Windwaarschuwing Donderdag 24 februari 2022

Niet al te beste vaarcondities door het onstaan van een lagedrukgebied op het polaire front dat om 11u overtrekt. Tot die tijd nog wel een ZZW 23-29kn en laatste uur toenemend 27-38kn in N-H met regen. Rond 8u nog even droog, dus dan zou Zvoort. IJmuiden, Wijk nog wel gaan. In zuiden iets later het front, tot 11u vaarbaar op Slufter, Rockanje, Borssele en Zeeland binnenwater, maar pas op bij nadering koufront op windmax van 40-45kn ineens. Die zit met name op de Bdam, ouddorp en Slufter in de forecast, maar kan ook iets zuidelijker of noordelijker uitpakken. Van 11:30-14u vrij veel regen en daarbij ook vaak windvrij en dan weer een vlaag van 25kn. Geen vaarweer. Achter het polaire koufront volgt nog een trog en die ziet er helemaal extreem uit. Tenminste, voor de vlaamse westkust met kans op 30-55kn WZW een kort moment van 14-15:30u. Uiteindelijk wordt het einde middag minder buiig, wellicht is dus laatste uur voor donker nog het best met west 30-40kn en iets minder kans op een bui en uiteindelijk ook opklarend als alles snel genoeg is gepasseerd. Mooiste spots i/h zuiden, want daar als eerst al droger 16:30u op Bdam, maar ws ook Vpolder, Cadzand en hele kust van BE. Tij is wel niet ideaal met vol opkomend vloed. Dan is Zeeland wat beter en bv ook Ouddorp, maar stroomt daar ook wel sneller door opkomend. Best dus op spots blijven die daar minder last van hebben. Ook Oostvoornestrand, naast Slufter of Zmtor en Schev ook nog te doen met hard side-on west 33-42kn tot zonsonder. IN N-H komt het allemaal net wat later over en is eigenlijk ook te aanlandig W-WNW. Harde onshore 34-44kn om 18u (daarna snel donker). Binnenwater komt nog niet door voor donker. Is tot 11 a 12u nog wel een ochtendmogelijkheid 20-25kn ZZW op Hoorn, Mirns en ook Almere. Horst te aflandig en 15-22kn minder kansrijk. Wind gaat net voor het front 11:30u a 12u wel even naar 30kn voordat de regen lostbart. Minder extreem dan a/d kust.

———————————–
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!
Ga naar surfweer.nl/windsms/ en doe de proef!
———————————–

Vrijdag mooi 27-36kn meest droog weertype, maar wel occlusiefront met vooral in nw NL buien van 11-14u. Zuiden blijft droger en pakt side/side-on condities in BE met laagwater, vooral voor het front tot 11u. Vanaf 13u is het meer WNW of zelfs NW, dus dan zou later op de dag IJmuiden nog best vaarbaar kunnen worden. Wel laagwater, maar stroming valt mee. Ook binnenwater later op de middag beter weer en wind blijft aan. Richting Stavoren en Friesland blijft het ook hard boven de 30kn, terwijl het in de ZW regio’s een paar kn mindert, maar nog goed blijft tot 16u 22-26kn. Daarna wel net onder de 20kn voor kust van BE en Zeeland. In N-H blijft het nog 20-25kn tot donker.

Zaterdag geen wind, maar van 12-14u wel foilkansjes op Rockanje met Z-ZZO 14-17kn. Daarna afnemend, blijft ook hele dag aflandig ZZO. Alleen in de kop van N-H meer Z-ZZW.

Wetsuitadvies Noordzee 7 gr C
Donderdag: Wetsuit 5/4mm met 5mm schoentjes 6mm hand en 2mm cap
Vrijdag: 5/4mm met vaste cap, schoentjes 6mm, handschoen 2mm
Zaterdag: 5/4mm met schoentjes, 3mm hand
Zondag: Een 5/4mm met cap, 3mm hand en 5mm schoen

Vergeet oorbescherming met deze koude wind.

Zondag OZO en midden op de dag 19-23kn mogelijkheden op binnenwater, Oostvoorne of slufter bv. Stuk meer wind dan zaterdag, alleen nog meer aflandig (dus niet ok op Rockanje. Maandag wordt wel weer genoeg Z-ZZW 18-21kn lichtweer. Dinsdag echter windstil. De dagen daarna ook niet veel en blijft eigenlijk tot halverwege maart vrij rustig. Af en toe wel een kans op 25kn WZW, maar nooit langer dan een halve dag zoals de weerkaarten er nu bij liggen.
  1. Vr ochtend eerst nog de buien vd occlusie: