Surfweer Zaterdag 24 juni 2017

Een depressie tussen IJsland en Noorwegen zorgt dagenlang voor surfplezier. Eerst nog met veel wind, vooral op zaterdag. Zondag ligt de kern van het laag nog het meest gunstig, midden in de Noordzee. Het Surfana festival in Noord-Holland had geen betere periode kunnen treffen. Kom gezellig langs voor een surfje, dansje of een clinic. Wel de nodige reserves inbouwen voor maandag, want dat gaat wel de beste surfdag worden. Lees meer…


100 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 20 juni 2017

Golven in zicht! Na een veel te lange flatness gaat de wave-engine weer aan deze week. Vanaf vandaag kan er iedere dag gesurft worden. Niet meteen heel spectaculair, maar de low pressure systemen zijn in ieder geval weer terug in de buurt van de Noordzee. Groot pluspunt: het zeewater is inmiddels opgelopen boven de 18 graden!

Dinsdag 20 juni 2017
Ochtend en middag nog helemaal flat. Een koufront behorend bij een depressie die over Scandinavië trekt zorgt in de middag voor veel wind. Of eigenlijk de combinatie van de koude lucht boven zee en de warme lucht boven land zorgt voor een felle toename van de wind uit het noordoosten. In dit soort situaties heb je twee dingen nodig. Ten eerste een zuidelijke spot, bijvoorbeeld in Zeeland of België (hoe zuidelijker hoe beter). Ten tweede een getijstroom naar de kust toe en tegen de richting van de wind in. Dat eerste is te regelen. Dat laatste wordt lastig, omdat het pas na zonsondergang hoogwater wordt. Toch is vandaag surfen weer mogelijk. Ook in Zuid-Holland zal de wind iets opblazen waarop goed te fun- of longboarden valt. Voor N-H wordt het een stuk lastiger. Er ligt ten noorden van die provincie immers geen land om op te warmen.  Daardoor zal de wind daar niet voldoende toenemen vanmiddag.

Woensdag 21 juni 2017
Niet alleen het koufront brengt golven, ook vanaf de kern van het laag bij Scandinavië komt swell onze kant op. Deze is echter heel klein. Te klein voor golven in België, Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. Wel pakt de zuidelijke regio nog een restswell van de noordoosten wind mee. Vooral in Belgie is het dan met opkomend eind van de ochtend nog net leuk te surfen. Mooie stranddag met een paar golfjes, maar kom op tijd. Dat is voor het noorden juist andersom. De swell vanaf Noorwegen duurt er wel even over om hier te komen. Vanaf het noorden van Engeland nog zo’n 24 uur minimaal. Nu staat er nu al iets van golven uit het noordwesten gemeten op de boeien. Dus is het woensdagmiddag in N00rd-Holland al snel te surfen. Shortboarden gaat niet lukken.

Donderdag 22 juni 2017
De start van Surfana (vanaf 18:00). Het is in de ochtend nog helemaal flat hoewel er voor de surflessen nog wel iets van swell over is. De hitte wordt afgestraft met een frontaal systeem waaruit een mooie Noordzee depressie wordt geboren. Eind van de dag wind en golven. Wel allemaal recht aanlandig en dus geen cleane lijn. Maar de golfhoogte is terug en de temperatuur op het strand is weer van hetzelfde niveau als dat van het zeewater. Het is in de avond nog wel compleet laagwater. In het zuiden zul je dus niet moeten zoeken, maar zuid en noord-holland kan nog wel goed te doen zijn in de avond. Daarna meteen door naar het eerste podium van Surfana Festival. Ook voor een losse dag zijn er nu nog tickets verkrijgbaar! Het festival duurt tot zondagavond en ligt perfect gelegen in een duinpan achter Bloemendaal aan Zee. Surfen en dansen dus!

Vrijdag 23 juni 2017
Het is niet ondenkbaar dat de depressie van donderdag een mooie swell achterlaat.  Alleen vrijdagochtend kan die goed doorkomen. In de middag gaat het namelijk waaien uit het zuidwesten. Uiteindelijk komen er uit deze richting natuurlijk ook weer golven, vooral aan de kust van Noord-Holland. Hoewel er in zuidwesten afhankelijk van de windsterkte ook prima te surfen zal zijn. Tevens trekt er een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee langs. Het weekend kan dus golfrijk verlopen. Veel golven, maar wel steeds minder dan 1 meter hoog. Hoewel over de exacte hoogte op deze termijn nog niet heel veel te zeggen valt.

Wetsuit-advies, zeewater 18 gr
Vanavond:   3/2 mm wetsuit ivm wind
Woensdag: 3/2 ochtend, shorty middag
Donderdagavond 3/2 mm wetsuit
Vrijdag:  3/2mm (afhankelijk van de wind)


62 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 13 juni 2017

Het lagedrukgebied heeft weer plaats gemaakt voor een hoog en dat betekent rustig weer. Toch komt er nog wat swell binnen van het oceaanlaag dat gisteren overtrok. Zowel dinsdag als woensdag kleine golven. Donderdag komt het volgende oceaanlaag al dichterbij met de eerste windtoename en een paar golfjes. Vrijdag is het beter raak met wind en hogere golven.

Dinsdag 13 juni 2017
Na een onstuimige dinsdag zie reacties in het vorige bericht ligt het lagedrukgebied inmiddels boven Scandinavië. De wind op de Noordzee is daardoor gedraaid van WZW naar WNW. In eerste instantie lijkt de swell niet zo veel voor te stellen, maar waarschijnlijk zit er toch wel een metertje in het vat. Helemaal in het noorden, op de wadden. Want daar is WNW altijd de meest gunstige richting. In Noord-Holland is er ook wel een heuphoog golfje te vinden. In het zuiden wordt het wel heel klein, steeds kleiner. Heel veel swell komt daar eind van de middag niet bij. Dus wat je op de webcams ziet is ongeveer ‘what you get’. Hou rekening met elkaar en check de surfregels.

Woensdag 14 juni 2017
Er kan nog wat laatste swell binnenkomen, maar dan moet je wel in de ochtend gaan. Het is heel vroeg hoogwater, maar gelukkig ook al heel vroeg licht. Verwacht niet meer dan een kwart meter klein en kort, maar wel ultra uber clean, omdat de wind uit het oosten komt. Dinsdag is dat nog niet het geval, ook in de avond lichte onshore. Wel sterk afnemend.

Donderdag 15 juni 2017
Het rustige weer van dinsdag en woensdag duurt niet lang en wordt donderdagavond al onderbroken door het dichterbij komen van een volgende oceaandepressie. Waarschijnlijk is het donderdag nog flat, maar gaat het in de avond al wel waaien.

Vrijdag 16 juni 2017
Vrijdag staat er de hele dag een matige noordwester. Hoewel de wind niet heel erg hard is, worden de golven wel steeds hoger. Uiteraard vanwege de langere fetch vanuit het noorden. In de namiddag of avond draait de wind weer iets naar zuidwest op nadering van een warmtefront. De golven zouden dan wat cleaner moeten worden. Goed begin van het weekend.

Weekend verwachting
Zaterdag ook een noordwesten wind, maar minder hard en hoog. Prima te surfen, dat wel. Ook zondag wind uit die richtingen maar waarschijnlijk al minder hoog (wel cleaner). Een betere noordwest komt daarna terug p de kaarten staan. Natuurlijk nog veel te ver weg. Maar de modellen hebben deze oplossing als oper en controle uitvoer er in zitten. Je zou dus alvast voorzichtig naar de maanstanden voor de 19e t/m 22e kunnen kijken om de juiste momenten niet vast te hoeven zitten met onnodige afspraken. Voor het weekend dat daarop volgt helemaal alles aan de kant schuiven. Want dan is het op en tot genieten op de 5e editie van het Surfana Surf Festival aan het strand in Bloemendaal aan Zee!

Wetsuit-advies, zeewater 17 gr
Vandaag: 3/2 mm zonder schoenen
Woensdag: 3/2 mm wetsuit
Donderdag: shorty of 3/2 mm wetsuit maar ws geen golven
Vrijdag: 4/3mm of 3/2mm, bescherm je oren van de wind.


116 surf-reports vandaag

Surfweer Zondag 11 juni 2017

Oceaan Laag ‘Karl’ komt zondag al dichterbij met een koufront en wind eind van de middag. De kern van het laag komt maandag over de Noordzee met de hele dag wind en later een staartje swell. Die zou voor dinsdag weer eens cleane golven kunnen gaan zorgen. Klein maar fijn op de meeste plaatsen. Lees meer…


64 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 6 juni 2017

Een periode van westcirculatie die we vaker in de herfst en winter zien, is vandaag van start gegaan! Dat betekent veel regen, wind maar ook veel golven! Vandaag strekt een stormachtige zuidwester over en ook woensdag waait het hard tot stormachtig op zee. Donderdag lijkt een van de betere dagen te worden met wind en swell. Lees meer…


116 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 31 mei 2017

We hebben deze week al een paar golven gehad, maar het beste moet nog komen. Een noordwestelijk windveld beweegt vandaag van Engeland naar Noorwegen en geeft kortdurend een goede puls van golven richting onze kust. Op de Oceaan ligt een krachtig lagedrukgebied met daarnaast een hoog die de swell iets te snel naar het westen doet afbuigen. Wel goed voor een Franse surf-bestemming als deze Surf Inn natuurlijk! Maar voor Nederland is het beter als de lagedrukgebieden op de Oceaan wat minder krachtig zijn.

Woensdag 31 mei 2017
Het blijft een groot deel van de dag nog flat. Op de A12 boei zien we de eerste swells (of windswell) uit het noordwesten pieken naar 1,5 meter rond het middaguur. Het duurt in de regel dan nog 15 uur voordat deze golven in Zuid-Holland zullen arriveren. Dat is dus niet meer voor zonsondergang vanavond. Op de wadden en het noordwesten komt het eerder binnen en de getijden zijn gunstig. Met hoogwater in de avond kan er al gesurft worden. Uiteraard kan dat in Zuid-Holland ook wel, maar daar zijn het vooral beginnersgolven. Verder komt er nog een matige zeebries te staan uit het noorden. Daar worden kleine golven in de regel ook niet al te best van. Met golven van een meter of hoger is dat minder het geval. Kortom, vandaag maar overslaan of naar het noorden gaan. Daar gaat de onshore wind ook eerder liggen in de avond. Hou de webcams in de gaten om niet teleurgesteld aan de kust te stranden zonder echte golven.

Donderdag 1 juni 2017
Eigenlijk loopt er de hele dag voldoende swell om te kunnen surfen in Zuid-Holland en Noord-Holland. De wind is overal variabel of aflandig en de golven zijn dus superclean. In Zeeland moet je echter al met hoogwater zijn, zo vroeg mogelijk op de dag. Het tweede hoogwater kan ook, dat valt ergens in de avond maar de golven zullen dan veel lager zijn. En er is dan altijd kans op wat zeewind, vooral in het zuidwesten. Op de wadden staat er in de ochtend veel swell. Daar kan ook nog in de middag een goede hoogte zijn vanwege het hoogwater. In Noord-Holland ook, maar daar stroomt het al eerder leeg aan het begin van de middag. Wel zijn de golven daar hoger dan in Zuid-Holland. HOe verder naar het zuiden, hoe minder er zal binnenkomen. In België is het met kniehoog niet echt de moeite om er voor naar de kust te rijden.

Vrijdag 2 juni 2017
Vrijdag weinig swell en weinig wind. Dat laatste is wel gunstig mocht er toch nog een restje van de noord-swell over zijn. Voor de surflessen is het waarschijnlijk prachtig. Een tweede windveld tussen Noorwegen en Spitsbergen geeft nog dagenlang kleine swell van 20 cm hoogte. Op de beste momenten kan dit een golf van 40cm opleveren.

Zaterdag 3 juni 2017
Naast de mini-golfjes van heel ver, gaat het zaterdag matig waaien uit een noordwestelijke richting. Het duurt dan de hele dag voordat de hoogte een beetje is opgebouwd, maar waarschijnlijk kunnen we in de avond wel genieten van een zonsondergang sessie. Richting het zuiden zijn de de golven kleiner. Rond Noordwijk en in N-H kan het tot heuphoog worden. Nadelig is wel dat hoogwater pas net na zonsondergang valt. Gunstig is dat de wind dan waarschijnlijk al lang is afgenomen.

Lange termijn vooruitzichten
Zondag en maandag gaat het waaien. Hoeveel is nog niet te zeggen. De richting is zuidwest en het moet dan altijd behoorlijk doorzetten voor dat er ook echt wat golven gaan komen. Sowieso wordt het surfdorp in Zandvoort voor het weekend opgetuigd. Of er nu golven zijn of niet. Op zondag is de windpiek pas laat in de avond en neemt in de nacht alweer af. Op maandag is dat ook het geval. Gelukkig is het nog onzeker en kan het dinsdag/woensdag ook nog stevig waaien. Op de hele lange termijn zijn horrorscenario’s te zien in de ECMWF pluim met hittegolven en hogedrukgebieden in de buurt. Ook komt het GFS model komt met deze uitvoer in de controle en oper-runs. Het zou zo maar eens een heel hete Surfana kunnen worden dit jaar op de 22e t/m 25e van juni. Er zijn nog enkele tent plekken beschikbaar, dus snel boeken!

