Windverwachting 17-25 juni

De afgelopen weken hebben (zeer) warme dagen en koelere dagen elkaar afgewisseld. Hierbij stond er soms best wat wind. Dit weekend wordt het zomers met afnemende wind en oplopende temperaturen. Maandag zorgt een aantrekkende N-wind voor afkoeling aan zee. Eind volgende week mogelijk ZW-circulatie!

Verwachting: zaterdag 17 juni 09.15
Update: dinsdag 20 juni 22.00

Zaterdag
Een uitloper van het Azorenhoog breidt zich uit over ons land. De WNW’lijke stroming, het restant van vrijdag, neemt langzaam verder af. De dag start overwegend bewolkt. Het warmtefront wat verantwoordelijk is voor de wolken trekt door naar het oosten, waarachter warme lucht bezit neemt van ons land. Vanmiddag krijgt de zon steeds meer ruimte. Direct aan zee wordt het 20 graden. Spots in ZO-NL (Oolderplast) rapporteren een zomerse dag met 25 graden.


Uitloper Azorenhoog boven NL

Voor lichtweercondities moeten we naar zee. Vanochtend waait het hier WNW 8-14 Kts uit WNW. De stroming neemt in de loop van dag verder af, dus foilen wordt ook steeds lastiger. Het O’lijke Wad ziet er relatief nog het beste uit. Landinwaarts valt er weinig meer te beleven. Voor surflessen daarentegen zijn de condities goed.


Zwakke WNW’lijke stroming

Zondag
Het is een echte zondag. Geen wolkje aan de lucht en zomers warm tot 30 graden in O-NL. In de middag zorgt opstekende zee-/IJsselmeercirculatie voor verkoeling. Spots landinwaarts zijn niet vaarbaar. Het is zelfs de vraag of er niet te weinig staat voor surflessen. Beste spot is waarschijnlijk de W-kust van Texel met in de middag enige tijd ZZW 10-15 Kts. Misschien dat O-Wad nog NNW 8-12 Kts haalt. De rustige condities worden veroorzaakt door een hoog precies boven NL.


Hoog ligt precies boven NL

Maandag
Het is zeer warm. Landinwaarts halen we 30 graden, lokaal nog wat warmer. Het hoog dat verantwoordelijk is voor het hoogzomerse weer ligt net N van ons land.

Door de hoge temperaturen en zwakke achtergrondstroming ontwikkelt zich in de loop van de middag in alle kustgebieden een zeewindcirculatie. Dit geeft een N 8-14 Kts op het Wad N’lijk IJsselmeer. Het Markermeer haalt mogelijk 11-16 Kts. Langs de Zeeuwse en Belgische kust waait het dan nog wat harder met N 15-20 Kts. Spots verder landinwaarts hebben de hele dag nauwelijks wind. Een punt van aandacht is dat in N-NL kans is op een onweersbui. Dit komt omdat het samenstromen van N-wind vanuit het Wad met windarmte boven M-NL.


Zeewindcirculatie langs groot water

Dinsdag
Het hogedrukgebied trekt zich terug naar Schotland. Hierdoor wordt de stroming bij ons N’lijk. Ondanks de windrichting bevinden we ons nog geruime tijd in warme lucht, waarbij het het ZO-NL 30 graden wordt. In de kustprovincies zorgt wind van zee voor duidelijk lagere temperaturen. In de Z’lijke helft van het land is er kans op een onweersbui.


Buienkans in Z-NL

N’lijke wind, gedurende de dag toenemend. In de avond Zeeuwse kust NNO 18-24 Kts. Westkust/Wad N 15-20 Kts. Spots dieper landinwaarts N 12-17 Kts. Gezien de verwachtingstermijn is de kracht nog niet helemaal zeker.


Aantrekkende N’lijke wind

Later volgende week
Woensdag t/m vrijdag weinig stroming en landinwaarts temperaturen weer oplopend tot 30 graden. Vanaf zaterdag waarschijnlijk een weersomslag, waarbij zaterdag/zondag mogelijk een (stevige) ZZW/ZW’lijke stroming staat.