Woensdag 21 juli 2021

Hartje zomer en soms toch best prima golven langs de gehele kust! Het kan minder, maar iets meer zou wel leuk zijn. In ieder geval is het meer dan de Frans Atlantische kust van dit moment, want die is zo plat als een middellandse zee meestal is. Onderaan dit surfweerbericht een apart topic hierover en de verwachting wanneer het dan wel weer goed surfen in Frankrijk (en Spanje) gaat worden. Eerst de eigenlijk lage landen, waarbij geldt hoe lager je gaat hoe lager de golven gaan zijn. Ze komen namelijk van een groot windveld voor de Deense en Noorse kust vandaan, wat pal op de wadden staat. En dus eigenlijk wat te oostelijk ligt voor de meest westelijk gelegen spots van de Noordzee. Dat maakt het dan ook lastig om een inschatting te geven aan de hand van de boei-metingen, want die liggen namelijk vooral in het westelijke deel, aan de Engelse kant. Maar op zich is de A12 boei-meting nog centrum genoeg en als de swell daar aankomt duurt het meestal nog zo’n 9 a 12 uur voor die hier is.

Woensdag 21 juli
De dag begint flat met slechts 20cm op de boeien. Dat is te weinig, tenzij er wat push van het tij bijzit (einde ochtend). Vanaf dan zouden er wel wat surflesjes gegeven kunnen worden. De a12 boeimeting is in de ochtend toegenomen naar 50cm meer lange periode swell en iets van 90cm op de korte periode van 5 sec. Het gaat dus allemaal maar net genoeg zijn vanaf einde middag, waarbij het niet meehelpt dat het dan afgaand tij is en er en heel klein beetje wind uit zee overheen zit. In het zuiden blijft het dan ook helemaal flat. Het tij is daar zelfs pas genoeg opkomend rond 22:30u en dan is het al donker. Kortom, alleen een dag als je toevallig aan zee bent, een nat pak wil halen of je peddleconditie op niveau wilt houden. Dat kan iig in een 3/2mm of shorty.

Donderdag 22 juli
Donderdag dezelfde verwachting, maar net 10cm meer swell en iets meer periode. Nog een verschil met woensdag is dat de wind nu wel zijn best doet om de de golven uit lijn te blazen. Vooral eind van de middag is de zeewindcomponent aanwezig en draait het grootschaliger noord dik 4 bft op sommige plaatsen, maar meestal een klein 4. Op de wadden iets minder wind en meer swell, vooral de noordelijke voorbij Vlieland gelegen. De swell wordt daar nog verstrekt door een hele lange afstandswell die een depressie in de Barentszzee afkomstig is. Ook in N-H zou deze swell wel enig positief effect moeten hebben. Over het algemeen qua hoogte dus een betere dag dan woensdag.

Wat verder opvalt aan de wind/weerkaarten is dat het in de avond flink gaat waaien op zo’n 400km van de wadden vandaan en dat daarbij de wind steeds meer NNW wordt ipv NW. De swellhoogte verdubbelt en dat zouden we een dag later moeten merken.

Vrijdag 23 juli
Vrijdag dus de beste dag van de week en helaas is dat ook voor de wind-kite surfers het geval. Want precies wanneer de piek van de swell wordt verwacht staat ook een straffe NNO bries. Gelukkig is die al meer NO dan Noord en zijn er wat plekken met meer lijn. Echter die plekken zijn dan wel heel klein (zoals IJmuiden bijvoorbeeld). Dat is dus ook geen optie. Dan maar gewoon in de wind surfen en dat zal vooral in Belgie sterk gaan tegenvallen. Ook omdat de swell daar al iets minder makkelijk geraakt (verder weg) en het al eerder weer afgaand tij is. Eigenlijk is de vooral het noorden meer gunstig gelegen qua wind. De hele N-H kust incl. eiland is meer side-shore en iets minder wind dan Z-H met een stuk langer hoogwater in de middag. Dat kan dus ondanks de wind nog best de moeite zijn. En de wadden noord zijn dan wel pal onshore met noord, de zeewindcirculatie doet het daar niet en met 3bft valt de chop nog aardig mee en is de hoogte heerlijk 1m of ms zelfs meer.

