Windverwachting Vrijdag 15 mei 2020

Tweede helft middag een hele lichte NW 10-15kn in het zuiden (ook binnenwateren Zeeland) en neemt na 18u alweer af. Perfect foil (wing, wind of kite). Richting in noord NL is meer W-WNW en met 13-19kn superlichtweer vaarbaar, vooral op de wadden/lauwersoog. Blijft ook wat langer, tot 19u (groningen tot 20u). Vaarbaar mogelijk Workum en Harlingen. Oostkant IJsselmeer minder wind en nauwelijk vaarbaar. Ook randmeren weinig. Begin avond wel even 12kn foilen, richting is NW. Eerder is de bewolking nog een remmende factor, hoewel de wind al v.a. 15u in tussenpozen kan opkomen. Meeste luchtdrukverschil zit rond 16u. Ook aan e kust van Z-H en Zeeland, waar het lichtweer vaarbaar 12-15kn is op Bdam, Slufter, Oostvoorne, Zmotor. Na 18:30u neemt het sterk af, als eerst is de wind in Zeeland weg. In de kop van N-H blijft het licht aanlandig tot donker.

———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan! Zie surfweer.nl/windsms/ voor de opties!
———————————————-
Zaterdag tussen 8-11u kortdurend ZW op een licht frontje, nauwelijks vaarbaar maar wel 17-21kn rond 9-10u van zuidelijk Z-H tot aan Den Helder. Na de regen draait wind NW en neemt eerst af. Daarna weer een toename midden op de dag gaat het naar 15-20kn pal aanlandig WNW-NW langs bijna de hele kust. Alleen BE paar kn minder en Zeeland neemt na 17u al weer af. Z-H en vooral N-H blijven lang goed lichtweer condities houden (en uiteindelijk ook zonnig). Het tij is niet echt een obstakel, want wind staat recht op de kust. En met het laaste helft v/d maan is het al zo goed als doodtij. De branding zal wel lastig zijn om buiten te komen (1m swell). Een spot als IJmuiden of Slufter/Rockanje, Oostvoorne is dan makkelijker. Met het afgaande tij stroomt het in principe de hele 2e helft vd middag van noord naar zuid langs de kust. Maar omdat het WNW is, zal de wind eerder zuid naar noord stroming veroorzaken. Op zich in Z-H de meest gunstig side-on condities (bv Kijkduin of HvH), alleen wel een paar kn minder windgunstig dan N-H. Op binnenwateren is de wind 2e helft middag bijna net zo veel als ad kust. Vooral op het midden van het IJsselmeer, maar ook Hoorn, Workum en zelfs Horst/Muiderberg met een paar kn toch nog vaarbaar, piekt van 16-19u. In Zeeland 15-17 en is rond 18u alweer afgenomen. Ook in BE is de wind minder en veel sneller weg, meeste kans op lichtweer vaarbaar dan toch maar einde ocht met de WZW 16kn of het moment van NW draaiing 15-17u met ook zo’n 16kn voor vlaamste kust. Vrouwenpolder, maar vooral Bdam al een paar kn meer, maar nemen ook na 17u al weer af. Hoe noordelijker, hoe langer de wind blijft.

*Zondag* veel minder dan zaterdag. Alleen op de wadden zit nog een 15kn west in de vroege ocht, neemt dan weer af maar toch tussen 14-17u naar 16-20kn WZW. Pas, wel op want id avond neemt het weer af en draait het ZW ip WZW. In de Kop van N-H iets minder muv Texel noord. In zuidelijk N-H kan er heel ms gefoild op IJmuiden met pal onshore 12kn. Elders te weinig wind of te lastige zee, met hogere deiningsgolven. Ook in Zeeland/BE geen zuchtje wind, maar update volgt later want is nog onzeker.

*Maandag* kans op zuidwest 20kn. Zeker op de wadden is die kans vrij groot. Beste opties vroeg op de dag, maar voor de wadden is er een tweede moment met windtoename.

*Dinsdag* ruimend NW, later NNO met eind vd dat zee-thermiek in ZW regio’s 15-19kn id avond pas.

Kortom, de korte termijn staat vol met lichtweer opties. De pluim is vooral id windstoten postief en geeft za, zo, ma bijna elke dag max stoot van 25kn aan. Volgende bericht volgt morgen-avond met meer details.

Wetsuit-advies water is 10-12 gr Celcius :
Vrijdag: Een 5/4mm losse cap, schoen 5mm
Zaterdag: 5/4mm losse cap, hand open of 2mm, schoen 5mm
Zondag: Wetsuit 4/3 of 5/4mm, schoen 3mm
Maandag: 4/3mm 2mm cap, schoen 3mm
  1. De pluim laat in de max wind lijntjes toch serieuze windvlagen zien t/m maandag.
    Op de juiste plaats en tijdstip kan er met de grotere maten prima gevaren worden.