Wind update vrijdag 18 oktober 2019

Waarschuwing voor een serie troggen met regen/hagel en onweer eind vd middag en gusts 40-47kn. Verder eigenlijk een prima middag. Na de regen van 13u ruimt de wind ZW en is lekker hard 28-37kn (N-H pas na de regen van 14:30u). Geen beginner-condities dus. En de richting is te offshore voor BE en Domburg. Wel genoeg side op Neeltje, Bdam. Getij is echter wel listig, best van 13-14:30u gaan en daarna Bdam, Binnenwater, Rockanje, Oostvoorne of Ouddorp tot 16u (best tot 15u). Voor HvH, Schev tot 16u genoeg eb, wel best hoe eerder na de regen hoe beter qua stroming. En DW is mooist tot 17 a 18u, hoewel wind blijft tot donker. In principe dan ook een toename en lokaal dus de buien van die trog, maar op sommige plaatsen blijft het ook gewoon droog. Uiterst goed de luchten id gaten houden dus. Rond 16u is er kan op even een dal naar 25kn (en zelfs heel even meer ZZW wordt). Oppassen dus, want neemt daarna ook snel weer toe naar 29kn met zelfs kans op bijna 50kn vlaag rond IJmuiden. Moeilijk om dan een maat te kiezen. Best downwinder doen, zodat je geen hoogte hoeft te lopen. Hoewel stroming tot 17u nog meevalt in N-H. Rond 18u is het alleen maar hoogte lopen.

———————————————-
Wil je dit bericht tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan! Zie surfweer.nl/windsms/ voor de opties!
———————————————-

Binnenwater kan al wat eerder met zuid op Hoorn en Mirns. Beter na de 2e zone met regen om 15:30u, hoewel dan minder hard met 20-25kn en goed tot donker. Zeeland echter veel eerder al droog en gaan van 13:30-17u (grevlingen tot 18u). Op Borssele ok, tot de trog rond 17u de westerschelde bereikt en het losgaat met regen. Dus voor zuiden zeker geen goede avond, ook omdat wind naar zuid krimpt rond de buien. Bdam/Slufter blijven tot ong 18:30u gespaard, maar kan ook uurtje eerder of later zijn.

ZATERDAG best een aardige lichtweer dag met zuidenwind op IJsselmeer een paar spots langs de kust: Rockanje, Slufter, Mvlakte, IJmuiden, Hargen. Beste moment 11-14u met even 20-22kn stabiel. Eeder kan ook al, maar wat wisselend en meer kans op een bui. Rond 18u ook weer buiig, wel een toename en iets meer ZW om 18u met 22-27kn te laat voor het donker helaas. Zeeland binnenwater net te weinig, omg Bdam ZZW 20kn id ocht. Middag na 14u afname naar 17kn. IJsselmeer blijft tot 16u rond 18kn op Mirns.

ZONDAG weinig wind van west naar NNO 8-12kn. Wel mooi aanlandig om te foilen i/h zuiden op bv Bdam en BE. In Holland ws te weinig wind. Update volgt zodra de forecast wel voldoende blijkt.

Wetsuit-advies water is 16 graden C

Vrijdag: Een 5/3mm suit is al lekker
Zaterdag: Een 4/3mm kan nog zonder schoenen
Zondag : Nauwelijks wind, met 4/3mm kan nog
Maandag: 4/3mm op zee, binnenwater 5/3 + schoentjes

———————————————-

Wil je veilig en snel leren wingfoilen? F-ONE BNLX start nu ook als 1e foil/kite-merk in Nederland met wingfoil clinics.

De Swing van F-ONE is volledig veilig en makkelijk te controleren; er zijn geen lange lijnen, die een gevaar opleveren en in een handomdraai laat je alle druk gaan. Bijkomend voordeel van de Swing is dat je deze, in tegenstelling tot een kite, op alle binnenwater spots in Nederland mag gebruiken; en op overvolle stranden waar je geen kite kan of mag oplaten.

Tijdens de clinic wordt gebruik gemaakt van de F-ONE Swing, een 7.0 of 7.6 foot F-ONE SUP i.c.m. een 45/55/65cm aluminium mast en de nieuwste carbon F-ONE hydrofoil vleugels (1800/2200). Op deze manier leer je op lage snelheid veilig te wingfoilen. Aanmelden via het formulier op de website van F-ONE Nederland.
  1. Donderdag vanaf een uur of 15:00 genoeg wind vanuit het zuiden.
    In N-H ietsje later.