Surfweer Zaterdag 23 mei 2020

Dit weekend staat in het teken van een klassieke zuidwester met het sturende lagedrukgebied op de Oceaan nabij Ierland en IJsland. Het systeem schuift snel door onder invloed van een snel veranderende straalstroom op zo’n 10 kilometer hoogte. Wij zitten op 0km hoogte eigenlijk op de bodem van deze ‘luchtige’ Oceaan, die in de regel dus 10km dik is. Alles wat boven aan ‘het oppervlak’ gebeurt, heeft uiteindelijk zijn uitwerking bij ons aan de grond en op zee. Door de snelle verandering gaat het lagedrukgebied zondag al opvullen, maar niet voordat er eerst nog een dag lang nog een noordwestelijke wind staat over een groot deel van de Noordzee. De swell die daarbij ontstaat geeft een lange deining en zorgt voor ideaal surfweer op maandag.

Zaterdag 23 mei
Oppassen geblazen met de wind vandaag, want die gaat rond 16:00 uur naar hard tot stormachtig uit zuidwest. Hoewel de echte windkracht 8 beperkt blijft tot vlak voor de kust en dan voornamelijk voor de kust van Zeeland en België. Maar goed, windkracht 7 is natuurlijk ook al pittig. Wel gunstig is dat de meeste wind in het zuidwesten zit en de ZW-swell die daar gevormd wordt dichtbij de oorsprong meteen al de juiste periode meekrijgt. Dat is goed te zien op het spectrum en dan vooral de laatste 2 plaatjes: surfweer.nl/spectra. Met zo veel wind en bijna springtij gaat het serieus stromen met hoogwater en de uren na hoogwater. Pas in de loop van de avond wordt surfen in Zeeland mogelijk en gaat de 8bft op zee terug naar 7. Meer iets om te shortboarden, voor zeer ervaren surfers. In Belgie is de situatie iets anders, minder heftig qua stroming en iets betere kansen voor een ieder. Uiteraard net zo veel wind als in Zeeland. Richting Zuid-Holland en Noord-Holland is de wind misschien iets minder hard. In ieder geval is het luchtdrukverschil minder, maar of dat echt resulteert in rustigere golven is maar de vraag. De vloedstroom is na 15u niet meer te doen, op een enkele uitzondering na. Het is dan wachten tot ver in de avond, de kentering van het tij weer gunstig wordt. In het noorden komt het helemaal niet meer goed, daar is de kentering pas na 23u. Op spots als Zandvoort en Noordwijk na hoogwater nog wel een mogelijkheid, maar alleen als je bereid bent kilometers over het strand tegen de wind in te lopen. Dat is overigens ook in het midden van Zuid-Holland het geval, hoewel het tij daar al wat eerder zal omkeren. Uiteindelijk kan het ondanks de wind toch nog een goed te surfen avond worden. Het licht blijft aan tot 22:00 uur.

Zondag 24 mei
In het zuiden van de Benelux neemt de wind in de ochtend al genoeg af en is het vanwege de golfhoogte raadzaam om dan al te gaan surfen. Richting Zuid-Holland kan het in de ochtend ook al prima surfen zijn, maar de leukste momenten zitten wellicht na 16u. De wind neemt dan af naar 3bft onshore (nog steeds rommelig), maar het tij duwt de eerste swell uit het nestwoordwesten al wel wat binnen. In Zeeland is dat veel minder het geval, daar is het te veel west (en ligt de oorsprong net over het ‘randje’ bij het Engelse Norfolk. De swell uit dit deel van de Noordzee komt in Noord-Holland al wel aan zondag-middag en avond. Wel blijft de wind daarbij aanlandig WNW waaien met 5bft. Toch geeft dit dikke bakken dankzij het wat langer aanblijven van hoogwater (nog 1 dag, dan springtij). Wil je dus vol gas shortboarden, dan kan dit in bijna heel Noord-Holland (incl Texel).

