Wind vrijdag 7 feb 2020, stilte voor de storm

Stilte voor de storm met OZO 12-15kn. Een lichte foil-sessie zit er deze vrijdag nog wel in op de wadden 14-17kn en steeds meer puur ZO. Ook op Mvlakte/Slufter eerst OZO 12-15kn, maar id loop middag toenemend naar 17-21kn ruimend ZZO. Afgaand tij, varen kan dus ook de zee op. Blijft tot einde zonnig met mooie zonsondergang & laatste 1,5u vaarbaar zonder foil ZZO 18-20kn op zee. IJsselmeer paar kn minder, maar ih noorden ook foilable. Vooral na 15:30u. Almere 15kn, wel een beetje vlagerig/side-off.

Zaterdag trekt een lichte regenzone (koufront) over tussen 11-15u waardoor de wind wegvalt. Voor het front zit nog wel een kansje met Z-ZZW 18 naar even 25kn op IJmuiden van 8 tot 11u. Om 12u regen, ruiming naar WZW en even nog maar 12kn. Komt wel weer terug met 15kn, maar echt stabiel om ver de zee op te gaan is het niet. Van 8-11u beste papier, ms al om 7:45u (1e licht) en nog onbewolkt. Uiteraard is Rockanje. Slufter en kop N-H bij Hargen/Camperduin ook een optie. Pas wel op het tij, v.a. 11u opkomend (dus eigenlijk komt het front met het inkomende water mee qua timing).

Zondag gaat het los. Wind is aflandig zuid in BE en in Zeeland ook aflandig muv Borssele en Neeltje. Van 7:45 tot uur of 10 is het nog slechts 24-28kn zuid. Tussen 10 en 12u komt het warmtefront dichterbij met 32-39kn Z-ZZW (nog steeds aflandig dus).Kop N-H neemt al wel toe naar 39-44kn ZZW rond Texel. Beter is dus op Zvoort, Bergen etc (met daar gunstig tij tot 12u). Front lijkt wederom door te komen met opkomend tij tussen 13 en 15u. Geeft gestaag matige regen om 13u in Zeeland en 15u over heel N-H. Valt wel doorheen te varen, want waait dan 36-45kn waarbij het gevaar van de eerste windboost vooraf a/h warmtefront alweer geweken is. Uiteraard wel waarschuwing voor dit soort wind(en vlagen). Helemaal omdat Z-ZZW toch een tikke aflandig is. Zeker in Z-H op hvh, schev, katwijk etc. Wel kan Zmotor, Slufter, rockanje (mvlakte zee tot 12:30u, daarna nogo stroming). Rond 15u is het warmfront over en volgt een intermezzo tot het koufront van de stormdepressie arriveert (rond 17u nu). De echte wind 44-52kn eigenlijk dan pas. De windparken op zee tikken tegen de 50-75kn aan, maar omdat de wind zo ZZW blijft is dat op land niet mogelijk (muv kop N-H, Texel/Vlieland).

Maandag gaat ook weer los met regen en even WNW 32-38kn, id loop ochtend snel opklaringen en krimping+toename naar 36-44kn WZW 🙂 Dat is eindelijk ook goed sideshore in BE en Zeeland. Daar de mooiste spots, vooral met eb id vroeg ocht tot 11:30u. Rest vd dag eigenlijk veel hoogwater en wind is na 14u met 4-8kn minder stormachtig. Gunstig is wel de meer ZW orientatie met side in Z-H op spots als Zmotor, Bdam, Oostvoornestrand etc. Op hvh, schev etc nog tot 13u gunstige eb stroom, daarna super DW weertje. Of spots zonder golven opzoeken. Eind vd middag vol hoogwater op IJmuiden kan ook voor-in de branding. En anders binnenwater met daar meeste wind 12-17u en ook gewoon 30kn op Hoorn, Mirns etc. Horst na 12u ook even 28-33kn west. Dauwpunt-temperatuur is wel 10gr lager dan zondag, dus goed aankleden! Als er een bui valt, kan daar ook smeltende sneeuw of korrelhagel bij zitten. Vooral rond IJsselmeer en boven land. Aan zee minder kans op losse buitjes.

Dinsdag dauwpunt van -5 en even nog wat frissere WNW aanvoer. Wel droger en geen buitjes met een zonnige 36-48kn windwaarschuwingen.

Wetsuit-advies water is 6,5 gr Celcius :
Vrijdag: Een 5/4mm vaste cap, schoen 7mm hand 4mm
Zaterdag: 5/4mm losse cap, hand 2mm, schoen 6mm
Zondag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 5mm
Maandag: 6/5/4mm met losse cap, hand 3mm, schoen 7mm

———————————————-

Wil je veilig en snel leren wingfoilen? F-ONE BNLX is vorig jaar als eerste merk in Nederland met wingfoil clinics begonnen. De Swing van F-ONE is volledig veilig en makkelijk te controleren; er zijn geen lange lijnen, die een gevaar opleveren en in een handomdraai laat je alle druk gaan. Bijkomend voordeel van de Swing is dat je deze in tegenstelling tot een kite, op alle binnenwater spots in Nederland mag gebruiken. En op overvolle stranden waar je geen kite kan of mag oplaten.

Tijdens de clinic wordt gebruik gemaakt van de F-ONE Swing, een 7.0 of 7.6 foot F-ONE SUP i.c.m. een 45/55/65cm aluminium mast en de nieuwste carbon F-ONE hydrofoil vleugels (1800/2200). Op deze manier leer je op lage snelheid veilig te wingfoilen. Aanmelden via het formulier op de website van F-ONE Nederland.
  1. Wind zondagmiddag is nog te doen voor de pro’s met 40-50 kn ZZW (in zuiden 5kn minder).

  2. Pas bij het koufront is het foute boel met 50-70kn ruiming naar zuidwest en komt de ergste wind het land op.

  3. En morgen? Hoe ziet het er dan uit? Al een forecast

  4. En naar zondag ben ik ook erg benieuwd wat wijsheid is met de storm. Heb tot nu toe altijd veel aan je voorspellingen gehad!

  5. Harde wind met veel regen later op de dag. Met een kleine kite zit je prima morgen!

  6. Muts gevonden op Bergen aan zee waarschijnlijk van een Kiter. Vertel mij het model en het merk en je kan hem bij mij weer ophalen. What’sapp mij maar even op 0624611120 gr

  7. Ongeveer 5km voorbij heemskerk richting wijk a zee lag een directional kiteboard op het strand. Ongeveer een uur geleden op de mountainbike langsgereden, niet gelukt om hem mee te nemen.