Surfweer Zondag 1 augustus 2021

De kaarten zijn geschud en ondertussen is het wel duidelijk geworden dat de swell na het weekend hoger gaat zijn dan in het weekend. Geen probleem natuurlijk, want de dagen zijn lang en ook met eb is er vaak op veel spots nog goed te surfen. Wel is het zo dat hoogwater perfect voor een weekenddag zou vallen, want die is momenteel na halve maan tussen 9 en 12 uur. Bij Volle maan vallen de getijden meer rond de middag 15u hoogwater, wat het altijd lastig maakt om in de avond te surfen als de swell uit het noorden komt. Dat is pas iets voor volgende week, eerst maar eens de komende dagen bekijken.

Zondag 1 augustus
Prima swellrichting en hoogte voor iedereen om een beetje te cruisen op longboard of sup, hoewel de wind niet gunstig uit land komt. Die is namelijk onshore, naar het land toe en dat maakt het wel choppy. Vooral in de ochtend, want tijdens de regen lijkt het wat uit te cleanen en is ook nog net gunstig hoogwater. In het zuiden is het wel heel klein en kan men beter wachten tot er wat meer swell arriveert in de avond. Vooral in Belgie en Zeeland is dat het geval, want daar komt het hoogwater veel eerder dan in Zuid- en Noord-Holland. Hoewel dat opkomende getij in Zuid_Holland ook al voor verbeterende condities zal zorgen in de avond. Kortom, een dag om gewoon midden op de dag een beetje fun te beleven met de hele familie. Of als je er het beste van wilt maken, juist zo laat mogelijk er in te plonsen. Ook al komt de sea-breeze na de regen weer terug, die neemt in de avond ook weer geleidelijk af tot zwak.

Maandag 2 augustus
Maandag ook een zwakke wind, maar de golven zijn dan niet zwak met een hoogte van 1,4meter en 8-9 seconde periode deining. Dit is iets wat je normaal gesproken in Frankrijk graag hebt, maar voor Nederland is het ook meer dan prima. Zo hartje zomer misschien wel de beste dag, hoewel we niet weten wat er nog gaat komen. Behalve dat hartje zomer langzaam minder hartje zomer wordt..
Zoals gezegd zijn de getijden met hoogwater het meest ideaal in het zuiden en dat kan zowel in de ochtend als late avond nog een keer feest zijn. Beter in de ochtend, want dat pakt ook de periode na hoogwater mee (die daar nog al eens beter kan zijn dan de periode net voor hoogwater). Het ligt een beetje aan de zandbanken en de versnelling van het toenemende getij. Die is net na halve maan meestal niet zo sterk, dus dan kan het juist beter zijn om te wachten tot het helemaal volloopt. Sowieso is de wind later op de dag steeds zwakker dan aan het begin. Hoewel dat niet betekent dat de vroege ochtend nog matig is. Alleen weet ik nu al dat mensen gaan posten om 7 uur: het is flat. Deze comments zullen dus worden verwijderd, want ze voegen niets toe (tenzij er echt geen swell is natuurlijk). In de namiddag en avond blijft de surf goed, maar gaat met afgaand tij en noordenswell wel 2 x meer stromen. Later in de avond weer minder stroming aan het einde van de eb-periode. En de ZW regio’s profiteren dus nog van halve vloed naar hoogwater in de late avond!

Dinsdag 3 augustus
De swell is nog steeds genoeg voor een laagwater surfsessie in Zuid- en Noord-Holland. Later met hoogwater gaat het zuidwesten ook nog fun worden, maar met afgaand tij is er nu juist niet veel meer van over. Alleen op de wadden blijft het ook in de middag nog goed genoeg voor fun en fishboards.

Woensdag t/m het weekend
Flat, maar het ziet er naar uit dat het vanaf vrijdag weer gaat waaien met een ZW swell in het weekend. We gaan het zien!

