Surfweer zondag 14 juli 2019

Yes, de swell is binnen! Nu is het een kwestie van wachten op hoogwater zodat de stroming stil komt te staan en de volledig swell over de banken rolt. En eigenlijk ook tot de wind er volledig uit gaat, maar dat is pas meer maandag en dinsdag het geval. Maandag krijgt de swellhoogte nog een boost met 4 meter hoge golven bij Denemarken. De richting wordt dan wel iets meer NW dan pal noord, waardoor vooral de wadden en het noordwesten van Nederland op dinsdag die hoogte gaan meepakken. Het zuiden (lees België en Zeeland) krijgen dan wat minder hoogte te zien dan op maandag. Op woensdag blijft er nog wel iets van swell doorkomen, maar is het overal wel echt heel klein. Wel heel clean met de afwezigheid van wind. Vanaf donderdag zijn de golven even wat minder. In het weekend zou de lokale wind uit het zuidwesten wel weer voor iets surfbaars gaan zorgen, maar dat is nog onzeker.

Zondag 14 juli
De significante golfhoogte op de boei-metingen bedraagt nu ongeveer 1.60m met een gemiddelde golfperiode van 4 seconden. De swell is dus nog vers uit de oven en mag nog wat uitdeinen voor er lekker gesurft kan worden. Dankzij het tij gebeurt dit al snel in het zuiden met hoogwater om 12:00 uur. Enige nadeel is dat daar het laagwater ook weer snel komt, dus zul je er op tijd bij moeten zijn. Daarnaast pakt het zuiden vandaag meer onshore wind op dan het noorden en midden. Het waait in België windkracht 5 uit het noorden en mogelijk zit er nog een toename naar 6 bft vanavond. Op de modeluitvoer is dat kleine gebiedje met 6bft nu berekend boven Engeland. Maar gezien de isobaren afstand zou je dat voor hetzelfde geld voor de vlaamse kust verwachten. In Holland valt er van de wind een stuk minder hinder te verwachten. Ook omdat die meer sideshore noord staat. En het getij een heel stuk later komt. Op Texel zelfs nog voldoende hoogwater tot een uur of 20:00 uur!

Maandag 15 juli
De wind dooft vannacht al uit waardoor maandag-ochtend al een aantal opties open liggen voor een lekkere start van de (werk)week. Het is immers als licht om een of 05:00 met dan nog hoogwater in de tweede, bovenste helft van Noord-Holland. Elders stroomt het al met het afgaande getij en in België en Zeeland hoef je daarom zeker niet vroeg er bij te zijn. Daar is het sowieso weer wachten tot de lunch. Van de wind valt niet veel hinder te verwachten. Die blijft rond de 3, een kleine windkracht 4. Op de wadden, vooral richting de oost wadden, waait het wel harder met een windkracht 5 in de middag.
In de avond lijkt de wind overal een heel klein beetje toe te nemen, misschien een steady windkracht 4. Met het afgaande getij niet de beste combinatie, maar heel erg stromen zal het bij deze windkracht niet. Kortom een prima avond om de werkdag mee af te sluiten. Wie drie x wil surfen heeft maandag de mogelijkheden. De swelltoename vanuit het zeegebied bij Denemarken wordt ook pas in de avond verwacht en in de daaropvolgende nacht.

Dinsdag 16 juli
Dinsdag dus nieuwe swells met een langere periode (tot 8 seconde). Dat geeft lekker veel kracht in de golven en de afname van de wind mag er ook zijn. Uiteraard in de ochtend de hoogste swell-meting op de boeien. De wind is dan nog wel een klein beetje onshore en het tij nog niet overal helemaal gunstig. Gedurende de dag komt dit helemaal goed, ondanks dat de swell iets afneemt. Met een verwachte golfhoogte van 0,7m en 7 sec periode voor Zeeland is het daar ook nog heel erg fun. In de regel levert deze hoogte met deze periode bij het hoogwater getij toch ruim 1m hoge setjes. Het wachten wordt dan beloond. In belgië zijn de setjes eerder 0,5m dan ruim 1m hoog, dus verwacht er daar net als vorige week niet te veel van.

