Nuttige surfweer info:

Surfweer maandag 29 juni 2020

182 reacties

 1. Even een beeld bij wat er voor stormwind wordt verwacht vanmiddag. Oranje kleur om deze weerkaart geeft de vlagen aan, onofficieel omgerekend naar 9 beaufort. Storm zou dat zijn als dit soort vlagen langer zouden aanhouden (tot 10 minuten).

 2. Sup paddle gevonden bij wijk aan zee. Reageer met merk en contactgegevens

 3. Was toch leuk deze ochtend in Wijk. Mooie golven. Maar peddelen was doodvermoeiend op een waveski in die 6 Beaufort

 4. Is het maandag te ruig? Of zou je als beginnend/intermediate surfer alleen de zee in kunnen? Wilde eigenlijk rond 4 gaan maar misschien is het te ruig..

 5. wijk na 16.39 ruk, ik zou niet meer gaan……wel leuke paddle work out…ff die bbq pens weg werken

 6. Beste Surfer,

  Wat voor invloed heeft het getij op de golven? Is het ene getij beter voor een bepaald soort swell? Bijvoorbeeld is laag tij beter als er swell komt vanuit het SW?
  Ik surf veel in Scheveningen dus dat kan je als lijndraad gebruiken bij het beantwoorden van de vraag.

  Alvast bedankt!
  Marcel

 7. Het maakt vooral uit voor stroming. Afgaand tij stroomt t naar t zuiden, tegen de ZW wind in. Dus stroom je niet zo hard weg bij gebrek aan een havenhoofd. Verder is t beste getij toch vooral spot afhankelijk, hoewel laag tij wel vake

 8. gevonden op het strand van wijk, laat maar weten welk type en kleur band, laat je email hier achter neem ik contact met je op.

 9. Dan ben je er te vroeg uit gegaan. Vanaf 20:00 richting hoogwater begon het te pompen, met vanaf 21:00 headhigh bakken en lanngge lijnen!

 10. Gisteravond ik wijk aan zee heb ik in het water een kitesurfboard gevonden. Rond 20:00 uur bij Heliomare.
  Ik hoor graag van de eigenaar.
  0619505447

 11. Oftopic..
  Een goede vriend van me uit Portugal heeft ALLES verloren in een bos brand!
  Hij shaped surfboards uit oude softboards. Maar ook z’n bedrijf afgefikt!
  Elke euro is nu meer dan welkom .. dit is de gofundme pagina:
  gf.me/u/ycit3f

 12. Gisteravond Wijk was inderdaad zeeeer vermakelijk tussen ongeveer 20:00 en 21:30 en weinig volk voor zulke omstandigheden

 13. @tom

  Ik weet niet of je van ver moet komen, maar ik ga het denk ik wel even proberen ook, het is dan net laag geweest, dus ik denk dat de stroming dan ook niet extreem is (zal wel stroming staan, maar minder dan met hoog), en al zijn de golven misschien dan niet al te flink dan komt het water wel weer op, dus als we mazzel hebben duwt het getij nog net ook even wat mee met de golf.
  De wind is ook niet zo ‘extreem’ vandaag meer, dus ik gok ook iets minder ‘uitdagend’ water en golven.
  Nieuwsgierig of er mijn mening delen of anders vinden😇

  En als je je sleutelkastje kwijt bent kan ik die ook meenemem🤓

 14. Weet iemand of er bij Noordwijk regels/adviezen zijn voor wat betreft het scheiden van kitesurfers en surfers? Zou vanavond laat wel willen proberen te surfen maar zie vooralsnog erg veel kiters op de cam

 15. Ik surf af en toe bij scheveningen noord, maar kan nog niet echt peilen wat het beste getij is. Weet iemand dat toevallig? Is het vanavond bijvoorbeeld goed met laag tij naar midden tij?

 16. Ik heb een abo op tobias zn surfweerbericht. Weet iemand hoe ik zoiets voor de kust van fra krijk kreeg (vendee). Ik heb wat vrije tijd en wil wat swells meepikken die daar zijn. Even voor een paar dagen heen en weer. Mss een goede surfvoorspellingssites van frankrijk, Heb al wat gevonden maar mss hebben jullie nog tips. Thx

 17. Volgens mij vooral met hoog water, liefst halverwege opkomend tij tot hoog water. Stukje afgaand tij kan ook nog wel. Op sommige dagen is het trouwens de hele dag prima. Ik check zelf altijd nog wat apps en de webcam voordat ik ga.

 18. Hi, vandaag met softracks een longboard vervoerd. Ging OK maar had wel het gevoel dat het board iets klapperde, verder zit hij goed vast. Heeft iemand hier ervaring mee en kan een board tegen dat klapperen door de wind?

 19. Zelf die dingen een half jaar gebruikt totdat ome agent me aanhield. Ze mogen niet in Nederland. Ervaring is verder prima, zou niet moeten klapperen. Wil soms nog wel schuiven zijwaarts als je te scherp/te hard de bocht ingaat.

 20. scheveningen ziet er vanavond goed uit op de kom, hopelijk morgenochtend nog wat van over

 21. Toevallig ook een idee waar dit in de wet is opgenomen?

  Gebruik ze bij tripjes in buitenland. Boards zaten altijd goed vast. Het dak van de auto was er niet altijd blij mee, net als de deurrubbers (en ikzelf toen het flink ging plenzen).