 1. Maandag nog steeds wind ten westen van Noorwegen, terwijl er boven ons land geen drukverschil is (en dus windstil). De wind bij Noorwegen zou genoeg moeten zijn voor nog een dag met swell op dinsdag (maar wel veel kleiner).

 2. 😎 Dat ziet er top uit!

  Ik ga volgende week ook naar Portugal; Moeilijk veel zin in 🏄‍♂️

 3. Oh ja, helemaal vergeten de vakanties er bij te doen. Maar die zijn inmiddels zo prima dat het niet meer hoeft. Ook voor volgende week genoeg swelk op de Oceaan:

 4. Hier echt even wachten tot vanavond, loopt wel iets maar met de onshore en HW nu niet de moeite. Gaat wel leuk worden denk ik!

 5. Wat is het wetsuit advies?

 6. Afgelopen week was leuk in Frankrijk (Biscarosse). Maar zo te zien wordt het komende week pas echt lekker.

 7. Zo hé, dat begint ergens op te lijken! Haewene Brim boei meting:

 8. lekker man, dit wordt de hele dag en morgen surfen, heel even wachten tot de wind er iets uit gaat 🤙

 9. Ola; heb overdag geen tijd maar wilde vanavond en morgenochtend nog wat golven pakken rond Camperduin ofzo; nog tips voor spots en getij? vanavond is het laag daar natuurlijk, ik dacht zelf zo kort mogelijk voor donker om net na lag te zitten?

 10. Foto poging 3

 11. Heerlijke sessie vandaag. Tobas, dank voor je alert. Moeite van een vroege wekker meer dan waard.

 12. Cadzand vanochtend lekker, mooie sets van 08.00 – 10.00. Foto na sessie rond 10.30 gemaakt.

 13. Tnx, Tobias. Inderdaad heerlijke ochtend sessie!

 14. Ochtendsessie in hvh was prachtig! Goede sets (1,5m+), leuke lijnen. Half uurtje na hoogwater was het mooie er een beetje vanaf.

  Er lag vanochtend een fotograaf in het water. Ben benieuwd naar de foto’s!! Weet iemand wie dat was en hoe te bereiken?

 15. Perfecte voorspelling voor vandaag, super swell en surf (met surfboard en brandingkano’s) Castricum aan Zee. We zijn eerder gegaan dan hoogwater advies van de surf-app, omdat het met midtij laatste jaar daar beter is. Vanwege stormen die de banken verplaatst hebben ;-).

 16. poging 4
  word press error

 17. ZV was matig vandaag, teveel wind en slap

 18. Hallo!

  Hyped om zo te gaan surfen. Normaal ga ik altijd in Petten, alleen vanavond daar laag water is niet altijd top.

  Wat is een goede plek om vanavond te gaan surfen?

  Steven

 19. @Anoushka: ik zat de cams te checken, maar zag niemand in het water in Castricum (wat natuurlijk niet alles zegt), dus naar Wijk gereden, wat goed was. Ik ben bij Castricum vaak een beetje aan het zoeken naar het juiste getij, maar begrijp dus dat mid-tij het beste is? En dan eb of vloed? Of maakt dat niks uit? thanks in advance!

 20. @Dan, zowel rond midtij eb als vloed zijn goed. De stroming vanmorgen was nog naar het zuiden, dus raakten we uit beeld bij de webcams ;-). En surfers 2de bank zijn er moeilijk op te zien! Ben nog 2de keer gegaan ruim 2 uur na hoogwater, was ook fijn, wel vaak steiler met afgaand tij. Tot ziens bij Castricum:-)

 21. Zwaar genieten vandaag pier Velsen noord ging helemaal af mooie bakken goede sfeer en geen zeehond 😘

 22. Loopt alleen de tijd scheef op rws Nap? Of klopt ook getij niet?

 23. Einde ochtend was top surfen. Goede lijn en push. Wij waren bij regio Noordwijk, niemand te bekennen. 3 man privebankie. Helemaal top.

  10:30 – 13:00 perfect getimed.

  Stoked.

