Windbericht van dinsdag 10 Maart 2020

Lekkere zuidwester, maar eerst wel vrij nat. Na 12:30u trekt de regen weg en worden de zichten beter en neemt ook de wind toe naar ZW 32-41 knopen in N-H en 27-35kn in BE, daar dus ook sideshore en wind neemt rond 16u nog verder toe. Is wel lastig met stroming van HW, hoewel die in BE na 17u al beter wordt (Domburg/Cadzand idem). In Zeeland perfect op Bdam hele dag & ocht kan ook id regen met mildere condities (zuidwest 24-28 knopen). Geldt ook voor Z-H en N-H, want sideshore is al v.a. vroege ocht (evt eerste 1,5u nog droog van 7-8:30u). Tij blijft daarna goed tot 12u op Mvlakte, HvH, Kijkduin, Schev, Nwijk, Zandvoort etc. Op Wijk, Egmond nog tot 14u, daarna snel stroming vanwege volle maan. Downwind is ideaal, maar wel waarschuwingen van 35-42 knopen side-on ZW. Spots die geen last van stroming hebben zijn Zandmotor, Oostvoorne, Rockanje en Slufter en voorin de branding ook IJmuiden. In N-H keert het tij niet meer voor donker de andere kant op, maar in Z-H zou het na 17:30u wel wat beter worden op HvH, Kijkduin en Schev en Ouddorp. Het blijft meest droog, kans op een buitje is er nog wel (begin avond wat meer buien boven de wadden). Sowieso daar ook de harde wind, TexelKoog tij nog goed tot 15u. Andere wadden worden te aflandig. Lauwersoog v.a. 14u eerst 25-30 knopen omstreeks 16u 30-34kn maar tegen 18u kan de regen komen opzetten vanuit het noorden. IJsselmeer blijft droger, omstreeks 14u nog even mild 25-30kn maar 16-19u ook hard 28-36kn. Horst pakt de harde wind pas na 17u maar daar ook al droog en vaarbaar v.a. 14u. Almere v.a. 13u 26-29kn en na 16u nog wat toename.

Woensdag lijkt nog wat onzeker met voor België nog de meeste windkansen. Is daar wel vrij nat. Einde middag droger en ZW 20kn langs de kust met overal de springvloed stroming. Voor DW prima en foil ook en spots zonder golven zijn een optie. Heerlijk zacht weer met zon en 14gr in Zeeland.

Donderdag stormachtig WZW id vroege ochtend. Dan later id ochtend begin middag zonnig en minder hard ZW 25-35kn aan zee. Tweede helft middag waarschuwingen met krimpend ZW 35-45kn en een kans op regen. Kortom een mooie dag, maar vooral dan met de vroege getijdenstanden van 10-12u in de ocht. Middag zijn natuurlijk ook genoeg alternatieven, en begin vd avond.

Vrijdag opnieuw een stormfront met 9bft voor de wadden met vrij veel neerslag. Begin middag al wat minder heftig en goed vaarbaar maar wel west of wzw 30kn. Einde middag afgenomen naar 20kn onshore en lastig buitenkomen met zeer hoge zeegang. Binnenwater kan dan nog wel.

Weekend verloopt rustig, alleen op zondag wel een mooi briesje uit zuid. Is alleen in N-H goed met 25kn met eind van de middag ws regen.

Wetsuit-advies water is 7 gr Celcius :
Dinsdag: Een 5/4mm losse cap, schoen 5mm hand 2mm
Woensdag: 5/4mm losse cap, hand open of 2mm, schoen 5mm
Donderdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 6mm
Vrijdag: 6/5/4mm extra cap, hand 3mm, schoen 6mm

———————————————-
Wil je veilig en snel leren wingfoilen? F-ONE BNLX is vorig jaar als eerste merk in Nederland met wingfoil clinics begonnen. De Swing van F-ONE is volledig veilig en makkelijk te controleren; er zijn geen lange lijnen, die een gevaar opleveren en in een handomdraai laat je alle druk gaan. Bijkomend voordeel van de Swing is dat je deze in tegenstelling tot een kite, op alle binnenwater spots in Nederland mag gebruiken. En op overvolle stranden waar je geen kite kan of mag oplaten.

Tijdens de clinic wordt gebruik gemaakt van de F-ONE Swing, een 7.0 of 7.6 foot F-ONE SUP i.c.m. een 45/55/65cm aluminium mast en de nieuwste carbon F-ONE hydrofoil vleugels (1800/2200). Op deze manier leer je op lage snelheid veilig te wingfoilen. Aanmelden via het formulier op de website van F-ONE Nederland.
  1. Donderdag gaat ruim over de 44 knopen. Vrijdag blijft het net onder de 40 kn in de vlagen. Zaterdag nog wel onzeker, maar toch ook een 40 % kans dat de zuidelijke wind aantrekt.
    En zondag is de wind weer vol aan ZZW of ZW 30kn. Zie pluim , max wind in m/s: