Windverwachting weekend

Het Wad heeft dit weekend de beste papieren met zaterdag een krachtige NW-stroming en ook zondag vaarbare condities. Zondag neemt de stroming af en wordt uitgezonderd het Wad marginaal. Maandag een interessante, maar nog onzekere dag. vanaf dinsdag een rustige periode.

Verwachting: vrijdag 21 april 20.15
Update: uiterlijk dinsdag 25 april

Zaterdag 22 april
Tussen een depressie boven O-Europa en hoog boven de Britse Eilanden staat een NW’lijke stroming. In de ochtend trekt een koufront naar Belgie weg. Overdag schijnt de zon soms en valt er een lichte bui. Achter het koufront liggen de gevoelstemperaturen vooral op het Wad laag (2-3 graden), omdat hier Td (0 gr.) en T (8 gr.) het laagst zijn en de wind het sterkst is.

Screenshot 2017-04-21 at 15.38.24
Weerkaart

NW’lijke wind dus het sterkst op het O’lijk wad met 20-30 Kts. NW’lijk kustgebied en IJsselmeer 18-26 Kts, ZW’lijk kustgebied 14-20 Kts. Boven land waait het vooral in de middag goed, maar wel vlagerig door, windstoten vergelijkbaar met aan zee. Meren Z-H/NH, Horst 14-25 Kts, Friese meren/Lauwersmeer 16-28 Kts. De hardste windstoten kunnen zelfs nog iets hoger uitkomen.

Screenshot 2017-04-21 at 19.15.19
Wind op 700 mtr hoogte als indicator voor windstoten

Zondag 23 april
De depressie boven O-Europa vult op en verliest zijn grip op het weer. Tegelijkertijd breidt een rug van hogedruk zich uit naar onze omgeving. De stroming krimpt naar WNW en neemt in kracht af. Wel blijft de luchtmassa koud en verandert er weinig in de temperatuur. Vanaf de Noordzee worden wolkenvelden aangevoerd en landinwaarts valt een lichte bui.

Screenshot 2017-04-21 at 19.20.33
Luchtdruk en neerslag

Sterkste WNW’lijke wind opnieuw op het O’lijk Wad met 17-24 Kts, W’lijk Wad/Friese meren/Lauwersmeer 14-19 Kts, Hollandse en Zeeuwse kust erg mager met 9-15 Kts, maar wel voldoende om te foilen. Meren landinwaarts zwak en vlagerig met 7-13 Kts, maar voor temperatuurbestendige windsurfleeringen wel prima oefenweer.

Screenshot 2017-04-21 at 19.40.20
Beste wind met WNW 5 Bft wederom op O’lijk Wad

Maandag 24 april
De rug van hogedruk is geen lang leven beschoren. Ze brokkelt helemaal af en tegelijkertijd ontwikkelt zich een depressie N van Scholand die naar Z-Scandinavie trekt. Het koufront van het laag trekt de Noordzee, maar de timing van frontpassage is onduidelijk. Dit is wel belangrijk voor de wind, want het beste windveld zit voor het front uit en komt uit voor de verandering uit WZW.

Screenshot 2017-04-21 at 19.50.02
Luchtdrukkaart met laag boven N-Noordzee

WZW’lijke wind aan zee toenemend 20-25 Kts, landinwaarts 14-20 Kts. Later op de dag waarschijnlijk koufrontpassage met buiige regen/tijdelijke windafname, vervolgens windruiming naar NW en hopelijk voor zonsondergang weer voldoende toenemend, aan zee 17-25 Kts en meren N/W-NL 14-20 Kts. Slag om de arm dus.

Vanaf Dindag 25 april
Waarschijnlijk aanhouden van de frisse W’lijke stroming, maar wel meer zon. Een rug van het Azorenhoog zorgt voor een afzwakkende stroming, waarbij het maar de vraag is of er voldoende wind staat voor surfen/kiten. Wel goede kans op foilen of lesweer windsurfen met de zon die er vaker bijkomt.
  1. Bedankt weer voor het uitgebreide weerbericht! Er zit veel verschil in de voorspelling tussen ECMWF en GFS komende week. Welke van de twee is in jouw ervaring nauwkeuriger? Of is het om en om?

  2. De verschillen in betrouwbaarheid tussen de modellen zijn gering. Er wordt wel vaak gezegd dat ECMWF wat accurater is. Daarnaast heb je nog de vertaalslag naar de windkracht aan de grond. Daarin vind ik vooral de korte termijn van de ECMWF-pluim sterk en het HIRLAM-model.

  3. Maandag dus !
    ICON geeft ook wind maandagochtend

  4. De ochtend is het beste. In de middag trekt het koufront over met buiige regen en afnemende wind.


Je kunt hier 4 images uploaden per surf-report. Max size is 4.1MB per image.