 24. Wat een lekkere bakkies op Wijk. Heerlijk vermaakt met mijn single fin.
  Thanks Tobias

 25. Lekker hoor! Heerlijk vandaag,geniet!

 26. Het opspuiten van het strand bij Ouddorp heeft het geen goed gedaan. Toch even in de ochtend kunnen peddelen

 27. Plaatjes van vanochtend:
  https://www.surfed.nl/sessions/2021/210802/index.htm

 28. Wat een avond! Een van de beste avonden ooit.

 29. Zvoort was aan!

 30. Hoe werkt de getijstroming in Frankrijk? Specifiek Vendée. Met vloed stroming van zuid naar Noord? En met eb stroming van noord naar zuid?

 31. Wat een top sessie

 32. Ja die ging fucking lekker!!!*

 33. Yep it was the session of the year! Had a peak to ourselves with set after set coming in – nice long rides. So good!

 34. Morgenochtend nog verder genieten van deze swell hopelijk!

 35. iemand zijn of haar roze/paarse mystic poncho kwijtgeraakt op de parkeerplaats bij de pier in wijk? hangt aan een hekje tussen de windmolens.

 36. Was echt heerlijk he! Zeldzaam genieten

 37. Ronduit episch gisteren, man man wat een sessie.

 38. Voor de Texel kenners. Ik heb einde middag de boot naar texel met mijn gezin. Zou er nog wat van die swell over blijven voor een longboard sessie?

 39. Getij stroming in Vendée:
  https://marc.ifremer.fr/resultats/courants/modeles_mars2d_atlantique_nord_est/(typevisu)/map/(zoneid)/7069#appTop

 40. epic gisteravond! leuk dat nog eens gebeurt zo nu en dan!

 41. Mooie foto’s, je hebt echt oog voor het moment.

 42. @@Ed dank je

  Eentje van vanochtend:

 43. zIt vanavond surfen er nog in bij de pier in scheveningen?

  Surfsup!

 44. Hoi ben morgen in outdorp
  Is er kans op leuke golven

 45. Lees ff de forecast die hier boven staat, daar staat je antwoord.

 46. Hier ook genieten van jouw foto’s! Site opgeslagen bij de favorieten!

 47. Gisteren wijk 10 tot 13.00 was naar mijn mening niet echt geweldig dikke klots met een enkele lijn soms . En om ff te zeiken …waarom ???sommige mensen in de lineup met name met een shortboard als drijfhout daar liggen ,niet opzij gaan als je inpeddeld en zelf blind indroppen en niet om zich heen kijken bij elke golf ongeacht of er al iemand in zit of dat ze hm kunnen halen.

 48. Maar daarintegen was t Vanochtend een feest mooie cleane lijnen super relaxte crowd ,gezellig en elkaar de ruimte geven en bij incidentjes ff een sorry en duipje omhoog . Zo was surfen bedoeld .

Geef een reactie

Je kunt hier 8 images uploaden per surf-report. Max size is 5MB per image. Het plakken van de url van een foto werkt ook.

Surfweer Windverwachting 6 juli 2021

Eerst nog maandag: de wind dooft snel uit of is al uitgedoofd (BE/Zeeland 9-11kn ZZW). In Z-H nog tot 11u lichtweer of foilen met veel stroming (vloed). Dat is ook aan de hand in N-H, maar wind blijft wat langer aanwezig rond IJmuiden/Wijk tot 13u ruim 15kn af en toe 20kn en tot 17u kan nog lichtweer 12-16kn (ook landinwaarts). Tot 14u is het op Amstelmeer ook nog 17-19kn. IJsselmeer ook wel ok lichtweer van 10-12:30u op Hoorn, maar vooral Mirns/Workum en noordelijker. Waddengebied nog tot 17u ruim 15kn ZW, bijv groene strand Terschelling.

Dinsdag is de dag waar het om gaat. Flinke waarschuwing vanaf uur of 15u met winstoten tot 90 km/u (ruim 40kn). Het windveld komt vanuit het kanaal, dus Zeeland als eerste meer wind. Borssele om 10u al aan 25kn zuid met een paar uur opklaringen. Met lunch zie je de bewolking naderen v/h ingedraaide occlusiefront (backbent-occlusie). Om 14u de eerste regen, niet veel (droogt uit) en frontje trekt tussen 15-16:30u naar Z-H en N-H. Geeft op Slufter pas de 25kn+ na 11:30u en rond IJmuiden pas na 13u. Noordelijk N-H zelfs pas na 14u. Er is dus nog wel een kans voor lichterweer, maar die duurt kort want wind is tot 11u nog aflandig zuidoost. IJmuiden als eerst side, na 10;30u. Of Slufter/Rockanje, nog beter en langer niet te wild van 9-13u in de strook met blauwe luchten. Meeste wind in Zeeland dus al om 14u, ook binnenwater. De zee op wordt lastig, aflandig. Evt Neeltje of wachten tot 17:30u want dan meer ZW en ook Ouddorp/Bdam voor de experts. In Z-H Monster, Kijkduin, Schev, Wssnaar etc is het v.a. 18:30u voldoende sideshore en flink hard 30-40kn is mogelijk. In N-H staat de wind er na 19u nog rechter op (side-on) en is daardoor nog wat harder. Ruim een uur voor donker wel weer 5kn minder en dus sowieso mooie sunset, want klaart dan weer helemaal op. Getij is tot donker supergunstig in N-H (wordt dat eigenlijk pas na 17u, maar vanaf 15u al genoeg wind op tegen de stroming in te komen op Zvoort, IJmuiden, Wijk etc. Voor die laatste geldt een WAARSCHUWING om niet in de zone met de surfklasjes en golfsurfers heen en weer te gaan varen en springen. Check the spot bij de Hangout, veel gezelliger en sneller een betere windrichting.

Binnenwater: dat wordt ook zeker oppassen na 2e helft middag en op IJsselmeer noord ook tot 21u id avond. Echter lang niet zo hard als de kust met max vlagen onderin de 30kn (31-33kn). Met een beetje ervaring dus prima te doen op de meeste spots zoals Lelystad, Workum, Mirns etc. Blijft ws ook ook de hele dag droog, occlussie boven land nog verder uit elkaar gevallen. Hoewel de kans op een buienlijntje nog blijft bestaan, vooral begin vd avond vanuit het zuiden richting de randmeren. Daar op bv Horst ook gewoon dikke wind even vooral 14-16:30u 25-30kn ZW. Van 17-20u af en toe nog wel 20-25kn maar wat minder steady. Blijft op Almere veel beter doorzetten (dichter bij zee) nog de hele avond.

Woensdag is er niet heel veel meer van over. Is al veel te snel zuid /zzo aflandig. Alleen in N-H blijft het nog even tegen de 20kn af en toe (ook boven land). Kop N-h tot 14u wel vaarbaar, maar de stroming aan zee speelt na 12u al mee (of tegen, is iig ongunstig). In Z-H kan er tot 11u nog wel gevaren worden op Slufter/Rockanje spots 16-19kn stabiel met zon en snel opwarmend weertype. Dat belooft niet veel soeps voor de dagen daarna, met steeds te veel hogedruk in de buurt en nauwelijks luchtdrukverschillen. Pas midden volgende week doet zich weer een kans voor met 20kn uit WNW of NNW.

———————————–
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!

Ga naar surfweer.nl/windsms/ en doe de proef!

 1. Thx voor de wind-sms forecast van gisteren Tobias, de aangekondigde toename thv Oostkappellen kwam er exact zoals voorspeld vanaf 20u30 door. Zonder je forecast was ik niet gegaan wegens te onzeker, maar nu nog net een uurtje ultra light wind gescoord, daar moeten we het voorlopig mee doen.

 2. Er zijn de laatste tijd nogal veel kiters op de verkeerde plekken in Zandvoort.