Surfweer Woensdag 23 september 2020

Het is behoorlijk flat in de lage landen. En altijd als het hier flat is, zijn de condities in Frankrijk of Portugal op z’n mooist. Durf jij dit najaar nog die kant op? Portugal staat al lange tijd op groen en dat zal ook nog wel zo blijven. Ik heb zelf een ticket van 7-17 december naar het zuiden van Portugal om meteo workshop te verzorgen tijdens de Surf-Coaching weken. Een week eerder is die er ook 100% alleen voor dames met Dominga en Julia. Begin december is zuid Portugal de place to be om nog even voldoende Vit D op te snuiven voor je immuunsysteem. En natuurlijk zijn de golven er in de regel bovengemiddeld goed in die tijd van het jaar. Zelfs met stormen aan de westkant is de Algarve in het najaar en winter vrijwel altijd clean en offshore.

Tot zover de meteorologische info en campagne informatie, verder naar het weerbericht in eigen land. Deze maandag en dinsdag zien er nog flat uit, hoewel er nu op de A12 boeimeting een 30cm hoge groundswell doorkomt. Die is eigenlijk nog best wel zichtbaar aan onze kusten in het noorden (ten zuiden van Noordwijk/Zvoort te klein en steeds flatter). Sowieso is het eigenlijk flat, maar met dit zomerweertje is zo’n mini-rimpel ideaal om nog eens met je 7-jarige zoon of dochter in shorty de eerste beginselen van het staan op een surfboard door te nemen!

Woensdag 23 september
Woensdag kom er pas echt wat swell binnen afkomstig van de ex-Hurricane Sally (die op maandag boven de Noorse Zee lag). De swell valt helaas alleen wel samen met een laagje (verstoring) in het polaire front. Deze initialisatie (of ook wel ‘golf in het front’ genoemd) is van het lagedrukgebied dat daar achteraan reist en op woensdag op de Noorse Zee ligt. Het gaat behoorlijk snel die wisseling en doorstroming van lagedrukgebieden. Dit begint sterk op de herfst te lijken! Logisch ook, want de Jetstream (wind op grote hoogte) staat aan en loopt in een strakke lijn van Noord-Amerika naar Rusland. In ieder geval is het dus nog even afwachten hoe de golf in dat front de golven op zee gaan beïnvloeden aan onze kust. Voor een spot als Zandvoort of Egmond aan Zee ziet het er niet goed uit, want het hoeft maar een beetje te waaien uit zuid en de golven zijn choppy. Op de wadden echter komt het vol binne en zal die wind ook later pas op de dag een keer aantrekken. Dat is dan nog geen probleem, want zuidwest is op de middelste wadden offshore. En swell van ver heeft meestal geen hinder van een korte zuidwestswell fetch, ook niet als deze er vol in tegen gaat. Er kunnen meerdere swell van verschillende frequenties ongestoord door een en dezelfde vloeistof bewegen. Net als bij radiogolven meerdere zenders actief zijn in de ether. Alleen als de frequenties dichtbij elkaar zitten ontstaat er ruis en tegenwerking. Voor wat betreft het zuiden ziet het er niet goed uit. De golven van ver bereiken daar de kust niet vanwege de angle en de verdere zuidelijke ligging, alsmede de grotere ondieptes van de zuidelijke Noordzee. Wel kan de wind uiteindelijk stevig genoeg uitpakken dat er toch iets te surfen gaat zijn in de Nederlandse Zuidwest regio’s. Het is echter hoogwater eind van de middag en avond, wat op zich dan wel weer gunstig is voor de combinatie van verre noordswell met een beetje zuidwest zeegang. Kortom, er kan weer redelijk gesurft worden. Alleen de dagen na woensdag worden beter en beter!

Lange termijn
Het is nog even koffiedik kijken wat er nu precies gaat gebeuren vanaf donderdag. De laatste uitvoer geeft een snelle ontwikkeling van twee depressie in de Noordzee, waarbij de eerst al meteen een WNW deining achterlaat die al best hoog kan zijn in het noordwesten van Nederland. De tweede depressie doet dan de wind naar zuidwest krimpen en behoorlijk toenemen. Precies op de wisseling van deze twee is het mogelijk even wat minder windrijk en kan er goede swell aan land komen. In het zuiden nog niet, want daar is de hoek bij WNW alweer te veel met Engeland dat in de weg ligt.
Vrijdag komt dan het tweede laag ook met kern over de Noordzee, waarbinnen het even nul, nul zal waaien. Een interessant gegeven, waarbij het noorden het langst gespaard wordt en zelfs eerst nog lang met oostenwind kan zijn. Na al die depressie activiteit zal er vast genoeg swell doorlopen voor een mooie sessie aan het eind van de werkweek!

En ook het weekend ziet er rooskleurig uit met veel wind en swell uit het noorden. Misschien wel iets te veel van het goede wat wind en golfhoogte betreft. Maar goed, er zijn dan altijd nog de meer beschutte spots die voor een alternatief kunnen zorgen. Of wachten tot zondag, want dan lijkt de wind wat minder kans te krijgen op een toename!

Wetsuits.. water nog altijd 20 C.
Maandag: gewone 3/2mm oid
Dinsdag : shorty of laatste x boardshort!
Woensdag: 3/2mm wetsuit oid (4/3tje).
Donderdag: Een goede 3/2mm, denk aan earprotectie!
Weekend: Haal je 4/3 of 5/3mm maar van stal met die NNW!


78 surf-reports vandaag

Surfweer Donderdag 10 september 2020

Voor het nog een keer tegen de 30 graden gaat worden op het strand zien we eerst nog een paar dagen met goede swell en prima weertje de lage landen aandoen. In principe komt daarbij alle swell vanaf het sturende lagedrukgebied net onder Spitsbergen. In de regel duurt het zo’n drie dagen voordat deze swell onze kusten heeft bereikt. Maar vooruitlopend op die langere periode swell, komt er ook al een golfveld van dichterbij aan op donderdag. Vrijdag de eerste swells van ver en dat gaat zo door op zaterdag.

