Wind in aantocht Woensdag 16 november 2016

Gaat de herfst dan eindelijk beginnen? Met klassieke depressies die van IJsland via Schotland over de Noordzee trekken? Het lijkt er wel op. Tenminste voor een periode van ongeveer een week. Verder mag je eigenlijk ook nooit kijken, want de kleinste verschuiving in het drukpatroon kan op die termijn een compleet ander weertype geven. In ieder geval is het deze maandag nog kil en ijzig koud met een te veel naar zuid krimpende wind. Voor wie echt niet kan wachten, in Noord-Holland draait de wind naar ZZW en trekt tweede helft van de middag aan naar 20 knopen, tegen zonsondergang kans op 25 kn. Overigens alleen vaarbaar in het noorden van N-H, want zuidelijk in de provincie blijft het te veel aflandig. Uiteraard kan er ook gevaren worden op het IJsselmeer. Echter met een watertemperatuur van rond de 8 graden is het daar een stuk minder aangenaam dan de 12 graden van het Noordzeewater.

Dinsdag 15 november 2016
De richting van de wind is gedraaid van zuid naar WZW waardoor het meteen een stuk beter is uit te houden op en naast het water. De luchttemperatuur aan zee is in de ochtend al bijna 12 graden. Qua wind is de ochtend ook het beste moment van de dag, omdat de richting nog even WZW blijft en er tweede helft van de ochtend een kleine windtoename van 15 naar 19kn te verwachten is. Uiteraard zijn dit nog wel de lichtweercondities waar we eerlijk gezegd nog niet echt op zitten te wachten. Later op de middag draait de wind in het noorden naar WNW en neemt toe tot 20kn. Wel is er daar dan kans op wat regen. Langs de Hollandse kust vervelend aanlandige condities. In België blijft het meer sideshore, maar komt de windtoename in de middag niet en blijft de late ochtend dus het beste moment.

Woensdag 16 november 2016
De depressie bij IJslang komt tot stoom met een drukdaling van bijna 10hPa in 24:00 uur tijd. Er slingert nog wel een golvend koufront van een eerdere depressie. Het beste is dan ook te wachten tot deze voorbij is, ook omdat daar nog wat regen bij verwacht wordt. Rond 12 UTC ligt de golf al voorbij de zeeuwswe kust en komt de WZW-er overal goed door. Hier moet je overigens nog 1 uur bij optellen gedurende de wintertijd, dus deze kaart is in dit geval 13:00 uur onze tijd.

07111420161411

Ongunstig voor woensdagmiddag zou kunnen zijn de net voorbije supermaan in combinatie met zuidwest en hoogwater in de middag. Daardoor stroomt het behoorlijk met de wind mee naar het noorden. Vooral in Zeeland en België komt de vloed er al vrij vroeg op de middag in. Enige voordeel daar is wel dat de meer naar west geruimde wind mooi sideshore blijft, terwijl die in het noorden behoorlijk aanlandig ruimt naarmate de middag vordert. De wind in het noorden is wel harder met 25-32kn. In het zuiden waait het in de ochtend ook nog zo stevig. In de middag kan je in en rond Zeeland beter met 20-25kn rekening houden.

Donderdag 17 november 2016
51111420161426
Het sturende laag trekt verder en een tweede front komt al golven of slepend zoals ze dat noemen, over het midden van Nederland heen. Dit gebeurd midden op de dag met een behoorlijke portie regen. Veel meer dan dinsdag het geval is. Op zich is die regen niet zo’n probleem, wel het uitzakken van de luchtdrukverschillen met daarbij een enorme terugval in de wind in Noord-Holland. Het is natuurlijk nog even afwachten waar het front exact gaan slepen. De kans dat dit in het noorden gebeurd is wel groter dan in het zuiden. Dat geeft dus midden op de dag minder goed vaarbare condities. In de ochtend is er in Noord- en noordelijk Zuid-Holland nog wel een paar uur erg goede wind met WZW 25-30kn. Ten zuiden van het front kan het juist begin van de middag knallen worden met 30kn ZW, ruimend WZW. Kortom, een lekker wisselvallig weertype met waarschuwingen en condities voor de meer ervaren surfers!

Vrijdag 18 november 2016
Vrijdag bevinden wij ons in het gebied achter alle frontale zones met daardoor een meer kouder weertype en wisselende windcondities. Op zich kan er voor en na de ontstane regenbuien in de koudere lucht nog wel goede wind staan, maar eigenlijk zit het beste er alweer op. Het wordt nu wachten tot de depressie weg trekt en plaatst maakt voor een nieuwe.

Weekend Zaterdag 19 november 2016
Zaterdag de laatste restjes van de wind uit zuid tot zuidwest, maar kijkend naar de weerkaarten zien we alweer een nieuwe depressie onder IJsland doortrekken die onze kant op komt. Het wordt een herhaling van zetten met zondag een eerst naar zuid krimpende wind. Wel meteen veel warmer, omdat de hele week natuurlijk niet koud is geweest. Vooral tweede helft van de middag kan er zondag goed gevaren worden, hoewel dat vanwege de aflandige richting voor een deel wel op binnenwater zal moeten gebeuren. Waarschijnlijk zal de wind pas op maandag voldoende naar ZZW ruimen waardoor ook langs de kust goed gevaren kan worden. Uiteraard bedoel ik dan de kust van Noord-Holland. In Zeeland en België is ZZW gewoon veel te aflandig.
  1. Kan ik uit dit verhaal opmaken dat het morgenochtend goed wordt in Scheveningen? De wind is dan wel wat gunstiger alleen het getij is afgaand tot 12 uur.

  2. Hoe staat het met a.s. zondag?
    Vanaf hoe laat zal de richting aanlanding zijn?
    En gaan we het een beetje droog houden aan zee?

  3. Voorspelling zaterdagochtend: Zondag lijkt al om 12u zuidzuidwest te worden en omstreeks 15u ZW
    http://www1.wetter3.de/gfs025.html


Je kunt hier 4 images uploaden per surf-report. Max size is 4.1MB per image.