Wind donderdag 7 november 2019

Spullen mee, als je do-middag in Zeeland bent. Daar gaat de wind na het front al om naar ZW tegen een uur of 15u in zuidelijk zeeland en rond 16u noordelijke deel incl Bdam/Ouddorp. Droog en zelfs kans op een opklaring, maar wel ZW met meer Z dan W dus aflandig op Cadzand en BE. Wel meer dan prima op Domburg, Neeltje met 19-25kn en zelfs binnenwater Zeeland vaarbaar 16-20kn op Borssele etc.
Regio HvH wordt niet gehaald voor donker, wel een krap uurtje vaarbaar op Slufter na 16:15u. Elders dus alleen die vervelende OZO-en wind met wat gespetter en begin middag al meer regen op het front. Is wel vaarbaar op Enkhuizen en verder noordwaarts op het IJsselmeer. Vooral rond Amstelmeer, maar Mirns pakt ook wel 16-19u van 11-14u. Overigens gaat de wind in BE als eerst naar ZW,tussen 13:30 en 14:30u al. Dan heb je net een 45min lang kansje op wel sideshore WZW net na de regen. Afgaand tij zit goed, dus voor een heeele korte sessie ms vaarbaar.

Vrijdag geen wind of het zou id ocht nog even 12k zuid moeten zijn op IJmuiden en IJsselmeer noord.

Zaterdag nog minder wind, maar niet zo windstil als zondag. Dan is het zuidoost 7-11kn, terwijl er zaterdag nog iets van west 12kn zou kunnen staan in Holland (en noord wadden zelfs 20kn NW).

Kijken naar de pluim zien we de kansen op ma-middag toenemen naar 20-25kn zuid en op dinsdag wzw 16-23kn. Woensdag dan weer wat minder, maar volgende week donderdag de grootse ruis en pieken met zuid 30kn id kansberekening. Laagwater dan van 9-14 en daarna DW in de kop van N-H.

Extra bericht:

Het front komt net een 45 minuten eerder. Dat betekent dat 16:15 op HvH & Schev het ook droog wordt en tijdelijk 20-25kn sideshore staat. Afgaand tij, dus super gunstig vaar-weer. Hoe meer naar het zuiden hoe eerder, Bdam 15:30u al droog en Slufter 15:45u. Ook Mvlakt is een optie met deze lage waterstanden.
Wat Belgie betreft is de sideshore periode ook vervroegd en duurt tevens wat langer van 12:30 tot 14:30u met 20-25kn. Daarna te offshore draaiend en afnemend.

Nog meer goed nieuws voor het zuiden op zaterdag. De windstille kern v/h lagedrukgebied komt boven het centrum van NL te liggen, waardoor Zeeland en vooral BE een WNW 22-27kn te pakken hebben. Meer W dan WNW, dus mooi sideshore op Cadzand etc. Midden op de dag het best, 11-14u. Rond 12u nog wel hoog waterstroming, kan mooi zijn op Vpolder en Bdam. Na 13u alweer afgaand tij en steeds meer zon. Mooi begin vd middag, maar details zijn nog wel onzeker.

Voor zondag hoef je iig niet de ogen op en te houden. Het is dan vrijwel zeker windstil. Maandag eind vd middag, dinsdag de hele dag en woensdag vroege ochtend wel weer mooie zuid of WZW-WNW kansen! Mooiste van deze drie is ws dinsdag, maar de richting is dan wel W-WNW (wat gunstig is in ZW regio).
  1. Zaterdag die uitschieter in de pluim (zeer onzeker hoe en wat). Zondag iig 99% zeker weten windstil weer. Daarna weer nieuwe pieken (en dalen).

  2. Daar is de wind:

  3. Die wind voor zaterdag, is dat nog steeds een mogelijkheid? De voorspelling gaan van quasi nul wind tot west 6…