikte, schoen 6mm, hand 3mm, cap 2


92 surf-reports vandaag

Surfweer Dinsdag 5 januari 2021

Het nieuwe jaar is alleszins niet slecht begonnen met bijna elke dag swell voor de kiezen. Vooral in het weekend was het mooi zonnig en windstil, terwijl er deze doordeweekse dagen het af en toe stevig waait en het tij daarbij niet helemaal gunstig is. Toch kan er af en toe goed gesurft worden, zeker in het uiterste zuiden of het uiterste noorden van Nederland. En de Vlaamse kust doet ook goed mee, dankzij de noordoostelijke golfrichting. Later in de week draait de richting van de swell bij naar een meer noordnoordwestelijke oorsprong. Donderdag nog met wind uit diezelfde richting. Vrijdag clean en wat kleiner, maar zaterdag dan weer hoger met nog steeds heel weinig wind. Die zit pas weer in de forecast in het midden van de werkweek na het weekend. Klein pluspuntje zijn dan de oplopende temperaturen, want nu en komend weekend is soms afzien met de kou..

Dinsdag 5 januari
In het zuiden is de swell-richting pal aanlandig en wordt meer dan 1 meter golfhoogte op een piekperiode van 7 seconden gemeten. De wind zal wat gaan afnemen in de laatste uren voor donker en het laatste uurtje voor donker wordt het in België en Zeeland nog even mid-tij. Daar dus wel net op tijd nog de opkomende vloedperiode, terwijl dat in Zuid-Holland zuid niet meer op tijd voor het donker komt. Midden Zuid-Holland is eventueel een alternatief, omdat daar golven met laagwater niet al te close-out breken en voldoende hoogte hebben. In Noord-Holland ebt de hoogte weg en is het klein, maar wel offshore. Eind van de middag kan nog wel leuk zijn met groot board, want de stroming gaat er uit en de wind neemt iets af (blijft wel ONO). Richting de grens met Z-H wel betere condities als verder naar het noorden, want de richting van de golven blijven in N-H uit het noordoosten komen. Met uitzondering van de wadden, want daar komt het natuurlijk wel vol binnen. Helaas wel met een veel sterkere noordoostelijke wind.

Woensdag 6 januari
Woensdag een kort intermezzo met minder of zelfs geen wind en swell uit het noordoosten. Het getij is weer een uurtje opgeschoven en dat heeft als voordeel dat de vroege ochtenden deze en de komende dagen steeds beter geschikt worden voor een surfje. In het noorden zelfs een langere surf, want daar blijft het de hele ochtend voldoende hoogwater. Zeker als de wind afwezig is kan er dan juist met afgaand tij ook nog wat moois worden verwacht. De maanstand zit in het laatste kwartier en dat geeft altijd een wat beter afgaand tij moment dan de snelle eb en vloed stromen van springtij. Uiteraard is dit niet van toepassing op de meest zuidelijke spots, daar zal de ochtend de enige optie zijn om goede golven te scoren. Meer uitleg over deze factoren die van invloed zijn op de surf in de Noordzee is te vinden via ons online cursusaanbod!

Donderdag 7 januari
De swell en golfhoogte verdubbelen op donderdag, maar de wind maakt het niet erg clean. Toch kan het de moeite waard zijn, zeker met hoogwater in de ochtend. Of met wat minder wind in het zuiden. De richting is wel overal onshore, op een enkele uitzondering na. Omdat het laag zo spontaan ontstaat is er wat onzekerheid in de verwachte windafname overdag. Check de laatste kaartjes voor je gaat, of de surf-report updates hieronder –>

Vrijdag 8 januari
De onzekerheid over het lokale lagedrukgbied is ook nog aanwezig in de verwachting voor vrijdag. De swellhoogtes zijn wel vrij zeker vrij hoog, ideale condities om een filmpje te maken voor onze Wave of the Winter actie. Gebruik hashtag #nhwaveofthewinter op instagram bij je post van een dikke golf. en doe mee!