Donderdag 10 september
So sick als het die laatste donderdag van augustus was, gaat het nu niet worden. Toen ging er een stormdepressie vooraf aan de windstille donderdag. Nu dus wel windstil of in ieder geval heel weinig wind. In het zuiden is de wind licht zuidoost aflandig, maar wordt later in de middag matig aanlandig noord. In de provincies Zuid-Holland noord en in Noord-Holland blijft de wind zwak, maar blijft wel licht uit zee komen. Toch is het gewoon clean bij zo weinig wind. Zeker in de avond, wanneer nog een push van het tij te verwachten is en de swell nog niet helemaal uitgedoofd zal zijn. Eerder op de dag wel hogere surf, vooral in de ochtend omstreeks hoogwater. Eind van de middag met afgaand tij en vooral midden op de middag met helemaal laagwater is het iets meer zoeken waar de swell nog helemaal vol doorkomt. Dat is in ieder geval niet in België of Zeeland, maar wel in Z-H en N-H. Die eerste zijn later, maar wel op tijd weer aan de beurt met het opkomende tij veel vroeger op de namiddag. Wel met een klein beetje wind, zeker in het meest westelijke deel van België. Richting oost en Nederland is de wind al meer gunstig. En zijn de golven hoger, want dit lagere periode swell heeft wel meer moeite om België te bereiken. Gemiddeld gezien zal de hoogte van 0,6m clean in he zuiden tot 1,5m clean in het noorden variëren. Het noorden is dan vooral het waddengebied, maar ook delen van N-H waar het vol binnenkomt. Overigens wordt de wind op de oostelijke wadden pas iets later op de dag mooi side-off, maar dan is daar het getij ook pas hoogwater. Als het overal al lang eb is en al bijna weer vloed wordt, zit men rond Ameland in de laatste fase van hoogwater (15u). De wadden zijn altijd als eerst met een swell-toename, maar als laatst met ‘de golf’ van het getij.

Vrijdag 11 september
Vrijdag nog iets meer periode, waardoor de golven nog moeilijker helemaal tot aan het zuiden geraken. De wadden worden echter vol geraakt en zitten daarbij in de luwte van de wind. Zeker tot een uur of 15u, want daarna neemt die langzaam wat toe. In N-H is het dus zaak om op tijd te gaan, het is de hele ochtend windstil en een deel van de middag ook nog goed surfen bij heuphoge swells. Zelfs in de avond blijft het goed, want de swell neemt niet af. En het valt te bezien in hoeverre de wind echt voor een probleem gaat zorgen. Er lijkt nu niet meer dan 3, misschien 4 bft uit zuidwest op te steken. Ook in Zuid-Holland zijn de vooruitzichten gunstig, maar de hoogte is waarschijnlijk wel wat minder en lastig in te schatten. Eigenlijk weet je het pas als je in het water ligt en de kracht voelt van de swell / golven.
In Zeeland en België is het nu niet per se tijd om te gaan surfen. Daar is het klein, maar wel fijn. Zeker om te longboarden rond de hoogwaters begin en eind van de dag.

Zaterdag 12 september
Zaterdag helaas meer wind, die komt uit WZW en is dus licht aanlandig. Dat nodigt de swell die er staat niet echt uit om nog een mooie lijntjes om te krullen. Wel kan er prima gesurft worden in de ochtend. En later op de dag met dat beetje wind, is er een zeegang toename te verwachten. Niet veel, maar in ieder geval niet flat.

Zondag 13 september
Zondag is er ook wind, dit maal uit ZZW en dus is de zee al cleaner. De vraag is of er nog swell overgebleven is en of er misschien nieuwe lokale swell is bijgekomen van de WZW van zaterdag. Als dit al het geval is, dan zal dit alleen in N-H of op de wadden iets surfbaars kunnen opleveren. De zuidelijke regio’s zijn flat en zuid-holland is ook niet veel.

Verdere forecast
Zondag voelt het al warm, zeker in het binnenland. Die ultrawarme stranddag komt echter pas op maandag, met een verlenging naar dinsdag. Er zijn signalen dat er maandag toch nog zo’n 0,3m 10 seconden swell zal staan. Super om met de kids er op uit trekken in de namiddag of met je sup of longboard te spelen. Alleen richting het noorden, bijvoorbeeld zandvoort of noordelijker. Want richting het zuiden dooft die swell te veel uit door de wrijving van de ondiepe Noordzee.
Dinsdag deze zelfde kans vanwege dat diepe laag op zaterdag/zondag tussen IJsland en Noorwegen. De wadden pikken sowieso iets op. Op woensdag draait de wind naar noord en is de warmte weg, maar komen de windgolven langzaam weer terug. Voor het weekend van de 19e belooft een diepe depressie een noordelijke swell onze kant op te duwen. Het is nog ver weg, maar altijd leuk om in de forecast te zien staan.


289 surf-reports vandaag

Surfweer Donderdag 3 sept 2020

Een frontaal systeem legt Nederland vandaag in een wolkendeken waaruit gewoon wat regen valt. Een typisch weertype voor de 52e breedtegraad op het noordelijk halfrond. Een onzinnig feitje om te weten: de 52e breedtegraad komt virtueel Nederland binnen ter hoogte van strandslag Vlugtenburg bij ‘s-Gravenzande, recht door de surfschool van Kasper en barrelkoning Erik Ringelberg. Samen met deze twee surfdudes (de nr’s 1. en 2. van NL in het shortboarden) organiseren wij in Portugal begin december weer een aantal surf coaching weken. Zie surfblend.nl voor meer info. Overigens is er ook dichterbij huis eentje in Frankrijk begin oktober. Die voor lady’s only zit helaas al vol. Dus wil je meedoen, wees er snel bij! Gelukkig staan beide landen op groen, maar uiteraard wordt er rekening gehouden met de onzekerheden van het europese reisbeleid.