 22. @tom

  En? Nog geweest?
  De wind en stroming was wel meer dan ik gedacht had, zeker vanaf 8 uur ongeveer.
  Was wel zwaar hard werken maar af en toe nog wel een paar flinke jetsers kunnen pakken (domburg/westkapelle dijk)

  Dus mocht ik je avond hebben verpest mijn excuus😄
  Maar als je de juiste golven kon timen waren er nog best wat ritjes mogelijk

 23. Goede sfeer in Wijk gisteravond, vrij rustig en lachende gezichten. Dank, allen!

 24. Staat de swell nog steeds op de kaarten om vanavond/morgenochtend binnen te komen? Ik zie het niet in de standaard forecast zoals msw of surfline en de weerkaarten zelf aflezen, vind ik knap lastig. Iemand die hulp kan bieden?

 25. Heb je contact gegevens van Robin? Misschien kan ik hem in Portugal helpen met spullen etc.

 26. Voor Frankrijk en zeker Vendee kun je gewoon MSW gebruiken. Goede alternatieven zijn Yadusurf en Allosurf. Verder is de ksut daar nogal grillig dus het loont altijd om verschillende spot af te rijden. Tot slot is dé gouden tip natuurlijk: spotkennis. Maar daarvoor moet je local zijn (of kennen) of er gewoon vaak komen

 27. Zou graag nog een sessie pakken morgenochtend, voor ik op vakantie ga naar het ‘binnenland’. 🙂 Ben benieuwd!

 28. Ik begrijp dat de swell uit het Noorden een aantal hogere zandbanken over moet en dat deze deining vrij diep in de uiteindelijk ondiepe Noordzee gaat.

  In tegenstelling tot windswell (waar de golven in het windveld zelf ontstaan en er niet uit weglopen) uit bijvoorbeeld WZW die oppervlakkiger zit van kortbij komt en geen hinder heeft van zandbanken en dergelijke…

  Maar please correct me if wrong!

  Leestip: “Golven Jagen” van S. Fouret
  Bedankt aan de auteur, topboek!

 29. Het verschil tussen hoogwater en laagwater is voor de kust van Nederland ongeveer 3 meter. De gemiddelde diepte van de Noordzee is 94 meter. Die 3 meter is relatief klein ten opzichte van de gemiddelde diepte, dus maakt het getij nou echt uit of de golven binnen komen of niet?

 30. De gemiddelde diepte misschien, maar voor onze kust is het stukken ondieper en er zijn bepaalde banken waar het maar Eem meter of 10-20 is, daar maakt die 3 m echt wel veel uit

 31. Aaaaaa ik weet je hebt al 100 keer uitgelegd hoe de golfspectrum grafiek werkt. Maar kan je uitleg nergens vinden. Hoeveel uur duurt het ongeveer tot die Noordswell in bijvoorbeeld Noordwijk is? Welke parameters gebruik je daarvoor?

 32. Bonjour, samen met een vriend aan het surftrippen. Nu in Zuid Frankrijk. Carcans gehad, nu Le Truc Vert. Iemand goeie spot voor hierna? (Le truc vert heeft wat ons betreft voorkeur wat betreft break.) tips/suggesties anyone? Thanks alvast.

 33. Go where youre heart tells you to…spots om het even…ieder jaar loopt er op een andere spot een bankje goed…

 34. Als ik drie boeken over surfen mee mag nemen op vakantie, welke moeten dat dan zeker zijn?

 35. Waar zetten jullie altijd je auto neer als je bij Scheveningen gaat surfen?

 36. …is tegenwoordig voor de elite autorijder. 8 euro per 2 uur surfen.
  1 voordeel, je kan tegenwoordig altijd parkeren!

 37. Ja de max parkeerduur, tarief en de crowds zijn insane in Scheef. Ik mijd Schevenigen al zo veel mogelijk de laatste jaren. Genoeg rustige breaks te vinden een stukje naar onder 😉

 38. 4 euro per uur is toch niet zo duur voor parkeren?

  het gemak waarmee ijwit besteld wordt zonder klagen, zou hierover klagen een beetje absurd maken..

 39. Was een mooi dagje op scheveningen noord vanmiddag, ff leuk.
  Zag een fotograaf staan. Zijn er nog mooie plaatjes geschoten?

 40. Heeft iemand tips voor surfen op Ameland? Frankrijk gaat dit jaar niet gebeuren.

 41. Volgens mij was dit dhr. Tigges, die doet video analyse voor een paar lucky ones (maar je kan je gewoon aanmelden geloof ik)

 42. Wijk aan zee bunker liep mooi gisteren leuke sessie gehad met maatje

  Was ook nog iemand met een Drone aan het filmen

 43. Wat voor invloed heeft regen op de wind? Afgelopen dinsdag ging het regenen en voor mijn gevoel zorgde dit voor extra mooie condities.

 44. Een flinke regenbui kan nogal wat wind veroorzaken omdat de regen eenvoudigweg lucht verplaatst. Afhankelijk van aan welke kant je van de bui zit, kan dat gunstig uitpakken.
  Ook kunnen frontpassages voor wind afname of draaiing zorgen.

 45. Wijk gesurft van 19-21u gisteravond, was eerste uurtje eigenlijk best leuk op de setjes. Verder heel druk, maar ook wel gezelig.
  Wat me echter opviel was dat onder de beginners er nogal wat mensen zich begaven tussen de betere surfers en wat verder naar buiten. Dat resulteerde nogal vaak in rare situaties, aangezien een aantal van deze mensen zich niet echt bewust leken te zijn van de invloed van hun acties op anderen.

  Zo heb ik maar liefst 2x een gebaild surfboard tegen me aangekregen terwijl ik surfte. 1x eroverheen gesurft en 1x heb ik een levensgevaarlijk opvliegend shortboard hard tegen mijn elleboog aangekregen.

  Lieve beginners/af-en-toe-surfers, willen jullie in ieder geval je board vasthouden? Op Hawaii beuken ze jou en je hele auto ervoor in elkaar, maar hier is het vooral vervelend voor andere surfers. Gelukkig kreeg ik geen vin tegen me aan, maar rondvliegende surfboards zijn gevaarlijk, zelfs in Nederlandse kakgolven.
  Overigens, de communicatie over het rondvliegende board ging erg relaxed en de sfeer bleef gelukkig prima.

