Surfweer Zaterdag 14 januari 2016

Voordat we kunnen surfen op ijs, krijgen we nog een paar mooie dagen voor de kiezen. Vandaag loopt een lange fetch van swell van de Noordpoolcirkel tot ons koude kikkerlandje. In de regel geeft die afstaand swell voor drie dagen lang. Het maakt niet uit wat er onderweg gebeurd, zolang er maar geen zuiderstorm op zet. Dat zal niet gebeuren, want de wind blijft noordelijk en later noordoostelijk. Lees meer…


69 surf-reports vandaag

Surfweer Dinsdag 10 januari 2017

De komende 7 dagen is het surfweer alles behalve saai. Er gebeurt weer wat. Iets met wind en golven, met de nodige afwisseling veroorzaakt door weerfronten. Vandaag, maandag 9 januari, komt de verandering er maar langzaam in. Het koufront van de sturende depressie bij IJsland is net iets te laat en trekt pas later op de avond over. Daardoor blijft het wel meest droog langs de kust. Alleen de wind zit iets te veel in de zuidhoek voor het ontstaan van mooie zuidwest lijntjes.

Dinsdag 10 januari 2017
Achter het koufront is de wind naar NW gedraaid. Weliswaar flink afgenomen, maar met deze richting krijg je met minder wind al meer golven dan bij de zuidelijke richtingen. Het lijkt wel alsof de wind vlak voor de kust krimpt en nog verder afneemt. Dit heeft uiteraard een positief effect op de ongeveer heuphoge golfjes met een lage periode. De richting is iets meer WNW dan NW waardoor de golven in het zuiden een kortere periode hebben (minder lange afstand tot Engeland met die richting). Het tij zit goed begin van de middag, maar mogelijk is het eind van de ochtend met de push het beste moment. Geen alerts, daarvoor moet het wat hoger en vooral een stuk cleaner zijn.

Woensdag 11 januari 2017
De Noordzee gaat los. Een koufront trekt over in de ochtend en doet de wind van ZW naar WNW draaien. Boven de wadden komt er enige tijd een storm met windkracht 10 te staan. Of de golven hiervan woensdagmiddag al de kust bereiken is afwachten. In ieder geval zal de golfhoogte in de middag stijgen van de lokale wind op de kust. Echt lekker surfen is het niet met die wind zo pal onshore. Misschien is het beste nog wel het kleine uurtje in het front zelf, omdat het dan het minste waait. De golven komen dan uit WZW dus veel hoogte is er alleen in het zuidwesten nog niet. In Noord-Holland uiteraard wel. In duitsland zal het lagedrukgebied omgedoopt worden tot storm “Dieter”. Mogelijk met overlast in Noord-Duitsland en Denemarken.

Donderdag 12 januari 2017
Onstuimig surfweer met zeer hoge golven door wind en swell. De wind zit iets meer in de westhoek en in het uiterste zuiden zelfs helemaal WZW. Dat geeft in Belgie enorme kansen met de swell uit het noorden die er doorheen komt. De grote havens zullen groot zijn. Verder zijn er in Zuid-Holland ook een paar opties. Surfen in Noord-Holland wordt lastig, maar is niet helemaal kansloos. Het hoogtepunt van de storm bevindt zich nu in de Noorse Zee met golven van 10 meter hoog op de Benelux gericht. Dit gaat voor dagenlange aanvoer van noord-swells zorgen. Tot ver in het nieuwe weekend.

Vrijdag 13 januari 2017
Nog zo’n dagje met harde westenwind. Wel minder hard dan donderdag maar minder gunstig west en meer WNW gedraaid. In het noorden te veel wind om te kunnen surfen. Waarschijnlijk moeten we het weer zoeken in Belgie en mogelijk nu ook in Zeeland. Het is om 14:00 hoogwater in Cadzand. Het getij valt dus in ieder geval gunstig midden op de dag. Vanaf dit moment begint de verwachting wel meer onzeker te worden wat betreft windrichting en verder ontwikkelingen van de lagedruk in onze omgeving.

