Surfweer Zondag 11 april 2021

Dat was een week surfweer om u tegen te zeggen, maar het feest is nog niet afgelopen! Nieuwe golven blijven maar komen, met swells van dichtbij en verder weg vanuit de Noorse Zee. Deze zondag arriveert swell nummer één, dan maandag nummer twee met dezelfde eigenschappen maar al minder wind. De derde swell is van dichterbij en arriveert dinsdagmiddag. Deze heeft een veel kortere periode en minder energie. Voor de Noordzee geldt de uitzondering dat dit juist niet ongunstig is, omdat de zeebodem zo ondiep ligt. Dit weekend verscheen hierover nog een prachtig verhaal in de NRC, bijlage wetenschap. Bijna een must-read-must-know voor de surfers die over het strand nog wel eens iets ziet liggen en mee naar huis kan nemen. Overigens is het niet alleen onze taak om hetgeen van waarde mee te nemen, maar ook het goede voorbeeld ‘Take-3‘ concept eens in de praktijk te brengen. Zie filmpje op surfertoday.com

Zondag 11 april
Het is even wachten tot de wind er uit gaat, maar daarna kan het weer lekker surfen worden. Zeker dankzij de tij-push die er nog in zit in de loop van de middag. De maanstand is ook al weg van het laatste kwartier doodtij en begint vannacht aan een nieuwe maan. Pas over een dag of drie zijn de waterstanden weer hoger (en lager) dan normaal met het springtij, maar nu al kan er van een extra opkomend effect worden geprofiteerd. Eerder week was dit helaas nog niet het geval en pakte de ultieme 50year-storm-spots iets minder beautifull uit dan het met springtij had kunnen zijn geweest. Zie filmpje op instagram, waarin te zien is hoe het Oranje wing(d)zeil wegvliegt landinwaarts richting de polder bij Borssele (nog steeds vermist, de vinder kan het tel.nr bellen dat op de rand is geplakt). Typisch een gevalletje, check je klittenband. Niet alleen van je surfboard-leash, maar ook je andere surf-gear zeilen, wings, vliegers, camera’s en wat dan ook. Surfweer.nl/local/ bevat een handige checklist hoe om te gaan met Savety. De eerst letter van het rijtje is niet voor niets de L, van Leash. Check deze dubbel en dubbel, zo was er afgelopen zaterdag een accident met een surfer in een mui die op eigen krachten niet terug kwam. Dit had heel anders af kunnen lopen als de naar buiten getrokken surfer ook nog zonder board had gezeten door het losschieten of snappen van de leash. Overigens geldt ook dan, leer zwemmen zonder board. Eigenlijk zou iedere surfer niet verder de zee in moeten gaan dan dat hij/zij zonder board terug zou kunnen body-surfen of zwemmen. Dat laatste is in winter-wetsuit best moeilijk, dus moet je een paar keer oefenen. Probeer het ook eens zonder cap, dan weet je hoe koude de Noordzee nu nog is. Kortom, vooruitdenken is het credo hier. En erg leuk, want wie wil er nou niet meedoen aan de zeemijl van Bloemendaal als die deze zomer door zou mogen gaan!

Maandag 12 april
Maandag liggen de kaarten, en dan vooral de windkaarten, er een stuk beter voor dan zondag het geval was. Door een aantal troggen vanaf zee (3 stuks in totaal), hapert het windpatroon en zijn er momenten met en zonder wind. De richting is daarbij meer west of wzw en minder noord. Hierdoor zit er meer lijn in de dezelfde swell die nog de hele dag binnen zal komen. De verwachting is dat de troggen (en dus de windstiltes) in de loop van de ochtend zullen overtrekken en dat de wind tijdens het hele eerste deel van de middag ook nog rustig blijft. Met uitzondering van de kop van N-H, waar de onshore er waarschijnlijk meer steady in zit met 3-5bft WNW. In de avond is de windrichting overal WNW tot NW en staat er gewoon een gestage onshore windkracht 4. Dan is, zeker voor Zeeland en België, het tij er toch al uit. Ook zal de swell in die regio iets minder doorkomen, maar nog zeker de moeite tijdens de opkomende vloed, het hoogwater en het eerste deel van het afgaande tij. Zie surfweer.nl/spots voor tijden.

Dinsdag 13 april
Het surfweer wordt steeds beter naarmate de wind verder uitdooft. Dat is wat dinsdag het geval is, waarbij er voor het uiterste noordwesten en de wadden nog wel wat geduld is op te brengen. Wel een voordeel is de nog redelijke hoge waterstanden in het noorden tijdens het krieken van de dag. Er is vooral dan een moment om de pieken te surfen of juist bij het tweede hoogwater op de latere momenten. In het zuiden, dus in België en Zeeland, kan het feest al eerder beginnen. Daar is de wind eind van de ochtend al nul en beweegt het tij langzaam in de goede richting. Het enige waar je nog aan hoeft te denken is een goede kwak sun protection op je gezicht te smeren, want het wordt zonnig en windstil! Dat heeft alles te maken met de drie kernen van hogedruk die nu verspreid over de Noordzee liggen.

Woensdag & verder
In Holland, in het noorden en op de wadden zal er woensdag nog een left-over knie tot heuphoog te vinden zijn bij een in eerste instantie windstille zee. Aan het eind van de middag staat er iets van wind uit het noorden. Leuk surfen op een longboard oid, hoewel de surf in het zuiden van het land waarschijnlijk niet veel meer gaat zijn. De hogedrukgebieden klonteren samen tot 1 groot hoog dat de komende weken gaat domineren. Aan de flanken van de hogedruk kan er steeds een lokale noordooster opsteken. Altijd lekker voor surf in België, Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland en soms ook de wadden. In N-H en deels Z-H blijft het met dit soort kaarten meestal flat, terwijl het in het zuiden behoorlijk leuk kan worden. Zeker met de hoogwaters die volgend weekend na het springtij aan het einde van de middag zullen vallen. Betekent dat dan weer een mini-tripje Sealand?

Wetsuitadvies, water 6,9 gr C

Zondag: Solide 5/4mm schoen 7mm, hand 3mm, cap 3.
Maandag: 5/4mm body, schoen 5mm, hand3mm, cap 3mm
Dinsdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm en hand 3mm en cap(vast).
Woensdag: 5mm wetsuit, hand 2mm, schoen 5mm, cap 2mm
Donderdag: 4mm wetsuit, hand 3mm, schoen 5mm, cap 2mm

 1. De weerkaart voor maandag met de drie troggen in de (wind/stroom) richting van Nederland:

  En die van dinsdag met de kernen van hogedrukgebieden, bijna op dezelfde plaats als de troggen een dag eerder.

 2. Mmmmm ziet er nog niet aantrekkelijk uit

 3. Net bij parnassia met opkomend was bagger. :-(
  Morgen aanzienlijke verbetering?!
  I hope so, als het zo is als vandaag dan hoeft het niet. Het miste alles, geen hoogte, geen lijn, geen kracht.

 4. Beste surf broeders,

  Een felle brand heeft een groot deel van onze geliefde Surfclub in Wassenaar verwoest.
  We zetten alles op alles om haar te herbouwen.
  Dat lukt ons niet alleen. Wil je helpen? Deel dan dit bericht op je social media of help ons met een kleine financiële bijdrage.
  Wil je bijdragen? Dat kan via de link hier onder.
  https://www.gofundme.com/f/wederopbouw-surfclub-wassenaar

  😘🙏

  Alvast bedankt

 5. Omstreeks 17.30 en nog even ingedoken. Wind zakte wel wat weg maar bleef hard genoeg voor een beginnende wingfoiler. De golven waren niet spectaculair, het brak alleen dichtbij de kant. De zuidpier van Velsen lag misschien in de weg.
  Achterop zag ik af en toe iets meer hoogte, maar dat zal bij de kant heuphoog zijn geweest.

 6. Een topdagje hier, zelfs beter dan gisteren (meer hoogte bij weinig wind).

 7. Morgen hopelijk nog zo’n dag!

 8. vandaag wat magertjes, maar toch wel grappige heuveltjes rond hoog en lekker zonnetje. Prima voor de lange plank, morgen hopelijk een stuk beter!

 9. @domburg

 10. Toch nog beste golven vandaag met hoogwater.

 11. Ouddorp was ook beter dan verwacht.

 12. Goeie dikke bakken vanavond wind viel mee beetje heftig met uit peddelen 😁😁😁stoked

 13. Ijmuiden 15.30 tot 17.30 was best leuk heup hoog soms lijntje niet echt veel push maar vermakelijk met longboard maar…
  Hopelijk morgen beter

 14. Lag jij op de derde bank met je surfkano bij Wijk aan zee? Je lag wel te chargen!!

  Groeten Henk de Vries, Wijk Pier local

 15. Yes thanks het ging best af 😁👍jij ook nog golf gepakt Henk?!

 16. Beetje werken, beetje surfen. Gewoon een goud dagje gister.
  Stoked!

 17. Belgie ook echt niet slecht de afgelopen tijd! Vandaag en morgen hopelijk repeat.

 18. Buoy is “up and rising”! 🤙🏻

  Kan nog wel even duren voor het doorprikt naar het zuiden, maar ook Belgie wordt weer een toppertje vandaag. Have fun en respecteer de http://surfweer.nl/surf/regels/