Maandag 25 mei
De wind gaat liggen en de swell komt nog een dag lang goed door vanuit het noordwesten. Daarbij is er wel een groot verschil tussen zuid en noord. In Belgie zijn de golven klein en mist het staartje van hoogwater in de vroege ochtend. Dat het tij vroeg in de middag alweer opkomt maakt een hoop goed. Ook omdat de swellhoogte later op de mdidag en avond verder afneemt. Holland ziet er heel anders uit. De vroege ochtend heeft goud in de mond met nog even hoogwater. Daarna stroomt het een lang deel van de dag eigenlijk te veel mee afgaand. Met het laagste punt in de eb-stroom komen er weer mogelijkheden op de wat dieper liggende buitenbanken. Maar ook zou dan de beginnende zeewind van 2 naar 3bft kunnen gaan. Als dat het geval is, dan is eigenlijk hoogwater weer veel beter. Sowieso is dat het geval in zuidelijk Zuid-Holland en in Zeeland. Het tij blijft de hele avond goed en de wind gaat uiteindelijk ook weer helemaal terug naar nul. Vooral in de kop van N-H en op de wadden kan het de moeite zijn om zelfs te wachten tot na 20u voor een 2e surfsessie. Terwijl het in Zeeland dan eigenlijk al gedaan is. In Belgie idem, daar na 20u eigenlijk steeds minder en niet de moeite.

Na maandag is het in het zuiden helemaal niet meer de moeite c.q. is het flat. In het noorden komt er nog een rimpel door van ongeveer kniehoog. Leuk om te surfen met een longboard of sup, want de wind is dinsdag nul, nul. Nog minder dan maandag en de golven zijn waarschijnlijk ook nog hoog genoeg om het met een foilsurf te proberen op een afgelegen stuk strand. Daar is het ook een perfecte dag voor, omdat de wind zo gering is. Helaas wordt het op woensdag echt overal flatter dan flat. Niet voor lang, want donderdag/vrijdag komt er gelukkig al wat op gang. Een hogedrukgebied boven het meest westelijk deel van de Noordzee laat een lichte noordwester ontstaan tussen Noorwegen en de Duitse Wadden. Waarschijnlijk kan hier wel een kleine swell van overblijven voor de kust van vooral Zuid-Holland en de Wadden. In Zeeland en België dreigt het flat te blijven tenzij de zeewindecirculatie op lokaal niveau serieus gaat meespelen. De getijden later in de week zijn dan in ieder geval gunstig met de avond pas hoogwater.

Wetsuit-advies water is rond 12 a 13 gr Celcius :
Zaterdag: Een 4mm, schoen 3mm
Zondag: 4/3mm en schoen 5mm
Maandag: Wetsuit 3/2 overdag. Ocht nog 4/3mm
Dinsdag: 3/2mm, flat sup


156 surf-reports vandaag

Surf-ongeluk op 11 Mei 2020 te Scheveningen

De Noordzee is te klein voor onze tranen.

Hieronder het nieuwsbericht van de Holland Surfing Association:
Op maandag 11 mei 2020 heeft zich een drama afgespeeld bij het Noordelijk Havenhoofd van Scheveningen. Het ongeluk betrof een vijftal zeer ervaren surfers, bodysurfers en lifeguards. Allen zijn zeer groot liefhebber van de watersport en de Noordzee. Ze zijn door de uitzonderlijke omstandigheden overvallen en het noodlot heeft toegeslagen: vijf zijn op tragische wijze om het leven gekomen.

Wij betuigen ons medeleven aan de nabestaanden en alle betrokkenen. In de surfgemeenschap in Scheveningen en ver daarbuiten heerst grote verslagenheid, we zijn in diepe rouw om dit verlies.
We willen graag onze grote dank uitspreken aan de reddingswerkers (KNRM, brandweer, politie) die alles in het werk hebben gesteld en onophoudelijk met man en macht hebben gezocht.

We snappen dat er veel vragen zijn. We laten de komende tijd de experts in alle rust onderzoek verrichten. Tot slot hopen we dat de privacy van de nabestaanden en betrokkenen wordt gerespecteerd en hen de rust wordt gegund die zij verdienen.