Verder vooruitzichten en Atlantische swells
Woensdag wordt nog klein en fijn in Zuid- en Noord-Holland op twee momenten (vroege ochtend en ergens id middag). In België zal het wel al zo goed als flat zijn met af en toe toch een verdwaald longboard lijntje. Daarna is het een aantal dagen flat. Alleen het UKMO en GEM model berekenen op zaterdag nog een lagedrukgebied dat doorkomt met een flinke westenwind en golven. Daarna bouwt er zich een hogedrukgebied op boven onze omgeving en zullen de lagedrukgebieden op het midden van de Atlantische Oceaan steeds groter en sterker worden. Dat is absoluut geen goed nieuws voor wie een surfvakantie in eigenlijk land had gepland de laatste week van deze maand. Zit je echter in Frankrijk of Spanje, dan kun je rekenen op 2-3 meter swell en super lekker zomerweer zonder wind in de ochtend. Op de beachbreaks van Bordeaux en die van les Landes is dit soort swell wel iets te veel van het goede. Daar zou je alweer op zoek moeten gaan naar baaitjes met protectie of surf-riffen. Of even een paar dagen wachten tot de swells iets afnemen. Uiteraard zijn deze verwachtingen nog behoorlijk ver in de nabije toekomst, maar toch lijken de kaarten vrij standvastig. Tip voor de flexibele reiziger: huur eens een camper met alles aan boord (incl boards en wetsuits)!

Wetsuit advies Water is 18 gr C
Vandaag: 4/3mm -tje is fijn voor 2 uur sessie
Maandag: Een 3/2 fullsuit overdag, heel vroeg beter 4/3mm
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is warm
Woensdag: 3/2 mm of short-arm / legs!

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert op de Westeinder plassen. Achter een bootje is de ideale manier om het te leren en er daarna in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en jezelf opgeven kan met het formulier op de site of mail naar [email protected]. Op de volgende dagen staat er nu een clinic ingepland:
Maandag 15 juli van 14.00 – 16.00
Woensdag 17 juli hele dag (vanaf 9.00 uur) mogelijkheden


91 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 8 juli 2019

Een mooi begin van de week met op zondag dikke swell uit het noorden en een super mooie contest op Texel. Bij de Open men shortboarden ging Kaspar Hamminga er vandoor met de 1e prijs. Hoe die dat toch elke keer flikt is geen groot geheim. Hij vertelt het je graag tijdens de surf coaching weken in Peniche begin oktober. Overigens is de schrijver van dit stuk daar ook bij aanwezig om daarbij de tips en tricks van het surf-forecasten in een aantal lessen uit te leggen. Allemaal niet zo moeilijk als je er even wat tijd voor uittrekt. Hoewel je natuurlijk liever zo veel mogelijk tijd in het water doorbrengt dan achter een beeldscherm met allerlei kaartjes en tabellen moet zitten.

Deze week is het in ieder geval nog twee dagen goed, op maandag en dinsdag. En mogelijk dat woensdag ook nog wat moois doorkomt. Daarna is het een aantal dagen wat minder. In het weekend leeft de noordelijke stroming met wind en golven weer wat op, maar zal het zeker tot zondag duren alvorens er echt wat binnenkomt. En het beste komt eigenlijk daarna pas. In ieder geval hieronder per dag het surfweer van de komende dagen:

Maandag 8 juli
In de middag stroomt het nog pittig met de wind mee richting het zuiden. Na 17u neemt de wind iets af en draait meer side-on noord ipv recht aanlandig noordwest. In België en Zeeland begint het alweer wat beter te lopen en dat blijft het dankzij de swell toename de hele avond doen. Ook met afgaand tij nog de moeite. Er is een verschil in hoogte met 160cm op dit moment en 120cm zondagavond. Dus dat het minstens zo goed gaat worden, staat wel vast. Alleen die wind maakt het wel wat meer choppy. Vooral in het noorden en midden merk je dat. Daar blijft de wind ook eigenlijk tot laat in de avond doorstaan met een goede windkracht 3. Voor sommigen net te weinig om te kitesurfen en net te veel om te suppen. De short- en longboarders maakt het allemaal niets uit en halen het beste uit deze condities.