 46. @jasper, mooi gezegt man, 👍ik lag gister avond bij bloemendaal ,eigenlijk helemaal alleen, Had alleen mot met mijn eigen board😜✌️
  Heerlijk genoten.

 47. Ik zit net even op de webcam te kijken bij Wijk aan Zee en het valt me op dat er wederom (zie het zelf ook regelmatig in het water) een stel wind- en kitesurfers door de line-up heen raast.

  Overigens ook wel is iemand om aangesproken en wordt gesteld dat ik mij dan niet moet aanstellen en dat zij wel weten wat ze doen. Echter, ik heb ook wel eens situaties meegemaakt waarbij de onkunde er vanaf spat.

  Er is toch een ongeschreven regel dat de wind- en kitesurfers een stuk meer naar rechts gaan? Of heb ik nu helemaal mis?

 48. helaas, er zijn nog altijd veel onwetende en nog erger asociale kters en windsurfers die er niet mee bezig zijn dat jij mogelijk een schedelbasisfractuur kan oplopen.. op Scheveningen met ZW ook al jaar en dag een issue. Meestal spreek ik deze mensen hier op aan maar in het grootste deel van de reacties behandelden ze me als zeikerd.
  Echter op het strand (voordat de potentiële kiters het water in gaan tussen de golfsurfers) heb ik wel begrip gekregen. Wellicht dat face-to-face toch meer medemenselijkheid in mensen losmaakt.
  Wel altijd vriendelijk beginnen he 😉

 49. Tja, bij Wijk gisteren is er zelfs een kiter door de lineup bij de pier gedreven, met zijn kite in het water.

 50. @ Jasper, dat viel mij ook op zeker iets verder naar buiten waar ik bewust ging surfen om niet in de meute te gaan liggen, deze mensen zich niet echt bewust leken te zijn van de invloed van hun acties op anderen. beste jongens en meisjes met big surfboards, denk goed na en kijk goed als je een take off maakt…

 51. van de week op scheef ook nog een windsurfer aangesproken en kreeg een grote bek terug. iets over optieften of zo. Heb daarna ook maar vriendelijk naar hem gezwaaid met 1 vinger. Matige ervaringen met het aanspreken van kiters en windsurfers.

 52. Helaas wordt het dit weekend fantastisch weer voor wind- en kitesurfers en niet voor golfsurfers. Alhoewel ik afgelopen zondag de traumahelikopter in Zandvoort op het strand heb zien landen voor een kiter… dus voor hun wellicht ook iets te veel knopen

 53. @vraagje etc. Sterker nog het is een echte regel! Aan het begin bij pier staat een bord met daarop aangegeven welke watersporten op welke plek mogen worden beoefend. Daar staat: Kiten vanaf paal 2. Helaas trekt niemand zich daar wat van aan…Op basis van die regel zijn zij volgens mij ook niet verzekerd (qua aansprakelijkheid), als ze daar een ongeluk veroorzaken.

 54. Je kunt ook leren windsurfen of kiten. Ideale omstandigheden als het hard waait, terwijl voor golfsurfen zo min mogelijk wind Of offshore ideaal is.

 55. Dit vind ik echt een dooddoener. Dus we moeten allemaal maar gaan kiten en windsurfen zodat niemand zich meer aan de regels m.b.t aangegeven gebied hoeft te houden?

  Een harde zuidwester is vaak ook een mooi moment om te golfsurfen

 56. @broer konijn, volgens mij kreeg Jasper een shortboard tegen zich aan, en geen Bic (?) surfboard. Then again, het is idd verstandig als beginner een beetje veilige ruimte te zoeken.

 57. Met dat argument zou je ook op de snelweg moeten gaan meedoen met diegene die het hardste gaat, ongeacht de maximumsnelheid. Ik heb whelemaal geen zin van hobby te veranderen, en zeker niet omdat mensen met een andere hobby zich niet aan de regels houden. Net zo goed als ik me aan de max snelheid hou, ongeacht wat anderen doen.

  Het was afgelopen zondagochtend en maandagavond prima golfsurfen met hoogwater en wat beschutting aan de noordkant van de pier, dat is een piepklein stukje voor de golfsurfers en de rest van de zee voor de kiters en windsurfers. Waarom zou je je niet aan die regel houden….?

 58. Niet echt helaas. Het waait te hard, het hele weekend.

  Voor wie vol in de zone gaat golfsurfen waar met harde wind altijd veel kite/windsurfers te vinden zijn, voor je eigen veiligheid: draag een rood of anders fel gekleurde lycra. De zwarte wetsuits in het bruine Noordzee water zijn niet echt zichtbaar voor de hoogspringers!

  Op alle andere spots die bestemd zijn voor golfsurfers, moeten de wind sporters natuurlijk wegblijven. Zo niet, dan wegjoelen!

 59. Na een onstuimig weekend met veel zw swell volgt volgende week weer een mooie lading swell uit het noorden.

  Vind je voorspellen lastig: abonneer je dan op de sms service van Tobias. Dan weet je waar je moet zijn de komende week 😉

 60. als we dat wegjoelen nou eens massaal met zijn allen doen dan komt de boodschap misschien over. als je als individu een individu wegjoelt krijg je alleen een grote bek.

 61. Zondag kan de zon zelfs schijnen en met een spot met zw wind bescherming lijkt het me een stevige sesie. Naar mijn ervaring zijn de ZWers het best bij laag water, maar dit kan ook toeval zijn? Wat denken jullie? Stay safe and shred it wiooeeee

 62. deze zomer ga ik naar frankrijk, en ik zou daar graag willen surfen. hoe is er een beetje te surfen in het noord westen bij frankrijk. ( bij le touquet paris plage)??

