Voorjaar gevolgd door westcirculatie

Deze week is het fraai lenteweer met overdag 15 graden of meer. Op het strand is zeemist een kil gevaar. Tot vrijdag moeten we zoeken op de weerkaarten naar bruikbare windvelden.  Richting het weekend tappen de weerkaarten uit een gunstiger vat. De westcirculatie weet de Noordzee te bereiken en depressies doen de wind flink toenemen.

Verwachting: zondag 12 maart 20.30
Update: uiterlijk donderdag 16 maart

Maandag
Een zwak front dat nu nog boven de Britse Eilanden ligt, trekt maandag over ons land. Omdat het midden door een hogedrukgebied trekt, hoeven we geen regen te verwachten. Wel zal er iets meer bewolking zijn, waar de zon regelmatig doorheen komt. Op zee komt lage bewolking voor en is er kans op zeemist.

Screenshot 2017-03-12 at 17.19.25
front trekt van Britse Eilanden naar ons land

Achter het front staat maandagochtend even een matige NW’lijke wind, 15-20 Kts aan zee, terwijl het landinwaarts windstil is. In de middag staat overal een zwakke, hooguit matige NW’lijke stroming: 8-15 Kts. Landinwaarts is de wind vlagerig door opwarming van de luchtmassa. Eind middag en ’s avonds is het windstil. Het zijn dus echt marginale condities.

Dinsdag
Een oceaandepressie trekt van Groenland naar de Noorse Zee, terwijl het Azorenhoog zich wat terugtrekt. We komen nu noord van het hoog in een WZW’lijke stroming terecht. ’s Ochtends passeert een zwak warmtefront met wolkenvelden. Aan zee blijft de kans op mistflarden bestaan. In de middag schijnt de zon, zei het wat afgeschermd door sluierbewolking.

Screenshot 2017-03-12 at 17.39.57
Azorenhoog trekt zich terug

Beste condities zijn te vinden in de middag met op het Wad met ’s 16-22 Kts. IJsselmeer, Friese meren, Westkust en Zeeuwse kust hebben lichtweer condities met 13-18 Kts, Landinwaarts staat een vlagerige 9-15 Kts. ZO-NL is windarm. Einde middag en ’s avonds valt de wind weg.

Screenshot 2017-03-12 at 19.18.51
Matige WZW’lijke wind in de middag

Woensdag
Een zwak koufront trekt vanaf de Noordzee langzaam over ons land naar het zuiden. Het front is nauwelijks actief, maar wel neemt de bewolking toe. Alleen in het noorden valt enige tijd lichte regen, terwijl het in het zuiden droog blijft, met soms wat zon.

Screenshot 2017-03-12 at 19.27.33
zwak koufront boven ons land

De wind stelt weinig voor. Komt eerst uit W’lijke richting, op het Wad 10-15 Kts en elders nog minder. In de loop van de dag wordt het koufront als warmtefront teruggedreven naar de Noordzee en bouwt zich een rug van hogedruk boven ons land op. Hierdoor wordt de wind variabel 3-8 Kts.

De straalstroom beweegt nog met een grote boog om ons land heen, waardoor depressies zich ophouden boven de N’lijke Atlantische Oceaan en Scandinavie. Eind van de week neemt de straalstroom flink in kracht toe en probeert zich weer een westcirulatie te ontwikkelen.

Screenshot 2017-03-12 at 19.37.38
Straalstroom gaat in een boog om ons land heen

Donderdag
We hebben rustige condities. Er is veel zon en het is hierdoor echt voorjaar. In het zuiden van het land kan het wel tegen de 20 graden worden. De hoge dauwpunten boven zee (+10 gr) gaan langs de kust roet in het eten goeien. De kans op zeemist en lage temperaturen (+7 gr) groot. De wind is Z, boven land 2-8 Kts, op het Wad 7-12 Kts.

Screenshot 2017-03-12 at 19.52.21
Zeemist kan in een paar minuten tijd opzetten

Vrijdag
De omslag naar de westcirculatie wordt zichtbaar op de weerkaarten. De straalstroom weet het Noordzeegebied te bereiken en maakt de weg vrij voor depressies. Dit zijn fraaie ingredienten om een windrijk weekend te krijgen.

Screenshot 2017-03-12 at 19.57.50
Straalstroom richt zijn pijlen op Noordzeegebied

In de nacht naar vrijdag passeert een koufront dat het fraaie lenteweer en zeemist verjaagt met bewolking en wat regen. Overdag klaart het op en stroomt polaire lucht over ons land uit. Eerst is de stroming nog niet sterk en komt uit W’lijke richting. In de loop van de dag krimpt de wind naar ZW en neemt aan zee behoorlijk toe. Begin avond staat aan zee ZW 20-25 Kts en NW’lijk kustgebied 25-30 Kts.

Screenshot 2017-03-12 at 20.07.12
Wind rond zonsondergang

Weekend
De kans op wind is groot, maar welke dag het beste wordt is lastig te zeggen. ECMWF zijn het hier nog niet over eens. In de loop van deze week zal het duidelijk worden welke dag we sociale activiteiten moeten afzeggen.

Screenshot 2017-03-12 at 20.09.55
Gecombineerde wind ECMWF en GFS (bron: weerplaza)Je kunt hier 4 images uploaden per surf-report. Max size is 4.1MB per image.