Surfweer vrijdag 2 december 2022

Na een vrij onder gemiddelde maand november lijkt het er op dat december het een stuk beter gaat doen wat betreft het doorkomen van swells uit de Noordzee. Dit heeft alles te maken met het feit dat de stroming naar het noorden gaat draaien. Dit brengt wel een portie ijskoude lucht met zich mee en vrijwel zeker ook sneeuwbuien, omdat de Noordzee nog aardig op temperatuur is. Het waddengebied en het midden van de Noordzee meten nog zo’n 9 a 10 gr, terwijl het meest zuidwestelijke deel voor de kust van België nog 12 a 13 graden is. Dat brengt meteen de vraag wel wetsuit en gear te moeten dragen de komende dagen en weken. In principe is het al tijd voor handschoenen, schoenen en cap. Qua wetsuitdiktes is minimaal 5mm aanbevolen, hoewel er ook merken zijn die een 4mm met vaste cap uitbrengen waarbij dit in de zuidwestregio’s nog meer dan genoeg zou moeten zijn. Zodra de temperatuur bij het vriespunt komt is dit echter ook niet voldoende en zit je al snel op een 5/4mm hooded, bijvoorbeeld deze Rewired, die online met 10% korting te bestellen is op surfweer.nl/shop als je de code gebruikt uit de surfweer sms. Eigenlijk is dit het beste wetsuit op markt voor deze lage prijs dat in de shops te verkrijgen is. Maar uiteraard is pasvorm het allerbelangrijkst en dus ga je het best niet online, maar offline er eentje passen. Dat geldt ook voor handschoenen en schoentjes, waarbij diktes momenteel nog op 5mm voor de schoentjes liggen en 2 of 3mm voor de handen. Mocht het koude winterweer een paar weken aanhouden, dan gaat het al snel naar 6/7mm en 4mm voor de handen. In ieder geval is het eerst nog even wachten tot het echt door gaat zetten, want de komende dagen is er nog niet heel veel surf. Hieronder de verwachting per dag:

Vrijdag 2 december
Na 5 winstille dagen staat er eindelijk een beetje wind, maar het is nog niet genoeg om de zee in beweging te zetten. Pas later op de middag is dat wel het geval, alleen zijn de getijden dan niet gunstig meer om het door te laten komen naar de stranden in het zuidwesten. Helemaal flat blijft het dan ook niet, dus voor een eerste nat pak in lange tijd kan er een ritje worden gescoord in het uiterste zuiden. En dan nog de meeste kans in België, omdat daar het tij van 16 tot 17u alweer licht opkomend is. Wellicht is het in Zeeland en Zuid-Holland zuid ook nog een poging waard, maar eerlijk gezegd is het nog te klein en zonder kracht.

Zaterdag 3 december
Dat ziet er al stukken beter uit, maar let op, alleen voor België en in mindere mate ook Zeeland. De wind heeft de hele nacht uit ONO doorgestaan, waarbij het windveld met de meeste golvenaanmaak wel heel ver uit de kust richting Engeland ligt. Dat maakt het mogelijk aan de West-Vlaamse kust nog iets beter dan de Oost-Vlaamse. In ieder geval is het tij vanaf het eerste licht al goed en komen dan de hoogste golven toe. Iets later wordt de wind meer oost, waardoor het cleaner wordt, dus van 10-12u lijkt nog het mooist. Voor Zeeland is de wind al eerder offshore oost en kan meteen al een poging gewaagd worden. Wel minder dan België, maar ws toch wel een halve meter tot heuphoog de hele ochtend. In Zuid-Holland dan ook nog wel een kans op dat halve metertje swell, zeker in het uiterste zuiden rond hoogwater later op de ochtend (het getij komt daar 1,5 a 2 uur later door dan in België). Ook richting het midden van Z-H is er nog wel iets te scoren, waarbij de golven voor beginners ook nog met afgaand tij en laagwater in de middag voldoende zullen zijn. Richting Nwijk of Zandvoort en nog noordelijker komt er helaas echt helemaal niets van de noordoost windgolven binnen. Daar blijft het zo goed als flat. Pas vanaf Texel en de overige wadden loopt de hoek weer goed en valt er iets kleins te surfen. Op Texel nog offshore met de beste condities juist later op de dag net na hoogwater op de spots zonder strekdammen. Overige wadden ook wat later, met uitzondering van Vlieland. Op Terschelling lijkt de wind net voldoende aflandig en is wel heuphoog iets te surfen. Op Ameland en Schier verpest de wind het, omdat de oost 4-5bft er daar te veel blijft op staan. Die neemt pas eind van de dag af naar 3 of 4bft.