Zaterdag 24 juli
Zonder aflandige wind zouden de golven ook op zaterdag nog hoog genoeg moeten zijn, alleen lijkt de oostelijke component nu wel heel fors toe te nemen. Zelfs zodanig dat België misschien niet eens meer flat is, maar al weer lijntjes van die ONO wind krijgt bij hoogwater. Op de wadden in de ochtend nog niet al te veel wind, maar voorbij Vlieland al wel de veel sideshore met choppy faces heuphoog. Beter dus de westelijke waddeneiland, waar oost nog een beetje offshore is en het in de vroege ochtend nog even mooi hoogwater geeft. Ook in N-H is dat hele vroege moment een optie, want daarna wordt het minder en minder en helemaal flat. De oostwind geeft met uitzondering van het uiterste zuiden namelijk helemaal niets van surf.

Forecast daarna en Frankrijk
Heel lang gaat de flatness niet duren. Volgende week maandag/dinsdag staan er al weer lokale windvelden op de Noordzee waarbij een 5bft noordwest al weer genoeg is bij een lange fetch. Als die een halve dag duurt, hebben wij een halve dag later al weer leuke golfjes. Dat is helaas niet het geval op de Atlantische Oceaan, omdat de zeebodem daar in plaats van 15 meter diepte op meer dan 1500 meter diepte ligt. De korte periode golf raakt de bodem nergens en slaat plat op de kust, tenzij er ergens nog een minder steil zandbankje te vinden is. Met name Bretage heeft wel van dit soort baaitjes waar er een rimpel kan binnekomen de komende dagen. En dit weekend helemaal, maar wel met een regendepressie en onshore ellende. In het zuiden van Frankrijk valt het mee met de regen en de wind en zullen er maandag toch wat betere golven van 1m binnen rollen. Zat-avond en zondag overigens ook golven, maar wel heel rommelig close-out met wind. Maandag geeft dus de beste papieren, omdat het wat nadeint en niet meer zo waait. De dagen daarna is het weer vrij flat. Alleen Bretagne pakt wat meer ZW swells op. Nieuwe W-WNW swells arriveren op z’n vroegst woensdag-middag of donderdag-ochtend. Die hebben wel een langere periode en breken beter op de diepere bodem. Daarbij moet wel worden vermeld dat de lunchstroom om het enorme hogedrukgebied op de centrale Oceaan met de wijzers van de klok heen moet. En dat geeft dus een toenemende NNW circulatie met onshores. Alleen het uiterste zuiden blijft dan gevrijwaard van onshore, met name in de ochtend. Dat heeft te maken met de landwind, die vanuit de koude bergen afdaalt door het grote verschil in temperatuur tussen land en zee. Een goede 3/2mm is dan op die plekken ineens heel erg nodig!

Wetsuit advies lage landen:
Woensdag: shorty of 3/2mm
Donderdag: Een 3/2mm tje is voldoende
Vrijdag: Een 3/2mm, voor kids nog 4/3mm
Zaterdag: Een 3/2mm, voor kids nog 4/3mm

 1. Dit weekend het kleine lagedrukgebied met slecht weer en kern van het laag precies boven Bretagne. Dit geeft de dagen daarna nog wel een redelijke NW fetch voor de baai van Biskaje. Langs het occlusiefront staat er boven Zeeland en België even een stevige oostenwind. De wind draait immers linksom tegen de wijzers van de klok in om de kern van het laag. Uiteindelijk wordt de wind na de passage van het occusliefront dus zuid tot zuidwest, maar is gedurende het weekend niet hard genoeg om golven te veroorzaken op de Noordzee.

  Ondertussen staat er tussen het hoog bij Canada en het laag bij IJsland wel net genoeg WWN fetch voor swell 3 a 4 dagen later. Arriveert dus woensdag langs de Franse kust (maar te klein voor Spanje ws). Portugal pakt al eerder swell, maar dat komt van de drukverschillen die meer zuidelijk gelegen zitten en Franrijk en Spanje niet bereiken.

  surfweer.nl/ukmo/

 2. Als ik naar de verschillende modellen voor frankrijk kijk dan staat er toch overal vanaf vrijdag 0,5 tot 1 meter op de forecast (soms zelfs meer) de wind ik niet overal even hard. Ik snap dan toch niet helemaal waarom dit niet doorkomt? En ja, ik heb de cursus gedaan.

 3. DMI laat het windveld donderdagavond wel erg ver van de Wadden verschijnen – hoop dat er iets van om de Wadden heen komt vrjidag…!