Aanbevolen wetsuit-diktes (zeewater 14-16 gr):
Woensdag: 3/2 mm wetsuit
Donderdag: 4/3 mm en schoentjes 3mm. In de middag 3/2 mm.
Weekend: 4/3 mm wetsuit bescherm oren ivm wind


130 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 29 mei 2017

Na een lange periode van flatness en hittegolven zijn er vanaf vandaag eindelijk weer echte golven te vinden in de Noordzee. Allereerst kwam er vanochtend een uiterst zeldzame vloedgolf over de stranden van Katwijk naar Zandvoort rollen. Veroorzaakt door luchtdrukverschillen voor en na de onweerszone die op zee lag. Van de video’s die er van gemaakt zijn zou je zeggen dat het de langste rit in Nederland ooit gesurft had kunnen opleveren. Ook was er veel schade zo te zien. Dit soort golven zijn natuurlijk praktisch onmogelijk te surfen. Het is er maar een (en een tweede kleinere) en ze komen altijd compleet onverwachts. Ook is het niet verstandig om met onweer de zee in te gaan. Gelukkig is normale deining wel goed te forecasten, hoewel dat voor vandaag nog best een lastige is!

Maandag 29 mei 2017
De kleine swell die onderweg is, komt volgens de berekeningen aan het eind van laagwater aan in Noord-Holland en heeft daarna nog een paar uur nodig om door te komen tot in Zuid-Holland. De metingen op de A12 boei geven een periode van ruim 6 seconden (150 mhz) en een hoogte van 100cm significant. De J6 boei die al een heel stuk dichter bij de Nederlandse kust ligt, geeft een waarde van 80cm met dezelfde frequentie. Haal daar nog 20cm van af en je hebt ongeveer de swellhoogte die bij ons aan de kust wordt verwacht vanavond. Alles hangt nu verder af van het getij en de wind. Op de meeste spots lijkt dat wel gunstig te gaan verlopen. Er komt wel iets van zeewind te staan, maar die neemt vanavond al snel af. In de avond trekt een buienlijn weer van zuid naar noord, maar verwacht wordt dat de meeste buien over land zullen trekken. Wel geeft dit een uurtje meer ZW wind aan de kust, waardoor de golven minder clean zijn. Als het slechte weer eenmaal gepasseerd is, wordt de wind meer zuid en zal het ook weer cleaner worden. Overigens waait het rond Texel en in de kop van Noord-Holland vanmiddag tot windkracht 6 uit noordoost. Het windveld is vrij lokaal, dus heeft niet direct invloed op de swell. In principe zou het zelfs kunnen helpen de golven sneller onze kant op te krijgen. Helaas voor de wadden is deze wind gewoon schuin aanlandig, met de nodige rommel. Uitzondering is Texel, waar de noordooster genoeg aflandig staat. Maar ook nog te hard, pas vanavond laat kan er daar een beetje gesurft worden. Verder is het vooral een kwestie van afwachten vandaag. Webcams in de gaten houden en gaan als ze staan!

Dinsdag 30 mei 2017
Er is een kleine kans dat de noordswell er in de vroege ochtend nog even wat moois geeft, maar waarschijnlijk gaat de zuidwestenwind al te snel voor problemen zorgen. Gevolgd door golven uit het zuidwesten, maar die zijn klein en niet zo krachtig. Perfect beginners-surfweer, met de beste condities in Noord-Holland. In de avond is de wind vrij krachtig windkracht 5, maar in de regel moet het minimaal 6 bft waaien om bij zuidwest wat hoogte te krijgen. Dat doet het verder op zee wel, voor de kust van Noorwegen en Denemarken!

Woensdag 31 mei 2017
In de loop van de middag worden de golven steeds beter en wordt de wind minder. Deze swell is een stuk makkelijk te forecasten dan die van deze maandag. Getijden vallen gunstig, d.w.z. opkomend en hoogwater in de middag en avond. In Zeeland en België wel een heel stuk kleiner dan langs de Noord Hollandse kust (en deel Z-H). Dat komt omdat de swell nu veel meer westelijk is en de Noordzee naar het zuiden toe steeds smaller wordt. Dat scheelt toch snel meer dan de helft aan golfhoogte. In het noorden wordt het woensdag zeker 1,5m hoog terwijl er in het zuiden golven van 0,5 tot 0,75m hoog worden verwacht. Wel veer cleaner, want in het zuiden gaat de wind eerder liggen dan in het noorden.