Zondag 4 december
In de nacht naar zondag waait het minder door en wordt er geen nieuwe swell aangemaakt, ook neigt de windrichting boven de wadden iets te veel oostzuidoost. Beneden de grote rivieren blijft het wel oostnoordoost, waardoor het in België niet helemaal flat wordt. Wel kleiner dan zaterdag, maar met longboard misschien toch nog te surfen in de ochtend tot en met begin van de middag. Wel heel erg klein, dus minder de moeite dan zaterdag. In Zuid-Holland is het wachten tot er toch iets van swell van verder weg gaat binnenkomen net na hoogwater en ook met laagwater in de middag. Echt mega klein, maar wel redelijk clean met wind uit ONO. Alleen als de wind echt uit een NO richting begint te komen wordt het rommeliger (maar wel hoger).

Maandag 5 december
Maandag wordt nog wel een interessante dag. Er staat niet veel swell, maar toch heeft het er 2 dagen over kunnen doen om ‘in het zadel’ te komen. Daarbij gaat de wind voor onze kust afnemen en valt het tij gunstig met opkomend gedurende de ochtend en hoogwater begin van de middag. De wind is wat minder geworden, maar wel meer noordoost zodat de golfrichting die gemeten wordt gewoon pal noord zal worden. Gunstig voor alle spots in Zuid-Holland, maar ook voor Zeeland en België. Hoewel dat beetje meer noordoost in de richting nu wel veelal aanlandig kan zijn. Maar toch omdat het minder wind is, zal het goed te surfen zijn in de hele zuidwestregio. Op de wadden is de noordoost echter wel een nadelige richting en is het hoge rommel. Alleen op Texel buigt het er cleaner omheen en is het wel de moeite, heuphoog.

Lange termijn forecast
Op zich blijft er nog wel iets swell over voor dinsdag, waarbij het nog 1 dag rustig weer blijft in de Noordzee. In het zuiden de meest gunstige condities, omdat het daar echt windstil is. In Z-H ook nog ok met kleine golfjes, maar in N-H komt er weinig binnen en staat er een lichte chop uit noord op. Rommelige kleine surf, niet de moeite.

Pas op woensdag komt de noordelijke fetch voor de Noordzee in. De af te leggen afstand is echter nog lang, dus de vraag is of het woensdag op tijd voor donker binnenkomt. Het tij is dan sowieso niet gunstig, dus hoeft het eigenlijk ook nog niet te arriveren. Mocht het toch al arriveren, dan is goede surf bij laagwater in de zuidwest regio’s mogelijk. En anders wordt het donderdag met nog wel de twijfel of dan de wind er niet bij mee komt. Vooralsnog lijkt dat niet het geval te zijn en is het begin middag opkomend tij. Toch kan ook de ochtend al goed zijn gedurende laagwater in de zuidwest regio, zeker als dan de wind er nog niet in zit. De dagen daarna blijft de wind licht uit het noorden komen en blijft de surf doorgaan. Er is vanuit die richting niet veel nodig om beweging er in te houden. Tijdens het weekend draait de wind meer oost en wordt het mogelijk nog kouder, maar ook dan blijven de golven binnenkomen vanuit de noordoost hoek. Zou mooi zijn om nog eens zo’n sneeuwsituatie als deze te mogen mee maken!
 1. Vijf jaar geleden op 10 december. Het zou zo maar weer zo kunnen worden binnen nu en een week of twee!