Zaterdag 9 januari
Een nieuwe swell arriveert in de ochtend en heeft een golf(piek)periode van ruim 10 seconden. De wadden en het noorden worden vol geraakt en ook Zuid-Holland doet goed mee met krachtigere golven. In het zuiden gaat er wat van de hoogte af door de ondieptes van de kust van Zeeland en Belgie. Maar niet te veel, zodat er daar bij hoogwater ook nog cleane surf te verwachten is. De windrichting is wel noordoost, alleen is lichtjes te noemen. Wil je echt helemaal geen wind, dan is zondag de beste dag van het weekend. Iets minder hoogte, maar nog steeds voldoende. Hoewel dat in mindere mate het geval is voor Vlaanderen en Zeeland.

Wetsuit-adviezen, water 6 gr C
Dinsdag: 6/5/4mm wetsuit, hand 4mm, schoen 7mm, cap 3mm
Woensdag: Nieuw 5/4mm wetsuit, schoen 6mm en hand 4mm, cap 2mm
Donderdag: (6)5/4mm wetsuit, hand 4mm, schoen 6 a 7mm, cap 3mm
Weekend: Solide 5/4mm schoen 6, hand 3mm, cap 2.


149 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 29 december 2020

Vandaag hoogstwaarschijnlijk het laatste surfweerbericht van dit jaar, maar niet de laatste dag met golven. Vandaag, morgen en overmorgen zijn samen goed voor een mooi golvend einde van 2020! En daarna is het nog niet gedaan, want tijdens het eerste weekend van het nieuwe jaar arriveren weer nieuwe swells van verder weg, uit de noordelijkste delen van de Noordzee. Later in de week gaat het waaien met noordoost swell. De golven komen dan van dichterbij en de golfrichting is perfect voor de zuidelijke regio’s en België. Echter de maanstand is niet zo gunstig. Het noodzakelijke hoogwater valt precies in het donker om 7 uur of in de avond om 19 uur. Dat worden dus hele vroege koude sessies! Midden op de dag is het laagwater en dat is eigenlijk alleen goed als de deining flink hoog is.

Dinsdag 29 december
De deining uit het noorden is gearriveerd en is met 1 meter hoogte meer dan voldoende voor de wadden en later ook op andere plaatsen (vooral in het noordwesten). Met hoogwater midden op de dag kunnen er best leuke golven staan. Een addertje onder het gras is echter de wind die ergens in de middag zal opsteken. Het is dus meer de moeite eerder op de dag, ook al worden de golven hoger met vloed. Alleen in Zuid-Holland is het wel beter om even te wachten tot hoogwater, omdat de wind eerst nog zuidwest is. Deze is in België al eerder op de dag vrij krachtig met hier en daar al een wat rommelige onshore windgolf. Ook in Zeeland zal de combinatie van wat wind en golven uit noord later op de dag een surfbare sessie opleveren.

Woensdag 30 december
Woensdag wind met hogere golven. Eerst veel wind in het zuiden incl zuidelijk Zuid-Holland. Pas later op de middag de echt harde onshore in Noord-Holland. In Belgie is het dan al afgenomen en kan er tot donker heerlijk gesurft worden om de 1m swell uit WNW en een beetje wind uit WZW. In Zeeland lukt dat ook, maar in Zuid-Holland blijft het tot donker nog wel vrij krachtig (5 bft) waaien. Op zich geldt daar ook hoe later hoe beter, terwijl de surf in N-H juist eerder op de dag wat meer kans op cleane momenten geeft. Met de tussen 15:00 en 16:00 uur verwachte windkracht 6 en windstoten tot 80 km/u is het in de de omgeving van Zandvoort niet echt heel fijn meer. Ook in de kop van N-H een 5 of 6 bft later op de middag. De wadden blijven wat in de luwte midden op de dag, maar echt clean zal het niet worden. Wel lekker hoog!

Donderdag 31 december
Eindelijk offshore en dat al vanaf de vroege ochtend. Op de wadden is dat het moment om te gaan en 1,5m hoge golven te scoren. Daar is het namelijk nog hoogwater tot mid-tij eind van de ochtend. Er staat wat stroming met de golfrichting mee naar het zuiden, maar eigenlijk is dat niet echt een probleem. Die stroming stopt al snel wanneer het eenmaal laagwater is. Vooral in Zuid- en Noord-Holland is het dus een prima optie om even te wachten tot eind van de ochtend met iets beter werkende buitenbanken. Uiteraard niet in het zuidelijke gedeelte en in Zeeland. Daar is hoogwater nodig en gelukkig komt deze net op de valreep nog op tijd voor het donker wordt. Dit moment is dan ook weer prima meer noordelijk, want ook daar komt de push van het tij nog voor donker! En de wind blijft de hele dag offshore. Alleen richting het kanaal in de buur van de Frans/Belgische grens zou er een lichte noordelijke wind kunnen opsteken eind van de middag. Eerder op de dag in de ochtend is een beetje zuidwest wind in het uiterste noorden van Noord-Holland ook niet uit te sluiten. Maar over het algemeen hele cleane condities en dus gewoon de hele dag goed te surfen!