Als aanvulling op het nieuwsbericht van de HSA volgen hieronder een aantal zaken die nu spelen. Ten eerste is het lichaam van de laatste surfer nog niet geborgen. Defensie is op woensdagochtend ingezet om te helpen zoeken. Mocht je gaan surfen in Zuid-Holland, wees hier op alert. Het mag duidelijk zijn dat surfen in het gebied van het ongeluk waarschijnlijk aan restricties onderhevig is.

Ondertussen is er bij The Shore een plek om bloemen te leggen voor de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen. Ook is er op facebook een groep waar ruimte is om online het verlies en de verschrikkelijke gebeurtenissen voor iedereen een plek te kunnen geven. Vanuit deze groep wordt er tevens nagedacht over het organiseren van een gezamenlijk stilstaan op het strand en in de zee (een paddle-out).

Als laatste sluiten we af met het reguliere wetsuit-advies voor deze week. Stay safe, vermijd drukte maar ben er voor elkaar.

Water is nu 10 tot 11 gr Celsius. Dauwpunt temp. is tot vrijdag nog onder nul!

Woensdag: 5/4mm, schoen 5mm en ivm opsteken van 6bft uit het koude noorden cap 2mm en evt handschoen 2mm.
Donderdag: 5/4mm, schoen 3mm met evt cap.
Vrijdag: gelijk aan donderdag, wind gaat iets liggen, dauwpunt naar +5 gr.
Zaterdag: nieuwe 4/3mm kan, met weinig wind uit WZW overdag.
Zondag: wordt vanaf nu elke dag wat warmer, 4/3mm overdag met zon is mogelijk.


180 surf-reports vandaag

Surfweer, the duckdive (How to) 🤙🏻

Een nieuwe post, niet over het weer maar over iets anders wat met surfen te maken heeft: The duckdive 🦆, het ultieme wapen om door de branding achterin de line-up te komen. Dit is de plek verder op zee waar de meeste surfers de hogere golven afwachten om die helemaal naar de kant te kunnen surfen. Soms kan je deze zone bereiken via een mui of channel, maar in Nederland is het aantal channels beperkt en meestal alleen te vinden rond de havens. Wanneer de Noordzeegolven wat hoger zijn, zullen we dus onherroepelijk moeten duckdiven.

Het doen van een duckdive lijkt zwaar en moeilijk. Toch is het één van de leukste dingen die in de truckendoos van een surfer zit, helemaal wanneer je dit eenmaal goed beheerst. Een perfect getimede diepe en wat langere duckdive is soms bijna net zo fijn als een gemiddeld golfritje in de Noordzee. Surfen in het buitenland is een ander verhaal, duckdiven daar trouwens ook. Maar het gevoel van een duik onder water en daarbij door de kracht van de golf dieper gezogen te worden, is fenomenaal. Helemaal als je daarna als een katapult weer uit het water weet te ploppen als een vliegende vis en daarbij zonder snelheidsverlies zo verder gaat met naar buiten te peddelen. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met een barrel-in en barrel-out golf, zie plaatje die de Noordzee ook soms kan bieden. Echter wat betreft de moeilijkheidsgraad komen beide op dezelfde plaats van de skillset van een surfer. Zo wist mijn oudste zoon eerder een cover-up barrel te surfen dan een fatsoenlijke duck-dive op de juiste manier te plaatsen. Hij kan het eigenlijk nog steeds niet, vandaar deze blog.

Het woord ‘plaatsen’ is misschien wel een goede beschrijving van de eerste stap van een goede duckdive. Een goed begin is het halve werk. Alles valt of staat met het moment dat je de neus van je board naar beneden duwt voor die golf over je heen begint te breken. Het maakt daarbij niet eens zoveel uit wat voor board je duckdived. Met een klein shortboard lijkt het eenvoudiger, maar soms is juist het tegenovergestelde het geval. Met een beetje langer board wordt de noodzakelijke kantelbeweging die diep onder de golf moet plaatsvinden, een stuk eenvoudiger en vloeiender en meer vergevingsgezind. Het resultaat van het zogenaamde wipwap effect is dat je veel verder onder water de gewenste afstand kunt afleggen.