  📷 Tjibbe Nicolai

 2. De swell die volgende week dinsdag rond dit koufront ontstaat zou iig donderdag bij ons moeten arriveren. Koude bovenlucht, warme Noordzee en dus kansen op sneeuwbuien. De vraag is natuurlijk hoe lang het dan blijft liggen. De wind moet dan wel aflandig zijn, want bij een luchtstroom vanaf zee smelt het direct.

 3. Je bedoelde de Belgische/Vlaamse WestKust of Oostkust. Oost Vlaanderen is een provincie en heeft geen kust.

  Wees bij deze gekust!

 4. Haha, mooi deze aanvulling. Ik vond dit op Wikipedia:

  “Daarnaast slaat het begrip “Vlaamse kust” ook op een strook die meer omvat dan enkel de Belgische kust, en ook de Frans-Vlaamse en Zeeuws-Vlaamse kust omvat (zie ook: Vlaamse Kustvlakte). Met de Belgische kust wordt dan expliciet enkel het Belgische deel van deze Vlaamse kust bedoeld.”

 5. Zag er wat messy uit deze ochtend … effen op recon geweest maar er niet in geweest 😂. Wissant ziet er beter uit atm

 6. Vanochtend best lekker hoor in Oostende!

 7. Domburg was ook lachen, prima golf van heupformaat met echt nog wel wat push. Lekkere lijn erin en clean!

 8. Echt? Staketsel of Raversijde of ollie’s?

 9. Aan ’t staketsel was het de eerste paar uren wel wat maar het verflauwde snel.(hoogte en lijn)

 10. Ik had de cam in de gaten en zag het idd snel vervagen…

 11. Wanneer wordt de swell verwacht?
  Zal nu net ff eerder worden toch?

 12. pohpohpoh, vrijdag begint er toch wel heel nice uit te zien, maar het is nog wel ver weg……

 13. Valt nog niets zinnigs over vrijdag te zeggen.
  ..

 14. Ziet er nu niet onaardig uit voor het Vlaamse. Dat belooft nog wat voor als het straks bij ons ook hoogwater wordt.

 15. Oostende aan het verkennen ja 😉

 16. Moet wel goed komen vrijdag als je ziet wat er dinsdag en woensdag aan swell ontstaat boven de Noorse Zee:

 17. Maar helaas is de swell van vandaag allemaal toch nog te noordoost om goed te laten landen in Nederland. Zelfs de zuidwestregio’s pikken het niet echt vol op.

 18. Wellicht was de push wat te laf (te dicht op doodtij)?

 19. En sowieso de ‘kleine push’

 20. Belgie was 3 al dagen prima hoor.
  Uurtje voor hoog tot twee uur na hoog.
  Mooi clean, heuphoog!

  Secret spot naast oostende, was niemand.
  Enkel vrijdag een 10 tal medesurfers

  En dat in OOSTende, in WESTende moet het dan totally epic geweest zijn 😉

 21. Secret spot huh ollies 🤣🙈?

 22. Als iemand op de parkeerplaats bij Scheveningen Noord een oneill schoentje (ik geloof 5mm) met 2 klitteband sluitingen vind, laat het dan weten! Ik kan hem niet in mijn auto vinden dus ligt denk ik nog daar

 23. “…max heuphoog maar wel superclean” Beter dan melden dat het flat is svp…

 24. Is de spot van Maasvlakte nou nog open om te surfen? Zou mogelijk vrijdagochtend willen surfen daar maar weet even niet meer of ze aan het bouwen zijn of hoe het zit.

