Windverwachting Zaterdag 30 oktober 2021

Het waait zuidoost 19-22kn, maar het komt niet echt lekker door zoals afgelopen dagen. Tussen 11-13u even wat droger en een piekje naar 25kn, maar wel overal aflandig m.u.v. Rockanje, Maasvlakte en Slufter. Timing is lastig, maar zit net tussen 2 koufronten met de beste vaarcondities. Duurt niet lang, want 2e front met regen arriveert begin middag al in Z-H Zeeland en midden op de middag N-H. Daarachter is het wel geruime tijd droog. vanaf 15;30u al in Zeeland en Z-H zuid. Echter de wind valt flink weg op het moment dat het droog wordt. Zeeuws binnenwater nog maar 12-15kn, Rockanje en vooral Slufter en Maasvlakte nog wel 18kn prima lichtweer condities. De lage bewolking trekt weg, in Z-H zuid kan nog net een opklaring voorkomen. Is ook de enige regio met spots bij ZZO. IJmuiden is net wat te vlagerig en eerst nog te zuidoost. Kan nog wel net voor donker 17:30-19u, maar dan ook al side op Wijk/Castricum en trekt weer aan naar 19-22kn. Zvoort/Nwijk trekt niet genoeg aan en blijft te aflandig. Hoe noordelijker hoe beter, maar wel tot ruim na 17u wachten een uur na het front op bv Hargen, Petten etc. Texel met 20-25kn de beste plek v.a. 16:30u. Starten id regen, maar al snel droog. Amstelmeer is alleen 20kn tijdens de regen, daarna komt het niet terug. IJsselmeer zelfde probleem, lekker nat maar niet te. En vaarbaar 12-16u met prima 20-25kn op Mirns, Hoorn, Enkhuizen. Edam paar kn minder. Wind draait om 15:30u al naar zuid, dus Enkhuizen/Edam voor die tijd gaan. Windtoename zit echt pas tegen 12u, id ochtend dus nog maar iets van 14-17kn. Overigens blijft het i/h front met de zuid richting nog wel 1,5u lang doorgaan op Mirns en Makkum met ruim 25kn wind. Blijft het langst doorgaan in het noorden. Lauwersoog bv mooi 20-25kn en even droog tussen de fronten 13:30-15:30u ongeveer. Op wadden nog paar kn meer. Tijdens de windruiming van ZZO naar Z-ZZW om 16u staat er dik 30kn op Texel wad en Terschelling Groene strand.
———————————–
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!
Ga naar surfweer.nl/windsms/ en doe de proef!
———————————–

Zondag over land minder wind, maar aan zee juist veel meer. Is wel aflandig met een niet al te fijne occlusie die indraait. Buitengaats staat er al snel 40kn zuidoost, terwijl die aan de kust 20kn is. Tot 13u nog vaarbare condities op dezelfde spots als zaterdag. Daarna volgt regen en zeer wisselend windpatroon met vlagen en ook wegvallen van de wind. Komt dan eigenlijk niet meer goed voor donker, want de fronten passeren niet achter elkaar maar over elkaar (warm over een koufront).

Maandag stuk beter, pal zuidwest en ook boven land 30kn tot 14u. Daarna neemt het af en is/blijft vooral de kust nog goed. Helaas wel iets te aflandig in BE, maar voor Zeeland zit die prima. Tij is daar gunstig later op de middag, dus dat compenseert de windafname wel iets. Voor de spots zonder golven is de ochtend beter om te knallen (experts). Het kan wel regen heel af en toe, maar blaast zodanig snel weg. En er zitten geen fronten die over hoeven te komen. Die komen pas dinsdag met een totale windafname en vrij veel regen. De volgende goede dag volgt dan na de noordwester van donderdag over precies een week op vrijdag met een westzuidwest. Wordt dan ook weer iets beter weer met wat minder kou, ook in het weekend.

Wetsuitadvies Binnenwater 11 gr, Noordzee 14 gr C
Zaterdag: Minimaal 4/3mm met 3mm schoentjes
Zondag: 4/3 kan nog, schoentjes 3mm
Maandag: 5/3mm met schoentjes
Vergeet oorbescherming niet in deze tijd van het jaar!
  1. Twee koufronten. Tussenin even het best vandaag.