Uiteraard zit er wel een beperking aan de grootte van het board, met name aan het volume zit een beperking. Een high performance longboard is voor een geoefende longboarder nog vrij eenvoudig om te duckdiven, zie bijvoorbeeld dit filmpje op YouTube. Met een 10 ft longboard met veel volume wordt het stukken zwaarder en voer je misschien beter een turtle-roll uit (zie filmpje hier).

Stap 1 is dus het plaatsen van de duckdive. Het is het belangrijkste onderdeel, want het is van invloed op alles wat daarna gebeurd. Voor stap 1 is het uitgangspunt iets wat eigenlijk net zo belangrijk is en dit moment bestaat uit twee variaties. De eerste is een stilstaande duckdive achterin het rustige deel van de branding, de line-up. Stilstaand duckdiven kan handig zijn als er ineens een onverwachte freakwave voor je neus opkomt en direct omslaat. De tweede variant komt vaker voor en is een duckdive op snelheid. Daarbij is de snelheid van het naar de golf toe peddelen bijna evenredig met de diepte en de lengte van de duckdive. Soms kan een sprintje richting de golf die gaat breken wel eens handig zijn! Maar dan niet te vroeg of te laat gepiekt, want een duckdive op het verkeerde moment is zonde van de energie en spoelt je mogelijk zelfs weer terug naar het strand. Het ultieme wapen in de strijd is dus blijven kijken naar wat er aankomt en waar je denkt te gaan peddelen. Het zelflerende vermogen van een surfbrein zal na enige tijd vanzelf de juiste plek vinden waar die neus van het board het beste naar onder gedrukt moet worden. En dit lukt sowieso beter als je op topsnelheid aankomt op die plek waar je surfboard naar onder moet. Wat domme peddel-power oefening kan dus geen kwaad.

Bij de meeste golven is het punt van het inzetten van de duik 1 meter tot 1,5 meter voor de brekende lip van de golf (of het schuimende gedeelte als de golf al gebroken is). Natuurlijk is het duckdiven bij grote golven een stuk verder voor de golf breekt, soms wel 10-20 meter er voor, omdat alvast zo diep mogelijk te komen. Nogmaals de tip de belangrijkheid om te kijken en te blijven kijken totdat je onder water bent. Er zijn zelfs surfers die onder water doorgaan met kijken uit angst een andere surfer of los slingerend surfboard van een ander tegen te komen. De kans op schade aan het netvlies van je oog is echter een stuk groter met geopende ogen. Ook heb je liever het neusje van andermans board in een gesloten oog dan in een geopend. Maar goed, eigenlijk is dat iets wat we samen kunnen voorkomen. Dus via deze weg nogmaals een dingend doch vriendelijk verzoek: HOU JE BOARD TEN ALLE TIJDEN BIJ JE!!! Zie de surf-etiquette met de surfregels in het vorige blog. Ook al kan het natuurlijk best eens voorkomen dat een onfortuinlijk ‘geplaatste’ duckdive resulteert in een flinke spoelbeurt waarbij je onmogelijke je board nog kunt vasthouden. Dit is helemaal niet erg. Zolang je maar voordat je ging duckdiven er 100% zeker van was dat er meer voorin de branding geen andere surfers of zwemmers in het water zitten. Het oefenen van de techniek met veel mislukte duckdives is dus vooral aan te raden op een rustige spot, waarbij je alleen of slechts met een 1 of 2 andere surfers ligt. Aangezien Nederland 25.000 spots heeft (aantal surfbare zandbanken) moet dit niet het probleem zijn.

Onder water
Even helemaal weg van de wereld onder het klotsende water met de ogen dicht… dit is het nirvana-moment om van te genieten. Niet lang, want je merkt al snel dat de volume van je board naar boven wilt. Precies op dit moment van ‘stil vallen’ geef je met je knie of voet of desnoods beide een flinke kracht op het achterste van je board. Het kan daarbij handig zijn als je board een tailgrip-pad heeft zodat je voet niet over de rand van je board slipt en de duckdive finaal mislukt. Wat extra wax kan ook altijd helpen. Ook op zijkanten van je board waar je deze met je handen vast hebt kan een beetje wax soms handig zijn. Helemaal in de winter met dikke handschoenen aan (maar die kunnen gelukkig bijna uit)! De positie waar je de rails van je board vast hebt tijdens het plaatsen is min of meer iets voor de positie waar je handen zijn met een take-off. Het strekken van de armen kan helpen om dieper en met minder kracht te kunnen duckdiven. Nadat je eenmaal gekanteld ben door de duw van je voet of knie, is die strekking niet meer nodig. Je haalt het board naar je toe waarbij het de borst weer raakt en zo kom je het water weer uit met een bepaalde snelheid. Open de ogen en peddel snel verder naar de volgende golf als dat nodig is! In de Noordzee ligt de frequentie van duckdiven vele malen hoger dan op de Oceaan, omdat onze golffrequentie ook veel hoger is. De gemiddelde frequentie van surfbare golven is bij on tussen de 150-200 millihertz. Op de oceaan is het eerder 60 tot 100 mhz en daar hoort een golfperiode van 10 tot 17 seconden bij. Je hebt dan veel meer tijd tussen het duckdiven om afstand te pakken, maar de golven zijn natuurlijk wel veel krachtiger. Op zich maakt dit voor duckdiven niet zo’n groot verschil. Alleen zul je in Hossegor je hoofd en nek wel recht moeten houden tijdens het kritieke moment onder wachter, wil je een whiplash voorkomen! Het momentum onder de golf heeft daar zo veel kracht dat het zo af en toe zelfs voorkomt dat iemand zijn of haar board breekt tijdens het kritieke moment onder water. In de Noordzee zal dit niet snel gebeuren gelukkig.

Dit was de tweede surfweer blog over een ander onderwerp dat de forecast. Ik hoop dat de tips je zullen helpen een betere surfer te worden. Mocht je alles met betrekking tot het duckdiven al onder de knie hebben, dan is er nog altijd het zwemmende duckdiven van John John Florence in dit filmpje. Succes met oefenen! En voor de surfers in België is dit een mooi alternatief voor gewoon surfen, omdat zij nog altijd compleet vast in een lock-down zitten. De verwachting is dat pas 4 of 18 mei het surfverbod in Vlaanderen wordt versoepeld. Tot die tijd, stay stoked, fit and strong!


434 surf-reports vandaag

Surfregels in Nederland en de rest v/d wereld

Tot en met 1 juni 2020 worden er op de Surfweer.nl site geen weerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld wat de geschreven en ongeschreven regels van het surfen zijn. En welke weerkaarten kun je het beste checken voor een trip naar een land als Brazilië. Hoewel zoiets mijlenver weg lijkt nu het SARS-CoV-2 virus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2021 gewoon weer op het strand, in Nederland of buitenland. Tot het weer zover is, zullen we het moeten doen met de Noordzee, die eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter op de boulevard.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis).

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B? Zie de video voor het antwoord.

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen. Dat ziet er in een filmpje als volgt uit:

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, houd afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Exact de vraag van onze overheid in deze immuniteitscrisis die op het spel staat.

Surfen op dit moment
Eigenlijk zou je helemaal niet moeten gaan surfen tot het water weer lekker zonder schoenen en handschoenen te doen is. Mocht je er toch voor kiezen om grote risico’s te nemen dan is vooral regel 3 de belangrijkste. Die geldt dan niet alleen voor in het water, maar begint al met het inladen van je auto op de parkeerplaats thuis. En onderweg bij het benzinestation, maar misschien wel het allerbelangrijkste de parkeerplaats op het strand. De stranden in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn voor een groot deel al gesloten, inclusief de parkeerplaatsen. Maar misschien is het wel beter om helemaal geen parkeerplaats te willen, maar gewoon ergens langs de weg te gaan staan en het laatste stukje door het bos of duinen te lopen (waar dat mag). Parkeervakken kunnen dodelijk zijn. Dan kun je nog beter dubbel parkeren, vol op de streep en zit er nog net 1,5m tussen jou en de volgende geparkeerde auto in. Misschien overbodig om te zeggen, maar spreek met niemand af en rij niet samen. Deze adviezen zijn absoluut niet bedoeld om mogelijkheden te faciliteren of het surfen aan te moedigen. Integendeel. Alleen geen adviezen zijn ook slechte adviezen. Koste wat het kost om die ene besmetting voorkomen. Dus #StaySolo, #ActSingle & #StaySafe !!!

