Wind update Dinsdag 25 mei 2021

Vanmiddag wel wat buiig weertype, maar toch prima vaarbaar tussendoor. Ook binnenwater trekt aan, vooral na het front van 14u steeds beter te doen op ook het IJsselmeer met 22-26kn west en opklaringen. Na 18;30u wel wat minder, maar blijft 20kn af en toe dus prima nog tot donker op Workum en meest droog. Kust al veel eerder de wind, vorige bericht blijft geldig. In de ZW regio’s 25-29kn W-WNW tot 11u nog weer een bui kan komen. Van 11-14u is er dan ook vrij veel stroming aan zee. Daarna het best tot 17u of in BE ook weer toenemend 29-35kn puur side zw na 20-22u. Windveld komt ook binnen op Borssele, Domburg maar nog niet op Ouddorp/Bdam. Daar liefst WZW 20-25kn 17-20u of met de windpeak 22-29kn va 12-15u. Z-H zuid paar kn minder, tot 12u nog met gunstig laagwater. Van 12-16u hoogwater stroming en trekken zo nu en dan wat buitjes over. DW dus best tot 14u of wachten tot 2e helft middag want blijft goed wordt nog beter side ZW-WZW einde middag/begin avond. Alleen rekening houden met het occlusie front dat niet haaks maar evenwijdig aan de wind parten gaat spelen v.a. 19 a 20u. Hangt ergens tussen Kijkduin en Zvoort en haalt de wind er uit. Naar noordelijk N-H en lager Zeeland blijft het dus beter waaien. N-H iets minder, maar van 13-17u toch gewoon 25kn west. Wind WZW wel erg aanlandig. Later op de avond afnemend, maar stroming compenseert dat wel. Wordt 20-22 lichtweer 17-22kn vaarbaar tot donker, zeker middenen zuid N-H : Zvoort, IJmuiden, Wijk, Castricum.

———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!

Ga naar surfweer.nl/windsms/ en doe de proef!
———————————————-

Woensdag meer wind en veel droger weer. Exacte details zijn nog lastig in te schatten, want ocht lijkt nog wat lichtjes 20kn te zijn. Meeste wind in N-H en over het IJsselmeer + wadden pal west 30-36kn de hele middag. Avond 25kn ook nog goed, maar wel erg aanlandig a/d kust (dus IJsselmeer net zo leuk). In Z-H dropt de wind einde middag of avond en in Zeeland/BE is het eerst nog alleen lichtweer 12-16kn. Beste moment lijkt 2e helft middag even 20-25 WZW, maar er is ook weer een kans dat BE van 20-22u weer aangaat met een zuidwester. Bdam/Oostvoorne, Slufter dus het mooist 14-19u hoogwater. Meeste zon en warmte 15-17u.

Donderdag nog goed lichtweer 17-20kn op IJsselmeer en 20-25kn op Wadden. N-H met hoge golven op zee wat lastiger 16-19kn. Wel om te foilen op binnenwater of spots met minder golven bv IJmuiden. Id avond langs de westkust te weinig onder de10kn. IJsselmeer blijft beter en NO regio’s 15-20kn id avond nog. Zeeland/Bdam alleen id ocht nog even 15-20kn, maar blijft 12-15kn foilen tot einde middag.

Vrijdag windstille dag. Weekend bij een stroming uit meest noord toch wel wat ontwikkeling boven land id middag. Kan lichtweersessie kansen geven op het IJsselmeer en op zaterdag ook thermisch in Zeeland/BE begin avond met ook een kans op de mvlakte/HvH.

Weekend wordt spannend, ws helemaal niets of toch de volle laag thermisch 20 knoopjes noord langs de zuidwestelijke kust. Zie weerkaart hieronder.

Wetsuit advies:

Wetsuit-advies, water 11 C
De winter is voorbij. Met de zon is het zonder handschoentjes nu prima doen. Zonder schoenen niet echt lekker als het hard waait over het koude water. De wind is ook funest voor het ontstaan van surf-ear’s aan. Dus gebruik iets van ear-protectie nog tot hartje zomer (en eigenlijk ook daarna).

Vrijdag: Nog steeds 5/4/3mm wetsuit, schoen 5mm (cap indien duck-dive sessie)
Zaterdag: 5 of 4mm body, schoen 5mm, hand 2mm
Zondag: Nog niet versleten 4/3mm of 5/3mm, schoen 3mm
Maandag: 5/4/3mm wetsuit, schoen 3mm
  1. Is nog ver weg, maar als dit de basis is dan kan het weekend toch mooi spelevaren zijn met 20kn uit NNO!