Nuttige surfweer info:

Surfweer Storm Corrie 31 januari 2022

105 reacties

 1. Donderdag ook een mooie dag onder de tentakels van de warmte/koude fronten (in de warme sector).

 2. Tot dat je je kite niet meer uit het water krijgt, dan moet je ook een zwem prof zijn. Ook nog extra risico dat je tegen het havenhoofd aan stroomt met die noordenwind, niet de ideale spotkeus voor zulke capriolen. Ik keur het verder niet af, maar het lijkt me ronduit gevaarlijk.

 3. IJmuiden was bruut…
  Zag net op RWS site, dat de 7meter aangetipt is qua golven, net buitengaats… pfff…

  Voor windsurfen was het niks wat ik hoorde, rommelig, niet die 12 sec in ieder geval.

 4. Maasvlakte minder bruut als ik dit bericht zo lees op Facebook:

  Goed idee man die windmolens bouwen op het strand bij de Maasvlakte…..weer allemaal zooi in zee wat er niet hoort, shovel kaduuk, graafmachine kaduuk, container met zooi vol zout water, olie, diesel en plastic troep in zee….lekker bezig Eneco erg duurzaam dit 🤨😡

  Hopelijk is dit een les….dit zal niet de laatste storm zijn, kijk en leer

  Rijkswaterstaat
  Haven Rotterdam
  #geenwindmolensopeenstrand
  #kansloos
  #windmolens
  #maasvlakte

 5. Ik snap echt niet dat ze niet even die shovels etc hebben weggehaald. Iedereen wist toch dat het hoogwater zou worden? Sowieso op de havenkade in Scheveningen ook een grote bende met overal drijvend vuil en piepschuimkorrels all over the place.

 6. Laat ze eerst toch eens de reeds geplaatste windmolens buitengaats goed onderhouden……… er staan er zo veel stil. Echt ongelofelijk. Hoor je nooit iemand over. Lijkt wel of het om plaatsingssubsidie gaat in plaats van het opwekken van groene stroom.

  En als ze er uiteindelijk wel komen te staan: hang dan een aantal dikke lampen aan die masten: lichten aan wanneer ze er staan! Hoppa!!

 7. Mogge, Het knmi lijkt nu te voorspellen dat de dip wat later komt: einde middag ipv rond het middaguur. Is dit dan een verschuiving tov de modellen van gisteravond? Zo nee, heeft harmonie dan moeite met voorspellen van het passeren van koude- en warmtefronten in het algemeen. En geldt dat dan voor alle modellen? Op windy bijvoorbeeld, geeft alleen ICON een dip aan.

 8. Bedoel je omslagpunt naar meer wind of naar minder wind? Ik vind wind voorspelling ook lastig te lezen. Vooral tegenstrijdigheden vandaag ;).

 9. Nog even 2 foto’s van de enige Bodhi die tijdens de storm de volle zee heeft weten te trotseren en bijna 1 km buiten de branding aan het wachten was op de set van zijn leven. Foto’s Jan Peter van Popta IJmuiden.

 10. Vond ‘m lastig vandaag. Het brak mooi op de achterste banken, maar voelde me niet senang dat ik daar alleen lag. De voorste banken ervaarde ik als totale chaos en niet makkelijk met een lange plank. Had wel nog een mooie hoge close-out boven op mijn kop, die pakt niemand mij meer af.

 11. België ook niet normaal mooi even. Lijkt wel zoals bij de zuiderburen daar vaak is.

  Wind komt wel wat op, maar NL lijkt het rustig te houden hele middag in de laatste icon d2 uitdraai. Epic dagje!

 12. Achterste bank hier was geweldig! Eerste paar banken was klots en bijna geen periode, alles elkaar, achter de derde bank trok het uit elkaar en er zat nog een partij hoogte in! Echt wederom een top dag!!! Nu wel spaghetti armen….

 13. HvH was ook top vooral tegen hoogtij aan liep het lekker!! Er was nog een fotograaf in actie, zitten er nog mooie platen tussen?

 14. Handschoentjes naast de auto laten liggen op parkeerplaats IJmuiden.. Teruggereden maar ze waren weg 🙁 Ripcurl flashbomb 5m maat S IJmuiden was heerlijk ook trouwens!

 15. Aloha! Morgenochtend heb ik wat tijd tijdens het thuiswerken. 🙂 Wat kan ik het best meenemen naar Zandvoort denken jullie? Longboard of dikke fish? Het wordt niet hoog denk ik? Allebei past niet in het autootje. 🙂 Dank dank dank voor advies.

 16. Het is nu op het nieuws, en ik vraag het me af; zijn er surfers die niet naar WAZ/ Noord pier gaan vanwege die giftige uitstoot van Tata?

 17. Ziet jij nog relevante noord swell op de boeien voor Wijk nu of wordt die nu al weggewaaid door de zw-er?

 18. Ik zou mijn leven niet riskeren als ik jou was.

  Voor mij is het al te laat. Woon onder de aanvliegroutes van Schiphol, werk pal naast de haven van Amsterdam en heb groot deel van mijn leven door de Amsterdamse binnenstad gefietst. Opgegroeid naast de route van de chloortrein. Ik ben niet meer te redden, dus surf lekker door.