 25. MV is NOG gesloten, er zijn indicaties dat hij dit jaar nog open gaat al zegt de officiële site nog begin 2023

 26. Dat is erg jammer, vanaf het zuiden is het dan net weer een eind verder rijden, hopelijk komt er nog wat door op ouddorp vrijdagochtend rond laag water, kan zelf helaas niet in de middag.

 27. Het zuidelijke deel van de Maasvlakte is nooit dicht geweest. Dus als de swell groot genoeg is kan je het daar nog proberen.

 28. Bedankt voor de toelichting beide, met het zuidelijke deel bedoel je de kitesurfspot?

 29. Domburg viel best mee

 30. domburg minder golfhoogte bij opkomend tij, dich soms nog een set hogere golven

 31. Bedankt voor de mooie voorspelling! 10:30 bij Domburg erin, en idd mooi clean en mooie hoogte. Toen ik eruit ging was t flink minder maar nog steeds mooie, toch ff fotootje gemaakt,

 32. Niet iedereen hoeft hier wsl surfer te zijn. Genoeg mensen die wel van een clean heuphoog golfje kunnen genieten

 33. Mooi clean, heuphoog is bijlange na niet flat.
  Zaten regelmatig mooie hogere setjes tussen.
  Waarom je er max heuphoog van maakt is me niet duidelijk.

  You should have been there last weekend 🙂

 34. Zou het vandaag de moeite waard zijn in Ijmuiden?

 35. Dat weet je nooit zeker natuurlijk, maar als die wind niet te gek wordt zou het supermooi kunnen zijn. op de cam ziet het er nu goed uit, maar die staat op een grote afstand van de kust dus zegt ook niet alles

 36. Ik zou wel aanraden om niet te ver bij de pier te gaan als je niet te wild wil doen

 37. Wind valt wel mee, minder dan eerder voorspeld.
  hoe ver van de pier is ook afhankelijk van de swellrichting.

 38. Ja mee eens, afhankelijk van je level en wat voor golven je wil kan je verder of dichter bij de pier

 39. Wordt het vrijdag de moeite en zo ja,waar?

 40. Beste mark, ik zal vrijdag gaan.
  In de hoek is het sowieso aan!

 41. Bedankt voor de tips, het was top!

 42. Viel tegen vanmiddag. Richting donker was het eigenlijk beter. Erg choppy en de hoogte niet zoals verwacht

 43. Lijkt erop dat het hard waait in zeeland, toch naar n-h tobias?

 44. Ja helaas, klein beetje jammer dit.
  Anders maar wachten tot morgen, gisteren toch ook al heerlijk gesurft.

 45. Aloha,

  Mijn boards staan altijd “keurig” in een garage. Nu zie ik dat de twee Torq boards aan de bovenkant aan het verkleuren zijn! Ze staan niet in de zon, en de garage is verder ook droog. Hoe kan ik voorkomen dat dit erger wordt? Hebben jullie hier ervaring mee? Het is geen vuil zoals van de wax en zand, maar echt verkleuring.

  Hoor het graag, schrik hier wel een beetje van. :/

  Thanks!

 46. Dat is heel dunne laag wax, vuil en zout.

 47. Keer goed schoonmaken met waxremover zou kunnen helpen, en na het surfen even naspoelen met schoon water. Zitten er niet ook kleine krasjes op van het zand, van schuren over de bodem bij uit het water gaan, of klooien in de branding?

 48. Je sidebites zitten niet goed in je finbox, dit zorgt ook voor extra vlekken.

 49. Gewoon harder rippen en/of peddelen. Dan krijgt het vuil geen kans om te hechten.

 50. “klooien in de branding”, zo noemen we in Nederland gewoon surfen hoor.

