Weekendverwachting 26-29 oktober

De timing van de wind is goed. Vanaf vrijdag hebben we een drietal windrijke dagen met wind tussen W en NNW. De richting is helaas voor de Westkust niet ideaal, dus waarschijnlijk zal er uitgeweken moeten worden naar spots die een betere ligging hebben. Vrijdag en zaterdag hebben we een constant windveld, maar zondag treedt verstoring door buien op, vooral in NO-NL.

Donderdag

Hogedruk boven Z-Europa

Het is vandaag de spreekwoordelijke stilte voor de storm. De condities zijn grijs op binnenlandspots de hele dag onvaarbaar met een zwakke wind uit ZWZ, later W, 4-9 Kts, waarbij de meeste wind later op de dag. Zeeuwse wateren en kust Z-Holland zijn nauwelijks beter. Kust N-Holland (onshore) en delen IJsselmeer mogelijk heel lichtweer in de middag. Bij Makkum en vooral (O’lijk Wad) zijn de condities beter met een van WZW naar W ruimende wind: 14-18 Kts. Veroorzaker van het rustige weer is een hoog boven Z-Europa.

Vrijdag

Toenemende drukverschillen

In de nacht van do/vr trekt een koufront over ons land naar Belgie. We komen overdag in een wat toenemende NNW’lijke stroming terecht die iets frissere lucht aanvoert, maar het is qua gevoelstemperatuur zeker nog goed te doen. De windtoename wordt vooral veroorzaakt door het opbouwende Azorenhoog boven de UK. Er zijn mooie opklaringen met kans op een lichte bui.


O’lijk Wad 20-28 Kts

Zeeuwse wateren en kust Z-Holland 14-20 Kts, N-Holland, IJsselmeer 16-23 Kts, W’lijk Wad en nabij Makkum 18-25 Kts, O’lijk Wad 20-28 Kts. Binnenland spots, met name in het noorden doen ook goed mee. Er is geen actieve buienconvectie die het windveld nadelig verstoord. Randmeren en Hollandse meren 12-20 Kts. Friese meren en vooral lauwersmeer duidelijk meer met 17-22 Kts.

Zaterdag

Krachtige NW’lijke straalstoom (160 Kts)

Het weekend verloopt best onstuimig. Voer voor fikse sprongen en hoge snelheden. Tenminste als je vaarniveau en de lokale spot dat toestaat. Een actieve depressie trekt vanaf IJsland richting Scandinavie en het Azorenhoog geeft tegengas. Resultaat is een vrij krachtige tot harde W’lijke stroming. Op de spots in N-NL overheerst de bewolking en is lichte regen mogelijk. Spots naar het Z toe zijn droog met soms een opklaring. Het is vrij zacht met aangename gevoelstemperaturen.


Stevige W-stroming

Zeeland en Z-H W 24-30 Kts, IJsselmeer en N-H 26-32 Kts (puur onshore), Wad WNW 28-38 Kts. Binnenland spots doen heel goed mee: Friese meren en lauwersmeer 20-32 Kts, Randmeren en Hollandse meren 17-28 Kts.

Zondag

3 km hoogte: -10 graden in NO-NL en +1 in Zeeland

Het Azorenhoog ligt nabij Ierland en de depressie boven de Baltische Staten. Er vindt vooral boven Duitsland en Polen een uitbraak van zeer koude lucht plaats. Nederland ligt op de grens met in ZW-NL een ondiepe laag kou en in NW-NL een veel diepere laag. Dit heeft gevolgen voor de buiigheid. Naarmate de laag kou dieper is de buiigheid groter. Ik verwacht dat daarom dat het meest constante windveld in Zeeland staat en dat naar het NO toe het windveld meer verstoord wordt.


Windveld zondag

Zeeland en kust Z-H NNW 23-29 Kts. IJsselmeer en Friese Meren N-H 25-32 Kts met gust 40 kts, Wad 28-35 Kts met gust 45 kts. Hollandse en Randmeren 17-25 Kts met gust 35 Kts. Houd dus rekening met de verstoring van het windveld die naar het NO toe groter wordt. Met deze windrichting, kracht, duur van de wind en fetch nemen de golfhoogtes flink toe naar buitengaats 5-6 mtr en max 8 mtr


Hoge zeegang op Noordzee
  1. Thx voor de voorspelling 👍 Ziet eruit als een top weekend!

  2. Ja het lijkt een mooi weekend te worden. Ik hoop zaterdag een paar vaaruren te kunnen maken!

  3. Ik hoop op b mooie wavesessie op Zondag !

  4. Zondag lijkt wel gekkewerk

  5. Hoi Tobias, klopt het dat 4 november niet echt de moeite waard is om te surfen @Petten??