Zware storm 3 jan 2018

2018 is een paar dagen oud en de eerste storm staat al weer te wachten. Woensdagochtend neemt de WZW’lijke wind aan zee snel toe naar stormkracht, 9 Bft. De NW-kust maakt kans op een zware storm, 10 Bft. Het is niet geheel uitgesloten dat het op Texel tot een zeer zware storm, 11 Bft komt gemeten over 10 minuten.


Gevaarlijke condities op het water

Op het hoogtepunt van de storm zullen de condities zeer zwaar zijn. Een enkele freak zal zich met het juiste materiaal, lichamelijke condities en de juiste mentaliteit staande weten te houden. Al is surfen met deze condities niet geheel ongevaarlijk.


Stormlaag noord van het Wad

De depressie ligt dinsdagmiddag N van het Wad en trekt snel O-waarts. Door haar koers krijgt Nederland het sterkste windveld. We bevinden ons dan al in onstabiele lucht. Het koufront is al weggetrokken naar Duitsland. Wel krijgen we over N-NL te maken met een occlusie (ingedraaid front met buiige regen). Z van dit front staat de sterkste wind.


Occlusie boven N-NL

Op dinsdagavond zien we de storm op het satellietbeeld (infrarood) boven de Britse Eilanden liggen. Hoe lichter de kleur, hoe hoger de wolkentoppen. De spiraal geeft aan waar de kern van de depressie zich bevindt.


Satellietbeeld (infrarood)

De hardste wind wordt tussen 10 en 14 uur verwacht. Boven land staat in open gebieden 6-8 Bft. De kustprovincies, waar Schiphol ook toe behoort halen 8-9 Bft. Direct aan zee waait het enige tijd 9-10 Bft. Het NW’lijk kustgebied krijgt een volle 10 Bft met een kleine kans (10%) op een zeer zware storm, 11 Bft.


Zware storm aan zee

Boven land komt het niet tot een volle storm. maar zijn er wel zware windstoten van 45-55 Kts, die hinderlijk zijn. In de kustprovincies halen we 50-60 Kts en nabij Texel 60-70 Kts.


(zeer) zware windstoten

De hoogte van de zeegang reageert met een paar uur vertraging op de windkracht. Halverwege de middag kunnen we buitengaats Texel een significante golfhoogte verwachten tussen de 5-6 mtr. De maximale golfhoogte is als de bodemdiepte het toestaat circa 8 mtr. Dat zal dus een stuk verder uit de kust zijn, waar de golven de bodem nog niet voelen.


Zeegang

In de loop van de middag neemt de wind langzaam af, het eerste in Zeeland en later ook in de rest van het land. Als je het water op wilt gaan zijn de Zeeuwse wateren een optie, omdat de buienkans klein is. Reken op 30-40 Kts.
Naar het noorden toe is de buienkans in de middag een stuk groter, mede door de nabijheid van de occlusie. Dit zorgt voor een vlagerig windveld. In het NW’lijk kustgebied (35-42 kts), Wad (38-45 Kts) en delen van het IJsselmeer (32-40 kts) stormt het nog even door uit W en later WNW. De kans op zeer zware windstoten (>56 Kts) neemt geleidelijk af.


Opklaringen in de middag
 1. Max gust nu 76 kts op meetpunt Vlissingen. De 80 Kts zal in deze regio zeker gepasseerd zijn. Veroorzakers van deze enorme vlagen zijn zware buien (lokaal pittig onweer).

 2. Rond 03 uur, op passage van het koufront, meet Vlissingen gedurende 10 minuten gemiddeld 11 Bft, 58 Kts. Bijc deze windsterkte kan er serieuze schade ontstaan.

 3. Voor donderdag: surfbare golven ?

 4. Wat geeft vrijdagochtend bij laag in Zuid Holland Ouddorp?

 5. @Hans
  Gisterenavond stond er op meerdere sites n forecast van 20-30 knopen zw met zon voor Ouddorp en vanochtend om iets over 7 was die forecast opeens verdampt…
  Hoe kan dat zo extreem veranderen ?
  Zitten we in zo’n veranderlijk weer met grote verschillen op korte afstand?
  Ben gewoon benieuwd naast ook behoorlijk teleurgesteld …

 6. Zit er niet teveel oost component in de swell richting van morgen!? Ik twijfel of het wel binnen gaat komen…