Storm woensdag 13 september 2017

Vandaag (12 september) is er nog geen enkel spoor van de aankomende storm op te merken in de bovenlucht. De zon schijnt, er zijn geen onweersbuien en de wind wordt in de namiddag en avond steeds gunstiger. Dat wil zeggen krimpende WZW-er 25kn en zon muv de losse buitjes noordkop N-H. Alleen in BE wordt de wind tijdens het toenemen vanuit het kanaal iets te veel offshore vanavond laat. Maar daar is ook het getij al niet meer gunstig na 17u N.A.P.

Zeeland en Zuid-Holland blijven vanmiddag juist top tot donker met een kleine winddip naar 20kn rond 18u. Z-H is zeker gunstig tot 17u en downwind tot donker. Noord Holland ook top tot donker hoewel getij na 19u wel wat stroming geeft maar de wind dan ook weer wat meer aangaat en verder naar ZW krimpt. Iig weinig kans op grote buien en geen echt onweer. Wil je meer in detail een forecast voor verschillende spots? Dan kun je een aanvraag doen voor de wind sms via de /windsms pagina op deze site.

Voor de pro’s surfers:
In de nieuwste modelruns laten de berekeningen het hoogtepunt van de storm op woensdag 13 september in de loop van de ochtend komen met tussen 10-12u 9bft WZW-W. Na dit hoogtepunt is er van 14-16u een paar uur gunstige ZW 7 tot 8 bft. Kanttekening daarbij is dat deze na 16u als snel afnemend 6-7 bft wat niet echt meer hard stormachtig zal zijn. Ook vanaf 17u kans op buien waarbij de wind even wegvalt naar 5bft voor een moment. Dus voor de pro’s zijn de beste vaartijden i/d ochtend met WZW 8-9bft twee uur stabiel harde wind zonder regen. Wat betreft het getij is dat ook al gunstig, want de vloedstroom is 7-9u het sterkst en daarna al wat minder omdat het water dan al helemaal hoog staat. Op de piek van de storm midden op de ochtend is het paar uur niet te doen (te west / te hard). Daarna kan er weer een uur of 3 lang gevaren worden, ook voor de niet gesponsorde zeer ervaren riders. Eind van de middag veel minder storm, hoewel natuurlijk nog wel af en toe harde wind staat en vlagen (oppassen dus). Rond 18u trekken er ook weer mogelijk felle buien over op nadering van een restant occlusiefront.

Donderdag ook veel buien maar later i/d ocht ws even droger met W 27-29kn! In de middag NW 28kn en weer meer regen met onweer. Punt van aandacht want gisteren werd er in Noord-Holland door vele surfers gewoon doorgevaren midden in het onweerscomplex terwijl er inslagen waren en zeer felle windstoten. Hier een greep uit de incidenten boven land. Dat er op het water niets is voorgekomen is meer geluk dan toeval.

bron: nhnieuws.nl/nieuws/211916/Auto-wordt-geraakt-door-bliksem-en-vliegt-in-brand

Kortom, met onweer kan je beter niet gaan surfen, kitesurfen of windsurfen! En dat is nu juist hetgeen dat na donderdag gaat gebeuren!
Tijdens / na de storm van woensdag wordt (nog) niet veel onweer verwacht. Eigenlijk is dit een vrij droge storm, vrij uniek. Alleen in de avond als de ergste wind voorbij is kunnen er tijdens de nieuwe buien al wel wat onweders tussen zitten. En dus vooral op donderdag ook weer onweer en knallen! Verder vooruitkijkend naar aanstaand weekend:

Vrijdag is de wind in Zeeland al op. De kust van N-H pakt nog wel 14-27kn onshore wind uit WZW tot WNW met zeer grote kans op onweer. Ook zaterdag gaat de wind aan en uit met 8-22kn W-NNW en veel cape (onweer) op beide dagen! Pas dus op en ga het water af zodra er gerommel en geflits is in de lucht. Maar bijvoorbeeld ook als de naderende lucht pikzwart wordt.