 19. Dit is hoe de spot werkt met hoogwater. Het sprintgij verergert dat alleen nog maar. En dikke noordswell nog eens extra!

  Met afgaand tij en noordswell is er overigens ook een lange mui de zee op, alleen dan zonder het grootschalige wervelings effect (‘krul’) veroorzaakt door het havenhoofd.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/scheveningen-surfweer.png

  Veilig surfem langs het havenhoofd bestaat in principe niet als er hoge golven staan op zee. Wat wel helpt is een halve maanstand, een zeer goede peddelconditie en onbreekbare leash etc etc.

  Zie Surfweer.nl/local/ voor veiligeid mbt surfen in eigen land en op reis.

 20. Chapeau dat je dit deelt. Ik ben er zelf bewust niet in gegaan. Ervaren surfen maar ga graag nog een paar jaartjes mee! Met deze omstandigheden is het gewoon gevaarlijk.

 21. Wat een partij olie in het water en op het strand gister bij Ijmuiden. Er lagen ook meerdere dode vogels op het strand en in het water. Komt dit door de storm? Ik kan er niks over vinden in het nieuws.

 22. je bedoelt die soort van “olie pinda rotsjes”. Die heb ik ook zien liggen en veel ook (kwam lopen vanaf IJmuiderslag op zoek naar wat beschutting bij de pier). Heeft idd vast met de storm te maken. Heb nog gegoogled of je dat ergens kan melden zodat t opgeruimd kan worden … niks gevonden gek genoeg.
  Wel waanzinnig goede surf zeg .. voorin rommel maar achterin dikke cleane bakken met veel ruimte er tussen.

 23. Check Scheveningen live cam nu. Je ziet precies de mui die gisteren het probleem was.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/1b692.jpg

  Golven die eind van het havenhoofd breken. Niet door een zandbank, maar door tegengestelde stroming. Ze worden als het ware afgeremd door de stroming. De afstand tussen de golven wordt korter en de golven worden steiler en breken daardoor. Zie je ook in ‘gewone’ rips langs het strand met her en der white water, maar dat hoeft niet. Maakt ze makkelijker te spotten, maar je kan het zelfs zien zonder dat de golven breken. Lijkt dan erg op zo’n rivier met staande golven waar ze wel eens op surfen (bijvoorbeeld in München, Duitsland).

 24. Gaan die windgolfjes morgenochtend mij op m’n longboard nog een beetje voortduwen? 🙂

 25. @Tobisa heel goede actie zo uitleggen. Heb het ooit aan den lijven mogen ondervinden. En dan is deze 2x zo sterk. Twee surfers op de blokken geholpen net voor de knrm kwam en er nog 4 uit haalden. Was eerder ook bewust niet in hoekje uit gepeddeld, zag er raar uit en vertrouwde het niet. Maar goed ook dus.

 26. lag dr ook in gister op de noord, zo vanaf half 3, eerste uurtje prima, ik schat zo vanaf half 4 dat t listiger werd. Viel me op dat t ook dieper in t surfgebied t best flink richting t havenhoofd stroomde, parallel aan t strand. Ik was doorlopend aan de peddel juist de andere kant op, beetje de meute vermijdend die zich naast het havenhoofd verzamelde.

  Kwa diepte zat ik tussen de bocht en t rode torentje en mijn ijkpunt was om zo’n beetje links van de aloha te blijven maar na even een een lui momentje zat je meteen alweer terug vlakbij de blokken. Heel veel peddelen voor een paar mooie golven (en een paar jammerlijke fails haha) Ben rond 4u er uit gegaan, de mui werd toen steeds breder, zat er op een gegeven moment zelf ook nog ff in, even dat effect op de golven goed van dichtbij kunnen bestuderen. Was niet heel chill moet ik zeggen dus toen was t devies vrij snel volle kracht richting strand, wel nog op verminderd elegante wijzen zo’n wiebelgolf enorm epic een stukje kunnen pronen 🙂

 27. Als ik het plaatje van Tobias goed snap is dat in dit geval nog best lastig. Aangezien er een stroming parallel aan de kust staat richting Havenhoofd, waardoor de normale manier (parallel aan de kust peddelen) niet goed werkt

 28. Mocht je ooit in deze situatie komen,kun je zonder enige moeite even meedrijven en om het hoekje zo naar boven lopen,de blokken op.
  (Liever niet allemaal gaan doen natuurlijk en op eigen risico)
  Zonder golven of stroming.eazy peazy.is maar heel soms zo sterk die stroming.
  Hopelijk liggen die banken allemaal weer anders door de storm.
  Die jongens die afdreven bleven maar paddelen tegen de mui in en dan eindig je juist op zee.