Donderdag 3 september
Vandaag herdenken we de levens van Joost, Sander, Pim, Max en Mathijs die eerder dit jaar op een tragische wijze om het leven kwamen bij het noordelijke havenhoofd van Scheveningen. Op deze plek vindt eind van de ochtend (11:30 tot 11:45) een paddle-out plaats in Scheveningen. Kun je er niet bij zijn, er zijn meerdere webcams om er in gedachten bij te zijn, zoals deze bijvoorbeeld:
http://surfweer.nl/surf/scheveningen/
http://www.scheveningenlive.nl/noordelijk-havenhoofd-webcam//
http://www.scheveningenlive.nl/sportstrand-webcam/
http://zeewebcamscheveningen.nl/

Veel golven zullen er niet staan, die komen pas later vandaag als de wind aantrekt tot een ruime windkracht 6 met vlagen tot 60 km/u. Dit heeft even tijd nodig voordat er golven staan, maar uiteindelijk is het dankzij afgaand tij nog te surfen net voor donker in Zeeland en al iets eerder in België (maar daar kleiner tot klein). Richting Z-H zijn de golven wat hoger en kan er ook al iets van gunstig afgaand tij worden verwacht helemaal aan het einde van de avond. Eerder is de stroming te sterk, maar op zich is dat geen probleem als je een wandeling of lift terug kan nemen. Vooral het stuk Scheveningen naar Noordwijk leent zich daar voor.

Vrijdag 4 september
De wind is weg en de golven daarmee ook. Voor de surflessen is het misschien nog wel net voldoende en een beginner kan wellicht wat kleins vinden in Noord-Holland. Het zuiden (dat wil zeggen Belgie en Zeeland) zijn zo goed als flat. Noordswell is er niet en wordt vandaag met die zuidwestelijke wind ook niet aangemaakt.

Weekend
Dat ziet er goed uit. Een uitgebreid bericht hierover volgt later. In het kort zijn het twee verschillende soorten condities. Zaterdag is er eentje met vooral wind, maar die brengt dan wel in het zuiden ook de nodige hoogte. Zondag een dag met minder wind en hogere swells uit WNW. Alleen omdat Engeland in de weg zit worden die swell richting het zuiden te veel verhinderd en zou het daar op zondag wel eens kleiner kunnen zijn dan zaterdag. Voor heel Holland geldt sowieso dat zondag de mooiste dag zal zijn. En nog beter maandag, want dan komt de NNW swell er ook bij en is de wind nog verder afgezwakt naar windkracht 2 gemiddeld.


149 surf-reports vandaag

Surf Forecast Zondag 30 augustus 2020

De laatste reactie in het vorige bericht wil ik mijn lezer niet besparen: Een anonieme bezoeker poste het volgende: “Op de kaarten ziet de forecast eruit als de beruchte dag in het voorjaar. NNO wind en dikke swell. Geen dikke, kleverige laag algen meer in deze tijd van het jaar. Vanmiddag pak ik er 1 extra voor de 5 🐟 uit Scheveningen. R.I.P. En rip (in loving memory).”

Vanwege deze mooie en wijze woorden begin ik het nieuwe surfweerbericht met een copy/paste van dit bericht. Tevens ook met de nadrukkelijke waarschuwing voor de condities van vandaag. Zeeschuim of zogeheten ‘Mei-bloek’ hebben we niet in augustus, maar dezelfde stroming is er wel! Op zich is die parallel aan de kust, tot er ergens een havenhoofd of obstakel is te vinden. Dan stroomt het water in stroomversnelling naar buiten de zee op. Zelfs bij een vloedstroom wordt deze nauwelijks onderbroken, omdat er een lokale wervelstroom terug naar de kust ontstaat. Zie het plaatje in de 2e comment op het artikel hierover via http://surfweer.nl/local . Goed om te lezen als je net begonnen bent met surfen en je geen brokken wilt maken.

Zondag 30 augustus
Deze dag dus een bizarre zee met inmiddels windkracht 7 op Vlieland aan de flank van het lagedrukgebied. De kern ligt boven land en daar waait het momenteel slechts 1 bft uit zuidwest. Helaas komt die windkracht 7 eigenlijk overal langs de kust te staan in de loop van de ochtend en middag. De richting is daarbij wel NNO, dus helemaal onshore is het niet. Behalve in Belgie, daar is het pal noord en een complete onshore chaos. Gevalletje ‘you should have been here yesterday’, want toen waaide het niet en kwam de swell al wel binnen. De alternatieven liggen vandaag iets noordelijk, in Zeeland en Zuid-Holland, hoewel er in Noord-Holland ook wel 1 of 2 kansjes zijn gedurende het hogere water ergens eerste helft middag. En anders gewoon lekker op de stroom mee van Bloemendaal naar Zandvoort en met de bus terug langs de boulevard. Daar geen gekke havenhoofden en muistroomm, maar ook geen channel om buiten te geraken. Goede peddel training dus en kijk uit dat je board niet over het strand heen vliegt of tegen je hoofd!

