Windwaarschuwing Dinsdag 17 maart 2020

In verband met de corona crisis heb ik, de schrijver van deze blog, overwogen om voor een onbepaalde periode de wind updates te onderbreken. Echter voelt het ook als mijn plicht om te informeren. Hierbij het dringende verzoek om de geschreven en ongeschreven regels in acht te nemen. Zoals bijvoorbeeld geen onnodige risico’s te nemen of met z’n allen te dicht bij elkaar te verzamelen en te varen. Je zou nu maar op de 1e hulp belanden na bv een sprong en niet geholpen worden (is al het geval geweest).

Tevens mag je bij de minste of geringste luchtwegklachten niet het water op. Uit solidariteit dan: stick to the webcams tot je 24u klachtenvrij bent!
Dit uit respect voor iedereen die zijn steentje bijdraagt aan genezing van zieken en om erger te voorkomen. Als laatste: voor iedereen die kan gaan, laat het een goede ontspanning zijn in deze stressvolle tijd.

Ten eerste wordt de wind vandaag beter dan morgen. Toenemen doet de wind dinsdag vooral na 13:30u met de 22-28kn piek tot 17u maar eigenlijk gewoon genoeg wind tot donker 19-24kn ZW. Hou wel rekening met het tij, stroming neemt op Maasvlakte al toe na 16u (slufter blijft eb tot 18:30u). Ter Heijde, Kijkduin, Katwijk etc tot 17:30u ebstroom

*Woensdag* in de ocht 20-25kn, maar na 12:30 neemt het af. Niet heel veel verschil tussen Z-H en N-H hoewel er in het noorden meer bewolking is. In zeeland blijft het steken op 20kn en is het eerst nog te veel zuid (ZZW). Kan wel vaarbaar zijn op bv Borssele & richting Brouwersdam. Het voordeel vd windafname na 12u is wel dat het iets meer ZW wordt. Nog leuk lichtweer dan in Zeeland, ook omdat het open (zonnig) blijft daar. Tevens spots als Slufter en Maasvlakte leuk vaarbaar. In N-H blijft het ook waaien tot uur of 15u me 20kn. Daarna paar kn minder en blijft licht weer vaarbaar tot 18u dankzij de tegenstroom v/h tij op de noordelijke spots.

*Donderdag* heel weinig wind. Alleen laat op de middag een 12-14kn briesje uit NO uitsluitend in Zeeland en regio Bdam/Oostvoorne.

———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan! Zie surfweer.nl/windsms/ voor de opties!
———————————————-

*Vrijdag* gaat de NO-er verder aan en is nog side in de ZW regio’s. Neemt vooral toe na 16u (probleem is dan wel het afgaande tij). In midden Z-H bij Schev of Zmotor staat al veel minder wind an op bv Oostvoorne of Bdam. Slufter is absolute nogo ivm de aflandigheid/vlagerig. Mvlakte zee lukt ook niet ivm de ebstroom.

*Zaterdag* draait de NO naar Oost-NO en is het te aflandig overal muv van een paar spots zoals Ouddorp (hoogwater 11-15u) en Vpolder. In Z-H midden niet te doen en Zmotor veel te vlagerig. Binnenwater IJsselmeer wel 20-25knjes en steeds meer oost (tot ono). Dat is ook de regio die het meest zonnig is en einde ocht al strakblauw wordt met 10gr gevoelstemp.

*Zondag* kraakhelder weer met opnieuw kans op 25kn oostenwind, maar dan wel met een dauwpunttemp van -5 graden. Pas op onderkoeling! Overdag van 12-15u geeft de zon wel een hogere gevoelstemperatuur, toch gaat afkoeling nu veel sneller dan zaterdag.

Maandag neemt de wind uit het oosten langzaam af, maar de atmosfeer blijft op slot t/m eerste week april. Een Omega-blokkade in de bovenlucht houdt een eventueel zuidwestenwind scenario op afstand.

Wetsuit-advies water is 7 gr Celcius :
Dinsdag: Een 5/4mm losse cap, schoen 5mm hand 2mm
Woensdag: 5/4mm losse cap, hand open of 2mm, schoen 5mm
Vrijdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 6mm
Zaterdag: 6/5/4mm extra cap, hand 3mm, schoen 6mm