Zaterdag 14 januari 2017
Er komt nog een windveld over met de meeste wind in de ochtend. Dan ook niet het juiste getij en dus sowieso maar beter uitslapen. In de middag lijkt de wind al iets af te nemen op nadering van een rug van hogedruk door het kanaal/ de oceaan. Daarachter volgt een nieuwe kleine randstoring waarop de wind even naar oost gaat ten noorden van de frontale zone. Dat zou op zondag hele mooie condities moeten opleveren in het midden en het noorden terwijl het zuiden gewoon dik onshore krijgt te zien. Nog een reden dus om naar de Nieuwjaars surfwedstrijd in Zandvoort te komen zondag. Nu wel vroeg opstaan. Na zondag kan er nog een dag met noordelijke swell onze kant op komen, maar dit is sterk afhankelijk hoe de randstoring verder over de Noordzee trekt. De lange termijn verwachtingen daarna zijn in ieder geval steady met een zwakke zuidwestelijk stroming boven de Noordzee en dus geen swell. Mogelijk valt de wind met het hogedrukgebied in de buurt bij ons wel helemaal stil en krijgen we weer een paar dagen droog maar koud winterweer.

Wetsuit-advies:

Vandaag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap 2mm en hand 5mm
Dinsdag : 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 3mm en hand 3mm
Woensdag: 5mm wetsuit, schoenen 4mm, hand 3mm, Cap 2mm
Donderdag: 6mm wetsuit, schoen 5mm, hand 5mm en Cap 4mm
Vrijdag: 5mm wetsuit schoenen 5mm, hand 5mm, Cap 3 mm
Zaterdag: 6mm wetsuit schoenen 5mm, hand 5mm, Cap 4mm
Zondag: 5mm wetsuit schoenen 5mm, hand 4mm, Cap 2mm


82 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 2 januari 2017

In de Noordzee is het vuurwerk nu begonnen. Nooit eerder in dit millennium zagen we zoveel noordswell in de eerste week van het nieuwe jaar. In het oosten van het land ligt er sneeuw, meestal is alleen dat al een voorteken van goede swell. Want koude lucht komt in de regen uit het noorden, en swell doet dat ook. Gisteren waaide het weliswaar zuidwest, maar dat was op kleine schaal rond een kern van lagedruk. Op Vlieland was de wind eind van de middag al gedraaid naar NNW. Dat is ook de richting waar we vandaag de dag mee beginnen.

Maandag 2 januari 2017
Dikke swell uit het noorden. Op de boeien zien we een  bovengemiddelde swell uit de 30-100 mHz range. Meestal geeft een halve meter meting binnen dit bereik al krachtige golven. Nu is het drie keer zo veel met een maximale golfhoogte boven de 3 meter. Dit doet denken aan die ene dag in februari 2015 (video zondag 8-02-15). De hoge- en lagedrukgebieden lagen toen op exact dezelfde plaats. Het enige verschil is het streke laag voor Portugal, waardoor het hogedrukgebied bij ons iets wordt ingedeukt. Daardoor blijft de wind vandaag bij ons licht matig doorstaan uit eerst NNW, vanmiddag meer NW. Gelukkig zijn er ook momenten zonder wind, te vinden vlak na de buien die heel af en toe kunnen passeren. Verder is de swell zodanig dat die zich gemakkelijk om alle hindernissen kan heen bewegen. Het enige jammere is dat het getij vandaag niet helemaal hoog wordt in Noord-Holland. Z-H lukt nog net wel en in Zeeland is het zelfs bij zonsondergang in feite alweer afgaand tij. Check hier de verschillen.

Dinsdag 3 januari 2017
De swell blijft gewoon vol doorkomen. Iets minder krachtig, maar bijna even hoog. Het laag dat maandag-ochtend met een druk van 1007 hPa nog niet eens volwassen was, is inmiddels uitgediept tot een lage waarde van 979 hPa en ligt boven de Noordzee. Alleen het warmtefront trekt geruisloos over. Wel neemt de wind hierna in de middag fel toe tot een WZW-W 6 beaufort. Dit geen aan de andere kant weer wat beschutting, voor in België. Maar het beste is om de vroege ochtend op te zoeken als de wind nog te hard is en het getij nog een klein beetje hoog. Opnieuw speelt het ongunstig vallende tij een belangrijke rol.

