Waarschuwing zondag 20 november 2016

Op zaterdag wordt de zee nog in toom gehouden door de uitdovende depressie tussen IJsland en Noorwegen. Zondag zien we een lagedrukgebied dichterbij huis uitdiepen tot een storm die door het kanaal trekt en hier in de middag flink gaat huishouden. Tussen 13:00 en 15:00 uur trekt het meest intensieve deel van de storm over, namelijk het koufront. De lucht is op zaterdag al een en ander aan het verraden voor morgen. Zo zien we in de middag de hogere bewolking toenemen door de het arriveren van het warmtefront. Eerste lijn op de satelliet hieronder in de rode kleur. In de heldere lucht zijn ook al de uitgetrokken wolkenflarden te herkennen. Dit geeft aan dat de jetstream boven ons hoofd ligt en het laag daardoor recht op ons afkomt. De blauwe streep op de satelliet is het koufront.

11190327

Voor het koufront zit de wind nog erg zuidelijk en is zelfs een stukje zuidoost. Voor wie wil, kan nog een sessie wagen op binnenwater of langs de randen van het semi-buitenwater aan de kust. Hier geldt echter de grootste waarschuwing, want tussen 8 en 10 uur valt de wind nog mee met 30-40kn uit Z tot ZZO. Echter, na 10 uur gaat het gas er al op in Zeeland. Daar als eerste, omdat de depressie vanuit het kanaal moet komen. Dit geeft van 10 tot 12 uur een wind van 40-50kn uit pal zuid. Net na 12 uur kunnen er zelfs windstoten van boven de 60kn voorkomen in de buurt van Hoek van Holland! Gelukkig blijft het bij de Slag om Domburg beperkt tot een windkracht 8 met windstoten van 50kn en is de kans op veel regen ook een stuk minder groot dan in Zuid- en (vooral) Noord-Holland. De Slag om Domburg (DSOD) is een windsurf-wedstrijd die bestaat uit een single eliminatie waarbij de surfers door een jury worden beoordeeld. Elke heat heeft 4 deelnemers die onder zeer zware weersomstandigheden tegen elkaar strijden. De surfer die de beste golfritten, de hoogste aerials en de radicaalste sprongen maakt, is de koning van Zeeland voor een jaar. Zie facebook voor updates en meer info. En natuurlijk, even komen kijken. De naam van het lagedrukgebied is Nannette. Iets wat natuurlijk totaal onbelangrijk is, maar toch leuk om te weten. Doen er trouwens vrouwen mee aan de DSOD?

11190429

In de middag neemt de wind in Noord-Holland verder toe en wordt na 14:00 uur steeds meer ZW. De wind zal een zware impact hebben in de Kop van Noord-Holland en op Texel. Gemiddeld waait het daar 40-45kn met uitschieters naar 60kn. Gelukkig is het meeste blad al van de bomen af, maar omdat het zo lang niet zo HARD gewaaid heeft zullen ‘de zwakkeren’ al snel het loodje leggen. Eigenlijk is het onsurfbaar tenzij je behoort tot de top 25 van de Benelux. De afname in de middag geldt alleen voor het uiterste zuidwesten. Na 15:00 uur is het op DSOD gemiddeld 30-35kn met uitschieters niet verder dan 45kn. Ook is de wind dan mooi sideshore gedraaid pal zuidwest. Hou wel rekening met het opkomende getij. Na 16u stroomt je ongelofelijk snel weg met de wind mee, een uur voor hoogwater. In Noord-Holland heeft men dit probleem in mindere mate, omdat daar hoogwater zondagavond pas rond 20:00 uur valt.

Heb jij foto’s van de storm? Post ze hieronder in de surf-reports!
 1. Mooi om nu van boven al te kunnen zien wat er aan komt.

  Zelf hoop ik op het strand te staan in die paar spaarzame opklaringen die nu te zien zijn achter het koufront!

 2. Die windkracht 8 zal vannacht komen volgens de voorspellingen . Dat is wel jammer voor het evenement . Of heb ik het mis?

 3. Al vanaf 12u ZW volgens ICON
  http://www1.wetter3.de/gfs025.html

 4. Zeg maar windkracht 10.. fffffppff!

 5. Na 15:00 zou het in Zeeland moeten zijn afgenomen naar 7-8 bft. In Belgie niet meer dan 7bft tweede helft middag.

 6. Het waaide best aardig

 7. Maar dit was het hoogtepunt:

 8. Vandaag is/was toch de RedBull mega loop?

 9. Storm moet dan op 3/4 dagen van te voren met zekerheid te forecasten zijn. Dat was deze niet. KNMI gaf zelfs ZW 4bft aan 1 dag van te voren:

 10. Hallo Tobias,
  Hoe zie je de wind dinsdag evolueren in Zeeland/Zuid Holland? Wanneer verwacht je de winddraaiing van Z naar ZZW? Als ie voldoende naar ZZW is gedraaid voor de windafname zou laagtij morgen leuke condities kunnen geven… Maar windguru geeft afnemende wind…

  Dank voor je heldere kijk!

 11. Tot 14u code groen. Daarna te veel afnemend. En ZZW gaat eigenlijk overal aflandig in Zeeland en Zuid-Holland zijn muv semi-binnenwater.

 12. Bedankt! Al is dit niet De forecast die ik wilde lezen natuurlijk…

 13. Je kan het natuurlijk allicht proberen. Mogelijk blijft die tot 15u nog wel hard genoeg en wat meer ZZW.


Je kunt hier 4 images uploaden per surf-report. Max size is 4.1MB per image.