 51. Haha, bedankt voor de tips and advies. Ik krijg het inderdaad weg met wat stevig poetswerk. Paniek om niks dus. 🙂
  Die sidebites ging ik net plaatsen, zijn nieuw. Met dank aan ene surfshop in de achtertuin. 🙂

  Cheers!
  Nout

 52. Aan 14.00-15.30

 53. Even windstil bij hoog water.

 54. Tijden niet zo’n stevige branding gehad. Wat een slagveld, leek Mercatorplein wel na een wedstrijd van Marokko 😜
  Was te doen, maar toch spijt dat ik niet naar IJmuiden ben gegaan ipv Wijk

 55. Mooie foto Domburg!

  IJmuiden was 2 uur genieten op de Sunova Creek waarvan een half uur magisch windstil mooi met supercleane headhigh bakken.
  STOKED!

 56. Wil morgenmiddag graag wat golven pakken bij wijk, maar heb helaas nog geen handschoenen/schoentjes. Wel een 5/4 mm hooded. Iemand een aanrader van een winkel tussen Amsterdam en Wijk waar ik deze morgen kan scoren?

  Bij voorbaat dank!

 57. Ozlines (noordpier) op wijk aan zee is vaak open vanaf 12 uur tot 5 uur. Als je ze ff een berichtje stuurt via insta komt het vast wel goed

 58. Barely hoog genoeg voor een fish…. waarom dacht ik ook anders.
  Damn it

 59. Of joost in Beverwijk, of blue tomato in Haarlem of brasco in haarlem

 60. Dank allen! Stuur ze gelijk even een dm. Normaal gesproken ben ik een zomer surfer maar deze winter toch maar besloten om ook soms een golfje te pakken in de winter.

 61. Meer laadt van de mist?

 62. Waar heb jij gelegen dan? Hier aan de Zuid Hollandse kust was het heel goed te rippen op een shortboard! Heerlijk ochtendje zo!

 63. Wijk was heerlijk vanmorgen! Lekker hol, alleen een beetje slecht te zien door de mist, maar dat maakte het ook wel bijzonder 🙂

 64. Zo veel lijnen …
  Het lijkt wel een gitaar…

 65. In het Westland ook genieten tussen 11 en 13:00.🤗

 66. Langevelderslag tussen 12 en 1400 was pittig. Zat aardig kracht en hoogte in.
  Nog even een schrikmomentje toen mijn leash losschoot op de achterste bank.
  Later kwam het zonnetje door en ondanks de lage temperatuur was het prima te doen 🙂

 67. Toen ik aankwam op het strand was ik inderdaad aangenaam verrast! Zeker hoog genoeg in ZH. Sets waren wel aan de trage kant 🙁

 68. Wijk in middag met opkomend vond ik epic.
  Kracht, strak, heerluuukkkk

 69. Wijk was top vanmiddag .
  Achterin moest je af en toe net even op de juiste plek liggen om de golf te kunnen pakken maar de rit die je vervolgens kon maken..
  Het was lekker druk met allemaal blije mensen en de kou viel erg mee.

 70. Wat een heerlijke sessie bij Zuid vandaag in de namiddag. Clean, lekkere hoogte en een zonnetje erbij 😊 #sharethestoke

 71. Wijk was echt de beste dag in tijden

 72. Er was ook een mooie verdeling tussen beginners en gevorderden door de kracht van de golven.

 73. Plaatje van vanmiddag

 74. Lekker (Fr)Ed!

 75. Iemand eyeball Waz/BaZ/ijmuiden deze ochtend?

 76. Tis iig windstil 😂😂

 77. Toch echt niet windstil, maar wel af en toe een leuke leftover op Hvh

 78. wadden liep ook heerlijk weer

 79. Wordt het morgen nog wat?

 80. Mooie lijntjes in de vroege ochtend op noord. Wie heeft die foto’s met een water camera vanuit de branding gemaakt? Ben benieuwd

 81. Goedendag,

  Is magicseaweed betrouwbaar? Gaf daar 1 ft golf aan. Dat was dus wel een stukje hoger..