Woensdag 4 januari 2017
Het diepe laag bij Noorwegen zakt af naar het zuiden. De Noordzee is boos en de golven op open zee reiken gemakkelijk tot 6 meter hoog. Waar nu te surfen? Want het is eigenlijk gewoon bijna niet te doen. De wind beukt ook nog eens pal onshore op de kust. In België zijn er wellicht een paar opties en ook in Zeeland, omdat daar de tegenstroming van het getij nog op tijd lijkt te komen. Elders is de vloed gewoon te laat voor donker. De occlusiefronten en troggen trekken in de middag over met een paar pittige buien, mogelijk met onweer. Oppassen dus!
Donderdag 5 januari 2017

Verdere vooruitzichten
Donderdag keert de rust weer terug. Het hogedrukgebied dat de hele week op de Oceaan lag, bedekt een etmaal lang de gehele Noordzee waardoor het niet waait. Dat er wel golven staan mag duidelijk zijn. Zoveel swell is niet ineens verdwenen. En hij kwam van ver, dus blijft langer aan dan normaal. Zelfs vrijdag kan er nog wat van blijven doorkomen, alleen begint het dan met een nieuw laag bij Noorwegen weer wat harder te waaien in de middag. Het hele weekend blijft het licht aanlandig waaien. De kleine noordswell restanten maken dus niet zoveel kans op een leuke longboard-sessie. Na het weekend gaat de wind op standje stormachtig. Vooral op dinsdag en woensdag is het onstuimig met vergelijkbare condities als deze woensdag maar dan wel met een gunstig vallend getijde-moment. Als de storm gaat liggen in de dagen daarna zijn de surf-condities natuurlijk weer een stuk beter te doen. Over het verdere verloop van januari durven we geen uitspraak te doen. Het enige dat we nog kunnen melden is dat de Nieuwjaars surfwedstrijd bij Zandvoort op 15 januari sowieso doorgaat, bij geen golven is er een alternatief programma.

Wetsuit-advies:

Vandaag: 6mm wetsuit, schoen 5mm, Cap en hand 5mm
Dinsdag : 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap en hand 4mm
Woensdag: 6mm wetsuit schoenen 5mm, hand 5mm, Cap
Donderdag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, hand 4mm en Cap


161 surf-reports vandaag

Surfweer zaterdag 24 december 2016

De wind brengt golven. En dat doet ze niet eens zo slecht. Nu de dagen weer beginnen te lengen, ziet het surfweer er voor een lange tijd er zeer goed uit. En het is in het begin van de herfst al goed geweest. Zie de vele posts op Instagram met de leukste surf momenten in onze eigen Noordzee. Samen met Quiksilver en 6Surf hebben voor jullie 5 van de beste posts van de afgelopen tijd op een rijtje gezet. Bekijk hier de finalisten van de laatste ronde en stem op jouw favoriet.

Zaterdag 24 december 2016
Na een serieus diepe storm bij Schotland zal bij ons de wind in de loop van de dag ook gaan toenemen. De significante golfhoogte ver boven de Noordzee is nu 12 meter met pieken richting 18 meter hoog. Zo wild hadden we het al een tijdje niet gezien daar. Bij ons ook gewoon onshore wind, maar die is in de vroege ochtend nog lang niet zo hard als in de middag. In het zuiden(zuidwesten) is het beter om te wachten tot die wind juist harder wordt. In de ochtend is daar nog niet echt die vette hoogte te vinden. Dat doet de wind pas begin van de middag wanneer het getij helemaal vol is. De stroming is dan echter enorm, waardoor het op de meeste plaatsen beter is om te wachten tot later in de middag. Dan zal de komende dagen steeds het geval zijn.

Zondag 25 december 2016
De wind is op zondag meer zuidwest dan west en dat brengt betere lijn met zich mee. Op meer spots is beschutting te vinden en vooral in Zeeland en Belgie ligt de gehele kustlijn gunstig ten opzichte van de wind. Ook gaat de wind daar in de middag wat afnemen. Elders blijf thet gewoon hard, 6 tot 7 bft ZW. Dat is natuurlijk vervevelend maar in de regel niet te veel voor een surfsessie. Kijk wel uit dat je board niet wegvliegt. Wat betreft de hoogte is het niet alleen kijken naar wat de wind doet, maar ook welke swell van de storm bij Schotland uit het noorden al binnen kan komen. Dit geeft op de boeien misschien maar 60cm. Toch is die dan zo krachtig, dat het al voor de helft aan golfhoogte zorgt.

