Windverwachting oud en nieuw

Komende dagen hebben we sterk wisselende condities op het water. Vrijdag is het waterkoud. Zaterdagmiddag oogt zeer goed en zacht met een stevige/vlagerige WZW-er. Na een onzekere zondag is het tijdelijk frisser, maar ook volgende week volgen er dagen met potentie


Vrijdagmiddag sneeuw op het strand? surfbuddha

Vrijdag 29 dec
Het is een gure dag met dauwpunten rond het vriespunt en aantrekkende en naar ZZO krimpende wind. Zeeuwse wateren krijgen in de loop van de middag 18-25 Kts, IJsselmeer 14-20 Kts. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de gevoelstemperatuur ruim onder nul ligt. Bovendien trekt in de middag een neerslaggebied vanuit Zeeland naar het NO, waarbij de kans op (natte)sneeuw groot is. Rond het avonduur bereikt een front het ZW, ruimt de wind naar W en bereikt veel zachtere lucht ons land. Dit is de voorbode van een zeer zachte zaterdag.


Gure ZZO-er voor front uit

Zaterdag 30 dec
De laatste restanten koude lucht worden uit ons land verdreven. Een actief warmtefront passeert in de (vroege) ochtend ons land en trekt naar Duitsland weg. Op het front valt 10 mm regen (eerst een kletsnatte vlok sneeuw mogelijk). In de middag wordt het hele land overspoeld door zeer zachte lucht met hoge dauwpunten (+10 graden).


Zeer hoge Td overspoelen NL

Achter het warmtefront wordt het droog en waait het stevige uit WZW, aan zee 25-30 Kts, mn NW-kust is 30-35 Kts mogelijk. Eind middag neemt de wind in Zeeland af op nadering van een nieuwe storing. IJsselmeer, Friese Meren en Lauwersmeer 20-30 Kts, Hollandse Meren en Randmeren 14-25 Kts. Op 3 km hoogte is de gemiddelde windsterkte 70-90 Kts.


70-90 Kts op 3 km hoogte

De windkracht neemt dus sterk toe met de hoogte. Hierdoor hebben we een vlagerige wind. Met name op het Wad kunnen daardoor windstoten van 40+ Kts voorkomen.


NW van Texel windstoten 45-50 Kts

Zondag 31 dec
Oudjaarsdag verloopt onzeker. Een zwabberend front ligt over ons land en zorgt in een strook van WZW-ONO voor regenachtige en windarme condities. Beste windcondities worden verwacht in ZO-NL (mn Limburg, 17-33 Kts) en N-NL (mn Texel, 20-30 Kts). Door de nabijheid van het front lijkt de wind echter vooral op het Wad snel af te nemen en later op dag zien we ook een duidelijk afnemende tendens op de Oolderplas.


Windloos (Zeeland, Randmeren, Groningen)

Hoewel sterk vlagerig lijken de Limburgse grindgaten nog wel de beste spots om te windsurfen. Met lokaal 14 graden en tot halverwege de middag een fikse wind. Een fraaie herfstdag dus.


Zeer zacht

Maandag 1 jan
Nieuwsjaar komt het hele land in polaire lucht terecht. Dit betekent aanzienlijk lagere Td (3 graden) en Tl (7 graden). Het is dus een stuk frisser, maar voordeel is dat er overdag perioden met zon zijn en dat het droog blijft. Wind, WZW, boven land 14-22 Kts, aan zee 20-30 Kts. Als je goed gekleed bent draaglijke temperaturen.


Frisser met stevige WZW-er

De rest van de week
De tendens is dat het iets zachter wordt in de 2e helft van de week. Mogelijk dat dinsdag rustig en fris verloopt met regelmatig zon. Woensdag en donderdag komen we dan weer in zachtere lucht terecht met een toenemende W’lijke wind.


Lange termijn aanhoudend W’lijke wind
  1. Europees model geeft nochtans volle bak wind voor zondag!

  2. Ja, maar wel met de onzekerheid van het zwaberende front. Zitten we geheel aan de warme zijde van het front dan krijgen we volle bak

  3. De opper van 06z is nou net toevallig de enige met een windloze zone boven ons land (meest rechter kolom in de tabel – GFS).

    Dus nog onzeker en eigenlijk meer kans op wel / dan geen wind ; -)

  4. Grote verschillen tussen de modellen zondag as. GFS gaat voor WZW-er storm in het NW’lijk kustgebied. ECMWF is veel ingetogener met een zwabberend front over M- en ZO-NL. Andere modellen laten nog een scala van oplossingen zien.

    Interessant wat het gaat worden!