 82. Nee, meer voor Frankrijk of Portugal. Volgens mij gaat mee meer over groundswell en hebben we in Nederland niet al te vaak. Daarnaast gebruiken veel websites boei informatie van noaa en die hebben voornamelijk boei informatie van boven in de Noordzee. Verder zou ik meer vertrouwen op windguru of windy. Met windguru als je geen zin hebt om te leren voorspellen. Daarnaast is een webcam en boei informatie de beste voorspeller op de dag zelf.

 83. …Iemand hier ervaring in de winter? En Barcelona in de winter, loopt daar iets?
  Mocht je uitgebreidere tips hebben mag je me evt ook mailen naar linewoodsurf @ gmail.com

 84. …Iemand hier ervaring in de winter? En Barcelona in de winter, loopt daar iets?
  Mocht je uitgebreidere tips hebben mag je me evt ook mailen naar linewoodsurf [aapstaart] gmail.com

 85. Dankje voor de reactie. Tot nu toe had ik dus kennelijk vaak geluk met Magicsea weed icm webcam en goede sessies. Ik zal windguru of de boeimeting gaan checken.

 86. Zou het lukken om deze dagen al op natuurijs te staan? Gaat de Whatsapp groep weer de lucht in? Mvg

 87. Barca sporadisch, maar kan heel mooi lopen.

  Mallorca geen idee, onder de juiste omstandigheden vast wel een keertje net als Barca.

 88. Neem de sms van tobi.
  Dat je geluk hebt gehad lijkt misschien zo, maar wellicht heb je wel heel veel goede dagen gemist.

  Surfweer sms > Windy > Windguru/finder > Msw

 89. Lekker vrijdag

 90. Zelf kijk ik ook vaak naar Windfinder en die is over het algemeen best betrouwbaar wat betreft de golfvoorspellingen.
  Wat windvoorspellingen betreft kan het periodes heel goed zijn om vervolgens een tijdje de plank compleet mis te slaan.
  Maar dat is me bij andere apps ook opgevallen.

 91. Dinsdag en woensdag nog flat, maar donderdag komt er behoorlijk wat binnen vanuit het hoge noorden! Hopen dat het niet teveel wind mee gaat geven.
  Op ijs hoeven we niet te rekenen, tenzij je ergens een ondergelopen stuk van 10-20cm diep weet te vinden. Zodra iets mogelijk is, gaat de schaatsapp van het slot af.

 92. Windguru is prima hoor, het enige waar je rekening mee moet houden is dat windguru niet echt rekening neemt met de zandbanken van de noordzee (maar dit weet ik niet helemaal zeker). Ik heb nog bijna nooit gehad dat windguru niks aangaf qua swell terwijl er een leuk golfje stond. Wat je ook kan doe is gewoon het weer van het journaal kijken, als er een mooi lagedrukgebied boven Noorwegen ligt kan er vaak ook wel gesurft worden.

 93. Afgelopen zaterdag ben ik helaas een van mijn finnen kwijt geraakt tijdens de surf bij scheveningen zuid. Mocht iemand hem toevallig vinden, ook al is de kans klein, zou jij mij helemaal gelukkig maken. 0627862773

 94. Zou er woensdag niet al wat binnen kunnen komen? Waait flink bij Noorwegen vandaag. Jammer dat de a12 het niet meer doet.

 95. De Haewene Brim boei & Nelson boei komt nu beetje op… waarschijnlijk niet echt genoeg voor iets surfbaars morgen

 96. Heb zelf ook angst therapie gehad voor iets non-surf gerelateerd, maar helpt me in het water ook goed. Word gewoon vergoed door de zorgverzekering.

  Surfscene word overspoeld met “coaches” de laatste tijd. Zou goed kijken of iemand een achtergrond/diplomas heeft, dan weet je zeker dat er wat niveau achter zit.