Dinsdag 9 juli
Dinsdag is het wel beter weer voor wie geen wind wil. Al vanaf het eerste uur is het in het zuiden en in Zuid-Holland windstil of zelfs lichtjes offshore. Dat maakt het lekker clean en hoogte is er nog zat. In het uiterste noorden is de wind nog licht aanlandig. Dat maakt niet zo veel uit, want het tij blijft ook iets langer goed tot aan het begin van de middag. Alleen op de wadden is die onshore vervelend. Vooral op de oostelijke wadden blijft het met 3-4bft gewoon te veel waaien voor een mooie cleane sessie. Later op de middag gaat het overal ook weer een heel klein beetje waaien uit zee (zeer zwakke zeewind circulatie). Eigenlijk niet eens zo storend, maar met de laagstaande zon eind van de dag kun je dan niet meer echt een call maken op basis van de webcams. Beter is dan de gemeten golfhoogte nog eens te checken hier of hier. De wind dooft later op de avond weer helemaal uit en het tij komt er later weer in. Let op elkaar in de line-up en hou je alsjeblieft aan de surf-regels. Dankzij de wind en de weinige stroming is het eigenlijk zonde om op een drukke spot te gaan surfen. Het is gewoon overal goed. Ook op spots als Wassenaar of Langevelderslag, waar bijna nooit iemand te vinden is. En op de drukke spots loop je 200 meter naar links of naar rechts en je hebt ws ook weer de ruimte alleen!

Woensdag 10 juli
Omdat het dus dinsdag nog de hele dag onshore blijft waaien op de wadden is de swell uit het noorden nog niet helemaal uitgedoofd op woensdag. Zeker in de ochtend met niet al te hoogwater moet er nog wat doorkomen. Eigenlijk geldt bijna op alle spots dat kleine swell met hoogwater te weinig zandbanken tegenkomen om op te breken. De uitzonderingen op deze regel zijn de stranden in België en Zeeland, maar daar is het woensdag al flat. En spots die meer geleidelijke zand-oploop hebben, blijven beter breken met helemaal hoogwater. Dat zijn meestal de spots in de buurt van de grote havens van Nederland. Het heeft ook wel weer en nadeel, al dat zand. Vooral als je een beetje een krachtig brekende barrelgolf zoekt is een steiler oplopende zandbank meer gewenst. Tot zover het stukje surf forecasting. De rest volgt tijdens de surf-coachings-weken begin oktober 2019 in Portugal! Overigens is er ook eentje in Frankrijk op hetzelfde moment, maar die is er alleen voor de vrouwen!

Wetsuit advies Water is 18 gr C
Maandag: Een 3/2 fullsuit overdag, avond kan ook met 4/3mm
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is perfect
Woensdag: 3/2 mm, shorty of in boardshorts!

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert op de Westeinder plassen. Achter een bootje is de ideale manier om het te leren en er daarna in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en jezelf opgeven kan met het formulier op de site of mail naar [email protected]. Op de volgende dagen staat er nu een clinic ingepland:

Maandag 15 juli van 14.00 – 16.00
Woensdag 17 juli hele dag (vanaf 9.00 uur) mogelijkheden


115 surf-reports vandaag

Surfweer donderdag 4 juli 2019

Eindelijk weer eens een cleane dag met een mooie noordelijke swell. En dit zal het laatste niet zijn, want komende dagen zien er goed uit wat betreft nieuwe swell en niet heel veel wind. Het weekend beloofd een echt oerhollands weertype te worden met van die donkere golven die je op een 17e eeuws schilderij wel eens ziet. Gelukkig is het zeewater lekker op temperatuur en neemt de wind daardoor niet meer toe dan in de verwachting staan. Na het weekend cleant het helemaal uit en zijn er momenten om nu alvast vrij te regelen. Hoewel, de getijden vallen heel vroeg of juist heel laat.

