Weekendverwachting 19-22 okt

Velen van ons hebben deze week in onzekerheid gezeten over het weekend. Zelfs de zon wist zich er geen raad mee en kleurde oranje. De weerkaarten van do t/m zo zijn nu een stuk gunstiger geworden. Geen orkaan en geen windstilte, maar voor elk wat wils!

Donderdag
We bevinden ons in een ZZO’lijke stroming die zachte lucht aanvoert. Er schijnt een (waterig) zonnetje waardoor het 18 graden wordt. De wind stelt met ZZO 3-8 Kts weinig voor. In de middag is er op de Zeeuwse Wateren wat meer wind met 9-15 Kts. Hier waait het voldoende voor een lichtweersessie, maar het houdt niet over. Het rustige najaarsweer komt tot stand door een hogedrukgebied boven O-Europa. Depressies boven de Britse Eilanden hebben nog geen invloed op het weer.

Vrijdag
Een front trekt in de ochtend van W naar O over ons land. De bewolking overheerst en er vallen een paar buien. Langs de oostgrens kan het langduriger regenen, maar hier bevinden zich, uitgezonderd de Oolderplas, weinig grote spots.

Harmonie-wind (14 uur)

De wind is in de ochtend al aanwezig in Zeeland, maar wel uit Z, bij voldoende fetch 15-22 Kts, IJsselmeer en Waddeneilanden zijn ook al vaarbaar met ZZO 12-17 Kts. In de middag ruimt de wind landinwaarts (regio Z, ZO, O, NO) naar ZZW 13-22 Kts. Naar het westen toe staat meer wind, hetgeen ook te maken heeft met een naderende buientrog vanaf de Noordzee. Zeeuwse wateren 18-26 Kts, de zeespots bij side/onshore 24-30 Kts, tijdens trogpassage gust 40 Kts. N en Z-Holland, Randmeren, IJsselmeer vlagerig met 14-25 Kts, NW’lijk kustgebied de meeste wind uit ZZW: 28-35 Kts, tijdens trogpassage kans gust 45 Kts. Later op de middag trekt trog het verder het land op en ook landinwaarts risk gust 30 Kts.


Pluim NW-NL ondersteunt Harmonie

Zaterdag
De modellen lopen voor deze dag uiteen. Begin deze week berekende het GFS-model nog ZZW 65 Kts, 12 Bft, op de Z’lijke Noordzee, waarna de windprognose als een kaartenhuis in elkaar stortte. Nu keren het GFS- en ECMWF toch weer van hun schreden terug en kan het interessant worden.
In een gunstig scenario trekt in de ochtend een koufront met een paar buien van W naar O over het land. Daarachter ruimt de stroming van Z naar ZZW/ZW en kan het een heel mooie middag worden: Westkust en on/sideshore Zeeland 28-35 Kts, landinwaarts 15-28 Kts. Dit is een ruwe leidraad want GFS is wel erg positief en komt nog een stuk hoger uit.


GFS is erg optimistisch

Zondag
Ook deze dag ziet er vrij gunstig uit. Aan de kracht van de ZW’lijke stroming zal het niet lukken, maar de luchtmassa wordt onstabieler. Hierdoor kunnen er vooral aan de kust (warm zeewater) fikse buien ontstaan, waarbij we ook rekening moeten houden met onweer, tijdelijk slecht zicht en windstoten. Condities zijn dus onvoorspelbaar en gevaarlijk. Aan zee 20-30 Kts, gust 40 Kts. Landinwaarts ZZW 15-25 Kts en nog geruime tijd droog. Houd de verwachting dus goed in de gaten. Potentie is er zeker.


Kans zware buien langs Westkust
  1. TOP!!

  2. Fijn dat er weer windvoorspellingen zijn 👍

  3. Lekker Hans, Dank je.

  4. Bestaat er voor de windvoorspelling ook een (wind)surf sms dienst?

  5. Ja die is er!

  6. Check surfweer.nl/windsms !

  7. En het werd mooi in Zeeland! Vooral in de late namiddag… voor foto’s Domburg – ”De Slag om Domburg” zie hier m’n album ( ik plaats bijna dagelijks er nog foto’s bij 😉 ): https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1457708940950216.1073742274.100001333732859&type=1&l=abc58bfa61