Wind Update Vrijdag 22 Mei 2020

Eind vd ocht ruimt de wind goed ZW na passage van warmtefront. Vroege ocht kan daarop nog wat miezer vallen. Toch al meteen vaarbaar langs de hele kust 23-27kn en gunstig tot 13 in N-H zuid en tot 14u in N-H. BE en Zeeland kan beter wachten tot na HW, na 16:30u. Dan trekt daar de wind ook goed door 23-29kn (BE mogelijk iets minder door bebouwing), maar wel ook pal side WZW. Meeste wind 17-20u (tot net 30kn), maar tij blijft gunstig tot donker voor Neeltje, Domburg, Ouddorp etc. Uiteraard ook al eerder Bdam, Oostvoorne, Rockanje, Slufter (maar Mvlakte echt pas na 18u met afgaand). Zeeuws binnenwater ook vol aan 25k+ kn en kans op 30kn na 15u. Verder noordkop HvH, Monster, Kijkduin etc. Voor DW al goed v.a. 12u maar meeste golven en wind ook pas na 16u. Dat passeert het koufront met klein wolkenbandje, maar nauwelijks neerslag (wel vreemd gezicht). Igg weinig waarschuwing muv de windstoten, die in N-H soms net 30-33kn kunnen halen, omdat het daar meer onshore is. Alleen op Texel 3-4kn minder wind (tij is daar verkeerd van 15-22u met stroming (DW kan wel). In N-H rond Zvoort/Wijk, Castricum wel op tijd weer na HW de kansen, dat is van 18:30-donker. DW natuurlijk al eerder goed en IJmuiden kan evt ook voorin 11-15u of na 16u.
———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!

Zie surfweer.nl/windsms/ voor de opties!
———————————————-

Zaterdag gaat er nog een tandje bij, maar begint 9-13u nog 22-26kn gemiddeld. Daarna overal richting 30kn, ook in BE en daar nu veel meer wind dan vrijdag (en meer aanlandig WZW). Voor N-H is het nog genoeg side-on, maar minder clean. Wel volle bak nu ook op Texel met 32-38kn. WAARSCHUWING dus voor beginners in de middag v.a. 13:30u ongeveer en steeds harder. Wind blijft tot donker, wordt alleen maar meer WZW ip ZW. Tijden zijn dan in principe gelijk aan die van vrijdag, maar vroege ocht dus ook al prima op zee (vooral 8-12u in combinatie met eb). Uren daarna gaat ook nog wel, alleen BE/Zeeland al na 11:45u veel te snel opkomende stroming. Regen van betekenis is niet verwacht. Als je de meeste zon wilt, is 12-16u het best (alleen dan wel de meeste stroming wind mee). Mooi voor DownWind natuurlijk.

Wil je veilig en snel leren wingfoilen? F-ONE BNLX start nu ook als 1e foil/kite-merk in Nederland met wingfoil clinics.

De Swing van F-ONE is volledig veilig en makkelijk te controleren; er zijn geen lange lijnen, die een gevaar opleveren en in een handomdraai laat je alle druk gaan. Bijkomend voordeel van de Swing is dat je deze, in tegenstelling tot een kite, op alle binnenwater spots in Nederland mag gebruiken; en op overvolle stranden waar je geen kite kan of mag oplaten.

Tijdens de clinic wordt gebruik gemaakt van de F-ONE Swing, een 7.0 of 7.6 foot F-ONE SUP i.c.m. een 45/55/65cm aluminium mast en de nieuwste carbon F-ONE hydrofoil vleugels (1800/2200). Op deze manier leer je op lage snelheid veilig te wingfoilen. Aanmelden via het formulier op de website van F-ONE Nederland.

Zondag draait het nog verder WZW naar WNW in Noord NL. Daar blijft de wind ook de hele dag (wat meer kans op regen/ wolken). In zuiden neemt wind later wel wat af, dus advies is vroeg gaan met de ebstroom tot begin middag. Groot verschil tussen noord en zuid. BE/Zeeland 20-25kn. In N-H tegen de 30 en op de wadden nog ruim 35kn i/d forecast. Wordt na 11u mooi side west voor Ameland etc. Op Texel is het dan alweer te onshore. Huisduinen kan evt alleen 12-16u met dan nog eb. In de rest van N-H tot 15u, daarna stroming. In Z-H tot 14u en in Zeeland tot 12:30u. Daarna uitwijken naar spots als Bdam, Oostvoorne, Slufter, Kijkduin en laat op de dag ook IJmuiden.

Maandag ocht nog heel even 14-19kn op de wadden. Id rest van N-H na 9u al 15kn en wordt nog minder. In Z-H al snel rond 10kn, maar daar komt er later op de middag zeewind. Pal noord 18kn vaarbaar tussen 15-18u, ook in Zeeland en mogelijk BE.

Dinsdag is die kans er niet. Woensdag weer wel, maar dan met WNW alleen lokaal wat wind uit zee (en ook niet strak helder). Goede zeewind thermiek komt dan pas weer tegen het weekend, met heel gunstig getijde van 18-21u opkomend.

Wetsuit-advies water is rond 12-14 gr Celcius :
Zaterdag: Een 4mm, schoen 3mm
Zondag: 4/3mm en schoen 5mm
Maandag: Wetsuit 3/2 overdag. Ocht nog 4/3mm
Dinsdag: 3/2mm, flat sup
  1. Windstoten gaan richting de 40kn. blijven net er onder (zaterdag).