 63. In 23 jaar tijd nog niet meegemaakt in Wijk. Ik word er onrustig van, kiters/windsurfers. Ze razen langs je heen, over je heen, en ik moet relaxed op mijn golf letten en hopen dat zij zich verantwoordelijk gedragen? Ooit een surfer bijna onthoofd zien worden door kiter, scheelde iets van een metertje. Heeft indruk gemaakt.
  Gisteren sprak ik samen met andere surfer een windsurfer hierop aan. “Jullie kennen de regels niet!”, was zijn gvd antwoord…
  Hierop werd het zelfs bijna matten. Hij was al van zijn board gestapt voor een goed “gesprek”. Je kent ze wel, die types die de boel omdraaien als ze op hun wangedrag worden aangesproken. We lagen diep op zee. Gelukkig pakte de wind toen zijn board en een golf deed de rest…weg plank en zeil…richting strand. Speaking of Karma. Niet meer teruggezien. Maar leuk is anders.
  Wel blijven aanspreken mits mogelijk. Zo vaak zijn de omstandigheden er niet dat surfers en windsurfers tegelijk kunnen maar als dat dan wel zo is…
  Regels zijn er in deze echt niet voor niks.

 64. Wel apart dat windsurfen helemaal niet genoemd wordt in de regelgeving.
  Mogen die dan alles of juist helemaal niks?

 65. @belle exact. Dat was wat deze dude ook gisteren tegen me zei. Heel bijdehand want het komt er gewoon op neer dat als je hard en behendig bent je in zone 2(maw, je hoort bij de kiters) hoort. Niet dat je dus overal mee weg komt.
  Verzekeringstechnisch kan het wel handig zijn om dit wel op te nemen.

 66. Omdat praten steeds minder lijkt te helpen is het goed om als surfer te weten wat je rechten zijn.

  In Den Haag is er een APV waarin geregeld wordt wat er wel en niet mag. https://api.notubiz.nl/documents/3320947/1/file?version=2.0.0&open=browser&token=

  Daar kunnen de BOA’s gewoon op handhaven. Maar blijkbaar heeft het (nog) geen prioriteit. Vreemd genoeg werd er een jaar of 10 geleden wel actief op golfsurfers gejaagd die zich tussen 1 juni en 31 augustus tussen 9.00 en 19.00 uur buiten ‘hun zone’ begaven. Dat heeft tot aardig wat bekeuringen geleid. In het kader van gelijke monniken, gelijke kappen zullen BOA’s nu ook moeten handhaven.

  Omdat in de APV is omschreven wat wel en niet mag is, indien het een keer goed mis gaat, een kite/windsurfer in overtreding en aansprakelijk voor de schade. Dat zal dan niet alleen verzekeringstechnisch, maar ook juridisch een interessante case opleveren. Zowel via het civiel- als het straftrecht kan er dan vervolgd worden.

  Indien je in het golfsurfgebied dus een keer aangevaren wordt direct BOA en eventueel politie erbij halen. Je mag zelfs een burgerarrest toepassen 😉

  Voor de korte termijn kun je het beste nu eerst de verantwoordelijke wethouder van Sport schriftelijk attenderen op zijn verantwoordelijkheid. Als hij dan geen opdracht geeft aan de BOA’s om te handhaven ontstaat er zelfs bestuursrechterlijk een interessante case omdat hij verzaakt terwijl er schriftelijk om handhaving is gevraagd.

 67. Hallo,
  Ik heb een vraagje. Morgen om 13u is het dan mogelijk om te surfen in Knokke voor een beginner? Ik twijfel dus daarom vraag ik het hier.
  Dank u 🙂

 68. Kite (met golfsurboard) en golfsurf veel op Wijk maar de laatste jaren meer kiten. Begeef me nooit tussen de golfsurfers omdat 1) dat gevaarlijk is en 2) de golven voor kiten tussen de eerste en de tweede windpaal veel beter zijn dan tegen het havenhoofd.
  Er zijn echter nogal veel kitesurfers op Wijk die graag met zijn allen dichtbij de pier willen varen. Die hebben – meestal gezien hun ervaring – geen idee waar ze wel en niet mogen varen. En om eerlijk te zijn doet de gemeente Velsen-Noord er ook niks of te weinig aan om de watersporter duidelijk te informeren (bijv grote borden op palen op het strand). Zou enorm helpen. Desnoods moeten we het initiatief zelf maar nemen.

 69. Wat een verschil op surfweer in de zomer of winter! Winter hardcore fullsuit foto’s en goeie verhalen, zomer alleen maar over drukte, dings etc.. laat de winter maar weer komen😉

 70. Blijf het toch mooi vinden hoeveel verschillende sporten er op een paar golven los kunnen. Ook al is het jammer dat sommige onnodige stress bij mensen veroorzaken.

 71. Zullen we het oordeel over de (on)nodigheid van stress overlaten aan degene die de stress ervaart?

  Dat gezegd hebbende; gisteren weer érg genoten van de hoogwatergolven. En wat ik er van een afstandje van kon zien, hadden de kiters en windsurfers wat verder van de pier ook lol. 🙂

 72. Goedemorgen, weet iemand hoe de condities er vandaag voor staan in Egmond aan zee? Is het een beetje te doen?

 73. Sommige mensen noemen dagen zoals gisteren een dag met ‘slecht weer’…..hehe

 74. Het is waarschijnlijk een wild water baan, als je wilt surfen vandaag dan beschutting zoeken achter een pier

 75. @ stress. Andere mensen stressen vind ik onnodig, dat noem ik dan onnodige stress. Misschien dat je daar iets anders in las, onnodige stress is dat dan 🙂

 76. Weet iemand hoe de fotograaf die vandaag op Scheveningen in het water lag heet? 🙂

 77. Kwam je een beetje door de branding Maarten denk dat ik nog maar effe wacht op wat minder wind vrijdag was al genoeg!! Weer veel mooie foto’s om te bekijken top man👍

 78. Hoi surfers,

  Sinds een paar maanden ben ik begonnen met golfsurfen en was gisteren voor de tweede keer bij Wijk. Dus ben ik van te voren even gedoken in de regels bij de noordpier. Nu heb ik begrepen van velsen.nl dat zone 1 zich bevind tot ongeveer 450 meter van de pier vandaan en dat het ook niet de bedoeling is om binnen 50 meter van de pier te surfen. Alleen bevond ik mij gisteren al erg snel tussen de wind en kite surfers (100/150 meter vanaf de pier). Zijn deze regels veranderd? En is er op het strand een aanduiding voor de grens van zone 1 en 2? Ik kan me voorstellen dat het nogal gevaarlijk is als golf, wind en kite surfers door elkaar aan het surfen zijn.

  Thanks!

 79. De paal op het strand met 2 erop is de grens, helaas hebben kiters hier gewoon scheit aan en zien ze golfsurfers vooral als pionnetjes om omheen te slallommen.

 80. Met beoefenen van meerdere sporten begrijp je ook beter waarom iemand iets doet en wanneer het ‘control’ element het meest speelt. En hoe iemand zich op het terrein beweegt. Vergelijk de verschillende bochtencurves van skiers en snowboarders.

  Als windsurfer heb je dicht bij de pier alleen maar last van de wind die wordt geremd. Naar buiten heb je liever wat druk in je zeil om door de break te komen. Met een kite heb je iets minder last van de windhinder. Springen betekent meestal ook een stukje mee met de wind. Hoe hoger je gaat, hoe verder downwind je zal landen. Opletten dus als een kiter upwind een sprong inzet. Uiteraard is de kiter dan degene die het meest moet opletten ;-).
  Windsurfers hebben bij de golfrit altijd een zeil dat beperkt welke beweging he kan maken en met welke snelheid (die is vaak hoger dan bij golfsurfen). Kiters zijn wat vrijer, maar worden bij pull wel door de kite in hun lijn beperkt.
  Kiters kunnen bijna vanaf de waterlijn vol gas, windsurfers hebben minimaal 25cm diepte nodig.

 81. Komt er nog wat van die NW swell in de kop van Holland of de Wadden terecht de aankomende dagen?

 82. Ja, goed idee. Bij herhaalde zone-overtreding van Kite-en windsurfers klachten indienen.
  De wethouders Sport in de betreffende gemeenten waarschuwen en een dozijn foto’s toesturen zodat het ‘bewijs’ zich opstapelden. Als het dan mis gaat (en blijkbaar moet het eerst echt goed mis gaan) dan wordt er daarna wellicht toch wat aangedaan.. De Boaks of politie moet dan echt eens langskomen. Triest dat er handhavers moeten aan te pas komen. Alternatief is zelf het heft in eigen handen nemen maar dat is ook niet echt aan te raden.
  nu voorlopig maar hopen dat jij en ik niet diegene met een schedelbasisfractuur zijn. 😬

 83. Ik surf 20 jaar waarvan voor het grootste gedeelte in Scheveningen en ik heb nog nooit een echt gevaarlijk situatie meegemaakt tussen golfsurfers en andere watersporters. Volgens mij gaat het allemaal prima samen en wordt hier door een aantal cam-kijkers nieuws gemaakt. Doe even normaal en ga surfen ipv zeuren. Komt iemand te dicht in de buurt voor je idee? Roep of fluit een keertje en surf weer verder.

 84. Het er gaat en niet om hoe lang jij al surft of wat je mee hebt gemaakt.
  Het gaat erom dat er een gemeentelijke verordening is Zowel in Scheveningen en velsen met regels waarin de gebieden zijn verdeeld wat, waar mag. Het is wel zo fijn en veilig als mensen zich hieraan houden.

 85. Ervaringen vanuit het water zijn best relevant, zeker van ervaren collega’s.
  Ik kom nooit op scheef, dus weet niet hoe druk het daar is en de vermenging voor problemen zorgt. Heb me als golfsurfer best wel eens onprettig gevoeld. Bijvoorbeeld bij Beetje aanlandige winkracht 5 met kiters die bij zandvoort paralel aan de kust jakkerden. Dan hebben kitezones geen effect, want alleen relevant voor launchen. En ik In mijn eentje ergens bij een bank zoeken naar surfbare golven en duckdivenD weer naar buiten. Na minuut of 10 had ik dezelfde 6 gasten meerdere keren gezien en zij mij. Werd vanzelf wat meer afstand gehouden. Ik had liever een fellere lycra aangehad.
  Golfsurfers onderling (en met suppers) liggen elkaar echt veel meer in de weg en veel meer botsingen. Ik heb in 20 jaar windsurfen op zee nog nooit een botsing gehad, maar weet als golfsurfer hoe het voelt als iemand wel met aardige gang op je af lijkt te komen. Hou zelf met windsurfen daarom wat meer afstand, vertraag en/of laat merken dat ik ze heb gezien.
  Bij twijfel of je wordt gezien, laat je horen. Wat ook helpt voor je zichtbaarheid is even je tail onder duwen. Dan steekt je neus hoger boven het water. Dat valt meer op dan een zwart surfpak…

 86. Om het maar weer over het surfweer te hebben; windje viel bijna helemaal weg in nhn, was een moeilijke call en heel wat kms, maar wat een sessie met mn twee maten 🤙🤙

 87. De wind was gistermiddag nog niet weg, maar er kwam toch weer veel leuks door in Wijk! Wel rare combi qua hoogte en periode, dus flinke duckdivetraining! Voordeel is dat je niet een kwartier op de volgende set ligt te wachten, t bleef lekker komen.