 29. Ha allemaal, valt er morgenochtend nog wat te surfen in Scheveningen, of gooit de wind roet in het eten?

 30. Wijk is altijd gevaarlijk! (Tatasteel….) maar het is geen Scheveningen, stroming is wel het zelfde alleen is de pier een stuk langer 😉

 31. Wijk ff verruild voor domburg maar gaat t niets worden in domburg dit weekend en waar is de beste spot ?

 32. Defineer surfbare golven. Het hele weekend harde zuidwest tot westen wind. (Wind)Golven zullen er zeker zijn. Maar die zal je moeten delen met de vele windsurfers en kiters. En je moet bereid zijn om af en toe een stuk terug te lopen ivm de heftige stroming. Geen cleane 2 meter zoals vorige week. Dus wat is surfbaar voor jou?

 33. Maar anyway: je moet dus zijn daar waar het strand stopt en het asfalt richting westkappelle begint. Noorduine loopt ook nog wel eens lekker. Uitkijken voor de palen. Bij hoog zie je die haast niet.

 34. Je rijdt richting Westkapelle, 500m voorbij de eerste parking(sportshop) is er een steile weg over de duinen. Wel druk daar maar je hebt er weinig last van die palen. (hoogwater)

 35. Bij laagwater en zw-wind peddel je rechts uit langs zo’n palenrij. Op de kop breken er ook golven. De ene rij is wel beter dan de andere.

 36. Ok twas soort van surfbaar op domburg uurtje erin paar leuke golfjes maar eigenluk dikke klots

 37. Hi all, even een off topic vraag. heb een nieuw winter wetsuit gekocht. Weet iemand of ik m’n oude ergens kan doneren of laten recyclen?

 38. Lag net bij de pier te surfen in IJmuiden. Prima golven, alleen er ligt mega veel propjes olie in het water. Ook op het strand zag ik het duidelijk…

 39. IJmuiden was een uurtje (of1,5) goud vanmorgen! Wat een heerlijke wandjes. Zonnetje erbij, 4 man in het water.

 40. Liep echt wel dikke prima vanmorgen, veel minder ruig dan verwacht, echt weer top sessie op de achterste banken.

 41. Weer een poging van de Kook. Dit keer op een Vision 6′ quad fish. 🙂 Lag er helemaal alleen in vanmorgen, maar had de grootste lol met zo’n klein boardje. Al lukte de ritjes niet echt, de stoke was er! Heerlijk gestoeid in de branding voor bijna 2 uur. Mooi begin van de week. Ben kapot. Groet!

 42. Met het thuis werken heb ik vaak een webcam achter mij aan staan als achtergrond geluid.

  Een echte aanrader qua geluid (golven, beetje wind en wat zeemeeuwen) is https://www.youtube.com/watch?v=zSdqkuJJVkU

  Die in in Florida en heeft niet non stop top golven, dus daardoor juist vermakelijk als achtergrond (soms fijn om een dagje blown out op de achtergrond te hebben onder je werk)

  Maar nu mijn vraag aangezien ik tegenwoordig ‘supported by surfweer’ bij de cam van Wijk zie staan. Kunnen jullie daar geen geluid bij zetten? De golven zullen lastig te horen zijn vanaf de strandtenten, maar je hebt daar vast ook wel rustige achtergrond geluiden?

 43. Hoop niet dat die druppels te maken hebben met de proef gasboringen voor Zandvoort.
  Kan nog leuk worden [not] heb je een windmolen park en een boorplatform vlak voor de kust.
  WEG vrij uitzicht…..

 44. De dagen dat je in nederland de golven vanaf het strand stuk voor stuk kan horen breken ipv 1 ruis (zeker op wijk) zijn op 1 hand te tellen. Zet gewoon de wijk cam aan en gooi een youtube video met geluid erbij voor het idee.

 45. Heeft er toevallig iemand ervaring met het verwijderen van die olie als het bijvoorbeeld onder je schoentjes of aan je wetsuit zit?

 46. Vanochtend ook onder de olie; Wijk. Olie ging er goed af met warm sopje van afwasmiddel en vloeibare groene zeep met borstel schoongemaakt.

 47. Bij deze olie (ik had het ook in pak en schoenen zitten) volstond flink erover vegen met dettol/glorix poetsdoekjes. En daarna twee sessies ermee surfen.

 48. Ik woon aan de boulevard en er zijn zat dagen dat je golven stuk voor stuk hoort breken. Het is het mooiste concert dat er bestaat, zeker s nachts als het helemaal stil is verder.

 49. ik woon naast schiphol, die vliegtuigen die 1 voor 1 weg vliegen naar bestemmingen met echte golven……ZZzzzzz

 50. bij olie haal ik het ergste er altijd eerst af met een doekje met olijfolie, daarna pas met zeep!

 51. Zo stelletje Oma weet raad surfers! laten wij het is over de voorspellingen hebben voor aankomend weekend ;-p

 52. De cam v/d reddingsbrigade doet het niet. Iemand een idee of het bij Rapa Nui te longboarden is deze ochtend?

 53. @tobias: Ik heb echt een fantastische sessie gehad. Voor mijn niveau heerlijke golven. Iets verderop lag er een dame in, voor de rest niemand. Genoten + stoked!

 54. De wind was eerder gunstig voor vrijdag, jammer dat die voorspelling veranderd is, hopelijk neemt hij in de loop van de voormiddag af met afgaand tij!