Maandag 31 augustus
De condities worden een heel stuk beter dankzij de afnemende wind. Die blijft nog wel licht onshore, dus zo epic als afgelopen donderdag lijkt het niet te worden. In deze tijd van het jaar is het slim om de nachttemperaturen boven land in de gaten te houden. Wanneer die naar < 5gr Celcius op klomphoogte gaan, heb je wel eens kans op een omgekeerde zeewind. Of in officiele termen: landwind. De lucht is dan zo gedaald (zwaarder geworden) aan de grond dat er op enige hoogte een luchtdruk verlaging ontstaat. Op hoogte stroomt er dan verse lucht van zee naar land, waarop vervolgens in de circulatie aan de grond lucht van land naar zee wordt gedwongen. Meestal gebeurd dit in loop van de ochtend, omdat rond 7 uur de grootste afkoeling boven land ontstaat. Ditzelfde effect heb je in het voorjaar, maar dan ander om. Het zeewater is dan het koude element en het land in de middag het warme. Uiteraard zien we dat liever niet gebeuren, tenzij deze wind de golfhoogte het laatste duwtje geeft. Om bij het onderwerp te blijven, deze landwind is niet direct te verwachten op maandagochtend omdat het in de nacht behoorlijk bewolkt blijft en daardoor de afkoeling niet voldoende is. Dus is het best om even te wachten tot hoogwater. Dat filter de chop er meestal ook wel uit met in de shorebreak best mooie lijnen van 1m hoog in het westen tot 1,5m in het noorden en op de wadden. Ook in de avond is er nog genoeg swell over, maar het afgaande tij geeft dan wel wat minder hoogte en wat meer stroming met de wind/golfrichting mee. Hoewel ook niet zo heel veel, want echt waaien doet het niet en het springtij was al van een tijdje geleden. Kortom een prima dag om te gaan met op de populaire spots de mogelijkheid om de hele dag te gaan. Zowel 's ochtends als in de middag en avond. In Belgie en Zeeland de uitzondering met waarschijnlijk alleen echt goede condities tijdens hoogwater eind van de ochtend en eerste helft middag. En Zeeland / zuidelijkste deel Z-H zal ook nog wel tot einde middag goed genoeg zijn. Dinsdag 1 september
Het deint wat uit en om te longboarden is het nog even mooi bij nog minder wind dan maandag en supercleane golflijntjes. Alleen op de wadden lijkt een lokaal windveld nog wel voor choppy condities te zorgen, iets wat al een aantal runs achtereen in de modellen is te vinden. In Belgie is de swell waarschijnlijk wat kleiner om echt lekker te kunnen surfen. Een eerste surfles rond hoogwater einde ochtend is natuurlijk wel ideaal. Beter wordt het niet. In de avond kleiner en kleiner, hoewel er in noordwest NL nog steeds genoeg swell voorradig is voor een longboard sessie met dieper water.

De rest vd week
Woensdag vlakjes met uitzondering van een mini-rimpel en in de nacht naar donderdag voor het eerst sinds lange tijd weer kans op zeevonk. Donderdag gaat de branding weer ‘zingen’ door een toenemende zuidwesten wind. Die geeft in Belgie en Zeeland weinig golven, maar N-H kan de golfhoogte al best aardig oplopen! Vrijdag is het dan weer kleiner, maar onshore zuidwest en niet helemaal plat. In het weekend een goede kans op swell uit het noordwesten, vooral op zondag. Het komt wel van ver zonder wind in onze buurt, dus breekt dan beste in noordwest Nederland en op de wadden. In de dagen daarna komt er ook wind bij uit het noorden en loopt de golfhoogte steeds verder op tot herfstachtige grootte. Volgens de laatste weermodellen zit er af en toe best een dagje tussen met mooi nazomerweer, maar eigenlijk is en blijft het gewoon herfstweer tot medio september. De lagedrukgebieden zijn aan zet op het noordelijk halfrond.

Wetsuits.. water nog altijd 20 C.
Zondag: Een goede 3/2mm, denk aan earprotectie!
Maandag: 3/2mm wetsuit of 4/3mm ocht.
Dinsdag : Een 3/2mm is lekker.


94 surf-reports vandaag

Surfweer Storm Francis 26-08-2020

Het lijkt wel herfst op het land, maar gelukkig verkeert het zeewater nog in tropische sferen met 20gr plus. En dat blijft nog wel 2 a 2,5 maand zo, want meestal zit er pas ergens halverwege november een moment dat je denkt ik het een nieuw wetsuit nodig. Tot die tijd dus nog genieten en daarna natuurlijk ook met schoentjes en uiteindelijk cap en handschoentjes ook. Het stormseizoen is in ieder geval begonnen. Woensdag komt de eerste langs.

Dinsdag 25 augustus
Eerst dinsdag nog, waarbij het laatste uurtje voor donker al kan gaan spoken na het passeren van het oorspronkelijke frontensysteem van de storm. De windrichting gaat dan van ZZO naar ZW en net na zonsondergang krijgen we te maken met windstoten van 100 km/u voor de kust van Zeeland en de Maasvlakte. Het mag duidelijk zijn dat dit geen surfweer is, ook niet om te kiten of windsurfen (muv de pro’s?). Voor het draaien van de wind omstreeks 18:30 is het nog wel ok om te golfsurfen, want de wind is dan nog aflandig en niet heel hard. Zeker in N-H, want daar komt dan ook alvast wat van de golven uit het zuiden binnen.

Woensdag 26 augustus
Het windveld met de storm passeert heel vroeg i/d ochtend. Na 9:30u is het ergste al gepasseerd en kunnen de waaghalzen in België op zoek gaan naar de protected spots achter de muur. In Z-H en N-H gaat dat niet echt lukken, want de wind draait naar west, tussen 12 en 14u naar westnoordwest en blijft met windkracht 7bft te veel onshore met te weinig opties op beschutting. Begin van de avond draait de wind iets meer NW-WNW, maar nog altijd niet echt genoeg NNW voor het beschutte. Toch kan er hier en daar dan een kansje onstaan. In Belgie neemt de wind af naar een windkracht 4 en in Zeeland een kleine 5bft. Zuid- en Noord-Holland blijven wel gewoon te maken houden met een te veel aan wind, NW 6 bft. Daar is het beter om nog 1 dagje te wachten op al het moois.

Donderdag 27 augustus
In het noorden komt de wind tot 8 uur nog uit zee, maar in het zuiden is de wind al offshore vanaf het eerste licht met een GO voor alle mid-tij en hoogwaterspots. Ook in BE en Zeeland, hoewel het daar al wat kleiner zal worden. In Z-H is het groot en in N-H nog groter. Daar kan ook best even gewacht worden tot een uur of 11:00 de wind ook naar offshore zuid is gedraaid. Op Texel begin het feestje pas rond 13:00 met minste wind en overige wadden echt pas ergens 2e helft vd middag als de wind offshore naar zuid gaat. Dan gaat het daar ook een keertje genadeloos af op Ameland, Terschelling, Schier etc. En ik weet hoe mooi het daar is, want afgelopen weekend maakte ik een surf-tocht met golfsurfboard en vlieger van Petten naar Ameland (zie @surfweer instagram voor foto’s). Donderdagavond nogmaals een push met cleane mooie golven en weinig wind, hoewel dat misschien nu nog te ver weg is om 100 % zeker te weten.

Vrijdag 28 augustus
Vrijdag niet heel veel bijzonders. Als het in de ochtend niet te hard waait is er nog kans op een mooie knie-heuphoge golf uit het noorden in Holland. Het zuidelijker gelegen Zeeland en Belgie zijn waarschijnlijk zo goed als flat. Ondertussen begint het aan de kust van Engeland alweer flink te waaien uit een noordelijke richting. De swellmotor komt opnieuw tot gang en brengt het volgende moois.

Zaterdag 29 augustus
Vooruitlopend op de stormachtige aanlandige wind kunnen de eerste swells zaterdagochtend al binnenkomen in Holland en mogelijk zelfs ook in Zeeland. Later op de dag gaat het te hard waaien, maar het lijkt er op dat de richting genoeg NNW wordt voor wat beschutte alternatieven in het zuiden en het midden van lands kustlijn.

Zondag 30 augustus
Zondag is de wind uit het noorden eerst ook nog fors maar wel gunstig pal noord of noordwest. Wachten tot het tij opkomt voor de golven ook in de beschutte baaien in komen rollen. Of wachten tot eind van de dag de wind er helemaal uit gaat. Of nog beter: wachten tot maandag, want dat lijkt dan weer een brute swelldag zonder al te veel wind te gaan worden.

Wetsuit advies, water is 20 gr C.
Woensdag: 3/2mm, maar 4/3 mag ook
Donderdag: 3/2mm fullsuit (goede kwaliteit)
Vrijdag : 3/2-tje is warm zat
Weekend: nieuwe 3/2mm of oude 4mm & ear-protectie want noorderwind!


152 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 21 augustus 2020

Bij Ierland ligt een storm met 9/10bft wind uit een zuidwestelijke richting. Daarbij worden golven van 6 tot 8 meter hoog het kanaal in geperst. Helaas is de doorgang bij Calais zo nauw, anders hadden wij hier ook nog wat moois van meegekregen. Gelukkig is de fetch van een paar honderd kilometer wel lang genoeg om opnieuw de golfhoogte op te bouwen naar 1,5 tot 2 meter op vrijdag en zaterdag. Daarna trekt de kern v/h laag door naar de Noordzee en komt er met een fetch van 1000km Noord-swell op gang die volgende week onze kusten zal gaan bereiken!

Vrijdag 21 augustus
Het is even wachten tot de wind, maar op zee kan het flink gaan blazen. De uitkomsten van het NWW3 rekenmodel zijn 1,4m golfhoogte bij 6 sec. Dat is minder dan zaterdag, maar toch prima te surfen op spots die alweer wat aan het afgaan zijn (in het tij). En anders neem je gewoon een taxi met de stroming terug (bijv van het stuk zandvoort-zuid – bloemendaal). Verder naar het noorden waait het met 6-7bft wel harder en onstuimig. Beetje protectie is dan wel fijn. Gaat einde middag heel hard stromen, dus hopelijk zijn de zwemmers zich daarvan bewust. Check surfweer.nl/local wat je moet doen om veilig de zee in te gaan als je surft.

Zaterdag 22 augustus
De uitvoer van de golfmodellen gaat nu naar 2m bij 7sec. Dat is dus een flink stuk meer, maar de wind is ook een flink stuk harder. En daarbij ook meer ZW/WZW en dus al meer naar het onshore neigende. Muv van de zuidwestkust. Eindelijk is er dus in België en Zeeland ook wat te surfen (want vrijdag valt daar tegen). Dezelfde problemen dienen zich aan wat stroming betreft, maar de hoogte is er al vroeg en dus kan er geprofiteerd worden van de extra tegengas wat stroming betreft van die nieuwe mooie maan. Dat wil zeggen, springtij en dus beide kanten op extra veel stroming vergeleken bij halve maan. Met vloed stroomt het naar noordoost of noord en met eb stroomt het naar het zuidzuidwesten toe langs de Nederlandse kust. Die laatste wil je dus hebben met swell/golven uit zuidwest. Ook wordt er nu iets van swell door het kanaal heen geperst, hoe nauw die ook is.

Zondag 23 augustus
Zondag is de wind minder hard, maar rechter onshore. Er komt daarbij wel een leuke WNW swell binnen die i/h noorden vrij hoog is. Pas aan het eind van de dag, maar dan zit het tij ineens wel goed (want de golven komen uit meer NW). De wind zal id avond afnemen. Dat is ook maandag het geval, swell uit noordwest en weinig. De bakens verzetten, want het is de moeite!

Wetsuit advies, water is 20 gr C.
Vrijdag: 3/2mm short-arm
Zaterdag: 3/2mm fullsuit & ear-protectie!
Zondag: 3/2mm (kids al 4/3mm id ocht). Blijf smeren!
Maandag: 3/2mm want temps gaan onder of rond 20gr


137 surf-reports vandaag

Surfweer Zondag 9 Augustus 2020

Golven tijdens een hittegolf, wenselijker kan bijna niet. Ik geloofde bijna mijn ogen niet toen ik de golfhoogtes zag op de meetboei ten noorden van de wadden. Swell uit het noorden van 130cm hoog die met een periode van 6 a 7 seconde genoeg potentie biedt. Dus opende ik direct de webcams om te zien of deze arriveert. In het noorden was dat zeker het geval, vooral op de wadden kon er al lekker gesurft worden met hoogwater op Texel en Ameland.