Uiteraard is hier beneden in de surf-reports de mogelijkheid om het te hebben over het weer, informatie uit te wisselen over de situatie in Nederland mbt sporten (zo is hardlopen of wandelen nog te doen in de buurt waar je woont). Daarnaast is het natuurlijk altijd fun om webcams van de stranden te bekijken en mooie golven met elkaar te delen. Mocht er momenteel iemand die dit nu leest ziek zijn en de besmetting hebben, van harte beterschap en alle sterkte!


300 surf-reports vandaag

Surfen, geschiedenis & present (2020 ‘april)

Tot en met 1 juni 2020 worden er op de Surfweer.nl site geen weerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld, wat zijn de geschreven en ongeschreven regels van het surfen? Of welke weerkaarten kun je het beste checken voor een trip naar een land als Brazilië?. Hoewel zoiets mijlen ver weg lijkt nu het covid-19 virus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2021 gewoon weer op het strand, maar niet in Nederland. Tot het weer zover is, zullen we het moeten doen met de Noordzee, die eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter bij het strand.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis).

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B? Zie de video voor het antwoord.

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen. Dat ziet er in een filmpje als volgt uit:

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, houd afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Exact de vraag van onze overheid in deze immuniteitscrisis die op het spel staat.

Surfen op dit moment
Eigenlijk zou je helemaal niet moeten gaan surfen tot het water weer lekker zonder schoenen en handschoenen te doen is. Mocht je er toch voor kiezen om grote risico’s te nemen dan is vooral regel 3 de belangrijkste. Die geldt dan niet alleen voor in het water, maar begint al met het inladen van je auto op de parkeerplaats thuis. En onderweg bij het benzinestation, maar misschien wel het allerbelangrijkste de parkeerplaats op het strand. De stranden in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn voor een groot deel al gesloten, inclusief de parkeerplaatsen. Maar misschien is het wel beter om helemaal geen parkeerplaats te willen, maar gewoon ergens langs de weg te gaan staan en het laatste stukje door het bos of duinen te lopen (waar dat mag). Parkeervakken kunnen dodelijk zijn. Dan kun je nog beter dubbel parkeren, vol op de streep en zit er nog net 1,5m tussen jou en de volgende geparkeerde auto in. Misschien overbodig om te zeggen, maar spreek met niemand af en rij niet samen. Deze adviezen zijn absoluut niet bedoeld om mogelijkheden te faciliteren of het surfen aan te moedigen. Integendeel. Alleen geen adviezen zijn ook slechte adviezen. Koste wat het kost om die ene besmetting voorkomen. Dus #StaySolo, #ActSingle & #StaySafe !!!

Uiteraard is hier beneden in de surf-reports de mogelijkheid om het te hebben over het weer, informatie uit te wisselen over de situatie in Nederland mbt sporten (zo is hardlopen of wandelen nog te doen in de buurt waar je woont). Daarnaast is het natuurlijk altijd fun om webcams van de stranden te bekijken en mooie golven met elkaar te delen. Mocht er momenteel iemand die dit nu leest ziek zijn en de besmetting hebben, van harte beterschap en alle sterkte!


127 surf-reports vandaag

Surf Historie & Surfen anno 2020 (-03-27)

Tot en met 1 juni 2020 worden er op de Surfweer.nl site geen weerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld, wat zijn de geschreven en ongeschreven regels van het surfen? Of welke weerkaarten kun je het beste checken voor een trip naar een land als Brazilië?. Hoewel zoiets mijlen ver weg lijkt nu het coronavirus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2021 gewoon weer op het strand, maar niet in Nederland. Tot het weer zover is, zullen we het moeten doen met de Noordzee, die eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter bij het strand.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis).

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B? Zie de video voor het antwoord.

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen. Dat ziet er in een filmpje als volgt uit:

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, houd afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Exact de vraag van onze overheid in deze immuniteitscrisis die op het spel staat.

Surfen op dit moment
Eigenlijk zou je helemaal niet moeten gaan surfen tot het water weer lekker zonder schoenen en handschoenen te doen is. Mocht je er toch voor kiezen om grote risico’s te nemen dan is vooral regel 3 de belangrijkste. Die geldt dan niet alleen voor in het water, maar begint al met het inladen van je auto op de parkeerplaats thuis. En onderweg bij het benzinestation, maar misschien wel het allerbelangrijkste de parkeerplaats op het strand. De stranden in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn voor een groot deel al gesloten, inclusief de parkeerplaatsen. Maar misschien is het wel beter om helemaal geen parkeerplaats te willen, maar gewoon ergens langs de weg te gaan staan en het laatste stukje door het bos of duinen te lopen (waar dat mag). Parkeervakken kunnen dodelijk zijn. Dan kun je nog beter dubbel parkeren, vol op de streep en zit er nog net 1,5m tussen jou en de volgende geparkeerde auto in. Misschien overbodig om te zeggen, maar spreek met niemand af en rij niet samen. Deze adviezen zijn absoluut niet bedoeld om mogelijkheden te faciliteren of het surfen aan te moedigen. Integendeel. Alleen geen adviezen zijn ook slechte adviezen. Koste wat het kost om die ene besmetting voorkomen. Dus #StaySolo, #ActSingle & #StaySafe !!!

Uiteraard is hier beneden in de surf-reports de mogelijkheid om het te hebben over het weer, informatie uit te wisselen over de situatie in Nederland mbt sporten (zo is hardlopen of wandelen nog te doen in de buurt waar je woont). Daarnaast is het natuurlijk altijd fun om webcams van de stranden te bekijken en mooie golven met elkaar te delen. Mocht er momenteel iemand die dit nu leest ziek zijn en de besmetting hebben, van harte beterschap en alle sterkte!


122 surf-reports vandaag

Surfweer update met leef- en surfregels 2020

Tot en met 1 juni 2020 worden er op de Surfweer.nl site geen weerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld, wat zijn de geschreven en ongeschreven regels van het surfen? Of welke weerkaarten kun je het beste checken voor een trip naar een land als Brazilië?. Hoewel zoiets mijlen ver weg lijkt nu het coronavirus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2021 gewoon weer op het strand, maar niet in Nederland. Tot het weer zover is, zullen we het moeten doen met de Noordzee, die eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter bij het strand.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis). Lees meer…


105 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 14 maart 2020

De komende 7 dagen worden en prima surfcondities verwacht met niet al te veel wind. Het begon eigenlijk al aan de vooravond van dit weekend met een behoorlijk hoge swell en maar weinig wind. Ook zaterdag waait het eerst nauwelijks en komt de swell uit het noorden nog de hele dag door. Zondag daarentegen zal het de wind zijn die voor golven zal zorgen. Maandag beloofd echter weer een dag met swell uit het noordwesten. Het kan alleen wel even duren voordat deze swell arriveert. Lees meer…


190 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 6 Maart 2020

De lente is meteorologisch bezien deze week van start gegaan met als eerste wapenfeit de al merkbaar langere (surf)dagen. Van lenteweer is overigens nog geen sprake. Pas halverwege deze maand slaat het depressie-bepalende herfstweer om naar een meer hogedruk weertype met veel meer zon en warmte. Mocht je zeker willen zijn van zon & surf, check dan de speciale surf-coachings weken, die zowel de 21e als de 28e starten in het altijd zon & golfrijke zuiden van Portugal!

Lees meer…


59 surf-reports vandaag