Maandag 26 december 2016
Van zondag naar maandag draait de wind over de Noordzee van ZW naar NW en blijft lange tijd nog hard doorstaan. Op maandag is het overleven met 2,5 meter hoge golven en pal onshore. Vooral België en Zeeland pakken de swell goed op en hebben nog wel een mogelijkheid om te gaan surfen. Elders blijft het behoorlijk blown-out met recht aanlandig wind en te hoge golven om naar buiten te kunnen. Aan het einde van de middag is het afgaand tij, dus dan zou het misschien wel kunnen lukken als de stroming naar buiten gaat.

Dinsdag 27 september 2016
Dinsdag 3meter swell en minder wind dan maandag. Echter is dit weer wel te veel van het goede. Omdat de golven uit het noordweaten komen, is nu hoogwater nodig om te kunnen surfen. Gelukkig is dit bijna de hele dag het geval. Later op de dag neemt de wind af. Vooral in Belgie en Zeeland is de windafname heel gunstig. In N-H en op de wadden blijft het eigengelijk gewoon net iets te veel waaien.

De verdere verwachtingen
Woensdag een mooie dag met nauwelijks wind. De swell blijft nog wel even binnen komen. Dinsdagochtend lag er nog een windveld bij de Shetland eilanden. Normaal gesproken geeft dit minimaal 24 uur lang goede swell. Woendaag er een beetje op tijd bij zijn is dus geen slecht idee. Hoewel het hoogwater later op de dag de condities ook weer gunstig zou kunnen beinvloeden. Donderdag en vrijdag is er weinig branding. Maar een paar verdwaalde setjes uit de Barentzee is nog wel mogelijk. Rond oud en nieuwe gaat het weer los. Eerst een krachtige zuidwester op nieuwjaarsdag. Daarna draait de wind naar noordwest die in een paar dagen weer opbouwt naar een mooie climax. Dat het daarbij flink kouder gaat worden is wel aannemelijk.


93 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 21 december 2016

Op de kortste dag van het jaar eindigt een van de langste golf- en windloze periodes van dit jaar. Vooral het vroege najaar heeft ons wel prachtige golven gebracht, met een aantal fantastische sessies. In deze periode zijn er massaal filmpjes en foto’s op Instagram gepost van de gaafste surf momenten in onze eigen Noordzee. Samen met Quiksilver en 6Surf hebben voor jullie vijf van de beste posts van de afgelopen ronde op een rijtje gezet. Bekijk hier de finalisten van de laatste ronde en stem op jouw favoriet.

Woensdag 21 december 2016
Een gigantisch lagedrukgebied trekt via IJsland weg naar de Barentszee. Het systeem diept nog even uit tot een hele diep put van 933 hPa bij de kern van het laag. Vanaf het front lopen de verzamelde fronten helemaal vanaf de Noordpool tot aan Spanje. Het front trekt over onze kust aan het einde van de middag met een toenemende ZZW wind. In de ochtend is het nog flat. In de middag steeds meer lijn en hoogte, met name in het noorden van Nederland. De wind is te aflandig om echt iets surfbaars in het zuidwesten te produceren. De regio midden en noord Z-H is de plek waar de windswell al eerste surfbare golven produceert. In de regen neemt de wind na 15:00 al af en wordt het de moeite op alle plekken ten noorden hiervan. Uiteraard zijn er ook best wel een paar golven in zuidelijk Zuid-Holland en Zeeland te vinden, maar in België blijft het gewoon echt zo goed als flat.

