Surfweer Donderdag 13 mei 2021

De komende dagen zal de swell beetje bij beetje toenemen en uiteindelijk uitkomen op een goede meter in het weekend. Op woensdag was er al wat te merken van de eerste swell uit het noorden. Zeker op de wadden en in het noordwesten van Nederland waren de eerste lijntjes al schoon te longboarden. Donderdag is een vergelijkbare dag, dus vooral swell voor het noorden en noordwesten en aan het eind van laagwater ook in Zuid-Holland her en der wat leuk brekende lijntjes voor fun- en longboard. Pas in de avond komt er meer swell, maar waarschijnlijk is het tij dan te veel afgaand. Dat is ook een probleem voor de vrijdag (vroege ochtend), maar dan is er meer hoogte en blijft het wat langer en beter doorlopen net na hoogwater. Zaterdag arriveren dan de echte swells, die rollen de hele dag wel goed in Zuid- en Noord-Holland. In het zuiden is het momenten wel echt alleen tijdens de hoogwaters, maar dan kan daar ook lekker gesurft worden (incl. België ook).

Donderdag 13 mei
De golfhoogte metingensite van Rijkswaterstaat hapert de laatste tijd, waardoor het lastig te zien is of de golfhoogte en de kracht van de golven aan het toenemen is en vanuit welke richting. Er zijn alternatieven, ook voor de Haewene meetboei en die zijn te vinden op https://waterberichtgeving.rws.nl/water-en-weer/metingen of http://wavenet.cefas.co.uk/Map van de Engelse marine experts. De wind is aflandig en dat geeft supercleane lijntjes. Alleen in het uiterste noorden en op de wadden weet er eind vd middag ene lichte wind uit het noorden op te steken. Niet al te hard, maar dan meteen al minder leuk surfable. Deze wind staat naar het buiengebied toe, die over Zuid-Holland beweegt. Als daar onweer op zit kan dat eventueel nog roet in het eten geven…

Vrijdag 14 mei
Nog zo’n dag met weinig wind en swell uit het noorden. De buien trekken landinwaarts, dus dat zorgt dan niet voor al te veel problemen later op de dag. En de swell is weer iets hoger met in de middag en avond al 1m in het westen en op de wadden. Ook Zeeland, België en Z-H zuid lijken nu voor het eerst echt ene beetje te surfen met een fish of performance board. Zeker in de avond. Wel komt er met het wegtrekken van de buien het land op meer wind te staan aan zee. Iets van 2, soms 3 bft uit pal noord einde middag. Niet voldoende voor de kite-, wing of windsurfers, maar wel genoeg om het meteen rommeliger te maken in de golven. Later op de avond neemt de wind weer af en omdat het daar langer blijft is N-H en het waddengebied nog de moeite tot donker.

Zaterdag 15 mei
Zaterdag smelt het lagedrukgebied van boven Europa samen met het lagedrukbied dat al een tijdje op de Oceaan lag. Hierdoor vallen de luchtdrukverschillen weg en is de wind ook compleet zoek. Waarschijnlijk wordt dit de mooiste dag van de week, alhoewel je het nooit met zekerheid kan zeggen dagen van te voren. In ieder geval is de swell hoger dan de voorgaande dagen en geeft het naderende laag vanaf de oceaan een zuidelijk gedreven windrichting. Die zou later op de dag nog voor een vuiltje aan de lucht kunnen zorgen als deze toeneemt en meer zuidwest dan zuid wordt. Zeker in N-H, waar het met zuidwest al snel side-on condities worden. In Zeeland en Zuid-Holland echter geen problemen met deze lichte wind uit zuid of zuidwest, ook niet in de namiddag en avond. Wat België betreft zullen de condities wel wat mager blijven, af en toe een hogere set voor dikke fish maar eigenlijk is het meer gewoon goed longboarden.

Zondag 16 mei
Zondag de meest onzekere dag. Blijft het laag op de Oceaan of beweegt het al 100 kilometer meer naar ons toe. In dat laatste geval zal de wind om zondag echt straf zuidwest worden. Zo niet, dan deint de swell uit het noorden nog mooi uit en is waarschijnlijk nog iets groter dan bijvoorbeeld vrijdag het geval was. De wind langs Noorwegen is namelijk nog steeds noordnoordoostelijk en er blijven dus steeds swells uit het noorden onze kant op komen. Wel veel minder, want het moment met de meeste swell-creatie was in de nacht van donderdag op vrijdag en heeft in de regel anderhalve dag tijd nodig om vanaf het zuidwesten van Noorwegen de Nederlandse kust te bereiken.