Donderdag 1 juni 2017
De maand juni gaat goed van start met goede golven zonder dat het waait. Eigenlijk loopt er de hele dag wel voldoende swell. In het zuiden moet je echter al met hoogwater zijn, zo vroeg mogelijk op de dag. Het tweede hoogwater kan ook, dat valt ergens in de avond. Hoewel er dan altijd kans is op wat zeewind, vooral in het zuidwesten. Op de wadden staat er in de ochtend ook nog een onshore wind. Daar kan ook beter nog even gewacht worden tot de middag. Ook kan er in de kop van Noord-Holland in de ochtend nog wat wind staan, maar dat neemt daar in de loop van de ochtend al snel af. Uiteindelijk zijn er overal cleane golven met weer dezelfde verschillen in hoogte als op woensdag.

Lange termijn:
Vrijdag weinig swell en weinig wind. Dat laatste is wel gunstig mocht er toch nog een restje van de noord-swell over zijn. Voor de surflessen is het waarschijnlijk prachtig. In het weekend is het onrustig op de Noordzee met meerdere lagedrukgebieden boven zee. Zondag lijkt de beste dag, omdat het dan eerst vrij krachtig waait. Zondag waait het minder, maar dan is er juist wel een kans op cleanere golven.

Aanbevolen wetsuit-diktes (zeewater 14-16 gr):
Maandag: 3/2 mm wetsuit zonder schoentjes
Dinsdag: 3/2 mm wetsuit (schoen optioneel)
Woensdag: 4/3 wetsuit, schoen 3mm
Donderdag: 4/3 mm schoentjes 3mm (middag 3/2 mm)
Weekend : 4/3 mm wetsuit bescherm oren ivm wind


54 surf-reports vandaag

Surfweer voor vrijdag 19 mei 2017

Wind brengt golven. Na de eerste tropische dag van dit jaar komt de wind wel uit de goede richting om golven te brengen. De windkracht is echter niet voldoende. Perfect voor de surflessen in vooral Noord-Holland omdat het daar net iets meer gewaaid heeft. Verder is er geen swell op de Noordzee. Die wordt wel verwacht voor vrijdag en mogelijk ook zaterdag. Daarna is het weer een tijdje flat. Tot medio volgende week de noordwestelijke stroming er weer in komt!

Vrijdag 19 mei 2017
Een mooi klein laag met de duitse naam “Dankmar” trekt van Spanje via Frankrijk en over Nederland de Noordzee in. In het zuiden staat er in de ochtend al een sterk windveld pal op de kust. In België en Zeeland geeft dat meteen al golven en wanneer de wind en golven naar ZW draaien is het zeker de moeite om met laagwater een surfje te pakken. Dat is dus eigenlijk al tijdens het tweede deel van de ochtend. In Zuid-Holland vanaf dan ook de eerste hogere windgolven van 1m+, hoewel het waarschijnlijk beter wordt als de wind later weer wat gaat liggen. Gunstig aan de kleine vorm van het laag is dat er een meer westelijke richting van de golven wordt verwacht terwijl de wind gewoon zuidwest is (of wordt). Dat maakt het dan meestal toch even wat cleaner, hoewel echt clean het niet zal zijn. De golfperiode is heel kort, dus de ritten zijn dat waarschijnlijk ook. In Noord-Holland komt de windswell nog een aantal uren later. De wind gaat daar pas luwen na 18u (kop van N-H zelfs pas na 20u). Voordeel is dan wel dat het ook in de avond nog de moeite is. Mogelijk komt er voor Zeeland/België ook nog een staartje NW-swell opkomen wanneer de vloed er in komt ’s avonds laat. Ook in Zuid-Holland is die kans aanwezig. Ofwel, de hele dag goed in de gaten houden. Het is was onzeker, maar gesurft wordt er!

Zaterdag 20 mei 2017
Met hoogwater in de ochtend kunnen er nog een paar golven uit het noordwesten binnen komen rollen. Dat zou mooi zijn voor het surf-project, op diverse locaties in Nederland. Het project heeft als doel kinderen met down, autisme en adhd de stoke van het surfen mee te geven.
Er staat zaterdag ook een beetje wind uit zuidwesten. Heel veel harder dan windkracht 5 gaat het niet waaien en dus blijven de windgolven vrij klein. Als de noordwest restjes in de middag op zijn, kunnen die windgolven in het noorden wel iets hoger zijn omdat daar de fetch wat langer is. En eindelijk zijn de watertemperaturen weer terug op een handschoen/cap/schoenloos niveau! Ps: schoentjes kunnen nog wel lekker zijn.

Lange termijn
Zondag en maandag flat. Dinsdag draait de wind alweer naar west en geeft in het zuiden al de eerste windchop. De wind hoort bij een lagedrukgebied dat nu al in wording is op de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada. Dat geeft al iets meer zekerheid op de lange termijn. Dat blijkt uit ook de laatste pluim voor volgende week. Vanaf woensdag dus een aantal dagen west of noordwest met steeds hogere golven. Als de wind later in de week eenmaal gaat liggen, wordt het helemaal mooi. Dat zou ook pas in het weekend van hemelvaart kunnen gebeuren.

Aanbevolen wetsuit per surfdag:

Donderdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm
Vrijdag:  4/3 wetsuit, schoen 3mm
Zaterdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren
Woensdag: 4/3 wetsuit (3/2 nog net iets te fris met water 14gr).


136 surf-reports vandaag

Surfweer voor Donderdag 18 mei 2017

Tot donderdag is het nog flat. Vanaf dan slaat het weer om in een koeler weertype met af en toe ook meer wind. Wat dat betreft waren de afgelopen 7 dagen wel heel saai. Alleen zaterdag was natuurlijk genieten van de alle boards van de O ‘Neill Shape Off en de uitreiking van de eerste prijs. Ad Haasnoot gaat met zijn vriendin op reis naar Frankrijk waar twee O’Neill teamriders zijn board gaan testen. Omdat het board is uitgerust met FCS finboxes, hier een kleine tip om de juiste fin bij de rider uit te zoeken via een handig selectie-systeem.

En over Frankrijk gesproken, daar gaat het momenteel wel behoorlijk los. Er staan daar de hele week golven van 1,5m hoog met een periode van 10-12 seconden. Enige probleem is dat de onshore wind er vanaf donderdag inkickt. Voor het weekend is de lange rit er naar toe dan al niet meer de moeite waard. Na het weekend waarschijnlijk weer wel. Het invallen van de onshore wind heeft alles te maken met de verandering van het weer bij ons op donderdag. Een koufront dat loopt vanaf Noord-Afrika tot aan het bijbehorende lagedrukgebied boven IJsland komt heel langzaam dichterbij. Op woensdag komt er een knik in boven het kanaal, ook wel een ‘golf in het front’ genoemd. Van hieruit ontstaan een vlak lagedrukgebiedje dat donderdag de Noordzee optrekt. Dit soort weersystemen zijn altijd erg lastig exact te forecasten. Maar we doen hier een poging.

Donderdag 18 mei 2017
In de vroege ochtend draait de wind van zuidwest naar noordwest en neemt toe tot maximaal windkracht 5 op zee. Er kan dan meteen gesurft worden met long- & funboards vanwege het samenvallen van de wind het getij. Wel zijn de golven vrij slap door het ontbreken van echte wind. Iets meer periode komt na een tijdje pas, alleen is het getij dan alweer afnemend. Het blijft wel de hele dag te surfen. In de avond wordt er opnieuw een push verwacht met minder wind. Of dit moment beter is dan de ochtend is te betwijfelen.

Vrijdag 19 mei 2017
Geen swell. Of het lagedrukgebied moet zich meer uitgesproken ontwikkelen op donderdag. Er trekt wel weer nog zo’n klein lagedrukgebiedje over. Dit keer meer over het centrum van Nederland. Gevolg is wel dat de wind aan de kust uit het westen komt. Nu is het wel sowieso de avond dat de betere golven zouden kunnen arriveren. Weer geen shortboardgolven, maar prima met longboard, fun of sup-board.

Zaterdag 20 mei 2017
Het langzame koufront is eindelijk verder doorgetrokken over Duitsland richting Oost Europa. De kern van laag bij IJsland/Ierland komt nu een stuk dichterbij, wat met name voor wind zorgt uit het zuidwesten. Heel veel harder dan windkracht 6 gaat het niet waaien en dus blijven de golven nog vrij klein. In het noorden iets hoger, omdat daar de fetch langer is. Eindelijk zijn de temperaturen wel weer terug op een handschoen/cap/schoenloos niveau. Hoewel schoentjes nog wel lekker zijn.

Aanbevolen wetsuitdikte per surfdag:

Woensdag: boardshort-dag!
Donderdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm,
Vrijdag:  4/3 wetsuit, schoen 3mm
Zaterdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren!


31 surf-reports vandaag