Vrijdag 1 januari
De swell van donderdag dooft uit en wordt in het noorden vervangen door eentje die verder weg uit de Noordzee komt. Deze dag is dus wel meer echt een kwestie van heel vroeg gaan of wachten tot later op de middag wanneer de toename van de swell gunstig is met het opkomende getij. In het noorden staat er de hele dag wel een heuphoog iets dat met een dikke fish of longboard ook rond de middaguren goed te doen is. Waarschijnlijk vallen Zeeland en België net buiten de bandbreedte van de nieuwe swell en is het daar nog een dagje wachten.

Zaterdag 2 januari
De hele dag surfen zonder wind, hoe is het mogelijk! Uiteraard geldt weer hetzelfde voor het zuiden, waar het wachten op hoger water is. Deze komt door de nabijheid van het kanaal en de Engelse kust nog wel goed op tijd voor het helemaal donker is. Dat kan van het midden en noorden niet meer gezegd worden. Vanaf zo’n beetje de moerdijk en alles ten noorden daarvan maakt het ook eigenlijk niet uit dat het hoge water niet op tijd arriveert. Met laagwater doen de meeste spots het meer dan voldoende.

Zondag 3 januari
Nog zo’n dag, alleen de noordoostelijke wind steekt op met meer choppy condities in het zuiden. Uiteraard wordt het ook kouder met deze windrichting. Check je gear en voorkom onderkoeling! Vooral een oude leash rond een (te) dik wetsuit wil nog wel eens losschieten. Als zomersurfer zonder problemen de winter doorsurfen lijkt minder vanzelfsprekend dan het is. Check de surf safety tips op surfweer.nl/surf/safety en zorg voor goed warm neopreen!

Wetsuit-adviezen, water 8gr C
Dinsdag: 5/4mm wetsuit, hand 3mm, schoen 5mm, cap 2mm
Woensdag: Een 5/4mm wetsuit met schoen 5mm en hand 3mm, cap 2mm
Donderdag: Een 5/4mm schoen 6mm, hand/cap 3mm
Vrijdag: (6)5/4mm wetsuit, hand 4mm, schoen 6 a 7mm, cap 3mm


105 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag 18 december 2020

De wind komt vrijdag uit een iets te aflandige richting, waardoor er alleen golven zijn Noord-Holland en en gedeelte van Zuid-Holland. Dit weekend ruimt de wind naar een iets meer zuidwest richting. Wel minder hard, maar de opgebouwde swell uit het zuiden kan dan makkelijker richting land deinen. Na het weekend swell uit het noorden, op dinsdag en vooral rond de kerstdagen. Gezien de strenge lockdown maatregelen nogmaals aandacht voor de surfweer.nl/regels in en om het water. En mocht je nog wat nodig hebben om warm de winter door te komen, bestel op tijd want op=op (code ’25FORXMAS’ is te gebruiken voor 25% nieuwe-collectie-korting). Lees meer…


118 surf-reports vandaag

Surfweer Dinsdag 8 december 2020

Dinsdag is voorlopig de laatste dag dat er noordwest swell arriveert. We gaan een tijdje de flat-zone in met een te rustig weertype. Het weer in de lage landen wordt de komende week/weken weer bepaald door grotere depressies op de Atlantische Oceaan. Die komen niet dichtbij genoeg om de Noordzee echt in beweging te zetten. Dus vandaag de gopro’s zeker opladen en meenemen voor jouw Wave of Winter bijdrage! Iedereen kan meedoen, want het gaat niet alleen om de hoogste of de dikste barrel. Er zijn meerdere categorieën, check alle info en met welke #hasthtags je mee kunt doen op de blog van Natural-High.nl Lees meer…


82 surf-reports vandaag