Donderdag 22 december 2016
Het laag van 933 hPa is inmiddels verder van ons vandaan gaan liggen boven het noorden van Rusland. De kerndruk is opgelopen naar 965 hPa en heeft aan kracht verloren. Eerder op de Oceaan is de swell bij Canada, Groenland en Engeland opgelopen naar gigantische hoogtes waarvan nu de pas de ‘resten’ gaan aankomen in Portugal, Spanje en Frankrijk. Mogelijk worden daar de condities weer net zo epic als vandaag tijdens de Nazaré Big Wave Challenge (live). Bij ons is het gewoon weer helemaal flat op alle spots. Er komt nog geen swell uit het noorden van dat laag, want het lag woensdag nog te ver weg.

Vrijdag 23 december 2016
Een nieuwe storm komt er aan en ligt dit keer een stuk dichterbij Europa. Het is een nieuwe depressie met een zeer snel koersverloop. Op donderdagochtend bestond de kern nog niet. Dit terwijl het in een paar uur tijd volwassen geworden lagedrukgebied op donderdagmiddag met 991 hPa kerndruk nog dichterbij Canada ligt dan bij Europa. De kern weet in slechts 24 uur tijd Schotland te bereiken en is dan uitgediept tot 959 hpA. Het gaat snel harder waaien. Voor het zover is kan er op vrijdagochtend in Noord-Holland nog gelongboard worden zonder wind. Het is niet hoog, maar het tij staat goed en de golven komen uit het westen van de wind die in de nacht van donderdag naar vrijdag even wat harder was. Vrijdagmiddag staat er net als woensdag een (vrij) krachtig wind uit ZZW die aan het einde van de dag weer een aantal windlijnen kan afleveren in het noorden. In het zuiden blijft het flat, want de wind is te aflandig.

Zaterdag 24 december 2016
Het bij de nieuwe storm behorende frontensysteem trekt in de nacht van vrijdag naar zaterdag al over. De wind draait dan van zuid naar west waardoor de golven eindelijk overal echt hoogte meekrijgen. Het front zelf laat al een eerste swell achter die zaterdagochtend de moeite kan zijn in het midden en noorden. Uiteraard staat er gewoon een onshore wind, maar die is in de vroege ochtend nog lang niet zo hard als in de middag. In het zuiden(zuidwesten) is het beter om te wachten tot die wind juist harder wordt. De swell van het front zal daar in de ochtend namelijk nog niet voor echte hoogte zorgen. Dat doet de wind pas in de middag wanneer het getij de andere kant op draait.

Zondag 25 december 2016
De storm op eerste kerstdag 2016 is afkomstig van een kleine venijnige randstoring. Juist die brengen meestal de beste golven, omdat de wind er meer op kleine schaal rondom heen draait. Of het aan onze kust ook gaat stormen is nog maar de vraag. De wind van zaterdag heeft waarschijnlijk meer impact omdat die meer aanlandig is. De windrichting op zondag is meer echt zuidwest en op veel plekken dus sideshore. In Noord-Holland wel gewoon onshore met onmogelijke blown-out christmas golven.

Maandag 26 december 2016
Van zondag naar maandag draait de wind over de Noordzee van ZW naar NW en blijft lange tijd nog hard doorstaan. Op maandag hebben we onze eigen Noordzee Challenge in het zuiden van de Benelux. Vooral België en Zeeland pakken de swell goed op en hebben de meest gunstige wind in de loop van de dag. Elders blijft het behoorlijk blown-out met recht aanlandig wind en te hoge golven om naar buiten te kunnen. Aan het einde van de middag is het afgaand tij, dus dan zou het misschien wel kunnen lukken als de stroming naar buiten gaat.


19 surf-reports vandaag

De hoogste golf ooit was 4 feb 2013

Nu bij ons in de Noordzee op dit moment records worden gebroken met de kleinste golven ooit, werd afgelopen maandag bekend dat de grootste significante golfhoogte op een meetboei net geen 19 meter bedraagt (62,3 ft). Deze ruim ‘zes verdiepingen’ hoge golf werd op 4 februari 2013 gespot door een boei op de Atlantische Oceaan tussen IJsland en Groenland tijdens de storm “Pille“. Het is voor Noordzee begrippen bijna niet voor te stellen, aangezien het stuk Noordzee voor de Nederlandse kust niet eens 19 meter diep is. Toch komen er in de Noordzee ook zeer hoge golven voor. Lees meer…


50 surf-reports vandaag