 4. In Frankrijk heb je dus niet zoveel aan swell onder de 10 seconden periode?

 5. Yep, hoewel 8 a 9 sec al de goede kant op gaat.

  Maar liever 0,5m boven 10sec periode en dan het is al 1 meter op de stranden.

  Een goede meter en 15sec en het wordt al bijna te hoog.

 6. Dat windveld versterkt de lange periode swell??? Zaterdag offshore in Holland…. Dat wordt een paar uurtjes genieton voordat de onweersbuien arriveren

 7. Ik zie toch wel een aardige kans op de zaterdagmiddag. Er staat een aardige bries, volgens de voorspellingen van GFS, langs de Noorse kust (do op vrijdagnacht) die net fel en lang genoeg aanhoud om aan de stranden van noord tot zuid een aardige swell te kunnen leveren. Hopelijk blijft dit erin (Ik kijk nooit verder dan 4 dagen), anders ben ik wel wat somber gestemd voor de komende dagen…

 8. ….En toen ging de wekker ?

 9. On-Topic in de realiteit. Op de wadden is de swell gearriveerd. Ziet er niet slecht uit, maar hoogte ontbreekt om te shortboarden. Fish & Foil breekt het wel genoeg voor. Elders langs de kust vooral Sup en later alleen softtop en longboard condities vanwege de toenemende wind.

  Bijtijds gaan geen slecht idee.

 10. Morgenochtend lijkt bij hvh aflandig, zou het dan mooi zijn met laag water of komt die swell dan niet goed genoeg door?

 11. Lijkt onderhand wel wat te ontstaan @ Wijk..

 12. Hoi Tobias,
  Had je in de sms donderdag (vandaag) bewust overgeslagen ? Of moet vrijdag donderdag zijn? (Gaat van woensdag naar vrijdag namelijk)
  Thanx!

 13. Yep, waar vrijdag stond bedoelde ik donderdag.

  Alleen is min of meer hetzelfde, behalve vrijdag nog meer wind. Dus dan beste id ochtend met minder wind en nog eb (wat in het zuiden nog geen golven geeft).

 14. Dinsdagmiddag en vandaag heerlijke surf gehad. Beide met opkomend. Gisteren matig. Vanmorgen lekkere cleane vriendelijke lijntjes met afgaand, vanmiddag wat grotere bakken.

  Ps. Kan het eindelijk ook eens zeggen: dinsdag met zeehond

 15. Ga poging wagen,ziet er net aan surfbaar uit op de malibu.

 16. Kapot gewaait. Deze dag mag in de prullendoos.

 17. Was dinsdag ook erg goed. Vandaag met laag was het niks, maar ga zo nog even kijken

 18. Mag ook in de prullendoos

 19. Vandaag boven verwachtingen goed op mv2.
  Net voor hoog er in. Regelmatig heup hoogte golven.
  Werd wel steeds minder. En wind nam toe.
  Tot om en nabij 1600 er weer een push kwam.
  Stokeddd.

 20. Komt helaas allemaal net niet door hier. Was gister al niet heel optimistisch meer maar dit is nog net leuk voor softtop klasje.

 21. Op Egmond begint het nu te lopen :-)

 22. Hoi heeft er iemand ervaring met surfen bij saint Gilles croix de vie. Tips zijn welkom 😃💪🏼

 23. Vendee kan magisch zijn op een goede dag maar de consistentie is wel tricky, zou goed de forecast in de gaten houden of het de moeite is. Liggen wel meer leuke spots in straal van uurtje rijden, zou de Stromrider Frankrijk er even bijpakken.

 24. Vorig jaar in sept geweest. Met noordenwind was het de beste optie vanwege de flinke jetty. Vanaf een uur of 10/11 opent het zwemgebied en worden de surfers eruit gefloten door de badmeesters. Heb ook de noordkant van de jetty nog gecheckt maar daar liep nooit wat.
  Zuidkant jetty is een prima stedelijk surfstrand. Ik geloof dat het met alle getijden wel liep behalve vol hoog.

 25. Lacanau .. weinig wind vandaag en rond de 1 meter sets!

 26. -> la sauzaie. Loopt in heel die regio wel alleen bij 1.5m+

 27. Hoe denken jullie dat het is morgenochtend om 06:00 in Bloemendaal?

 28. Egmond was vanochtend prima. Cleane longboard lijnen, bijna windstil. Fijne sessie erbij, derde deze week :-)

 29. Iemand toevallig een update over noord holland?

 30. Mooie foto MaartenX!
  Surf jij of sup je?

 31. Mijn ervaring is dat Bloemendaal het beste loopt met opkomend tij. Vanochtend om 06.00 was het vlak en begon pas een beetje te lopen rond 10. Denk dat het morgen niet veel beter is. Dus ik zou midden op de dag gaan.