Donderdag 4 juli
Het mooiste deel van de dag is al geweest met van 4:00 tot 7:00 uur hoogwater, geen wind en nieuwe swell. Vanmiddag zal het opnieuw 1m hoog worden, maar de wind gooit toch wat ribbels tussen de setjes. Meer dan windkracht 2 gemiddeld wordt het niet, dus eigenlijk blijft het gewoon clean. Ook vanavond zal het dan nog de moeite zijn om te surfen in het midden en noorden van Holland. De swell in Zuidelijk Holland trekt te snel weg met eb en ook Zeeland en België zijn snel niet meer de moeite. We zien op de A12 meting een versmalling van het spectrum, wat het aantal golven niet ten goede komt. Het wordt dus steeds langer wachten op de ene goede golven. Dus een beetje op tijd het water in is vandaag geen slecht idee.

Vrijdag 5 juli
Deze dag hoef je je wekker iig niet te zetten. Er staat in eerste instantie iets minder swell en een front over de wadden zal overal voor een matige WNW wind gaan zorgen. Nadat het front is gepasseerd wordt de wind weer minder en wordt het in de namiddag steeds cleaner. De wind zal de hoogte goed hebben gedaan, dus een sessie met het juiste tij (zeker in Z-H & N-H) is wel de moeite waard. Golfhoogtes zitten dan rond 1 meter weer.

Zaterdag 6 juli
Op Texel vind het NK golfsurfen plaats met op zaterdag de Grommets en Junioren en op zondag de overige categorieën. Een goede keuze, want op zondag is de swell eerst nog laag en moeten we het doen met een restje van vrijdag. Later op de dag wordt het hoger en hoger met het doorkomen van het koufront om 12 utc (zal dus ergens zijn tussen 12 en 14 uur). Het tij wordt daarna pas gunstig of eigenlijk heel veel daarna. Hoewel er in het noorden ook spots zijn die juist met laagwater wat betere golven laten zien als de swellhoogte voldoende is. Op Texel dus de beste condities tussen 15 en 19 uur op de wedstrijdspot. Let wel op het springtij dit weekend. Dus extra stroming met laagwater met de wind mee naar het zuiden en extra veel stroming met hoogwater naar het noorden. Als je het juist timed, dan kom je na een sessie van 2 uur weer exact terug op dezelfde spot!

Zondag 7 juli
Zondag arriveert de 2m swell in de nacht en in de vroege ochtend zullen die soort hoogtes dan ook kunnen voorkomen aan de Hollandse kust. Het is dan namelijk nog hoogwater. Overigens in België en Zeeland iets kleiner, maar ook voldoende voor fish shortboards. Wel gaat het getij daar eerder al weer uit en is het dus echt heel vroeg opstaan om dit swellpiekje mee te pakken. Gelukkig komt het opkomende tij daar weer als eerste binnen in de middag en zal de swell nog ruim voldoende zijn. Ook zal het in het zuiden minder waaien dan in het midden en noorden. Kortom, the place to be. Toch zal het in het noorden ook niet slecht zijn. Hogere golven en meer wind dan 4 bft wordt het nou ook nog niet echt.

Volgende week
De stroming en de golfrichting blijven noordelijk, dus nog volop kansen voor volgende week. Maandag waarschijnlijk de meeste hoogte, maar het is de vraag of de wind er een beetje uit gaat. Nu lijkt dat vooral midden op de dag te zijn, maar met laagwater heb je daar dan niet zo veel aan. Dus vooralsnog lijken de momenten om vrij te houden vooral op dinsdag-ochtend en avond te zijn. Of zelfs pas woensdag, want de swells blijven maar komen en tot en met donderdag is het nog goed surfen in de lage landen.

Wetsuit advies Water is 18 gr C
Donderdag: Een 3/2 fullsuit toch weer lekker id ochtend (shorty kan ook wel)
Vrijdag: 3/2mm fullsuit voor de langste sessies
Zaterdag: 3/2mm en oorprotection ivm wind.
Zondag: 3/2 mm fullsuit of 3/2 shortarm


138 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag 28 juni 2019

Deze week bracht op woensdag en donderdag een verrassing qua golven voor lokale wind. Nu de wind is gaan liggen, zijn de golven snel weg. Op vrijdag kan nog wel gesurft worden rond hoogwater, wat het langst aanhoudt in het noorden. Op zaterdag en zondag is het vooral beginners-surf, waarbij het zaterdag nog clean is en zondag rommelig maar iets hoger. Volgende week gaat de swell-motor vanuit het noorden weer aan met een paar mooie dagen in het midden van de week!