 88. De zoveelste discussie weer over kiten / windsurfen in het golfsurfgebied. Bij omstandigheden zoals gisteren is de enige plek om normaal nog een beetje te kunnen surfen achter het havenhoofd (in de luwte). Het waaide gisteren ZW 30 -40 knopen, omstandigheden die perfect zijn voor kiten en windsurfen, op deze dagen liggen er geen golfsurfers in het gebied waar dan (tegen de regels in) gekite en gewindsurft wordt. Niemand in gevaar, iedereen plezier. Gaan er hier mensen een beetje op ze Arie Boomsma’s webcam foto’s plaatsen die een totaal vertekend beeld geven. Scheveningen is gewoon te druk geworden, als je alle windsurfers en kiters in het toegestane gebied gaat dirigeren g onder dwang dan wordt het ook een grote gevaarlijke puinhoop. Idem met alle golfsurfers op een kluitje. Het zijn de neveneffecten van de enorme aantrekkingskracht van deze geweldige sporten. Laat de politie en gemeente zich alsjeblieft focussen op een heel ander probleem wat zich in Scheveningen voordoet en steeds erger lijkt te worden…

 89. Hallo allen,
  Voor een beginnend surfer als ik is het een raadsel, maar jullie weten er wrs wel meer over.
  Ik zie in de voorspellingen voor morgen middag in Domburg een westswell met periode van 4s niet echt vet.. maar dan zie ik ook het zelfde tijdstip in Westende (grens Frankrijk) een pure noordswell met 7s periode hoe kan dat ? Of klopt er iets niet in de voorspelling, want ik zou niet begrijpen waarom een noordswell in het Westen aankomt en in in Zeeland niet ?

 90. …en waarom liggen alle golfsurfers op Schev (en Wijk) op een kluitje en elkaar volledig in de weg (met indroppen op elkaar en frustraties onderling als gevolg) omdat meer dan de helft van de GOLFSURFERSzone door de wind en kitesurfers wordt inbeslaggenomen.. ook dikwijls de betere golven rechts van het midden/richting paaltje.
  En @ Doe even normaal; ik surf ook ruim 16 jaar vrijwel dagelijks op Schev en ik zoek wèl de grens van het miezerige stukje golfsurfgebied op wat er nog overblijft bij harde ZW en ja ik en nog wat maten zijn op centimers na meerdere keren overvaren, uitgejouwd omdat je daar dan wat van zegt en geïntimideerd door kiters en windsurfers.
  Maar het gaat er vooral om dat je niet relaxed ligt omdat je heel de tijd voor, achter je en naast je moet opletten of er niet een aso over jouw of je maten (of kids) heen Kite/windsurft. Dat is de grootste frustratie hier. En ja, zelf houd ik ook van wind en kitesurfen dus daar gaat het niet om.
  Zie hierboven de vele Posts en irritaties. Dus ja, foto’s (dat is dan het enige bewijs) vooral gaan opsturen naar de verantwoordelijken in de lokale wet- en regelgeving.

 91. Irritaties zal je altijd blijven houden, met die foto’s ga je niks bewijzen, laat de gemeente dan gewoon op het strand komen handhaven op dit soort dagen en personen die zich niet aan de regels houden van de APV een boete geven, simpel toch ? Dan zal je zien dat het probleem snel opgelost wordt. Anders blijft het een zooitje en zullen de kite en windsurfers proberen te blijven varen in het gebied waar het niet mag, simpelweg om 3 redenen: de golven zijn er af en toe beter, er staat minder stroming met de wind mee (met opkomend tij) en het is er rustiger. En er zullen er een aantal zijn die echt niet weten dat het niet mag. Ik kite en golfsurf ook, en ik moet bekennen dat ik ook af en toe links van het paaltje kite op dagen zoals van het weekend, maar houdt altijd voldoende afstand van de line-up en heb niet het idee dat ik ook maar 1 golfsurfer lastig val (mijn beleving) of wegjaag . Op dagen dat het voor mij golfsurfweer is, lig ik vaak niet relaxed in de line-up omdat het zo achterlijk druk is, en er bijna niemand (meer) is die zich aan de golfsurf regels houdt. Ik zou mij daar als golfsurfer toch meer druk over maken dan dat er op de big days (lees ZW 7-9 bft) het gebied deels gebruikt wordt door een aantal (zeer geoefende) kiters en windsurfers die donders goed uitkijken waar ze varen.

 92. Welke voorspelling heb je gebruikt? Sommige modellen zijn niet heel geschikt voor de Noordzee, bijv die van MSW (gebaseerd op NWW3) is te grof voor zo’n kleine en ondiepe zee. Beter is het om naar Windy te kijken, die gebruikt het WAM model en dat is nauwkeuriger voor ons Noordzeetje. Of Windguru, daar staan ze allemaal op een rijtje. Punt is dat er voor morgenmiddag voor Domburg door WAM ongeveer 0.7 m bij 8 sec staat, lijkt me meer dan genoeg voor een leuke fun sessie 🙂

 93. Ook ik erger me flink aan kite/windsurfers die menen dat ze best op 1-2 meter langs je kunnen schieten als je aan het golfsurfen bent. Ze realiseren zich duidelijk niet hoe bedreigend dit is, en hoe gevaarlijk het kan zijn.

  Op Wijk is het duidelijk: gebied bij de pier is voor golfsurfers en kites hebben daar niets te zoeken. Bij bv IJmuiden ligt alles meer door elkaar en hier zou ik vooral willen voorstellen dat er een gewoonte ontstaat bij kiters om ruim afstand te houden en dus niet vlak langs de golfsurfers (soms zelfs dwars door de line-up) te gaan. Er is plek genoeg voor iedereen dus je hoeft de confrontatie als kiter niet op te zoeken. Anders gaan er echt nog een keer doden vallen.

 94. Helemaal eens, als je als wind/kite/foiler golven kan pakken die niet door peddelaars worden benut dan is er helemaal geen probleem. Als je niemand hebt geraakt of in gevaar hebt gebracht maar wel golven in de peddelzone hebt gepakt heb je het gewoon goed gedaan.

  Watersport is helaas mainstream geworden, dus pak wat je pakken kan en wees blij als je ongeschonden het water uitloopt

 95. Oke bedankt
  Ik gebruik idd ook windy en daar was het verschillend dan wat ik op surfforecast.com had gezien Windguru heb ik ook bekeken maar daar vond ik het niet heel vet die voorspeld maar 3 sec periode na de middag,

 96. @Jason

  WAM en WW3 ontlopen elkaar niet zoveel op Windy voor Domburg.

  De 4 sec swell die op een aantal modellen vanochtend te zien was, was het gevolg van de run van GFS van afgelopen nacht. In deze run was er nog sprake van een straffe westenwind voor Domburg. Omdat deze over een korte fetch voor westswell zou zorgen zou deze door de noorderswell heenlopen en voor verschillende golfperiodes zorgen.
  Volgens sommige modellen zou dat dan leiden tot een gemiddeld kortere golfperiode. Op een aantal forecastsites was daardoor de 4 seconden te zien.

  Die straffe westenwind is inmiddels voor morgenmiddag van de kaarten verdwenen. Maar omdat een aantal forecastsites 6 tot 8 uur achterlopen met het weergeven van de data stond de 4 sec nog op deze sites.

 97. Hi,

  Off-topic: wat zijn de ervaringen met Camping Natureo in Seignosse als uitvalsbasis voor een familie (surf) vakantie (met nog niet surfend kind van 3,5 jaar)?

  Andere tips in de regio (liever niet veel verder zuidelijk ivm reisafstand)..

  Mahalo!

  Merci!

 98. “Als je niemand hebt geraakt of in gevaar hebt gebracht maar wel golven in de peddelzone hebt gepakt heb je het gewoon goed gedaan.
  Watersport is helaas mainstream geworden, dus pak wat je pakken kan en wees blij als je ongeschonden het water uitloopt”

  Er zijn mensen die hun zorgen uitspreken en dan is je antwoord dat ze blij moeten zijn als ze niet geraakt worden???

  Ik denk dat juist deze idioten een felle lycra aan moeten doen en een zwaailicht op hun hoofd, want blijkbaar hebben zij altijd voorrang.

  Blijf alsjeblieft ver bij mij en alle anderen uit de buurt…

 99. Bizarre reactie @Meteor. Ik surf al jaren op Scheef jaar rond en rij vanuit Delft met wind soms liever naar ter Heijde vanwege die idiote vliegersars in de surfzone. Ik kom al 20 jaar op de Noord en de Zuid maar het is nu niet normaal meer. Heb zelf wel eens tussen de lijnen van zo’n idioot gelegen… Kwam ook deze tegen: https://drive.google.com/open?id=1GpqfAdDV3eKrrrTqdSFJm1uRYiCP9mK2
  Je bent gewoon een hufter als je in het golfsurfgebied gaat kiten… Ik vind het een goed suggestie om de wethouder in Den Haag aan te schijven, ga ik doen… Oprotten die gasten! En inderdaad mega grote bek geven! Die gasten van Jumpteam denken dat de hele kust van hen is…

 100. Mee eens. Maar niet ten aanzien van Jumpteam. Ik ben zelf lid van Jumpteam als golfsurfer, ik begrijp dat je boos bent, maar dat rapport dat je deelde laat zien dat Jumpteam wel zijn verantwoordelijkheid neemt. Het zijn er maar een paar die de regels aan hun laars lappen. De meeste kiters in de golfsurfzone komen denk ik vanaf de parkeerplaats, het staat ook slecht aangegeven denk ik…

 101. Daarom komt er waarschijnlijk een plicht voor het dragen van hesjes voor leden van JTS (kite & windsurfers) zodat het in ieder geval duidelijk wordt of het het leden van JTS betreft die de regels overtreden, zodat het JTS hierop aangesproken kan worden (en het desbetreffende lid / leden). @You should have been yesterday; met dit soort reacties lever je echt een hele constructieve bijdrage., ik hoop dat je je taalgebruik richting de wethouder iets fatsoenlijker is wil je met je schijven iets bereiken, roeptoeteren kan iedereen, meehelpen om een goede oplossing te verzinnen is waardevoller.

 102. Volgens mij zijn de spots de komende dagen weer vooral voor de golfsurfers, bodyboarders, waveskiers en SUP-ers. Geniet ervan en pas goed op elkaar.

 103. IJmuiden was eigenlijk heel lekker van 19-21u! En leuk je weer eens te zien, Tobias!

 104. Ik ga morgenochtend vroeg bij Kijkduin in de buurt van strandslag 10 surfen. Mooie golven en geen crowd. Het zou wel fijn zijn als daar ook een paar surfers komen surfen. Met oog op de veiligheid is het altijd wel fijn als je andere surfers om je heen hebt.

  Gr, Marcel

 105. Ik neem mijn woorden terug. Jullie harde aanpak om te gaan klikken bij de gemeente heeft al geholpen. Net op de noord geen kiters en windsurfers meer te zien!