  Surfregels, die voor iedere spot gelden (in binnen- en buitenland) –> youtube surfregels  Bron: http://surfweer.nl/spectra/

   

 19. Met welk tij loopt texel het beste? En verschilt het per plek? Ziet er lekker uit de aankomende dagen :)

 20. Van 11-13 bijna alleen in Wijk. Klots met af en toe lange ritten tot de vloedlijn. Heerlijk die rust en ruimte …

 21. Heerlijk zonnetje, wind zakte eruit. Water wel onrustig, maar meer dan genoeg golf om lekker rond te peddelen.

 22. Tai Ming … voor hoog of na hoog..

 23. Hoek was echt lekker vanmiddag. Sessie die op de harde schijf gaat

Geef een reactie

Je kunt hier 8 images uploaden per surf-report. Max size is 5MB per image. Het plakken van de url van een foto werkt ook.

Wind update vrijdag 2 april 2021

De wind komt vandaag iets later terug op (rond 15:30u) dan gisteren, maar ook IJsselmeer en Wadden NNW 20-25kn(max tot 29kn) en blijft lang doorstaan met iets meer opklaringen. *Zaterdag* meer NNO 19-23 iets minder wind, maar wel paar gr warmer. *Zondag* windstil, begin avond 20knjes ZW maar wel tij-stroom windmee. *Maandag* (sneeuw)buien 30-40kn NW, id avond NW-ers storm. Alleen BE en Zeeland zuid milder wind en weer(type).

———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!

Zie surfweer.nl/windsms/ en geef je op!
———————————————-

Details: Goede *vrijdag*, maar duurt even. BE/Zeeland rond 14u al 20kn en neemt toe naar 25kn rond 16:30u met de hardste wind 18-19u kans op 29kn id vlagen pal N-NNO. Getij v.a. 15u prima, Vpolder 17:30u stroomt vol en subliem, even later ook Bdam, Oudorp en Oostvoorne(ex)Autostrand. Slufter aflandig nogo. Mvlakte wilde wasmachine kan wel, gunstig tij 16-19u. Schev, HvH onshore dan ook, mooist zuidzijde Zmotor bij monster 16-20u of volle Zmotor 18-20:30u NNW 21-26kn dus minder NNO dan Zeeland. Zvoort, Nwijk, IJmuiden, WijkBunker 17:30- donker met veel meer NNW dan gister. Dat geeft rest van N-H ook mooi side-on, maar pas 18u einde getijstroom. Huisduinen&TexelPl17 18:30-20:30u neemt alleen maar toe.

IJsselmeer na 12u al 17kn NNW foil. Vanaf 15:30u 20kn en vooral 17-18:30u goed door 21-26kn op Workum, Lely en noordelijke spots. Lijkt later id avond snelle af te nemen dan kust, maar blijft vaarbaar tot donker. Horst, Muiderberg even goed rond 16-18:30u paar uur 20kn.

*Zaterdag* minder wind, helaas zit de piek vannacht in de lucht. Daardoor 7-10u nog een restje, maar wel erg NNO 18-22kn en met hoogwater nog eventjes te doen in Zeeland en Z-H zuid (richting Katwijk al te aflandig). Zaterdagmiddag rond 16u komt wind weer opzetten dankzij het zonnige weertype. Neemt toe naar 20-25kn in Z-H en 19-22kn in N-H. Meeste wind richting BE en Zeeland, begin avond het mooist, ook met opkomende tij 18:30u.

Have fun! 5mm, cap, hanschoenen zijn onmisbaar!

Wetsuitadvies, water 7,6 gr C
Dinsdag: Nieuwe 4/3mm wetsuit, schoen 5mm en hand 3mm
Woensdag: 4mm wetsuit, hand 3mm, schoen 5mm
Donderdag: 5/4mm wetsuit, hand 3mm, schoen 6mm, cap 2mm
Vrijdag: Solide 5/4mm schoen 6mm, hand 3mm, cap 3.
Zaterdag: 5mm body, schoen 6mm, hand3mm, cap2mm
Zondag: 5 a 4mm wetsuit, hand 3mm, schoen 5mm

 1. Weerkaart voor maandag.
  De trog met (natte) sneeuwbuien is te zien als zwarte enkele lijn op de Noordzee en schuift met de wind mee naar de Nederlandse kust.

  België ligt wat beschut achter Engeland en heeft iets minder last van het zware weertype.

Geef een reactie

Je kunt hier 8 images uploaden per surf-report. Max size is 5MB per image. Het plakken van de url van een foto werkt ook.