 97. Vanwege de wind ijmuiderslag gekozen was alsnog een Beetje side-onshore. Zaten wel dikke bakken bij vanochtend en verder niemand in het water. Helemaal achterin zag het er super hoog uit. Maar toch nog wel ~ 2 meter voorin met hier en daar barrels (vanwege de ondiepe banken). Wel stijl en lastig inpeddelen afgewisseld met rare platte schuimbakken. Lang wachten voor echt mooie ritjes.

 98. Even een vraag, beide Nieuwpoort en Oostende hebben havens… is er een reden waarom Oostende zoveel beter is?

 99. Was lekker rond 10 uur, genieten met een zonnetje op het hoofd. Wel koude voeten bij het omkleden.

 100. Petten liep wel aardig tussen 10 en 12. Toch een paar leuke golfritten kunnen scoren.

 101. Wie stond gister op de noord te filmen/fotograveren? Ik schoot oa dit kiekje.

 102. wat een kerstkadotjes krijgen we van de noordzee deze week.

 103. Hoe dragen jullie een horloge op een winterwetsuit voor die blitz sessies?

 104. Gewoon erop lol! Heb een rip curl search en gaat perfect erover!

 105. Aan de andere kant van mijn pols. Maar meestal weet ik wel hoe laat het is en surf ik gewoon tot ik niet meer kan.

 106. interessante vraag. Ik zat al een tijdje te denken om een oud horloge van te maken aan mijn leash. Soms is het qua werk handig om te weten hoe laat het is en dat is in de winter echt een stuk lastiger. aan de buitenkant van mijn pak zit niet fijn, is lastig om om te doen en bij veel horloge bandjes past dat ook niet (te kort).

  Mocht iemand een andere manier kennen om de tijd goed bij te houden (er zijn toch meer mensen op internet die geen horloge om willen maar wel de tijd willen weten?) dan hoor ik dat graag.

 107. Tijdens het glijden over water doet de tijd er niet toe… Wekkers in het water? Gelieve op trilstand, dan haal je de medewaterglijders niet uit het moment. Parfum, aftershave… Niet nodig in het water. De geur van neopreen, strand, zee, houtvuur of industrie bij aflandige wind laat ons allen in het moment zijn, samen. En als je mazzel hebt, dan staat de tijd even helemaal stil in een donkere kamer van de Noordzee, tenzij dan net je wekker afgaat. Slaap lekker, bedankt voor het spelen.

 108. Voor de liefhebbers staan er op de insta van surfphotography.nl geweldige foto’s van afgelopen vrijdag.

  https://www.instagram.com/p/CmPbyn3LftF/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

 109. @glie ik begin er niet aan. Mooi gesproken!

  #slayer!

 110. WAZ leuk gisteren 13:15 – 16:00 Windsurfsessie gevolgd door n sup sessie. Met mister T de weerguru “flying by” op de wing-foil. Uiteindelijk nog echt wel mooie golfies

 111. Naast de wind- en golfvoorspelling voor komend dag kijk ik soms ook naar de langere termijn forecast maps (bijvoorbeeld via windguru). Komende 2 weken ziet dat er bizar uit, met allemaal kleine(re) en heel grote systemen die op elkaar inwerken.
  Ik vond het mooi om te zien!

  En Wijk was gisteren inderdaad leuk voor spelletjes met zeil, vlieger of wing.

 112. Lijkt er op of de voorspellingen alweer ‘naar beneden zijn bijgesteld’ voor het weekend. Wie kan me opbeuren?

 113. “There are no bad waves, only a poor choice of equipment and a lousy attitude” MM

 114. Yep! De windverwachting voor IJmuiden is in ieder geval fors lager (5 tot 10 knopen) en meer westelijk dan het model gisteren aangaf.

  Het windveld voor de Noorse kust volgt aanvankelijk een iets gunstigere route, maar zakt minder ver de Noordzee in dan eerdere forecast. Benieuwd of de swell daarvan onze kust haalt voordat de Zuidwester opsteekt.