De swell is op vrijdag behoorlijk afgenomen, maar zo lang de wind offshore blijft is het de moeite waard met een wat langere plank of een softtop. Op de J06 meting zat begin van de middag alweer een verhoging, dus de swell zou moeten aanblijven tot en met vanavond. Wel is het zo dat het tij later op de middag de golven alweer kleiner maakt en het voor donker niet opnieuw hoogwater wordt. Dat is het nadeel van doodtij (halve maan), waarbij het hoogwater altijd begin van de middag valt (en dus ook weer midden in de nacht). Springtij pakt in de zomer om die reden altijd gunstiger uit, omdat je dan zowel in de vroege ochtend een keer hoogwater hebt en in de avond een keer. En middag op de dag heb je extra veel stroming naar het zuiden, wat nog wel eens gunstig kan uitpakken bij een fikse zuidwester. Maar goed, dat gaan we de komende tijd toch niet echt zien.

Zaterdag is de wind zuidoost en wordt het zeer warm met zelfs aan zee 30 tot 35 graden! Heel misschien zal de wind in Z-H zuid nog even naar noord 5 knopen gaan, wat daar enige verkoeling zou kunnen geven. In N-H en in België/Walcheren blijft de wind aflandig. In het zuiden zal het qua golven helemaal flat zijn. Elders eigenlijk ook, hoewel er misschien toch nog 15cm groundswell zou kunnen overblijven (de restjes van vrijdag). Net genoeg voor de 1e beginnerslessen! Er lag wel een depressie tussen Spitsbergen en Groenland vrijdagochtend, maar swell daarvan bereikt ons pas in de nacht naar maandag.

Zondag dus nog geen swell, maar wel wat golven dankzij de wind uit zee. Die lijkt vooral in de ochtend met even windkracht 5 net genoeg te zijn voor wat heuphoge schuimrollers. Ontzettend weinig kracht en dus vooral softtop fun en longboard mogelijkheden. En natuurlijk met de foil, want het breekt dankzij de korte periode ver genoeg al achterin. In de middag is er weer minder wind en ebben de golven snel weg. Als je al zou kunnen spreken over golven. In België blijft het voornamelijk gewoon plat.

Maandag kickt de wind er beter in en blijft het ook langer doorwaaien op zee. Dat geeft al een wat krachtigere break met 1 meter hoge rollers later op de dag. Voor details is het nog wat vroeg, want het ligt helemaal aan de exacte sterkte van de wind. Overigens komt er dus ook wat groundswell aan, die dit nog zou kunnen ondersteunen. Het wordt in ieder geval wel weer de eerste surfdag met waarschijnlijk hoe later hoe beter. En dinsdag nog beter.

Dinsdag-middag arriveert een NW swell die is ontstaan in de Noordzee zelf. Dat geeft flink wat push met genoeg golven achter elkaar (korte periode 6 tot 7 seconde). Het zal daarbij nog wel wat waaien, maar heel veel stelt die wind niet voor. De verschillen in temperatuur tussen land en zee zijn alweer te klein om een heel groot thermisch effect te veroorzaken. Dat is het voordeel van de Noordzee in Juli en Augustus t.o.v. bijvoorbeeld Frankrijk. Daar blijft de Oceaan langer koel en wordt het land veel warmer met als gevolg elke dag die vervelende zeewind na 11:30u ongeveer.