 106. Texel was flinke bakken 19-22, was bijna niet te doen om achter te komen maar eenmaal daar dikke sets met soms wel 3m faces, en we lagen met zn 2e als enige in het water. Grootste golven die ik in tijden heb gezien en toch nog wat lekkere ritten gepakt! yewww zin in morgenochtend

 107. Vind dit erg overdreven, surf ook al jaren wekelijks in scheef en het is welgeteld één keer voorgekomen dat een kiter te dicht bij kwam, deze riep me nog in voorbijgaan sorry sorry ik zag je niet. Prima kan gebeuren, meeste kiters houden zich er gewoon netjes aan ook. Dus snap niet dat er hier zo overdreven op gereageerd wordt. Kom op jaarbasis tientallen gevaarlijke situaties tegen in de line up of bij een take off

 108. @meteoor, serieus ? hesjes voor iedereen die lid is van het Jumpteam ? Denk je dat je hiermee gedrag zal wijzigen van mensen ? Kom je uit een ei ofzo ?

 109. Bij deze schors ik de discussie over wind-, kite- en golfsurfen en beveel ik om vanaf nu stoked te zijn over de condities van vandaag. Het ziet er op de fans feestelijk uit. Foto’s en blije mensen graag.

 110. @edelachtbare: een wijs besluit. Ik ben uber-stoked. Het was echt supervet vanaf het eerste licht. Moest er om 7 uur uit om de kinderen weer richting school te helpen en aan het werk te gaan, maar het liep nog als een dolle. Ben benieuwd naar de pics!

 111. WaZ met first light was echt zeeeeeer nice. Meer van dit soort dagen plz!

 112. Eindelijk is de wind gaan liggen moet ik werken, hopelijk vnv nog wat moois te surfen!

 113. @Chimiel, ik kom inderdaad uit een ei(cel); is schijnbaar wens oa van de KNRM om de zichtbaarheid / herkenbaarheid van leden van JTS te vergroten. Geen idee of dit gaat helpen, we zullen het zien. Verder sluit ik mij aan bij Edelachtbare, kappen met die eindeloze discussie en lekker surfen 🙂

 114. En we gaan nog niet naar huis…..nog lange niet, nog lange niet!

 115. Noordwijk deed vanochtend een goeie Frankrijk-impressie, zeker tussen 6:30 en 7:30

 116. Scheef was top met zonsondergang en nog topper vanochtend om 6, weinig wind, mooie hoogte… Mijn glimlach is er vandaag niet meer af te krijgen. Who needs prozac when you can surf!

 117. Weet iemand of er foto’s zijn gemaakt van vanochtend? Ik zou graag vanuit een andere hoek willen zien hoe groot de setjes waren.

  Wouw, wat was het lekker op Wijk!

 118. Holy heck Wijk was aan vanmorgen 06:00-08:00. Zo lekker. Iedereen was echt aan het genieten. Goeie sfeer in het water, dikke bakken. Overweeg om vanavond weer terug te gaan voor een tweede sessie. Yeeeew

 119. Hvh was ook heerlijk vanochtend! Zijn er nog fotos of videos gemaakt?

 120. Zit nog genoeg swell in voor de rest vd dag. Loopt zelfs nog weer op in het zuiden. BE ziet er al mooi uitgelijnd uit. En het is nog maar laagwater.

 121. Vanavond met afgaand nog de moeite met een korte plank bij hvh? Vorige keer viel het tegen met laagwater. Anders rijd ik ff wat noordelijker, alhoewel ik de drukte natuurlijk het liefst vermijdt

 122. Lijkt wel Scheveningen in hvh😞 Al wil je de drukte vermijden kan je beter naar de andere strandjes gaan.

 123. Zit er voor morgen nog iets in de pijp…? Golfperiode neemt toe maar hoogte neemt af…en praktisch windstil.
  Kan iemand dit toelichten, is het morgen eigenlijk super flat of wordt het juist zalig (longboarden)?

 124. Een kiter in de lineup vormt voor mij nog geen fractie van het risico wat de hordes mooiweer surfers doen..

  En als er windsurfers in je buurt komen.. lig je als golfsurfer gewoon op de verkeerde plek óf met de verkeerde condities in het water. ;p

  Vanmorgen was echt mega trouwens. Yew!!!

 125. Wijk had vanochtend misschien wel de beste condities die ik NL ooit heb meegemaakt (dus in de afgelopen ~2 jaar). Vooral tussen 5 en 6 was het bijna onwerkelijk mooi. Wat een hoogte, wat een lijntjes. Hier ga nog vaak aan terug denken.

 126. @Joep, ben ook wel benieuwd, ben morgen middag vrij en wil zeker een paar golfjes gaan proberen te pakken… als mooiweer surfer zijnde 😉

 127. Hee surfers, heb de commente hier even doorgelezen en zie dat er heel veel vragen zijn over getij, wanneer de golven goed zijn en welke spots. Sinds ik de podcast van Jurjen en Pepijn luister snap ik dit al veel beter en heb ik eindelijk uitgevonden waar en wanneer het goed is.

  Volgens mij kan je de zogenaamde “surftips podcast” luisteren op spotify.

 128. Waarom kom ik nog op deze site, nu prima golven maar ik had er 1 week geleden moeten zijn…?

 129. Topdag Velsen noord pier zwaar genieten dikke ritten op mooie slome golven!!!

 130. Wijk was gaaaaf vandaag tussen 11 en 15 uur

  Meter plus lijnen en Onley the loneley bij de pier oooooh wat een
  st🔥ke

  Maar wel onder een fallout van zware metalen van Tatasteel toen er een oostbriesje opstak wat ongeloofelijk kankerverwekkend is dat zeg. Gewoon een enorme wolk vanaf die fabriek over het water richting het zuidwesten en het regende ook nog daaruit met wat?

  De surf was zo goed bij volledig laag dat ik het maar voor lief nam maar bij aflandig zj je mij daar dus niet meer.

  Aflandig is vaak noordoost/oost en dus Tatatime uch uch🥱😷🤢🤮