  Er valt vast op paar momenten goed te surfen. Of dat gunstig valt ten opzichte van de ‘kerstverplichtingen’?

 115. Die swell komt morgen al aan hoor, en die zuidwester komt er pas na zonsondergang in N-H. De period van de golven zal uiteindelijk bepalen wanneer de swell aankomt.
  CEFAS geeft nu 4meter@8sec op de noordelijke boeien, voor de kust van Noorwegen.

  Natte vingerwerk: 8 seconden period is zon 45kmpu
  Afstand tot die boeien is 850km
  Totale reisduur is 19 uur.
  Morgenochtend dus wel hier.

  De A12 is 360km, dus vanaf daar kan je verder gaan checken en rekenen.
  360km/45kmpu = 8uur reistijd.

 116. Thanks!
  Alvast de plank van een verse laag cold water wax voorzien. Toch maar eens die cursus bij Tobias volgen…

 117. https://www.youtube.com/watch?v=QSh3BM0Co_A

  Beetje windsurf, beetje sup en een beetje Mr.T op de wingfoil

 118. Leuk Dirk, dankjewel! Hardcore jij, eerst windsurf dan sup. Hoewel het die dag niet koud was. De dag daarna was kouder.

 119. Komt die swell vandaag nog een beetje door in het zuiden?

 120. Zit beweging in!
  Denk dat het zuiden ook nog wel iets oppikt later vanmiddag.

 121. Bedankt Tobias!

 122. Niet verkeerd zo

 123. Even serieus, wie wil er nog op wijk surfen…die crowd…echt niet normaal vandaag

 124. Wijk; meest overrated spot van nl

 125. Gerry meest overrated comment

 126. Dat dan weer niet, maar alles is beter dan met letterlijk 150 man op een kniehoge winterdag je golven te moeten delen

 127. Die crowds zijn er om elkaar warm te houden, zoals dat een goede kudde beaamt.

  Je rijd vanaf wijk dorp 3km lang tot de pier, leeg strand en mooie bankjes zonder 1 surfer in beeld. Pas de laatste 200 meter liggen er ineens veel mensen in. Swell komt overal aan vandaag en de wind is offshore, dus de pier heeft geen voordeel… Zelden een dag gezien dat wijk pier veel beter breekt dan een goed bankje in de buurt, zeker als je de wave count meeteld.
  Enige uitzondering is z/zw wind.

 128. Het maakt niet echt uit waar je bent. 1 spot bekendheid. 2 mensen gaan er in waar mensen liggen. 3 het gras lijkt groener 30 m verderop in het water. Zv was niemand. Totdat er toch mensen bij me kwamen liggen. Wel het mooiste voor me zelf gehad. Barrelde aardig maar niet gebarreld

 129. Lag er gister bij Wijk in rond laag (11.30u?).
  Geen crowds gezien, hoogstens 4 man bij de pier.

 130. Als je het zo verschrikkelijk vindt, wat doe je er zelf dan? Of komt de surfer-elite nu weer naar voren, want ik surf er al 10 jaar en de toen brigade en kooks en blablabla. Wees blij dat steeds meer mensen buiten aan t sporten zijn, en zoals sommige roepen, de stoke sharen. Dat gezegd, zomers kan je in wijk meestal over de koppen lopen, maar dan is het een stuk van de pier af vaak nog wel te doen, maar meestal ga ik zelf dan simpelweg naar een andere spot….

 131. Gisteren schoentje vergeten bij wijk op de parkeerplaats. Oneill 3 mm.

  Aangezien het blijkbaar zo druk was zal er vast wel iemand zijn die hem gevonden heeft.

  Ik hoor het graag.

 132. hoe meer surfers op 1 hoop bij de pier, hoe beter … t is dan even verderop automatisch rustiger..