Woensdag lijkt vooralsnog de mooiste dag van de week te gaan worden (met het weekend niet meegerekend). De swell is wellicht 20% kleiner dan dinsdag, maar de wind is onder de vleugels van het hogedrukgebied helemaal gaan liggen. Vooral de vroege ochtend kan goed zijn en weer wat later op de dag met hoogwater. Ook in Belgie komt de swell lekker door, hoewel de meeste hoogte wel voor de Hollandse kusten gaan zijn. En nog hoger op de wadden. Daar eindelijk weer een topdag zonder die vervelende onshore wind. Overigens op donderdag ook nog in de ochtend. In de middag/avond gaat de noordelijke windmachine weer z’n werk doen. Dat belooft trouwens weer veel goed voor de dagen daarna. Een beetje zoals deze week op woensdag en donderdag, maar daarbij lijkt ook nog swell van verder weg te komen. In het weekend gaat het feest dan gewoon door, met mogelijk een contest (NK surf) op Texel! Enig punt van aandacht is wel dat van het hoogwater dan alleen of heel vroeg of heel laat kan worden genoten. Gelukkig is de spot waar de wedstrijd wordt gehouden een keuze te maken tussen wel of geen strekdammen. Met laagwater pak je juist de break vlak naast de strekdam en met hoogwater surf je het liefst zo ver mogelijk daar vandaan. Tenzij je een pro bent, dan surf je er recht op en gebruik je het als een mini-rif!

Wetsuit advies Water is 13 gr C
Vrijdag: 3/2mm fullsuit voor de langste sessies
Zaterdag: Enkel in boardshort of bikini-style!
Zondag: 3/2 fullsuit toch weer lekker id ochtend (shorty kan ook wel)
Maandag : en oorprotection ivm wind.


99 surf-reports vandaag

Surfweer langste dag van 2019

Rond deze langste dag van het jaar lijken we wel de langste flatness van 2019 te beleven. Hoewel nieuwe technologieën wellicht een compleet ander verhaal kan vertellen. Gisteren werd de schrijver van dit blog verrast met rimpelgolven bij zuidwest 5. Dat gaf een branding die normaal gesproken onsurfbaar zou zijn geweest. Met een surffoil (lees een speciale vin) onder het board geschroefd, kon ik echter hele lange ritten maken van golf naar golf zwevend. Veel langer dan op de beste dag van het jaar! Hoe dan ineens de perceptie van de condities verandert. Wat we altijd flat hebben genoemd, is ineens een golfsurf foilheaven.

Dit gaat mij wel veel meer werk geven om allemaal in kaart te brengen. Niet alleen qua surf-forecast, maar ook qua regio’s. Ineens behoort het IJsselmeer nu ook tot de mogelijkheden vanaf windkracht 6? Net zoals er wordt gegolfsurft (geloof het of niet) op het gardameer. Zie foto’s hier. Uiteraard is het de vraag of hier echt behoefte aan is of dat we liever ons geld uitgeven aan een surf pool gevuld met zoet water? In ieder geval kan ik iedereen aanraden om het een keertje proberen. Je weet niet wat je meemaakt. Pak daarbij een niet al te drukke dag, maar zo een als gisteren met een compleet lege zee en slappe golven van een halve tot 1 meter hoog. Hierbij schrijf ik dan ook een nieuwe soort weerbericht voor slappe golven die te klein zijn of niet breken. Terwijl ik dat anders nooit had gedaan, wat het is en blijft gewoon flat tot en met aanstaande woensdag!

Zaterdag 22 juni
De ochtend staat de zee er nog bij zo strak als een biljartlaken. Gedurende de tweede helft van de middag gaat het waaien uit het noordoosten. Tenminste op de wadden, want in het zuiden van Nederland en in België is de wind meer noordoost. Dat levert begin vd avond toch een paar schuimrollers op van 30cm hoog. Onsurfbaar, maar perfect om te foilen. En wellicht voor een allereerste surfles als je minder weegt dan 60kg. Overigens zijn dit nu niet echt de condities om voor het eerst zo’n foil te proberen (want vrij ondiep). Beter is om eerst een paar keer achter een boot te hangen. Dit wordt bijvoorbeeld georganiseerd op de foil-clinics op de Westeinder plassen. Dit is de ideale manier op het foil surfen te leren en daarna mee de golven in te gaan. Meer info en jezelf opgeven kan met het formulier op de site of mail naar [email protected].