 32. Golven zijn zo goed als weg….je had er om 13.00 in moeten liggen

 33. Zien jullie vanavond nog ergens kans waar het goed is om te surfen? katwijk/noordwijk of andere locatie beter (wijk aan zee)?

 34. Bouwt weer wat op. Nu maar hopen dat die offshore niet te sterkt wordt. In Belgie lijkt dat wel het geval te zijn. Maar daar is de ochtend toch geen echte optie ivm laagtij. Overigens geeft die wind ook weer een zeedeining die over het algemeen alleen surf voor België geeft. Echter wel alleen bij hoogtij.

 35. Thnx. Ik was op de Sup vandaag. Sunova The One 9.5. Board met weinig rocker waarmee ik de golven vroeg kan pakken en loopt ook mooi door.

 36. Was net te doen zo rond 12-15 . Heerlijk clean en soms leuke uitschieters

 37. Noordwijk was te doen tussen 1 en 3, af en toe een paar leuke uitschieters.Na 3 uur was het tij te hoog en brak het amper meer. Geen onaardige sessie

 38. Beste.

  Ik ben mijn twin tip kiteboard voor down under beach kwijt geraakt in het water vandaag.
  Ik ben momenteel nog aan het zoeken maar heb het vermoede dat deze bij de haven hooft of de zuid aan zou kunnen spoelen.

  Het gaat om een geel met zwart kite board de doutone Gonzalez er staat ook kitesurfschool.nl op en shaka.

  Zou de vinder van dit board alsjeblieft willen bellen naar 0637169226

  Veel dank

 39. Haewene geeft weinig hoogte (en hoop). Geeft dat windveldje helemaal bovenin de noordzee bij noorwegen toch niks? :( Zou fijn zijn nog 1x goede noordswell te surfen voordat het over is.komende tijd.

 40. Tis nlks in ZH

 41. Het is een kiteboard

 42. Via KNRM zijn gratisbe traceable stickers aan te vragen. Zijn die niet hip genoeg, maak een eigen sticker met contactgegevens of pak een stift.
  Bij kwijtraken van spullen meld dit bij de kustwacht ccc@kustwacht.nl en lokale reddingsbrigade Meer info zie:
  https://www.kustwacht.nl/nl/voorbereiding/surfuitrusting-verloren
  Als surfers, laten we de mensen die ons helpen in geval van nood een handje helpen door tijd en energie te besparen als het niet nodig is!

  Daarnaast contactgegeven op spullen = grotere kans op terugkrijgen van je spullen omdat (niet) surfers direct jouw contactgegevens hebben! :)

 43. Word het nog wat voor de lange plank vanmiddag?

 44. Laat dat lagedruk gebied. Morgen maar flink tollen op de Noordzee!!
  Kan wel eens leuk worden.

 45. Huh …welk lagedrukgebied?

 46. 4 dagen langplank fun met zomers weer gehad 🤙🤙

 47. Denk dat het te laat is voor morgen maar wellicht maandagmorgen iets. Wel geinig gebiedje

 48. Helaas totaal verkeerde windrichting in dat veld….

 49. Teleurgesteld@ kan best leuk worden in de Noordzee.
  Zo een aantal slippers hoog.

 50. Maar ziet er niet tip top uit

 51. Lekker hypercleane lijntjes en vrolijke crowd einde middag

 52. ZH ook leuk met hw!

Geef een reactie

Je kunt hier 8 images uploaden per surf-report. Max size is 5MB per image. Het plakken van de url van een foto werkt ook.

Surfweer Windverwachting 6 juli 2021

Eerst nog maandag: de wind dooft snel uit of is al uitgedoofd (BE/Zeeland 9-11kn ZZW). In Z-H nog tot 11u lichtweer of foilen met veel stroming (vloed). Dat is ook aan de hand in N-H, maar wind blijft wat langer aanwezig rond IJmuiden/Wijk tot 13u ruim 15kn af en toe 20kn en tot 17u kan nog lichtweer 12-16kn (ook landinwaarts). Tot 14u is het op Amstelmeer ook nog 17-19kn. IJsselmeer ook wel ok lichtweer van 10-12:30u op Hoorn, maar vooral Mirns/Workum en noordelijker. Waddengebied nog tot 17u ruim 15kn ZW, bijv groene strand Terschelling.