Zondag 9 augustus
De swell is afkomstig van een lange fetch over de noordzee die niet hard of krachtig is, maar met 4-5bft toch over een voldoende lang stuk de hele nacht over het zeeoppervlak heeft gestreken. Op Schiermonnikoog werd ik deze ochtend uit mijn tent geblazen door een onverwachte (vrij krachtige) noordoosten wind. Dat deed meteen al de wenkbrauwen fronsen. Wat was hier aan de hand? Een krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee geeft wind rechtsom de kern terwijl de wind boven de lagedrukkern nabij Parijs de wind linksom doet bewegen. Kennelijk waren de luchtdrukverschillen toch iets groter dan de modellen berekende gisteren en was de wind wat meer dan verwacht. Voor mij helaas alleen ook die vervelende wind die op de wadden uit een noordoostelijke hoek gewoon onshore is. En dat de meeste golven meer richting de westkant van de Noordzee worden geduwd. Dat geeft voor Belgie en Zeeland dan weer volop kansen, maar wel pas met hoogwater tegen de avond. Hopelijk lopen dan de parkeerplaatsen ook weer leeg, want eerder op de middag zal de kust alleen met de fiets bereikbaar zijn. Gisteren werden bijvoorbeeld de toegangswegen naar de Maasvlakte al afgesloten door een te grote drukte op de stranden en parkeerplaatsen. Hoewel daar eigenlijk altijd wel te parkeren valt aan de kant van de weg. De havenmeester van Rotterdam heeft andere, onbekende argumenten. Vele malen drukker is het op de stranden van Hoek van Holland, Scheveningen en Noordwijk terwijl daar alles nog open bleef. Het lijkt wel of we in een tweede golf zijn belandt met dezelfde problemen om aan de kust te geraken (met afgesloten parkings etc).
Gelukkig keert de rust op maandag weer terug als iedereen aan het werk zit op zijn of haar thuiswerkadres.

Qua timing en swell is het vandaag dus nog even wachten tot de swell overal goed aanlandt. Op Texel is dat al het geval en ook in N-H kan er tot begin middag nog geporfiteerd worden van een midtij leftover. In Zuid-Holland zullen er straks met laagwater prima golfjes zijn voor de beginners. Helaas lijkt wel de wind in het zuidelijke deel van Z-H te veel noordoost en dus aanlandig gaan worden. Pas vanavond neemt die wind weer af en komt de kleine swell het best tot z’n recht. Een stukje richting wassenaar of katwijk doet al wonderen, want daar zal de wind ws aflandig blijven en de swell meest clean. De parkeergarage van Katwijk is op zondag altijd gratis, maar zal tot de avond compleet vol staan. Tussen Katwijk en Nwijk en omgeving zijn nog genoeg opties die ws wel te bereiken zijn. Maar eigenlijk luidt het advies, wacht tot de grote uittocht begin van de avond en ga dan richting zee!

Maandag 10 augustus
Uiteraard is het weer afwachten wat de wind in de nacht van zondag op maandag gaat doen alvorens we opnieuw een inschatting kunnen doen van de hoogte. Maar in principe is er genoeg swell over afkomstig uit het stuk zee tussen Noorwegen en Denemarken. Deze swell heeft er 14-20 uur voor nodig om bij ons te arriveren, dus komt exact op tijd binnen voor het hoogwater van de ochtend. Een korte blik op de metingen van de boeien in dat stuk zee is dus genoeg om 1 dag van te voren de call te maken. De wind is nu een stuk rustiger dan zondag en dus nergens het probleem van choppy condities. De wind blijft rustig de gehele dag en dat maakt het mogelijk met laagwater nog steeds de moeite op de stranden van Z-H en N-H (en de wadden). Het wordt wel steeds kleiner, dus de fish kan dit keer thuis blijven. Helaas is de wind op de wadden nog altijd noordoost met wel choppy condities. Muv van Texel, daar is de wind side-off en is het tot halverwege de middag wel clean en de moeite om te gaan.

In Z-H, Zeeland en Belgie blijft de wind rustig en zelfs offshore. De beste opties zijn in de ochtend, maar vergeet zeker ook niet begin vd avond te checken met superglassy condities en windstil. Wel kan er heel lokaal een bui tot ontwikkeling komen. Het is dan oppassen voor onweer en waterhozen, dus hou de algemene weersverwachtingen in de gaten!

Dinsdag 11 augustus
De laatste restjes komen in de ochtend nog toe, maar dan ebt het snel weg en wordt het voorlopig weer flat. Profiteer dus van deze twee dagen om je wetsuit gehydrateerd en soepel te houden. Ik hoop vanavond of morgen in deze alinea een update te doen over het aanstaande weekend. Tot nu toe ziet het er weinig belovend uit, maar wie weet kan dat nog ten gunste veranderen. De Noordzee blijft verassend en verfrissend!

Wetsuit advies, water is 20 gr C.
Zondag: Shorty of short-arm
Maandag: 3/2mm oordbescherming altijd raadzaam
Dinsdag: 3/2mm ocht en smeerzonnecrème!


189 surf-reports vandaag

Safety check, local enough to paddle out?

In the middle of the second Dutch summer flatness you can read the English translation of the Dutch Surf Safety Check Tool which were published during the first summer flatness a month ago. Off course you can post your stuff in the report-section below and we will also look out to the next North Sea swell to arrive again if so. The Dutch sea isn’t too kind this year for swimmers and surfers. We tragically lost already 7 lives due to strong currents and obstacles. So the need of these advices is not unnecessary. First a quick sum up of the five questions to ask yourself when you paddle out:
L. Is your Leash healthy, connected correctly and instant removable underwater?
O. Which Obstacles will be in the line-up to deal with and how do they affect the water circulation?
C. Your condition should be good enough for swimming back without board anywhere you are positioned.
A. Who is going to shout out Alarm in case you don’t return home?
L. Line-up accidents are the most common accidents. Do you know the local rules and etiquettes?