Zondag 23 juni
Zondag wordt de wind meer oost of oostzuidoost en daar is geen beweging in de zee van te verwachten. Wel kan er nog een rimpel noordoost swell staan die in België van 5:30-7u een golfje zou kunnen geven. Niet voor de foil. Er zijn grenzen. het is gewoon te ondiep met kniediep water. Om te foilen sta je minimaal tot borsthoog in ondiep water. Dus de enige manier is een softtop met flexvins. Het is wel echt desperate om zo vroeg op te staan voor flatness. Wel een mooie zonsopkomst boven zee. Dat is het grappige van de kust oriëntatie van Vlaanderen. Rond de langste dag van het jaar komt daar de zon op in zee en gaat daar ook weer onder. Dat is overigens ook zo op de wadden. De place to be dit weekend, want zowel op zaterdagavond kan daar windschuim staan vanaf een uur of 20:00 tot donker, als op zondag. Wanneer de wind zondagmiddag meer ONO en minder OZO draait, kan daar zondag eind van de dag iets van een golfje verwacht worden op de eilanden Ameland en Terschelling. Vlieland en Texel blijven flat, want die hebben meer noordoost nodig.

Verdere vooruitzichten
Maandag en dinsdag komt de wind uit een pure zuidoost of oost-zo hoek en is de enige golf die we te zien krijgen een hittegolf. Ook woensdag is het flat met zelfs om te foilen geen enkele vorm van energie in de zee. Mogelijk krijgen we wel weer de blauwe zeevonk te zien in de nacht. Hoe vet zou het zijn om daar in te surfen. Helaas gaat dat nooit gebeuren, want voor zeevonk heb je compleet rustige zee nodig. Wellicht met een winch of al suppend. Het is wel een magisch tafereel en bij het gebrek aan golven zullen we ook dat een beetje in de gaten houden de komende week. Handig hierbij kunnen zijn Zeevonk-alert op twitter en deze facebook pagina.

Wetsuit advies Water is 13 gr C
Zaterdag: 3/2mm fullsuit en oorprotection ivm wind.
Zondag 3/2mm shortarm of gewoon boardshort
Maandag Boardshorts en bikini’s!


116 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 12 juni 2019

De eerste mooie zomerdagen en avonden dat je in je 3/2mm kunt surfen zijn een feit! Gisteren was het op en top en deze ochtend werden we opnieuw getrakteerd op pure swell. Helaas gaat vanaf nu de wind ook zijn vinger opsteken en is het even wat lastiger plannen en zoeken, maar we proberen je daar zo goed mogelijk mee te helpen via dit weerbericht en de apps. Lees meer…


149 surf-reports vandaag

Stormy weer Zaterdag 8 juni 2019

Het waait met 40 tot 50 knopen zuidwest niet normaal hard deze zaterdag 8 juni 2019. Een uitzonderlijke stormdepressie met naam Miguel trekt als een agressieve eendagsvlieg langs zandvoort en de rest van de Hollandse kust. Alle reden voor RedBull om de Megaloop te organiseren in samenwerking met de forecast van Surfweer. Zie de livestream. De wind blijft de hele dag stormachtig met in de middag opkomende getijcondities, als eerst in het zuiden. Lees meer…


82 surf-reports vandaag

Surfweer Donderdag 30 Mei 2019

Vandaag is opening van het Strandseizoen van 2019 met niet het allerbeste strandweer wat je kan wensen. Tenminste niet voor de zonaanbidder, want het zand stuift de hele dag met windkracht 5 parallel van zuid naar noord over het strand. Daarbij gaat de zon in de middag wel volop aanwezig zijn met nauwelijks nog een wolkje in de lucht. Vanaf vrijdag wordt het wel subliem strandweer met als klap op de vuurpijl op zondag 30 graden en minimaal 30cm groundswell. Omdat de periode zo hoog is, kunnen de golven aan het strand dan uitpakken tot 80cm krachtige lijnen. Lees meer…


165 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 22 mei 2019

Het tij geeft, en het tij neemt. Dat was mijn laatste post in het vorige weerbericht op de vraag of er nog iets te surfen zou zijn vandaag (en morgen). Deze vraag kan positief beantwoord worden, maar wel gematigd. Het feit is dat de Noordzee op gematigde breedte ligt en onze golven van gematigde hoogte zijn en van matige kwaliteit. Zeker deze dagen is dat het geval, maar als je niet te veel verwacht kun je nog best wel eens gematigd worden verrast! Lees meer…


163 surf-reports vandaag