Dinsdag is de dag waar het om gaat. Flinke waarschuwing vanaf uur of 15u met winstoten tot 90 km/u (ruim 40kn). Het windveld komt vanuit het kanaal, dus Zeeland als eerste meer wind. Borssele om 10u al aan 25kn zuid met een paar uur opklaringen. Met lunch zie je de bewolking naderen v/h ingedraaide occlusiefront (backbent-occlusie). Om 14u de eerste regen, niet veel (droogt uit) en frontje trekt tussen 15-16:30u naar Z-H en N-H. Geeft op Slufter pas de 25kn+ na 11:30u en rond IJmuiden pas na 13u. Noordelijk N-H zelfs pas na 14u. Er is dus nog wel een kans voor lichterweer, maar die duurt kort want wind is tot 11u nog aflandig zuidoost. IJmuiden als eerst side, na 10;30u. Of Slufter/Rockanje, nog beter en langer niet te wild van 9-13u in de strook met blauwe luchten. Meeste wind in Zeeland dus al om 14u, ook binnenwater. De zee op wordt lastig, aflandig. Evt Neeltje of wachten tot 17:30u want dan meer ZW en ook Ouddorp/Bdam voor de experts. In Z-H Monster, Kijkduin, Schev, Wssnaar etc is het v.a. 18:30u voldoende sideshore en flink hard 30-40kn is mogelijk. In N-H staat de wind er na 19u nog rechter op (side-on) en is daardoor nog wat harder. Ruim een uur voor donker wel weer 5kn minder en dus sowieso mooie sunset, want klaart dan weer helemaal op. Getij is tot donker supergunstig in N-H (wordt dat eigenlijk pas na 17u, maar vanaf 15u al genoeg wind op tegen de stroming in te komen op Zvoort, IJmuiden, Wijk etc. Voor die laatste geldt een WAARSCHUWING om niet in de zone met de surfklasjes en golfsurfers heen en weer te gaan varen en springen. Check the spot bij de Hangout, veel gezelliger en sneller een betere windrichting.

Binnenwater: dat wordt ook zeker oppassen na 2e helft middag en op IJsselmeer noord ook tot 21u id avond. Echter lang niet zo hard als de kust met max vlagen onderin de 30kn (31-33kn). Met een beetje ervaring dus prima te doen op de meeste spots zoals Lelystad, Workum, Mirns etc. Blijft ws ook ook de hele dag droog, occlussie boven land nog verder uit elkaar gevallen. Hoewel de kans op een buienlijntje nog blijft bestaan, vooral begin vd avond vanuit het zuiden richting de randmeren. Daar op bv Horst ook gewoon dikke wind even vooral 14-16:30u 25-30kn ZW. Van 17-20u af en toe nog wel 20-25kn maar wat minder steady. Blijft op Almere veel beter doorzetten (dichter bij zee) nog de hele avond.

Woensdag is er niet heel veel meer van over. Is al veel te snel zuid /zzo aflandig. Alleen in N-H blijft het nog even tegen de 20kn af en toe (ook boven land). Kop N-h tot 14u wel vaarbaar, maar de stroming aan zee speelt na 12u al mee (of tegen, is iig ongunstig). In Z-H kan er tot 11u nog wel gevaren worden op Slufter/Rockanje spots 16-19kn stabiel met zon en snel opwarmend weertype. Dat belooft niet veel soeps voor de dagen daarna, met steeds te veel hogedruk in de buurt en nauwelijks luchtdrukverschillen. Pas midden volgende week doet zich weer een kans voor met 20kn uit WNW of NNW.

———————————–
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!

Ga naar surfweer.nl/windsms/ en doe de proef!

 1. Thx voor de wind-sms forecast van gisteren Tobias, de aangekondigde toename thv Oostkappellen kwam er exact zoals voorspeld vanaf 20u30 door. Zonder je forecast was ik niet gegaan wegens te onzeker, maar nu nog net een uurtje ultra light wind gescoord, daar moeten we het voorlopig mee doen.

 2. Er zijn de laatste tijd nogal veel kiters op de verkeerde plekken in Zandvoort.

Geef een reactie

Je kunt hier 8 images uploaden per surf-report. Max size is 5MB per image. Het plakken van de url van een foto werkt ook.