Hitte gevolgd door W’lijke wind

Donderdag is het heet, in ZO-NL lokaal 35 graden. De weersomslag volgt al spoedig met later op do/vr koeler weer en een (stevige) WZW’lijke wind. Komend weekend hebben we waarschijnlijk een westcirculatie die ook mogelijkheden biedt om het water op te gaan.

Woensdag
Een hogedrukgebied ligt boven de Z’lijke Noordzee. We bevinden ons precies op de grens van tropische lucht boven Z-NL (32 graden) en veel frissere lucht op het Wad (20 graden). De scheidingslijn is te zien als een front op het weerkaartje onder. Het front is hooguit zichtbaar als wat sluierbewolking.


Weerkaartje

Boven land staat er een zwakke wind, O 3-8 Kts, in een vlaag door thermiek 15 Kts max. Langs de west- en zeeuwse kust treedt geen zeewind op en blijft de wind aflandig. Ook op het Wad is versterking door de zeewindcomponent ook onwaarschijnlijk.


Tropisch zuid van de Grote Rivieren

Donderdag
Je kunt dieper landinwaarts het beste maar naar het zwembad gaan of verkoeling zoeken bij je favoriete spot. Zelden is de luchtmassa zo warm. Hierdoor wordt het in O/ZO-NL 35 graden. In de middag zorgt een front voor aantrekkende W’lijke wind en verkoeling in de kustprovincies. Het is nu de vraag of er voor/op het front onweersbuien ontstaan en hoe O’lijk dit onweer zich gaat ontwikkelen. Aandachtspunt, ook vanwege hagel en windstoten.


Zeer warm

West van het front interessante condities. Er komt een stevige en vlagerige W’lijke stroming te staan in de afkoelende luchtmassa. Detail is nu nog niet mogelijk, maar als leidraad: kustprovincies 20-30 Kts, meren landinwaarts 15-20 Kts met gust 30 Kts. De toenemende wind zorgt ervoor dat het later op de dag een stuk aangenamer wordt.


Windstoten eind middag

Vrijdag
Het is al een stuk aangenamer met temperaturen van 20-25 graden. Tussen een depressie nabij IJsland en het Azorenhoog wordt met een WZW’lijke wind aangename zeelucht aangevoerd. Hollandse luchten bepalen het weerbeeld en er valt hooguit een lokale bui.

NW’lijk kustgebied, Wad: WZW 20-25 Kts. Zeeland ZW 22-28 Kts. Spots landinwaarts vlagerig 13-18 Kts met gust 25+ kts.


WZW’lijke stroming

Weekend
WZW-circulatie die maritieme lucht aanvoert. Het wordt nog wat minder warm met temperaturen rond 20 graden. Modellen varieren in kracht, maar wind lijkt bruikbaar. Zeespots 18-25 Kts, landinwaarts 12-20 Kts. Het weerbeeld bestaat opnieuw uit Hollandse luchten en hooguit een bui.
 1. Wanneer weereens een update

 2. is er uitzicht op een update? Dit windbericht is altijd zeer bruikbaar. Thanks for the great work!

 3. Wanneer komt er weer een update?

 4. Het is hier alweer veel te lang veel te rustig. Zomer stop qua windvoorspelling?

 5. Hans zal vast op vakantie zijn??

 6. Nog wind update voor morgen? Downwinder zandvoort castricum mogelijk?

 7. Yep, sorry.

  http://surfweer.nl/windsms gaat wel gewoon door. Dus even aanmelden en je bent weer op de hoogte!

 8. Hier komen geen updates meer? Jammer ! Overgang van dit naar de windsms had misschien meer klanten opgeleverd dan dit, of is dat ook al gestopt?

 9. Nee, dat gaat nog door en zeer regelmatig (iedere dag).

  De site windupdates komen ook vast wel weer hoor, alleen niet zo regelmatig (1 tot 3 x per week).

 10. Rijkswaterstaat geeft nu minimaal gegevens.
  https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/wind/
  Enig idee waar je de vreogere meetpunten kunt terug vinden ?

 11. @Tobias US forecast models have been pretty terrible during Hurricane Irma https://arstechnica.com/science/2017/09/us-forecast-models-have-been-pretty-terrible-during-hurricane-irma/