Wetsuit-advies, water nog net geen 10 gr C
De winter is voorbij. Op windstille dagen dat je niet (veel) hoeft de peddelen en de zon fel schijnt, is het zonder handschoentjes voor sommigen al te doen. Zonder schoenen gaat echt nog niet, tenzij je de voeten liggend op je plank ook boven water weet te houden in de zon. Let op: bij deze noordelijke windrichting groeien er al heel wat surf-ear’s aan. Zodra de zon schijnt en de cap af gaat, is iets van ear-protection in deze tijd van het jaar een must. Niet alleen vanwege het frisse water, maar zeker ook vanwege de koude wind die kan opsteken.

Donderdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm en hand 2mm
Vrijdag: Nog steeds 5mm wetsuit, hand 2mm, schoen 5mm (cap kan af)
Zaterdag: Solide 5/4mm schoen 5mm, hand 2mm, cap 1 of 2mm.
Zondag: 5 of 4mm body, schoen 5mm, hand 2mm

  1. Nog erg onzeker qua wind dit komende weekend. Trekt het lagedrukgebied van 997 hPa door of blijft het stil liggen met kern boven Cornwall? Want dan blijft het ook zondag nog mooi surfweer zonder de zuidwesten wind.

  2. Hoeveel is de golfhoogte afgenomen als de golven van J6-boei in ZH aankomen? Gedeeld door 2?

Geef een reactie

Je kunt hier 8 images uploaden per surf-report. Max size is 5MB per image. Het plakken van de url van een foto werkt ook.

Wind update vrijdag 2 april 2021

De wind komt vandaag iets later terug op (rond 15:30u) dan gisteren, maar ook IJsselmeer en Wadden NNW 20-25kn(max tot 29kn) en blijft lang doorstaan met iets meer opklaringen. *Zaterdag* meer NNO 19-23 iets minder wind, maar wel paar gr warmer. *Zondag* windstil, begin avond 20knjes ZW maar wel tij-stroom windmee. *Maandag* (sneeuw)buien 30-40kn NW, id avond NW-ers storm. Alleen BE en Zeeland zuid milder wind en weer(type).

———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!

Zie surfweer.nl/windsms/ en geef je op!
———————————————-

Details: Goede *vrijdag*, maar duurt even. BE/Zeeland rond 14u al 20kn en neemt toe naar 25kn rond 16:30u met de hardste wind 18-19u kans op 29kn id vlagen pal N-NNO. Getij v.a. 15u prima, Vpolder 17:30u stroomt vol en subliem, even later ook Bdam, Oudorp en Oostvoorne(ex)Autostrand. Slufter aflandig nogo. Mvlakte wilde wasmachine kan wel, gunstig tij 16-19u. Schev, HvH onshore dan ook, mooist zuidzijde Zmotor bij monster 16-20u of volle Zmotor 18-20:30u NNW 21-26kn dus minder NNO dan Zeeland. Zvoort, Nwijk, IJmuiden, WijkBunker 17:30- donker met veel meer NNW dan gister. Dat geeft rest van N-H ook mooi side-on, maar pas 18u einde getijstroom. Huisduinen&TexelPl17 18:30-20:30u neemt alleen maar toe.

IJsselmeer na 12u al 17kn NNW foil. Vanaf 15:30u 20kn en vooral 17-18:30u goed door 21-26kn op Workum, Lely en noordelijke spots. Lijkt later id avond snelle af te nemen dan kust, maar blijft vaarbaar tot donker. Horst, Muiderberg even goed rond 16-18:30u paar uur 20kn.

*Zaterdag* minder wind, helaas zit de piek vannacht in de lucht. Daardoor 7-10u nog een restje, maar wel erg NNO 18-22kn en met hoogwater nog eventjes te doen in Zeeland en Z-H zuid (richting Katwijk al te aflandig). Zaterdagmiddag rond 16u komt wind weer opzetten dankzij het zonnige weertype. Neemt toe naar 20-25kn in Z-H en 19-22kn in N-H. Meeste wind richting BE en Zeeland, begin avond het mooist, ook met opkomende tij 18:30u.

Have fun! 5mm, cap, hanschoenen zijn onmisbaar!

Wetsuitadvies, water 7,6 gr C
Dinsdag: Nieuwe 4/3mm wetsuit, schoen 5mm en hand 3mm
Woensdag: 4mm wetsuit, hand 3mm, schoen 5mm
Donderdag: 5/4mm wetsuit, hand 3mm, schoen 6mm, cap 2mm
Vrijdag: Solide 5/4mm schoen 6mm, hand 3mm, cap 3.
Zaterdag: 5mm body, schoen 6mm, hand3mm, cap2mm
Zondag: 5 a 4mm wetsuit, hand 3mm, schoen 5mm

  1. Weerkaart voor maandag.
    De trog met (natte) sneeuwbuien is te zien als zwarte enkele lijn op de Noordzee en schuift met de wind mee naar de Nederlandse kust.

    België ligt wat beschut achter Engeland en heeft iets minder last van het zware weertype.