Safety in surfing often doesn’t have the attention it should get. We could learn from kitesurfing, even this is a very different sport at the same place we ride the waves. The risks when flying a kite are far greater although losing your board due to a defective old leash and having to swim back to the beach is for a surfer more dangerous then a kitesurfer (you still have your kite if the kiteboard is lost). Without you could get easily worried in heavy conditions or when you’re fighting a current.

The checklist in this post will help you make the right choice to jump into the sea safely each every time. Thanks to Maurits for helping with translation of the original post in Dutch.

Are you L.O.C.A.L? That is the question. This list is especially useful when you’re traveling and considering surfing a spot that’s new to you, where you aren’t quite ‘local’ yet. Answering all questions with a firm ‘Yes’ means you know what you’re doing and that you can hop in the sea (or know why not).

L(eash)
Only a surfer knows… how soon velcro can lose its stickiness when used in the sea (after having to swim). After roughly 4 months of intensive use the hooks and loops will stick less and they should be replaced. Especially when you’ve got big ankles which the velcro strip only loops halfway around, you risk losing your board when you get washed. In all my time of surfing it must’ve happened over a hundred times, giving me stories that are fun to talk about now. But in the moment itself I was often in big trouble. Like that one time in winter when I used my leash’s key pocket. A big wave caused my board to pull free and left my car key buried in a North Sea sandbank. I travelled 10km from the beach to the garage for an emergency key, while wearing my wetsuit. This could’ve easily made kookoftheday.

In other words, ALWAYS check beforehand if your leash is properly tied and if the velcro still sticks well. As for your cay key, leave it on land in a lockbox or hidden somewhere. It’s even better to get an extra key made with an immobiliser. That way you can open the car but can’t start the engine. It’s cheaper too and can be done at any locksmith.

When surfing abroad the more important skill might be releasing your leash. Just as in kitesurfing a single move should free you completely from your equipment. Fortunately it hasn’t happened to me often, but one time while surfing ‘de Zuid’ (Scheveningen, south of the harbour) I got stuck in a fishing net. In many countries there are many more obstacles that your leash can get stuck in such as a reef, a breakwater, timber groyne (such as in Domburg) or random trash in the sea.

Do you always know if you stuck your leash on (counter-)clockwise? Would you still know when you’re stuck underwater because it got stuck? There was a decade when leashes were outfitted with a quick release pin like on a grenade that you pulled to immediately be freed. You would not be the first to drown because of a leash that got stuck. Teach yourself this routine while on the beach before paddling out. Unfortunately the velcro does wear down quickly from repeated use. So doing it once each time is enough and after a while will ingrain the motion into your brain, just as you intuitively know which leg your leash is on. Even a beginner knows that after a few surfs. It just goes to show that it is not difficult to train, but it could save your life.

O(bstacles)
We have already discussed the importance of knowing which obstacles you may encounter while out at sea and the dangers they may pose. But that your leash could get stuck is not the biggest risk of an obstacle. More often, obstacles in the water are a cause of rip currents. An example of this are harbour walls, of which especially the northern ones cause the more powerful rips (in the North Sea). The is because the northern walls in the Netherlands are shorter than their southern counterparts, but also because the tide rises much faster to high tide than it falls to low. Regardless, during both of these tidal movements, water flows along the harbour walls. And those flows can continue out to sea for up to a mile. Only from low tide to about halfway high tide does the water flow away from the wall. This goes against the usual currents along our coastline as a high tide creates a current due north. However, the current around the harbour walls is now so strong that it creates a vortex which pushes water back to the coast and there breaks it up into a southerly and a northerly current. Paddling out to sea right then and there is just about impossible.

The current in the North Sea and a lot of Atlantic beaches is due north from an hour after low tide until some time after high tide. During that time, the strongest current is usually about half an hour before the high tide mark. From that mark on the current slows and around the harbours it reverses.

The southerly current is strongest from mid tide until low tide. During SW windswells this is the best time to dive in. The opposite holds for a NW windswell or N swell with wind. The current pushes you towards the south with low tide and the only possible option is to go out with mid to high tide. Sometimes the only few hours to surf during the whole day. When the wind then drops completely, a window of opportunity opens for the spots north of Hook of Holland all the way up to the Wadden islands.

The strength of the current is influenced by the moon. At spring tides, two days after both full moon and new moon, the increased amount of water creates stronger currents. At neap tides, two days after half moon, the currents will be a lot weaker. Here in the North Sea the wind often influences the current even more than the tides. During a stormy SW water won’t even travel south anymore in some spots, even between when the tide drops between mid and low. To surf in those conditions, your only option is to go behind an obstacle for cover. Using one like that actually increases your safety!

Condition
Are you at peak physical condition to swim back from a deep sandbank to the beach if your leash comes undone or breaks? If not, stay on the closer bank or find a different surfspot. Your swimming level is your ultimate safety precaution in case you get into trouble out at sea. Do you have some of the world’s best surfing spots on your bucket list? Then work on your swimming as well. A good exercise is training a sea mile against some current. We have to learn to swim against the current. Not necessarily to shore but sometimes parallel to it for getting out of a rip. And sometimes it is simply best to not panic and let the current take you out to sea. With some luck you’ll keep warm for a few hours which, by the way, also has to do with your physical condition. Have you trained your brown fat-cells? Do you practice Wim Hof breathing techniques or cold water exercises? These steps can all help when you surf in winter. Besides obviously wearing a thick suit. For example a 5/3 in spring and a 4/3 in summer. Unless it is beach weather when a 3/2 suffices.

The question of your physical condition is not just relevant when you are just starting your session. It is even more so after an hour of surfing. Are you still capable of swimming to shore then, when you have to? And what about helping a swimmer or another surfer that cannot manage alone?

A(larm)
Another important step to remember is the alarm someone should sound if, after 3-4 hours of surfing, you don’t let them know you’re safely out of the water. Especially in winter, at a spot where you are the only one surfing, or for those who paddle out close to sunset. Three no go’s for kitesurfers, because that is something you should always do with a buddy. For us in surfing the general rule is a little different and we’re expected to look after ourselves. Although it’s always nice to have a friend around when you’re in the water, if you do paddle out alone let someone know. At least tell them your spot and what time to start searching if you’re not back ashore. In the Netherlands you can even do this with the KNRM app by setting the start and finishing time. Just leave your phone or smartwatch in the car and if you don’t sign off before the time runs out, they start by calling the contacts you’ve set. If those don’t pick up, they start a proper search for you. That should give you an extra sense of security when you’re on your own in the middle of winter.

Always set an alarm. Who will sound yours, if you seem to have vanished and it is past your predetermined time?

L(ine-up)
Perhaps the biggest risk is that you are not alone. Starting with the paddle out to the lineup. Do you pass straight through? Better not, if you want to avoid getting in the way of those surfers, or even getting run over or fallen on. Always paddle in a big arch around the group in the lineup, if you even want to join them. In fact, it is often a better idea to create your own group at a different peak and break that one up again if it, in turn, becomes too large. Such a simple idea and mostly decided by your physical condition. Can you continuously paddle away from the pier when that is where the current is taking everyone? Because that is the true reason it is so much more crowded nearby the walls.

The ideal size of your group? It depends. Some surfers get annoyed at 2 people in the lineup, while others enjoy sharing the waves, learning from each other rides, and getting stoked when seeing someone stick a manoeuvre. Generally, 3-5 surfers in a group is a good amount. It’s okay to cheer each other on, but keep it down a little for those that paddle out to find some peace and quiet.

To summarize, observe the Lineup before you paddle out. Focus on the sea and the waves, but also on the surfers that are out there. Where do you get in? Are the waves mostly left or right handers? Are there many locals out? Especially take care when you’re abroad. Even if you are strictly abiding by the surf etiquette (in Dutch) and only take leftovers. Localism can be a real buzz kill, only leaving you the option to pack up and leave. Often there are other options nearby that weren’t mentioned in the Stormrider’s Guide. Another solution is to go for an early morning surf and avoid those surfers that sleep in, although this doesn’t work everywhere.

That’s all for this. I hope to have given you some tools to stay safe. It is by no means the final word on the topic. I may have forgotten some aspects and place your comments below. I edited this idea from the Dutch kitesurfing scene that, together with the KNRM, created the acronym BROMFLY (in Dutch). In full: Buddy, Release, Obstacles, Mes (Knife), Forecast, Leash, and Yes (answering yes to each). The difference for us surfers is that the B, R, and M are not as important. Knowing the forecast is vital of course, but that’s what this website is for once there are waves heading our way in the future!


28 surf-reports vandaag

Yes, noordwesterswell

Wie vanwege Corona zijn tripje naar het buitenland heeft gecanceld wordt deze week beloond. Een zeer actieve stormdepressies ligt vanaf dinsdag op de scheiding tussen de Noordzee en de Noorse zee. Aan de westflank hiervan waait op dinsdag een een stevige Noordwester met windstoten tot boven de 40 knopen. Ofwel een dikke windkracht 8. Vandaag, maandag is het nog even geduld hebben, dinsdag windsel uit west en woensdagavond en donderdagochtend zouden magisch kunnen worden.

Nu Tobias tot en met 2 augustus in la douce France zit voor wat Franse zomersurf neem ik, Morris, tijdelijk zijn plaats in om je van de nodige updates te voorzien. En wees gerust, vakantie of niet, Tobias zijn sms-service gaat gewoon door zodat je geen golf hoeft te missen.

Maandag
De depressie die ons zoveel moois gaat brengen ligt nu nog boven Schotland. De zuidenwind trekt aan en tegen de avond kunnen kiters en windsurfers hun lol op.

Dinsdag
De depressie ligt nu tussen Schotland en Noorwegen en met een westenwind wordt er een leuke windswell naar onze stranden gepushed. Nog niet super bijzonder maar gewoon een fijne dag op onze Noordzee. Maar de swell waar we woensdag en donderdag van gaan profiteren is dan al in de maak en onderweg naar onze goudgele kustlijn.

Woensdag
In de vroege ochtend bereikt de swell al onze kust. De wind is daarbij nog wel present en waait met 3-4 beaufort in het zuiden en 4 beaufort en meer in het noorden. Met hoogwater halverwege de ochtend in het midden en later op de ochtend in het noorden van het land al een prima moment voor een eerste sessie. In de middag even je  pak laten drogen en dan kun je je opmaken voor een tweede sunset sessie. In de avond zit de deining er goed in en door het wegvallen van de wind cleant de boel lekker uit. Een heerlijke sunsetsessie die het beste verloopt in het zuiden en midden. In het noorden komt HW net wat te laag, maar desondanks zou ik ook hier de avond niet willen missen als ik jou was.

Donderdag
Nog steeds 2-3 ft swell in het midden en zuiden en 2-4 ft swell in het noorden. De wind is nihil en te verwaarlozen. Enkel in Noord Holland zou de sideshore zuidenwind voor wat chop kunnen zorgen. Maar dat is nog niet zeker. De ochtend gaat overal het mooiste worden. Ook de avondsessie kan nog een lekkere worden.

Vrijdag
Nagenieten en nog wat restswell. Meer dan voldoende voor beginners en zelfs volumieuze longboards kunnen bij HW in de ochtend nog voor plezier zorgen.

Wax up!
Morris


221 surf-reports vandaag